Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Ania z Zielonego Wzgórza
|
|
| karolina10 |
Dodany dnia 10.12.2007 15:49
|
![]() Postów: 69 Dom: Brak przydziału Punkty: 151 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 21.08.07 |
Książka dla troche młodszych dzieci. Ja osobiście uwielbiam serie książek o Ani. Zaczyna się tym że chóbbertowie chcą zaadoptować chłopca. Wszytko jest ustalone, ale dochodzi do pomyłki i przyjażdża 11-letnia dziewczynka. Chubbertowie nie wiedzą co zrobić... To początek chistorii. Myśle ze ta książka jest ciekawa, i dobrze się ją czyta A wy? Jak uważacie? Edytowane przez Smierciojadek dnia 09.02.2014 20:16 ZACHĘCAM DO OBEJRZENIA CAŁEGO PODPISU!
Hm. zapomniałam o czymś. WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU ! Harry padnij! - krzyknęła hermiona ponieważ leciało w ich stronę z 5 Avada kedavra. Harry rzucił oszałamiacza ale nie trafił. W tym czasie śmierciożercy zdążyli ich otoczyć. Lista przyjaciół: bonicia Moony Alex Kicia13 Lily peeves politergest Syriusz_Harry_Remus renayemma potter_H to jest mój blog http://harryhermiona.bloog.pl/ kochany dracusek! uwielbiam go! :jupi: o mój funtest http://mojnickkarolina10.funtest.pl dom: revenclaw(czy jak się go pisze) różdżka: 11,5 cala wierzbowa róg jednorożca. mój ulubiony avatar: ![]() a oto moje powiedz to: http://karolino10.powiedz.to/ lubię koty. Mam 3 w domu. Kilka obrazków z kotami: to mój pierwszy. Reszty nie mam zdjęć, ale jakieś powstawiam. [img=http://img80.imageshack.us/img80/5131/kiziolp1.th.jpg] fajna stronka : http://www.niefortunne.yoyo.pl/ |
|
|
|
| dylkaa_emma |
Dodany dnia 10.12.2007 19:38
|
![]() Postów: 158 Dom: Brak przydziału Punkty: 429 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 12.05.07 |
Zacznę od tego ,że "HISTORIA" ,piszę się przez. 'h' a nie 'ch'. ;D Książke czytałam ,ale to jako lekturę. Nie było tak źle mometami można było się naprawdę wczytać.. ciekawiło mnie to co się stanie z Ania w przyszłości i jak sobie pooradzi. Książka jak dla mnie ciekawa ,choć chyba nie chciała bym jej czytać jeszcze raz..Taka ksiazeczka na raz ,poznasz historie i Ci wystarczy.. Jakoś szczególnie mnie nie zaskoczyła. głupol, krętacz, bufon..^^.
kochÓm <3*; uwielbiam <3*; ubÓstwiam <3*; Alan Rickman.<3;* mai low forewer;* Śmiejecie się ze mnie, bo jestem inny. Ja się śmieję z was, bo wszyscy jesteście tacy sami. - Jonathan Davis |
|
|
|
| blackberry |
Dodany dnia 12.12.2007 09:01
|
![]() Postów: 847 Dom: Brak przydziału Punkty: 1133 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.11.07 |
Ja mam z kolei pewien senstyment do tych książek,jako że czytałam je w wieku prawie siedmiu lat i byly to pierwsze bardziej złożone powieści,z którymi miałam do czynienia.Dlatego obok "Baśni" Andersena (po które zresztą nadal czasami sięgam ),"Ania..." jest książką,która mocno kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdybym czytala ją teraz,zapewne uznałabym ją za infantylną,ale wtedy byłam nią zachwycona.Myślę,że jest świetna dla dzieci i pomaga wcześnie wdrożyć się w świat literatury.Mi przynajmniej pomogła. Dzieci są milsze od dorosłych
zwierzęta są milsze od dzieci mówisz że rozumując w ten sposób muszę dojść do twierdzenia że najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek no to co milszy mi jest pantofelek od ciebie ty skurwysynie. A. Bursa Pantofelek |
|
|
|
| hemcia |
Dodany dnia 18.12.2007 15:38
|
![]() Postów: 1788 Dom: Brak przydziału Punkty: 5216 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 06.08.07 |
No to tak.. Książka bardzo ciekawa. Kiedyś w 3 klasie czytałam ją z nudów, potem drugi raz w 4 klasie też z nudów a potem 3 raz w 5 klasie jako moją lekturę. Pierwsza część jest bardzo fajna. A reszty nie czytałam. Mama wypożyczyła mi kiedyś książkę 'Ania z Avonlea' ale czytałam chyba 3 rozdziały i koniec. Za nudne i w ogóle nie ciekawe.. A co do filmu.. Tak samo oglądałam pierwszą częśc, drugą ale już z nie takim zaciekawieniem a reszty też nie oglądałam xP W ogóle uważam że pierwsze części zawsze są najlepsze nie zależnie od tego czy to książka czy film. Dziekuję
|
|
|
|
| nimfadora38 |
Dodany dnia 29.12.2007 20:01
|
![]() Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 31 Ranga: Charłak Data rejestracji: 26.12.07 |
mam sentyment do tej serii całej serii... kiedy byłam w podstawówce zaczytywałam się... miłe wspomnienie z dzieciństwa... ehhh polecam też Emilkę z Księżycowego Nowiu, to seria trzech książek o Emilce sierotce polecam fanom Ani Shirley
|
|
|
|
| Ania 95 |
Dodany dnia 04.01.2008 14:11
|
![]() Postów: 1235 Dom: Brak przydziału Punkty: 1635 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.12.07 |
Nie wiem dlaczego, ale ja wprost nie cierpie tych książek. Co prawda czytałąm tylko jedną część : " Ania z Szumiących Topoli", ale ta część była przeraźliwie nudna. Jak to czytałam to myślałam, że usnę. Dużo opisów, zero akcji. Może dlatego ich nie lubię... Ale mam zamiar przeczytać teraz pierwszą część i może moje zdanie na temat Ani się zmieni... |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 04.01.2008 14:53
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
Ze niby CO? Książka dla dzieci? Jesteś okropnie pomylona. Phi, trzeba myśleć zanim się takie coś pisze. Niby część pierwsza jest w piątej klasie, czyli podstawówka. Książkę może przeczytać człowiek w każdym wieku. Każdym. Nie dość, że 'Ania z Zielonego Wzgórza' jest taka jak przedstawiłam wyżej to przy kolejnych częściach dziecko poniżej 12-tego roku życia mogłoby usnąć ;| Całkiem ciekawa książka ;p |
|
|
|
| Lillyanne |
Dodany dnia 04.01.2008 15:28
|
![]() Postów: 67 Dom: Brak przydziału Punkty: 206 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 25.08.07 |
Czytałam tą książkę już dosyć dawno (jakieś 4-5 lat temu) ale nie miałam siły wziąć się za kolejne części (czytałam tylko 1-szą część) bo dla mnie była okropnie nudna Nie wiem dokładnie co w niej takiego było strasznego, ale z trudem przez nią przebrnęłam x) Ale może moje poglądy na świat się zmieniły i teraz by mi się spodobała? Nie wiem i pewnie się nie dowiem, ale jest szansa że przeczytam ja kiedyś drugi raz
|
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 11.02.2008 20:05
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
Abominacja To już nie prościej było napisać, że się brzydzisz ? Straciłaś minutę z życia zastanawiając się jakiego fajnego słówka by tu użyć D: Życie krótkie jest.
|
|
|
|
mimid |
Dodany dnia 12.02.2008 15:57
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 1285 Dom: SlytherinPunkty: 2614 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 07.05.07 |
Tyaa... Podobała mi się 1 część tej książki, jednak 2 już była gorsza ^^ Może dlatego, że przeczytałam ją w wieku 8 czy tam 9 lat... ^^ Już dokładnie nie pamiętam o czym była, jednak za rok będę ją miała jako lekturę |
|
|
|
| Aberrant |
Dodany dnia 13.02.2008 08:40
|
![]() Postów: 872 Dom: Brak przydziału Punkty: 1047 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.01.08 |
Mi się bardzo podobała Ania z Zielonego Wzgórza. Inną częścią jaką czytałam potem , była Ania z Szumiących Topoli...czy coś takiego To już było beznadziejne. Nudne i w ogóle. Nawet całego nie przeczytałam. I wtedy tak jakoś przestała mnie interesować Ania. Może jeszcze kiedyś spróbuję przeczytać jakąś część ? Jak mi się będzie chciało to na pewno... Od cnót Gryfonów, kretynizmu Puchonów i wiedzy-o-własnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie!
*** Kiedy myślę i nic nie wymyślę to sobie myślę po co ja tyle myślałem aby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił. Gdyby mężczyzna nawet potrafił zrozumieć co myśli kobieta i tak by w to nie uwierzył. [Dorothy Parker] Dziś mężczyzna uchodzi już za dżentelmena, kiedy wyjmuje papierosa z ust, zanim pocałuje kobietę. [Barbara Streisand] Jeśli potrafisz śmiać się z siebie - to najlepszy dowód, ze masz poczucie humoru. [Molier] Nic tak nie odmładza, jak prawdziwie niedorzeczny kawał. Właśnie najgłupsze prawa natury są najbardziej smakowite. [Witold Gombrowicz] Jeśli czasem Polka się Panu Bogu uda, to już mówiąc po prostu, klękajcie narody! [Henryk Sienkiewicz] Dzień, w którym się nie śmiałeś, jest dniem straconym. [Phil Bosmans] *** ![]() Naj, naj: Norie-14 leśniczówka, terrorystka ![]() Mój grzybek^^ Jest niepowtarzalna, uwielbiam z nią rozmawiać (szczególnie o lesie ). Ma wspaniałe poczucie humoru ;]Draco i tak jest mój ![]() Ania 95 Za nasze skojarzenia^^ Jest po prostu niemożliwa ![]() Ma świetne poczucie humoru, uwielbiam z nią rozmawiać... I w ogóle... Jest jedną z najlepszych... Kochana Anix ;* Najlepszy tekst: "A Rudy je gumki" ( inne na końcu podpisu^^) miszel14 Szelka ![]() Ma świetne poczucie humoru, uwielbiam z nią rozmawiać. Ma fajnego (?) sąsiada ![]() Myszaaa ;* pocisk Obojniaczka taka sama jak ja. Klub Obojniaków ![]() Ma duże poczucie humoru ;] Qin Terrorystka, zabawka ![]() Fajnie się z nią gada, można z nią pożartować ( bez skojarzeń )Kochana Fiszka ;* ;] Evi-Lyn Hmm... Jest miła, sympatyczna Sama nie wiem za co ją lubię. KaputDraconis Za jej troske o moje włosy...^^ Ha! Jest powalona...^^ I dobrze DMateusz Dumbledore Za genialne teksty, przez które umieram ![]() Esey Za poczucie humoru, świetne teksty, miłe rozmowy^^ inne nie znaczy gorsze, inne znaczy zboczone lesniczowki smiley Nacia1234 Za to, że zawsze mówi to co myśli, jest ślizgonką, fajnie się z nią gada^^. Lubie ją DKarolcia_potteromaniaczka Za miłe rozmowy, poczucie humoru... ;* Uwielbiam z nią rozmawiać Utilisateur Utilek^^ Jest miły, można z nim pożartować. ^^ Klaudia@Harry Potter Fajnie się z nią rozmawia... I... w ogóle jest super d*** By Ania 95 ! D Proszę nie umierać...Abi i Nori były w lesie! W nocy... w domku... A tu: Domek z piernika! Abi i Norie oblewały Dzień Kobiet na swój sposób... W domku z piernika -Abi kocha las. Las kocha Abi. A Abi i Norie są w lesie! Rudy=Gumkopożeracz Ja: ja pieje.... DAnia: Kogut! kura jajko płód nowe życie "Psze pani, psze pani, bo on je gumki"... buhha Znaczy się gumy... "A skąd ten wytrysk?" "Util, nie wiem dlaczego ale twoj avek kojarzy mi sie z pedofilem, ktory chce komus to zrobic przez ekran..." Zgon... zgony... zgoń go, zgoń... Dobrze, że nie powiedziałam "zgol go, zgol"... buahah "A Abi bedzie ogladac Norie" "Ty nie wiesz co to sa gumki?" "Ty pedofilu, nie jedz tego dywanu!" Do Teletubisia - królika)Abi, od dzisiaj nazywasz sie "Gumeczka" |
|
|
|
| Ginny13 |
Dodany dnia 15.02.2008 13:06
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 94 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 01.04.07 |
Anię z Zielonego Wzgórza przeczytałam mając 11 lat, siedziała w pokoju i nie mogłam oczu od tej książki oderwać. Potem sięgnęłam po następne tomy jej przygód i też mnie wciągnęły. Przeczytałam wszystkie książki aż do "Ani z Szumiących topoli", kolejnego tomu już nie mogłam przeczytać bo ciągnął niemiłosiernie, same opisy, mało dialogów. Podchodziłam do tej książki 2 razy i nic,... Książka fajna aż do szumiących topoli. polecam. Ginny13
|
|
|
|
| nimfadora21 |
Dodany dnia 17.02.2008 22:26
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 85 Dom: Brak przydziału Punkty: 348 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 27.12.07 |
Ja na razie przeczytałam pierwszą część, a kiedy rozmawiałam na temat Ani z bibliotekarką, to powiedziałam jej, że HP bardziej mi sie podoba, a ona na to "Nie porównuj Ani z Zielonego Wzgórza do Harry'ego Pottera." To inna kategoria książek więc nie umiem jej porównać. Ania to fajna książka i zamierzam przeczytać dalsze części. moje ulubione powiedzonko:
"NIE MÓW DO MNIE NIMFADORA":-) [img] http://hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg[/img] Ulubiony przedmiot: Transmutacja, Obrona przed Czarną Magią Ulubiony aktor: Rupert Grint Ulubiona aktorka: Emma Watson Wymarzona miotła: Piorunx ![]() Różdżka: 8 cali, kawałek klapy od sedesu, kawałek klamki Ulubiony nauczyciel: McGonagall Patronus: Kot Animag: Sarna Dom: Gryffindor Ulubiony kolor: niebieski, złoty ![]() ![]() ![]() Mój nick jest dość długi, więc, aby go całego nie pisać możecie pisać nimfa. Łatwij i prościej! |
|
|
|
| Lezka |
Dodany dnia 22.02.2008 21:03
|
![]() Postów: 21 Dom: Brak przydziału Punkty: 11 Ranga: Mugol Data rejestracji: 13.01.08 |
O, a ja pamiętam, że bardzo mi się ta książka podobała : ) [ trochę daaawno ją czytałam ] Taka miła ruda marchewka ;-) jak Julka nie miała co robiĆ to szła do biblioteki i wypożyczała Anię z Zielonego Wzgórza. I zawsze płakała jak Mateusz umarł Tak .. jak tak dobrze pomyśleć, to jak byłam młodsza to była jedna z moich ulubionych książek. chętnie bym ją poczytała teraz, seryjnie^^ A bu, swoją książkę zostawiłam na kolonii we Włoszech :/ Linijka po linijce
Moja własne pustynia. Linijka po linijce Mój raj ; ) ![]() Ja..tak prosto w twarz, kłamię cie każdego dnia. Ale ty, Ty mnie dobrze znasz, Wszystko o mnie wiesz Wiem , wybaczysz mi, Że wszystko przeze mnie... ;* |
|
|
|
| Marigold |
Dodany dnia 01.03.2008 18:48
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 18 Dom: Brak przydziału Punkty: 179 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 24.08.07 |
![]() Nie ma to jak Ania! Wprawdzie cały cykl przeczytałam dawno, dawno temu, mimo to pozostaje on na mojej liście kanonu najlepszych książek i to w ścisłej czołówce. Ania kiedyś była dla mnie autorytetem:smilewinkgrin:nie wiem jak wy, ale będąc trakcie czytania, robiłam wszystko, żeby stać się taką jak ona. Cóż. Nie wyszło. "Legendy się nie zabija"
|
|
|
|
| ultramaryna |
Dodany dnia 04.03.2008 19:22
|
![]() Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 3 Ranga: Mugol Data rejestracji: 04.03.08 |
A ja uwielbiam tę serię. Miałam na jej punkcie bzika w wieku 8 - 9 lat. Teraz niedługo będziemy ją omawiać, więc dla odświeżenia postanowiłam przeczytać wszystkie od początku. Dopiero zaczęłam, jestem w połowie pierwszego tomu. To świetne książki. A co do "Ani z Szumiących Topoli" nad którą wiele osób się tu pastwi. Istotnie jest to najgorsza część. Ale myślę, że dalsze, a szczególnie "Rilla..." powinny to wynagrodzić. Co ja się upłakałam nad śmiercią Mateusza, czy Waltera... |
|
|
|
| Nacia |
Dodany dnia 17.03.2008 15:37
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 1 Postów: 3664 Dom: Brak przydziału Punkty: 3252 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 27.08.07 |
chóbbertowie Tya. Nie wiem dlaczego, ale ta książka jest dla mnie boska! Szczególnie od momentu, gdy Ania poszła do szkoły. Teraz zaczynam czytać tak jakby drugą część - "Ania z Avolnea". Chcę przeczytać wszystkie. Książka dla troche młodszych dzieci. HAHAHAHA. Młodszych dzieci? chyba nieprzeczytałaś tej książki do końca. Przecież Ania dorasta. Wątpię, by MŁODSZE DZIECI czytały tę książkę, ale widać, że twoim zdaniem osoba na poziomie 6 klasy (wtedy jest to lektura) jest własnie "młodszym dzieckiem", ok. ;] Edytowane przez Nacia dnia 17.03.2008 15:38 Life is wasted on the living ![]() |
|
|
|
| Klaudia@Harry Potter |
Dodany dnia 23.03.2008 12:47
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 636 Dom: Brak przydziału Punkty: 1840 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 13.02.08 |
Ja przeczytałam już Anie z Zielonego Wzgórza, Ania z Avonlea, Ania na Uniwersytecie, Ania z Szumiących Topoli, Wymarzony dom Ani, Ania ze Złotego Brzegu, Dolina Tęczy. Jeszcze zostały 3 tomy. Fajne są te książki, które przeczytałam a szczególnie Ania z Szumiących Topoli. Moje nowe konto to: Lotien.
|
|
|
|
Filemona |
Dodany dnia 22.04.2008 18:42
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 1077 Dom: RavenclawPunkty: 2089 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 10.03.07 |
Kiedyś z nudów czytałam pierwszą część w czwartej czy piątej klasie, a niedawno w szóstej jako lekturę. Nawet mi się podoba, ale gdy zaczęłam czytać drugą część... Nie mogłam, po prostu nie mogłam. Przeczytałam jeden rozdział i skończyłam. Za nudne to jest, za mało akcji. To nie jest w moim typie. |
|
|
|
Anix |
Dodany dnia 09.05.2008 20:53
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 676 Dom: SlytherinPunkty: 4196 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 12.04.07 |
Oooo, temat dla mnie ^^ Ania z Zielonego Wzgórza... hmmm... co by tu... a tak. Książka mojego życia, znam na pamięć, na wyrywki i we śnie mogę odpowiadać na pytania o tę książkę. Powiem tak, omawiałam w szkole ją dwa razy, przeczytałam jakieś cztery... czy cztery i pół tysiąca razy. Łącznie z Anią z Avonlea, Anią na Uniwersytecie i Anią z Szumiących Topoli. Wymarzony Dom Ani strawiłam do momentu kiedy wyszła za Gilberta, dalej ta książka zaczęła robić się tragiczna, w najgorszym tego słowa znaczeniu. Najbardziej lubię Anię z Zielonego Wzgórza i Anię z Szumiących Topoli. Akcji jako takiej to tam nie ma, faktycznie to po prostu obyczajówka, ale z przygodą, z jakimś takim pazurkiem i przekornością. Na szczęście mało tam romansu, raczej to się opiera na dziecięcej przygodzie i za to uwielbiam tą powieść, bo L.M.Montgomery ma brzydki zwyczaj pisania romansideł. Przez Błękitny Zamek tejże autorki *tak uwielbiany przez dziewczęta w różnorakim wieku* nie przebrnęłam. Idiotyczne romansidło stojące na skraju klasycznego harlequina. Co do Ani - polecam, bo pomaga rozwijać wyobraźnię a na dodatek bawi, chociaż znam osoby, które twierdzą, że one jednak wolą jakieś kosmiczne wybuchy i wizg zderzających się samochodów, a nie nudne pola, łąki i marzenia poharatanej przez życie sieroty. Słowem - akszyna mało, za to patetyzmu, romantyzmu i wszelkiego "yzmu" w tej książce od cholery ;D Ale i tak będę do niej wracać, bo ma posmak fantazji, a nie materializmu Edytowane przez Anix dnia 09.05.2008 20:57
|
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Ravenclaw
Nie wiem dokładnie co w niej takiego było strasznego, ale z trudem przez nią przebrnęłam x) Ale może moje poglądy na świat się zmieniły i teraz by mi się spodobała? Nie wiem i pewnie się nie dowiem, ale jest szansa że przeczytam ja kiedyś drugi raz
Slytherin
polecam.