Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Czy chcielibyście. żeby Harry'ego wprowadzono do kanonu lektur?
|
|
| jetinajt |
Dodany dnia 26.11.2007 17:05
|
![]() Postów: 371 Dom: Brak przydziału Punkty: 778 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 06.08.07 |
szkolnych mogłaby wejść, bo ma wielkie przesłanie. Tylko szkoda, że to przesłanie odczyta trzecioklasista. Ta książka nie wejdzie do kanonu lektur, bo nie ma takiej klasy w której dałoby się to omawiać. Dokonanie interpretacji tego utworu byłoby wysiłkiem tylko dla dzieci nauczania początkowego i może czwartej klasy, tylko, że objętościowo jest za duża, żeby kazać to czytać dzieciom w tym wieku. Dla starszych klas książka może objętość ma już bardziej dopasowaną, ale zawartość jest zbyt płytka, żeby było tam coś do omawiania. http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0
http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY [quote]Ridcully mlasnął z satysfakcją. - My w Ankh-Morpork wiemy, z czego się robi piwo - stwierdził. Magowie pokiwali głowami - rzeczywiście wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem. [/quote] http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s [quote]Harry shouted, "Crucio!" ...)"I see what Bellatrix meant," said Harry, the blood thundering through his brain, "you need to really mean it."...a potem (...) ściął łodygę fasoli, dodając morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcześniej przestępstw kradzieży, oszustwa i wtargnięcia na cudzy teren. Uszło mu to jednak na sucho; żył długo i szczęśliwie, bez śladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczynił. Co dowodzi, że jeśli człowiek jest bohaterem, to właściwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytań. [/quote] |
|
|
|
| jedyny |
Dodany dnia 26.11.2007 18:43
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Zgadzam się całkowicie. Proste słownictwo i cały styl książki prowadzi do tego, że nie ma czego w niej omawiać. A po to czyta się lektóry. Tekst jest banalnie prosty, brak głębszego sensu, podwójnego dna , metafor, opisów itp. To nie jest literatura piękna, ale zwykłe czytadło. Żaden polonista się tym nie zainteresuje z językowego, czy temu podobnego punktu widzenia. A jak dotąd, to poloniści uczą dzieci i przerabiają z nimi lektóry, a nie odwrotnie. |
|
|
|
| Serea |
Dodany dnia 26.11.2007 20:10
|
![]() Postów: 1400 Dom: Brak przydziału Punkty: 3927 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 17.06.07 |
jedyny napisał/a: Żaden polonista się tym nie zainteresuje z językowego, czy temu podobnego punktu widzenia. A jak dotąd, to poloniści uczą dzieci i przerabiają z nimi lektóry, a nie odwrotnie. Przepraszam bardzo. Ja chodzę do I gimnazjum i moja polonistka bardzo lubi Harry'ego Pottera. Wprowadziła go jako lekturę, więc nie mów że każdy polonista tak uważa. Pottera przerabiałam też w V klasie. Obie polonistki uważają, ze Harry Potter łatwo przemówi do osób w moim wieku, i tym samym pomoże zrozumieć niektóre problemy życiowe. Oraz jest bardzo dobrym przykładem literatury fantastycznej Edytowane przez Serea dnia 26.11.2007 20:14 ![]() Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie. ![]() FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid ![]() * Io ![]() * Sarahis! (dopisałam się sama, sorry )Esey * losiek13 * E-Vaire * Kyinra Zapisy czynne ; P OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA. I odrobinę mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworzą Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko. PseudoBETA do wynajęcia -> Sarahis poleca Wielbicielka palantowatych tworów wyobraźni Serei i Sarahis ![]() ![]() |
|
|
|
| jedyny |
Dodany dnia 27.11.2007 19:03
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Od kazdej reguły są wyjątki. A jak przerabialiście lektórę? Na pewno wyleciały opisy (np: przyrody, chyba, że przerabialiście opis wierzby bijącej ). A jak wam poszła charakterystyka? Czy poza przyjażnią no i może "poświęceniem" (ale to i tak bzdura) dostrzegliście jakieś pozytywne cechy Pottera?Dzięki BOGU (z dedykacją dla Ciebie Serea ) gimnazjum mam już za sobą! Niezłe macie lektórki, jeżeli u was poloniści sami je sobie znajdują:smilewinkgrin:. Że też akurat dwa lata musiałaś się męczyć z Potterem... współczuję. A chociaż wszyscy przeczytali lektórkę? "Obie polonistki uważają, ze Harry Potter łatwo przemówi do osób w moim wieku"- nie dziwię się! Książka przemówiłaby i do dzieci o wiele młodszych, wręcz do przedszkolaków. Tylko skończony matoł nie zrozumiałby książki, która napisana jest w tak prosty sposób. Jeżeli wasza polonistka wybrała HP jako lektórę, oznacza to, że bardzo nisko ceni waszą zdolność interpretacji tekstu czytanego :smilewinkgrin: |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 29.11.2007 08:02
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
A ja Harrego Pottera , mam w lekturach... Co prawda nie w obowiązkowych , ale mam !Ale jakby tak był w obowiązkowych , to by było cudownie !Kilkanaście lekcji na temat HP...:bigrazz: Po prostu extra... ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Nacia |
Dodany dnia 29.11.2007 11:00
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 1 Postów: 3664 Dom: Brak przydziału Punkty: 3252 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 27.08.07 |
No ba że bym chciała! Niestety niektórzy nauczyciele i nawet kościół są jemu przeciwni. BYłoby to niemożliwe. A szkoda. To zainteresowało by wszystkich. W szkole nie byłoby już tak nudno. Marzenia... Life is wasted on the living ![]() |
|
|
|
areczek38 |
Dodany dnia 21.12.2007 17:48
|
![]() Ostrzeżenia: 5 Pochwały: 2 Postów: 437 Dom: RavenclawPunkty: 1213 Ranga: Dorosły czarodziej Data rejestracji: 23.08.07 |
Dla mnie temat trochę głupi, bo w tym roku mam do przeczytanie wszystkie części o hp razem z siódmym tomem właśnie jako lekturę. Ale to tylo dlatego, że namówiliśmy panią od polsiego. 15 osób w klasie to potteromaniacy. |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 21.12.2007 18:03
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Ojej zazdroszczę , ja też bym tak dużo potteromaniaków w klasie chciała...a ma niewielką ilość...5...A ile masz osób w klasie? Bo ja 20 i to znaczy , że 1/4 osób w klasie kocha HP...reszta nie chcę o nim słyszeć , tak jak np. moja siorka- nienawidzi Harrego Pottera...zawsze się ze mnie nabija...A , jeżeli chodzi o lektury , to w tym roku nie mam go wogóle , ani w nadoobowiązkowych , ani , tym bardziej w obowiązkowych! Edytowane przez Goszka dnia 21.12.2007 18:04
![]() ![]() |
|
|
|
| herma_007 |
Dodany dnia 21.12.2007 21:52
|
![]() Postów: 264 Dom: Brak przydziału Punkty: 4776 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 18.06.07 |
Osobiście się nie spotkałam z tym by w szkole HP był lekturą. Oczywiście ja bym bardzo chciała. W sumie dużo jest osób, które nie lubią czytać i gdyby się tak postawić w ich stronie to ciężko by było przeczytać ZF, gdzie książka liczy prawie 1000 stron ... Ohh znając moją klasę to bym była najlepsza ... chociaż w tym Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło Kupię nóż, zostawię nas dwoje Bo ja kocham Bukę! |
|
|
|
| HermionaBlack |
Dodany dnia 29.12.2007 20:05
|
![]() Postów: 135 Dom: Brak przydziału Punkty: 1859 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 23.09.07 |
tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale to niemozliwe ;/ lepiej nie wypowiem sie o tym jak wyglada sytuacja polskiej edukacji ;/ yhhh... chyba kazdy wie... i tu nie chodzi tylko o lektury... p.s. mam wlasnie do przeczytania Lalke (tylko 1000 str. ;p;p;p, rozumiem jakbym miala przeczytac np. ZF to w najdluzej bym dwa dni czytala... ale taka gruba lektura to co innego) Edytowane przez HermionaBlack dnia 29.12.2007 20:07 *** -To bardzo wzruszające, Severusie -powiedział z powagą Dumbledore. -A więc w końcu dojrzałeś do tego, by przejmować się losem tego chłopca? -Jego losem? -wykrzyknął Snape. -Expecto patronum! [...] -Przez te wszystkie lata?... -Zawsze... |
|
|
|
| CirrS |
Dodany dnia 30.12.2007 20:37
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 8 Ranga: Mugol Data rejestracji: 30.12.07 |
Powiem tak, do historii Pottera podchodzę z dystansem. Wiadomo, komercja uczyniła z niej książkę "wielką"*, niewątpliwie. Ale czy chciałbym ją jako lekturę? Obojętne mi to, i tak nie czyt... E, nie, to nie tak ;P. Ciekawe czytam, ale głównie historyczne... Naprawdę, historia nie bardzo Was bawi, mnie natomiast tak. Ale nie mam zamiaru też błagać o lektury o tej tematyce. Dobrze, wracając do HP jako lektury. Obowiązkowej... To słowo jakoś nie bardzo mi się widzi przy Harrym. Z prostego powodu, to dobra (o)powieść do czytania na lekko. Wtedy jest ciekawa. I wiem, że tak samo byłoby, ot, z Trylogią Sienkiewicza (nie patrząc na długość), ale słowo obowiązek widzi się uczniom tak, by tego w ogóle nie zaliczać. Choć są mole książkowe, ale do nich nic nie mam, wszak to ich pasja. Dlatego mam obojętny stosunek do tego, czy chciałbym widzieć (o)powieść o Potterze widzieć w kanonie lektur. One mają uczyć, a HP jest serią książek do czytania dla przyjemności i raczej nie uczy niczego ciekawego. * Wam jako fanom, się podoba. Jest dla Was czymś wielkim, arcy-, czy dziełem, whatever. Inni w kolei nie widzą w niej nic ciekawego. Swojego stosunku to HP nie przedstawię, dlatego jako formę neutralną wolę pisać w taki o to sposób... Edytowane przez CirrS dnia 30.12.2007 20:39 eXiorare Aliquis Nostris eX Ossibus Ultor...
|
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 04.01.2008 14:54
|
Co ty masz do trylogii Sienkiewicza? Bardzo fajne książki, mnie się podobają. Nie mam ich w lekturach ale czytałam i super. No ale Harrry Potter jest lepszy! ![]() ![]() |
|
|
|
| jetinajt |
Dodany dnia 04.01.2008 20:41
|
![]() Postów: 371 Dom: Brak przydziału Punkty: 778 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 06.08.07 |
p.s. mam wlasnie do przeczytania Lalke (tylko 1000 str. ;p;p;p, rozumiem jakbym miala przeczytac np. ZF to w najdluzej bym dwa dni czytala... ale taka gruba lektura to co innego) Lalka jest na prawdę świetną książką. Co prawda na początku jest trochę przynudnawa, zwłaszcza wojenne wspomnienia Rzeckiego, potem jednak się rozkręca. No i to zakończenie. Naprawdę radze przeczytać. Streszczenie nie odda uroku tej powieści. http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0
http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY [quote]Ridcully mlasnął z satysfakcją. - My w Ankh-Morpork wiemy, z czego się robi piwo - stwierdził. Magowie pokiwali głowami - rzeczywiście wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem. [/quote] http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s [quote]Harry shouted, "Crucio!" ...)"I see what Bellatrix meant," said Harry, the blood thundering through his brain, "you need to really mean it."...a potem (...) ściął łodygę fasoli, dodając morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcześniej przestępstw kradzieży, oszustwa i wtargnięcia na cudzy teren. Uszło mu to jednak na sucho; żył długo i szczęśliwie, bez śladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczynił. Co dowodzi, że jeśli człowiek jest bohaterem, to właściwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytań. [/quote] |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 04.01.2008 20:52
|
Nie czytałam "LALKI" ale najwyżeszy czaspo nią sięgnąć. Uwielbiam wyzwania! Zwłaszcza jeżeli chodzi o czytanie grubych książek...mi Zakon Feniksa, zajął tylko pół dnia. Jak widać czytam w tempie ekspresowym. A tysiąc stron to jets naprawdę, bardzo mało! ![]() ![]() |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 07.01.2008 09:41
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
Niby po co? Harry Potter to nawet nie klasyka fantasy tak jak Władca Pierścieni, Wiedźmin. Równie dobrze mogą dać jako lekturę Serię Niefortunnych Zdarzeń ;/ Goszka, ja tez miałam 'Między nami' w podstawówce i nie widziałam ani jednego fragmentu z HP... Edytowane przez E-Vaire dnia 07.01.2008 09:42
|
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 07.01.2008 15:30
|
To poszukaj dokładniej. Chyba, że jesteś starsza odemnie, wtedy aktualnie miałaś inne wydanie i jeszcze tego nie publikowali, ale słowo na HP, że był!!! ![]() ![]() |
|
|
|
| Ania 95 |
Dodany dnia 08.01.2008 20:40
|
![]() Postów: 1235 Dom: Brak przydziału Punkty: 1635 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.12.07 |
Ja bym nie chciała, żeby HP wprowadzili do spisu lektur. Harry wtedy stałby się taki codzienny i czytany z przymusu. To by było nudne, omawiać HP z moją polonistką. I znając życie nikt z mojej klasy by tego nie przeczytał, bo tam to tylko ja jestem potteromaniaczką. Chyba nawet jestem jedyna z całej naszej szkoły. Widocznie jestem inna. A może wyjątkowa? :smilewinkgrin: |
|
|
|
| Igor Karkarof |
Dodany dnia 27.01.2008 15:52
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: -13 Ranga: Irytek Data rejestracji: 29.06.07 |
Oczywiście że Harry powinien być w lektórach ale dopiero w gimnazjum dla niektorych mniejszych dzieci moglo by sie do wydac z byt drastyczne EDIT Moim zdaniem w lektorach powinno byc wprowadzoen jeszcze te ksiązki: Eragon Najstarszy (kontynuacja eragona) Wszystkie czescie Opowiesci z Narni Edytowane przez Alette dnia 14.01.2013 18:44
Siema
Sorrki za moją range (spammer) ale chyba z rok nie bylem na tej stronie. Pozdrawiam wszystkich potteromaniakow |
|
|
|
| syllwiaaa |
Dodany dnia 27.01.2008 16:44
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 295 Dom: Brak przydziału Punkty: 608 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 17.07.07 |
Boniu, gdyby HP był lekturą, to na bank dostałabym za spr z niego 6 ^^. Ja w piątej klasie miałam mieć dwie pierwsze części jako lekturę, ale potem babka od polskiego powiedziała, że w bibliotece nie ma tylu książek i nie miałam ."Och, wspaniale, Potter - przerwał mu Snape, krzywiąc wargi w drwiącym uśmiechu. - Tak, to miłe, że nauczyłeś się czegoś przez prawie sześć lat. DUCHY Są PRZEZROCZYSTE. |
|
|
|
| Kapitan menel |
Dodany dnia 27.01.2008 16:48
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 190 Dom: Brak przydziału Punkty: 388 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 14.09.07 |
Co do Eragona się zgadam. Eragon to swietna książka. Nie jesy tak trudna do zrozumenia jak Władcy pierścieni. Po za tym ma interesującą fabułę. |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

gordian119

). A jak wam poszła charakterystyka? Czy poza przyjażnią no i może "poświęceniem" (ale to i tak bzdura) dostrzegliście jakieś pozytywne cechy Pottera?
Slytherin
!
!

Ravenclaw