Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
"Trafny wybór" J.K. Rowling
|
|
| Nacia |
Dodany dnia 19.02.2013 16:16
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 1 Postów: 3664 Dom: Brak przydziału Punkty: 3252 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 27.08.07 |
![]() Jestem w trakcie czytania tej książki i przeglądajac forum nie natrafiłam na taki wątek, w co aż trudno uwierzyć. "Trafny wybór" to najnowsza powieść autorki książek o Harrym Potterze. Kto czytał, kto posiada i jakie są wasze opinie?Czy faktycznie jest to powieść "dla dorosłych", czy może jednak Rowling nie opuściła do końca świata Harry'ego Pottera? [center] EDIT: Wybaczcie, jeżeli jednak gdzieś jest taki temat i go przeoczyłam. Edytowane przez Nacia dnia 19.02.2013 20:37 Life is wasted on the living ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.02.2013 17:24
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Też jestem w trakcie czytania. Coraz bardziej wciąga mnie ta książka, chociaż nie powiedziałabym, że jest to jakieś wielkie literackie arcydzieło. Jak doczytam do końca, to coś jeszcze z pewnością dopiszę, teraz nie chcę, żeby temat umarł, bo wydaje mi się, że wiele osób może mieć coś ciekawego do powiedzenia. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
gne |
Dodany dnia 19.02.2013 19:52
|
![]() Pochwały: 24 Postów: 3001 Dom: RavenclawPunkty: 23582 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 29.08.07 |
Ja się jeszcze nie zabrałam. Mam zamiar przeczytać jeśli tylko wpadnie mi w ręce, ale chodzić za nią i kupować nie planuję. Może znajdę ją kiedyś na półce u znajomego, albo gdzieś na chomiku. Wtedy na pewno przeczytam. Jestem ciekawa jak poszło jej pisanie dla "dorosłych". W sumie dobry chwyt, biorąc pod uwagę, że pokolenie HP jest już dorosłe. ![]() |
|
|
|
| Nacia |
Dodany dnia 19.02.2013 19:57
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 1 Postów: 3664 Dom: Brak przydziału Punkty: 3252 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 27.08.07 |
Ja też jeszcze więcej napiszę, kiedy przeczytam. Jak na razie mało czasu = mało czytania, a jeszcze Zbrodnia i kara czeka. ![]() Rowling ma stałe grono czytelnikow - to na bank. Na pewno większość fanów Pottera przeczyta książkę z czystej ciekawości. Ja spodziewam się fali hejtu, ze Trafny wybór nie jest podobny do Pottera, ale - przecież nikt nie powiedział, że będzie . No nic, będę czytać, jak na razie zapowiada się bardzo fajnie, zobaczymy co z tego wyjdzie . Life is wasted on the living ![]() |
|
|
|
SweetLemon |
Dodany dnia 19.02.2013 21:34
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 6 Dom: GryffindorPunkty: 38 Ranga: Charłak Data rejestracji: 05.07.11 |
A ja kupiłam już dawno i prezczytałam bardzo szybko. Fakt nie mogłąm się wciągnąć na poczatku bo w tym czasie czytałam inną książkę, a dwie na raz to nie ejst dobry pomysł, ale jak tylko miałam czas na Trafny wybór to poszło migusiem. Jak dla mnie jest to dobra książka, ciekawa i całkiem inna. Zdecydowanie dla "dorosłych". I jak to w przypadku JK wiele wątków łączących się w jeden. Za to ją lubię i wystawiam pozytywną opinię, a nie będę pisać szczegółowo co mi się podobało a co nie , bo skoro jeszcze czytacie to nie będę psuć wrażenia
|
|
|
|
dream_ |
Dodany dnia 02.05.2013 00:26
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 4 Postów: 36 Dom: SlytherinPunkty: 3691 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 23.06.11 |
Książka trafiła w moje ręce zupełnie przypadkiem, ktoś z rodziny dostał ją pod choinkę i użyczył mi, znając moje zamiłowanie do HP. Moim zdaniem zdecydowanie nie jest to książka dla dzieci, nie ma żadnego nawiązania do fantastyki, widać, że Rowling bardzo chciała zerwać z "Harrym". Początek, moim zdaniem, zniechęca. Pojawia się masa wątków, autorka trochę przynudza, człowiek ma wrażenie, że nie ogarnie masy postaci, które występują, ale po pewnym czasie nie można się oderwać. Przynajmniej ja tak miałam, nagle akcja ruszyła z kopyta i bardzo miło byłam zaskoczona. Rowling trochę chyba przerysowała akcję, niektóre sceny są tak zaskakujące, dziwne, że czasem zastanawiałam się, czy to ja żyję w tak "idealnym świecie", czy ona trochę jednak przesadza. No i smutne zakończenie, ale może to i dobrze.. Podsumowując - polecam, nie zrażajcie się po kilkudziesięciu pierwszych stronach, akcja zdecydowanie się rozkręca. 'Ja wolę być ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie.'
Sumy: Eliksiry - Wybitny - 94% Historia Magii - Wybitny - 91% OPCM - Powyżej Oczekiwań - 80% Transmutacja - Powyżej Oczekiwań - 50% Zaklęcia - Wybitny - 96% |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 02.05.2013 11:25
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Ja stwierdziłam, że nie przeczytam tej książki. Od początku nie byłam zbyt chętna - chciałam, żeby w mojej świadomości Rowling była "zamkniętą" całością ze 100% Harry'ego. Potem jeszcze przeczytałam sporo recenzji, wszystkie były raczej sceptyczne. Z nowych dzieł Jo czekam na Encyklopedię :) |
|
|
|
plump_ginewra_17 |
Dodany dnia 02.05.2013 13:46
|
![]() Pochwały: 6 Postów: 94 Dom: GryffindorPunkty: 2067 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 27.03.13 |
Szczerze mówiąc nie chce mi się sięgać do tej książki. Nie chcę psuć swojej wizji pani Rowling, która wytworzyła mi się podzczas czytania serii o Harrym Potterze Zbyt ona piękna, zbyt mądra zarazem, zbyt mądrze piękna, stąd istnym jest głazem.
|
|
|
|
Mademoiselle |
Dodany dnia 13.02.2014 20:17
|
![]() Postów: 35 Dom: RavenclawPunkty: 321 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 12.02.14 |
Książka jest dobrze napisana, Pani Rowling jak zwykle popisała się kunsztem pisarskim, jednak historia, która snuje się na stronach książki, jak dla mnie, jest mało wciągająca. Kupując ją w ciemno miałam nadzieję na odnalezienie choćby namiastki klimatu z Harrego Pottera. Niestety zawiodłam się ale dobrnęłam do końca. |
|
|
|
Barlom |
Dodany dnia 13.02.2014 20:25
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1037 Dom: HufflepuffPunkty: 15578 Ranga: Żywa legenda Data rejestracji: 16.07.11 |
Ja nie oczekiwałem od książki nawiązań do Pottera, ale na pewno można zauważyć specyficzny dla Rowling styl pisania. Pierwsze sto stron to była dla mnie droga przez mękę. Nie ogarniałem kto jest kim, kto jakie ma poglądy i o co tu do jasnej ciasnej chodzi. Na szczęście potem akcja ruszyła, zacząłem kojarzyć bohaterów książki i dopingować niektórych by im się udało. Końcówka była intensywna i po skończeniu książki siedziałem kilka chwil zszokowany. Smutne zakończenie, cieszył mnie jedynie fakt, że większość bohaterów książki dostało swoją lekcję, nauczyło się ważnych wartości. Myślę, że Rowling stworzyła naprawdę ciekawą książkę zdecydowanie dla dorosłych. Trzeba tylko zebrać wystarczająco dużo sił by przebrnąć przez przydługi początek.
|
|
|
|
Mademoiselle |
Dodany dnia 13.02.2014 20:32
|
![]() Postów: 35 Dom: RavenclawPunkty: 321 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 12.02.14 |
Zgadzam się z powyższym ![]() Natomiast na pewną tematykę trzeba być przygotowanym. Ja zapragnęłam klimatu bajkowego, a tu nagle powiało polityką i trudnymi relacjami międzyludzkimi. Gdybym była na to przygotowana wcześniej może inaczej by wyszło. Pierwsze ok. 100 stron rzeczywiście mordęga. No i przyznajmy, nie jest to łatwa książka... |
|
|
|
gne |
Dodany dnia 13.02.2014 20:50
|
![]() Pochwały: 24 Postów: 3001 Dom: RavenclawPunkty: 23582 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 29.08.07 |
Pierwsze sto stron to była dla mnie droga przez mękę. Nie ogarniałem kto jest kim, kto jakie ma poglądy i o co tu do jasnej ciasnej chodzi. Niby miałam podobnie. Nie mogłam się połapać co i jak, ale z jakiegoś powodu nie mogłam się oderwać od tej książki. Nie spodziewałam się za dużo po Trafnym Wyborze, ale bardzo przypadł mi do gustu. Serio, jestem bardzo mile zaskoczona. ![]() |
|
|
|
Barlom |
Dodany dnia 13.02.2014 21:10
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1037 Dom: HufflepuffPunkty: 15578 Ranga: Żywa legenda Data rejestracji: 16.07.11 |
Gne, ja te 100 stron czytałem przez dwa miesiące potem resztę połknąłem wręcz w tydzień. Naprawdę początek był ciężki, ale za to cała reszta wynagrodziła mi te męki. Jedyne co mnie trochę przerażało to niektóre opisy z tych "dla dorosłych" na początku wydawało mi się, że Rowling chce odreagować po tych siedmiu tomach Pottera, ale potem mimo iż nadal mnie raziło to jakoś to tolerowałem.
|
|
|
|
Anciol |
Dodany dnia 13.02.2014 22:18
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1288 Dom: RavenclawPunkty: 21527 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 11.08.13 |
Kupienie tej książki nie było moim trafnym wyborem. Szalenie żałuje powiem szczerze. Co prawda dałam ja chłopakowi na imieniny chyba, ale on też nie przebrnął. JKR jak dla mnie na siłę chciała udowodnić w te książce jaką jest wielką pisarką i może stworzyć coś nie dla dzieci. Moim zdaniem jej się nie udało. Szkoda :< Jeg elsker Seferyn fordi han også elsker norsk ^^ <3 Wiersz autorstwa łośka <3 Anciolu, piękny i wspaniały, kimże ja przy Tobie jestem, taki niedojrzały... Spójrz w oczy me, jak lekki wiatr, pieszczą Cię. Odpowiedz na to pytanie, czy życie razem nam dane? Oddaj mnie rentę swę*, a szepnę Ci do ucha, Kocham Cię! *rentę swę - użyte tu celowo ,,Twój artykuł został odrzucony przez administratora Sann dnia 22.01.2014 16:43. Powód odrzucenia: Nie będę tego sprawdzać. I ch*j! ;D" ![]() ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 06.05.2015 19:51
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Muszę powiedzieć, ze ta książka jest całkiem dobra. Gdybym miała czas wchłonęłabym ją pewnie w dwa dni, bo bardzo mnie wciągnęła. Podobało mi się, że bohaterowie nie byli idealni oraz że każdy miał jakieś grzeszki na sumieniu. Strasznie kontrastowali z potterowską śmietanką towarzyską przez co zyskali moją sympatie jako grupa. Niestety nie udało mi się specjalnie polubić jakiejś postaci, może prócz Andrew, który był (moim zdaniem) troszkę uroczy. Język jakim posłużyła się Jo był bardzo naturalny i jak trzeba było użyć "ku.rwa" żeby coś zaakcentować to to zrobiła, przez co wydarzenia były bliższe czytelnikowi. Nie miałam jakiegoś specjalnego problemu z ogarnięciem postaci. W niektórych książkach jest ich o wiele więcej. Uważam, że to książka godna polecenia i warto ją mieć w swojej bibioteczce. Przeczytajcie, bo warto ^^ ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Ravenclaw

Gryffindor
dream_
Slytherin

Hufflepuff