Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Co sądzisz na temat epilogu?
|
|
| Victorie |
Dodany dnia 21.08.2007 21:03
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 4 Ranga: Mugol Data rejestracji: 21.08.07 |
Bardzo podobało mi się, podobnie jak napisała agatqa92, jak Harry kucnął przy Albusie i jego twarz była trochę niżej niż jego syna... To taki uroczy obrazek! Taki Harry troskliwy ![]() Podobały mi się też teksty Rona, które były, jak zwykle, przezabawne! Brakowało mi tylko informacji o innych postaciach, ale ogólnie epilog bardzo mi się podobał. Ale czytałam gdzieś w internecie, że Jo ma zamiar napisać encyklopedię od A do Z o całym magicznym świecie i zawrze w niej nawet to, czego nie było w książkach. Mam nadzieję, że nie jest to plotka!!! |
|
|
|
| Lara |
Dodany dnia 23.08.2007 00:04
|
![]() Postów: 90 Dom: Brak przydziału Punkty: 1032 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.06.07 |
Epilog beznadziejny. Przede wszystkim za krótki. Pomiędzy rozdziałem 36 a eplogiem powinien być jeszcze jeden rozdział, wyjaśniający jak cały świat zareagował na śmierć Voldemorta, jak Harry z Ronem zostali aurorami, gdzie mieszkali itd. Choć trochę takiego normalnego życia ;/ |
|
|
|
| lunatyczek |
Dodany dnia 08.09.2007 10:14
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 32 Dom: Brak przydziału Punkty: 129 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 20.08.07 |
ja tam wogóle nie przekonałam sie do snepa on był zły i zły pozostanie a epilog beznadziejnie denny te imiona ten słodki końiec na dworcu no cóz z jednej strony jestem wkurzona że tyle osób zgineł 50 w samej bitwie o hogwart i do tego lupin tonks a ten epilog jakby z innej książki z innego świata dnoo -Pan ma tylko mały problem.
-Dziękuję ci harry ,wiesz czasami bardzo przypominasz mi Jemsa on też w towarzystwie nazywał to tylko małym futerkowym problemem. Członek GD i Zakonu Feniksa Animag- rudy kot Patronus -wilk Dom- Gryfindor |
|
|
|
| Hermi91 |
Dodany dnia 09.09.2007 22:12
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 146 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 11.07.07 |
A ja ciągle mam nadzieję, że ktoś krzyknie: "Prima Aprilis!" i okaże się, że to, co JKR napisała w epilogu jest tylko wielkim, głupim żartem, że zrobiła nas wszystkich w konia i "19 years later" w ogóle nie istnieje i nie powinniśmy się tym przejmować. |
|
|
|
| Nymphadora |
Dodany dnia 12.09.2007 14:19
|
![]() Postów: 91 Dom: Brak przydziału Punkty: 113 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 12.09.07 |
Wielki niedosyt, a może zawód... Tak, zgadzam się z przedmówcami - epilog przesłodzony, ponadto był on stanowczo za krótki. Szkoda, że JKR zmieniła pierwotny zapis ostatniego rozdziału. "19 lat później" i tylko tyle? |
|
|
|
| ILoveRemusLupin |
Dodany dnia 21.09.2007 21:26
|
![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 26 Ranga: Charłak Data rejestracji: 27.07.07 |
śmierć Snape`a denna.. Bellatrix jeszcze gorzej a Fred, Lupin i Tonks to juz totalna porażka.. chociaż nie.. epilog.. masakra.. gdzież tak dzieci nazwać.. Albus Severus.. albo te 19 lat później.. nie no autorka zaszalała.. Remus jak mogłeś mnie zostawić dla Tonks? x(( ale i tak Cie kocham <33
|
|
|
|
| justyna661 |
Dodany dnia 22.09.2007 23:47
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: -1 Ranga: Irytek Data rejestracji: 22.09.07 |
strasznie przeslodzony! te imiona dla dzieci = okropne , wolalabym zebysmy wiecej sie dowiedzieli o przyszlosci naszych bohaterow , i zeby bylo cos o lunie , nevillu i czlonkach zakonu, o nauczyielac z hogwartu. natomiest ten epilog nie pozostawil nam nic..... :uhoh: |
|
|
|
| Serpensortia |
Dodany dnia 24.09.2007 11:41
|
![]() Postów: 42 Dom: Brak przydziału Punkty: 1198 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 24.09.07 |
Całkowicie zgadzam się z BellaB. Różowo-hollywoodzki happy-end dla ośmiolatków... Szkoda, że starsi czytelnicy (np. ja ) nie znaleźli w tym zakończeniu nic wartościowego (mówię o opinii wśród znajomych fantastów). Ślizgonka, Snaperka, Lupinistka, Malfoy'istka.
* Totally obsessed Snupin fangirl! * 'The right song can turn an emperor into a laughing stock, can bring down dynasties. A song can last long after the events and people in it are dust and dreams are gone.' |
|
|
|
| CinnaCalyx |
Dodany dnia 06.11.2007 14:17
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 13 Ranga: Mugol Data rejestracji: 04.11.07 |
Również uważam, że był przesłodzony, za dużo lukru jak na tak krótki epilog... jeszcze te imiona Albus Severus ( oczywiście do drugiego nic nie mam^^). To tylko domysły, może autorka miała inny plan, ale zrobiła tak, gdyż HP czytają dzieci, które chodzą do podstawówki, a młodszym rodzice czytają na dobranoc. Na pewno tak nie wyobrażałam sobie końca. Od cnót Gryfonów, kretynizmu Puchonów i wiedzy-o-własnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie!
Tajemnice są jak anioły... istnieją, ale nikt o nich nie wie^^ |
|
|
|
| Zuzanna |
Dodany dnia 06.11.2007 16:04
|
![]() Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 126 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 06.11.07 |
Epilog niezbyt mi się podoba, jednak nie jest tragiczny. Chociaż z początku nawet mi pasował teraz patrzę na to zupełnie inaczej! Nie wiem dlaczego Rowling tak to zakończyła :confused: - może chciała po prostu wyraźnie zasygnalizować nam, czytelnikom, że nie będzie następnych części :upset:. Zgadzam się ze wszystkimi, którzy stwierdzili, że jest tu za dużo lukru. |
|
|
|
| Halszka |
Dodany dnia 13.11.2007 20:15
|
![]() Postów: 11 Dom: Brak przydziału Punkty: 12 Ranga: Mugol Data rejestracji: 13.11.07 |
Nie będę się odłamywać![]() Epilog jest do kitu. Szczerze prosiłam o to, by Harry umarł. No wiecie, jakaś więź między nim i Voldemortem. Żeby zabił jego i siebie ![]() Na koniec Harry oczywiście jest z Ginny, a Ron z Hermioną. Trzeba przyznać, że zakończenie było do przewidzenia A JKR mogła się tu popisać i czymś nas zaskoczyć![]() Ale sama treść książki mi się podobała. A w szczególności wydarzenia ze Zgredkiem i Stworkiem
|
|
|
|
| Ginny150 |
Dodany dnia 19.11.2007 21:55
|
![]() Postów: 11 Dom: Brak przydziału Punkty: 378 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 11.11.07 |
Wlasnie epilog nie ma nic wspolnego z ksiazka, jest to czesc tekstu opowiadajaca o dlaszych losach bohaterow, poza akcja ![]() cos musialo byc, zreszta takie zakonczenie mowiace o wszystkim dla mnie nie ma on zadnego znaczenia, za to ksiazka mi sie podoba i kilka stron mojego zdania o niej nie zmieni
|
|
|
|
| Jasmine |
Dodany dnia 26.11.2007 09:45
|
![]() Postów: 41 Dom: Brak przydziału Punkty: 146 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 23.11.07 |
Nie chciałam aby umarł Harry i dobrze, że to się nie stało. I tak umarło zbyt wielu kochanych przeze mnie bohaterów Epilog - po całej książce, która aż kipiała od negatywnych emocji (w każdym razie dla mnie - wiele łez, smutku, zawodu) - epilog wydał mi się zbyt przesłodzony. A jednak gdzieś w głębi czuję, że mnie trochę tak jakby... uspokoił ^^ Nie mnie juuż tu
![]() |
|
|
|
| gumasel |
Dodany dnia 29.11.2007 23:14
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 1 Ranga: Mugol Data rejestracji: 02.11.07 |
Witam Dlamnie epilog byl do dupy te imona maskra szkoda gadac lecz caly 7 tom byl dla mnei anjlepszy ze wszystkich bez tych 5 ostatnich stron. Szkoda ze to juz koniec przygod Harrego ale czekam na nowe ksaizki Rowling. pozdro all |
|
|
|
| KochankaVoldemorta |
Dodany dnia 01.12.2007 13:13
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 267 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 28.10.07 |
Moze masz troche racji. Ja uwazam ze Epilog byl strasznie krotki i malo bylo powiedziane co sie z glownymi bohaterami dzialo przez te jedenascie lat. A Snape wedlug mnie powinien zginac inna smiercia. Spójrz na mnie: nie chce mi się żyć. Kiedyś miałam wszystko, teraz nie mam nic.
|
|
|
|
| piret |
Dodany dnia 27.12.2007 00:01
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 20 Ranga: Mugol Data rejestracji: 04.04.07 |
Nie wiem o co wam chodzi Skoro Harry Potter przeżył to jakie chcielibyście zakończenie Żeby do końca życia był samotny? Fajnie że ożenił się z Ginny a Ron z Hermioną Ale rzeczywiście imiona dzieci Harrego mogłybt być inne |
|
|
|
| Lily_Evans_07 |
Dodany dnia 09.01.2008 09:51
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 44 Ranga: Charłak Data rejestracji: 09.01.08 |
Nie zgadzam się nie wiem czy wiesz czy uważnie przeczytałaś ale Voldemord powiedział że musi zabić Snepa bo on jest właścicielem śmiertelnej różdżki a co do epilogu to był średni nie wnosił zbyt wiele ale tez troszkę wyjasniał trudno się było połapać o co chodzi ! Lily_Evans_07
|
|
|
|
| Akazasona |
Dodany dnia 16.01.2008 22:00
|
![]() Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 25 Ranga: Charłak Data rejestracji: 15.01.08 |
Dla mnie epilog powinien być jak najbardziej tragiczny! Np. Główni bohaterowie idą na cmentarz, aby odwiedzić grób harry'ego. Przydałby się elemeny zaskoczenia np. Hermiona związana z jakimś śmierciożercą( para H & R mnie nie zadowala;/) a i na koniec jakieś przemyślenia, a ostatnie zdanie powinno przemawiać do czytelników! Zamias to niebolącej bliźnie, możnaby napisać tak : Cała ta historia... Cóż to była za długa i dziwna eskapada... Czy jeszcze kiedyś to się powtórzy? Niewiadomo... Ważne, że reraz już jest dobrze. I niech tak zostanie... Ewentualnie Rowling mogła opisać jakieś morderstwo... Cokolwiek by nie było, powinno być lepsze od tego czegoś! Jak 7 część była rewelacyjna, tak epilog to istne dno... Przesłodzone? Dołanczam i swój podpis! |
|
|
|
| Mateusz_Dumbledore |
Dodany dnia 17.01.2008 19:42
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 26 Ranga: Charłak Data rejestracji: 25.03.07 |
Widocznie nie trafiło do was przesłanie tej książki. Prawie każdy narzeka na epilog. Czy wy w ogóle czytaliście między wierszami? Zastanówcie sie o czym Dumbledore gadał zawsze! Miłość to miłość tamto? Jakoś wam to nie przeszkadzało! A teraz nagle szczęśliwe zakończenie jest dla was zbyt przesłodzone... Jaki miało by to sens gdyby wszyscy umarli. Po za tym epilog nie jest do końca szczęśliwy! A co z synem chrzestnym Harrego. Nie ma rodziców! Zginęli w Bitwie o Hogwart ale no trudno... |
|
|
|
| Akazasona |
Dodany dnia 17.01.2008 19:51
|
![]() Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 25 Ranga: Charłak Data rejestracji: 15.01.08 |
Wiesz co, Dumbledore zawsze powtarzał, iż miłość ponad wszystko itp., ale czy ty nie odniosłeś wrażenia, że porównywalnie do całej książki, zakończenie jest za beztroskie? Nie twierdzę, iż uśmiercenie wszystkich byłoby dobrym wyjściem, jednak to ich szczęście powinno być przedstawione w innej postaci. Bo co Voldemort zniknął i nagle wszycy happy?... |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Elizabeth_

Epilog - po całej książce, która aż kipiała od negatywnych emocji (w każdym razie dla mnie - wiele łez, smutku, zawodu) - epilog wydał mi się zbyt przesłodzony. A jednak gdzieś w głębi czuję, że mnie trochę tak jakby... uspokoił ^^