Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
18.04.2026 13:02
Aż mi się przypomniało ożywienie na początku covidu. Kiedy to było w ogóle xD

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Harry Potter i Kamień Filozoficzny
Prefix użytkownikaAneta02
Spotkałam się z różnymi opiniami na temat KF. Według niektórych owa część jest nudna i nie da się przeczytać rozdziału bez ziewnięcia. A jak wy podchodzicie do Kamienia Filozoficznego? Nie mówię o sentymencie a samej przyjemności z lektury. Omijacie niektóre kwestie, przerzucacie szybko kartki?

Tą częścią byłam zafascynowa, bo w końcu była...pierwszą! Naprawdę szybko ją przeczytałam i nie ziewałam :D Wszystko było takie nowe, wciągające...

Bo wtedy wierzyłam w nieomylność Tiary i wiedziałam, że z jakiegoś powody musiał trafić do Gryffindoru, a nie Kluseczek

Dokładnie! Według mnie, Tiara ma jakąś nadprzyrodzoną siłę, dzięki której może mieć wgląd to każdej osoby. Ale nie tylko w czasie teraźniejszym.

No cóż, dla mnie teraz jest tylko zużytą czapką xD
i.pinimg.com/originals/b0/de/82/b0de82da6d68b257040b5c632f9bb88c.gif

W ezoteryce Wunjo wskazuje na szczęście, które osiągamy szczerymi intencjami, życzliwością i zdrowymi relacjami. To dobra karma, która wraca w najlepszym dla nas momencie. Aby działać zgodnie z energią runy, dobrze jest otaczać się dobrymi ludźmi, którzy wznoszą nas do góry, zamiast ściągać na dół. Szczęście i radość mnoży się, kiedy się je dzieli, dlatego dbaj o relacje i dziel się dobrymi wibracjami z tymi, których kochasz.

Chlubne i niechlubne osiągnięcia

i.ibb.co/VDvT8Ym/2021-komentator.png

i.ibb.co/MGBXgg3/zaginionyaneta.jpg

https://www.wattpad.com/user/Lavender_Potter
Prefix użytkownikagordian119
Spotkałam się z różnymi opiniami na temat KF. Według niektórych owa część jest nudna i nie da się przeczytać rozdziału bez ziewnięcia. A jak wy podchodzicie do Kamienia Filozoficznego? Nie mówię o sentymencie a samej przyjemności z lektury. Omijacie niektóre kwestie, przerzucacie szybko kartki?

Ja osobiście z tym się nie zgadzam, ale w jakimś sensie rozumiem tych, którzy tak mówią. Pisałem już o tym wyżej, podobają mi się te wszystkie opisy tego, co działo się w Hogwarcie, nawet ta przygodowa część nie jest dla mnie aż taka ważna. Zresztą po przeczytaniu ileś razy całej sagi już naprawdę nie zwraca się uwagi na fabułę, bo ją się doskonale zna. Bardziej chce się wejść po prostu do tego świata jeszcze raz, poczuć po raz kolejny tę magię, a jej najwięcej jest właśnie w Kamieniu. W każdej kolejnej części te "zwyczajne" aspekty są strasznie spłycone.
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

www.harry-potter.net.pl/images/articles/gordian.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najpow2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-powazny.png

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/12/d8/e5/12d8e53b202c07dd261102bf53ad10c5.jpg

A jeśli chcecie zdobyć
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie cenią sobie fortele.

Posycz sobie, mała żmijko
Wij się, żmijko, wij
Bądź milutka dla Gordiana
Bo cię przybije do drzwi!

pobierak.jeja.pl/images/3/5/8/235806_coachingowe-brednie.jpg

Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) :D
i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018)
Prefekt Slytherinu 2017/2018

Bruno Boccanegra (od 8.07.2018)

Zresztą po przeczytaniu ileś razy całej sagi już naprawdę nie zwraca się uwagi na fabułę, bo ją się doskonale zna. Bardziej chce się wejść po prostu do tego świata jeszcze raz, poczuć po raz kolejny tę magię, a jej najwięcej jest właśnie w Kamieniu. W każdej kolejnej części te "zwyczajne" aspekty są strasznie spłycone

Dokładnie Love Tak jak wcześniej pisałam, KF najbardziej cenię za to, że najbardziej ze wszystkich części wprowadzał nas do świata magii. Opisy zamku i wszystkiego dookoła - po prostu dzieło sztuki.

Chociaż trzeba przyznać, że jak się czyta po raz kolejny to samo, aż się żałuje znajomości fabuły. Chciałabym zapomnieć wszystkiego i przeczytać HP od nowa :D

W ezoteryce Wunjo wskazuje na szczęście, które osiągamy szczerymi intencjami, życzliwością i zdrowymi relacjami. To dobra karma, która wraca w najlepszym dla nas momencie. Aby działać zgodnie z energią runy, dobrze jest otaczać się dobrymi ludźmi, którzy wznoszą nas do góry, zamiast ściągać na dół. Szczęście i radość mnoży się, kiedy się je dzieli, dlatego dbaj o relacje i dziel się dobrymi wibracjami z tymi, których kochasz.

Chociaż trzeba przyznać, że jak się czyta po raz kolejny to samo, aż się żałuje znajomości fabuły. Chciałabym zapomnieć wszystkiego i przeczytać HP od nowa

A ja właśnie nie. Znaczy z jednej strony fajnie by było o wszystkim zapomnieć i przeczytać to znowu z takimi wypiekami na twarzy, ale z drugiej strony właśnie czytanie czegoś po raz kolejny sprawia, że zwraca się uwagę na mniejsze szczegóły, które kiedyś naszej uwadze umykały, bo nie dotyczyły wątku głównego. Teraz dopiero możemy poznać chociażby jakieś zaklęcia, czy ogólnie świat magii, bo wcześniej to wszystko umykało, wydawało się dosyć mało istotne. To zupełnie inne czytanie :D
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

A jeśli chcecie zdobyć
To czeka was Slytherin,

Wij się, żmijko, wij

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) :D
i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

A że tak spytam: co czuliście, gdy czytaliście pierwszy rozdział Kamienia Filozoficznego? Ja byłam trochę zawiedziona. Ileż można czytać o głupim Vernonie pracującym w fabryce świdrów. Rozumiem, że te wszystkie postacie w "dziwnych strojach" i mówiące o upadku ciemności miały wprowadzić nas w nastrój, ale u mnie niestety tak nie było :(

Aneta02 napisał(a):

A że tak spytam: co czuliście, gdy czytaliście pierwszy rozdział Kamienia Filozoficznego? Ja byłam trochę zawiedziona. Ileż można czytać o głupim Vernonie pracującym w fabryce świdrów. Rozumiem, że te wszystkie postacie w "dziwnych strojach" i mówiące o upadku ciemności miały wprowadzić nas w nastrój, ale u mnie niestety tak nie było :(

A mi się to właśnie podobało! Znaczy ja to byłem trochę innym przypadkiem, dlatego że czytałem książki obejrzawszy wcześniej filmy. Znałem zatem doskonale wątek główny, no a takie sceny strasznie mi się podobały, takie po prostu opisy świata, których w filmie nie było. No i to jest takie fajne, autorka już nas wprowadziła w tej świat pokazując, że niby akcja dzieje się w naszym normalnym, rzeczywistym świecie, a jednak nie, bo istnieje jeszcze drugi świat, ukryty przed niemagicznymi.
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

A jeśli chcecie zdobyć
To czeka was Slytherin,

Wij się, żmijko, wij

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

Prefix użytkownikakospirre
A że tak spytam: co czuliście, gdy czytaliście pierwszy rozdział Kamienia Filozoficznego? Ja byłam trochę zawiedziona. Ileż można czytać o głupim Vernonie pracującym w fabryce świdrów. Rozumiem, że te wszystkie postacie w "dziwnych strojach" i mówiące o upadku ciemności miały wprowadzić nas w nastrój, ale u mnie niestety tak nie było

Szczerze mówiąc nie byłam zawiedziona, przeciwnie! Gdyby pierwszy rozdział Kamienia Filozoficznego zaczął się z przytupem później nie czułabym takiej satysfakcji z czytania kolejnych rozdziałów. To "mozolne" wprowadzanie w świat magii i poznawanie bohatera jakim jest Harry, sprawiało, że pochłonęłam książkę bardzo szybko.
I powiem szczerze, że w późniejszych częściach brakowało mi mugolskiego klimatu. To był fajny kontrast c:

Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, jeśli nie wiesz, gdzie jest jego mózg.

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

infj|aquarius|xvii|ravenclaw

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chciałam również podziękować wszystkim kochanym Ślizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

I powiem szczerze, że w późniejszych częściach brakowało mi mugolskiego klimatu. To był fajny kontrast c:

Mnie osobiście w całej serii zabrakło kontrastu pomiędzy tymi dwoma światami: nieświadomymi mugolami a potężnymi czarodziejami. Fajne by było, gdyby Rowling wprowadziła wprowadziła więcej tych pierwszych. Zawsze byłam ciekawa, jak np. wyglądałaby reakcja Rona na włączony telewizor, samoloty albo inne takie. To mogłyby być ciekawe opisy, gdyby tylko autorka nad tym pomyślała :c

Prefix użytkownikablad logiczny
Mnie też brakowało potem bardzo "mugolskiego klimatu" Tylko ten świat magii i magii :D Mugole jakby w ogóle się nie liczyli tylko stanowili jakieś blade tło. Albo co gorsza byli tylko dręczycielami Harry'ego. Cytując pewnego znanego tutaj wielu "mędrka na YouTube" "Rasizm!" :D Prawdę mówiąc to nie bardzo wtedy zwracałem uwagi na uczucia, bo tak to jest jak się wcześniej przeczyta krótkie streszczenie całej historii. Jednak przyjaźń jaka połączyła tak różne osobowości jak Harry, Ron i Hermiona to było coś. To chyba nawet więcej warte niż wszystkie te magiczne niezwykłości. Losiek kiedyś dosadnie stwierdził, że "bez Hermiony, to Harry i Ron dawno by gryźli ziemię" Śmiech
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Losiek kiedyś dosadnie stwierdził, że "bez Hermiony, to Harry i Ron dawno by gryźli ziemię"

Może by i gryźli, ale kto wie, jak potoczyłyby się losy Harry'ego, gdyby na przykład nie odmówił Malfoy'owi znajomości. Może zginąłby w kolejnej części? Albo jeszcze w tej samej? Chciałabym poznać wersję, w której Draco i Harry zostają przyjaciółmi :D

Prefix użytkownikaSam Quest
Chciałabym poznać wersję, w której Draco i Harry zostają przyjaciółmi :D

Myślę, że na to nie było szans, przecież Harry tak naprawdę odrzucił Malfoya przez to, że przypominał mu Dudleya. (tak to pamiętam) Gdyby ewentualnie Harry wychowywał się w innych warunkach to byłoby inaczej, no ale wtedy mielibyśmy inną postać. Więc Harry z taką przeszłością z jaką był, nie mógłby przyjaźnić się z Draco. No way xD

Jest jeszcze jedna rzecz, która była to poruszana przez Mikasę swego czasu, a nie pamiętam by ktoś z Was ją tutaj podchwycił na nowo. Chodzi o to, że trójka jedenastolatków przeszła przez zadania stworzone przez wykwalifikowanych czarodziejów. Wiem, że mieli Hermę, no ale w takiej sytuacji Dumbledore i jego zgraja nie przemyśleli chyba tego, że tworzą tor przeszkód, który może przejść dwunastolatek z odrobiną farta.
i.imgur.com/T8lLRQU.png

Ściana uznania i miłości

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie kłam, że go nie znasz
Harry'ego Pottera zagrał
niektórych nawet nabrał,
że ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdę są niebieskiego
"Tak jak Ron" - woła Ulica
dziewczyna pięknego lica.
Potteromaniak z niej na schwał
i nie jest to żaden wał.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie każda Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to słońce, czy to deszcz
W moich myślach on wciąż jest
Myślę o nim nieustannie
Nawet gdy się kąpię w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak się to zaczęło
Lecz gdy serce moje drgnęło
Cała byłam zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnę
Nawet jeśli spotkam bombę
Jest to miłość jednostronna
Ale źle to nie wygląda

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

Ściana chwały

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Wiem, że mieli Hermę, no ale w takiej sytuacji Dumbledore i jego zgraja nie przemyśleli chyba tego, że tworzą tor przeszkód, który może przejść dwunastolatek z odrobiną farta.

Według mnie to jest właśnie trochę naciągane. Ale jest zawsze ALE Śmiech Może Dumbledore chciał, by oni je obeszli? Może każdy nauczyciel wiedział, że ma tam nie wchodzić, a Harry miał obejść wszystkie zabezpieczenia i zniszczyć Voldemorta.
No halo, po co Dumbledore ukrywał kamień w szkole, skoro wiedział, że Voldzio po niego przyjdzie? Czy Albus D. był chłodnym człowiekiem, który mógł poświęcić kilku uczniów dla swojego celu?

Prefix użytkownikaCoSieDzieje
Skończyłem czytać KF kilka dni temu. I podczas tej ponownej lektury wcale nie umarłem z nudów, a wręcz pchnęło mnie to do przeczytania całej serii od początku.

Mimo wszystko podczas czytania fragmentu, w którym bohaterowie pokonywali przeszkody stworzone przez jednych z najlepszych czarodziejów w Anglii(coś chyba trzeba umieć, by uczestniczyć w takim przedsięwzięciu) pojawiły się w mojej głowie pytania. Pomijając to, że przeszkodą dla potężnego maga była tak naprawdę tylko zagadka Snape'a, naciągany fragment o zabiciu Quirrella dotykiem najważniejsze brzmiało następująco - dlaczego w komnacie z kluczami były trzy miotły? Dlaczego akurat trzy a nie jedna? Dlaczego w ogóle były tam miotły?
Skoro chcieliśmy stworzyć barierę nie do pokonania, przez którą sami od czasu do czasu przejdziemy, to nie potrzeba zostawiać mioteł. Dumbledore albo Flamel sami mogli ową miotłę przynieść gdyby chcieli dostać się do kamienia. Nawet jeśli jedna została przeniesiona przez Voldzia/Quirrella to skąd się wzięły pozostałe dwie?

Druga ciekawa kwestia. Wydaje mi się rzeczą naturalną zapalenie światła w ciemnym pomieszczeniu. Nawet przy pomocy zaklęcia. Czemu więc służyła pierwsza(lub druga uwzględniając pewnego słodkiego pieska) skoro przypadkiem można było ją pokonać?

Prefix użytkownikaLilyatte
Ja tak może zboczę z tematu zagadek: Dumbledore był starym, doświadczonym czarodziejem, który pokonał już jednego czarnoksiężnika w stuleciu, w którym żył. Dlaczego więc tak wolno skapnął się, że zatrudnił niechcący dwóch czarodziejów na stanowisko nauczyciela Obrony Przed Czarną Magią? No i dlaczego powiedział uczniom, że mają zakaz wchodzenia gdzieś tam? Przecież wiadomo że co zakazane, to bardziej kusi. Nie prościej byłoby to utrzymać w sekrecie? No i pozostaje jeszcze ktoś kto wypaplal czarodziejom nieco o słynnym trzecim piętrze i Puszku.
Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394

Dumna mama koronadzieciaWrozka

zapodaj.net/images/dbaa3837923e9.png

cdn.pixabay.com/photo/2014/04/02/10/21/roses-303548_1280.png

The world that's waiting up for me
That I call my own
Through the dark, through the door
Through where no one's been before
But it feels like home

Dlaczego więc tak wolno skapnął się, że zatrudnił niechcący dwóch czarodziejów na stanowisko nauczyciela Obrony Przed Czarną Magią?

Cóż, starość nie radość... szczerze mówiąc to właśnie podobają mi się te rniedociągnięciar1;. Czarodziej też człowiek, nawet sam Albus. Zresztą, nie oszukujmy się, Dumbledore jest specyficzny.
Myślę, że to jego osobowość, nie jest chodzącym ideałem.
A sam fakt, że pokonał Grindelwalda nie sprawi, że będzie perfekcyjnym dyrektorem i mentorem. Przecież to samo można powiedzieć o Harrym, mimo pokonania Voldemorta, ma wiele wad. Bycie rbohateremr1; nie czyni z nas wspaniałotwórców.
Owszem. Czasem irytowały mnie niektóre sytuacje, gdzie Albus nie grzeszył rozważnym myśleniem. A nie da się wszystkiego załatwić za pomocą różdżki, prawda?

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chciałam również podziękować wszystkim kochanym Ślizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

No nie, nie da się. Co nie zmienia tego, że Dumbledore powinien być już na to wyczulony. No i nie wydaje mi się, żeby ot tak sobie wstał z rana i stwierdził, że ukryje lustro i kamień no i da zwierzaczka i zabezpieczenia, żeby ten kamyk sobie po prostu był. Musiał mieć jakieś przeczucie, gdyby tak nie było równie dobrze kamień mógł zostać ukryty w Ministerstwie, w końcu jakby nie patrzeć Voldemort długo był już uznany za martwego i większość zakładała, że problemu nie ma. No ale jednak zdecydowano się na takie środki bezpieczeństwa. Dlaczego?

That I call my own
But it feels like home

To jest w sumie dobre pytanie.
Biorąc pod uwagę doświadczenie i wiedzę, jaką posiadał Albus, można wyobrazić
sobie naprawdę dużo. Przecież dyrektor Hogwartu był niezwykle inteligentny.
Posiadając moc i nabyte przez wszystkie lata doświadczenie mógł dokonać
czegoś naprawdę nadzwyczajnego. Oczywiście, nie jesteśmy w stanie powiedzieć,
co nim kierowało. Ale coś napewno. Weźmy pod uwagę fakt, że wiele razy
Dumbledore poddawał Harrego próbom. Zjawiał się ni stąd ni z owąd.
Zachowywał zazwyczaj dziwny spokój.
To naprawdę zagadkowy temat.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Nawet nie zagadkowy, ale coś tu śmierdzi na odległość. Chyba, że to znowu spontaniczny pomysł Jo na prowadzenie akcji xD Zresztą, to już chyba zostanie tajemnicą.
Juz tak klucząc wokół tematu Zwierciadła: Harry zachował się bardzo dojrzałe po mojemu, gdy porzucił przeszłość dla teraźniejszości. Do tej pory trochę mi smutno, gdy pomyślę sobie o odbiciu jego pragnień. No i oczywiście słynne memiczne skarpetki Dumbledora xD

That I call my own
But it feels like home

Prefix użytkownikaKHZP
Szybka odpowiedź na ostatnie pytanie i lecę z najważniejszym.
A jak wy podchodzicie do Kamienia Filozoficznego? Nie mówię o sentymencie a samej przyjemności z lektury. Omijacie niektóre kwestie, przerzucacie szybko kartki?

Książki (nawet lektury szkolne) powinno czytać się z przyjemnością (a przynajmniej schować na ten czas wszelki opór do kieszonki ;)). Nie wyobrażam sobie (w sensie, jestem w stanie, ale TAK NIE WOLNO), aby kiedykolwiek "skipować" książkę. Jak zdarzy mi się nawet zamyślić i nie wiem co czytam od razu wracam do pamiętanego fragmentu tak, abym mógł pochłonąć w pełni całą książki zawartość. Co innego szukać konkretnych fragmentów, a co innego je pomijać, bo to karygodny występek. Tak się nie godzi!

A co do Tiary Przydziału. Ludzie, stop! Jakie manipulacje? Przecież tiara to jeden z najznamienitszych (z całym szacunkiem) przedmiotów magicznych. Na prawdę uważacie, że 11-latkowie manipulowali potężnym, ośmielę się rzec, artefaktem? Sorki, ale dla mnie to już jest absurd. Ale prostując sprawę:

Tiara prowadziła z pirszorocznymi rozmowę, wspólne przemyślenia tylko w ich głowach. (Bonusowo wspomnę, że nikt Tiary nie rozliczy z decyzji, bo ma pełną w wyborze autonomię.) Ale jest ona tak mądra, że nie dość, że pozna zakamarki duszy każdego czarodzieja, to zadba także o jego przyszłość. Już rozwijam, co się pod tą przyszłością kryje.
Domy Hogwartu, to serio domy (nie budynki a rodziny, co nie?) na praktycznie cały rok szkolny. Co za tym idzie, na te domy składa się całe ich społeczeństwo, a więc ludzie, z którymi będzie się wspólnie pracowało, z którymi nawiąże się znajomości, a mówiąc drastyczniej, na których jesteśmy skazani na 10 miesięcy razy 7 lat. Jeżeli mamy obawy, patrzmy Neville, który sam sobą budzi wątpliwości i sam chętnie byłbym go do Klusek przygarnął, a którego Tiara przydzieliła do Domu Gryffa.
Można spekulować, że chłopak nie miał do Gryffindoru uprzedzeń, jak Harry do Slytherinu, ale bał się, że się nie nadaje. W takiej sytuacji Tiara wiedziała jak hartować takiego dobrego ducha. W sytuacji Harry'ego to nie był ani kaprys, ani obawy, że nie podoła wyzwaniom Slytha, ale jego subiektywna opinia, która mogłaby doprowadzić do zatracenia się w tym środowisku lub wywołania agresji czy lęków. Niby trochę to się wydaje skrajne, ale wyobraźcie sobie, że musicie spędzić 70 miesięcy w towarzystwie bogina, który nie odstępuje was na krok i od którego macie tylko wakacyjne przerwy, a i to tylko formalnie, bo świadomość, co będzie po sezonie letnim, będzie w głowie dalej mącić.
Tiara była bardzo mądra i po prostu rozważała różne możliwości. Moim zdaniem to nie "Przywilej Wybrańca", aby wybrać Dom, ale geniusz Tiary, która dbała o wcześniej wspomnianą przyszłość ucznia.

Co do moich osobistych wyobrażeń, mimo że zawsze stoję murem za kanonem, Nevill rzeczywiście pasuje mi do Klusek. Jeżeli miałbym jeszcze kogoś inaczej przypasować do innego domu, to chyba zdecydowałbym się na rozważenie obecności Seamusa Finningana w Domu węża, ale to tak tylko do rozważenia, z powodu smykałki do pirotechniki. Ale sama Tiara siedziała nad (na) nim dłuższą chwilę. ;)
No i klasycznie, po umiejętnościach i ich braku Hermiona - Krukoni, Ron - Puchoni, ale ich późniejsze postawy: lojalność i odwaga, walka ze złem mówiąc ogólnikowo, potwierdzają jedynie nieomylność Tiary Przydziału.

Mam nadzieję, że moim sympatiom też dałaby upust i wysłała do lochów przy kuchni. Śmiech
Huff-Huff-Hufflepuff!

Pozdro, Puchon KHZP

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
Dawno mnie tu nie było. Trochę śmiesznie.
/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

i58.tinypic.com/30tq9n8.jpg

i61.tinypic.com/531hle.jpg

Ja i HPnet: od 14.06.2013 10:41 - na zawsze!

i66.tinypic.com/fymvk1.jpg

Olśniewający swym uśmiechem KHZP

i64.tinypic.com/xgktat.png

Love Dziękuję! Love

Moje arcydzieła:

FF:
1. Na plaży.
2. Cukierki.
3. Wróżba z przeszłości

Artystycznie:
1. Borsuk - wyszywanka.

NAJMROCZNIEJSZY OBSZAR MOJEGO PODPISU

i63.tinypic.com/2ia8lmv.png

<p align="justify"> </p>

Ludzie, stop! Jakie manipulacje? Przecież tiara to jeden z najznamienitszych (z całym szacunkiem) przedmiotów magicznych. Na prawdę uważacie, że 11-latkowie manipulowali potężnym, ośmielę się rzec, artefaktem? Sorki, ale dla mnie to już jest absurd.

Właśnie nie, wręcz przeciwnie. W swojej wypowiedzi podkreśliłam, że moc Tiary i jej zdolności są z pewnością potężne, a Harry który wdał się z nią w dyskusję wykazał się odwagą, co być może zaważyło na przydzieleniu chłopca do domu Godryka. I jak już wspominałam - Tiara zapewne ma wgląd w przyszłość persony.

Ale jest ona tak mądra, że nie dość, że pozna zakamarki duszy każdego czarodzieja, to zadba także o jego przyszłość.

To jest dokładnie to o czym mówiłam parę postów wyżej ^^ Dlatego też posłużyłam się przykładem Nevilla. I nie chcę tutaj powtarzać tego samego.

---

Nie wiem jak wy, ale ja z początku byłam pewna, że Harry zaprzyjaźni się koniec końców z Draco, sprowadzając Ślizgona na "dobrą stronę mocy".
To były moje dziecięce wyobrażenia, w końcu czemu jakiś mały blondasek nie mógł zmienić się dla ukochanego przyjaciela? I szczerze mówiąc byłam pełna nadziei, że właśnie tak się stanie. Dopiero pod koniec książki zdałam sobie sprawę z tego, że moje oczekiwania są nieco nierealne, co mnie nieco zasmuciło. Nie mogło być jednak za pięknie, hm? No i nie znałam jeszcze mrocznej strony ojca Dracona, Lucjusza. Po przeczytaniu Komnaty Tajemnic zdałam sobie sprawę którą stronę trzyma rodzina Malfoyów. Mimo to żarzyła się we mnie jakaś iskierka nadziei na magiczną przemianę Draco. Niedoczekanie.
Nie parałam nigdy do niego żadną szczególną sympatią (oprócz Księcia Półkrwi). Jego zachowanie można by usprawiedliwić rodzinną atmosferą, aczkolwiek mając te szesnaście lat mógł posiadać nieco własnego rozumu.
Wracając do KF... Moje wyobrażenie o Slytherinie było mroczne. Uważałam ten dom za jakieś przeklęte miejsce, gdzie wszyscy to psychopaci, próbujący pożreć Cię na każdym kroku. I bałam się panicznie Snape'a. Był dla mnie jak najpotężniejszy czarnoksiężnik, który tylko czyhał w lochach na swoją ofiarę.
Biorąc pod uwagę fakt w jakim byłam wieku, można to spokojnie zrozumieć.
Czarne szaty Snape'a, jego temperament. No i Slytherin na jednym obrazku.
Gdy Tiara opadła na głowie Harry'ego a ten błagał, żeby tylko nie dostać się do domu Salazara miałam w głowie milion scenariuszy. A koniec końców to właśnie Pottermorowa (?) Tiara najczęściej mnie tam przydziela.

A jakie było wasze wyobrażenie Slytherinu, Dracona?

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: