Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
02.06.2026 22:31
Mi tęskno za starym Hogwartem, szkoda że nigdzie nie został zapisany :v

Harrych świąt!
02.06.2026 22:06
Niecałe 13, a w tym roku stuknie ćwierćwiecze Rain

O choinka!
02.06.2026 10:16
13 jak założyłam konto, teraz 25 :(

Też tęsknię za tą stroną, dobrze się tu bawiłam i dzięki niej czułam się mniej samotna. Kiedyś to były czasy, a teraz nie ma czasów

Harrych świąt!
31.05.2026 20:16
To i ja się pochwalę. 25 lat jak zakładałem konto, 33 dzisiaj. Niestety założyłem późno, ale załapałem się na ostatki, kiedy ta strona jeszcze jakoś funkcjonowała.

Wielki Mag
27.05.2026 09:56
Ja miałem 19, i dosłownie za kilka dni minie 10 lat. Szkoda, że ta strona padła, swego czasu dużo dla mnie znaczyła tutejsza społeczność :(

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Harry Potter a Władca Pierścieni
Serea
Tak właściwie do tematu:
Władca Pierścieni i Potter? Osobiście w życiu nie próbowałam porównywać tych książek. WP i tak zawsze wygra. Tolkien to... Tolkien. Mistrz. Wzór dla pisarzy. Nie mówię, że Rowling pisze źle, jednak by zrozumieć HP nie trzeba mieć jakiś wielkich osiągnięć intelektualnych. To książka, którą zrozumie większość. Natomiast WP pełny jest delikatnych aluzji i zagadek, których nie zrozumie każdy.
Ja czytałem Władce Pierścieni i mogę powiedzieę, że te książki mogą stać na równi z wszystkimi częściami HP....

Nie zgodzę się. HP jest dużo niżej...
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:33
img217.imageshack.us/img217/8311/tumblrkyee1na7tq1qzmh77.gif

Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie.

img.userbars.pl/19/3689.png

FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid xD
* Io xD
* Sarahis!
(dopisałam się sama, sorry xD)
Esey
* losiek13
* E-Vaire
* Kyinra

Zapisy czynne ; P

OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA.

I odrobinę mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworzą Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko.

PseudoBETA do wynajęcia -> Sarahis poleca

Wielbicielka palantowatych tworów wyobraźni Serei i Sarahis xD

img.userbars.pl/162/32343.gif

http://myanimelist.net/animelist/Andromeda69
Adela
Hermiona1334 napisał/a:
Po obejrzeniu zwiastuna WP już mi się odechciało żyć. Harry jest o niebo lepszy, po prostu Harry to Harry. Harry rządzi:D

Odechciało ci się żyć? Dość ciekawe zjawisko, że po obejrzeniu zwiastunu filmu odechciało się komuś żyć. Osobiście się tym nie spotkałam. Więc zapytam z czystej ciekawości: co takiego w tym zwiastunie co odebrało ci chęć życia? Który moment tak na ciebie wpłynął?
A tekst, że "Harry to Harry" po prostu mnie dobił.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:34
One Ring to rule them all, One Ring to find them.
One Ring to bring them all and in darkness bind them.

img507.imageshack.us/img507/1860/16390it4.png

M@X
Lady Pink napisał/a:
Duże znaczenie ma sam fakt, ze Rowling i Tolkien żyli w zupełnie innych czasach. Gdy czytałam Władcę, ciągle nawoływałam się do Pottera jezyk Np: Gandalf przypominał mi Dumbledora, Frodo - Harry'ego, Sauron - Voldemorta, Gollum - Stworka jezyk Tak jakby pisarka wzorowała się na tej literaturze.

No ale wniosek mam jeden:
Tolkien - swoje krainy, postaci, bohaterów i cały świat Mordoru wymyślił sam. Unikalna powieść, cudowna historia pierścienia, od której po prostu nie można się oderwać. Według mnie to jest przykład doskonałej literatury fantastycznej.

Rwoling - pisząc Harry'ego wzorowała się głównie na mitologii (nawet imiona brała z tego źródła) no i może na Władcy Pierścieni, chociaż to tylko moje domysły jezyk. Główną zaletą jest po prostu historia i cała akcja powieści, wobec której nie można przejść obojętnie. Jej powieści rozeszły się po całym świecie głównie dzięki mediom i reklamie.

NieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNieNie
Tolkien wzorował się na legendach staroangielskich i szkockich. Myślisz, że On wymyślił elfy, krasnoludy, smoki i czarodziejów?! Myślisz, że to wymyślił, a potem wszystkie inne książki, filmy, gry, opowiadania i tysiącletnie opowiadania to od niego odgapiły?! BZDURA!! Co prawda Jo też się na czymś wzorowała, ale także inni pisarze. Tolkien był znakomitym znawcą legend i podań więc jego książka też odniosła sukces jak i książka Rowling. Myślisz że jest taka książka, która nie miałaby mędrca, który by pomagał bohaterom w pokonaniu zła? Myślisz że nie ma takiej książki gdzie nie było by bohaterów, każdy z zaletą, która w każdym innym momencie książki nie uratowała by ich z opresji? W każdej książce będzie podróż po coś, a potem wielka bitwa o dobro, gdzie paru dobrych zginie, ale w końcu dobro zwycięży.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:38
Welcome to the Wonderful World of not Knowing What The Hell is Going On

img9.imageshack.us/img9/855/flight815.gif

Piena
Hermiono 1334 mogła byś bardziej powiedzieć o co chodzi. Jestem z tego zdania, że póki się czegoś nie spróbuje to zawsze będzie się mówiło, że to jest nie dobre. Wiesz ja też tak na początku myślałem o Harrym, że to durna, ogłupiająca książka dla dzieci i dla mało rozwiniętych ludzi. Jednak pod koniec marca założyłem się ze swoją siostrą, że przeczytam wszystkie tomy HP i mnie wciągnęło. Harry to naprawdę świetna książka, ale moim zdaniem gorsza od WP. Ludzie proszę was przeczytajcie obie książki albo oglądnijcie oba filmy do porównania. Szanuje Rowling za stworzenie przygód młodego czarodzieja, ale Tolkien jak wspomniał Serea to mistrz.

"Iż" to nie to samo co "że".
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:39

Snivellus
Ciężko porównać WP z HP, bo właściwie widzę tam mało podobieństw. Tolkien to klasyk, Rowling jeszcze jeszcze do niego brakuje, choć cenię ją za stworzenie HP. Chociaż zazwyczaj nudzą mnie opisy czegokolwiek, u Tolkiena czytałam je z zainteresowaniem. Przy czytaniu jego książek trzeba się trochę "przyłożyć", wczuć się w to, co się czyta, bo pisze on innym, trudniejszym językiem niż Jo. Pottera czyta się szybciej i przyjemniej, nie mniej jednak świat przedstawiony we Władcy wart jest tego, by się nad nim skupić.

Jeśli natomiast chodzi o ekranizację powieści, to zdecydowanie większe wrażenie zrobił na mnie WP, świetne kreacje aktorskie, efekty specjalne, charakteryzacja i piękna muzyka. Nie bez powodu film otrzymał tyle Oskarów.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:43

Prefix użytkownikaAyris
Dla mnie takie porównanie jest bez sensu. To są dwie zupełnie inne książki i nic nie przeszkadza mi lubić je obie.
Tolkien stworzył praktycznie nowy gatunek, powołał do istnienia własny świat. Dlatego każda książka fantasy, choćby się bardzo chciała wyłamać ze schematu, będzie zawierała pewne rzeczy, które w fantastyce muszą być. Podobieństwa można znaleźć w kilku różnych kryminałach, romansach, sf itd. We "Władcy" urzeka mnie niezwykłość i baśniowość, epicka walka dobra ze złem, pewna metaforyka.
Rowling zrobiła coś zupełnie innego. Połączyła magię z realnym światem (zabieg ryzykowny, ale jej się udał). Potraktowała wszystko ze swobodą, dystansem, bawiła się różnymi źródłami i podała to wszystko w atrakcyjny sposób, jako coś nowego, świeżego, jako kawał dobrej, przemyślanej literatury.

grafikaayris.blogspot.com
Prefix użytkownikaYourSmile
Bardzo cenię Tolkiena. Ubóstwiam, wprost kocham jego książki! Irytuje mnie to, że wiele osób uważa, że jeśli u Tolkiena pojawił się Gandalf, a u Rowling Dumbledore to na pewno Rowling zgapiła go od Tolkiena.

Tolkien oparł całą swoją historię na legendach greckich, rzymskich, celtyckich, anglosaskich, arturiańskich, karolińskich, germańskich i nordyckich! Rowling oparła się głównie na legendach arturiańskich i germańskich.. Stąd są te całe podobieństwa! :)

Uważam, że za równo Ganalf jak Dumbledore zainspirowani są legendami arturiańskimi o MERLINIE!

Jeszce jedna sprawa.. przed Tolkien żył pewien kompozytor nazywał się Ryszard Wagner. Stworzył on operę pt. Pierścień Nibelunga".. Jest to piękny, bardzo długi dramat muzyczny, również zaczerpnięty z legend germańskich i nordyckich..

Fantastyka opiera się na tych wszystkich legendach, bez niech nie byłaby FANTASTYKĄ!
Zarzucanie, że ktoś coś od kogoś wziął jest po prostu bez sensu..

Dziękuję za uwagę!
Edytowane przez Prefix użytkownikaYourSmile dnia 09.05.2013 14:06

Prefix użytkownikaSyriuszWhite
Z drugiej strony nie można wykluczyć inspiracji Gandalfem etc.
Człowiek spotyka się z czymś co mu się podoba i stara się następnie wykorzystać dobre "pasujące" wzorce już sprawdzonych postaci.
Natura ludzka jest dość ograniczona i tak postać ma pewną cechę lub nie. Nie można od razu zarzucić plagiatu, gdy niektóre cechy głównie fizyczne się zgadzają. Starzec, broda, magia, bardzo duża wiedza.... boże to nawet Papa Smerf pasuje:)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:50

Prefix użytkownikaYourSmile
SyriuszuWhite.. jak widzę się rozumiemy. :) Nie wykluczam, tego, że Rowling mogłaby spodobać się postać Gandalfa. :)

Polecam Tobie i innym legendy np. arturiańskie. To są korzenie fantastyki. Legendy o Merlinie są naprawdę bardzo ciekawe, a jego postać świetnie pasuje do postaci za równo Dumbledore'a i Gandalfa.. Ja bardzo interesuję się mitologią grecką i rzymską, legendami arturiańskimi, germańskimi itp..
Bez nich fantastyka nie istniałaby.. I nie ma co się dziwić, że dwie magiczne, fantastyczne książki, są pełne podobieństw. :)

Prefix użytkownikaLossiril
Jak dla mnie jest to oczywiste, że Rowling inspirowała się Tolkienem.
Gandalf, stary mędrzec, potężny i mądry, zupełnie jak Dumbledore. Aparycje niemalże ta sama.
Gellert Grindelwald to odpowiednik Sarumana. Niegdysiejszy sprzymierzeniec i przyjaciel Dumbledora, który później staje się jego wrogiem zaślepiony rządzą władzy i potęgi.
Snape - Gríma Wormtongue. Aparycja nie pozostawia wątpliwości. Zakochany bez wzajemności w Eowinie tak samo jak Snape w Lily Evans.
Voldemort - Sauron. Najczarniejszy z czarnych charakterów, który po swojej stronie gromadzi najokrutniejsze, najobrzydliwsze istoty. Bezlitosny. Zarówno Sauron jak i Voldemort utracili swoje cielesne wcielenia [Voldemort na pewien czas]
i tak dalej i tak dalej ;)
"You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness,
no doubt about that."

49.media.tumblr.com/8fd19fd808466128891dbc622e847972/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo2_r1_250.gif45.media.tumblr.com/0657b0d7361e18d2e9b9ad59589ba694/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo8_r1_250.gif49.media.tumblr.com/44cba2a6756c07fec6f86f9c6baeabe6/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo4_250.gif

45.media.tumblr.com/d941556ef09d4df2aa4255e2d1916738/tumblr_o20215Cx8Z1txsq03o1_500.gif

www.nrdfeed.com/gImages/draco-scream-gif-gif71a7c2e0904f25cbb722c4b60d0e809153c8694c07ea4.gif

25.media.tumblr.com/96e036d50d60465467af86aaa10d1985/tumblr_mifwnfHhoW1r1da95o1_500.gif

tumblr klik

'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.'

'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.'

i59.tinypic.com/258b141.gif

'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.'

i58.tinypic.com/ne49j.jpg

It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one.

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najciekawszy_podpis.png

http://morivrty.tumblr.com
Prefix użytkownikaAyris
Lossiril napisał(a):

Jak dla mnie jest to oczywiste, że Rowling inspirowała się Tolkienem.
Gandalf, stary mędrzec, potężny i mądry, zupełnie jak Dumbledore. Aparycje niemalże ta sama.
Gellert Grindelwald to odpowiednik Sarumana. Niegdysiejszy sprzymierzeniec i przyjaciel Dumbledora, który później staje się jego wrogiem zaślepiony rządzą władzy i potęgi.
Snape - Gríma Wormtongue. Aparycja nie pozostawia wątpliwości. Zakochany bez wzajemności w Eowinie tak samo jak Snape w Lily Evans.
Voldemort - Sauron. Najczarniejszy z czarnych charakterów, który po swojej stronie gromadzi najokrutniejsze, najobrzydliwsze istoty. Bezlitosny. Zarówno Sauron jak i Voldemort utracili swoje cielesne wcielenia [Voldemort na pewien czas]
i tak dalej i tak dalej ;)

No fakt, coś w tym jest. Ale myślę, że można wybaczyć takie podobieństwa, jeśli weźmie się pod uwagę to, ile nowego Rowling wprowadziła do swojej książki. Prawdopodobnie wzorowała się na Tolkienie (jak mnóstwo innych pisarzy) ale napisała jednak coś nowego i zaskakującego, i jakby nie patrzeć, wyjątkowego. I zaraz potem zaczęła się wielka moda na książki, które z kolei nawiązują do Harry'ego i pokazują magię w sposób bardziej nowoczesny...

No a poza tym...

SyriuszWhite napisał(a):
Starzec, broda, magia, bardzo duża wiedza.... boże to nawet papa smerf pasuje:)

Są pewne archetypy, które zawsze były i będą. Ciężko z tym wygrać, choć bardzo podziwiam tych, którym się udaje. :D

grafikaayris.blogspot.com
Inaczej byłoby to podejrzane. Skoro jest pisarką, to do czegoś zobowiązuje. Poza tym nowe jak nowe... Rowling inspirowała się głównie legendami i mitologią, np. drewno, z którego wykonana była różdżka danej postaci miała za zadanie odwzorować cechy charakteru przypisywane drzewom w swoistych celtyckich 'znakach zodiaku'.
Niemniej jednak stworzyła fascynujący, równoległy świat, który pokochaliśmy ;)
"You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness,
no doubt about that."

49.media.tumblr.com/8fd19fd808466128891dbc622e847972/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo2_r1_250.gif45.media.tumblr.com/0657b0d7361e18d2e9b9ad59589ba694/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo8_r1_250.gif49.media.tumblr.com/44cba2a6756c07fec6f86f9c6baeabe6/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo4_250.gif

45.media.tumblr.com/d941556ef09d4df2aa4255e2d1916738/tumblr_o20215Cx8Z1txsq03o1_500.gif

www.nrdfeed.com/gImages/draco-scream-gif-gif71a7c2e0904f25cbb722c4b60d0e809153c8694c07ea4.gif

25.media.tumblr.com/96e036d50d60465467af86aaa10d1985/tumblr_mifwnfHhoW1r1da95o1_500.gif

tumblr klik

'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.'

'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.'

'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.'

It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one.

Prefix użytkownikaSyriuszWhite
Faktycznie podobieństwa są duże, pytanie tylko czy nie można tego typu porównań zrobić przy okazji każdej opowieści fantasy.
Może spróbujmy Gwiezdne Wojny porównać. Też pasuje jak ulał :)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:18

Prefix użytkownikazipi78
Ja ostatnio zaczęłam czytać "Hobbita" (książka opisuje wydarzenia dziejące się przed WP - jeśli ktoś by nie wiedział). Zaciekawił mnie dopiero 7 rozdział (podobnie miałam z HP), później jak dla mnie mega.
Styl Tolkiena jest trudniejszy, inny niż Rowling i minęło kila stron zanim się przyzwyczaiłam. W najbliższym czasie mam zamiar sięgnąć po Władce Pierścieni i dopiero po przeczytaniu staram się wypowiedzieć szerzej na ten temat, ale różnica jest spora.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:19

To ja Cię z góry uprzedzam, żebyś nie spodziewał się po WP tego, co przedstawia Hobbit. Hobbit był pisany z myślą o dzieciach i w istocie jest to książka kierowana głównie do młodszych czytelników; zawiera mało opisów i akcja toczy się bardzo szybko, natomiast Władca [...] to już zupełnie inna półka. Opisy czasem swoją długością aż przytłaczają, a jest ich naprawdę sporo, żeby nie powiedzieć, że cała seria to tony opisów przyrody i setki nazw krain, rzek, dolin et cetera et cetera. ;)
Chociaż ja i tak czczę Johna Ronalda Reuela Tolkiena *worship* ^^
no doubt about that."

tumblr klik

Prefix użytkownikalosiovsky
Jestem w trakcie czytania WP. Książka ta jest ciekawa, lecz są takie momenty, które zanudzają aż się chce przewinąć tą stronę. HP przeczytałem (i nadal wracam do tej książki) i dla mnie jest ciekawsza.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:21

Prefix użytkownikaanika10012

I dlatego książki Tolkiena przetrwają wieki, a Harry Potter będzie tylko chwilową komercyjną modą.

Ja się z tym totalnie nie zgadzam czytałam i to i to i zdecydowanie lepszy jest HP, a nie Władca Pierścienia:D Ale to moja osobista opinia.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:21

Prefix użytkownikalosiovsky
Ja czytałem i HP i WP dla mnie te książki są świetne mam zamiar wychować dzieci na HP i WP (jeżeli moje dzieci będą chciały czytać jakiekolwiek książki :D)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:22
" z tobą nie da się nudzić łosiu"

Łapa15

Sir Łosiu David I
- Przydomek który nadała mi Sir Łapa Szlachetna

"Nic nie daję zapatrzenie się w marzenia i zapominanie o życiu" - A.Dumbledore

oi61.tinypic.com/2wpmmas.jpg

Dziekuję Łapsonie :)

asset-8.soup.io/asset/2025/5021_8645.gif

Prefix użytkownikaNajpoten
Na wejściu mówię że jestem tu nowa.:hej:

Z faktu iż wcześniej czytałam HP, mam do niego większy sentyment, ale Władcy Pierścieni też jest jedną z lepszych serii książek fantastycznych.

Zacznijmy od tego, że WP został napisany wcześniej od HP, więc bardzo prawdopodobne, że świat przedstawiony w powieści pani Rowling, był wzorowany na WP.
Oczywiście WP jest kierowany do starszych odbiorców, pierwsze części HP jak i Hobbit były pisane z myślą o dzieciach w wieku około 10 lat.
Jest także wiele podobieństw, jak zauważyli moi poprzednicy, lecz książka nie jest przekalkowanym WP, za co bardzo ją cenie, gdyż pani Rowling dała mi jeden z najlepszych wspomnień dzieciństwa.

Przepraszam za powtarzającą się nazwę WP, ale nie chciało mi się pisać pełnej nazwy, a nie mogłam chwilowo znaleźć innego określenia.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:22

Prefix użytkownikaLily050
Bardzo lubię Władcę Pierścieni, to moja trzecia ulubiona książka zaraz po Harrym i Baśnioborze. Uwielbiam WP, ale dużo bardziej lubię HP. Harry'ego się czyta tak płynnie i łatwo, że nie można oderwać oczu od książki. Jest bardzo ciekawy, momentami zabawny i wzruszający. WP to świetna książka, ale żadna książka nie spodoba mi się nigdy aż tak, jak Harry.

Moje ulubione książki (polecam):
- Harry Potter
- Baśniobór
- Hobbit & Władca pierścieni
- Opowieści z Narnii
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 27.02.2014 12:23

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: