Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
12.06.2026 18:36
Padł dziś Facebook i nikt nie pamiętał, żeby tu wejść (*)

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:58
Moje ma niecałe 12 lat

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:56
Czesc

Wielki Mag
07.06.2026 10:25
no i jutro mi stuknie dekada na stronie...

Wielki Mag
07.06.2026 10:24
Sharllottka, technicznym? nikt. bo czy A. jeszcze o tej stronie pamięta... nie wiem. o Krico już nawet nie wspominając xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Powstanie świata - filozoficzna zagadka
Limonka
Nikgo juz dzis nie dziwi , że Biblia jest pełna metafor a to że stworzeni świata bajkę przypomina nie znaczy że nią jest. Znam inne, jeszce bardziej nieprawdpodobne a jednak prawdziwe.
Nie znajdziesz dowodów na istnienie Edenu (przynajniej nie teraz) bo wiara to jest WIARA i nie trzeba jej opierać na żadnych dowodach.

...

Miss, jakiego Ty jesteś wyznania? Jesteś katoliczką? Jak nie, to okej, odpuszczam, jak tak, to dlaczego uważasz, że znasz się na Biblii lepiej od teologów, księży i całej reszty ekipy Kościoła Katolickiego? Ja rozumiem, że nie ze wszystkim się trzeba zgadzać, ale przekonanie o własnej wszechwiedzy na każdy temat bywa zgubne (a poza tym, jest dość zabawne).

Flegma
Przykro mi że się przeraziłaśą xD

A Jezus owszem wiedział, że go zdradzi i co w tym takiego dziwnego? Czytałaś jakąkolwiek ewangelię?

Wiesz co? Zauważyłam, że Twoją główną cechą jest zadawanie pytań, przy czym sama na nie nie umiesz odpowiadać. I co w tym dziwnego? Jezus wiedział o zdradzie Judasza, więc Bóg mógł wiedzieć o zdradzie Ewy. Doprawdy, widzę, że traktujesz wiarę w bardzo, khem, mało głęboki sposób i sama sobie zaprzeczasz. Dziwię się, że udajesz taką obeznaną, a nie reprezetujesz sobą naprawdę żadnego stanowiska godnego uwagi. Na Boga patrzysz jedynie przez pryzmat Biblii, uważasz, że był Adam i Ewa, że Bóg w kilka dni stowrzył świat i że ewolucja nie miała miejsca. I Ty się dziwisz, że ludzie są zniechęceni do Kościoła? Zamiast przygiągać do niego- odpychasz. I proszę, możesz się bronić, ja zdania nie zmienię, wręcz myślę, że większość osób mnie poprze.

Miss Bagwell
;)Ulala... A więc zacznę od najciekawszej wypowiedzi która należy do Flegmy:

Wiesz co? Zauważyłam, że Twoją główną cechą jest zadawanie pytań, przy czym sama na nie nie umiesz odpowiadać. I co w tym dziwnego? Jezus wiedział o zdradzie Judasza, więc Bóg mógł wiedzieć o zdradzie Ewy. Doprawdy, widzę, że traktujesz wiarę w bardzo, khem, mało głęboki sposób i sama sobie zaprzeczasz. Dziwię się, że udajesz taką obeznaną, a nie reprezetujesz sobą naprawdę żadnego stanowiska godnego uwagi. Na Boga patrzysz jedynie przez pryzmat Biblii, uważasz, że był Adam i Ewa, że Bóg w kilka dni stowrzył świat i że ewolucja nie miała miejsca. I Ty się dziwisz, że ludzie są zniechęceni do Kościoła? Zamiast przygiągać do niego- odpychasz. I proszę, możesz się bronić, ja zdania nie zmienię, wręcz myślę, że większość osób mnie poprze.

Kto pyta nie błądzi a ja właśnie pytaniom zawdzięczam swoją wiedzę.
Po pierwsze Bóg nie jest dla mnie tym , jakim ukazuje go Biblia. Dla mnie Biblia jest po prostu niezwykle interesujuącą ksiażką pełną zagadek i tajemnic, która lubię studiować , ale nie uważam jej fundament swojej wiary, ponieważ katoliczką nie jestem.
Co do Judasza: Judasz został wybrany pośród uczniów na tego który Jezusa wyda i tak też Judasz uczynił. Zdradził swojego mistrza za 30 srebników. Ale to zdrada to również metafora bo Żydzi dobrze wiedzili gdzie Jezus przebywa i mogli go pojmać w każej chwili. Wiesz na czym ta zdrada polgała? Na pocałunku: Judasz podszedł do Jezusa w Ogrójcu i go pocałował na znak żołnierzom, że mogą go pojmać. Jezus zapowiedział tą zdradę przy wierzerzy ale powiedział też iż , ''biada temu kto mnie zdradzi''.
A co do Boga: jak sie okazuje Bóg nie byl wszechwiedzący a to wynikało by że sam stworzył sobie najwiekszego antagoniste czyli szatana. A gdyby wiedzał...
Ale ja jestem tylko człowiekiem i wbrew twojej opini nie posiadam aż takiej wiedzy by znać powody poczynań biblijnego Boga.
Nie twierdzę, że ewolucja miejsca nie miała , a poza tym niektóre założenia teorii Darwina już obalono.

Miss, jakiego Ty jesteś wyznania? Jesteś katoliczką? Jak nie, to okej, odpuszczam, jak tak, to dlaczego uważasz, że znasz się na Biblii lepiej od teologów, księży i całej reszty ekipy Kościoła Katolickiego? Ja rozumiem, że nie ze wszystkim się trzeba zgadzać, ale przekonanie o własnej wszechwiedzy na każdy temat bywa zgubne (a poza tym, jest dość zabawne).

Dlaczego możność posiadania wiedzy jest odrazu uważana za zarozumialstwo? Chyba nigdy tego nie pojmę... Hermiona też nie xD

E-Vaire; a może tak cofnij się do moich wcześnijeszych postów o twoją postawę atistyczną i powód niewiary w Boga? Chyba że ich nie masz....

Ale czy wiara nie jest bezsensowna skoro wierzy się w coś co na pewno nie istnieje? Na pewno, bo napisałaś, że nie ma żadnych dowodów.

Skoro są miliardy ludzi którzy uważaja , że nie....;)
Powiedz mi tylko jedno: człowek jest istotą która nie umie żyć bez miłości. Nie widzi jej , ale pokłada w niej nadzieję. Tak jak ja Boga nie widzę , ale w niego wierzę i pokładam w nim nadzieję. To działa na tej samej zasadzie: mi ojciec nie musi udowadniac, ze mnie kocha bo wiem że mnie kocha bezgranicznie bezwzgledu na to co zrobie. Bóg też nie musi mi się co dzień objawiać i udowadniać, że jest i mnie kocha.
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 27.02.2008 09:50
Bjork

www.totalmusicmagazine.com/interviews/bjork_1.jpg

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

maybe not from the sources
you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love
you just ain't receiving...

Siobhan Donaghy

3.bp.blogspot.com/_vGxu95Ycrow/R1KrsnBY_jI/AAAAAAAAASo/DBetTxwp2DY/s320/ghostsalbum300.jpg

Ghost

Full mug my friends certainly familiar
Ah, hear that glitch say search the orbs

Tree-ann said it his seize the circus
Ram's wool that cause way a cricus

Warmy funny Anna say say maluska

Sworn under an oath to war

Phwoar so spirit smother me in
Ah, hear that glitch fought and ought

Fuel full fat her glass of milk
Warm sitting here, sitting in bed

Fever Ray

If I Hard A Heart

This will never end cause I want more
More give me more give me more

If I had a heart I could love you
If I had a voice I would sing
After the night when I wake up
Ir17;ll se what tomorrow brings

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Dangling feet from window frame
Will they ever ever reach the floor

Cushion filled with all I found
Underneath and inside just to come around

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

www.thelineofbestfit.com/wp-content/media/2010/01/TheKnife.jpg

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
One night to speed up truth
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To call for hands of above
To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
The start of simple touch
One night to push and scream
And make believes.

Ten days of perfect tunes
The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

maxime
Wydaje mi się, że nie bylibyśmy zdrowi, jeżeli pochodzilibyśmy od Adama i Ewy. Wszyscy teraz byliby chorzy na zespół downa itepe choroby. To, że pochodzimy od małpy jest bardziej prawdopodobne, fakt. Załóżmy jednak, że pochodzimy od Adama i Ewy. Stworzył nas Bóg. Bóg stworzył wszystko. Merkury, Wenusa, Ziemię, Marsa, Jowisza, Saturna, Urana, Nenptuna i wszystkie galaktyki czy jak tam to się zwie. Jeżeli Bóg to wszystko stworzył, to kiedy On się pojawił, skąd się wziął, kto Go stworzył? Nie było nic. Ogromna czarna plama, kiedy zjawił się On i dał początek nowemu światu. Skąd wziął się Bóg? Nie zastanawia Was to? Bo mnie bardzo.

PS. A w Boga wierzę, ale nie tak zupełnie. Wierzę, że istnieje, ale nie wierzę w te wszystkie cuda, o których opowiada Biblia. W niektóre owszem.

Prefix użytkownikaE-Vaire
Nie wiem czy mam prawdziwe powody, żeby nie wierzyć. Ale jestem racjonalistką, a to prowadzi na przykład do ateizmu. Mnie bardzo interesują fakty, nie mity. Nie wierzę odkąd zaczęłam się nad tym wszystkim zastanawiać, bo jako dziecko to niby wierzyłam, bo wierzyła rodzina. Tak jest. Ale potem bardzo powoli doszłam do różnych wniosków na temat boga. Ja po prostu taka jestem, że nie wierzę w rzeczy, których nie mogę zobaczyć, usłyszeć, dotknąć.. No i jest jeszcze inna kwestia - Bóg istnieje lub nie. Nie ma nic innego, tak lub nie. Wierzę w to co jest bardziej prawdopodobne, a jako, że na Boga nie ma dowodów - nie wierzę w niego.

Jeżeli Bóg to wszystko stworzył, to kiedy On się pojawił, skąd się wziął, kto Go stworzył? Nie było nic. Ogromna czarna plama, kiedy zjawił się On i dał początek nowemu światu. Skąd wziął się Bóg? Nie zastanawia Was to? Bo mnie bardzo.

Cóż, myślałam długo. A nawet lubię zadawać to pytanie wierzącym =D Ale to nie jest tylko n temat Boga.

Zawsze było coś - pierwszy był atom. Skąd się wziął? Nawet jeśli 9(999999999999...) lat temu nie było nic to kiedy i jak pojawiło się coś? Bez sensu. Ale tego się już nie dowiemy chyba..
Edytowane przez Prefix użytkownikaE-Vaire dnia 27.02.2008 14:19

Bido
Bóg nie byl wszechwiedzący a to wynikało by że sam stworzył sobie najwiekszego antagoniste czyli szatana. A gdyby wiedzał...

1)odsyłam do swojego wcześniejszego postu, nie wiem czy przeczytałaś (tak, Szatan jest potrzebny)
2)To oznaczałoby też, że nie jest wszechmocny, skoro nie potrafi zniszczyć nawet tego co sam stworzył, nie sądzisz?
i26.photobucket.com/albums/c127/iconsaj2/mniam1/coffee059.jpgi26.photobucket.com/albums/c127/iconsaj2/mniam2/cig345.gifi26.photobucket.com/albums/c127/iconsaj2/mniam1/coffee070.gif
dużym obrazkom w podpisach mówimy stanowczo: 'nie!'

Nacia
A w Boga wierzę, ale nie tak zupełnie. Wierzę, że istnieje, ale nie wierzę w te wszystkie cuda, o których opowiada Biblia. W niektóre owszem

Wybacz, ale nie "wyglądasz" na osobe, która nie wierzy w cuda. Nie wydajesz się być osoba, która w jakikolwiek sposób wątpi w istnienie BOga. Ale za to teraz wygląda to tak, jakbyś chciała upodobnić się do większości osób, które własnie w ten sposób wypowiedziały się w tym temacie.
Life is wasted on the living

i49.tinypic.com/282m7op.jpg

Miss Bagwell
Nie wiem czy mam prawdziwe powody, żeby nie wierzyć. Ale jestem racjonalistką, a to prowadzi na przykład do ateizmu. Mnie bardzo interesują fakty, nie mity. Nie wierzę odkąd zaczęłam się nad tym wszystkim zastanawiać, bo jako dziecko to niby wierzyłam, bo wierzyła rodzina. Tak jest. Ale potem bardzo powoli doszłam do różnych wniosków na temat boga. Ja po prostu taka jestem, że nie wierzę w rzeczy, których nie mogę zobaczyć, usłyszeć, dotknąć.. No i jest jeszcze inna kwestia - Bóg istnieje lub nie. Nie ma nic innego, tak lub nie. Wierzę w to co jest bardziej prawdopodobne, a jako, że na Boga nie ma dowodów - nie wierzę w niego
.

Pytanie nr. jeden: dlaczego nie powiedziałaś tego wcześniej? Co miały znaczyć te głupie nic nie wnoszące wcześniej posty?
A teraz jedziem...xD
O.K. , uważasz się za racjonalistę. A więc mam pytanie: dlaczego jako ddeklarowana racjonalistka tak pochopnie oceniasz ludzi? Dam chciażby przykład twojego postu o mnie z tematu ''Nasze stosunki z rodzicami'' Pomyśl: nie znasz mnie osobiście a ja właśnie to rzeczywistosci w której żyję się odnosiłam. Ale ty owczywiscie jesteś RACJONALISTKĄ.
Wiesz w ogóle na czym on polega?
By racjonalsta byc trzeba spełniać dwa warunki: powinnaś mieć dostęp do dokladnych informacji oraz mieć nieograniczone środki umożliwiające przetwarzanie tych danych. A ty jej posiadasz? Nie , więc jakim prawem zwiesz się racjonalistą?
Każdy człowiek stara sie nim byc , ale w praktyce wygląda to jak wyglada.

A twoje myśli? Dotykasz ich? Widziesz je? Ale wiesz , że są prawda? Bo zapewne wyznajszesz zasadę ''Myślę więc jestem'', prawda?

Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

3.bp.blogspot.com/_vGxu95Ycrow/R1KrsnBY_jI/AAAAAAAAASo/DBetTxwp2DY/s320/ghostsalbum300.jpg

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Pytanie nr. jeden: dlaczego nie powiedziałaś tego wcześniej?

Bo tak mi się podobało.

Co miały znaczyć te głupie nic nie wnoszące wcześniej posty?

Zdefiniuj głupie...

A teraz jedziem...xD
O.K. , uważasz się za racjonalistę. A więc mam pytanie: dlaczego jako ddeklarowana racjonalistka tak pochopnie oceniasz ludzi? Dam chciażby przykład twojego postu o mnie z tematu ''Nasze stosunki z rodzicami'' Pomyśl: nie znasz mnie osobiście a ja właśnie to rzeczywistosci w której żyję się odnosiłam. Ale ty owczywiscie jesteś RACJONALISTKĄ.

Sugerujesz coś?

Wiesz w ogóle na czym on polega?
By racjonalsta byc trzeba spełniać dwa warunki: powinnaś mieć dostęp do dokladnych informacji oraz mieć nieograniczone środki umożliwiające przetwarzanie tych danych. A ty jej posiadasz? Nie , więc jakim prawem zwiesz się racjonalistą?

Nie zmyslaj sobie żadnych warunków do bycia racjonalistą! Nie masz żadnych praw by to robić, ja uważam siebie za racjonalistkę i ty nie zmienisz tego zadając durne retoryczne pytania. Lepiej sobie poczytaj słownik języka polskiego na stronie 'r'.

Pewnie miałaś pewne doświadczenia z tym związane.

A twoje myśli? Dotykasz ich? Widziesz je? Ale wiesz , że są prawda? Bo zapewne wyznajszesz zasadę ''Myślę więc jestem'', prawda?

Słyszę je.

POZA tym nie umiesz uargumentować swojego zdania 'Nie jesteś racjonalistką'. Po prostu nie umiesz, nie zrobiłaś tego. Swoją drogą to nie oceniam pochopnie ludzi jak to napisałaś, bądź co bądź, znam cię dość długo. Może masz żal, że w KOŃCU cię oceniłam?
Edytowane przez Prefix użytkownikaE-Vaire dnia 28.02.2008 14:36

Miss Bagwell
Haha, ''słownikowa racjonalistka'':lol:
I to jest twój racjonalizm?! Żałosne. Jeżeli do kaształtowania twoich poglądów wystarczy ci słownik to jesteś po prostu śmieszna. Nawet nie wiesz dziecko na czym ten kierunek polega, nie mówiąc już o wcieleniu go w życie.:rol:

Zdefiniuj głupie...

Przecież masz słownik! :lol:

Reszata twoich wypowiedzi to już niezbity dowód na to , że twoja wiedza o racjonalizmie jest równa... słownikowej definicji. xD Jesteś nawet na tyle ciemna za przeproszeniem , że nie widzisz argumentów jakie podaje i nie jesteś w stanie ich odeprzeć. A pytanie nazywasz retorycznymi....Niezłe B)
Radzę zajrzeć do jakiejś ciekawej książki poświęconej filozofii, bądź pogadać z kimś kto się na rzeczy zna.
I jeżeli masz kiedyś zamiar kierować się w życiu rajonalizmem to nie oceniaj ludzi po znajomości z internetu bo robisz z siebie idiotkę.;)
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 29.02.2008 12:35
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Haha, ''słownikowa racjonalistka'' [Laugh]
I to jest twój racjonalizm?! Żałosne. Jeżeli do kaształtowania twoich poglądów wystarczy ci słownik to jesteś po prostu śmieszna. Nawet nie wiesz dziecko na czym ten kierunek polega, nie mówiąc już o wcieleniu go w życie. [Roll]

Cóż, nie słownikowa racjonalistka. Nie podoba mi się, że wymyślasz własne reguły racjonalizmu. Jak kompletnie nie wiesz czym jest racjonalizm skoro piszesz takie bzdury to chociaż do słownika zajrzyj, bo innych tekstów możesz nie zrozumieć.

Reszata twoich wypowiedzi to już niezbity dowód na to , że twoja wie
dza o racjonalizmie jest równa... słownikowej definicji.

Proszę bardzo. Zacytuj.

Przecież masz słownik! [Laugh]

Chodzi mi o TWOJĄ definicję. Bo chyba masz własną.
Jesteś nawet na tyle ciemna za przeproszeniem , że nie widzisz argumentów jakie podaje i nie jesteś w stanie ich odeprzeć.

Właśnie, nie widzę żadnych argumentów. Przykro mi, ale to ty prawdziwych nie podałaś. Dziesiątki pytań to nie argumenty.

Radzę zajrzeć do jakiejś ciekawej książki poświęconej filozofii, bądź pogadać z kimś kto się na rzeczy zna.

Jasne, może z tobą Pani Wiem Wszystko?

I jeżeli masz kiedyś zamiar kierować się w życiu rajonalizmem to nie oceniaj ludzi po znajomości z internetu bo robisz z siebie idiotkę.smiley

Ja robię z siebie idiotkę? Pomyślmy.

Miss Bagwell:
- nie odpowiada na pytania lub odpowiada nimi
- kłamie i uważa się za wszechwiedzącą. Szkoda, że nie wie tego co wiedziałby 12-latek
- obraża podczas dyskusji, wyśmiewa
- jej jedynymi argumentami są PYTANIA
- oskarża, a nie umie uargumentować
- kłóci się nawet kiedy nie ma racji i nie umie się przyznać do błędu

To był mój ostatni post tutaj skierowany do ciebie, nie mam ochoty czytać czegoś takiego:
Haha, ''słownikowa racjonalistka'' [Laugh]
I to jest twój racjonalizm?! Żałosne.

Jesteś nawet na tyle ciemna za przeproszeniem , że nie widzisz argumentów jakie podaje

bo robisz z siebie idiotkę.smiley

Swoją drogą to walczysz na dwa fronty. Aż tak trudna dyskusja ze MNĄ, że olewasz temacik o lumpeksach? =D
"ŻAŁOSNE".
O, proszę.

Pozdrawiam

Bubi
Racjonalizm: "współczesny ruch filozoficzno-światopoglądowy zapoczątkowany w XVIII w krajach anglosaskich (Wielka Brytania, USA), który zakłada możliwość dojścia do prawdy z użyciem samego rozumu i doświadczenia, bez odwoływania się do czynników irracjonalnych, takich jak wiara religijna czy emocje." za wikipedia.pl

Kiedy zobaczyłem z kim toczy się dyskusja miałem nie odpisywać, jednak jako chętny do pomocy służę słownikową wersją racjonalizmu.

Słownikowy Bóg stworzył słownikowy świat ze słownikowej nicości.
Miss... skoro nie pasują ci słownikowe wyjaśnienia to proszę definiuj pojęcia przed ich użyciem, wtedy nie będzie problemów natury: "wierz sobie w słownikowe drzwi i koty, jesteś gupi, hahaha lol...";(żeby nie było... sprawdź sobie w słowniku "sarkazm" bo będziesz mi zarzucała, że mówię coś czego nie powiedziałaś).

Co do Boga i stworzenia świata, to współczesna nauka pozostawia Bogu niewielkie pole manewru. Jedyny czas, gdzie nie możemy wykluczyć ingerencji wyższego bytu (Boga, smurfów, gumisiów czy mojego chomika) jest czas działania kwantowej grawitacji... reszta jest w pełni wytłumaczalna bez ingerencji sił wyższych (nie licząc mojego zaliczonego egzaminu z matmy jezyk ).

Ps. Ja też uważam siebie za racjonalistę (z umysłem otwartym na propozycje :D )...

Pss. Nie obraźcie się, ale równie dobrze mogę powiedzieć, że świat stworzył mój chomik jakieś 3 dni temu, w stanie takim jakim jest, wszczepiając każdemu pamięć. I tego nikt nie obali ani nie potwierdzi podobnie jak koncepcji Boga. Rozmowa na ten temat nie ma sensu. Albo ktoś wierzy albo nie.
Edytowane przez Bubi dnia 29.02.2008 16:42

Flegma
Nie obraźcie się, ale równie dobrze mogę powiedzieć, że świat stworzył mój chomik jakieś 3 dni temu, w stanie takim jakim jest, wszczepiając każdemu pamięć. I tego nikt nie obali ani nie potwierdzi podobnie jak koncepcji Boga. Rozmowa na ten temat nie ma sensu. Albo ktoś wierzy albo nie.

O właśnie. I tu cały szkopuł. Wierzysz albo nie. Dyskusja o wierze, jako o jakimś fakcie naukowym jest całkowicie bezsensowna. Nie da się komuś niczego wmówić, to jest twój osobisty wybór czy jesteś katolikiem czy nie. Boga nie ma się zdefiniować, ba, jego nawet trudno sobie w jakikolwiek sposób wyobrazić. Jak powiedziała E-Vaire, są dwa rozwiązania: jest lub nie. Jedni wierzę w pierwszą opcję, bo jest im z tym łatwiej żyć, a inni nie, bo kierują się tylko i wyłącznie zdrowym rozsądkiem. I ja nie mam nic ani do jednych, ani do drugich. Za to wydaje mi się, że Miss chce bez głębszego celu nawracać cały świat na swoje poglądy. Bo właśnie u ciebie nie ma dyskusji tylko jest usilne utwierdzanie przeciwnika, że jest głupi. Czy ty kiedykolwiek przyznałaś komu rację? Jeżeli tak, to chyba nie na tym forum.

Dlaczego zadając pytanie sama sobie na nie z góry odpowiadasz? Każdy może nazywać się, kim chce. Kiedy kimś się nazywasz i wierzysz w to, co mówisz, to taką osobą się stajesz.

Skąd wiesz, że każdy? Ja nie. Świat byłby niezmiernie ubogi, gdyby każdy starałby się być tym samym i dążyć do podobnych ideałów. Po prostu napisałałaś straszną głupotę. Nie wiem, może twoje wielkie "doświadczenie życiowe" cię tego nauczyło, ale jak widać, jak już to wcześniej pisałam, u ciebie występuje przerost formy nad treścią. Co do słowników, to wytłumacz mi, jak ktoś ma komuś innemu w najbardziej przystępny sposób wytłumaczyć znaczenie danego pojęcia/słowa? Stworzysz może Wielką Encyklopedię Nieskończonych Mądrości Miss Bagwell?

Miss Bagwell
Wikipedia....:rol:
A innych źródeł to nie posiadasz Bubi?
Poza tym nie musisz mi tłumaczyć czym racjonalizm jest bo mam w szkole elementy filozofii i takie wiadomości już znam.
Aczkolwiek dla mnie nie jest aż tak ważne co kto i kiedy, ale co dany kierunek filozoficzny charakteryzuje.
Skoro taki z ciebie racjonalista to co jest powodem twojej nie znajomości podstawowych zasad racjonalizmu społecznego, które przytoczyłam wcześniej? Nie odnosisz sie do nich więc uznałam , że ich nie znasz.
A tak w ogóle Popierasz poglądy dotyczące racjonalizmu genetycznego?

Pss. Nie obraźcie się, ale równie dobrze mogę powiedzieć, że świat stworzył mój chomik jakieś 3 dni temu, w stanie takim jakim jest, wszczepiając każdemu pamięć. I tego nikt nie obali ani nie potwierdzi podobnie jak koncepcji Boga. Rozmowa na ten temat nie ma sensu. Albo ktoś wierzy albo nie.

Wiesz nie wiem jak inni wierzący , ale mnie nie ruszają takie wypowiedzi ;)

Flegmo; uważam , że źle odbieracie moje wypowiedzi na temat Boga i wiary bo ja już dawno doszłam do wniosku że czasem po prostu nie ma sensu a już na pewno nie w takich warunkach jakie mamy. Z reguły jest tak że im bardziej niewierzącemu sie stawiasz tym on bardziej się buntuje i burzy.

Skąd wiesz, że każdy? Ja nie. Świat byłby niezmiernie ubogi, gdyby każdy starałby się być tym samym i dążyć do podobnych ideałów. Po prostu napisałałaś straszną głupotę. Nie wiem, może twoje wielkie "doświadczenie życiowe" cię tego nauczyło, ale jak widać, jak już to wcześniej pisałam, u ciebie występuje przerost formy nad treścią. Co do słowników, to wytłumacz mi, jak ktoś ma komuś innemu w najbardziej przystępny sposób wytłumaczyć znaczenie danego pojęcia/słowa? Stworzysz może Wielką Encyklopedię Nieskończonych Mądrości Miss Bagwell?

Nie znam cie dobrze , ale nie trzeba być geniuszem żeby widzieć , że ludzie oceniają wszystko bardzo powierzchownie , niekoniecznie poznając wszystkie fakty.
A co do księgi mądrości... Wiesz, moja dewiza życiowa brzmi; sex, drugs and rock&roll więc czego ty sie po mnie spodziewasz? B)
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Wiesz, moja dewiza życiowa brzmi; sex, drugs and rock&roll więc czego ty sie po mnie spodziewasz? smiley

Niczego się nie warto spodziewać, nie warto z tobą dyskutować. Żałosne, że prowadzisz dyskusje kiedy nie masz racji i jeszcze piszesz, że nie powinniśmy się po tobie wiele spodziewać...

PS Niezły avatar, skopiowałaś od ishara? Uhh..
Edytowane przez Prefix użytkownikaE-Vaire dnia 05.03.2008 17:13

Limonka
Wiesz nie wiem jak inni wierzący , ale mnie nie ruszają takie wypowiedzi

Moim zdaniem, to nie miało ani Ciebie, ani żadnego wierzącego ruszyć, a jedynie pokazać, że wykłócanie się o istnienie Boga nie ma sensu.

Nie znam cie dobrze , ale nie trzeba być geniuszem żeby widzieć , że ludzie oceniają wszystko bardzo powierzchownie , niekoniecznie poznając wszystkie fakty.

I to znaczy, że dążą do bycia racjonalistamiii?

Wiesz, moja dewiza życiowa brzmi; sex, drugs and rock&roll

Eee... buahahah.

Flegma
Eee... Wiesz co, Miss, po prostu doszłam do wniosku (a raczej potwierdziłam moje obawy), że z tobą definitywnie NIE DA się dyskutować. To jest branie piłeczki i obijanie jej o ścianę. Flegma- piłeczka- ściana (Miss)- piłeczka- Flegma- piłeczka- ściana- piłeczka- Flegma- piłeczka ściana. A pod mój nick można wstawić nicka każdej osoby. Kiedy argumenty wychodzą ci spod kontroli starasz się być... eee... zabawna?

A co do księgi mądrości... Wiesz, moja dewiza życiowa brzmi; sex, drugs and rock&roll więc czego ty sie po mnie spodziewasz?B)

I jeżeli nie zrozumiełaś, to było to powiedziane, zaiste, w bardzo sarkastycznym tonie. A jeżeli zrozumiałaś i chciałaś zachować ten ton, to cuś ci nie wyszło.

Chyba ja jestem naprawdę tępa, bo nie rozuumieeem twoiiich wypowjeedzii. "Nie znam cie dobrze" iii? Nie wiem, po co to napisałaś, a co do dalszej części, to co to ma do bycia racjonalistą? Ja nim nie jestem. To jest jakbyś powiedziała, że każdy malarz był, nie wiem, impresjonistą.

A tak btw, to odnoszę wrażenie, że znasz jakieś pojęcie i chcesz nim zaszpanoować meen. Np.

A jak admin nie proszę, a NALEGAM, żebyś pisała, jak piszą normalni ludzie (np. ja).

Miss Bagwell
A jak admin nie proszę, a NALEGAM, żebyś pisała, jak piszą normalni ludzie (np. ja).

Nierozumiem...

Chyba ja jestem naprawdę tępa, bo nie rozuumieeem twoiiich wypowjeedzii. "Nie znam cie dobrze" iii? Nie wiem, po co to napisałaś, a co do dalszej części, to co to ma do bycia racjonalistą? Ja nim nie jestem. To jest jakbyś powiedziała, że każdy malarz był, nie wiem, impresjonistą.

A tak btw, to odnoszę wrażenie, że znasz jakieś pojęcie i chcesz nim zaszpanoować meen. Np.

Niezrozumiałaś tego co mam na myśli: chodzi mi o to, że ludzie starają się być racjonalistami , ale to nie koniecznie sprawdza się w praktyce. Racjomalista toktośktooceniająć ludzi i sytuację ma nieograniczony dostęp do wiedzy i środki do wydawania sądów. I nie pisz mi proszę,że to są moje wymysły bo są to wiadmości które czerpię z podręcznika do socjologii z którym pracujemy na lekcji.

Eee... Wiesz co, Miss, po prostu doszłam do wniosku (a raczej potwierdziłam moje obawy), że z tobą definitywnie NIE DA się dyskutować. To jest branie piłeczki i obijanie jej o ścianę. Flegma- piłeczka- ściana (Miss)- piłeczka- Flegma- piłeczka- ściana- piłeczka- Flegma- piłeczka ściana. A pod mój nick można wstawić nicka każdej osoby. Kiedy argumenty wychodzą ci spod kontroli starasz się być... eee... zabawna?

No więc to jest twoje zdanie , aczkowiek jak znam mnóstwo osób , które ze mną rozmawiać potrafią .I to nawet z tej strony...B)
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 06.03.2008 10:02
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Bubi
Miss Bagwell napisał/a:
Wikipedia....:rol:
A innych źródeł to nie posiadasz Bubi?
Poza tym nie musisz mi tłumaczyć czym racjonalizm jest bo mam w szkole elementy filozofii i takie wiadomości już znam.
Aczkolwiek dla mnie nie jest aż tak ważne co kto i kiedy, ale co dany kierunek filozoficzny charakteryzuje.
Skoro taki z ciebie racjonalista to co jest powodem twojej nie znajomości podstawowych zasad racjonalizmu społecznego, które przytoczyłam wcześniej? Nie odnosisz sie do nich więc uznałam , że ich nie znasz.

Miss... zarzucasz mi, że wyznaję filozofię racjonalistyczną???
Skoro masz taki mądry podręcznik to na pewno napisali w nim, że istnieje również światopogląd racjonalistyczny, jak również kierunek w architekturze, jak i racjonalizm naukowy. Nigdy nie byłem za jakimkolwiek nurtem filozoficznym czy to był racjonalizm czy empiryzm. Ponieważ oba te pojęcia w filozofii zdecydowanie się wykluczają. Do problemów podchodzę zawsze empirycznie o ile się da, jeśli jednak nie możliwe jest takie podejście to chwytam się racjonalizmu (sprawy wiary, czy nie zbadane teorie).

Miss Bagwell napisał/a:

Wiesz nie wiem jak inni wierzący , ale mnie nie ruszają takie wypowiedzi ;)

To nie miało cię ruszyć, tylko pokazać wszystkim jak bezcelowe są rozmowy na temat istnienia Boga czy jakiegokolwiek wyższego bytu. Podobnie bezcelowe są rozmowy na temat co Bóg zrobił/co może zrobić, jest top związane ze starym jak świat pytaniem: Czy Bóg może stworzyć kamień, którego sam nie podniesie. Swoją drogą jestem ciekaw co powiesz na tak postawione pytanie? Ja swojego czasu odbyłem kilka rozmów z osobami duchownymi na ten temat i doszliśmy do wspólnego wniosku.
Więc czekam na twoją odpowiedź...

Niezrozumiałaś tego co mam na myśli: chodzi mi o to, że ludzie starają się być racjonalistami , ale to nie koniecznie sprawdza się w praktyce. Racjomalista toktośktooceniająć ludzi i sytuację ma nieograniczony dostęp do wiedzy i środki do wydawania sądów. I nie pisz mi proszę,że to są moje wymysły bo są to wiadmości które czerpię z podręcznika do socjologii z którym pracujemy na lekcji.

Że co? xD To, że ktoś ma ograniczony dostęp do wiedzy typu brak książek, brak internetu to znaczy, że nie może być racjonalistą? owszem, MOŻE nim być. Wystarczy, że kieruje się rozumem, nie WIEDZĄ, a rozumem. A może nie widzisz różnicy? Proste. Kierujesz się emocjami - nie jesteś racjonalistą, kierujesz się rozumem - raczej jesteś. Nie obchodzi mnie twój podręcznik.

SŁUCHAM?
Skoro masz taki mądry podręcznik to na pewno napisali w nim, że istnieje również światopogląd racjonalistyczny, jak również kierunek w architekturze, jak i racjonalizm naukowy.

OMG. Ty jesteś jakaś nienormalna, miss. Czytając wypowiedź Bubiego pomyslałam sobie, że twoja wiedza jest chyba bardzo ograniczona. Ja napisałam, że jestem racjonalistką. I chodzi tu o światopogląd, kieruję się rozumem wybierając wiarę. Lub jej brak. Tak samo w wielu innych kwestiach ;/
Nie pieprz mi tu, że w twoim podręczniku coś było napisane, bo NA PEWNO są różne rodzaje racjonalizmu, a ty mi narzucasz jakieś żałosne
Racjomalista toktośktooceniająć ludzi i sytuację ma nieograniczony dostęp do wiedzy i środki do wydawania sądów.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: