Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
seria Niezgodna
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 12.03.2016 22:49
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Widzę, że nie ma jeszcze tego tematu w filmach. Jak oceniacie ekranizację serii? Widzieliście już ostatni film? Powiem szczerze, że zwiastun "Niezgodnej" mnie zaintrygował, zdecydowałam, że idę na ten film do kina. Obejrzałam, później przeczytałam książki. Zarówno film jak i pierwsze 2 tomy książek mi się bardzo podobały, 3 już mniej. Dzisiaj byłam w kinie na "Wiernej", film mi się podobał, ale nie do końca mam odniesienie do książki, bo po prostu nie dałam rady jej doczytać do końca. Wiem jednak jak się zakończyła i jest to zupełnie inne zakończenie niż filmowe. Bardzo mnie cieszy, że nie rozbili ostatniej części na dwa filmy, choć początkowo słyszałam o takim rozwiązaniu. "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
Pomyloony |
Dodany dnia 13.03.2016 12:04
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 120 Dom: RavenclawPunkty: 6308 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 10.01.15 |
Też się wypowiem, a co! ![]() Niezgodna jest jedną z moich ulubionych serii, jeśli nie ulubioną. Od razu po obejrzeniu filmu, który polecił mi kolega, pobiegłam do księgarni i kupiłam pierwszy tom. Pochłonął mnie do tego stopnia, że w przeciągu tygodnia przeczytałam całą serię. Mi z kolei trzecia część podobała się najbardziej, sporo zostało wyjaśnione - a zwłaszcza to, jak to się dzieje, że ludzie, którzy z natury są wszechstronni, nagle posiadają tylko jedną dominującą cechę. Wydaje mi się, że w całej serii, a w trzecim tomie szczególnie, nie było wyraźnego podziału na dobrą i złą stronę, a raczej na tych, którzy działali sercem i tych kierujących się rozumem - osobiście raz stawałam po jednej, raz po drugiej stronie. To również mnie ujęło. Jeśli chodzi o film, to pierwsza część bardzo mi się podobała, druga zdecydowanie mniej. Może przez to, że za bardzo odbiegała od książki, a może powodem była "nijakość" filmu, który był zaskakująco nudny. Trzeciej części jeszcze nie widziałam, ale mam nadzieję zobaczyć go wkrótce. Na koniec dodam, że książka wywołała we mnie zaskakujące zmiany, spowodowała, że inaczej spojrzałam na świat. Za to pani Veronice Roth szczerze dziękuję. ![]() "Lunatykuję, dlatego śpię w butach." ![]() "Zawsze uważałem, że my z Fredem powinniśmy dostać ze wszystkiego P, bo sam fakt, że pojawiliśmy się na egzaminach, był powyżej oczekiwań" ![]() "Może jest, a może go nie ma, ale pozostaje faktem, że potrafi się poruszać szybciej niż Severus Snape, gdy mu się zagrozi szamponem" ![]() 'Wit beyond measure is man's greatest treasure' "[...] bezinteresowność i odwaga nie tak bardzo się różnią." ![]() |
|
|
|
YodaZgredek |
Dodany dnia 24.09.2016 09:53
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 121 Dom: SlytherinPunkty: 63 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 10.10.15 |
Niestety nie znoszę tej serii. Filmy słabe ... książki nie lepsze. Z tej paki wolę Więzień Labiryntu albo Igrzyska Śmierci... Niestety ta seria jest dla mnie na poziomie zmierzchu. O ile pierwsza część niezła zbuntowana i wierna to gnioty Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Vestanaros |
Dodany dnia 24.09.2016 10:04
|
![]() Postów: 86 Dom: HufflepuffPunkty: 241 Ranga: Pomocna dłoń Data rejestracji: 17.09.16 |
Popieram przedmówczynię. Już nie chodzi o to że ekranizacja była okropna.. Właściwie nie wiem czym ludzie się tak jarają w tej serii. Nie podobało mi się jak była napisana, a fabuła jakoś szczególnie mnie nie zainteresowała. Daję 5/10. We live alone. We die alone. Everything else is just an illusion. ![]() |
|
|
|
Catherine Black |
Dodany dnia 24.09.2016 20:43
|
![]() Postów: 97 Dom: HufflepuffPunkty: 2194 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 11.08.16 |
Niezgodna bardzo mnie wciągnęła i pierwsza część była naprawdę ekstra (film też mi się podobał). Potem szczerze mówiąć idzie raczej w złą stronę - Wierna na kolana nie powala. Co do filmu ,,Zbuntowana'' to totalna porażka, a po 1 liczyłam na coś więcej. |
|
|
|
Wioletta |
Dodany dnia 24.09.2016 20:53
|
![]() Pochwały: 26 Postów: 3204 Dom: GryffindorPunkty: 33447 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 06.07.16 |
powiem tak. serii nie czytałam, ale oglądałam. film Niezgodna oraz Zbuntowana bardzo mi się podobały. oglądałam z zaciekawieniem. jednak gdy poszłam do kina na Wierną, to cholernie się wynudziłam. dużo słabsza od wcześniejszych według mnie. mimo to lubię. ![]() Severusie, jak mogłeś.. ![]() WYMOWNA - 26.07.2016 Przewodnicząca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04) Członek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na zamówienie, i z żywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w ręczniku na głowie. <3 - od wspaniałej Matki Karczmy, Alette! ![]() Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3 [img][/img] Z dedykacją dla mnie od Ewy! ![]() ![]() Z dedykacją dla mnie od ulki kulki! ![]() Od Klaudka! <3 ![]() ![]() Od Julki! Izrael! ![]() Wcześniej: w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher różdżka: 18 cali, sosna, pióro feniksa czarodziej: półkrwi. Quidditch: Obrońca Gryffindoru oraz Zastępca Kapitana Pottermore: wiolcis dom: Gryffindor różdżka: heban, 12¼ cala, włos jednorożca. |
|
|
|
Bad wolf |
Dodany dnia 15.06.2017 12:56
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 1666 Dom: SlytherinPunkty: 12316 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 20.09.13 |
Widziałam pierwszą część i zachwyciło mnie podobieństwo do książki, świetnie dobrani aktorzy, nawet różnica wzrostu między Christiną a Tris nie rzucała się bardzo w oczy, a także miejsca, które były świetnie dopasowane do każdej frakcji. Po drugiej części uznałam to za największą porażkę. Ciężko było przebrnąć, ale, że wybrałam się do kina na całonocny maraton - niestety trzeba było. Trzecią część zaczęłam, chciałam dać nową szansę ekranizacji, ale po początku wyłączyłam, rzuciłam to i powróciłam do książkowej wersji. Bardzo się cieszę, że nie nakręcą ostatniej części, chociaż chętnie obejrzałabym Spoiler :: scenę śmierci Tris DIMASH ![]() ![]() |
|
|
|
allexandera_ |
Dodany dnia 15.06.2017 14:34
|
![]() Postów: 4 Dom: HufflepuffPunkty: 144 Ranga: Pomocna dłoń Data rejestracji: 11.04.17 |
Fanką Niezgodnej nie jestem, ale toleruję, nawet lubię pierwszą część - zarówno filmową jak i książkową. Za bardzo jednak razi mnie podobieństwo do Igrzysk Śmierci i ten opis, że lepsze od poprzednio wymienionej serii, brr... Chociaż przyznam, że książka była OK, chociaż Katniss i jej przygody są sto razy lepsze jak dla mnie, ale to kwestia gustu. Film - obejrzałam 1 część. Było takie "Woooow! Ale super, muszę obejrzeć 2 część!''. Druga część nie przypadła mi do gustu, wyłączyłam. I tyle w temacie. Moja postać w Hogwarcie - Eileen Gamp.
|
|
|
|
Bad wolf |
Dodany dnia 15.06.2017 14:48
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 1666 Dom: SlytherinPunkty: 12316 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 20.09.13 |
Za bardzo jednak razi mnie podobieństwo do Igrzysk Śmierci A jakie konkretnie widzisz podobieństwo? Ja jedynie podział społeczeństwa i jestem ciekawa. Dodatkowo w "Akademii wampirów" było o wypiciu jakiegoś eliksiru, po którym chodziło się w swojej sferze lęków i mam wrażenie, że to właśnie zostało przekopiowane do "Niezgodnej". Edytowane przez Bad wolf dnia 21.06.2017 00:55
DIMASH ![]() ![]() |
|
|
|
Ovasan |
Dodany dnia 21.06.2017 00:25
|
![]() Postów: 10 Dom: GryffindorPunkty: 23 Ranga: Mugol Data rejestracji: 18.06.17 |
Ja niezgodną wolę milion razy od igrzysk, ale to kwestia gustu. Miałam nawet specjalną playliste na yt do słuchania podczas czytania. I teraz nie moge jej posłuchać, bo zawsze ryczę gdy przypomnę sobie zakończenie :"D. Bad wolf o jakie leki chodzi, bo sobie nie przypominam kompletnie ._. Może chodzi o ten lek, którzy przyjmowali w prawości? Czy lek zapomnienia. W akademi wampirów ludzie chodzili naćpani przez to, ze wampiry piły bezpośrednio od nich krew i uzalezniali się od tego uczucia. Ahoy
![]() |
|
|
|
Bad wolf |
Dodany dnia 21.06.2017 00:58
|
Bad wolf o jakie leki chodzi, bo sobie nie przypominam kompletnie ._. Miało być lęków W akademi wampirów ludzie chodzili naćpani przez to, ze wampiry piły bezpośrednio od nich krew i uzalezniali się od tego uczucia. Chodziło o eliksir, który Lissa wypiła podczas jednego zadania, gdy ubiegała się o stanowisko królowej (jakkolwiek to brzmi). Wtedy, kiedy Rose umarła, a Christian ją zostawił. Nie miałam na myśli ludzi i endorfin znajdujących się w ślinie wampirów DIMASH ![]() ![]() |
|
|
|
Ovasan |
Dodany dnia 22.06.2017 22:50
|
![]() Postów: 10 Dom: GryffindorPunkty: 23 Ranga: Mugol Data rejestracji: 18.06.17 |
Ah okey sorka za pomyłkę Ahoy
![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Gryffindor
Ravenclaw

YodaZgredek