Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Harry, Voldemort i Snape jako Trzej Bracia - Teoria
|
|
ania potter |
Dodany dnia 18.07.2016 11:19
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 1163 Dom: SlytherinPunkty: 10153 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 17.04.14 |
Zauważyłam, że nie ma tego tematu na forum, więc postanowiłam go założyć Otóż mam nadzieję, że słyszeliście o tej teorii, chociaż nawet jeśli nie, zaraz wam ją przytoczę. Jest taka teza, jak już możecie się domyślić po tytule, o Harrym, Voldemorcie i Snape jako trzech braciach. Według tej teorii Voldemort miał być pierwszym bratem, który poprosił o Czarną Różdżkę, aby być niepokonany. Snape miał poprosić o Kamień Wskrzeszenia, aby wskrzeszyć swoją miłość, Lily Potter. Harry miał rządać spokoju, dlatego poprosił o Pelerynę Niewidkę. A Śmierć... Śmiercią miał być Albus Dumbledore. Dlaczego Dumbledore? Dlatego że on sam i tylko on oprócz samej Śmierci był w posiadaniu wszystkich Insygniów naraz. Co za tym idzie - był przysłowiowym Panem Śmierci. Zaraz będą fale protestu, że był jeszcze Harry, ale... przecież to Dumbledore dał Potterowi pelerynę! Samam Rowling, po usłyszeniu tej teorii, pochwaliła ją i potwierdziła słowami ,, Dumbledore is death". Ale nie zajmujemy się teraz Rowling. Jakie wy macie zdanie na ten temat? Czy wy potrafiliście się domyślić tej tezy? Wasze spostrzeżenia? lights will guide you home and ignite your bones and i will try to fix you w Hogwarcie możecie mnie znaleźć jako Anne Leishale ![]() ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 18.07.2016 11:50
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Już się spotkałem z taka teorią i może jest w niej trochę sensu. Jednak Voldemort moim zdaniem na pierwszym miejscu stawiał nie samą władzę której symbolem była Czarna Różdżka, ale osobistą nieśmiertelność. Chciał także wychowywać młodych ludzi, "w kulcie" zwłaszcza czarnej magii. Sam zawędrował daleko, w jej nieodkryte rejony, przy pomocy swojej pierwszej różdżki. Jego obsesją stały się horkruksy. Pierwszy z braci też raczej nie miał, w planach wygranie walki ze śmiercią przy użyciu Czarnej Różdżki. On chciał pokonywać innych ludzi. Snape był zbyt rozsądny, aby tego próbować. Nawet zrezygnował z próby odbicia jej Jamesowi, a wcześniej nie potrafił dla niej zerwać "przyjaźni" z tymi dwoma koleżkami. Co do ostatniego to trzeba by się wdawać, w bardzo zaawansowane rozważania i analizować wcale nieoczywistą symbolikę. To domena speców od psychologii i mitologii Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
| Kosocin4 |
Dodany dnia 25.03.2026 11:45
|
![]() Postów: 23 Dom: Brak przydziału Punkty: 70 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 24.09.19 |
Wow, to naprawdę ciekawa interpretacja, świetnie łączy motywy z całej serii. Teoria o Dumbledore jako Panu Śmierci faktycznie trzyma się kupy, szczególnie że faktycznie miał wszystkie Insygnia i świadomie kierował losami Harryr17;ego. Mnie osobiście zaskoczyło, jak elegancko tłumaczy rolę każdego rbratar1; i ich wybory r11; daje nową perspektywę na historię. _______________________________________ https://jawacontr...i/uchylne/ |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Christina

Slytherin

Ravenclaw