Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Harrych świąt!
22.04.2026 21:06
19 lat, czaicie??????

Harrych świąt!
22.04.2026 10:29
Dziś mija 19 lat, odkąd mam konto na HPnecie. Coś niebywałego. Urodziny

Potęga Krwistego Steka!
21.04.2026 21:23
Od mojego założenia konta do covidu minęło mniej czasu niż od covidu do teraz Duże oczy

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Wybory/Polityka
Prefix użytkownikaBruja
Bruja, a co my teraz znaczymy w Unii Europejskiej?

Dzięki obecnej władz to faktycznie niewiele i nie zanosi się na zamianę w tej kwestii.

Natomiast co do taniej siły roboczej. Nikt nam nie broni stworzyć dobrej edukacji, która powinna polegać na rozwijaniu krytycznego myślenia, wciągania wniosków, kreatywności, etc. i stać się krajem przyciągającym wysokie technologie, a nie montownie. Nauki też zbyt hojnie nie sponsorujemy, więc mamy co chcemy. Wiedza też jest oczywiście ważna, ale to jest coś co się potrafi bardzo szybko zdezaktualizować. Widać to zwłaszcza w takich dziedzinach jak IT. Wystarczy porównać co było nowoczesne 20 czy 10 lat temu z tym co jest nowoczesne teraz. Jakie komputery były standardem wtedy i jakie są standardem teraz. Jak wyglądały gry wtedy i jak wyglądają teraz. To, że ktoś 10 lat temu wkuł pewne rzeczy na pamięć bez zrozumienia niewiele w nowoczesnym świecie mu pomoże.

Natomiast w sprawie Ursusa itd., no właśnie między innymi o to mi chodziło, że przy odrobinie sprytu można byłoby coś z tym zrobić.

Także wstyd trochę. Już niech siedzi w tej UE, bo ani nic nam nie zaszkodzi (chyba, że znowu zacznie być za tym, żeby na siłę przyjmować imigrantów, a jak nie, to kary finansowe).

Ale akurat Tusk nie był za bardzo za wpuszczaniem imigrantów. Nie zgadzał się w tej kwestii z Merkel i nawet wbijał jej szpile. W niemieckich gazetach potem pisało, że jak on tak może jej wbijać nóż w plecy, przecież tyle jej zawdzięcza.
Edytowane przez Prefix użytkownikaBruja dnia 09.03.2017 20:45

Prefix użytkownikafuerte
Ja się trochę zastanawiam, co takiego skłoniło Saryusz-Wolskiego do tego ruchu. Facet był ceniony w całej Europie, w strukturach unijnych zasiada od nastu lat, przy okazji wyborów zawsze był pewniakiem, głosowanie na niego wydawało się rozsądne.

Może jego tłumaczenie, że nie popiera "donoszenia na Polskę" jest prawdziwe, nie wiem, ale wydaje mi się, że ktoś o tak ugruntowanej pozycji w europejskiej polityce nie zaryzykowałby całej swojej kariery dla ruchu, który był z góry skazany na porażkę. Zastanawia mnie mocno, co takiego mu obiecali, bo naprawdę nie wierzę, że tak mądry człowiek uwierzył w to, że uda mu się w tej kadencji zostać Przewodniczącym Rady Europejskiej.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaMikasa
Bruja napisał(a):

Dzięki obecnej władz to faktycznie niewiele i nie zanosi się na zamianę w tej kwestii. .

A wcześniej? Serio, podaj mi jakieś argumenty i nie mówię tego złośliwie, bo może ja po prostu o czymś nie wiem.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikabatalion_88
Ja słyszałem, że ma zostać ministrem spraw zagranicznych (chyba chcą się pozbyć Waszczykowskiego), więc dobra posada ; )

Calutki dzień o tym trąbią i wszędzie to samo: Wolski i Tusk, Szydło i Merkel. Po prostu podziwiam PiS jak lubi sobie stwarzać problemy... Z góry było wiadomo co i jak ;p Niepotrzebne, nic nie dające Polsce zamieszanie, śmiech na sali - w wielkim skrócie.

Mamy swoje zdanie no i co? (znaczy nasz rząd). Pokazali, że nie chcą Tuska, ale włodarze UE chcą, i tyle mamy do gadania (i w zasadzie zawsze mieliśmy). Powtórzę się, ale dla mnie to było nikomu do niczego niepotrzebne. Co to dało rządowi?

Pokazało i utwierdziło w przekonaniu inne kraje członkowskie jak bardzo i jak drastycznie Polska jest wewnątrz podzielona. To w sumie przykre. W niczym nie ma jedności. I ktoś się jeszcze dziwi, że nie jest najlepiej??
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaBruja
Mikasa napisał(a):

Bruja napisał(a):

Dzięki obecnej władz to faktycznie niewiele i nie zanosi się na zamianę w tej kwestii. .

A wcześniej? Serio, podaj mi jakieś argumenty i nie mówię tego złośliwie, bo może ja po prostu o czymś nie wiem.

Nie twierdzę, że nasza wcześniejsza pozycja była super dobra, ale chociaż takiej kompromitacji nasz rząd nie zaliczył. Natomiast w dłuższej perspektywie powinniśmy dążyć do umocnienia swojej pozycji w UE, żeby zdobyć realny wpływ na politykę Unii, dzięki czemu łatwiej byłoby, np. poradzić sobie z Rosją i z nią negocjować. Zresztą Rosja doskonale o tym wie, że rozbicie Unii działa na jej korzyść. Od lat robią tak, żeby rozmawiać z poszczególnymi państwami pojedynczo zamiast z Unią, bo w negocjacji z Unią mieliby znacznie słabszą pozycję negocjacyjną.

Tak więc wypracowanie sobie silnej pozycji w Unii i stworzenie sytuacji, w której Rosja musiałby się z nami bardziej liczyć byłoby dla nas bardzo korzystne. Co jest możliwe, bo jesteśmy dużym krajem jak na standardy Unii Europejskiej, np. pod względem ludności jesteśmy 5 krajem, a jest ich 28. Anglików nie liczę bo są na wylocie.

Prefix użytkownikaMikasa
Bruja, czyli w sumie nic nie znaczymy (po kilkunastu latach), ale może kiedyś coś ugramy? Dla mnie to słaby argument :)

To zwykła polityczna walka, a forsuje się pogląd, jakoby sukces Tuska był sukcesem Polaków. To przerażające, jak bardzo ludzie już zapomnieli o tym, co on narobił. Zresztą dokładnie z takiej samej krótkowzroczności wziął się teraz PiS. I ot, skaczemy z bagna w bagno.

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaKatherine_Pierce
Mikasa zapomnieli bo Tusk jest dobrym politykiem. Parszywym człowiekiem, ale dobrym politykiem. W sensie wie co, kiedy i jak powiedzieć żeby ludzie to kupili, wie z kim warto się zadawać i komu włazić w dupę. Polityk pełną parą.

Ale już niezależnie od tego jakie on ma chytre oczka to PiS ośmieszył siebie i Polskę, bo oni mają gdzieś to co narobił Tusk. Dla nich to była po prostu zemsta prywatna.

I to nie tak że wcześniej nic nie znaczyliśmy w Europie. Po prostu byliśmy na początku zdobywania pozycji. To był dopiero początek, rozwój układów, rozwój tej właśnie pozycji. A PiS ją teraz zaprzepaścił zachowując się tak... dziecinnie. I psują relacje z KAŻDYM, bo mają zbyt wysokie mniemanie o sobie/ o nas. Znaczy ja rozumiem dumę i takie tam, ale prawda jest taka, że ani materialnie, ani gospodarczo, nie możemy się równać z wieloma państwami w Europie.
I nie twierdzę, że odpowiada za to PiS czy nawet PO, ale nasza historia. Tak naprawdę od 90 roku dopiero zaczęliśmy swój rozwój i był on naprawdę szybki. I stabilny. Teraz jednak PKB spada, gospodarka się zatrzymuje a winne za to ponosi PiS. W znaczeniu: rozdawanie kasy, której nie ma, zniechęcanie Polaków do pracy (bo po co jak jest 500+), marnowanie energii i czasu prywatne zemsty, niszczenie układów z innymi państwami.

I taaak, zgadzam się że Niemcy to słaby partner, ALE ważny w UE z której dostajemy masę kasy, bez której przy obecnym rozdawaniu kasy, nie tylko rozwój się zatrzyma ale będzie się i cofał.

A ostatnie zachowania rządu w UE doprowadzą w końcu do sankcji związanych z odebraniem dotacji.

Smutne prawa ekonomii :(
Moja chrisowa TOP5 Love
1. Always&Forever Chris Wood
i.imgur.com/y6jpCsU.gif

2. Chris Hemsworth
i.imgur.com/8WsQeui.gif

3. Chris Evans
i.imgur.com/j1wiwO2.gif

4. Chris Pratt
i.imgur.com/HnITXik.gif

5. Chris Pine
i.imgur.com/hq2Slb8.gif

Maybe, you don't know Katherine at all.
Did it ever occur to you that you have no idea who I really am?

i.imgur.com/VgiX9PY.gif i.imgur.com/qBg6eY4.gif

florenceandthemachine.pl/wordpress/wp-content/uploads/2014/06/separator.png[/center]

i.imgur.com/jKG5o7X.jpg

Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja
staram się klecić słowa aby była w tym finezja.
Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy
admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy?
Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze
aby nie popaść w wieczna nędzę.
Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą,
nie chciałam aby osoba z miasta zginęła.
Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana,
wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana.
Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa,
mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa.
Rozkazali głosować wbrew mojej woli,
musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli.
Swojego słowa bronić miałam zacięcie,
najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie.
Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina,
głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina.
Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić,
szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić.

Z najszerszymi przeprosinami, Tako.

Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa
I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste
Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone
Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa

To z trzech części całość misternie złożona
Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi
I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi
Zielonym długim poddupcem połączona

A każdy człon tego przedziwnego bytu
Nie przez Boga do życia powołanego
Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego
Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu

Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie
Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona
A zabawna tak, że aż strach
Oto jest Kath

Gne - Twoje przedtyłcze <3

Ołtarzyk uwielbienia Chrisa

i.imgur.com/BaZgQJY.jpg
Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3

i.imgur.com/FYC58AY.gif i.imgur.com/ItxKXYK.gif

Chris to dupa jakich wiele,
Męski facet w fajnym ciele,
Serial o nim Kath ogląda,
Lecz na tyłek wciąż spogląda.
Na nic próby oderwania
Wzroku od słodkiego drania,
Uśmiech jego mówi wiele
Aż mam ciarki na całym ciele!

By Sam Quest

i.imgur.com/oRNUlDF.gif

i.imgur.com/yYIWd7f.gif

i.imgur.com/nZLkFvK.gif

i.imgur.com/bkpMkhj.gif

i.imgur.com/bNMFy91.gif

i.imgur.com/zjAUjeo.gif i.imgur.com/RxeMExN.gif

The wasted years, the wasted youth
The pretty lies, the ugly truth
And the day has come where I have died
Only to find, I've come alive

~Teen idle

i.imgur.com/1jQBv6y.png

I was angry with my friend;
I told my wrath, my wrath did end.
I was angry with my foe:
I told it not, my wrath did grow.

And I waterd it in fears,
Night & morning with my tears:
And I sunned it with smiles,
And with soft deceitful wiles.

And it grew both day and night.
Till it bore an apple bright.
And my foe beheld it shine,
And he knew that it was mine.

And into my garden stole,
When the night had veild the pole;
In the morning glad I see;
My foe outstretched beneath the tree.

Do hymnu!
Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie,
Katherine zostanie z nami po wsze czas.
Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała,
bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja.

Refren:
Chwała Ci nasza, Katherino!
Filmowcu najlepszy, kochana userko!
Znajomość TVD największą masz!
Chwała Ci, nasz pierniczku!

Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród.
Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud.
Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia.
Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś!

Refren.

Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie,
lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla.
Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim,
w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król.

Refren x2
~ Pszemek - łosiek <3

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydarzenieroku1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmarudakath.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_gadula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_gadua.png

i.imgur.com/MMUs8xt.png

i.imgur.com/wSAFrPI.png

i.imgur.com/wcX950I.png

i.imgur.com/ahcM1ve.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najsympatyczniejszy_uzytkownik.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_gawedziarz.png

i.imgur.com/ZWQLEsq.jpg

https://www.youtube.com/channel/UClbnb5X3J_Gh8r-AT
Prefix użytkownikaMikasa
Mikasa zapomnieli bo Tusk jest dobrym politykiem. Parszywym człowiekiem, ale dobrym politykiem. W sensie wie co, kiedy i jak powiedzieć żeby ludzie to kupili, wie z kim warto się zadawać i komu włazić w dupę. Polityk pełną parą.

Ale już niezależnie od tego jakie on ma chytre oczka to PiS ośmieszył siebie i Polskę, bo oni mają gdzieś to co narobił Tusk. Dla nich to była po prostu zemsta prywatna.

Sto procent zgody. Bezwzględny karierowicz kontra niekompetentni paranoicy.

Orban dogaduje się z Rosjanami, Wielka Brytania z USA i każdy jakoś umie się ustawić, i tylko my jak zwykle zostaniemy na końcu kolejki w imię "polskiego honoru" i przez idiotów u władzy. Historia lubi się powtarzać.

Mikasa zapomnieli bo Tusk jest dobrym politykiem.

Ja się z tym średnio, ale to bardzo średnio zgadzam. OK, jeżeli bycie dobrym politykiem, to wchodzenie w wiadomą część ciała bez wazeliny i układanie się ze wszystkimi "znaczącymi" i możnymi, to tak, zgoda. Ja pamiętam dosyć dobrze Tuska jeszcze z "naszego krajowego podwórka" - jak był w KLD, jak w wielkiej przyjaźni żył z Kaczyńskim (oni dwaj trzy razy próbowali tworzyć koalicję) -ostatni raz w 2005 (jeszcze w 2002 startowali w samorządowych jako PoPiS. ;p

Pamiętam jak bardzo się radykalizował pisząc, że rację miał Olszewski, Kaczyński i Macierewicz odnośnie dekomunizacji, o tym, że lewica w Polsce dalej z Sowietami trzyma, że ustawa była słuszna... Raz głosił, że jest liberałem, już dwa lata później, że socjaldemokratą. A kim właściwie jest? Obecnie pionkiem na usługach pani Merkel, który miesięcznie będzie sobie brał na rękę
120 000 euro.

Ech, znowu o tym calutki dzień trąbią. A najbardziej o tym, że Szydło powiedziała coś tam, a francuski komunistyczny prezydent Francji Hollande odparł jej: "Wy macie zasady, a my mamy fundusze strukturalne" - widac na czym ta UE stoi. Z tymże Francja nic NIE MA nic poza ogromnym deficytem. Włochy ledwo wiążą koniec z końcem. Ta Unia się sypie i to cud, że ona istnieje. Tylko Niemcy trzymają się nader mocno. Ale same Niemcy to nie UE. Bo różnie może być.

W Holandii i Francji na 100% wygra prawica. We Francji będzie to albo centroprawicowy (przeciwny imigrantom i ingerencji UE w sprawy państwowe) Francois Fillon albo Marine le Pen z Frontu Narodowego, której osobiście "kibicuję" ; )

A PiS robi wszystko, żeby stracić poparcie i samodzielną władzę. Po co takie wychodzenie przez szereg, jak od początku było wiadomo, że Tusk i tak wygra? Bez sensu. Teraz tylko mamy bigos z dodatkiem mamałygi.

A nazywanie Wolskiego Judaszem to już w ogóle kpina. Tusk nie jest żadnym Chrystusem Europy. To absurd. Opozycja totalna jednak nas do tego przyzwyczaiła - jak Giertych był w koalicji ze złym Kaczorem, to był faszystą, którego należy wrzucić do wora, a wór do jeziora. A teraz jest wybitnym autorytetem moralnym, bo jedzie po Kaczorze.
Misio Kamiński, Stefan Niesiołowski czy nawet Wałęsa dwadzieścia lat temu to były potwory, a teraz to kochane misie.

Nie ma kryteriów dobra i zła, ale interes partyjny.

I może coś pozytywnego ; ) Bardzo spodobało mi się postąpienie prezydenta Dudy - na Śląsku. Ten pan z RAŚ-u (Ruch Autonomii Śląska) był prowokatorem, ale został wysłuchany i Duda mu odpowiedział - w miarę konkretnie.

A gdyby tak Komorowski nadal był prezydentem, to ten facet do słowa by nie doszedł, zostałby powalony na glebę i zgarnięty przez BOR-owików. I tyle z "dialogu". Stąd nie dziwi mnie, że ma 60% zaufania wśród Polaków.

I może JKM gada bzdury i głosi "spiskowe teorie", ale ja się akurat zgadzam z tym, że Kaczyński to tak zaplanował, żeby Donald jednak został w UE jak Przewodniczący ;p Bo tu by wrócił i stał się główną twarzą opozycji co by zagrażało PiS-owi. Tak mają spokój na 2.5 roku. I cieszy się też z tego Schetyna, bo PO nadal będzie jego i tak samo Rysio Petru. Tusk to dla nich konkurencja nie do przebicia.

Tak się marnuje potencjał i zaufanie. Jako pierwsza partia polityczna po 1989 roku zdobyła samodzielnie władzę bez potrzeby wchodzenia w jakieś koalicje i traci. I tracić będzie...

Brukselo, Warszawo - dajcie żyć ;p
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 10.03.2017 14:49

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaBruja
I może JKM gada bzdury i głosi "spiskowe teorie", ale ja się akurat zgadzam z tym, że Kaczyński to tak zaplanował, żeby Donald jednak został w UE jak Przewodniczący ;p Bo tu by wrócił i stał się główną twarzą opozycji co by zagrażało PiS-owi.

Słaby ten plan jak wychodzisz na durnia, którego polityka zagraniczna to porażka. Jakby chociaż namówili tego Orbana i paru innych do zagłosowania przeciw albo, żeby się chociaż wstrzymali, to by jakoś wyglądało, a tak to nie wierzę, że to był jakiś wielki plan Kaczyńskiego. Zwłaszcza że Waszczykowski nie jest tytanem intelektualnym i bardzo łatwo mi uwierzyć, że zwyczajnie spartaczył sprawę.

Słaby ten plan jak wychodzisz na durnia, którego polityka zagraniczna to porażka.

Przeważnie myślenie i idea jest nawet dobra i całkiem słuszna, ale wykonanie okazuje się kompletną porażką i kompromitacją. Nie tylko zresztą w tym przypadku ; )

Właśnie jest to porażka, że NIKT się za nimi nie ujął. Nawet Orban na którego się powoływali. To samo Czechy, Słowacja - teraz będzie się jątrzyć o kryzysie grupy wyszehradzkiej ;p A prawda jest taka, że nie trzeba było tego tak "załatwiać"/

Moja ostateczna opinia: "Wojna" o Tuska, to po prostu wojna o pietruszkę. Nic nie zyskali, stracili wiele w oczach sojuszników. Tak się tego nie robi. Działanie, które tylko zaszkodziło. Amen.

Edit.

Odświeżam

Wczoraj minął dokładnie rok od wprowadzenia kluczowej reformy, z której programem na sztandarach PiS poszedł do wyborów i wygrał je zdecydowanie. Chodzi rzecz jasna o słynne 500+. Tutaj ta reforma nie ma zwolenników, ale jak wynika z badań aż 77% Polaków pozytywnie się o niej wyraża i uważa tę pomoc za realną i konkretną.

Ja jako największy wróg socjalizmu na tej stronie od samego początku byłem jej przeciwny. I nadal jestem, żeby nie było. Jednak skoro nawet na Polsacie News pozytywnie ją przedstawiają, to może jest coś na rzeczy. Takie dawanie to błąd - bo trzeba lepiej podatki poobniżać, ale co tam... socjaliści tego nie pojmą za żadne skarby. Lepiej zabrać jednemu, żeby dać drugiemu.

Z tej pomocy skorzystało w Polsce ponad 2 miliony 560 tysięcy rodzin. Czyli to pokaźna suma raczej. No i krytyka nieco ucichła. Miało być, że patologia, że na alkohol pójdą pieniądze, a tu praktycznie nic takiego się nie dzieje. Ludzie zadowolenie, bezrobocie w praktyce nie istnieje, dzieci rodzi się znacznie więcej w porównaniu z poprzednimi latami... Cud, czy co? ; )

I dla zwolenników PO, którzy też tak to krytykowali powiem, że Platforma jak wygra chce to rozszerzyć - nie tylko na drugie i kolejne dziecko, ale też i na pierwsze. Czyli socjalizm nam kwitnie w najlepsze i kwitnąć będzie. A może ja jestem po prostu egoistą, bo skoro nie mam dzieci, to się wymądrzam. Nie wiem. Ale chyba nie tylko ja nie jestem dzieciaty xD Tak czy siak, to nie patrzę tylko na czubek własnego nosa, ale takie rozdawnictwo to moim zdaniem nic dobrego. W końcu tak się zadłużymy, że Gierek to przy tym pikuś. I kto to spłaci? Pieniędzy nam nie rozmnożą.

Także wszystko pięknie, ale idea państwa opiekuńczego w dalszym ciągu do mnie nie przemawia.

PRZYPOMINAM, że posty należy edytować a nie pisać dwa pod rząd. Jeśli chcesz, żeby temat został dodatkowo odświeżony - wystarczy do mnie napisać. Al
Edytowane przez Prefix użytkownikaAlette dnia 08.04.2017 08:35

Prefix użytkownikaMikasa
Temat nazywa się "Polityka", więc chyba nie tylko polska.

Poważne rzeczy się dzieją. Trump, który przez kilka lat potępiał inwazję na Syrię, sam właśnie zaatakował bazy Asada. To jest po prostu katastrofalna decyzja. Pozwólcie, że przypomnę tylko, że ostatnia interwencja USA w Syrii zaowocowała setkami tysięcy ofiar na Bliskim Wschodzie, całym kryzysem islamskim w Europie i rozkwitem terroryzmu (USA wsparły finansowo i logistycznie "rebeliantów", którzy potem utworzyli ISIS i rozbiegli się po świecie).

Trump popełnia dokładnie ten sam błąd. I zanim ktoś zapyta: "Czy uważasz, że powinniśmy patrzeć jak gazują dzieci?" - NIE. Uważam, że ten ruch zabije tylko więcej dzieci. Uważam, że jesteśmy w momencie historii, o którym ktoś kiedyś powie "Dlaczego tego nie powstrzymali, tylko od razu rzucili się do ataku?".

Powiem tylko, że bardzo uważnie obserwuję sytuację w USA od ponad roku. Więcej wiem o ich polityce niż o naszym tutaj bałaganie. Trump wciąż jest otoczony przez urzędników wybranych przez Obamę, którzy są mu przeciwni i doradzają mu na wzór polityki Obamy, która była katastrofalna. To wszystko jednak nie zmienia faktu, że tylko prezydent mógł wyrazić zgodę. No i dał się wkręcić, porwać i znów zaatakować Syrię.

I na koniec: mam nadzieję, że kompletnie się mylę.

Co wy o tym myślicie?

Prefix użytkownikablad logiczny
Myślę, że wobec państw Bliskiego Wschodu nie ma dobrej polityki i być nie może. "Źli dyktatorzy" stosują tortury, trują ludzi sarinem, iperytem i licho wie czym, jest źle. Odsunięcie ich od władzy natychmiast skutkuje przejęciem władzy przez radykalnych islamistów i dzieją się rzeczy jeszcze gorsze. Nikt na świecie nie ma żadnego dobrego pomysłu, z wyjątkiem dozbrajania Izraela, bo sankcje nie są skuteczne wobec krajów dysponujących złożami ropy naftowej. Tam nigdy nie było i nie będzie demokracji, bo to jest inna kultura, religia i cały styl życia.
Jedynie Iran (Persowie), znaleźli akceptowalny dla ponad 90% społeczeństwa model sprawowania władzy i jakoś godzą go z religią.
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Temat nazywa się "Polityka", więc chyba nie tylko polska.

Temat DOKŁADNIE nazywa się "Polityka/Wybory", więc idąc takim tokiem myślenia trzeba by tu też pisać nie tylko o wyborach w Polsce, ale też o tych, które miały miejsce w Austrii czy Holandii ostatnio, a także mają odbyć się niebawem we Francji.

A co do tego, że Trump zrobił tak a nie inaczej, to demokraci nawet to poparli. Także dla mnie nic nowego. W sumie, to on dał jasny przekaz - niech patrzy teraz z większą uwagą Korea Północna czy Iran. Facet nie będzie tolerował tego typu "zagrywek" ze strony totalitarnych państw.

Te dzieci, ten szok... Odwet kiedyś to była rzecz normalna. Dziś we wszystkim trzeba dopatrywać się drugiego dna. Ja się zgadzam z błędem logicznym - nie ma idealnego wyjścia. I tak źle, i tak niedobrze. A styl życia i religia to wiadomo...

Wczoraj debatę oglądałem w sejmie na temat tego konstruktywnego wotum nieufności wobec rządu Beaty Szydło.

Jedno co się nasuwa na myśl, to pytanie: Czy PO tak bardzo już zidiociała, czy zawsze byli tacy bezmyślni? Przecież jak słuchałem tego mizernego polityka jakim bez wątpienia jest Schetyna, to nie wiedziałem czy śmiać się, czy płakać xD Co on bredził. Szydło mu to tak wygarnęła, że aż miło było posłuchać.

Jedyne co, to 10 razy na minutę powtarzanie jak mantrę: "Misiewicze" - a ja się pytam Was, Was drodzy zwolennicy PO, opozycji, przeciwnicy Pis-u: Co macie W ZAMIAN??
CO? JAKI INNY PROGRAM? Gdzie merytoryczna dyskusja? Gdzie jakieś konkrety? Gdzie na litość boska jakaś ALTERNATYWA dla tych rządów? Przecież Peło się ośmieszyło już do końca.

1) wiadomo było, że guzik ugrają - to pod publiczkę. Przecież każdy wie jakie są proporcje w parlamencie - więc po co?
2) Brak charyzmy Schetyny jest aż nazbyt widoczny, żeby traktować go jako przyszłego premiera.
3) Rozgrywka pomiędzy nim a Rysiem Petru, który już kompletnie oszalał.

Jakie wychodzenie "z Europy"?? Jak Polska może wyjść z Europy? Gdzie, do Azji? xD Wszystko mu wypunktowano, biedak z tą naczelną kłamczuchą Kopacz miny mieli oszałamiające. Banda złodziei, hipokrytów i aferzystów. Zapomnieli swoje afery: taśmowe, hazardowe, stoczniowe, podsłuchowe, Amber Gold, itp. Spotkania nocą na cmentarzach, śmietnikach, stacjach paliwowych.

Jako, że nie popieram PiS i 500+, to teraz śmiać się chce, jak Schetyna z kłamczuchą Kopacz zapowiadali (plus Rostrowski), że NIE MA na to pieniędzy, że to nie przejdzie, że PiS znajdzie 150 powodów, żeby potem wycofać się i powiedzieć, że jednak nie ma kasy.

No i co? No i SĄ pieniądze - pytanie gdzie były przez te 8 LAT? Chyba trafnie powiedziano: "Czasami wystarczy nie kraść!"

A teraz gadanie, że jak oni (Platformersi) dojdą do władzy (Boże chroń Polskę) za 2.5 roku, to rozszerzą to program. Nie tylko na drugie i kolejne dziecko, ale na KAŻDE to jak to jest na litość boską? Najpierw nie ma na nic, a potem znajdzie się stokroć więcej???

Kukiz też im dopiekł i dobrze. Bo to hipokryci. Chcą mniej posłów? Nie chcą senatu? Litości... Ogólnie to po raz kolejny mieliśmy odsłonę walki PO-PiS-u...
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 08.04.2017 11:06

Prefix użytkownikaMikasa
Dotarłam do ciekawej strony internetowej, która pozwala "zdefiniować" swoje miejsce na skali politycznych poglądów. Myślę, że warto sobie taki teścik zrobić, przy okazji być może uświadomić sobie własną opinię na niektóre tematy. Na koniec otrzymujecie indywidualny wykres, jakby ktoś chciał, to niech się podzieli, może być ciekawie o tym porozmawiać ;)
https://www.polit...s.org/test

Prefix użytkownikaPaulaSmith
Zrobiłam ten test :D Trochę dłuuuuułgawy :D Ale da się ogarnąć. Niektóre poglądy bardzo skrajnościowe, nie jestem przekonana do końca czy jest to, w moim przypadku, prawdziwym wynikiem.
https://www.polit...&soc=-0.67
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wyd2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminpaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admingadulapaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/objawienie.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/paula.png

78.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Angelina Johnson
Mi wyszło podobnie jak Pauli: https://www.polit...&soc=-1.64, co jest ciekawe, bo osobiście uważałam się bardziej za konserwatystę, ale takiego lekkiego. Niektóre pytania moim zdaniem były za skrajne i ciężko mi było znaleźć prawidłową odpowiedź między "zgadzam się, nie zgadzam się, zgadzam się absolutnie, nie zgadzam się absolutnie-nigdy-zgiń-przepadnij". I uważam, że chyba takich pytań było trochę za dużo ;D

Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png

s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png

img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg

img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg

Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.

Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png

Prefix użytkownikalosiek13
Jak dla mnie pytania w ostatniej kategorii były sformułowane tak, że nie miałem nawet ochoty na nie odpowiadać, bo już ze stwierdzeniami w nimi zawartymi się nie zgadzałem. Bardzo ograniczone badanie i takie z dupy...
https://www.polit...&soc=-5.18

Prefix użytkownikafuerte
U mnie od kilku lat bez zmian d;
Niektóre pytania tendencyjne, ale to chyba norma we wszelkiego rodzaju testach politycznych.

https://www.polit...&soc=-4.56
zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikablad logiczny
Robiłem w międzyczasie i na szybko, koleżanki nie było w pracy więc nie mogła dopilnować czy zawsze to poprawnie przetłumaczyłem. Nie znoszę takich testów, (a zrobiłem ich kilka, w czasie różnych szkoleń) nawet jeśli są po polsku i mam czas. Jestem bowiem takim wielce indywidualnym indywiduum, że połowa pytań zwykle zupełnie do moich poglądów nie pasuje. Pytania są niektóre dość sztampowe i bez polotu.

Wyniku w formie graficznej czy liczbowej tutaj nie przedstawię, bo nie zrobiłem screena.
Jednak "czerwona plamka" w kwadracie miedzy godzinami 12-15. drugi rząd nad linią dzieląca liberałów, od osób o poglądach autorytarnych. W mojej opinii powinienem być jeszcze bliżej tej linii, lub nawet lekko poniżej, bo "autorytarny jestem tylko niektórych bardzo "gardłowych" sprawach, w innych jestem nieprzejednanym wrogiem autorytaryzmu. Do tego zaledwie 4 kratki, w prawo, choć, w mojej opinii jestem bardziej prawicowy. Ale być może źle przetłumaczyłem lub zrozumiałem niektórych z pytań.
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: