Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Czy chcielibyście. żeby Harry'ego wprowadzono do kanonu lektur?
|
|
| olusieenkaaa |
Dodany dnia 27.01.2008 19:43
|
![]() Postów: 91 Dom: Brak przydziału Punkty: 143 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.04.07 |
A ja bym nie chciała, żeby HP i Eragona lub Najstarszego dodano do kanonu lektur. Omawianie książek jest straszne... Baba zawsze musi krytykować moje ulubione książki, jak np. kawałek Wiedźmina Sapkowskiego... A co by było gdybyśmy omawiali HP. Umarłabym na śmierć. Ojoj :rip: KCR ;*
|
|
|
|
| LiDiablok |
Dodany dnia 31.01.2008 15:40
|
![]() Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 17 Ranga: Mugol Data rejestracji: 27.01.08 |
jeeej. Wysilcie wyobraźnię. Chcielibyście analizować HP? Jako student filologii polskiej wam mówię- wszelka analiza jest jak sekcja zwłok. Psuje cały ogólny wizerunek. "A teraz przejdźmy do charakterystyki Harrego. Kto ma fragment opisujący jego wygląd? Strona taka i taka...." koooszmar. HP możliwe że by wprowadzili... ale to najwyżej w klasach 1-3, tak na zachętę. Choć i tak mało prawdopodobne. Żyjemy w zbyt ortodoksyjnym religijnie kraju Już widzę te protesty... A później też niezbyt realne- każdy profesor jakiego znam twierdzi, że w kanonie lektur umieszczone są najnudniejsze książki poszczególnych autorów. I przykro stwierdzić, że ludzie już od najmłodszych lat się zniechęcają. A chodźby taki Mickiewicz jakie miał ciekawe życie i o wiele lepsze dzieła niż te, które TRZEBA omawiać. (tak w ramach spamu- wiecie, że lubił się pzrebierać w damskie ciuszki? )A jeśli jeszcze chcielibyście zwiększyć poczytność HP, najlepiej zażądajcie jego zakazu. Dopiero wtedy książki szły by z półek księgarń jak bułeczki (zakładając że teraz nie idą )
|
|
|
|
| ElderWand |
Dodany dnia 03.02.2008 18:07
|
![]() Postów: 23 Dom: Brak przydziału Punkty: 32 Ranga: Charłak Data rejestracji: 03.02.08 |
haha ja juz jestem na to za stara, ale wiem, ze gonili by nas z krzyżem! patologia, dosłownie. Ludzie są nawiedzeni i uwazaja ze taki wymyslony swiat magii to cos zlego, bezwartosciowego. a mozna znalezc tak rozrywke i odwieczna walke dobra ze zlem, niby tradycyjne, ale ciekawe! Dla Większego Dobra
|
|
|
|
| Aberforth |
Dodany dnia 04.02.2008 14:58
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 6 Dom: Brak przydziału Punkty: 253 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 04.02.08 |
bez wątpienia wprowadzenie harrego jako lektury byłoby wspaniałe możliwe też że poprawiłoby stosunki nauczycieli z uczniami niestety chodzę do szkoły prywatnej i nawet nie mam co marzyć o harrym jako lekturze Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
|
|
|
|
| jedyny |
Dodany dnia 04.02.2008 18:53
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
ElderWand napisał/a: haha ja juz jestem na to za stara, ale wiem, ze gonili by nas z krzyżem! patologia, dosłownie. Ludzie są nawiedzeni i uwazaja ze taki wymyslony swiat magii to cos zlego, bezwartosciowego. a mozna znalezc tak rozrywke i odwieczna walke dobra ze zlem, niby tradycyjne, ale ciekawe! Problem, że rozrywka jest dość marna, a walko dobra ze złem - w zasadzie wcale jej nie ma. Dobrzy czarodzieje rzucają na siebie uroki, mają (początkowo) na usługach Dementorów, którzy są uosobieniem zła, za wszelką cenę chcą osiągnąć swój cel, nie liczą się z innymi... A co do krzyżyków, to prędzej potteromaniacy ( ci fanatyczni, bez urazy :smilewinkgrin: ) zaczną biegać za duchownymi z siekierami ( od tacy to mugole i do tego przeciw Harremu, wciskają nam ciągle jaikś kit, czyste zło). Poprzednim akapitem nie chciałem nikogo urazić, więc radzę podejść do tego z poczuciem humoru. Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?
|
|
|
|
| ElderWand |
Dodany dnia 04.02.2008 20:55
|
![]() Postów: 23 Dom: Brak przydziału Punkty: 32 Ranga: Charłak Data rejestracji: 03.02.08 |
szczerze- jestem antyklerykalną ateistką i delikatnie mówiąc nie popieram stanowiska kościoła w większości kwestii także uraza mnie nie dotyczy bo moge ganiać z siekierą nie tylko ze względu na pottera ![]() no dobra, moze troche za ostro ale to tylko niewinny joke Dla Większego Dobra
|
|
|
|
| Calypso |
Dodany dnia 05.02.2008 09:41
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: -25 Ranga: Irytek Data rejestracji: 04.02.08 |
A jeśli jeszcze chcielibyście zwiększyć poczytność HP, najlepiej zażądajcie jego zakazu. Dopiero wtedy książki szły by z półek księgarń jak bułeczki haah ^^ prawda. no Polaków tylko zakazy działają. A tak juz miedzy nami, tez bym nie chciala omawiać Harry'ego. A jesli już to która część.? Na pewno nie Ksiącia Półkrwi, bo to mój ulubiny tom. Hmm mogłabym omówić... Zakona Feniksa, haha moi koledzy by pomdleli widząc jego grubość Edytowane przez Calypso dnia 05.02.2008 09:42 Ślizgońska dusza Lubię Draco... bo ma tlenione włosy ^^ A ja lubie tlenione włosy. "Zabini padł na woje miejsce z głupią miną, Vincent Crabbe zajął się komiksem, a Malfoy, chichocząc cicho, rozłożył się na dwóch siedzeniach na padołku Pansy Parkinson. Harry skulił się pod peleryną, dbając o to, by nic z pod niej nie wystawało, i patrzył, jak Pansy odgarnia Malfoy'owi jasne włosy z czoła, uśmiechając się z wyższością, jakby uważała, że każdy jej zazdrości..." Ave |
|
|
|
| claire108 |
Dodany dnia 05.02.2008 13:02
|
![]() Postów: 16 Dom: Brak przydziału Punkty: 38 Ranga: Charłak Data rejestracji: 07.12.07 |
Przerabiałam "Kamień Filozoficzny" w szóstej klasie. Był sprawdzian ze znajomości lektury, wypracowanie, przydział do poszczególnych domów (pamiętam, że trafił mi się Slytherin), charakterystyka bohaterów. Ciekawe lekcje, ale pracochłonne, ponieważ każdy dom musiał przygotować swój herb, hymn itd. Wspaniałe czasy "I would regard it as a mark of extreme favour if you would stoop to honor me with this next dance."
![]() |
|
|
|
| Ges-en-la |
Dodany dnia 06.02.2008 14:01
|
![]() Postów: 10 Dom: Brak przydziału Punkty: 53 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 04.02.08 |
A mnie rozwaliła wypowiedź jednej nauczycielki w zaprzyjaźnionej( ) szkole. Otóż podobno osoby które czytają Harrego Pottera należą do sekty. Więc to już wszystko wyjaśnia. Harry Potter jako lektura to niemożliwe! Edytowane przez Ges-en-la dnia 06.02.2008 14:02 |
|
|
|
| dawcio930 |
Dodany dnia 06.02.2008 16:30
|
![]() Postów: 18 Dom: Brak przydziału Punkty: 19 Ranga: Mugol Data rejestracji: 05.02.08 |
w mojej szkole podstawowej jest lekturą;p nawet moja klasa to zapoczątkowała, wtedy jak wchodził do kin "Więzień Azkabanu". Zapytaliśmy nauczycielki czy możemy go przerabiać, gdyż jedziemy na film no i nauczycielce się spodobała cała ta przygoda i do dnia dzisiejszego poszczególne klasy przerabiają Harry'ego![]() ![]() Porównywaliśmy nasze szkołę do Hogwartu np. u nas są dyskoteki tam był bal, u nas są zawody w piłki, tam jest quidditch, my mamy sprawdziany, oni mieli test na koniec roku itp. Porównywaliśmy też nauczycieli ![]() ale był ubaw;];] Edytowane przez dawcio930 dnia 06.02.2008 16:35 |
|
|
|
| Alice_Gomez |
Dodany dnia 07.02.2008 22:55
|
![]() Postów: 70 Dom: Brak przydziału Punkty: 113 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 06.02.08 |
Harry Potter jako lektura? - niewykonalne.... zwłaszcza u mnie w szkole... Ale jestem pewna że byłoby to ciekawe doświadczenie... Chciałabym omawiać Harry'ego na lekcjach... moje koleżanki również |
|
|
|
Stefa |
Dodany dnia 13.02.2008 10:49
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 69 Dom: RavenclawPunkty: 437 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 27.07.07 |
HP lekturą? Wykluczone. Cała klasa zaczęła by się zżymać, że muszą to czytać A najważniejszy powód: książka straciłaby swój urok, stałaby się kolejną nudną serią czytaną z przymusu. Harry Potter jest po prostu zbyt niezwykły, aby wprowadzać go do nudnego szkolnego programu "A więc zabij mnie Voldemorcie, z ochotą powitam śmierć! Tyle że moja śmierć nie da ci tego czego szukasz... jest tyle rzeczy, których nie pojmujesz..."
|
|
|
|
| Hermiona Krum |
Dodany dnia 13.02.2008 11:01
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 15 Ranga: Mugol Data rejestracji: 12.02.08 |
NIE!! NIGDY W ŻYCIU!!! Tak jak juz mówili ała magia by prysła bo HP byłby obowiązkowy... A pozatym klasa (MOJA) By się oburzyła ... |
|
|
|
| herma_007 |
Dodany dnia 13.02.2008 13:38
|
![]() Postów: 264 Dom: Brak przydziału Punkty: 4776 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 18.06.07 |
U mnie w klasie podchodzą do lektur w ... dziwny sposób. Dlaczego? Bo nikt u mnie nie lubi jak trzeba kogoś do czegoś zmuszać, w tym wypadku do czytania lektury. I większość nie lubi ich przerabiać. Oczywiście są wyjątki. Ale większa by była niechęć do tych książek. Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło Kupię nóż, zostawię nas dwoje Bo ja kocham Bukę! |
|
|
|
| Aberrant |
Dodany dnia 13.02.2008 20:49
|
![]() Postów: 872 Dom: Brak przydziału Punkty: 1047 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.01.08 |
No ja bym oczywiście chciała... W piątej klasie i tak czytałam HP i KF jako lekturę. W końcu to właśnie od tego sie zaczęła moja przygoda z HP. Na pewno teraz dostałabym jakąś dobra ocenę A wtedy nie pamiętam co dostałam Od cnót Gryfonów, kretynizmu Puchonów i wiedzy-o-własnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie!
*** Kiedy myślę i nic nie wymyślę to sobie myślę po co ja tyle myślałem aby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił. Gdyby mężczyzna nawet potrafił zrozumieć co myśli kobieta i tak by w to nie uwierzył. [Dorothy Parker] Dziś mężczyzna uchodzi już za dżentelmena, kiedy wyjmuje papierosa z ust, zanim pocałuje kobietę. [Barbara Streisand] Jeśli potrafisz śmiać się z siebie - to najlepszy dowód, ze masz poczucie humoru. [Molier] Nic tak nie odmładza, jak prawdziwie niedorzeczny kawał. Właśnie najgłupsze prawa natury są najbardziej smakowite. [Witold Gombrowicz] Jeśli czasem Polka się Panu Bogu uda, to już mówiąc po prostu, klękajcie narody! [Henryk Sienkiewicz] Dzień, w którym się nie śmiałeś, jest dniem straconym. [Phil Bosmans] *** ![]() Naj, naj: Norie-14 leśniczówka, terrorystka ![]() Mój grzybek^^ Jest niepowtarzalna, uwielbiam z nią rozmawiać (szczególnie o lesie ). Ma wspaniałe poczucie humoru ;]Draco i tak jest mój ![]() Ania 95 Za nasze skojarzenia^^ Jest po prostu niemożliwa ![]() Ma świetne poczucie humoru, uwielbiam z nią rozmawiać... I w ogóle... Jest jedną z najlepszych... Kochana Anix ;* Najlepszy tekst: "A Rudy je gumki" ( inne na końcu podpisu^^) miszel14 Szelka ![]() Ma świetne poczucie humoru, uwielbiam z nią rozmawiać. Ma fajnego (?) sąsiada ![]() Myszaaa ;* pocisk Obojniaczka taka sama jak ja. Klub Obojniaków ![]() Ma duże poczucie humoru ;] Qin Terrorystka, zabawka ![]() Fajnie się z nią gada, można z nią pożartować ( bez skojarzeń )Kochana Fiszka ;* ;] Evi-Lyn Hmm... Jest miła, sympatyczna Sama nie wiem za co ją lubię. KaputDraconis Za jej troske o moje włosy...^^ Ha! Jest powalona...^^ I dobrze DMateusz Dumbledore Za genialne teksty, przez które umieram ![]() Esey Za poczucie humoru, świetne teksty, miłe rozmowy^^ inne nie znaczy gorsze, inne znaczy zboczone lesniczowki smiley Nacia1234 Za to, że zawsze mówi to co myśli, jest ślizgonką, fajnie się z nią gada^^. Lubie ją DKarolcia_potteromaniaczka Za miłe rozmowy, poczucie humoru... ;* Uwielbiam z nią rozmawiać Utilisateur Utilek^^ Jest miły, można z nim pożartować. ^^ Klaudia@Harry Potter Fajnie się z nią rozmawia... I... w ogóle jest super d*** By Ania 95 ! D Proszę nie umierać...Abi i Nori były w lesie! W nocy... w domku... A tu: Domek z piernika! Abi i Norie oblewały Dzień Kobiet na swój sposób... W domku z piernika -Abi kocha las. Las kocha Abi. A Abi i Norie są w lesie! Rudy=Gumkopożeracz Ja: ja pieje.... DAnia: Kogut! kura jajko płód nowe życie "Psze pani, psze pani, bo on je gumki"... buhha Znaczy się gumy... "A skąd ten wytrysk?" "Util, nie wiem dlaczego ale twoj avek kojarzy mi sie z pedofilem, ktory chce komus to zrobic przez ekran..." Zgon... zgony... zgoń go, zgoń... Dobrze, że nie powiedziałam "zgol go, zgol"... buahah "A Abi bedzie ogladac Norie" "Ty nie wiesz co to sa gumki?" "Ty pedofilu, nie jedz tego dywanu!" Do Teletubisia - królika)Abi, od dzisiaj nazywasz sie "Gumeczka" |
|
|
|
| Remulus |
Dodany dnia 14.02.2008 01:05
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 6 Ranga: Mugol Data rejestracji: 13.02.08 |
Ja miałem w 6 klasie podstawówki 1 część do przeczytania a szkoda ze tylko to fajnie by było omawiać wszystkie części wreszcie miałbym sporo szusteczek z polskiego Każdy sam wybiera swoje przeznaczenie ;]
|
|
|
|
| nimfadora21 |
Dodany dnia 14.02.2008 19:34
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 85 Dom: Brak przydziału Punkty: 348 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 27.12.07 |
Ja już razem wciągnęłam HP i KF w listę lektur. W tamtym roku, kiedy przeczytaliśmy wszystkie lektury z listy Szanownego Pana Giertycha, pani chciała nam zadać dodatkową lekturę. I oto stałą się nią pierwsza część HP. Właśnie od tego zaczęła się moja przygoda z HP. Choć wolałabym, aby w tym roku nie było drugiej części lektury HP, ponieważ większość z mojej klasy nie lubi HP i byłoby dla nich to przymusem, a nie chciałabym, aby Hp stał sie obowiązkiem, tylko, aby nadal był przyjemnością, jeżeli ktoś nie chce aby otworzyła się mu brama do Potteryzmu to nigdy mu się nie otworzy. I koniec kropka. moje ulubione powiedzonko:
"NIE MÓW DO MNIE NIMFADORA":-) [img] http://hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg[/img] Ulubiony przedmiot: Transmutacja, Obrona przed Czarną Magią Ulubiony aktor: Rupert Grint Ulubiona aktorka: Emma Watson Wymarzona miotła: Piorunx ![]() Różdżka: 8 cali, kawałek klapy od sedesu, kawałek klamki Ulubiony nauczyciel: McGonagall Patronus: Kot Animag: Sarna Dom: Gryffindor Ulubiony kolor: niebieski, złoty ![]() ![]() ![]() Mój nick jest dość długi, więc, aby go całego nie pisać możecie pisać nimfa. Łatwij i prościej! |
|
|
|
| SeV |
Dodany dnia 14.02.2008 20:56
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 49 Ranga: Charłak Data rejestracji: 08.02.08 |
Było by extra gdyby dali Hp na lekture, chociaż jedną cześć po waszych postach widze że gdzie niegdzie juz jest, no niestety w m,ojej szkole nie, ale może w najbliższym czasie to się zmieni ;] ŚMIERĆ TO OSTATNI WRÓG KTÓRY ZOSTANIE POKONANY
Przyjaciele z hp.net (kolejność nie ma znaczenia, jak o kimś zapomniałem to pisać ;p )klaudusiaaa :* Apocalypso Malfoy :* (moja żona )GellertGrindewald :* (słodka osóbka do której można się przytulić w trudnych chwilach ;] ) Aga1995 :* bush ;] (spoko koleś z którym mozna pogadac na różne tematy;pp ) Justaa :* :* (nie będę sie rozpisywał, po prostu SUPER dziewczyna ;] ) ![]() |
|
|
|
| herma_007 |
Dodany dnia 14.02.2008 21:25
|
![]() Postów: 264 Dom: Brak przydziału Punkty: 4776 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 18.06.07 |
SeV, u mnie też nie mia. Niestety, chociaż kilka razy były jakieś wzmianki w podręcznikach i ćwiczeniach. Niestety nic konkretnego. Mam w rodzinie nauczyciela j.polskiego, na szczęście mnie nie uczył, to u niego w klasie omawiają lektury obowiązkowe i pozostawiają jakąś do wyboru uczniom. Więc mogą sobie zadecydować co chcą czytać, myślę, że jest to dobry pomysł. Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło Kupię nóż, zostawię nas dwoje Bo ja kocham Bukę! |
|
|
|
| herma_007 |
Dodany dnia 16.02.2008 15:14
|
Jako nauczyciel (i fan HP jednocześnie) uważam ten pomysł za idiotyczny. Dziękuję. Chyba nauczyciel W-Fu. Gdybyś był nauczycielem, na pewno stać by Cię było na bardziej rozbudowaną wypowiedz. Nawet nie napisałeś dlaczego uważasz ten pomysł za idiotyczny. Po innych postach można dojść do wniosku, że są tacy nauczyciele, którzy wprowadzają HP jako lektury obowiązkowe. Edytowane przez herma_007 dnia 16.02.2008 15:14 Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło Kupię nóż, zostawię nas dwoje Bo ja kocham Bukę! |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Baba zawsze musi krytykować moje ulubione książki, jak np. kawałek Wiedźmina Sapkowskiego... A co by było gdybyśmy omawiali HP. Umarłabym na śmierć. Ojoj :rip: 
Już widzę te protesty... A później też niezbyt realne- każdy profesor jakiego znam twierdzi, że w kanonie lektur umieszczone są najnudniejsze książki poszczególnych autorów. I przykro stwierdzić, że ludzie już od najmłodszych lat się zniechęcają. A chodźby taki Mickiewicz jakie miał ciekawe życie i o wiele lepsze dzieła niż te, które TRZEBA omawiać. (tak w ramach spamu- wiecie, że lubił się pzrebierać w damskie ciuszki?
bo moge ganiać z siekierą nie tylko ze względu na pottera 

Ravenclaw