Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

O choinka!
02.06.2026 10:16
13 jak założyłam konto, teraz 25 :(

Też tęsknię za tą stroną, dobrze się tu bawiłam i dzięki niej czułam się mniej samotna. Kiedyś to były czasy, a teraz nie ma czasów

Harrych świąt!
31.05.2026 20:16
To i ja się pochwalę. 25 lat jak zakładałem konto, 33 dzisiaj. Niestety założyłem późno, ale załapałem się na ostatki, kiedy ta strona jeszcze jakoś funkcjonowała.

Wielki Mag
27.05.2026 09:56
Ja miałem 19, i dosłownie za kilka dni minie 10 lat. Szkoda, że ta strona padła, swego czasu dużo dla mnie znaczyła tutejsza społeczność :(

Żywy worek treningowy
26.05.2026 18:27
28,5, zaraz będzie 38 Duże oczy

Harrych świąt!
25.05.2026 23:00
14, teraz 33 Duszek

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Drukuj temat
Hip - hop w Polsce
Prefix użytkownikaulka_black_potter
Coraz głośniej mówi się o rapie w Polsce. Hip- hop wychodzi z podziemia i wkracza na salony. Co myślicie o tym nurcie muzyki? Czy wg Was nasi rodzimi hiphopowcy mają szanse dorównać amerykańskim? Kogo najczęściej słuchacie?
Edytowane przez Prefix użytkownikaulka_black_potter dnia 21.08.2013 18:24

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaMarvin Aristow
Hmm. Jeśli chodzi o polski rap to niektórzy prezentują całkiem niezły poziom i fajnie się ich słucha, często jest prosty przekaz życiowych sytuacji, co bardzo mi się podoba. Czasem ukryty co również mi się podoba. Może to trochę zabrzmiało jak masło maślane, ale kto słucha ten zrozumie. Ja np. bardzo lubię Gurala , czasem Chade oraz poszczególne nuty, poszczególnych wykonawców lub tych którzy łączą się do nagrania jakiegoś kawałka (bo raczej piosenką bym tego nie nazwał). To że tak się nasz rap wybił uważam za bardzo dobre, nie mówiąc o tych utworach, w których co 2 słowo to ku*wa i ch*j. Myślę że nie potrzebne jest porównywanie do tego czy komuś dorównają. Oni nie starają się nikomu dorównywać. Zresztą co masz na myśli mówiąc dorównać? Na pewno nie będą działać na skali światowej tak jak raperzy z ameryki, bo po polsku nie da rady, a po angielsku/amerykańsku zrozumie cały świat i też inaczej brzmi.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:20

Z tym dorównywaniem chodziło mi np. o takich wykonawców jak B.R.O., który mówi w swoich kawałkach, że jest polskim Mac Millerem <o zgrozo!>, albo Tede, którego nowa płyta jest w takim amerykańskim stylu zrobiona.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:21

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

A powiem Ci, że moim zdaniem to Tede jest anty-raperem, a tego drugiego nie kojarzę. Jeśli mówisz o wybijaniu się myślałem, że mówisz o prawdziwych raperach. :) Tych bardziej znanych i którzy zaistnieli naprawdę.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:21

Prefix użytkownikaRazorBMW
ulka_black_potter napisał(a):

Coraz głośniej mówi się o rapie w Polsce. Hip- hop wychodzi z podziemia i wkracza na salony.

Jak to "wychodzi z podziemia"?
Zawsze była moda, mniejsza, czy większa, ale była.
A podziemie to zupełnie inna bajka.

Czy wg Was nasi rodzimi hiphopowcy mają szanse dorównać amerykańskim? Kogo najczęściej słuchacie? :>

W USA masz trapy, SWAG, dziwki, haj$, lasery i lans.

I w jakim sensie "dorównać"?
Dwa inne światy, co ty chcesz porównywać?

Marvin Aristow napisał(a):

Hmm. Jeśli chodzi o polski rap to niektórzy prezentują całkiem niezły poziom i fajnie się ich słucha, często jest prosty przekaz życiowych sytuacji, co bardzo mi się podoba.

Należy jeszcze do tego rozróżnić "prosty przekaz", od banałów.
A to, patrząc na ostatnie poczynania Ostrego/Hadesa czy niesławnego "south bunt system", to mam dobra bekę z truizmów i szukania "przekazuff".

Ja np. bardzo lubię Gurala , czasem Chade oraz poszczególne nuty, poszczególnych wykonawców lub tych którzy łączą się do nagrania jakiegoś kawałka (bo raczej piosenką bym tego nie nazwał).

Uliczniki, wiec cóż... ale jakby Chadus popracował nad flow i w końcu wydał coś innego, niż 3 płyty o tym samym, to byłoby miło.

To że tak się nasz rap wybił uważam za bardzo dobre, nie mówiąc o tych utworach, w których co 2 słowo to ku*wa i ch*j.

Że się wybił?
A teraz zobacz, ile wyświetleń ma takie śmieszne SBS.
Czy taki Donatan, który świetny koncept rozwalił przez dobór gości.

Na pewno nie będą działać na skali światowej tak jak raperzy z ameryki, bo po polsku nie da rady, a po angielsku/amerykańsku zrozumie cały świat i też inaczej brzmi.

Przede wszystkim, to w USA nie mają tępych odbiorców, oraz ludzi, którzy na siłę szukają "przekazu, przesłania i prawd życiowych" w truizmach.

Bro i Mac Miller, fajny żart z jego strony ;] Ale co się dziwić, skoro nie ma na siebie pomysłu i robi nudne kawałki...

Na scenie brakuje w mainstreamie kogoś świeżego, w dobie tych wszystkich nijakich Bro/Sulinów czy innych SBSów.

prawdziwych raperach

Proszę o definicję?

Tede jest anty-raperem

No dobra.
Ale to przeniesienie US -> PL
Trapy, i spoko.
Przynajmniej nie szuka na siłę jakichś oklepanych prawd, tylko... bawi się rapem, i robi to dla beki.
Choć z Essende czy Sport...
nie ma teraz zbytnio porównania.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:22
i.imgur.com/Axea2dj.jpg
i.imgur.com/AjekDS6.png
i.imgur.com/UHdLTdN.png

myanimelist.cdn-dena.com/signature/RazorBMW.png

Mikołaj Święty wielu przyjaciół posiadał
Wielu walniętych, jednego wiernego miał
Skrzata wspaniałego, zawsze zaufanego
Zgryzika onego, zaiste rozrywkowego
Umilacza czasu, pracownika wybitnego
Co zawsze w potrzebie rozweseli...
A i pomoże na Pomorzu, również tym po kądzieli.

The enemy is among us
The enemy is among us

And nobody is doing anything about it
They don't care
So we had to take matters into our own hands

A WORLD
NOT OF MY MAKING
YET A WORLD
OF MY DESIGN
SO STRANGE
AND SO FAMILIAR
BUT NO MATTER HOW DISTANT
IN TIME OR SPACE
ONE CONSTANT REMAINS
CHAOS

http://ja.gram.pl/RazorBMW
No no, miałam na myśli wszystkichjezyk a u tej dwójki zauważyłam, że zaczynają taki amerykański styl na swoich płytach promować. Znany czy nie znany, moim zdaniem to nie świadczy o wartości artysty. Jest dużo nie znanych raperów, którzy jeszcze się nie wybili i nie mieli szansy zaistnieć, a są świetnijezyk Gurala też lubię ^^
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:23

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikafuerte
Czasami lubię posłuchać polskiego rapu, chociaż nie jestem jakąś ogromną fanką. Natomiast, jeżeli chodzi o tę całą "kulturę hip-hopową" to nie ogarniam tutaj wszystkich aspektów.
Śmieszy mnie na przykład właśnie takie jechanie na Tedego, bo facet ma kasę, bo się lansował w programach różnego typu., bo się "sprzedał". Dorobił się sporych pieniędzy, to nikt go już nie będzie szanował, "bo nie". Rozmawiałam kiedyś ze znajomymi, którzy sami rapują - całkiem nieźle, muszę przyznać - i właśnie sami stosują takie wykluczenie. Nie dlatego, że Tede rapuje o rzeczach, które ich nie interesują, są dla nich płytkie i gówniane zwyczajnie. Argument był cały czas ten sam - "nie szanujemy Tedego, bo się sprzedał".

Dlatego trochę nie pojmuję kultury, być może nie stricte muzycznej, bo składa się na nią wiele innych aspektów, w której artyści przez większość słuchaczy nie są oceniani przez pryzmat muzyki, jaką tworzą. Przecież to jest tak samo bez sensu, jak ocenianie talentu aktorskiego przez wygląd zewnętrzny. Nijak się to ma do czegokolwiek, tak naprawdę.

Jeżeli chodzi o dorównywanie amerykańskim raperom, to nie ma co porównywać. Europejski rap jest w ogóle bardziej liryczny, mam wrażenie.

Przede wszystkim, to w USA nie mają tępych odbiorców, oraz ludzi, którzy na siłę szukają "przekazu, przesłania i prawd życiowych" w truizmach.

Nie nazwałabym polskich odbiorców tępymi. Po prostu u nas szuka się czegoś innego w tej muzyce, bo żyjemy w zupełnie innych realiach niż Amerykanie. Także tego chyba też nie ma co porównywać d;

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Mówiąc o tym, że wychodzi z podziemia miałam na myśli to, że coraz więcej ludzi się nim jara. Takich ludzi, którzy nie znają innych płyt niż równonoc, tego czegoś od south blunt system (to jest rap w ogóle?) albo takich, którzy chcą być na topie jezyk
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:24

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikagne
Czy wg Was nasi rodzimi hiphopowcy mają szanse dorównać amerykańskim?

Nie jestem znawcą hip-hopu, wręcz przeciwnie - nie wiem o tej subkulturze za dużo. Mimo to jakoś drażni mnie to pytanie. W moim przekonaniu (choć co ja mogę o tym wiedzieć) polski rap i ten amerykański to dwie różne bajki.
Polscy i amerykańscy raperzy wychowywali się w zupełnie innym otoczeniu, środowisku, w innej kulturze, a to te czynniki według mnie stanowią istotę tej muzyki. Nijak mają się dla mnie walki NY gangów z naszą szarą rzeczywistością. Tak więc nie pasuje mi tu zupełnie "dorównywanie" Amerykanom, co najwyżej wzorowanie się na nich? Czy to słuszna idea nie wiem - nie mam zielonego pojęcia o amerykańskim rapie.

Jestem ciekawa zdania kogoś kto się zna. Może Razor mnie oświeci? ;) Tylko bardzo bym prosiła zrozumiałym językiem, bez slangu...

Jeśli chodzi o mnie to obracam się raczej w innych szufladkach muzycznych, ale jestem dość otwarta również na ten gatunek. Wiele wykonawców prezentuje wartościową muzykę, trzeba tylko umieć do niej dotrzeć. Znam bardzo, BARDZO niewielu wykonawców hip-hopowych, podejrzewam że wszyscy oni są na polskiej scenie popularni, bo inaczej ich muzyka nie dotarłaby do mnie. Nie interesuję się tą muzyką na tyle, żeby zagłębiać się w jakieś podziemia, szukać czegoś świeżego, niepowtarzalnego itp.
Poza tym nie czuję takiej potrzeby, w zupełności wystarczy mi tych kilku wykonawców na dysku, których z reszta bardzo lubię - Szad, Hans, Ostry + coś tam jeszcze. Zaskoczenia myślę nie ma, każdy zna.

Mam nadzieję, że w tym temacie pojawi się kilka propozycji czegoś wartego posłuchania.
Tyle ode mnie.

Edit. Widzę, że mnie już sto osób swoimi postami wyprzedziło...
Edytowane przez Prefix użytkownikagne dnia 01.03.2013 17:45
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

Tiaa, to jechanie na TDFa jest troche bez sensu. Tak samo jak na Peję. Panowie się nie lubią, ale to nie jest powód, żeby pod każdą ich piosenką na yt chociażby wszczynać wielkie awantury i obrzucać się wyzwiskami," bo tak trzeba" :/

edit. (sklejanie postów)
Źle sformułowałam pytanie. Z tym dorównywaniem chodziło mi o tych raperów, którzy CHCĄ dorównać amerykanskim. :>
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:35

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

A kto mówi że ktoś nie lubi Tedego bo się sprzedał? Ktoś coś takiego powiedział? No niewiem, ale ok. Jeśli chodzi o mnie nie lubię go, dlatego że po prostu wg mnie strasznie słabo nagrywa. (może kiedyś podobała mi się jego piosenka Nie odchodzę ale to chyba jedyny wyjątek. Chada często przesadza w swoich utworach, siedział długo w więzieniu. Ale jego niektóre piosenki są naprawdę dobre tak. Gural po prostu robi dobrą muzykę dla ucha a często ma dość spektakularne rymy i porównania. Co mi się podoba. Prawdziwych raperów nie takich którzy robią z rapu pośmiewisko i nagrywają pseudo pioseneczki. Jeśli chodzi o odróżnienie prostego przekazu od kiczu, banału to wiadome. Nie mówię o tych którzy śpiewają "Dlaczego Tede ku*wą jest, dlaczego Tede ku*wą jest" etc.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:26

Prefix użytkownikafuerte
No przecież podałam przykład w swoim poście, na tym się też oparłam głównie. A, że Ty wcześniej nie podałeś jasnego powodu, dla którego nie lubisz Tedego, no to... Teraz już wyjaśniłeś, więc spoko, przyjmuję do wiadomości!

Jeżeli chodzi o coś wartego posłuchania, według mnie. Mogłabym polecić Łonę, Hansa (świetnie się odnalazł z Luxtorpedzie, naprawdę), Rasmentalism, Bisza... Na razie tyle przychodzi mi do głowy. Ewentualnie Małpę, chociaż on jest, moim zdaniem, strasznie nierówny.

A widzisz, a moim zdaniem Łona robi sobie często jaja z hyp-hopu. Nagrywając takie utwory jak "Konewka" albo "Rozmowa z cutem"

Z tede to tak ogólnie chodzi, ze tak hejtowany jest chociaż wg mnie jego kawałki są dobre :) u Chady to już w ogóle, za dużo tego przekazu, no ja nie mogę go słuchać. Wolę rap w stylu Tego Typa Mesa(2cztery7), gdzie np. na płycie "Spaleni innym słońcem" nie porusza jakiś specjalnie poważnych tematów i jak się tego słucha to uśmiech od_razu na twarzy się pojawia:)
Edytowane przez Prefix użytkownikaulka_black_potter dnia 21.08.2013 14:33

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikafuerte
Akurat Łona robi sobie jaja po mistrzowsku ;-). To jest właśnie gość, który się wyróżnia na tle, setek takich samych raperów w Polsce.

Ten Typ Mes... Nie cierpię go, jakoś mnie irytuje sposób jego rapowania, nie wiem dlaczego. Nigdy mi nie podchodził i już chyba nie podejdzie : D. Ale wiem, że wiele osób się zachwyca i zasłuchuje w jego muzyce.

W zeszłą sobotę byłaam na "Hip-hop Jam" w Gdansku_i Mes jako pierwszy tam zagrał, byłam mega zajarana, ale potem na scenę wyszedł Pezet... już dawno nie widziałam żeby jakiś raper tak rozbujał wszystkich, byłam zachwycona, a na koniec Baku baku skłąd, ci też zrobili niezłe show. Niestety mój ukochany Mes najbladziej na ich tle wyszedł co mnie niezmiernie zasmuciło jezyk_Nie wiem dlaczego ale Łony nigdy jeszcze nie słuchałam :x możecie podrzucić jakiś ciekawszy jego kawałek?:>
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:31

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikafuerte
Proszę - http://www.youtub...6HCOgTc5r4

Pezeta słuchałam kilka lat temu, bo jeszcze w gimnazjum. I wtedy też się jarałam, teraz już mi nie podchodzi zupełnie.

Ja też ogólnie Pezeta nie słucham, ale lubię jego kawałki. Hejty straszne idą na Radio Pezet, ale po prostu zrobił coś innego niż zwykle.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:32

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaRazorBMW
fuerte napisał(a):

Nie nazwałabym polskich odbiorców tępymi. Po prostu u nas szuka się czegoś innego w tej muzyce, bo żyjemy w zupełnie innych realiach niż Amerykanie. Także tego chyba też nie ma co porównywać d;
[/justify]

Moda na SBS, Chadę, połowę wybryków se Step Records itp.
Stąd tez brak progresu w odkrywaniu rapu, i poprzestanie na tychże raperach. Potem się biorą sajkofani Stepu, którzy łykają prowokacje na FB jak pelikany.
Zresztą, to samo mogę powiedzieć o połowie raperów - ile się ich orientuje na serio w rapie? Toż to nawet Peja jest niesamowicie ogarnięty jak na rapera na przykład.(!)

mówiąc o tym, że wychodzi z podziemia miałam na myśli to, ze coraz więcej ludzi się nim jara. takich ludzi, którzy nie znają innych płyt niż równonoc, tego czegoś od south blunt system (to jest rap w ogóle?) albo takich, którzy chcą być na topie jezyk

"Wychodził z podziemia" już w 2003 roku.
Jak to się skończyło - nie muszę pisać.

A, jeszcze chwila, to Urban Rec (czyli - no właśnie, Donatan i SBS) podzielą los UMC, czyli największego labelu, który brylował w hiphopolo.
Inna sprawa, że dziś jest internet, wiec to się rozprzestrzenia za szybko.

Ale cóż

Skończy się kiedyś moda na kaleczenie dubstepów, tak skończy się moda na rap a'la "nie lubimy robić" czy inne emocjonalne wypierdki a'la Emocjonalna Pezeta czy SBSy.

gnebi napisał(a):
Polscy i amerykańscy raperzy wychowywali się w zupełnie innym otoczeniu, środowisku, w innej kulturze, a to te czynniki według mnie stanowią istotę tej muzyki. Nijak mają się dla mnie walki NY gangów z naszą szarą rzeczywistością. Tak więc nie pasuje mi tu zupełnie "dorównywanie" Amerykanom, co najwyżej wzorowanie się na nich? Czy to słuszna idea nie wiem - nie mam zielonego pojęcia o amerykańskim rapie.

Jak chcesz fajnych tekstów @ Compton i wojny gangów to Kendrick Lamar - good kid m.a.A.d City. Jaranko tekstami, ale sam głos gospodarza nieco przysypia.

A tam, TDF jakoś przenosi te zachowania, i nikt się nie czepia, bo on ma robić bangery. I robi. Tylko jakby zmienił tematykę @ HEJTERZY!!!!@@!12@@@!111, to byłoby miło.

Jestem ciekawa zdania kogoś kto się zna. Może Razor mnie oświeci? ;)[/ Tylko bardzo bym prosiła zrozumiałym językiem, bez slangu...

Zapomnij ;]

nawet ja nie kumam do końca definicji SWAGu, a google tak też średnio pomogą. Słownik slangowy też miałki.

Znam bardzo, BARDZO niewielu wykonawców hip-hopowych, podejrzewam że wszyscy oni są na polskiej scenie popularni, bo inaczej ich muzyka nie dotarłaby do mnie.

No bo - nie oszukujmy się - jak ktoś się nie interesuje... to ma stosunkowo małe rozeznanie. I efekt masz.
Ale i tak lepiej, niż łykanie Donatana jak pelikan.

Nie interesuję się tą muzyką na tyle, żeby zagłębiać się w jakieś podziemia, szukać czegoś świeżego, niepowtarzalnego itp.

Naku$%^m gabbery, hardcore techno, ekstremalne metale, neofolki...
a jakoś ogarniam zarówno podziemie w rapie, jak i to wszystko, co się dzieje w mainstreamie.

Więc - wszystko można, hehe.

Poza tym nie czuję takiej potrzeby, w zupełności wystarczy mi tych kilku wykonawców na dysku, których z reszta bardzo lubię - Szad, Hans, Ostry + coś tam jeszcze.

I tak masz o tyle fajnie, a nie, że Bonusy RPK czy inne Bro czy Chady, hehe.
Z wyjątkiem Ostrego*

Mam nadzieję, że w tym temacie pojawi się kilka propozycji czegoś wartego posłuchania.
Tyle ode mnie.

Obczajasz forum Ślizg.eu (od czasu do czasu, nie musisz tak jak ja - czyli codziennie), i masz wszystko w 1 miejscu. Nawet na gówniany glamrap nie wchodzę.
Pełno rzeczy do ogarnięcia, ale się czyta najpierw opinie typów. Którzy jednak trochę w tym rapie siedzą.

*ale tutaj już włącza się mój automatyczny hejt za banały, truizmy, którymi karmi nas od 2006 roku (a dwoma pierwszymi solówkami się serio jarałem). A teraz zawsze muszą być co najmniej 2-3 bekowe, kretyńskie linijki na album, smutne.
Oraz za rzesze najbardziej idiotycznych fanów w internecie, którzy taktują typa jak bożka, a wszystkich innych jak słuchaczy... Firmy/Chady/RPK #beka z typów
Oraz za Asfalt Records, które... banuje na FB za krytykę Ostrego xD

fuerte napisał(a):
Ten Typ Mes... Nie cierpię go, jakoś mnie irytuje sposób jego rapowania, nie wiem dlaczego. Nigdy mi nie podchodził i już chyba nie podejdzie : D. Ale wiem, że wiele osób się zachwyca i zasłuchuje w jego muzyce.

Bo jest pieprzonym kameleonem Flow.

On potrafi genialnie udawać nawet flow takiego... Fu.

No geniusz po prostu.

PS. Pozdro dla Sidneja Polaka za spieprzoną zwrotkę Mesiwa na Radio Pezet. Jeden z najgorszych miksów i masterów w historii polskiej muzyki.

Ja też ogólnie Pezeta nie słucham, ale lubię jego kawałki. Hejty straszne idą na Radio Pezet, ale po prostu zrobił coś innego niż zwykle

Hejty na Radio Pezet idą na

1) SPIEPRZONY MASTERING I MIKS.

Czyli pokrótce - poradnik dla totalnych muzycznych lam.
Jak robimy utwór, to trza zrobić na koniec miks oraz mastering.
mastering to proces końcowy, najczęściej dotyczy całości materiału (czyli kilku - kilkunastu utworów - zależy czy EP, album, singiel itp.)
zwiększasz głośność by utwory miały głośność podobną, nadajesz temu wszystkiemu brzmienie, ogólny szlif
miks to z kolei bardzo szerokie pojęcie
jak masz typowy elektroniczny numer to miks oznacza wszelkie czynności sprawiające by utwór brzmiał jak chcesz - głośności, kompresja, efekty na poszczególnych ścieżkach.

W wypadku Radio Pezet

męczy głośność materiału, materiał nie trzeszczy co jest pozytywem
czuć że robił ktoś pro
drażni miks wokali - wokale Pezeta brzmią dobrze, gościnne za cicho w większości.
Mes oraz Aś najbardziej denerwują.
Aś dlatego bo jest na refrenie, który jest zawsze rzeczą najbardziej charakterystyczną dla utworu, ma przyciągać najbardziej

https://fbcdn-sph...5951_n.jpg

optymalnie to ok. -12 RMS
maks. -10 RMS

Tutaj jest 8. Na przykładzie Netto czy Brutto
Im niższa cyfra, tym głośniejszy materiał. W efekcie - im głośniej, tym bardziej płasko, bez głębi.

Więc materiał jest choleeeeeeernie głośny, stąd męczy. Ja nie dawałem rady Radia przesłuchać w całości, bo Mnie uszy bolały.

2] Tematyka.
Dobra, może sobie robić płytę o paleniu fajek, ale żeby o fajkach było praktycznie że przerwy? Stąd jest po prostu nudna.
Do tego żałosne skity.
I generalnie - target tejże płyty to nastolatki, smutne.

3] Bity.

Czyli - kwintesencja upadku dubstepu. Większość bitów to są wiertarki, które są tragiczne.
Słabe.
A wiercić można z klasą, co udowadniali już niektórzy producenci (Machine Code na przykład).
Tutaj, na radiu się to nie udało.
Bo to brzmi tanio.
Po prostu.
Nie wszystkie bity na Radiu są złe, ale zdecydowana większość - tak.
Toż to nawet Borixton miał ciekawsze na ostatnim albumie.

4] Promocja.
O obsuwach nawet nie będę pisał, o aferze z Sidneyem też.
Zwrotka Kano zjadła całe Radio, ale Pezet nie puścił na płytę, bo... uznał, że zwrotka Pawła jest za słaba. Beka trochę.

Nie ma znaczenia, że to "coś nowego"*. Jak coś jest SŁABE, to jest słabe. Tutaj nawet słuchacze dubstepów byli wkurzeni.

*Wuzet - Dzieci Basu. Wyszło nieco wcześniej, ale bitowo super. jednak rapowo nudy.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 20:33
i.imgur.com/Axea2dj.jpg
i.imgur.com/AjekDS6.png
i.imgur.com/UHdLTdN.png

myanimelist.cdn-dena.com/signature/RazorBMW.png

Mikołaj Święty wielu przyjaciół posiadał
Wielu walniętych, jednego wiernego miał
Skrzata wspaniałego, zawsze zaufanego
Zgryzika onego, zaiste rozrywkowego
Umilacza czasu, pracownika wybitnego
Co zawsze w potrzebie rozweseli...
A i pomoże na Pomorzu, również tym po kądzieli.

The enemy is among us
The enemy is among us

And nobody is doing anything about it
They don't care
So we had to take matters into our own hands

A WORLD
NOT OF MY MAKING
YET A WORLD
OF MY DESIGN
SO STRANGE
AND SO FAMILIAR
BUT NO MATTER HOW DISTANT
IN TIME OR SPACE
ONE CONSTANT REMAINS
CHAOS

http://ja.gram.pl/RazorBMW
Prefix użytkownikagne
Naku$%^m gabbery, hardcore techno, ekstremalne metale, neofolki...
a jakoś ogarniam zarówno podziemie w rapie, jak i to wszystko, co się dzieje w mainstreamie.

Więc - wszystko można, hehe.

Wszytko można, nie na wszystko jest czas : P
Największym moim wrogiem poza brakiem czasu jest brak miejsca na dysku i sypiący się komputer, który nie ogarnia czasem nawet YT.

Kupiłam parę dni temu nowego twardziela *.* Jestem szczęśliwa.

Koniec offtopu, coś sensownego może potem.
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: