Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Co sądzicie o parodiach Harry'ego Pottera?
|
|
| Izabella 84 |
Dodany dnia 08.06.2007 14:11
|
![]() Postów: 156 Dom: Brak przydziału Punkty: 113 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 18.05.07 |
Co sądzicie o parodiach Harry'ego Potter'a? Bo mnie one strasznie irytują! Wprawdzie żadnej nie czytałam ale gdy widzę książkę zatytułowaną "Barry Trotter i..." to po prostu krew się we mnie burzy! A co wy o tym sądzicie? Piszcie! Edytowane przez Limonka dnia 03.01.2008 23:31 |
|
|
|
| martma12 |
Dodany dnia 08.06.2007 15:30
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 27 Ranga: Charłak Data rejestracji: 20.05.07 |
Ja też nie lubię takich głupich parodii. Jak ktoś może dosłownie skopiować (genialny ) pomysł pani Rowling tylko (nieznacznie) zmieniając imiona bohaterom? To... nie ma słowa określającego głupotę takich ludzi.:upset:
|
|
|
|
Kate |
Dodany dnia 11.06.2007 16:31
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 1951 Dom: HufflepuffPunkty: 4173 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 13.03.07 |
To może i nie powinno być w tym temacie, ale popłakałam się ze śmiechu oglądając pewną parodię... http://www.youtub...LIBKr1Il8I A przepraszam, a kto z was, tak zawzięcie broniących Pottera przeczytał prolog do Barrego Trottera? Edytowane przez Limonka dnia 03.01.2008 23:18 the phoenix cried fat tears of pearl
while the dragon snapped up his best girl and the billywig forgot to twirl when his sweetheart left him cold |
|
|
|
| Serea |
Dodany dnia 17.06.2007 12:52
|
![]() Postów: 1400 Dom: Brak przydziału Punkty: 3927 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 17.06.07 |
Osobiście nie mogę na nie patrzeć! Przecież to czysty idiotyzm! Harry jest świetną książką dlatego parodie, inne wersje omijam z daleka. Ostatnio koleżanka powiedziała że Barry Trotter(jakos tak) jest lepszy od Harry'ego. Tak sie z nią pożarłam, że do dziś nie gadamy :/ ![]() Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie. ![]() FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid ![]() * Io ![]() * Sarahis! (dopisałam się sama, sorry )Esey * losiek13 * E-Vaire * Kyinra Zapisy czynne ; P OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA. I odrobinę mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworzą Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko. PseudoBETA do wynajęcia -> Sarahis poleca Wielbicielka palantowatych tworów wyobraźni Serei i Sarahis ![]() ![]() |
|
|
|
| megido |
Dodany dnia 08.07.2007 15:08
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 473 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 01.07.07 |
Uważam że za parodie sagi o HP powinno sie karać i to surowo... jak można. nie przysparza to większej liczby czytelników JR, a czasami wręcz odwrotnie. Tylko nieliczni po przeczytaniu takich bzdur sięgną po oryginał, a wtedy... wciągają sie bez powrotnie w magiczny świat HP.
|
|
|
|
| czarli lestrange |
Dodany dnia 25.07.2007 16:54
|
![]() Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 113 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 21.06.07 |
To strasznie głupie, zakładać temat po to, żeby kogoś pobluzgać. Jeżeli nie podobają wam się parodie, to po co psujecie sobie nerwy i o nich rozmawiacie? Nawet nie czytaliście Barry'ego Trottera a wieszacie psy na autorze i samej koncepcji. Osobiście uważam, że parodie są fajne, nie tylko HP, ale wszelkiego rodzaju. Jeszcze jedno... Krzychu_110 napisał/a: To są po prostu idioci skąd możesz wiedzieć, jaki iloraz inteligencji mają autorzy parodii? Edytowane przez Limonka dnia 03.01.2008 23:23 Sev, maj hiroł! [s]Oh, I forgot we'll be hunting down Voldemort in a mobile library.[/s] |
|
|
|
| Pomylunaa |
Dodany dnia 05.08.2007 21:37
|
![]() Postów: 11 Dom: Brak przydziału Punkty: 103 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 02.08.07 |
Parodie są ok dopóki nie urażają pogladów innych i nie ośmieszają autora. Sens w tym, że dobra parodia będzie śmieszyc a nie ośmieszać. Ale uważam, że nawet najlepsza parodia nigdy nie przebije orginału. :) :) |
|
|
|
| Gladrag |
Dodany dnia 24.08.2007 16:30
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 22 Ranga: Mugol Data rejestracji: 03.08.07 |
Ludzie parodiują bo myślą że dzięki HP ta ich książka też osiagnie dużą popularność.Widać nie sa najlepszymi pisarzami bo innej by na pewno nie napisali i podczepiają się pod czyjeś dzieło. Swoją drogą wymyślało się dla żartów przygody Chorego Portiera
|
|
|
|
| jetinajt |
Dodany dnia 24.08.2007 19:06
|
![]() Postów: 371 Dom: Brak przydziału Punkty: 778 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 06.08.07 |
Te parodie są czym są. Beznadziejnymi książkami, które swoje powodzenie opierają na Potterze. Ale trzeba przyznać, że ich autor jest uczciwy już we wstępie do Barrego Trottera pisze, że napisał te książki wyłącznie dla kasy
|
|
|
|
| jedyny |
Dodany dnia 29.11.2007 21:56
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Przeczytałem "Barrego Trottera" i "Niepotrzebną Kontynuację" tejżeż książki. Tematycznie różne od książki Rowling, ale moralność na tym samym poziomie. Dobrze ukazany został stosunek magów do mugoli i samoocena Pottera. |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 21.12.2007 17:41
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Zgadzam się! Parodie Harry'ego Pottera są okropne! Rowling nie zasługuje na to, by z jej książek robić coś takiego. Napisała książkę, która wielu osobom się podoba, a niektórym (mniejszości) nie... Edytowane przez Goszka dnia 07.01.2014 20:07
![]() ![]() |
|
|
|
| Mavia |
Dodany dnia 24.12.2007 14:40
|
![]() Postów: 308 Dom: Brak przydziału Punkty: 459 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 20.06.07 |
Pełno jest wszedzie parodii o HP, już same FanFicki na blogach to parodie na podstawie oryginału. nie chcę tu nikogo obrażać, ale tak jest. Goszka, pisałaś, że takie parodie to obraza dla HP... Pamiętam nawet, jak kiedyś Rowling chciała podać do sądu autora "Barrego trottera"... ale nam przecież też nikt nie dał pozwolenia do pisania FanFiction, prawda? "Aitai ima Yasashii kimi ni Sakura kiss Tokimeitara" |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 24.12.2007 14:52
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Tak, ale Rowling , nawet tego nie przeczyta! Jaki jest sens podawania do sądu dzieciaków, które napisały coś i wstawiły do internetu? Co innego książka, która została wydana. Edytowane przez Goszka dnia 07.01.2014 20:09
![]() ![]() |
|
|
|
| chimera |
Dodany dnia 25.12.2007 09:12
|
![]() Postów: 400 Dom: Brak przydziału Punkty: 414 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 18.03.07 |
Ech.. Każde dzieło literackie, znane na taką skalę, jak Harry Potter, musi prędzej czy później zostać 'sparodiowane'. Taka kolej losu..Osobiście uważam, że to nic strasznego.. Ludzie mają poczucie humoru : ) I myślę, ze jeżeli ktoś chciałby, tak naprawdę poczytać książki Rowling, to na pewno nie będzie się sugerował parodiami.-Nikt normalny tak nie robi Nie będę udawać tutaj zaaferowanego Potteromaniaka, bo akurat 'Barry Trotter' mi się podobał. : ) Siły parodii nie pokonamy-ona i tak zostanie-nie da się jej wyplenić. Myślę, ze to dobrze. Przecież nie można wciąż być takim poważnym : D Więc... Nie pozostaje nam nic innego, jak śmianie się z takich rzeczy i traktowanie ich, jak wyjątkowo dobrą komedię : D Nie chcę więcej żadnej nadziei. Nie chcę uwierzyć, że gdzieś na świeciejest lekarstwo albo metoda, czy guru, który potrafiłby wyzwolić mnie od lęku. Ja po prostu chciałabym nauczyć się umierać. ![]() I Belive I Can Fly I Believe ICan Touch The Sky ;] ![]() |
|
|
|
| blackberry |
Dodany dnia 25.12.2007 13:22
|
![]() Postów: 847 Dom: Brak przydziału Punkty: 1133 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.11.07 |
Myślę,że ludziom ,którzy tak zawzięcie krytykują parodie "Harry'ego.." nie ze względu na ich poziom ,tylko ze względu na sam fakt,że stanowią parodię dla HP,zwyczajnie brak dystansu do siebie i swojej ulubionej książki.Według mnie książki należy oceniać według ich poziomu literackiego,języka jakim są napisane etc.To ,czy mają one na celu sparodiowanie jakiejś dobrej,lub mniej dobrej książki nie powinno mieć tu nic do rzeczy..Mnie,mimo,że uważam się za fankę "Harry'ego...", "Barry Trotter" bardzo rozbawił i uważam,że autor ma całkiem niezłe poczucie humoru : ). Dzieci są milsze od dorosłych
zwierzęta są milsze od dzieci mówisz że rozumując w ten sposób muszę dojść do twierdzenia że najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek no to co milszy mi jest pantofelek od ciebie ty skurwysynie. A. Bursa Pantofelek |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 25.12.2007 23:37
|
Ja spotkałam się z parodią Władcy Pierścieni, ale tylko filmowymi... a książki parodiującej nie widziałam. Edytowane przez Goszka dnia 07.01.2014 20:10
![]() ![]() |
|
|
|
| blackberry |
Dodany dnia 26.12.2007 07:47
|
![]() Postów: 847 Dom: Brak przydziału Punkty: 1133 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.11.07 |
To pewnie wynika z faktu,_że chyba nikt nie odważyłby się sparodiować tak mistrzowskiej i momentami trudnej nawet w odbiorze książki._Nie ukrywajmy, "Harry..." jest książką o zdecydowanie niższym poziomie i wg mnie dużo łatwiej jest sparodiować ją w naprawdę śmieszny sposób... Edytowane przez Limonka dnia 03.01.2008 23:27 Dzieci są milsze od dorosłych
zwierzęta są milsze od dzieci mówisz że rozumując w ten sposób muszę dojść do twierdzenia że najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek no to co milszy mi jest pantofelek od ciebie ty skurwysynie. A. Bursa Pantofelek |
|
|
|
| blackberry |
Dodany dnia 26.12.2007 14:03
|
No cóż... co do tego, że obie są na tym samym poziomie to z pewnością się nie zgadzam, ale na ten temat dyskusja toczy, lub toczyła się już w specjalnie założonym przez kogoś temacie. Po pierwsze, świat Tolkiena jest dużo bardziej dopracowany i nie pozostawia tylu niedomówień, po drugie zauważ, że Harry'ego jest w stanie zrozumieć dziecko w trzeciej klasie, a średnia wieku wielbicieli Władcy, jest nieco wyższa. Zresztą, jak już mówiłam tej kwestii jest poświęcony już inny temat... Po znakach interpunkcyjnych stawia się SPACJE! Męczy mnie ciągłe poprawianie tego typu błędów. Edytowane przez Limonka dnia 03.01.2008 23:29 Dzieci są milsze od dorosłych
|
|
|
| CirrS |
Dodany dnia 30.12.2007 21:00
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 8 Ranga: Mugol Data rejestracji: 30.12.07 |
Znów jestem zmuszony do komentarza :PP. Ale dobra, do rzeczy... Wszystko, co w pewnym sensie jest topowe, głośne i w ogóle takie, srakie i owakie ma swoje parodie, BO MA! Metal jest przepełniony stertą stereotypów (sam słucham, ale jestem normalny, NAPRAWDĘ MAMO!), punk to z kolei wieczne dzieci... Bla bla bla, sratatatata... Dobra, WP ma swoje parodie, HP ma swoje parodie/przeróbki... Narnia i w ogóle reszta chałastry, po seriale :P. Ale skoro parodia jest fajna to czemu by się z niej nie śmiać... Myślę, że DOBRA parodia ma prawo bytu podobnie jak twór oryginalny. Chyba, że OWA parodia schodzi na śmieszność i ogólną syfowatość. Edytowane przez Limonka dnia 03.01.2008 22:48 eXiorare Aliquis Nostris eX Ossibus Ultor...
|
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 04.01.2008 14:37
|
Ciekawe teorie, i mogę się z nimi zgodzić CirrS. Harry Potter ma swoje, Władca Pierścieni ma swoje i jest okej. A każda parodia jest dobra, o ile sie nie przegina. Edytowane przez Goszka dnia 07.01.2014 20:13
![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Hufflepuff

wciągają sie bez powrotnie w magiczny świat HP.
Goszka
Slytherin