Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
18.04.2026 13:02
Aż mi się przypomniało ożywienie na początku covidu. Kiedy to było w ogóle xD

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Czym dla was jest seria książek "Harry Potter"
jedyny
Dobro może i jest pozytywne, ale działa w taki sam sposób, jak zło. Dobrzy magowie i tak bez przerwy rzucają uroki, czy inne szkodliwe zaklęcia, całkiem niekiedy bez powodu. Książka pokazuje, że nikomu nie można ufać, wszyscy się oskarżają, winnym okazuje się najmniej spodziewana osoba. Przyjaźń istnieje tylko wtedy, kiedy nie ma żadnych problemów, wszystko jest dobrze. Przy pierwszym niepowodzeniu zaczyna się szukanie winnych, gniew, podejrzenia, kłótnie i z prawdziwej przyjaźni robi się prawdziwa nienawiść. A kiedy Potter kogoś przeprosił? Nigdy!
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:37

ishar
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zarzucasz, że książka pokazuje, że nikomu nie można ufać, z przyjaźni rodzi się nienawiść itd.
Ja natomiast widzę tylko propagowanie tych podstawowych wartości moralnych. W ostatnim poście zrecenzowałeś HP jakby to była telenowela brazylijska;).
Nie zauważyłem również nabijania się z jakiejkolwiek religii, ale za to ich wyraźnie pomijanie, co jak dla mnie, ateisty, jest świetnym rozwiązaniem. Kontrowersje może faktycznie wzbudzić postać Irytka, ale przecież spełnia on rolę wrednego upierdliwca, dlatego mnie to nie rusza w żaden sposób. Po za tym renifery, Mikołaj to tylko komercja, jak Halloween. Narzekają na nie tylko zazwyczaj chrześcijanie, pewnie słusznie, ale sporej części się to podoba i to akceptuje. Czysta rozrywka, w rozsądnej dawce nieszkodliwa.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:38

Prefix użytkownikagne
Jedyny... a czy życie właśnie takie nie jest? Czy wolałbyś żeby Jo mydliła wszystkim oczy pisząc, że cały świat to jedna wielka kochająca się rodzina... Ona pokazuje świat taki jakim jest tylko umieściła to wszystko w innych realiach. No a jeśli wczytasz się choć trochę w tą książkę to zauważysz, że autorka chce nam pokazać jak ważna jest w życiu przyjaźń, miłość i zaufanie.... bo jeśli tego i nie ma, świat staje na głowie. To, że Harry krzyczy się na przyjaciół, wcale nie znaczy, że czytelnik odbierze to jako pozytywne zachowanie... masz prawo wybrać. Widzisz całą sytuacje z boku i możesz sam zadecydować czy będziesz tak postępował w swoim życiu czy wybierzesz inną drogę. Harry jest jak każdy z nas i też popełnia błędy. I myślę, że z tobą, jak i ze mną, jest podobnie. Nie ma ludzi idealnych więc nie rozumiem czemu Jo miałaby stworzyć taką postać. To jest moje zdanie na ten temat ;) A HP jest dla mnie wspaniała książką, ciekawą lekturą, która wypełnia mój wolny czas... Uwielbiam przenosić się w ten magiczny świat... tak inny od naszego.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:38

herma_007
Dla mnie książki o HP to inny świat. Pozwala nam się oderwać od tego realnego, który jest szary, okropny, robisz coś by to zrobić, nie mieć z tego satysfakcji, w nim liczy się kasa.
Myślę, że większość z nas chciałaby żyć w takim świecie, świecie magii, przepełnionym czarodziejami. By oderwać się od rzeczywistości sięgam po HP, taka druga dusza...

edit.
CirrS, jakbyś chciał wiedzieć to początkowo książka była przekazywana z ręki do ręki. Drogą, gdzie tylko te małe dzieci wiedziały o istnieniu tejże książki. W tym wypadku po długim czasie, który upłynął od wydania pierwszego tomu, nie została ona nagłośniona przez media. Nawet nie wiesz, że producent książki kazał zmieniać tytuły, by nie znalazło się tam nic o czarodziejach. Weźmy np. 'Kamień Filozoficzny', J.K.Rowling chciała by książka nosiła nazwę ' HP i Kamień Czarodziejów', tak samo było z 'Czarą Ognia' ....
Edytowane przez Prefix użytkownikaXeri dnia 27.10.2013 11:43
Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło
Kupię nóż, zostawię nas dwoje

Bo ja kocham Bukę!

Prefix użytkownikaGoszka
To nie jest odpowiadanie złem za zło. Harry Potter to świat w którym wszystko może się wydarzyć. Bez względu na to, czy jest realne czy też nie. Ja w tym świecie odpływam. Odrywam się od rzeczywistości...od problemów, smutków i innych rzeczy. Zanim przeczytałam HP, byłam kujonką. A Potter wprowadził mnie w świat magii, zaczęłam się interesować nie tylko nauką. Teraz szaleję, na dyskotekach i uwielbiam oglądać tv. Oprócz tego nauczyłam się czytać książki. A nienawidziłam tego robić. HP oderwał mnie od dawnego życia...jednym słowem zaczęłam z nim nowe. Cieszę się, że tak książka powstała!
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:39

68.media.tumblr.com/fc2672d87f07e294d318933ac747d7f0/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo2_500.jpg

68.media.tumblr.com/1247c5965fe4e3bf9a88f2bfbed35765/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo3_500.jpg

http://www.filmweb.pl/user/Goszka_
hermionaginny
Moja koleżanka kiedyś przekształciła nasz plan lekcji na plan HP. Matematyka-numerologia, przyroda- opieka nad magicznymi stworzeniami itp. :lol: Dla mnie, jest to przede wszystkim rozrywka, ale nie ukrywam, że ta książka znaczy dla mnie więcej niż jakiekolwiek inne.
Auror to ja xD

Słucham:
Matalliki
Nirvany

Odpowiednik w HP: Hermiona
Dom: Gryffindor
Patronus: Kot
Animag: Kot
Zwierzę: Krzywołap i Hedwiga
Nazywam się Kasia :).

niesmialek33
Dzięki serii HP mogę na długie chwile oderwać się od otaczającego mnie świata: szkoły, problemów dnia codziennego i sprawdzianów. Dzięki temu wierzę, że magia istnieje. Chcę w to wierzyć i to jest piękne. Mogę "spotkać" ciekawych ludzi i przeżyć z nimi ich przygody. :)
...

Nacia
Mhm... Dla mnie jest bezzwłocznie ukojeniem, bo gdy mnie ktoś zdenerwuję, to zasiadam do czytania. Jest też powodem do tego, że rodzice mają do mnie pretensje, ponieważ siedzę do północy i dłużej czytając xD
Life is wasted on the living

i49.tinypic.com/282m7op.jpg

Prefix użytkownikaGoszka
A tak przy okazji... To nacia1234 ma rację. I to wielką. Gdy mnie denerwuje siora, to też zasiadam do czytania, a wtedy... jestem w innym świecie.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:40

68.media.tumblr.com/fc2672d87f07e294d318933ac747d7f0/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo2_500.jpg

68.media.tumblr.com/1247c5965fe4e3bf9a88f2bfbed35765/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo3_500.jpg

herma_007
Goszka, muszę Cię zmartwić. Nie każdy xD
Pamiętasz może newsa jaki był ostatnio na stronie, o tym, że w Watykanie pojawił się artykuł na temat HP? Tam właśnie było, że te książki to samo zło, Harry to negatywny bohater i takie tam ... Niestety są ludzie, którym owa saga się nie podoba.
Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło
Kupię nóż, zostawię nas dwoje

Bo ja kocham Bukę!

Prefix użytkownikaGoszka
Mnie chodziło o każdego na tej stronie, ale to pewnie też nie każdy... Masz rację. Ale, to że te *** w Watykanie uważają Pottera za zło, nie oznacza, że my też musimy. A ty herma007 chyba uważasz, że Potter jest fajny (czyt. w sensie książki).

hermionaginny
A propos WF-u, informatyki, angielskiego, moja koleżanka podzieliła tak: Mugoloznawstwo- sport, języki innych czarodziei, Mugoloznawstwo- maszyny mugoli. :)

Ale my jesteśmy już w gim.... a to było w podstawówce, więc i tak wam zabraknie przedmiotów. ;) Trzeba po prostu wziąć prawdziwy plan i coś tam powymyślać. xP
Auror to ja xD

Słucham:
Matalliki
Nirvany

Odpowiednik w HP: Hermiona
Dom: Gryffindor
Patronus: Kot
Animag: Kot
Zwierzę: Krzywołap i Hedwiga
Nazywam się Kasia :).

Karolcia_potteromaniaczka
Tak, dużo osób ma tutaj rację, ja też czytam HP jak jestem wkurzona, żeby oderwać się od rzeczywistości;) Czytam go bo jest to super książka i kropka.

LiDiablok
:) Tak. Widzę, ze też tu standardowy powód mam - by oderwać się od rzeczywistości. Tylko jak kończę czytać tak się jakoś smutno robi... W końcu moje życie nigdy nie było tak spektakularne.. I jasne - to przecież książka, o to chodzi by się dużo działo... Ale w porównaniu z prawdziwym życiem... jaaaaaaaaa... Czemu to nie prawdziwy świaaat <beczy>.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:41

ElderWand
Harry Potter daje mi to, o czym marzy chyba każde dziecko - pozwala na moment odwiedzić całkiem inny, obcy, fascynujący i ciekawy świat. Czytając, odrywam się od rzeczywistości (chociaż i tak mi się to dość często zdarza hyhy) i zagłębiam się dalej i dalej. Ile bym dała, by móc się przenieść w te miejsca z książki. Taaak, HP ukazuje we mnie dziecko i moje dziecinne zachcianki (chodzi raczej o zarys samej magii jako czegoś nieosiągalnego, zło w tej książce odbieram inaczej, jako zagrożenie dla tych wszystkich ludków). Wstydniś
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:42
Dla Większego Dobra

Ges-en-la
^^Hmm.. ja czytając Harry'ego Pottera całkowicie odpływam.. xDD Nie wiem co się wokół mnie dzieje, a jak ktoś próbuje mi przeszkodzić to mam ochotę rzucić na niego drętwotę, jednak po chwili przypominam sobie, że to tylko moja mama. xDDD Czytając czuje się tak jakbym tam była.. jakbym była razem z nimi, czuje to samo co oni! Nie mogę bez Harry;ego Pottera wytrzymać!

WIEM! WIEM! Jestem uzależniona! <LoL>
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:43

Aberforth
Dla mnie to odskocznia od szarej nudnej codzienności. Czytają Harry'ego przenoszę się w inny świat, świat czarów i czuję się jak w niebie:)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:43
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.

Prefix użytkownikaKashia
Dla mnie HP jest pewnie tym co dla każdego fana :smilewinkgrin: Takim... drugim światem i sobie tam jestem i nagle mama - chcesz coś jeść. I jak się skończy czytać 7 część to... koniec tego drugiego świata ;( Ale zawsze można do niego wracać;) HP jest super i się dziwie ze zwykły człowiek (a może niezwykły:)) może wymyślić TAKĄ historię!!:D Pzdr ;*
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:45

Ksiaze_Pol_Krwi
Heh, wstyd się przyznać, ale książki o Harrym zajmują duży fragment mojego życia. Za każdym razem czekałem na następną część z wypiekami na twarzy. No i ukazały się INSYGNIA ŚMIERCI... i teraz czuje pewien niedosyt. Mam już 20 lat, (i nie umiem pisać poprawnie po polsku) w tym roku piszę maturę, kończę już technikum, a pewno łatwo jest zgadnąć jaki temat mam na maturze ustnej. Tak, tak właśnie będę mówił o Harrym.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:46

Calypso
Dzięki tym książkom można się przenieść do wspaniałego świata. Czasami mi smutno, że magia i Hogwart chyba nie istnieją. Bo skąd mamy o nich wiedzieć, jeśli jesteśmy zwykłymi mugolami?? Ohh maa ^^ pisze jak jakieś nawiedzone dziecko.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 07.02.2014 16:47
Ślizgońska dusza

Lubię Draco...
bo ma tlenione włosy ^^
A ja lubie tlenione włosy.

"Zabini padł na woje miejsce z głupią miną, Vincent Crabbe zajął się komiksem, a Malfoy, chichocząc cicho, rozłożył się na dwóch siedzeniach na padołku Pansy Parkinson. Harry skulił się pod peleryną, dbając o to, by nic z pod niej nie wystawało, i patrzył, jak Pansy odgarnia Malfoy'owi jasne włosy z czoła, uśmiechając się z wyższością, jakby uważała, że każdy jej zazdrości..."

Ave

www.zamknij-oczy-i-patrz.blog.onet.pl

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: