Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Harrych świąt!
01.05.2026 21:32
u mnie 19 w lipcu. chora akcja

Harrych świąt!
29.04.2026 10:56
Shanti Black, naprawdę mamy podobny staż? Wydawało mi się, że jesteś HPnetowo znacznie starsza ode mnie Wstydniś

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
27.04.2026 19:58
mi stuknie 12 w lipcu Duże oczy spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię Wstydniś

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Harry, Voldemort i Snape jako Trzej Bracia - Teoria
Prefix użytkownikaania potter
Zauważyłam, że nie ma tego tematu na forum, więc postanowiłam go założyć
Otóż mam nadzieję, że słyszeliście o tej teorii, chociaż nawet jeśli nie, zaraz wam ją przytoczę.
Jest taka teza, jak już możecie się domyślić po tytule, o Harrym, Voldemorcie i Snape jako trzech braciach. Według tej teorii Voldemort miał być pierwszym bratem, który poprosił o Czarną Różdżkę, aby być niepokonany. Snape miał poprosić o Kamień Wskrzeszenia, aby wskrzeszyć swoją miłość, Lily Potter. Harry miał rządać spokoju, dlatego poprosił o Pelerynę Niewidkę. A Śmierć... Śmiercią miał być Albus Dumbledore.
Dlaczego Dumbledore? Dlatego że on sam i tylko on oprócz samej Śmierci był w posiadaniu wszystkich Insygniów naraz. Co za tym idzie - był przysłowiowym Panem Śmierci. Zaraz będą fale protestu, że był jeszcze Harry, ale... przecież to Dumbledore dał Potterowi pelerynę!

Samam Rowling, po usłyszeniu tej teorii, pochwaliła ją i potwierdziła słowami ,, Dumbledore is death".

Ale nie zajmujemy się teraz Rowling. Jakie wy macie zdanie na ten temat? Czy wy potrafiliście się domyślić tej tezy? Wasze spostrzeżenia?
lights will guide you home
and ignite your bones
and i will try
to fix you

w Hogwarcie możecie mnie znaleźć jako Anne Leishale Dino

www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_4z0q9RZEhNShaM6Ej35HuAWrDVZ4TyaU.gif

Prefix użytkownikablad logiczny
Już się spotkałem z taka teorią i może jest w niej trochę sensu. Jednak Voldemort moim zdaniem na pierwszym miejscu stawiał nie samą władzę której symbolem była Czarna Różdżka, ale osobistą nieśmiertelność. Chciał także wychowywać młodych ludzi, "w kulcie" zwłaszcza czarnej magii. Sam zawędrował daleko, w jej nieodkryte rejony, przy pomocy swojej pierwszej różdżki. Jego obsesją stały się horkruksy. Pierwszy z braci też raczej nie miał, w planach wygranie walki ze śmiercią przy użyciu Czarnej Różdżki. On chciał pokonywać innych ludzi.
Snape był zbyt rozsądny, aby tego próbować. Nawet zrezygnował z próby odbicia jej Jamesowi, a wcześniej nie potrafił dla niej zerwać "przyjaźni" z tymi dwoma koleżkami.
Co do ostatniego to trzeba by się wdawać, w bardzo zaawansowane rozważania i analizować wcale nieoczywistą symbolikę. To domena speców od psychologii i mitologii
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Kosocin4
Wow, to naprawdę ciekawa interpretacja, świetnie łączy motywy z całej serii. Teoria o Dumbledore jako Panu Śmierci faktycznie trzyma się kupy, szczególnie że faktycznie miał wszystkie Insygnia i świadomie kierował losami Harryr17;ego. Mnie osobiście zaskoczyło, jak elegancko tłumaczy rolę każdego rbratar1; i ich wybory r11; daje nową perspektywę na historię.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: