Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
10.08.2026 14:25
Oho widze ze polskie znaki tez juz opuszczaja HPneta :v

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Jak Wy zakoñczyliby¶cie "HP i Insygnia ¦mierci?"
carolinca92
W temacie chodzi mi o to, czy u¶mierciliby¶cie Harry'ego czy raczej post±piliby¶cie tak jak Jo? A mo¿e jeszcze jakie¶ inne propozycje?
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaAlette dnia 28.02.2013 21:11
Carolinca

Krzychu_110
Zmieni³ bym tylko jedno zamiast u¶mierciæ Voldemorta zaklêciem rozbrajaj±cym, u¶mierci³bym go Avad± Kedavr±.. bo to by³o bez sensu jak dla mnie, pamiêtam jak Harry w 6 czê¶ci powiedzia³ Dumbledore'owi, ¿e postara siê zabiæ Voldemorta, ale nawet jak mu to nie wyjdzie to zabierze ze sob± jak najwiêcej ¶miercio¿erców, a tu siê okazuje ¿e Harry nie zabi³ ¿adnego ¶miercio¿ercy, a Voldemorta zabi³ zaklêciem rozbrajaj±cym i zawiod³em siê na tym :/
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 05.02.2014 15:55

Sev1302
Ja osobi¶cie du¿o bym nie zmieni³a z tego co napisa³a Rowling. Du¿o ludzi pisze, ¿e najbardziej nie podoba³o im siê to, ¿e autorka u¶mierci³a tyle osób, a wg mnie to nadaje ca³ej serii urok, tzn. ten smutek.... Ale oczywi¶cie jedno zdarzenie bym usunê³a, czyli ¦MIERæ SNAPE!! :( Chcia³abym siê dowiedzieæ jak potoczy³aby siê dalej znajomo¶æ Snape i Harrego..... mo¿e by siê nawet zaprzyja¼nili.... no ale tego siê ju¿ nigdy nie dowiemy......
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 05.02.2014 15:56
Chcia³abym wszystkim zakomunikowaæ, ¿e jestem dziewczyn± ;]

"Snape milcza³ przez chwilê, patrz±c na niego, a potem wychrypia³:
- Wiêc ukryj ich gdzie¶. Ukryj j±... Ich wszystkich. W jakim¶... bezpiecznym miejscu. B³agam.
- A co mi dasz w zamian, Severusie?
- W zamian? - Snape wytrzeszczy³ oczy na Dumbledore'a (...) - Wszystko.

"Szpiegowa³em dla ciebie, k³ama³em dla ciebie, nara¿a³em dla ciebie ¿ycie, a wszystko to robi³em, by zapewniæ bezpieczeñstwo synowi Lily. A teraz mówisz mi, ¿e hodowa³e¶ go jak ¶winiaka na rze¼...
- To bardzo wzruszaj±ce, Severusie - (...) - A wiêc w koñcu dojrza³e¶ do tego, by przejmowaæ siê losem tego ch³opca?
-Jego losem? - wykrzykn±³ Snape. - Expecto patronum!
Z koñca jego ró¿d¿ki wystrzeli³a srebna ³ania. Wyl±dowa³a na pod³odze, przebieg³a przez pokój i wyskoczy³a przez okno. Dumbledore patrzy³, a¿ jej srebrna po¶wiata zniknê³a w ciemno¶ci, a potem odwróci³ siê do Snape'a. Oczy mia³ pe³ne ³ez.
- Przez te wszystkie lata?...
- Zawsze.

DVD
Ja bym przede wszystkim wyrzuci³ epilog, kompletnie nie potrzebny. No i jako¶ po tym "pojedynku" (w³a¶ciwie po 1 serii zaklêæ) Harrego i Voldemorta, Jo jako¶ to za szybko skoñczy³a. Mog³aby opisaæ jak Ginny wraca do Harry'ego albo co¶ takiego. No i oszczêdzi³bym Freda. To chyba wszystko.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 05.02.2014 15:56

Serea
Osobi¶cie zabi³abym Pottera. To ju¿ siê robi nudne. Ile razy mo¿na siê wywijaæ ¶mierci? Do tego da³abym wiêksz± "rolê" dla Draco. W tym tomie zosta³ wed³ug mnie odsuniêty na bok. A i zabi³abym Percy'ego. Nale¿a³o mu siê.
img217.imageshack.us/img217/8311/tumblrkyee1na7tq1qzmh77.gif

Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie.

img.userbars.pl/19/3689.png

FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid xD
* Io xD
* Sarahis!
(dopisa³am siê sama, sorry xD)
Esey
* losiek13
* E-Vaire
* Kyinra

Zapisy czynne ; P

OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA.

I odrobinê mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworz± Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko.

PseudoBETA do wynajêcia -> Sarahis poleca

Wielbicielka palantowatych tworów wyobra¼ni Serei i Sarahis xD

img.userbars.pl/162/32343.gif

http://myanimelist.net/animelist/Andromeda69
Krzychu_110
Tak, zapomnia³em dodaæ oszczêdzi³ bym Freda bo bli¼niacy to byli moi ulubieni bohaterowie w ksi±¿ce, nadawali te¿ ksi±¿ce trochê barw i humorystyki, nawet w najgorszych chwilach, a najlepsze by³o jak chyba Fred powiedzia³ w Potterwarcie, ¿e Voldemort jest szybszy ni¿ Snape gdy mu siê zagrozi szamponem :D my¶la³em ¿e jeb... noo niewa¿ne jezyk
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 05.02.2014 15:57

Gizmolina
Tak, Krzychu_110, tylko postaraj siê nikogo nie obra¿aæ na forum.
Ja bym niewiele rzeczy zmieni³a...: Snape i Tonks by nie zginêli ( innych te¿ mi szkoda, ale my¶lê, ¿e te dwie postacie powinny jednak 'zostaæ przy ¿yciu' ), Harry i Voldi podczas ostatniego pojedynku walczyliby d³ugo i za¿arcie, epilog by³by dok³adniejszy i d³u¿szy. Ale oprócz tego nic bym nie zmienia³a ;)
Edytowane przez Gizmolina dnia 22.04.2008 21:36
WWW.VERITASERUM.CBA.PL

Adela
Za weso³y ten epilog. Wszystkie najwa¿niejsze postacie (Harry, Hermiona, Ron i Ginny) ¿yj± d³ugo i szczê¶liwie. B³ee... Ohyda.
Wiêc: Harry ginie ¶mierci± tragiczn± (zamordowany przed Czarnego Pana, oczywi¶cie). Zrozpaczona Ginny pope³nia samobójstwo (nie lubiê jej). Voldemort jest u szczytu w³adzy, wiêc Ron i Hermiona l±duj± w... Azkabanie (gdzie, rzecz jasna, gin± z g³odu i wyczerpania).
Teraz o wiele lepiej!
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 05.02.2014 16:09
One Ring to rule them all, One Ring to find them.
One Ring to bring them all and in darkness bind them.

img507.imageshack.us/img507/1860/16390it4.png

Gizmolina
Ja uwa¿am, ¿e jest fajnie tak jak jest. I nie trzeba nic zmieniaæ. A poza tym, Adela, chcesz u¶mierciæ wszystkich g³ównych bohaterów... Có¿, chyba nie o to chodzi³o w tej ksi±¿ce. To by³a walka Dobra ze Z³em i zwyciê¿y³o Dobro, ¿eby nas czego¶ nauczyæ. I wcale nie jest 'za ró¿owo' w epilogu, bo jednak du¿o wa¿nych osób zginê³o...Tak
WWW.VERITASERUM.CBA.PL

Adela
Ale tak by by³o o wiele ciekawiej. Nie lubiê ksi±¿ek, w których na koñcu wszyscy g³ówni bohaterowie ¿yj± d³ugo i szczê¶liwie. Jako¶ dziwnym trafem, pomimo, ¿e zginê³o tyle osób w bitwie o Hogwart, im nic siê nie sta³o. Wola³abym, ¿eby to oni, zamiast Freda, Tonks i Snape'a zostali u¶mierceni. Przede wszystkim dlatego, ¿e bardziej ich lubiê od Pottera, Grager i Weasley'a.
A tak ogólnie, to chyba mieli¶my w tym temacie napisaæ najlepsze wed³ug nas zakoñczenie. Gdyby wszyscy pisali tak, jak zakoñczy³a to Rowling (dobro zwyciê¿a, z³o zostaje pokonane), wszystkie wypowiedzi by³by takie same. Nawet je¶li ta ksi±¿ka, jak piszesz, mia³a nas czego¶ nauczyæ, to chyba nie trzeba pisaæ postów w tym samym tonie.

No nie wiem czy u¶miercenie ok. 50 osób w jednym tomie to zakoñczenie typu "i ¿yli d³ugo i szczê¶liwie"

Krzychu, pisz±c "oni" nawi±zywa³am do mojego poprzedniego posta. Chodzi³o mi o to, ¿e Harry, Hermiona, Ron i Ginny ¿yli d³ugo i szczê¶liwie.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 05.02.2014 16:09

Serea
No nie wiem czy u¶miercenie ok. 50 osób w jednym tomie to zakoñczenie typu "i ¿yli d³ugo i szczê¶liwie"

A przes³odzony epilog to wed³ug ciebie nie "¿yli d³ugo i szczê¶liwie"?
Krzychu a mo¿esz zrozumieæ, ¿e nie wszyscy lubi± gdy ksi±¿ki koñcz± siê szczê¶liwie? Wed³ug mnie zakoñczenie Adelii jest idealne. Chcia³abym tak± alternatywe epilogu przeczytaæ. Wspania³a wizja... Tylko Draco mi brakuje ;). Zreszt± uwa¿am, ¿e jednym z lepszych gatunków jest antyba¶ñ. Potter to ba¶ñ, no mo¿e raczej bajka. A Adela da³a przyk³ad antyba¶ni. I b. dobrze jej to wysz³o.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 05.02.2014 16:10
img217.imageshack.us/img217/8311/tumblrkyee1na7tq1qzmh77.gif

Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie.

img.userbars.pl/19/3689.png

FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid xD
* Io xD
* Sarahis!
(dopisa³am siê sama, sorry xD)
Esey
* losiek13
* E-Vaire
* Kyinra

Zapisy czynne ; P

OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA.

I odrobinê mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworz± Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko.

PseudoBETA do wynajêcia -> Sarahis poleca

Wielbicielka palantowatych tworów wyobra¼ni Serei i Sarahis xD

img.userbars.pl/162/32343.gif

http://myanimelist.net/animelist/Andromeda69
Krzychu_110
Serea napisa³/a:

A przes³odzony epilog to wed³ug ciebie nie "¿yli d³ugo i szczê¶liwie"?
Krzychu a mo¿esz zrozumieæ, ¿e nie wszyscy lubi± gdy ksi±¿ki koñcz± siê szczê¶liwie? Wed³ug mnie zakoñczenie Adelii jest idealne. Chcia³abym tak± alternatywe epilogu przeczytaæ. Wspania³a wizja... Tylko Draco mi brakuje ;). Zreszt± uwa¿am, ¿e jednym z lepszych gatunków jest antyba¶ñ. Potter to ba¶ñ, no mo¿e raczej bajka. A Adela da³a przyk³ad antyba¶ni. I b. dobrze jej to wysz³o.

Powtórzê jeszcze raz czy u¶miercenie 50 osób w jednym tomie to zakoñczenie typu "i ¿yli d³ugo i szczê¶liwie"? A tak po za tym to radzi³bym siê pouczyæ polskiego i dowiedzieæ siê co to jest bajka i powtórzê te¿ jeszcze raz ¿e Harry ju¿ tyle siê wcze¶niej nacierpia³ ¿e nie nale¿a³o by mu siê u¶miercenie

Gizmolina
Có¿, niektórzy wol± ksi±¿ki które koñcz± siê tragicznie, inni wol± takie z serii 'wszystko by³o dobrze'. Na szczê¶cie ja nale¿ê do grupy drugiej, a ta pierwsza stanowi mniejszo¶æ...
A poza tym, Adela, my w³a¶nie piszemy w³asne zakoñczenie, a ¿e jest takie jak to wymy¶li³a Rowling... To ju¿ nie nasza wina:|
WWW.VERITASERUM.CBA.PL

Adela
Gizmolina napisa³/a:
Ja uwa¿am, ¿e jest fajnie tak jak jest. I nie trzeba nic zmieniaæ. A poza tym, Adela, chcesz u¶mierciæ wszystkich g³ównych bohaterów... Có¿, chyba nie o to chodzi³o w tej ksi±¿ce. To by³a walka Dobra ze Z³em i zwyciê¿y³o Dobro, ¿eby nas czego¶ nauczyæ. I wcale nie jest 'za ró¿owo' w epilogu, bo jednak du¿o wa¿nych osób zginê³o...Tak

Ale napisa³a¶ tutaj, ¿e nie chodzi³o w ksi±¿ce o to, ¿eby u¶mierciæ g³ównych bohaterów. Chcia³am zaznaczyæ, ¿e to chyba nie musi byæ tak, jak w ksi±¿ce.

Krzychu_110 napisa³/a:
Powtórzê jeszcze raz czy u¶miercenie 50 osób w jednym tomie to zakoñczenie typu "i ¿yli d³ugo i szczê¶liwie"?

A ja powtórzê jeszcze raz, ¿e nie napisa³am, ¿e wszyscy ¿yli d³ugo i szczê¶liwie, tylko, ¿e Harry, Hermiona, Ron i Ginny ¿yli d³ugo i szczê¶liwie.

M@X
No wiem, ale i tak jest fajnie. Harry chcia³ zostaæ aurorem, lecz teraz to nie mo¿liwe, bo ¦miercio¿erców ju¿ nie ma. Mieszka w Dolinie Godryka ( co te¿ nie jest pewne) ale jak?
A Ron i Hermiona? W norze czy w Londynie? Ale ksi±¿ka na Wybitny :D
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaXeri dnia 27.10.2013 11:46
Welcome to the Wonderful World of not Knowing What The Hell is Going On

img9.imageshack.us/img9/855/flight815.gif

misia5000
Wiem, ¿e to g³upie ale ja ci±gle nie mogê przeboleæ ¶mierci niektórych bohaterow. A ju¿ z pewno¶ci± Syriusza. Fakt, ze jakby dosz³o do jakiego¶ ,,cudownego zmartwychwstania'' to ksi±¿ka mog³aby staæ siê nie co denna dla niektórych osób jednak... no nie wiem. Jak dla mnie w ksi±¿ce za ma³o wyja¶nia siê o ¿yciu bohaterów. Co robi Harry? Czy zosta³ aurorem? Nie wiem... czy HArry nadal potrafi rozmawiaæ z wê¿ami, skoro dusza Voldemorta ju¿ w nim nie ¿yje... chyba nie, prawda?... No w³a¶nie... jak dla mnie troszkê za du¿o znaków zapytania... no i ten Syriusz...
Pamiêtaj o ¶mierci- ostatnim swym celu, gdzie nie chce i¶æ nikt- a dochodzi wielu

Gizmolina
misia5000 napisa³/a:
Wiem, ¿e to g³upie ale ja ci±gle nie mogê przeboleæ ¶mierci niektórych bohaterow. A ju¿ z pewno¶ci± Syriusza. Fakt, ze jakby dosz³o do jakiego¶ ,,cudownego zmartwychwstania'' to ksi±¿ka mog³aby staæ siê nie co denna dla niektórych osób jednak... no nie wiem. Jak dla mnie w ksi±zce za ma³o wyja¶nia siê o ¿yciu bohaterów. Co robi Harry? Czy zosta³ aurorem? Nie wiem... czy HArry nadal potrafi rozmawiaæ z wê¿ami, skoro dusza Voldemorta ju¿ w nim nie ¿yje... chyba nie, prawda?... No w³a¶nie... jak dla mnie troszkê za du¿o znaków zapytania... no i ten Syriusz...

Co¶ mi siê tu nie zgadza:
1. Syriusz umar³ w 5 czê¶ci, a nie w HPiI¦, wiêc o co tu chodzi...?
2. Powtórzê jeszcze raz i chyba ju¿ po raz tysiêczny, ¿e Harry zosta³ aurorem, nie potrafi ju¿ rozmawiaæ z wê¿ami. By³o du¿o 'znaków zapytania', ale ju¿ ich nie ma (a raczej nie powinno) byæ, bo Rowling wszy¶ciutko wyja¶ni³a w wywiadach. I jeszcze wiele wyja¶ni, bo prawdopodobnie pisze 8 czê¶æ HP- Encyklopediê.
Pozdr. :)
WWW.VERITASERUM.CBA.PL

SaraSnape
Po pierwsze nie zabi³abym Lupina Tonks i Severusa a je¶li ju¿ Severu musia³by zgin±æ to inaczej bardziej bohatersko. Potterra bym nie zabi³a ale jego pojedynek z Voldemorttem by³by bardziej emocjonuj±cy i zaciêty. Wiêcej miejsca Draco i jego rodzinie. Epilog by³by d³u¿szy i dok³adniejszy:)
hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpgttp://hogsmeade.pl/SaraSnape******

Prefix u¿ytkownikaMagnus Walter
A mogê ogólne zmiany?
A wiêc tak:

1. Snape, by nie umar³, bo to trochê g³upie, ¿e Artur Weasley po ciê¿kim pogryzieniu prze¿y³, a Sev nie.
2. U¶mierci³bym Pottera. Ile¿ mo¿na? Umieraj± wszyscy tylko nie Potter.
a) Cedrik - umiera, silniejszy od Harry'ego,
b) Syriusz - umiera, silniejszy od Harry'ego,
c) Dumbledore - umiera, silniejszy od Harry'ego,
d) Moody - umiera, silniejszy od Harry'ego
I mo¿na, by tak wymieniaæ wielu. Po prostu - wszyscy silniejsi, inteligentniejsi i sprytniejsi od Harry'ego umieraj±, a on siê trzyma mocno.
3. Walka Pottera i Voldemorta by³aby d³u¿sza i wzbudza³aby wiêksze emocje, a nie "Expelliarmus i koniec". Jak przeczyta³em t± "walkê" w ksi±¿ce to nasunê³a mi siê my¶l, ¿e kto¶ wyrwa³ lub usun±³ parê wa¿nych akapitów.
4. Epilog - O WIELE dok³aniejszy.
5. Ron nie umia³by mowê wê¿y.

Znalaz³oby siê tego trochê, ale to g³ówne rzeczy, jakie bym zmieni³.

Hermiona1123
Szczerze mówi±c ja by³am pewna, ¿e autorka u¶mierci Harry'ego i kiedy okaza³o sie, ¿e on jednak prze¿y³ to tak trochê dziwnie siê poczu³am. Wola³abym, ¿eby zgin±³ kto¶ z trio, ni¿ Fred, Tonks czy Lupin. A poza tym, zgadzam siê z Krzychu_110, Harry móg³by u¿yæ Avady Kedavry, zamiast zaklêcia Expeliarmus.
Wiem, ¿e mój nick jest idiotyczny, wiêc jakby co, to w Internecie jestem Afr± lub Est±.

"U¶miech siê
Policz dobra czas
Z³y duch mieszka tak daleko stad!"

img229.imageshack.us/img229/2541/636az2.jpg

"Spróbuj choæ raz ods³oniæ twarz
I spojrzeæ prosto w s³oñce
Zachwyciæ siê po prostu tak
I wzruszyæ jak najmocniej
Nie bój siê baæ, gdy chcesz to p³acz
Id¼ szukaæ wiatru w polu
Poca³uj noc, najwy¿sz± z gwiazd
Zapomnij siê i...tañcz!"

____

"Wierzê, ¿e wyobra¼nia jest mocniejsza ni¿ wiedza, ¿e mit jest mocniejszy ni¿ historia,
(...)¿e nadzieja zawsze triumfuje nad do¶wiadczeniem, ¿e ¶miech jest jedynym lekarstwem na cierpienie. Wierzê te¿, ¿e mi³o¶æ jest mocniejsza ni¿ ¶mieræ."

____

Jeden u¶miech-
i ju¿ jeste¶ piêkniejszy."

img90.imageshack.us/img90/6606/8gh2q0hwa6.jpg

"Istniej± jeszcze na tym ¶wiecie anio³y.
S± nimi i, którzy w ciemne ¿ycie innych
wznosz± promieñ s³oñca, iskierkê rado¶ci z raju"

____

"Ludzie s± jak wiatr. Jedni lekko przelec± przez ¿ycie i nic po nich nie zostanie, drudzy dm± jak wichry, wiêc zostaj± po nich serca z³amane, jak jakie¶ drzewa po huraganie. A inni wiej± jak trzeba Tyle, ¿eby wszystko na czas mog³o kwitn±æ i owocowaæ. I po tych zostaje piêkno naszego ¶wiata..."
Krystyna Siesicka

img135.imageshack.us/img135/4851/5929cv4.jpg

[color=white]"Rozpaczliwie usi³uj±c odci±gn±æ uwagê krewnych od swojego stanu cywilnego, zdoby³a siê w ostatnim odruchu obronnym na zainteresowanie kondycj± proboszczowskiego kurnika.
-To... osobiste?- zapyta³a, trzymaj±c pó³misek jaj i patrz±c w poczciwe oblicze kuzyna.
Cisza pog³êbi³a siê.
-No nie, osobiste to raczej nie...-chrz±kn±³ niewyra¼nie ksi±dz Wojtek.
Cholera, cholera!-jêknê³a w duchu Gra¿ynka.-Tych jaj tam jest z piêtna¶cie".
Kocham twojego wujka, Ewa Janczewska

img231.imageshack.us/img231/7217/3734rj1.jpg

http://o-krok-od-nieba.blog.onet.pl/

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: