Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
27.04.2026 19:58
mi stuknie 12 w lipcu Duże oczy spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię Wstydniś

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Harrych świąt!
22.04.2026 21:06
19 lat, czaicie??????

Harrych świąt!
22.04.2026 10:29
Dziś mija 19 lat, odkąd mam konto na HPnecie. Coś niebywałego. Urodziny

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Czy smakowało wam?
TAK TAK 65%[13 głosów]
NIE NIE 0%[0 głosów]
Nie będę tego testował! Nie będę tego testował! 35%[7 głosów]
Głosów ogółem : 20
Drukuj temat
Kremowe Piwo
Prefix użytkownikaUjusix
Jeśli się nie mylę każdy z was kojarzy kremowe piwo- Bezalkoholowy napój z Harryr17;ego Pottera.
O ile macie ochotę na coś takiego wypróbujcie mój przepis (Napój 1 porcja, Śmietanka to zależy od grubości nakładania)
Składniki: ok. 500ml mleka, 3 duże łyżki toffi z puszki, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 opakowanie bitej śmietany w proszku.
Przygotowanie:
Napój: Wlać 50ml mleka do garnka i zaczekać aż się zagotuje. Podczas gotowania dodać 3 łyżki toffi i poczekać aż się całkowicie rozpuści i ponownie zagotuje. Po ponownym zagotowaniu zestawić garnek z palnika, wlać 250ml mleka i szybko mieszać przez około 10 sekund, dodać cynamon i cukier, mieszać przez 5 sekund. Zmiksować aby składniki się lepiej połączyły. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanka: Opakowanie bitej śmietany w proszku zmiksować z mlekiem (zgodnie z zaleceniami producenta [potrzeba na to około 250ml]). Gotową bitą śmietanę delikatnie a zarazem dokładnie wymieszać z 50 ml napoju i tak oto powstała ŚMIETANKA.
Podanie: Pozostały napój wlać do kufla (najlepiej szklanego z uwagi na wygląd) pozostałą przestrzeń dopełnić za pomocą śmietanki.
KREMOWE WĄSY GWARANTOWANE

Proszę o wyrażanie waszych opinii.
Edytowane przez Prefix użytkownikaUjusix dnia 28.07.2014 23:32
WINGARDIUM LEWIOSA Czarodziej

Prefix użytkownikaChristina
Czy zamiast toffi z puszki można dodać kilka krówek?
Zawsze mnie zastanawiało, że tam nie ma ani piwa, ani masła. Ale co ja tam wiem, nie dostałam listu.
Masz może więcej przepisów? jeżeli tak, to może zrobisz jeden, duży temat, co?
i65.tinypic.com/2d7bmkw.jpg
That's all they really want
i63.tinypic.com/fc8xht.jpg
Some fun
i65.tinypic.com/1zgcchl.jpg
When the working day is done
i64.tinypic.com/68xamr.jpg
All girls - they want to have fun
i66.tinypic.com/24o5d1j.jpg

i64.tinypic.com/214waz4.png
i64.tinypic.com/258waba.png
zapodaj.net/images/d9840e51c9400.png

Nagroda za Najlepszą Miniaturkę Wojenną - Niebo pośrodku piekła
Nagroda za Najlepszą Serię o Ciemnej Stronie - Krwawy Zmierzch
oi66.tinypic.com/n36vcy.jpg

http://xchristix.tumblr.com
Prefix użytkownikaUjusix
Tak można dokładnie 5 lub 6

Prefix użytkownikaFinnigan
Ujusix, przy moich zdolnościach kucharskich wolę to raczej poczytać, niż osobiście próbować przyrządzić, może że względu aby przypadkiem coś poszło nie tak, a potem miałbym to sprzątać.

Prefix użytkownikaUjusix
Jeśli użyjesz odbowiednich rozmiarów garnka to do sprzątania będzie tylko garnrek.

edit: A bym zapomniał nie zrobiłem jeszcze tego dlatego nie ma zdjęcia. Jak zrobię napój to zrobię zdjęcie.
Edytowane przez Prefix użytkownikafuerte dnia 29.07.2014 14:02

Prefix użytkownikabatalion_88
No, ale czy nie było czasem tak, że kremowe piwo miało jednak alkohol w sobie? Mało go co prawda, ale doskonale pamiętam, że Hermiona w CO oznajmia, że piwo kremowe "jest niskoprocentowe" (chodziło o pijaństwo Mrużki).
Osobiście może i bym spróbował, ale nie wiem na ile by mi posmakowało. Zawsze kojarzyło mi się z naszym mugolskim Karmi ^^ O tak, ale musiałoby być dobrze schłodzone ;p
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaNeterin
Jakąś tam zawartość alkoholu miało, ale pewnie prędzej zapełniłbyś sobie żołądek niż się upił, a że akurat na skrzaty działało wyjątkowo mocno to inna sprawa.
Pić piłem, ale jakieś podrabiane i nie za bardzo mi smakowało. Po prostu było za słodkie... Lubię słodycze, ale po jednej szklance myślałem, że się pochoruję;d Co za dużo to nie zdrowo.
W przyszłości chciałbym tego spróbować ponownie, może nawet sam sobie zrobię.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_nick.png

i.imgur.com/1jQBv6y.png

Prefix użytkownikablad logiczny
Remusmistrz, pewnie aby uniknąć jakichś oskarżeń. Piwo kremowe tak jak je opisano, zawierało tylko śladowe ilości alkoholu. Czyli jest odpowiednikiem naszych piw bezalkoholowych. Nie będę dyskutował na temat, od ilu do ilu % C2 H5 OH, trunek może być określany tą nazwą. Bardzie chyba chodzi o proces produkcji i składniki. Aż do czasu wyhodowania nowych szczepów winogron, wina zawierały mniej alkoholu, niż niektóre nasze obecne piwa. A przysługiwała im ta nazwa. Co do mnie to ja chętniej wypiję takie bezalkoholowe, ale głównie to chodzi mi o te karmelowe smaki. Nadal będę uważał to za rodzaj piwa.
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Prefix użytkownikaMystique Potter
Przy moich zdolnościach kulinarnych to już lepiej od razu do sklepu po butelkę Baileysa skoczyć, przynajmniej kuchni nie podpalę.
Nie przepadam za takimi słodkimi napitkami, chociaż jestem kobietą. Ognista Whisky bardziej do mojej wyobraźni przemawia, uwielbiam irlandzką.

Prefix użytkownikaAnia-023
Robiłam piwo kremowe z siostrą. Zamiast toffi dałyśmy brązowy cukier (był to całkowicie inny przepis). Gotowanie tego zajęło nam 30-45 minut wliczając w to przygotowanie, wydurnianie się i tworzenie. Było dobre tylko strasznie słodkie. Ja piłam lecz moja siostra stwierdziła, że nie wypije tego.

Prefix użytkownikaremusmistrz
To co w kotle w Krakowie było zarąbiste, to pewnie kiedyś spróbuję jak będę miał czas, wersja alkoholowa też by się przydało :D .Na necie sporo przepisów na kremowe jest, trzeba popróbować wszystkiego

lajla27
I jak cukier brązowy sprawdził się?

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: