Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
|
Książki Dana Browna
|
|
| Peeves |
Dodany dnia 07.04.2007 09:47
|
![]() Postów: 5424 Dom: Brak przydziału Punkty: 8978 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 06.02.07 |
To, że Jezus żył jest ogólnie wiadomo, cała akcja tyczy się jego świętości, bo najprawdopodobniej to sobór watykański uświęcił Jezusa tworząc przy okazji Boga... pamiętajmy, że Islamiści też mają w swojej religii postać Jezusa... u nich jednak spełnia on po prostu rolę proroka... i myślę, że tak właśnie było, Jezus mówił o religii, jako prorok nosząc dobrą nowinę, jego świętość wyniknęła trochę później jeszcze przy tworzeniu pisma świętego, a ostatecznie została wytłumaczona i zatwierdzona na soborze watykańskim w pierwszej połowie pierwszego tysiąclecia... Dlatego uważam twój argument za mało przekonujący Ginny.... Edytowane przez Christina dnia 06.04.2013 18:22
"Aggressive, tough and defiant may describe me, but that leaves the impression I'm mean and I'm not. People expect me to have fangs."
Joann Jett |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 07.04.2007 09:52
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
Prorok... to może być prawda. Jestem ciekawa dlaczego chrześcijanie uważają, że mają rację? A może inne religii mówią o rzeczach rzekomo niewiarygodnych są prawdą? W każdym razie Pismo Święte to jest dla mnie zagadka, bo jeśli oni napisali prawdę to znaczy katolicyzm jest słuszny. A jeśli to kłamstwa? Edytowane przez Christina dnia 06.04.2013 20:44
|
|
|
|
Ginny_Weasley12 |
Dodany dnia 07.04.2007 11:42
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 5671 Dom: SlytherinPunkty: 7696 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 13.02.07 |
Każdy wierzy w coś innego. Dla mnie Jezus jest synem Boga, a nie prorokiem. A chrześcijanie mają racje... nie wiem, ale mi się wydaje, że mają. A żony i dzieci Jezus nie miał!! Oj, dobra zakończmy te rozmowę, każdy wierzy w to, co wierzy. Ja np. dziś byłam poświęcić posiłek. Edytowane przez Christina dnia 06.04.2013 20:46
![]() Draco&Hermiona - mówię NIE! Dołącz. Być może istnieją czasy piękniejsze, Ale te są nasze. Ciąg dalszy w profilu. Jestem fanką Kurzego Wylotu oraz Brudnego Odbytu. Wiedzcie, że to jedna i ta sama osoba. ;D [O]ld [G]ood [S]tyle of H-P.net *Angela *Angelina *Mimid *Christina *Śmierciojadek *Lestrange *Essi *Adzilla *Wera *Lenne *Hemcia *Nacia *filis ![]() Od cnót Gryfonów, Kretynizmu Puchonów, Wiedzy-o-wlasnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie! ![]() Śmierciożerca ![]() Trzeba żyć, a nie tylko istnieć. ![]() Mój ulubieniec, a siatkówka to moje życie! |
|
|
|
| tina ledung |
Dodany dnia 07.04.2007 12:38
|
![]() Postów: 184 Dom: Brak przydziału Punkty: 375 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 01.03.07 |
Ja sądzę tak jak E-Vaire. jestem katoliczką bo mnie zmuszają do tego starzy. Też była dzisiaj z koszykiem ale dlatego ze musiałam. Wierzę w to ze Jezus żył i że miał żonę i dziecko. Ale każdy może uważać jak chce. a-tinka.blog.onet.pl
biblioteka-a-tinki.blog.onet.pl |
|
|
|
| chochang12 |
Dodany dnia 09.04.2007 15:35
|
![]() Postów: 163 Dom: Brak przydziału Punkty: 573 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 05.04.07 |
A wiesz Ginny, że podobno jest wyjaśnienie na stwrzenie świata tylko trochę skomplikowane. Spróbuję wyjaśnić. Jak wiemy do stworzenia świata potrzebna była ogromna siła, mozliwe że jakiś wybuch. Kiedyś gdy nie było jeszcze świata była materia i antymateria. Przypadkiem zetkneły się one tworząć ogromny wybuch, który stworzył świat i zniszczył całą antymaterię. A więc jest logiczne wyjaśnienie. Członek legendarnego chóru Hogwartu Magiczne Zabawne Przedmioty Emily Blaze Koffam Dracona Malfoya^^ Voldemort jest dziki , Voldemort jest zły ,kto spotyka w lesie Voldemorta ten na wierzbę bijącą zmyka. Hey Hey You You I don't like your girlfriend No way No way I think you need a new one Hey Hey You You I could be your girlfriend No no no You don't love me and I know now No no no You don't love me so let me go now (I can't let you go, can't let you go) If you ask me, baby I shoulda left you along time ago, no Lithium- don't want to lock me up inside lithium- don't want to forget how it feels without lithium- I want to stay in love with my sorrow oh but God I want to let it go Umbridge I hate you!!! Kupujcie Zgredkowi skarpetki! Harry to fajny chłopczyk, troche niedorozwinięty umysłowo. Posiada wiele przyjaciół, wrogów, adidasów, fanek i włosów(na głowie). Lubi machać do kamery i karmić gumochłony. http://www.potterharryitp.vgh.pl/news.php www.otaku.bnx.pl/news.php |
|
|
|
| Shaman |
Dodany dnia 10.04.2007 18:57
|
![]() Postów: 606 Dom: Brak przydziału Punkty: 1421 Ranga: Dorosły czarodziej Data rejestracji: 07.04.07 |
Ja też polecam wszystkie książki Browna, ale jak chcecie czytać Kod... to nie mówci plebanowi na religii bo się was może czepiać tak jak mnie gdy powiedziałem, że to jest fajna książka. Ale jak to się mówi: są ludzie i parapety, a on zdecydowanie jest tym drugim. |
|
|
|
| chochang12 |
Dodany dnia 12.04.2007 14:16
|
![]() Postów: 163 Dom: Brak przydziału Punkty: 573 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 05.04.07 |
Hehe zgadzam się z tobą Shaman. Moja katechetka sie do tej pory na mnie tak dziwnie patrzy jak podsłuchała jak gadałam z Koleżanka o Kodzie. Powiedziała mi, że to jest zła książka. Ale ja raczej uważam, że katechetka jest głuipa:F Członek legendarnego chóru Hogwartu Magiczne Zabawne Przedmioty Emily Blaze Koffam Dracona Malfoya^^ Voldemort jest dziki , Voldemort jest zły ,kto spotyka w lesie Voldemorta ten na wierzbę bijącą zmyka. Hey Hey You You I don't like your girlfriend No way No way I think you need a new one Hey Hey You You I could be your girlfriend No no no You don't love me and I know now No no no You don't love me so let me go now (I can't let you go, can't let you go) If you ask me, baby I shoulda left you along time ago, no Lithium- don't want to lock me up inside lithium- don't want to forget how it feels without lithium- I want to stay in love with my sorrow oh but God I want to let it go Umbridge I hate you!!! Kupujcie Zgredkowi skarpetki! Harry to fajny chłopczyk, troche niedorozwinięty umysłowo. Posiada wiele przyjaciół, wrogów, adidasów, fanek i włosów(na głowie). Lubi machać do kamery i karmić gumochłony. http://www.potterharryitp.vgh.pl/news.php www.otaku.bnx.pl/news.php |
|
|
|
| tina ledung |
Dodany dnia 15.04.2007 20:04
|
![]() Postów: 184 Dom: Brak przydziału Punkty: 375 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 01.03.07 |
no. i robiłam wokół siebie takie zamieszanie i pytałam się wszystkich wokół czy nie chciałby ktoś tej książki pożyczyć. tak ogólnie to nasza klasa zawsze wkurza księdza. na ostatniej lekcji np. wszystkich poprzesadzał a-tinka.blog.onet.pl
biblioteka-a-tinki.blog.onet.pl |
|
|
|
Ginny_Weasley12 |
Dodany dnia 22.04.2007 10:12
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 5671 Dom: SlytherinPunkty: 7696 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 13.02.07 |
a nasza katechetk juz dawno nas poprzesadzała, ale ja mam takiego fuksa, ze moje przyjaciółi siedzą razem i prawie zawsze jednej z nich nie ma, wiec ja sie przesiadam. a moge sie przesiąśc, bo przesiadam sie do przodu blizej pani, a nie do tyłu. ![]() Draco&Hermiona - mówię NIE! Dołącz. Być może istnieją czasy piękniejsze, Ale te są nasze. Ciąg dalszy w profilu. Jestem fanką Kurzego Wylotu oraz Brudnego Odbytu. Wiedzcie, że to jedna i ta sama osoba. ;D [O]ld [G]ood [S]tyle of H-P.net *Angela *Angelina *Mimid *Christina *Śmierciojadek *Lestrange *Essi *Adzilla *Wera *Lenne *Hemcia *Nacia *filis ![]() Od cnót Gryfonów, Kretynizmu Puchonów, Wiedzy-o-wlasnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie! ![]() Śmierciożerca ![]() Trzeba żyć, a nie tylko istnieć. ![]() Mój ulubieniec, a siatkówka to moje życie! |
|
|
|
Kate |
Dodany dnia 11.06.2007 16:19
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 1951 Dom: HufflepuffPunkty: 4173 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 13.03.07 |
Tak, wg mnie też one są bardzo dobra, a teraz wyszło coś na wzór Browna, mianowicie:apomniany pergamin - Philipa Vandenberga. Też dość dobra, dziewczyna odkrywa dokument, który stawia pod znakiem zapytania całą religię chcrześcijańską. the phoenix cried fat tears of pearl
while the dragon snapped up his best girl and the billywig forgot to twirl when his sweetheart left him cold |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 28.06.2007 11:20
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
Przeczytałam najpierw Anioły i Demony, a potem Kod Leonarda da Vinci. Nie podoba mi się, że obie książki są aż tak podobne! Wydarzenia w Kodzie rozgrywają się po wydarzeniach w Aniołach i demonach. Są tak podobne, że to aż nie możliwe. UWAGA! MOŻLIWY SPOJLER! - Langdon spotyka kobietę po jego stronie - obie są wnuczkami naukowców, którzy zostali zabici - Zabici ludzie mają dużo wspólnego z religią, tymi wszystkimi dawnymi zakonami etc. - W tych książkach jest ktoś komu Langdon ufał, a kto go zdradził - Zabici mają jakiekolwiek znaki - w jednym wypadku znaki pozostawiła osoba umierająca, a w drugim zabójca - ale zawsze coś jest. Langdon znajduje wszystkie poszlaki i dochodzi do końca - Wydarzenia rozgrywają się w stolicach wielkich państw, Watykan i Paryż, Szukają pomocy w całym mieście. Na pewno to nie wszystko, ale to się rzuca w oczy. KONIEC SPOJLERA ![]() Wracając do tematu religii, nie wszystko co napisał Dan Brown jest fikcją. Nie musicie wierzyć, ale świat mógł, i ja w to wierzę, powstać z wybuchu więc ChoChang12 ma rację. Wszystko co napisał autor tej książki, Kod Leonarda da Vinci, ma swoje, choć często małe, podstawy. Wszystko opiera się na jakimś małym fakcie. Znaleziono sarkofagi? Tak. A te rzeczy dotyczące Św. Graala, obrazu na którym malarz zrobił sobie 'dowcip'? Słyszałam, że jest tam ręka nienależąca do żadnego z apostołów trzymająca nóż (to nie z książki, ktoś mi o tym mówił). W tej książce jest tyle samo faktów co fikcji! Edytowane przez E-Vaire dnia 28.06.2007 11:22
|
|
|
|
| Hermi 06 |
Dodany dnia 28.06.2007 15:36
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 120 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 03.05.07 |
Oczywiście przeczytałam "Kod Leonarda da Vinci" i właśnie jestem w trakcie czytania "Aniołów i demonów". Rzeczywiście książki są kontrowersyjne, ale nie mam nic do tego pisarza
|
|
|
|
| Serea |
Dodany dnia 29.06.2007 23:45
|
![]() Postów: 1400 Dom: Brak przydziału Punkty: 3927 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 17.06.07 |
Uwielbiam kocham te książkI! Ta synbolika religijna, numerologia, szyfrologia...Czego dusza zapragnie. A niech se gadają. Mnie i tak za ateistke uważają. Większość z informacji w książkach to fakty i nikt nie moze temu zaprzeczyć! ![]() Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie. ![]() FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid ![]() * Io ![]() * Sarahis! (dopisałam się sama, sorry )Esey * losiek13 * E-Vaire * Kyinra Zapisy czynne ; P OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA. I odrobinę mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworzą Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko. PseudoBETA do wynajęcia -> Sarahis poleca Wielbicielka palantowatych tworów wyobraźni Serei i Sarahis ![]() ![]() |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 17.03.2014 20:09
|
![]() Ostrzeżenia: 3 Postów: 641 Dom: HufflepuffPunkty: 4098 Ranga: Sprzedawca prac domowych Data rejestracji: 10.03.14 |
Czytałem tę "sensację wszech czasów". No cóż...Nie powala, niczym nie szokuje, nie wciąga - a tak ją zachwalano. Dan Brown w dużej mierze czerpał z wcześniejszych tego typu "kontrowersyjnych opowiastek". Wiele lat przed "Kodem Leonarda da Vinci" można było wyczytać potok bzdur o tym, że Chrystus miał z Marią Magdaleną dziecko, o królewskiej krwi, Zakonie Syjonu, templariuszach, ukrytych znakach w dziełach renesansowego artysty, francuskiej miejscowości Rennes-le-Chateau, Opus Dei. Tania i mająca na celu wywołanie skandalu obyczajowego książka. Nic poza tym jak dla mnie. Szkoda nawet obalać zawarte w niej "dowody" ; powstało szereg programów, książek, artykułów napisanych przez historyków, ekspertów, którzy je demaskują. To czysta fikcja i tak ją od początku traktowałem. Literacko też to majstersztyk nie jest. Nieco lepiej podobały mi się "Anioły i demony", ale tutaj też brak fajerwerków i polotu. Dla naprawdę znudzonego dobra rzecz, jak ktoś lubi, to ok. Jednak czytając instrukcję obsługi pralki można równie dobrze się bawić. ![]() ![]() |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 17.01.2017 11:56
|
![]() Pochwały: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
Pamiętam, że czytałam kiedyś "Kod Leonarda da Vinci". Książka faktycznie kontrowersyjna, ale według mnie nie ma w tym co autor pisze nic niewłaściwego. To tylko fikcja, nie ma tam nic obraźliwego ani niczego złego. Moim zdaniem książka jest dobra i ciekawa. Za to film na podstawie tej powieści nie bardzo mi się podobał. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
Strona 2 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Christina

Ravenclaw
Slytherin

Hufflepuff