Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
losiek13
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Harry Potter a Władca Pierścieni
|
|
Lady Pink |
Dodany dnia 11.11.2007 20:33
|
![]() ![]() Postów: 54 Dom: Brak przydziału Punkty: 259 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 06.06.07 |
Ostatnio byłam w bibliotece. Nie wiedziałam jaką książkę wybrać, więc z czystej ciekawości sięgnęłam po Władcę Pierścieni. Dopiero co skończyłam tą lekturę, więc od razu przyszło mi na myśl porównanie jej z Harrym Potterem. Duże znaczenie ma sam fakt, że Rowling i Tolkien żyli w zupełnie innych czasach. Gdy czytałam Władcę, ciągle nawoływałam się do Pottera ![]() ![]() No ale wniosek mam jeden: Tolkien - swoje krainy, postaci, bohaterów i cały świat Mordoru wymyślił sam. Unikalna powieść, cudowna historia pierścienia, od której po prostu nie można się oderwać. Według mnie to jest przykład doskonałej literatury fantastycznej. Rwoling - pisząc Harry'ego wzorowała się głównie na mitologii (nawet imiona brała z tego źródła) no i może na Władcy Pierścieni, chociaż to tylko moje domysły ![]() Co chętniej czytałam? Zdecydowanie Harrego Pottera. Można przy tym się odprężyć i odpocząć. Natomiast Władca Pierścieni już troszkę wymaga, to chyba literatura do której należy dorosnąć. Poza tym przynudzały straasznie długie opisy, bez których można byłoby się obyć ![]() To by było na tyle z moich wniosków, bo lecę się uczyć geografii. Piszcie swoje opinie na ten temat. Edytowane przez ![]() ![]() cos all of the stars are fading away just try not to worry you'll see them some day take what you need and be on your way and stop crying your heart out. |
|
|
jetinajt |
Dodany dnia 11.11.2007 21:58
|
![]() ![]() Postów: 371 Dom: Brak przydziału Punkty: 778 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 06.08.07 |
Natomiast Władca pierścieni już troszkę wymaga I dlatego książki Tolkiena przetrwają wieki, a Harry Potter będzie tylko chwilową komercyjną modą. Nie mówię, że Pottera się źle czytało, wręcz przeciwnie, to świetnie napisana seria, tylko że niestety nie wnosząca nic nowego do światowej literatury. Tolkien stworzył gatunek fantasy. Bez niego nie było dziś żadnego świata w stylu Forgotten Realms i tym podobnych, i można chyba powiedzieć, że bez niego nie było by Pottera. A seria Rowling cóż. No nic nie wnosi, nie zmusza do myślenia, nie zawiera żadnych przemyśleń. Taka typowa komercyjna książka, która można przeczytać, można o niej pogadać, ale do kanonu lektur już się wprowadzić nie da, bo nie za bardzo jest co w niej omawiać w kontekście lekcji języka polskiego. Edytowane przez ![]() http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0
http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY [quote]Ridcully mlasnął z satysfakcją. - My w Ankh-Morpork wiemy, z czego się robi piwo - stwierdził. Magowie pokiwali głowami - rzeczywiście wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem. [/quote] http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s [quote]Harry shouted, "Crucio!" ![]() ...a potem (...) ściął łodygę fasoli, dodając morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcześniej przestępstw kradzieży, oszustwa i wtargnięcia na cudzy teren. Uszło mu to jednak na sucho; żył długo i szczęśliwie, bez śladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczynił. Co dowodzi, że jeśli człowiek jest bohaterem, to właściwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytań. [/quote] |
|
|
ishar |
Dodany dnia 12.11.2007 17:34
|
![]() ![]() Postów: 243 Dom: Brak przydziału Punkty: 1645 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.08.07 |
Ja z kolei w HP a LOTR nie dostrzegam prawie żadnych cech wspólnych. Podobieństwa, które wymieniłaś, dla mnie występują jedynie w zobrazowaniu postaci w obu filmach (białobrody Gandalf i Dumbledore, Zgredek podobny do Goluma...). Na tym podobieństwa się jak dla mnie kończą... zupełnie różne światy, zupełnie niepowtarzalne postacie, inne historie. (Pomijam takie szczegóły, jak, dla przykładu smoki występujące w obu powieściach, które miały zupełnie inne charaktery i inne role odgrywały w historii...) Dodatkowo nie zauważyłem nazw w HP, które mogłyby sugerować, że zostały zaczerpnięte z książek Tolkiena, albo było ich tak niewiele, że nie zwróciłem uwagi. To tak na marginesie. Nazwy Tolkiena, nazwy Rowling mają jak dla mnie zupełnie indywidualne charaktery. Edytowane przez ![]() |
|
|
jetinajt |
Dodany dnia 17.11.2007 18:19
|
![]() ![]() Postów: 371 Dom: Brak przydziału Punkty: 778 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 06.08.07 |
Albo jak się ocenia książkę po filmie. No ale jak do napisania matury wystarcza przeczytanie opracowania, albo umiejętność lania wody bez czytania czegokolwiek to takie są skutki. Naprawdę, chyba trzeba będzie porozsyłać listy do nauczycieli polskiego, żeby przy okazji każdej lektury robili kartkówkę, w której pytali by się o rzeczy, których nie ma w opracowaniu i o te, które wycieli z filmów (albo jeszcze lepiej, o te fragmenty, które były w filmie, ale w zmienionej postaci np. Napisz jaki był przebieg wydarzeń w bitwie o Helmowy Jar, albo kto był przeciwny wejściu do kopalni Morii). Edytowane przez jetinajt dnia 17.11.2007 18:21 http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0
http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY [quote]Ridcully mlasnął z satysfakcją. - My w Ankh-Morpork wiemy, z czego się robi piwo - stwierdził. Magowie pokiwali głowami - rzeczywiście wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem. [/quote] http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s [quote]Harry shouted, "Crucio!" ![]() ...a potem (...) ściął łodygę fasoli, dodając morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcześniej przestępstw kradzieży, oszustwa i wtargnięcia na cudzy teren. Uszło mu to jednak na sucho; żył długo i szczęśliwie, bez śladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczynił. Co dowodzi, że jeśli człowiek jest bohaterem, to właściwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytań. [/quote] |
|
|
Fleur007 |
Dodany dnia 18.11.2007 19:20
|
![]() ![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: 385 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 03.03.07 |
Lubie WP, ale rzeczywiście niektóre momenty maja takie dłuuugie i nudne opisy że szok. Najbardziej lubię postać Aragorna. Jeśli by porównywać książki to myślę, że lepszy jest HP, a jeśli filmy to na pewno WP. Edytowane przez ![]() |
|
|
ishar |
Dodany dnia 19.11.2007 11:54
|
![]() ![]() Postów: 243 Dom: Brak przydziału Punkty: 1645 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.08.07 |
Dla ciebie te opisy są przydługie i nudne, a fani Tolkiena zachwycają się obszernymi, niespotykanie szczegółowymi opisami świata... Do każdego trafia coś innego, z tym trzeba się pogodzić i zaakceptować ![]() EDIT. Kup Władcę pierścieni, połóż na półce obok HP, przypatrz się uważnie, weź do ręki i przeczytaj. Potem masz możesz śmiało zabrać głos, jeśli będziesz miał/a jakieś pojęcie o tym co piszesz. Może nawet zaczniesz się wstydzić tego, co napisałeś/aś powyżej. Słusznie zresztą, bo nie wierzę, że jest na świecie człowiek, który po przeczytaniu książek Tolkiena odmówi mu geniuszu literackiego. Edytowane przez ![]() |
|
|
blackberry |
Dodany dnia 24.11.2007 13:18
|
![]() ![]() Postów: 847 Dom: Brak przydziału Punkty: 1133 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.11.07 |
Wg mnie zasadnicza różnica między tymi pozycjami jest taka:"Harry Potter" to książka, którą jest w stanie zrozumieć niemal każdy, kto umie czytać (no, może z nielicznymi wyjątkami)."Władca Pierścieni" natomiast, to dzieło, do którego trzeba po prostu dojrzeć. Obie książki są perełkami w swoim gatunku, ale nie ma sensu ich do siebie porównywać. Edytowane przez ![]() |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 24.11.2007 16:02
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Władca Pierścieni i HP różnią się zasadniczo tym, że w tym pierwszym pokazana jest odwieczna walka Dobra ze złem, gdzie dobro ostatecznie zwycięża. Natomiast HP pełen jest wybierania "mniejszego" zła, pomieszania dobra ze złem, że z czasem trudno się połapać, kto po której stronie stoi. Harry walczy z Voldemortem, nie dla tego, że jest on zły, ale dlatego, że bezpośrednio mu zagraża. Edytowane przez ![]() |
|
|
martynkaaa |
Dodany dnia 24.11.2007 18:59
|
![]() ![]() Postów: 16 Dom: Brak przydziału Punkty: -135 Ranga: Więzień Azkabanu Data rejestracji: 18.11.07 |
Szczerze mówiąc, nie czytałam Władcy Pierścieni.. jakoś od moich znajomych nie słyszałam nic na temat tego, że warto przeczytać.. a potem nie było czasu.. albo nie miałam skąd wytrzasnąć książki, ale dla porównania prawdopodobnie przeczytam jak tylko będzie jakaś okazja ![]() Edytowane przez ![]() |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 26.11.2007 19:02
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Przeczytaj jak najszybciej! Wspaniały przykład anglosaskiej literatury pięknej, czego nie można powiedzieć o HP. Niesie z sobą wiele pozytywnych treści i przesłań, pouczająca i ciekawa książka. Przeczytaj koniecznie!![]() |
|
|
Royal |
Dodany dnia 08.01.2008 20:42
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 7 Postów: 34 Dom: Brak przydziału Punkty: -842 Ranga: Więzień Azkabanu Data rejestracji: 05.01.08 |
Nie czytałem Władcy Pierścienie lecz oglądałem film. Uważam że wszystkie części Włądcy Pierścieni były super ! Natomiast Harry Potter to wiadomo ... podoba mi się bardziej. Dodam jeszcze że Tolkiem i Rowlin mają niezła głowe że udało im się stworzyć takie wspaniałe książki. |
|
|
Adela |
Dodany dnia 31.03.2008 16:02
|
![]() ![]() Postów: 112 Dom: Brak przydziału Punkty: 197 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 25.02.08 |
Santino napisał/a: Ja czytałem Władce Pierścieni i mogę powiedzieć, że te książki mogą stać na równi z wszystkimi częściami HP.... Nie zgodzę się. Dla mnie Władca Pierścieni to klasyka. Coś niepowtarzalnego i wyjątkowego. Nie może się to równać z HP. Nie czyta się może tego tak łatwo jak HP ze względu na język jakim jest to napisane, ale Śródziemie to zupełnie inny świat. Władca Pierścieni to arcydzieło. Podziwiam Tolkiena za to, co stworzył w tych książkach i nie tylko w tych. Edytowane przez ![]() |
|
|
Piena |
Dodany dnia 11.04.2008 13:36
|
![]() ![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 56 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 02.04.08 |
Powiem tak: Władca Pierścieni to dla mnie klasyka i według mnie góruje nad wszystkimi powieściami fantasy. Pamiętajcie, że Tolkien stworzył inne warte uwagi powieści min: Silimarion, Dzieci Hurina i inne , które wyprzedzają wydarzenia we Władcy. Moim zdaniem Harry Potter jest wspaniałą książką ale czemuś takiemu jak WP nie dorówna. Samo to, że Tolkien stworzył języki dla ras jest dla mnie czymś niesamowitym. Zgodzę się z tym, że niektóre fragmenty przynudzają. Moim zdaniem do książek Tolkiena trzeba trochę podrosnąć. Natomiast Harry jest książką, którą się lepiej i szybciej czyta. Aha Tolkien również opierał się na mitologi. Edytowane przez ![]() |
|
|
Serea |
Dodany dnia 14.04.2008 16:04
|
![]() ![]() Postów: 1400 Dom: Brak przydziału Punkty: 3927 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 17.06.07 |
Oglądałam urywki filmu Dziewczyno film, a książka to dwie różne sprawy. Jestem ciekawa co ci się nie podobało. To, że zamiast się przytulać walczą? WP jest 10000 razy lepszy od Pottera. Książka jest napisana cudownym językiem przez wspaniałego pisarza. To klasyka. Jedyna w swoim rodzaju. A HP jest zwykłą bajką. Edytowane przez ![]() ![]() Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie. ![]() FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid ![]() * Io ![]() * Sarahis! (dopisałam się sama, sorry ![]() Esey * losiek13 * E-Vaire * Kyinra Zapisy czynne ; P OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA. I odrobinę mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworzą Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko. PseudoBETA do wynajęcia -> Sarahis poleca Wielbicielka palantowatych tworów wyobraźni Serei i Sarahis ![]() ![]() |
|
|
Adela |
Dodany dnia 14.04.2008 16:35
|
![]() ![]() Postów: 112 Dom: Brak przydziału Punkty: 197 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 25.02.08 |
Na podstawie urywków filmu stwierdziłaś, że Władca Pierścieni jest do kitu? A co, dokładniej, uważasz tam za takie beznadziejne? Co sprawiło, że ci "się niedobrze zrobiło"? Dlaczego uważasz, że HP jest ileś tam razy lepszy? Może się wysilisz i napiszesz uzasadnienie tej krytycznej wypowiedzi? Bo na razie to odnoszę wrażenie, że to twój post jest żałosny, a nie Władca Pierścieni. Edytowane przez ![]() |
|
|
Gizmolina |
Dodany dnia 14.04.2008 18:17
|
![]() ![]() Postów: 181 Dom: Brak przydziału Punkty: 1629 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 20.02.08 |
Ja nie oglądałam, ani nie czytałam Władcy Pierścieni, jednak przeczytałam książkę "Hobbit, czyli tam i z powrotem". Nawet mi się podobała, ale moim zdaniem nie może się równać do Harry'ego Pottera. :smilewinkgrin: Ale może WP jest też fajny... Tego nie wiem. ![]() WWW.VERITASERUM.CBA.PL
|
|
|
![]() |
Dodany dnia 16.04.2008 16:56
|
![]() ![]() Pochwały: 1 Postów: 39 Dom: ![]() Punkty: 106 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 07.04.08 |
Lubię i Harry'ego Pottera i Władcę Pierścieni. Czy Rowling wzorowała się na Tolkienu? Nie wiem. Może chciała się podszkolić czy coś - wielu ludzi czyta najpierw mnóstwo książek, a potem pisze własne - bo zainspiorowały ich te cudze. Edytowane przez ![]() |
|
|
Piena |
Dodany dnia 07.05.2008 17:31
|
![]() ![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 56 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 02.04.08 |
Wiesz jak by patrzyć na upartego to są pewne podobieństwa: Gandalf - Dumbledore Dementorzy - Nazgule Ale to są tylko moje domysły, ale jestem na 100% pewien, że autorka HP przeczytała WP. Tolkien jest wspaniałym pisarzem fakt, że znał tyle języków stworzył własne i stworzył taki świat jest niesamowite. Moim zdaniem Rowling jeszcze go nie dogania, chociaż ona też jest wielką pisarką. Co do Hobbita heh ta powieść jest stworzona dla dzieci, ale mimo to mi nie przeszkadza często do niej wracać. Jeszcze jedno: moim zdaniem osoby, które nie przeczytały obydwu książek nie powinni się w ogóle odzywać. Chciałbym jeszcze powiedzieć, że Rowling napisała mniej dzieł, ale mam nadzieję, że coś jeszcze napisze. Czekam, aż ktoś odpowie ![]() Edytowane przez ![]() |
|
|
karolakhp |
Dodany dnia 07.05.2008 18:37
|
![]() ![]() Postów: 110 Dom: Brak przydziału Punkty: 529 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 24.03.08 |
Nie czytałam Władcy Pierścieni, więc nie mogę porównać która książka lepsza. Oglądałam film i to parę razy, ale nigdy filmu nie obejrzałam całego. Na początku w ogóle mnie nie wciągał, dopiero po którymś razie jakoś bardziej zaczęłam oglądać. Na razie nie pali mi się do przeczytania tej książki, może za parę lat. Edytowane przez ![]() "-... A teraz zwracam się do ciebie, Harry Potterze. Pozwoliłeś by twoi przyjaciele zginęli za ciebie,zamiast
otwarcie stawiać mi czoło. Będę na ciebie czekał w Zakazanym Lesie. Przez godzinę.Jeśli się tam pojawisz,jeśli się nie poddasz, bitwa znowu rozgorzeje,ale tym razem ja sam ruszę do boju, Harry Potterze odnajdę cię i ukarzę każdego mężczyznę,kobietę i dziecko, którzy będą próbowali ukryć cię przede mną.Masz godzinę" ^^^^ "-Byłeś taki dzielny. Nie mógł mówić. Pochłaniał ją wzrokiem,myśląc,że mógłby tak stać i patrzeć na nią wiecznie. Tylko patrzeć,nic więcej. -Jesteś już blisko-powiedział James.-Bardzo blisko.Jesteśmy ciebie tacy dumni. -Czy to boli ? To dziecinne pytanie wymknęło mu się z ust, za nim zdołał je powstrzymać. -Umieranie?Nie,w ogóle nie boli- odrzekł Syriusz-To takie coś jak zaśnięcie, tylko jest szybsze i łatwiejsze. -A on będzie chciał zrobić to szybko. Żeby już było po wszystkim-odezwał się Lupin. -Nie chciałem,żebyście umarli- powiedział Harry,a te słowa też wyrwały mu się bez udziału woli.-Żadne z was. Przepraszam..." ^^^^ "-Zostaniecie ze mną? -Do samego końca-odrzekł James. -Nie zobaczą was ? -Jesteśmy częścią ciebie- powiedział Syriusz.-Nikt inny nie może nas zobaczyć. Harry spojrzał na swoją matkę. -Bądź blisko mnie-szepnął. I wszedł w mroczny las." ^^^^ |
|
|
SaraSnape |
Dodany dnia 07.05.2008 19:48
|
![]() ![]() Postów: 29 Dom: Brak przydziału Punkty: 55 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 25.04.08 |
Uważam, że i jedno i drugie jest świetne ![]() ![]() Edytowane przez ![]() |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |