Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Dubbing czy napisy?
|
|
Ithlinnespeath |
Dodany dnia 18.12.2015 03:23
|
![]() Postów: 26 Dom: RavenclawPunkty: 58 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 16.12.15 |
Zależne od filmu. Akurat w animowanych filmach polskie dubbingi podbijają świat (ponoć polskiego "Shreka" oglądają ludzie za granicą ze swoimi napisami). Są też jednak dubbingi złe, jak np. w "Jak wytresować smoka", jednak większość bajek obejrzę tylko z dubbingiem. ![]() Co się zaś tyczy filmów - dubbingi są największym ciosem! Aktor nie pracuje jedynie twarzą i ciałem, pracuje również głosem. Tylko on wie, jak idealnie zmodulować swój głos, aby wpasował się w sytuację, w jakiej znajduje się grany przez niego bohater. Osoba podkładająca głos już nie wie. Ma tekst i musi go zinterpretować, wyobrazić sobie, wymyślić, jaką intonację nadać. Nie mam problemu z nadążaniem za napisami, potrafię czytać bardzo szybko i nawet się na nich nie skupiam. W dużej mierze opieram się też na tym, co słyszę i sama sobie tłumaczę. Nie potrafię zrozumieć nagonki na polskich lektorów. Są wspaniali! Nie wyobrażam sobie filmu z lat 90' i poniżej, bez głosu Tomasza Knapika! Bez jego charakterystycznej barwy głosu, bez jego soczystych przekleństw. Nie obejrzę "Władcy Pierścieni" inaczej niż bez głosu Macieja Gudowskiego. Dobry lektor to taki, którego po kilku minutach nie słyszymy, którego głos stapia się ze ścieżką dźwiękową filmu. Lektor w żadnym wypadku nie może używać głosu beznamiętnego, wtedy mielibyśmy w każdym filmie syntezator mowy IVONA. Lektor musi nadać głosu emocje, które przyozdobią film, ale go nie zdominują, a to jest nie lada sztuka. ![]() |
|
|
|
Bad wolf |
Dodany dnia 15.06.2017 12:34
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 1666 Dom: SlytherinPunkty: 12316 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 20.09.13 |
Nie potrafię przemóc się do oglądania filmów z dubbingiem. Chciałam obejrzeć wczoraj "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" i ostatecznie żyję w niewiedzy co do historii, bo z napisami mi nie działały, a od dubbingu uszy pękają. Tak samo w Harrym Potterze jest to nie do zniesienia... Muszę słyszeć prawdziwy głos aktorów, widzieć, jak ich usta poruszają się zgodnie z tym, co słyszę, odczuwać te emocje, które odczuwa bohater, a przy okazji osłuchać się z angielskim. Oryginalne są najlepsze, niestety poziom znajomości języka obcego nie do końca mi pozwala na oglądanie filmów bez napisów. DIMASH ![]() ![]() |
|
|
|
allexandera_ |
Dodany dnia 15.06.2017 13:31
|
![]() Postów: 4 Dom: HufflepuffPunkty: 144 Ranga: Pomocna dłoń Data rejestracji: 11.04.17 |
Powiem tak - wolę oglądać filmy z napisami. Dubbingi zniosę, a i owszem, ale proszę was, niektóre sprawiają, że mam ochotę wyłączyć film. Czytając napisy, a jednocześnie słysząc dane słowo w pewien sposób się uczę. Tak było np. z tureckim. Mistrzem w tworzeniu zdań może nie jestem, aż tak wielu nie rozumiem, ale wyłapuje poszczególne słówka i już domyślam się o co chodzi w danej rozmowie, sytuacji. Poza tym, jak widzę ktoś już to napisał - lepiej wczuć się w atmosferę filmu, gdy oglądasz grę danego aktora w 100%, bo jak jest podkładany głos to dla mnie jest minus 40, często 50, procent. Ale Shrek to akurat rewelacja Moja postać w Hogwarcie - Eileen Gamp.
|
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 15.06.2017 13:34
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Wszystko zależy od tego, czy dubbing jest dobrze zrobiony. Są takie filmy, które bez dubbingu straciłyby wszelką swoją wartość (na przykład Shrek czy Asterix na olimpiadzie), ale są też takie gdzie dubbing jest nie do zniesienia- Fantastycznych zwierząt obejrzałem może ze dwadzieścia minut, po czym podziękowałem i nie obejrzałem tego do dzisiaj, bo nigdzie nie mogę znaleźć wersji z napisami. Zatem mówię- to zależy Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chcecie zdobyć Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie cenią sobie fortele. Posycz sobie, mała żmijko Wij się, żmijko, wij Bądź milutka dla Gordiana Bo cię przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Ravenclaw

Bad wolf
Slytherin

Hufflepuff