Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
14.05.2026 12:27
Jejku to moje ma prawie 11 lat, ponad pół życia xD

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
13.05.2026 11:32
niesamowite, nie? a dopiero tu życie tętniło i spędzało się tu naprawdę dużo czasu.

Nedelle, poważnie? ja zawsze myślałam, że to Ty jesteś ode mnie dużo starsza HPnetowo

Potęga Krwistego Steka!
08.05.2026 20:03
Konta na HPnecie starsze od dorosłych ludzi

Harrych świąt!
01.05.2026 21:32
u mnie 19 w lipcu. chora akcja

Harrych świąt!
29.04.2026 10:56
Shanti Black, naprawdę mamy podobny staż? Wydawało mi się, że jesteś HPnetowo znacznie starsza ode mnie Wstydniś

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Drukuj temat
Brak ludzi do pracy w Polsce?
Prefix użytkownikaMikasa
Statystyki z dnia wczorajszego mówią mi, że 700 zezwolen na prace dla cudzoziemców lezy na biurku i czeka na decyzję xD A to tylko wnioski z dwóch miesięcy w małym miasteczku xD

Przeraża mnie to. I nie, wcale z tego nie wynika brak rąk do pracy, tylko koszmarna polityka naszego rządu, który wszędzie krzyczy, jaki to jest propolski i nie wpuszcza imigrantów, a tymczasem za PiSu napływa do nas najwięcej "obcych", w tym muzułmanów, bo Ukraińcy już nie wystarczają.

W ten sposób zmieniamy się w gospodarkę, w której ludzie z zagranicy pracują na korporacje z zagranicy, a Polak jest w swoim kraju na szarym końcu. Plus rozbuchane rozdawnictwo, więc coraz więcej osób się wycofuje z rynku pracy albo wyjeżdża... To jest katastrofa, rozmontowywanie kraju.

taka ciekawostka, kolejny socjal - rząd (czyli my) chce dofinansowywać czynsze, a ten program ma objąć też obcokrajowców

czasami się zastanawiam, jak bardzo jestem frajerem, że jeszcze tu pracuję
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikafuerte
ja tylko nieśmiało wtrącę, ze ludzie wyjeżdżają od dawna, bo od dawna pracodawca płaci wielkie gowno a nie normalne pieniądze.. Wiec trudno się dziwić, ze teraz korzystamy z cudzoziemców.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Jeszcze powiem a propos call center i wkurzających pań. Mnie też to denerwuje, ale wiem, że po jakimś czasie takiej rozmowy, ta osoba w kocu odpuści. Czas zależy od wymagań konkretnej firmy. Jako, że wiem jak nie spełnianie norm odbija się na pracownikach - słucham (a przynajmniej udaję, że słucham) tak długo, aż konsultant odpuści.
A jeśli widzę jakiś nieznany numer to najczęściej po prostu nie odbieram. Jak odbiorę to już rozmawiam, bo nie chcę, żeby ktoś miał przeze mnie kłopoty.

Co do osób, które nie pracują, bo nie ccą. To też jest problem.
Natomiast znam osoby, które nie pracują tylko dlatego, że finansowo im się bardziej opłaca siedzieć w domu i zajmować się dziećmi.
Koleżanka ma dwójkę, na oba dostanie 500+, z uwagi na niskie dochody. Do tego rodzinne i dodatek na mieszkanie. Razem ponad 100zł. Szukała pracy. Nikt więcej niż minimalna jej nie zaproponował. Odejmując koszt opiekunki lub żłobka, dojazdów do pracy itp. Zostawało jej nie wiele. Nawet nie połowa tego, co by zarobiła. Doszła do wniosku, że za takie pieniądze nie będzie póki co pracować, tylko zajmie się dziećmi.
Nie popieram, ale rozumiem.
Mnie strasznie frustruje to, że zarabiam tak mało, chyba tylko raz w życiu dostałam 2000zł wypłaty ;/
Nie stać mnie często na kupienie sobie nowych ciuchów, kiedy są mi potrzebne, pójście do dentysty czy innego lekarza prywatnie. Nie wspomnę już o tym, że nie jestem w stanie nic odłożyć.
Wiem, że to się nie zmieni, przynajmniej nie prędko i to jest straszne.

W salonie, w którym pracowałam do lutego, moja pracodawczyni oszczędzała na rzeczach, na których nie powinna. Śmiała mimowie, żeza mało zarobiłam w danym miesiącu, żeby dostać więcej niż 1000zł i jej na to nie stać, a wszystkim chwaliła się, że kupiła sobie buty za 500zł, torebkę za 800zł i płaszcz za 2tys. A ja dostałam 100zł wypłaty (y).
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix użytkownikaSarahis
fuerte napisał(a):

ja tylko nieśmiało wtrącę, ze ludzie wyjeżdżają od dawna, bo od dawna pracodawca płaci wielkie gowno a nie normalne pieniądze.. Wiec trudno się dziwić, ze teraz korzystamy z cudzoziemców.

Ale też właśnie to nie jest dobre dla nas, mimo iż nie mam nic przeciwko Ukraińcom. Przez to pracodawcy nadal mogą proponować głodowe stawki, bo zawsze znajdzie się jakiś Ukrainiec desperat, który będzie za to tyrał (bo dla niego to jest w ch... kasy).

Natomiast znam osoby, które nie pracują tylko dlatego, że finansowo im się bardziej opłaca siedzieć w domu i zajmować się dziećmi.

System benefitów w Polsce jest chory. Zamiast dawać ulgi pracującym matkom, żeby zachęcać je do pracy, a jednocześnie ułatwiać życie, to daje się hajs za nic. A wręcz za pracę kobiety są karane - tracisz świadczenia socjalne i do emerytury ci nikt nie dołoży.
Z drugiej strony nie rozumiem jednak, czemu ludzie, którym ledwo starcza do pierwszego decydują się na dziecko. Przecież to jest taka odpowiedzialność i tyle wyrzeczeń. A i rynek pracy gorzej traktuje dzieciatych (oczywiście matki, bo jak facet ma dzieci, to jest postrzegany jako stabilny, taki, który szybko firmy nie opuści, bo w końcu ma rodzinę na utrzymaniu.)

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

no one expects to stay in school forever

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/241071402/original.gif

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

media.giphy.com/media/12fgztS23saCVa/giphy.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/187528943/original.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/101292005/original.gif

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/kdYhNomVFvgfC/giphy.gif

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

>>>*<<<

I just decided by the grace of the God Poseidon

that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in

>>>*<<<

whatever feeds your fear is closer than you think

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/9U1eND52C37S8/source.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
500+ to już zupełnie oddzielny temat i uważam, że coś takiego w ogóle nie powinno się pojawić. Powinno się dawać ludziom wędki, a nie ryby.
Ja też nie rozumiem, jak można mieć dzieci, jeśli nie ma się na to pieniędzy. Ok, jedno dziecko jakoś zawsze się utrzyma, nawet za dwie minimalne. Ale więcej?
Akurat znajoma nie ma dochodu, a jej mąż, jak wiele ludzi w tym kraju, pracuje oficjalnie za najniższą, a w praktyce zarabia 2-3 razy tyle rpod stołemr1;, ale ile jest osób, które mają kilkoro dzieci, a kasy prawie 0?
Moja mama wychowywała mnie sama, do tego jestem adoptowana, urodziłam się chora, a przez lata miałam stopień niepełnosprawności, który potem mi zabrali. I co? I nic nie dostawała od państwa. Jakoś żyła i dawała radę, mimo, że kokosów nie zarabiała.

A co do podatków i przeróżnych ulg - my się ucieszyliśmy, że będzie ulga za żłobek. Cóż, nici z ulgi. Okazało się, że mąż (tak, tak, już mąż) za dużo zarobił...

To jest chore, że jesteśmy karani za to, że zarabiamy (jako społeczeństwo) więcej niż minimalna.
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix użytkownikaNicram_93
Wtrącę się do dyskusji, choć może lepiej byłoby to przemilczeć i się nie denerwować. Nie jestem zagorzałym zwolennikiem PISu, nie popieram tego, że rozdają wszędzie w tym momencie pieniądze na prawo i lewo, ale jeśli chodzi o 500+ na dzieci to zdecydowanie to popieram. Oczywiście może nie jest to pomysł doskonały, bo nie wszyscy tych pieniędzy potrzebują (bogatsi), ale gdyby nie dać tych pieniędzy wszystkim, to zaczęłyby się oburzenia, czemu jedni mają, a drudzy nie, więc nie ma tu idealnego rozwiązania.

Dlaczego popieram program przede wszystkim? Dlatego, że matka lub ewentualnie ojciec wreszcie ma realną możliwość zająć się wychowaniem dziecka/dzieci. W ostatnim czasie pary decydowały się na dziecko i od najmłodszych lat posyłano je do żłobka/przedszkola lub podrzucano dziadkom, by się nimi zajęli, kiedy oboje rodziców jest w pracy. Jak to się później w większości przypadków kończy, kiedy dzieci dorosną? Mają swoich rodziców za nic, traktują ich w większości przypadków jak śmieci, ale co się dziwić jak nikt nie zajął się ich wychowaniem, bo nie było kiedy, a dzieci nie miały prawie w ogóle kontaktu z tymi rodzicami. Znam wiele takich przypadków w rodzinie, wśród znajomych, gdzie różnica pomiędzy dziećmi, które wychowywały się pod okiem jakiegoś rodzica, a pozostawionymi "samym sobie" jest kolosalna. Oczywiście są wyjątki, ale tendencja jest zdecydowanie zauważalna. Dlatego jak jakaś matka ma pracować ciężko za marne grosze, byle tylko starczyło rodzinie do 1-szego, to niech dostaje te 500 zł i niech zajmuje się wychowaniem tego dziecka, a przynajmniej ma taką możliwość. Skorzystają na tym wszyscy, bo jak się patrzy na sporą ilość dzisiejszej młodzieży, to ich zachowanie, kultura są przerażające i jest coraz gorzej.

Jakoś w wielu innych krajach też są dodatki od państwa na dzieci i nikomu to nie przeszkadza. Różnicę również widać teraz w tym jak dzieci są ubrane itp., rodzice mogą sobie dzięki temu na więcej pozwolić, dzięki czemu różnice między dziećmi z bogatych domów są mniejsze i te biedniejsze czują się dużo lepiej w ich otoczeniu. Zawsze trafią się jakieś przypadki patologiczne, że rodzice alkoholicy przepijają te pieniądze itp., ale wszystkiego się nie przeskoczy i nie uda się nad tym zapanować.

Sam póki co nie korzystam z programu, moi rodzice też żyli bez tego, ale jakoś nie zazdroszczę innym tego dodatku, ani tym bardziej nie czuję zawiści. Niech ludzie mają te 500 zł, mam nadzieję, że dzięki temu będą mieli więcej czasu, aby zająć się swoimi dziećmi.

A co do tego, czemu ludzie decydują się na dzieci mimo, że nie bardzo ich na to stać? Po prostu marzą o tym, by mieć dziecko. Gdybyśmy się tak kierowali samymi zarobkami, to pewnie z 60-70 % naszego społeczeństwa powinno zrezygnować z posiadania dzieci. Wiem, że dzisiaj taka moda, po co dzieci, lepiej mieć spokój, ale nie wszyscy mają takie zdanie.

Co do ulgi, Keira to współczuję, bo to rzeczywiście głupota, aby jej nie przydzielić, jeśli się ledwie co przekroczyło jakiś próg.

A dlaczego brakuje ludzi do pracy? Pewnie dlatego, że zdecydowanie ludzie zaczęli się szanować i nie bardzo mają ochotę iść do pracy za minimalną pensję i często tyrać jeszcze nadgodziny za free, często również pracując na czarno. Dawniej ludzie patrzyli, aby dostać się gdziekolwiek, dzisiaj już patrzy się inaczej, wszystkie ulgi i dodatki oczywiście odgrywają też dużą rolę w tym wszystkim. Powiem szczerze, że nawet jeśli się zarabia to minimum, ale pracuje się w miłej atmosferze, w swoich godzinach pracy, to można spokojnie to przeżyć, gorzej jak do tak niskiej pensji dochodzą jeszcze codzienne żale i pretensje pracodawców i nadgodziny, które przecież należą się szefowi, więc po co mamy oczekiwać za nie pieniędzy?
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnews2020.jpg

Dom

Gryffindor

78.media.tumblr.com/tumblr_lqra1k0UNn1qa8ir9o1_r5_250.gif

"Może w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie męstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota."

Postać w Hogwarcie

www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/1_12.jpg

Natalie Swan

(Prefekt Gryffindoru)

Harry, Ron, Hermiona - czyli przyjaźń, która przetrwa wszystko

78.media.tumblr.com/5ca244c2b4120254d6676b75e59020f5/tumblr_mr9voaoDyY1suuepho1_500.gif

i.gifer.com/llT.gif

78.media.tumblr.com/e2e051649d617fa14188e82aecbadf3d/tumblr_mv3jzf0LbI1qew2ypo3_500.gif

Severus Snape, czyli człowiek zagadka

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2012/07/789bf784107070ed4bcbc391742c8c34.gif

Kluby piłkarskie

i.pinimg.com/originals/a0/96/32/a096320fec0651f3ad30db0a085872d0.jpg

Juventus F.C.

www.sofw.pl/wp-content/uploads/2014/09/215.jpg

Wisła Kraków

polskielogo.net/wp-content/uploads/2016/01/106-korona-kielce-ikona.jpg

Korona Kielce

d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/00/26/5e08d9d07bf05_o_medium.jpg

AKS 1947 Busko-Zdrój

Filmy:

66.media.tumblr.com/tumblr_m7nmgbwdez1ry1l11o1_500.gif

Harry Potter

media3.giphy.com/media/7guVjhMF9qBKE/giphy.gif

Gwiezdne Wojny

thumbs.gfycat.com/FamiliarThunderousBarasinga-size_restricted.gif

Władca Pierścieni

i.gifer.com/3Np8.gif

Piraci z Karaibów

media.giphy.com/media/dCBZMlXEstaQE/giphy.gif

Indiana Jones

i.makeagif.com/media/9-17-2015/yTHEA2.gif

Kiler

i.imgur.com/EGm1gJS.gif

Mistrz kierownicy ucieka

Muzyka

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Modern_Talking.svg/1280px-Modern_Talking.svg.png

Prefix użytkownikaLynn Avery
Nicram - nie zgoddzę się z Tobą co do 500+. A dlaczego? Bo znam je nie tylko z teorii czy praktyki, ale przede wszystkim - od kuchni. I uwierz, że większość osób które bierze 500+ to nie są ludzie pracujący. Owszem - rodzicom pracującym trochę to pomogło, nieco odciążyło budżet rodziny w którym pracuje oboje rodziców. A to i tak nie do końca.
Z 500+ korzystają przede wszystkim nieroby - Ludzie, którzy nie pracują i pracować nie będą. Których jedynym życiowym zadaniem jest żyć na koszt państwa i pracujących obywateli i to jest dramat.
Wyobraź sobie sytuację w której w rodzinie oboje rodziców (i mają dwoje dzieci) pracuje za minimalną krajową. Ich dochód przekroczył o kilka zł i żegnają się ze świadczeniem. A przynajmniej do 2018r. tak było, zgodnie z art.5 ust. 3 ustawy o pomocy państwa.
Podczas, gdy rodzina w której jedno nie pracuje, a drugie pracuje - ale na czarno, jednak oboje mają status "bezrobotny". Przyjmijmy, że jedno dziecko jest niepełnosprawne.
Efekt jest taki, że druga rodzina dostaje kasę ze wszystkiego. 500+, dodatki, świadczenia itd, itd itd. A jak dodamy do tego alimenty to już w ogóle.
Pracowałam z rodzinami, których dochód sięgał kilku tysięcy zł z samych świadczeń. I uwierz proszę, że mnie - osobie po studiach z tytułem magistra, krew zalewała że zarabiam dużo mniej niż neandertalczyk bez skończonej szkoły podstawowej z nałogami, który nie potrafi pisać i czytać (a dużo takch jest w Polsce) i on to wszystko dostawał za bycie "zagrożonym wykluczeniem i bezrobotnym na skraju ubóstwa. Na dodatek rodzina wielodzietna". Żadnego modelu, żadnej chęci zmiany swojego stylu życia. Siedzenie w domu jest super, państwo da - da zasiłek okresowy, da zasiłek celowy, wymieni drzwi, da mieszkanie socjalne, da dodatek mieszkaniowy, świadczenie pielęgnacyjne, rentę, zasiłek pielęgnacyjny, rodzinne, dodatek do wielodzietności, dodatek do szkoły, dodatek na dojazdy do szkoły, dodatek do wyżywienia i mogę tak kolejny dzień.
To nie jest tak, że są pojedyńcze przypadki patologii, która korzysta ze świadczeń. Nie. To jest większość, a pracujące rodziny - owszem cieszą się, że mają trochę łatwiej, ale bardzo często słychać głosy, że jeżeli już wspierać - to nie w formie pieniężnej.
Gdyby rząd zadbał o to, aby faktycznie obniżyć kwoty wolne od podatku, aby rodziny z dziećmi wspierać w sposób rozsądny, to nie byloby tego podziału.
Moja dzielnica należała do tych "bogatszych" w mieście - czysto, cicho i spokojnie. I to już się kończy - bo beneficjenci, nieroby i patologię stać na to by "żyć jak państwo" i wprowadzać się do mieszkań, które nie są komunalne ( a już na pewno socjalne) tylko właśnościowe i stać ich na wynajem, który jest droższy względem gorszych dzielnic. I robią dokładnie taki sam syf - jak tam, gdzie mieszkali wcześniej.
Edytowane przez Prefix użytkownikaLynn Avery dnia 12.10.2019 15:48
(...) Drown your dreams so mercilessly and leave their souls to me

Prefix użytkownikaania potter
moim zdaniem naprawdę to wina niskich zarobków, ale też braku kwalifikacji. w Polsce brakuje osób często z konkretnymi kwalifikacjami do wykonywania zawodu i choć to nie jest problem jedynie naszego kraju, można bardzo tu u nas zaobserwować. mało kto przyjmuje również praktykantów (szczególnie mówię na przykładzie mojego miasta o fryzjerach, bo w moim mieście żaden nie przyjmuje z powodu braku predyspozycji). jeśli chodzi o zarobki, no przede wszytskim zarabianie dosłownie minimum, albo nawet poniżej (spójrzcie chociaż na nauczycieli!). nikt nie zostaje nauczycielem, bo jak, na tyle lat studiów i potem ciężka pracę są za mało doceniani - małe zarobki. jak ma się utrzymać początkujący nauczyciel, gdy wynajem małego mieszkania może kosztować go 3/4, a nawet cała pensje która zarabia?
lights will guide you home
and ignite your bones
and i will try
to fix you

w Hogwarcie możecie mnie znaleźć jako Anne Leishale Dino

www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_4z0q9RZEhNShaM6Ej35HuAWrDVZ4TyaU.gif

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: