Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Książka czy film?
|
|
Stefa |
Dodany dnia 24.01.2008 16:33
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 69 Dom: RavenclawPunkty: 437 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 27.07.07 |
Książki bezapelacyjnie lepsze. 1. Mamy swoje własne wyobrażenie o akcji. 2. Znamy sytuacje pominięte w filmie. 3. Ekranizacja nigdy nie odda tego nastroju, tego napięcia i emocji, których doświadczamy, czytając. 4. Rozwija się nasza wyobraźnia. A poza tym filmy o HP to jednak kino niezbyt wysokich lotów. "A więc zabij mnie Voldemorcie, z ochotą powitam śmierć! Tyle że moja śmierć nie da ci tego czego szukasz... jest tyle rzeczy, których nie pojmujesz..."
|
|
|
|
| LiDiablok |
Dodany dnia 31.01.2008 15:25
|
![]() Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 17 Ranga: Mugol Data rejestracji: 27.01.08 |
Hm. Co za pytanie. nie znam osoby, która stwierdziła by że film lepszy. I ja też tym wyjątkiem nie jestem. Jak tak patrzę na wasze posty to dziękuję opatrzności, że zaczęłam czytać książki długo przed ekranizacjami... Choć i teraz, jak któryś raz czytam poszczególne tomy, moja wyobraźnia podsuwa część elementów z filmu- jak jej pasuje. Heh. nie mam na to wpływu. Edytowane przez LiDiablok dnia 31.01.2008 15:26 |
|
|
|
Christina |
Dodany dnia 01.02.2008 16:16
|
![]() Pochwały: 15 Postów: 3325 Dom: SlytherinPunkty: 25495 Ranga: Niezwyciężony Mag Data rejestracji: 27.05.07 |
Zdecydowanie książki. Pobudzają wyobraźnię. A w filmach masz wszystko podane na tacy, więc co to za przyjemność ? A poza tym w filmach wiele wątków jest pominiętych . ![]() That's all they really want ![]() Some fun ![]() When the working day is done ![]() All girls - they want to have fun ![]() ![]() ![]() ![]() Nagroda za Najlepszą Miniaturkę Wojenną - Niebo pośrodku piekła Nagroda za Najlepszą Serię o Ciemnej Stronie - Krwawy Zmierzch ![]() |
|
|
|
| ElderWand |
Dodany dnia 03.02.2008 19:42
|
![]() Postów: 23 Dom: Brak przydziału Punkty: 32 Ranga: Charłak Data rejestracji: 03.02.08 |
Zgadzam się z jedynym, z drugiej strony, filmy musiały by być jeszcze dłuższe, a już i tak trwają długo. Ja zdecydowanie wolę książkę. Teraz będę mieć czas i przeczytam całą serię Raz udało mi się tego dokonać w 1,5 tygodnia, no ale cóż, Harry to magia a magia potrafi zdziałać wszystko! Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:29
Dla Większego Dobra
|
|
|
|
| fredzio |
Dodany dnia 04.02.2008 21:14
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 6 Dom: Brak przydziału Punkty: 13 Ranga: Mugol Data rejestracji: 04.02.08 |
Zdecydowanie książka: - jest dokładniejsza - bardziej śmieszna - bardziej wciąga i utrzymuje w emocjach - jest zawsze pierwsza kiedy oglądam film znam już jego zakończenie z książki więc, aż tak mnie nie wciąga Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:28
|
|
|
|
| Morsmorde |
Dodany dnia 06.02.2008 19:30
|
![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 29 Ranga: Charłak Data rejestracji: 06.02.08 |
Według mnie każda książka zawsze będzie lepsza od ekranizacji. Chociaż jest kilka dennych książek które doczekały się wspaniałych ekranizacji( nie mówię tu o Harrym). Z dobrych ekranizacji to na pewno trylogia Władcy Pierścieni. Rewelacyjna. W Harrym ładnie zrobili drugą. Czwarta do bani trochę, inaczej sobie to wszystko wyobrażałem. |
|
|
|
| Natalia_Potter |
Dodany dnia 06.02.2008 19:51
|
![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: 138 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 20.01.08 |
Oczywiście książki są lepsze! W niej jest więcej szczegółów.. W filmach jest wiele rzeczy pozmieniane lub opuszczone:| Czytając książki jest więcej emocji.. a film to tylko ponad 2 godziny oglądania. Zdecydowanie wolę książki o Harrym Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:23
|
|
|
|
| Ges-en-la |
Dodany dnia 07.02.2008 16:24
|
![]() Postów: 10 Dom: Brak przydziału Punkty: 53 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 04.02.08 |
Film czy książka? Wybieram książkę! Dlaczego? Ponieważ w filmie jest dużo faktów pominiętych, choćby dlatego że jest on za krótki, żeby ująć w nim całą książkę. Oczywiście filmy też lubię. W końcu są 'wygodniejsze', bo nie trzeba składać literek Często po oglądnięciu jakiegoś filmu sięgam po książkę na której podstawie został zrobiony, no bo jeśli film jest interesujący to można go uzupełnić I najważniejsze jest, że jeśli przy filmie nie zasnęliśmy to przy książce też nie zaśniemy Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:36
|
|
|
|
| Bellatrix xD |
Dodany dnia 07.02.2008 21:26
|
![]() Postów: 40 Dom: Brak przydziału Punkty: 58 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 27.01.08 |
Oh, zdecydowanie książka!! W filmie nie pokazują wszystkiego, a w książka jest bardziej kolorowa. Film nie może pokazać myśli Harry'ego i jego wyobrażeń. A jak czytasz książkę to sobie możesz wszystko wyobrazić. Filmy też są super, ale to nie to samo co książka. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:34
"Harry,nie jesteś złym człowiekiem.Jesteś dobrym człowiekiem,któremu przytrafiło się wiele złych rzeczy(...)
Świat nie dzieli się na ludzi dobrych i śmierciożerców.Każdy ma w sobie tyle samo dobra co zła.Tylko od nas zależy jaką drogą pójdziemy"-Syriusz Black |
|
|
|
| wero92nika |
Dodany dnia 11.02.2008 12:32
|
![]() Postów: 22 Dom: Brak przydziału Punkty: 68 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 10.02.08 |
Uważam,że tylko jedna ekranizacja była lepsza od książki: "Czara Ognia". Takie jest moje zdanie. Najgorsze jest to, że muszą dużo fragmentów z książek opuszczać w filmach, żeby zmieścić się w czasie. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:33
|
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 11.02.2008 15:10
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Książka jest lepsza. Zawiera więcej szczegółów. I nie wiem o co ta dyskusja. Filmy są do niczego. Praktycznie jeżeli ktoś nie czytał książki to nie będzie wiedział o co chodzi w filmach. ![]() ![]() |
|
|
|
| Lily06011 |
Dodany dnia 11.02.2008 16:53
|
![]() Postów: 10 Dom: Brak przydziału Punkty: 26 Ranga: Charłak Data rejestracji: 09.02.08 |
Zdecydowanie wole książki niż filmy, a już szczególnie zawiodłam się na 4 części filmu choć mam znajomych, którzy nie czytali książki, a zobaczyli film i najbardziej podoba im się Czara Ognia. co mnie wydaje się bardzo dziwne, bo przecież tyle zostało tam pominięta, np. skląki tylnowybuchowe Hagrida albo stowarzyszenie WESZ Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:38
|
|
|
|
| Osenhai |
Dodany dnia 12.02.2008 10:42
|
![]() Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 12.02.08 |
Cóż mam powiedzieć... oczywiście, że książka. Czytając nasza wyobraźnia "pracuje", jesteśmy jakby uczestnikami wydarzeń. W filmie ponadto pominiętych zostaje wiele ciekawych wątków. Filmy o Harrym Potterze są denne (dużo bardziej podoba mi się ekranizacja Władcy Pierścieni), jedynym, który trzyma poziom jest "Harry Potter i Więzień Azkabanu". |
|
|
|
| jadomcia |
Dodany dnia 13.02.2008 22:18
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 29 Ranga: Charłak Data rejestracji: 13.02.08 |
Też uważam, że książka jest lepsza Można jakby wszystko po swojemu sobie wyobrazić itp, a film narzuca już jednak nam pewne rzeczy (np. wygląd bohaterów). Zresztą pomijają wiele scen Ale i tak po przeczytaniu książki warto obejrzeć film
|
|
|
|
| nimfadora21 |
Dodany dnia 14.02.2008 19:27
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 85 Dom: Brak przydziału Punkty: 348 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 27.12.07 |
Książki. Filmy w ogóle nie są wierne książce. Sam Polkowski to przyznał. Powiedział, że trzeba być wiernym książce. I to jest moje motto. Lecz film też ma swoje zalety. Pozwala nam ujrzeć postacie, przedmioty, budynki, których nie umiemy sobie wyobrazić i nasza wyobraźnia tam nie sięga. Lecz nikt nie powiedział, że to co sobie wyobrażamy nie jest gorsze. Kiedy pierwszy raz czytałam Kamień Filozoficzny wyobrażałam sobie Hogwart jako ciemna wioska, gdzie stoją cztery czarne namioty. Lecz to nie było funkcjonalne, trzeba byłoby wyjść na dwór, żeby pójść na lekcję, czy gdziekolwiek indziej, a to nie było w książce opisane. I w tym momencie przydaje się film. Ale to naprawdę nie znaczy, że nasza wyobraźnia nie jest gorsza, a to, że widzimy w niej postać inaczej niż na filmie nie jest przestępstwem. Lecz ja bardziej polegam na książce. Producenci filmów Hp przysięgli Rowling, że film będzie wierny książce. I udało im się. Bo choć nie jest wierny to jest nasza wyobraźnia. Jeden z reżyserów przyznał także, że gdyby chcieli, aby film zawarł wszystko, to ponad 900 strona książka tytułu "Harry Potter i Zakon Feniksa" musiałaby trwać 16 godzin, a to chyba nie jest możliwe. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:38
moje ulubione powiedzonko:
"NIE MÓW DO MNIE NIMFADORA":-) [img] http://hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg[/img] Ulubiony przedmiot: Transmutacja, Obrona przed Czarną Magią Ulubiony aktor: Rupert Grint Ulubiona aktorka: Emma Watson Wymarzona miotła: Piorunx ![]() Różdżka: 8 cali, kawałek klapy od sedesu, kawałek klamki Ulubiony nauczyciel: McGonagall Patronus: Kot Animag: Sarna Dom: Gryffindor Ulubiony kolor: niebieski, złoty ![]() ![]() ![]() Mój nick jest dość długi, więc, aby go całego nie pisać możecie pisać nimfa. Łatwij i prościej! |
|
|
|
| _HEDWISIA_ |
Dodany dnia 19.02.2008 18:25
|
![]() Postów: 112 Dom: Brak przydziału Punkty: 107 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 17.02.08 |
W porównaniu z książkami filmy to coś na co nie warto nawet spojrzeć. W książkach jest o wiele więcej szczegółów i faktów, których reżyser filmu nie uwzględnia. Przykre jest to, że wiele osób po obejrzeniu filmu czyta książkę i stwierdza: ''Film był lepszy w książce za dużo pozmieniali...'' Takie teksty mnie dobijają Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:21
|
|
|
|
| asiav01 |
Dodany dnia 20.02.2008 18:14
|
![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: 9 Ranga: Mugol Data rejestracji: 20.02.08 |
Wiadomo, że książka! Film to jedynie komercyjna forma przedstawienia przygód Potter'a dla tłumu "wiernych fanów", którzy nawet nie przeczytali książki. Poza tym te wszystkie ekranizacje omijają wiele ważnych szczegółów, które są niesamowicie ważne. Film nie jest w stanie przedstawić wszystkiego co Rowling uznała za konieczne. To nie wyklucza jednak tego że miło jest obejrzeć ekranizację przygód Harry'ego Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:16
Czy jesteś równie inteligentny jak Hermiona Granger? Sprawdź to : http://www.iq-test.pl/?d=3669
|
|
|
|
| Sev1302 |
Dodany dnia 28.02.2008 22:38
|
![]() Postów: 420 Dom: Brak przydziału Punkty: 761 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 23.02.08 |
Uhm. Zdecydowanie KSIĄŻKI. Filmy są trochę dziadowe, np. czytałam 7 i była tam nowa postać - brat Dumbledor'a i ja ją sobie jakoś tam wyobraziłam, a w filmie co będzie w dalekiej przyszłości będzie zupełnie inny... Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:16
|
|
|
|
| _Luna Lovegood |
Dodany dnia 29.02.2008 19:22
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 16 Dom: Brak przydziału Punkty: 306 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.01.08 |
Książki, książki, książki i jeszcze 100 razy Książki! Filmy są do BANI! Nie wiem, jak można być fanem Harry'ego Pottera nie czytając książki. Ja zaczęłam od filmu, co było wielkim błędem. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 19:14
Śmiejcie się ze mnie, bo jestem inna. Ja śmieje się z WAS, bo wszyscy jesteście tacy sami! * * * Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony. * * * |
|
|
|
| Syriusz Black18 |
Dodany dnia 25.03.2008 12:49
|
![]() Postów: 15 Dom: Brak przydziału Punkty: 497 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 18.08.07 |
Ja uważam, że książki są o wiele lepsze, ponieważ: 1. Książka pozwala nam poprawienie swojej pisowni. 2. Pobudza wyobraźnię. 3. Książka podaje nam wszystko, a film jest to tylko część tych wydarzeń. 4. Czytając książkę targają nami różne emocje, a w filmie wszystko jest szybko i nie mamy czasu na przemyślenia. Książkę możemy czytać długo, a film leci tylko 2-3 godz. i koniec. Każdy kto chce się coś dowiedzieć o HP lub o innych postaciach powinien na początku zacząć od przeczytania książki, a nie od filmu. http://www.mirriel.ota.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=7892
http://karlos18.jestmistrzem.pl/ http://mrmusic.dbv.pl/news.php http://harrypotterff.bloog.pl/id,3082562,title,Zdrada-czesc-1,index.html http://SB18.powiedz.to |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Ravenclaw

Slytherin

Raz udało mi się tego dokonać w 1,5 tygodnia, no ale cóż, Harry to magia a magia potrafi zdziałać wszystko!
Często po oglądnięciu jakiegoś filmu sięgam po książkę na której podstawie został zrobiony, no bo jeśli film jest interesujący to można go uzupełnić 

choć mam znajomych, którzy nie czytali książki, a zobaczyli film i najbardziej podoba im się Czara Ognia. co mnie wydaje się bardzo dziwne, bo przecież tyle zostało tam pominięta, np. skląki tylnowybuchowe Hagrida albo stowarzyszenie WESZ