Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
18.04.2026 13:02
Aż mi się przypomniało ożywienie na początku covidu. Kiedy to było w ogóle xD

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Drukuj temat
Książka czy film?
Prefix użytkownikaStefa
Książki bezapelacyjnie lepsze.

1. Mamy swoje własne wyobrażenie o akcji.
2. Znamy sytuacje pominięte w filmie.
3. Ekranizacja nigdy nie odda tego nastroju, tego napięcia i emocji, których doświadczamy, czytając.
4. Rozwija się nasza wyobraźnia.

A poza tym filmy o HP to jednak kino niezbyt wysokich lotów.
"A więc zabij mnie Voldemorcie, z ochotą powitam śmierć! Tyle że moja śmierć nie da ci tego czego szukasz... jest tyle rzeczy, których nie pojmujesz..."

LiDiablok
Hm. Co za pytanie. nie znam osoby, która stwierdziła by że film lepszy. I ja też tym wyjątkiem nie jestem.
Jak tak patrzę na wasze posty to dziękuję opatrzności, że zaczęłam czytać książki długo przed ekranizacjami... Choć i teraz, jak któryś raz czytam poszczególne tomy, moja wyobraźnia podsuwa część elementów z filmu- jak jej pasuje. Heh. nie mam na to wpływu. ;)
Edytowane przez LiDiablok dnia 31.01.2008 15:26

Prefix użytkownikaChristina
Zdecydowanie książki. Pobudzają wyobraźnię. A w filmach masz wszystko podane na tacy, więc co to za przyjemność ? A poza tym w filmach wiele wątków jest pominiętych .
i65.tinypic.com/2d7bmkw.jpg
That's all they really want
i63.tinypic.com/fc8xht.jpg
Some fun
i65.tinypic.com/1zgcchl.jpg
When the working day is done
i64.tinypic.com/68xamr.jpg
All girls - they want to have fun
i66.tinypic.com/24o5d1j.jpg

i64.tinypic.com/214waz4.png
i64.tinypic.com/258waba.png
zapodaj.net/images/d9840e51c9400.png

Nagroda za Najlepszą Miniaturkę Wojenną - Niebo pośrodku piekła
Nagroda za Najlepszą Serię o Ciemnej Stronie - Krwawy Zmierzch
oi66.tinypic.com/n36vcy.jpg

http://xchristix.tumblr.com
ElderWand
Zgadzam się z jedynym, z drugiej strony, filmy musiały by być jeszcze dłuższe, a już i tak trwają długo. Ja zdecydowanie wolę książkę. Teraz będę mieć czas i przeczytam całą serię :D Raz udało mi się tego dokonać w 1,5 tygodnia, no ale cóż, Harry to magia a magia potrafi zdziałać wszystko!
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:29
Dla Większego Dobra

fredzio
Zdecydowanie książka:
- jest dokładniejsza
- bardziej śmieszna
- bardziej wciąga i utrzymuje w emocjach
- jest zawsze pierwsza kiedy oglądam film znam już jego zakończenie z książki więc, aż tak mnie nie wciąga:)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:28

Morsmorde
Według mnie każda książka zawsze będzie lepsza od ekranizacji. Chociaż jest kilka dennych książek które doczekały się wspaniałych ekranizacji( nie mówię tu o Harrym). Z dobrych ekranizacji to na pewno trylogia Władcy Pierścieni. Rewelacyjna. W Harrym ładnie zrobili drugą. Czwarta do bani trochę, inaczej sobie to wszystko wyobrażałem.

Natalia_Potter
Oczywiście książki są lepsze! W niej jest więcej szczegółów.. W filmach jest wiele rzeczy pozmieniane lub opuszczone:| Czytając książki jest więcej emocji.. a film to tylko ponad 2 godziny oglądania. Zdecydowanie wolę książki o Harrym:D
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:23

Ges-en-la
Film czy książka?
Wybieram książkę!

Dlaczego?
Ponieważ w filmie jest dużo faktów pominiętych, choćby dlatego że jest on za krótki, żeby ująć w nim całą książkę. Oczywiście filmy też lubię. W końcu są 'wygodniejsze', bo nie trzeba składać literek jezyk Często po oglądnięciu jakiegoś filmu sięgam po książkę na której podstawie został zrobiony, no bo jeśli film jest interesujący to można go uzupełnić :D I najważniejsze jest, że jeśli przy filmie nie zasnęliśmy to przy książce też nie zaśniemy :D
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:36
hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg

'W miłości i na wojnie wszystko jest dozwolone, a tutaj mamy do czynienia po trochu z jednym i drugim.'

Bellatrix xD
Oh, zdecydowanie książka!! W filmie nie pokazują wszystkiego, a w książka jest bardziej kolorowa. Film nie może pokazać myśli Harry'ego i jego wyobrażeń. A jak czytasz książkę to sobie możesz wszystko wyobrazić.
Filmy też są super, ale to nie to samo co książka.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:34
"Harry,nie jesteś złym człowiekiem.Jesteś dobrym człowiekiem,któremu przytrafiło się wiele złych rzeczy(...)
Świat nie dzieli się na ludzi dobrych i śmierciożerców.Każdy ma w sobie tyle samo dobra co zła.Tylko od nas zależy jaką drogą pójdziemy"-Syriusz Black

wero92nika
Uważam,że tylko jedna ekranizacja była lepsza od książki: "Czara Ognia".
Takie jest moje zdanie. Najgorsze jest to, że muszą dużo fragmentów z książek opuszczać w filmach, żeby zmieścić się w czasie.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:33

Prefix użytkownikaGoszka
Książka jest lepsza. Zawiera więcej szczegółów. I nie wiem o co ta dyskusja. Filmy są do niczego. Praktycznie jeżeli ktoś nie czytał książki to nie będzie wiedział o co chodzi w filmach.

68.media.tumblr.com/fc2672d87f07e294d318933ac747d7f0/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo2_500.jpg

68.media.tumblr.com/1247c5965fe4e3bf9a88f2bfbed35765/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo3_500.jpg

http://www.filmweb.pl/user/Goszka_
Lily06011
Zdecydowanie wole książki niż filmy, a już szczególnie zawiodłam się na 4 części filmu:( choć mam znajomych, którzy nie czytali książki, a zobaczyli film i najbardziej podoba im się Czara Ognia. co mnie wydaje się bardzo dziwne, bo przecież tyle zostało tam pominięta, np. skląki tylnowybuchowe Hagrida albo stowarzyszenie WESZ:)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:38

Osenhai
Cóż mam powiedzieć... oczywiście, że książka. Czytając nasza wyobraźnia "pracuje", jesteśmy jakby uczestnikami wydarzeń. W filmie ponadto pominiętych zostaje wiele ciekawych wątków. Filmy o Harrym Potterze są denne (dużo bardziej podoba mi się ekranizacja Władcy Pierścieni), jedynym, który trzyma poziom jest "Harry Potter i Więzień Azkabanu".

jadomcia
Też uważam, że książka jest lepsza :) Można jakby wszystko po swojemu sobie wyobrazić itp, a film narzuca już jednak nam pewne rzeczy (np. wygląd bohaterów). Zresztą pomijają wiele scen jezyk Ale i tak po przeczytaniu książki warto obejrzeć film xD

nimfadora21
Książki. Filmy w ogóle nie są wierne książce. Sam Polkowski to przyznał. Powiedział, że trzeba być wiernym książce. I to jest moje motto. Lecz film też ma swoje zalety. Pozwala nam ujrzeć postacie, przedmioty, budynki, których nie umiemy sobie wyobrazić i nasza wyobraźnia tam nie sięga. Lecz nikt nie powiedział, że to co sobie wyobrażamy nie jest gorsze. Kiedy pierwszy raz czytałam Kamień Filozoficzny wyobrażałam sobie Hogwart jako ciemna wioska, gdzie stoją cztery czarne namioty. Lecz to nie było funkcjonalne, trzeba byłoby wyjść na dwór, żeby pójść na lekcję, czy gdziekolwiek indziej, a to nie było w książce opisane. I w tym momencie przydaje się film. Ale to naprawdę nie znaczy, że nasza wyobraźnia nie jest gorsza, a to, że widzimy w niej postać inaczej niż na filmie nie jest przestępstwem. Lecz ja bardziej polegam na książce. Producenci filmów Hp przysięgli Rowling, że film będzie wierny książce. I udało im się. Bo choć nie jest wierny to jest nasza wyobraźnia. Jeden z reżyserów przyznał także, że gdyby chcieli, aby film zawarł wszystko, to ponad 900 strona książka tytułu "Harry Potter i Zakon Feniksa" musiałaby trwać 16 godzin, a to chyba nie jest możliwe.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:38
moje ulubione powiedzonko:
"NIE MÓW DO MNIE NIMFADORA":-)

http://hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg[/img]

Ulubiony przedmiot: Transmutacja, Obrona przed Czarną Magią
Ulubiony aktor: Rupert Grint
Ulubiona aktorka: Emma Watson
Wymarzona miotła: PiorunxxD
Różdżka: 8 cali, kawałek klapy od sedesu, kawałek klamki
Ulubiony nauczyciel: McGonagall
Patronus: Kot
Animag: Sarna
Dom: Gryffindor
Ulubiony kolor: niebieski, złoty

hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg
img.userbars.pl/14/2773.gif
i32.tinypic.com/9hl6hw.jpg

Mój nick jest dość długi, więc, aby go całego nie pisać możecie pisać nimfa. Łatwij i prościej!

_HEDWISIA_
W porównaniu z książkami filmy to coś na co nie warto nawet spojrzeć. W książkach jest o wiele więcej szczegółów i faktów, których reżyser filmu nie uwzględnia. Przykre jest to, że wiele osób po obejrzeniu filmu czyta książkę i stwierdza: ''Film był lepszy w książce za dużo pozmieniali...'' Takie teksty mnie dobijają
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:21

asiav01
Wiadomo, że książka! Film to jedynie komercyjna forma przedstawienia przygód Potter'a dla tłumu "wiernych fanów", którzy nawet nie przeczytali książki. Poza tym te wszystkie ekranizacje omijają wiele ważnych szczegółów, które są niesamowicie ważne. Film nie jest w stanie przedstawić wszystkiego co Rowling uznała za konieczne. To nie wyklucza jednak tego że miło jest obejrzeć ekranizację przygód Harry'ego :)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:16
Czy jesteś równie inteligentny jak Hermiona Granger? Sprawdź to : http://www.iq-test.pl/?d=3669

Sev1302
Uhm. Zdecydowanie KSIĄŻKI. Filmy są trochę dziadowe, np. czytałam 7 i była tam nowa postać - brat Dumbledor'a i ja ją sobie jakoś tam wyobraziłam, a w filmie co będzie w dalekiej przyszłości będzie zupełnie inny...:(
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:16

_Luna Lovegood
Książki, książki, książki i jeszcze 100 razy Książki!
Filmy są do BANI!
Nie wiem, jak można być fanem Harry'ego Pottera nie czytając książki.
Ja zaczęłam od filmu, co było wielkim błędem.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:14
Śmiejcie się ze mnie, bo jestem inna. Ja śmieje się z WAS, bo wszyscy jesteście tacy sami!

* * *

Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.

* * *

http://www.myslodsiewnia.lua.pl/
Syriusz Black18
Ja uważam, że książki są o wiele lepsze, ponieważ:
1. Książka pozwala nam poprawienie swojej pisowni.
2. Pobudza wyobraźnię.
3. Książka podaje nam wszystko, a film jest to tylko część tych wydarzeń.
4. Czytając książkę targają nami różne emocje, a w filmie wszystko jest szybko i nie mamy czasu na przemyślenia.
Książkę możemy czytać długo, a film leci tylko 2-3 godz. i koniec. Każdy kto chce się coś dowiedzieć o HP lub o innych postaciach powinien na początku zacząć od przeczytania książki, a nie od filmu.
http://www.mirriel.ota.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=7892

http://karlos18.jestmistrzem.pl/
http://mrmusic.dbv.pl/news.php
http://harrypotterff.bloog.pl/id,3082562,title,Zdrada-czesc-1,index.html
http://SB18.powiedz.to

www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

http://mrmusic.dbv.pl

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: