Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Harrych świąt!
22.04.2026 21:06
19 lat, czaicie??????

Harrych świąt!
22.04.2026 10:29
Dziś mija 19 lat, odkąd mam konto na HPnecie. Coś niebywałego. Urodziny

Potęga Krwistego Steka!
21.04.2026 21:23
Od mojego założenia konta do covidu minęło mniej czasu niż od covidu do teraz Duże oczy

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Co sądzisz na temat epilogu?
Victorie
Bardzo podobało mi się, podobnie jak napisała agatqa92, jak Harry kucnął przy Albusie i jego twarz była trochę niżej niż jego syna... To taki uroczy obrazek! :D Taki Harry troskliwy :D
Podobały mi się też teksty Rona, które były, jak zwykle, przezabawne! Brakowało mi tylko informacji o innych postaciach, ale ogólnie epilog bardzo mi się podobał.

Ale czytałam gdzieś w internecie, że Jo ma zamiar napisać encyklopedię od A do Z o całym magicznym świecie i zawrze w niej nawet to, czego nie było w książkach. :D Mam nadzieję, że nie jest to plotka!!!

Lara
Epilog beznadziejny. Przede wszystkim za krótki. Pomiędzy rozdziałem 36 a eplogiem powinien być jeszcze jeden rozdział, wyjaśniający jak cały świat zareagował na śmierć Voldemorta, jak Harry z Ronem zostali aurorami, gdzie mieszkali itd. Choć trochę takiego normalnego życia ;/

b1ala.znajomi.interia.pl
lunatyczek
ja tam wogóle nie przekonałam sie do snepa on był zły i zły pozostanie a epilog beznadziejnie denny te imiona ten słodki końiec na dworcu no cóz z jednej strony jestem wkurzona że tyle osób zgineł 50 w samej bitwie o hogwart i do tego lupin tonks a ten epilog jakby z innej książki z innego świata dnoo
-Pan ma tylko mały problem.
-Dziękuję ci harry ,wiesz czasami bardzo przypominasz mi Jemsa on też w towarzystwie nazywał to tylko małym futerkowym problemem.

Członek GD i Zakonu Feniksa
Animag- rudy kot
Patronus -wilk
Dom- Gryfindor

Hermi91
A ja ciągle mam nadzieję, że ktoś krzyknie: "Prima Aprilis!" i okaże się, że to, co JKR napisała w epilogu jest tylko wielkim, głupim żartem, że zrobiła nas wszystkich w konia i "19 years later" w ogóle nie istnieje i nie powinniśmy się tym przejmować.

Nymphadora
Wielki niedosyt, a może zawód... Tak, zgadzam się z przedmówcami - epilog przesłodzony, ponadto był on stanowczo za krótki. Szkoda, że JKR zmieniła pierwotny zapis ostatniego rozdziału. "19 lat później" i tylko tyle?
"Nie ma co siedzieć i się zamartwiać. Co ma być to będzie, a jak będzie, to jakoś sobie damy z tym radę"

hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg

ILoveRemusLupin
śmierć Snape`a denna.. Bellatrix jeszcze gorzej a Fred, Lupin i Tonks to juz totalna porażka.. chociaż nie.. epilog.. masakra.. gdzież tak dzieci nazwać.. Albus Severus.. albo te 19 lat później.. nie no autorka zaszalała..
Remus jak mogłeś mnie zostawić dla Tonks? x(( ale i tak Cie kocham <33

justyna661
strasznie przeslodzony! te imiona dla dzieci = okropne , wolalabym zebysmy wiecej sie dowiedzieli o przyszlosci naszych bohaterow , i zeby bylo cos o lunie , nevillu i czlonkach zakonu, o nauczyielac z hogwartu. natomiest ten epilog nie pozostawil nam nic..... :uhoh:

Serpensortia
Całkowicie zgadzam się z BellaB.
Różowo-hollywoodzki happy-end dla ośmiolatków...
Szkoda, że starsi czytelnicy (np. ja xD) nie znaleźli w tym zakończeniu nic wartościowego (mówię o opinii wśród znajomych fantastów).
Ślizgonka, Snaperka, Lupinistka, Malfoy'istka.

* Totally obsessed Snupin fangirl! *

'The right song can turn an emperor into a laughing stock, can bring down dynasties. A song can last long after the events and people in it are dust and dreams are gone.'

CinnaCalyx
Również uważam, że był przesłodzony, za dużo lukru jak na tak krótki epilog... jeszcze te imiona Albus Severus ( oczywiście do drugiego nic nie mam^^). To tylko domysły, może autorka miała inny plan, ale zrobiła tak, gdyż HP czytają dzieci, które chodzą do podstawówki, a młodszym rodzice czytają na dobranoc. Na pewno tak nie wyobrażałam sobie końca.
Od cnót Gryfonów, kretynizmu Puchonów i wiedzy-o-własnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie!

Tajemnice są jak anioły... istnieją, ale nikt o nich nie wie^^

Zuzanna
Epilog niezbyt mi się podoba, jednak nie jest tragiczny. Chociaż z początku nawet mi pasował teraz patrzę na to zupełnie inaczej! Nie wiem dlaczego Rowling tak to zakończyła :confused: - może chciała po prostu wyraźnie zasygnalizować nam, czytelnikom, że nie będzie następnych części :upset:. Zgadzam się ze wszystkimi, którzy stwierdzili, że jest tu za dużo lukru.
Nie rozstaję się z ulubionymi książkami, bo bez nich życie jest szare i ginie mój wirtualny świat!

hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg

http://www.zuza.ugu.pl
Halszka
Nie będę się odłamywać:)
Epilog jest do kitu.
Szczerze prosiłam o to, by Harry umarł. No wiecie, jakaś więź między nim i Voldemortem. Żeby zabił jego i siebie:)
Na koniec Harry oczywiście jest z Ginny, a Ron z Hermioną.
Trzeba przyznać, że zakończenie było do przewidzenia:) A JKR mogła się tu popisać i czymś nas zaskoczyć:)
Ale sama treść książki mi się podobała. A w szczególności wydarzenia ze Zgredkiem i Stworkiem:)

Ginny150
Wlasnie epilog nie ma nic wspolnego z ksiazka, jest to czesc tekstu opowiadajaca o dlaszych losach bohaterow, poza akcja jezyk
cos musialo byc, zreszta takie zakonczenie mowiace o wszystkim
dla mnie nie ma on zadnego znaczenia, za to ksiazka mi sie podoba i kilka stron mojego zdania o niej nie zmieni :D

Jasmine
Nie chciałam aby umarł Harry i dobrze, że to się nie stało. I tak umarło zbyt wielu kochanych przeze mnie bohaterów :( Epilog - po całej książce, która aż kipiała od negatywnych emocji (w każdym razie dla mnie - wiele łez, smutku, zawodu) - epilog wydał mi się zbyt przesłodzony. A jednak gdzieś w głębi czuję, że mnie trochę tak jakby... uspokoił ^^
Nie mnie juuż tu :D

gumasel
Witam

Dlamnie epilog byl do dupy te imona maskra szkoda gadac lecz caly 7 tom byl dla mnei anjlepszy ze wszystkich bez tych 5 ostatnich stron. Szkoda ze to juz koniec przygod Harrego ale czekam na nowe ksaizki Rowling. pozdro all

KochankaVoldemorta
Moze masz troche racji. Ja uwazam ze Epilog byl strasznie krotki i malo bylo powiedziane co sie z glownymi bohaterami dzialo przez te jedenascie lat. A Snape wedlug mnie powinien zginac inna smiercia.
Spójrz na mnie: nie chce mi się żyć. Kiedyś miałam wszystko, teraz nie mam nic.

piret
Nie wiem o co wam chodzi Skoro Harry Potter przeżył to jakie chcielibyście zakończenie Żeby do końca życia był samotny? Fajnie że ożenił się z Ginny a Ron z Hermioną Ale rzeczywiście imiona dzieci Harrego mogłybt być inne

Lily_Evans_07
Nie zgadzam się nie wiem czy wiesz czy uważnie przeczytałaś ale Voldemord powiedział że musi zabić Snepa bo on jest właścicielem śmiertelnej różdżki a co do epilogu to był średni nie wnosił zbyt wiele ale tez troszkę wyjasniał trudno się było połapać o co chodzi !
Lily_Evans_07

Akazasona
Dla mnie epilog powinien być jak najbardziej tragiczny! Np. Główni bohaterowie idą na cmentarz, aby odwiedzić grób harry'ego. Przydałby się elemeny zaskoczenia np. Hermiona związana z jakimś śmierciożercą( para H & R mnie nie zadowala;/) a i na koniec jakieś przemyślenia, a ostatnie zdanie powinno przemawiać do czytelników! Zamias to niebolącej bliźnie, możnaby napisać tak : Cała ta historia... Cóż to była za długa i dziwna eskapada... Czy jeszcze kiedyś to się powtórzy? Niewiadomo... Ważne, że reraz już jest dobrze. I niech tak zostanie... Ewentualnie Rowling mogła opisać jakieś morderstwo... Cokolwiek by nie było, powinno być lepsze od tego czegoś! Jak 7 część była rewelacyjna, tak epilog to istne dno... Przesłodzone? Dołanczam i swój podpis!

Mateusz_Dumbledore
Widocznie nie trafiło do was przesłanie tej książki. Prawie każdy narzeka na epilog. Czy wy w ogóle czytaliście między wierszami? Zastanówcie sie o czym Dumbledore gadał zawsze! Miłość to miłość tamto? Jakoś wam to nie przeszkadzało! A teraz nagle szczęśliwe zakończenie jest dla was zbyt przesłodzone... Jaki miało by to sens gdyby wszyscy umarli. Po za tym epilog nie jest do końca szczęśliwy! A co z synem chrzestnym Harrego. Nie ma rodziców! Zginęli w Bitwie o Hogwart ale no trudno...

Akazasona
Wiesz co, Dumbledore zawsze powtarzał, iż miłość ponad wszystko itp., ale czy ty nie odniosłeś wrażenia, że porównywalnie do całej książki, zakończenie jest za beztroskie? Nie twierdzę, iż uśmiercenie wszystkich byłoby dobrym wyjściem, jednak to ich szczęście powinno być przedstawione w innej postaci. Bo co Voldemort zniknął i nagle wszycy happy?...

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: