Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
|
To czego w książkach nie było, a co sobie dopowiadamy...
|
|
Debbie |
Dodany dnia 05.07.2018 12:05
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 88 Dom: HufflepuffPunkty: 3119 Ranga: Pomocnik Filcha Data rejestracji: 19.07.15 |
Większość rzeczy już została wymieniona: higiena w Hogwarcie, tło społecznościowe w czarodziejskim świecie, życie rodzinne Hermiony, obszerniejsze wprowadzenie Puchonów... Zgadzam się, popieram. A właśnie - tło. Z jednej strony, zarówno czytelnikowi, jak i autorce daje to wolne, puste miejsce dla ich wyobraźni. Z tej drugiej, może przesadzam, ale czasami mi się wydaje, iż niektóre rzeczy opisywano zbyt szczegółowo, a inne zostały pominięte niepotrzebne. Jest również jasne, że poruszamy się w ograniczonej przestrzeni czasu, ściśle danej - tj. wakacje (tutaj urodziny Harry´ego) - długich dziesięć miesięcy szkoły - początek lata. W ciągu tych siedem lat, podczas których odgrywa się cała akcja, Harry idzie swoją ścieżką, na której końcu znajduje się konkretny cel wspierający fabułę. Okres, co ma swój początek i koniec, ma swoje znaczenie w życiu postaci. Czego mi brakowało, to spojrzenie na magiczny świat jeszcze z innej perspektywy. Do tej pory mniej więcej wszystko odgrywało się w ograniczonym polu (szkoła, ministerstwo, Weasley´owie...). Jakie możliwości miał czarodziej po zakończeniu edukacji? Trzeba uwzględnić fakt, że to świat istniejący nadal w świecie naszym, obok i razem. Czarodzieje często nie wiedzieli o mugolach praktycznie niczego, ale jakoś przejmowali ich podstawowe zwyczaje. Jak funkcjonowały obie rzeczywistości? |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
Strona 2 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Christina

Hufflepuff