Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
|
Czysta krew
|
|
wikol8787 |
Dodany dnia 28.09.2016 20:59
|
![]() Postów: 5 Dom: SlytherinPunkty: 13 Ranga: Mugol Data rejestracji: 27.09.16 |
Czy według was czysta krew była taka ważna w świewie magii? Czy Malfoy się słusznie przechwalał ? Czy dobrze jest nazywać kogoś szlamą? - czysta krew to według mnie coś takiego jak w naszych czasach pieniądze czyli jeśli masz czystą krew (pieniądze ) to jesteś lepszy i wszystko możesz . Według mnie to głupota ponieważ człowieka , czrodzieja sie ocenia jakim jest a nie czy ma czystą krew (pieniądze ) . Przeież czarodziej nie wybiera w jakiej rodzinie sie urodzi i jeśli ma predyspozycje do magii i go wybrali na czrodzieja to znaczy że ma takie samo prawo do magi jak i ten z czystą krwią -Nie . nie powienien sie chwalić ani uwarzać sie za lepszego. Tak naprawde to wynikało z zazdrości o to że np. hermiona miała normalą kochającą rodzina, wspaniałych przyjaciół no i oczywiście najlepsze oceny ![]() - Nie . |
|
|
|
Catherine Black |
Dodany dnia 29.09.2016 17:06
|
![]() Postów: 97 Dom: HufflepuffPunkty: 2194 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 11.08.16 |
czysta krew to według mnie coś takiego jak w naszych czasach pieniądze czyli jeśli masz czystą krew (pieniądze ) to jesteś lepszy i wszystko możesz . Według mnie to głupota ponieważ człowieka , czrodzieja sie ocenia jakim jest a nie czy ma czystą krew (pieniądze )Porównanie do pieniędzy nie jest zbyt trafione, bo Ron był czystej krwi, a pieniędzy nie miał. Malfoy był po prostu rasistą. Jego postawa to właśnie ocenianie ludzi ze względu na urodzenie. Według mnie to postawa idiotyczna, bo jeśli ktoś dostał się do Hogwartu to znaczy, że zasłużył - nie ważne, w jakiej rodzinie się urodził. Idelany jest przykład Hermiony, która biła na głowę wszystkich czystokrwistych głąbów. Ale nawet pomijając tą kwestię talentu nie można oceniać człowieka ze względu na takie coś! Tak jak normalnie po kolorze skóry. Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy tak się zachowują, a takie uprzedzenia ciągle widać w społeczeństwie. |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 29.09.2016 21:57
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Odpowiem na pytania kleju wikol. Czy według was czysta krew była taka ważna w świewie magii? Tak i każdy kto twierdzi inaczej chyba nie doczytał książki. Bardzo duża ilość czarodziejów uważała czystość krwi za podstawę wychowania swoich dzieci, ba, niektórzy za styl życia. W końcu z powody czystości krwi rozpętała się ta cała wojna. Więc tak, to było ważne. Czy Malfoy się słusznie przechwalał ? Nie, był dupkiem. Czy dobrze jest nazywać kogoś szlamą? ... Ta, jasne, pewnie. |
|
|
|
Kornelie_1999 |
Dodany dnia 31.10.2016 12:54
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 98 Dom: GryffindorPunkty: 859 Ranga: Bohater Hogwartu Data rejestracji: 12.10.16 |
Nie powiedziałabym, że czystość krwi jest taka ważna. Czarodziej czystej krwi czy też nie nadal jest czarodziejem. I myślę, że umiejętności pochodzą z głowy i wiedzy jaką się ma, a nie z tego jakich mamy rodziców. Przykładem jest taka Hermiona. Przecież jej rodzice nie mogli niczego nauczyć, a przecież była świetną czarownicą. Co do Malfoya. Przechwalał się bo był tak wychowany. Dużą winę ponosi tu jego ojciec... A do szlam to... żadna obelga, przykre słowa skierowane do innych nie są słuszne... ![]() Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty. - Albert Schweitzer ![]() Każdy kot to czarodziej, w którego głowie dzieje się więcej niż możemy sobie wyobrazić. ![]() Ja mam pana boga w futrze. - Halina Poświatowska ![]() Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości. - Christopher Sandt ![]() W Hogwarcie Cornelia Rose De La Luca ![]() |
|
|
|
gass90 |
Dodany dnia 31.10.2016 14:07
|
![]() Postów: 30 Dom: GryffindorPunkty: 558 Ranga: Prefekt Gryffindoru Data rejestracji: 29.10.16 |
Z talentem trzeba było się urodzić i krew nie ma tu nic do rzeczy. Niektórzy czarodzieje czuli się po prostu lepsi, bo pochodzili z długiego rodu czystej krwi i dyskryminowali mieszanych magów. To był zwyczajny rasizm w magicznym świecie. |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
Strona 2 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

Christina

Slytherin
Hufflepuff
Gryffindor