Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
18.04.2026 13:02
Aż mi się przypomniało ożywienie na początku covidu. Kiedy to było w ogóle xD

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Czy chcielibyście. żeby Harry'ego wprowadzono do kanonu lektur?
Tomasz Mahanti
herma_007 napisał/a:
Jako nauczyciel (i fan HP jednocześnie) uważam ten pomysł za idiotyczny. Dziękuję.

Chyba nauczyciel W-Fu. Gdybyś był nauczycielem, na pewno stać by Cię było na bardziej rozbudowaną wypowiedz. Nawet nie napisałeś dlaczego uważasz ten pomysł za idiotyczny. Po innych postach można dojść do wniosku, że są tacy nauczyciele, którzy wprowadzają HP jako lektury obowiązkowe.

Proszę bardzo. Otóż uważam, że straciłaby ona cały swój urok stając się jedną z wielu lektur w szkole Wystarczy? Pozdrawiam.
A tak btw, to nie jestem nauczycielem WF'u jezyk
I'm flesh and blood, but not human. I haven't been human for years...

www.tomasz-mahanti.blogspot.com
_HEDWISIA_
Znam wiele osób które (według mnie niesłusznie) uważają HP za książke anty chrześcijańską, myślę że niechcieli by musiec jej czytac. Poza tym ludzie z mojej klasy nie przeczytali by tak ''gruuubej'' książki przez rok.

asiav01
Osobiście nie chciałabym żeby wprowadzono Harryego do kanonu lektur ponieważ bałabym się, że książka zostałaby znienawidzona(mimo że jest wspaniała). Czy nie macie takiego uprzedzenia przed lekturami szkolnymi? Nie chcecie ich wywalić i zbuntować się? A poza tym chcielibyście żeby jakaś stara nauczycielka polskiego, która książkę przeczytała raz robiła za experta? Ja bym tego nie zdierżyła:rip:
Czy jesteś równie inteligentny jak Hermiona Granger? Sprawdź to : http://www.iq-test.pl/?d=3669

jedyny
Drodzy uczestnicy tego aczkolwiek niezbyt udanego forum!

Mój post prawdopodobnie nie pasuje do tego tematu. Nie szkodzi.
Chciałbym podziękować wszystkim ( no może prawie wszystkim ) za te kilka miesięcy, które razem spędziliśmy na tym forum. Na szczęście to już koniec. Wielokrotnie zdążyłem już przeczytać, że dla antypotterów nie ma tu miejsca. Wręcz podręcznikowy przykład ograniczania wolności słowa. Mimo to przyjemność sprawiało mi odpisywanie na Wasze posty, a satysfakcję przynosiło wytykanie Wam błędów i wskazywanie prawidłowego toku myślenia.
Muszę przyznać, że nie spodziewałem się spotkać na tym spaczonym, potterowskim forum ani jednej inteligentnej osoby. Moje przewidywania nie spełniły się. Piszą tu także mądrzy ludzie ( jetinajt, syriusz, Miss Bagwell, Paladyn ) chociaż muszę przyznać, że odradzam im tej praktyki. Durnie, którzy wierzą nie wiadomo w co nie dadzą się przekonać nikomu i niczemu. Radzę Wam skończyć a ta farsą. Są ciekawsze fora. Niestety reszta uczestników częściowo, a kilku nawet w całości spełnia moje oczekiwania co do inteligencji ludzi piszących na tym forum.
Nie chciałbym, aby ktoś zarzucił mi, że zniechęciłem się, stchórzyłem, czy coś w tym stylu. Nasze dyskusje po prostu nie maja sensu. Wy stoicie przy swoich bzdurach, a ja przy swoich poglądach. Bezskutecznie wciskamy je sobie nawzajem. HP to kiepskiej jakości fikcja robiąca ludziom wodę z mózgu. Sama dyskusja o niej sprawia wrażenie, że ten wielce naiwny świat, bez prawa naturalnego czy norm moralnych istnieje. Dzięki Bogu tak nie jest! Szkoda tylko, że ludzie poprzez zwyczajna głupotę fascynują się nim i akceptują go.
Chciałbym również zauważyć pewna bezsensowność tego forum ( pewnych tematów ). Np.: temat chrześcijaństwo (Książki). Napisałem mądry post, udowodniłem bzdurność założeń użytkowniczki Serea ( sorry, ale nazwa taka, że nawet nie wiadomo jak to odmienić), potem pouczyłem Goszką co do sensu pisania postów i cisza. Temat traci sens. Odzyska go dopiero za kilka dni, kiedy to fanatyczny miłośnik HP, posiadający idiotyczna nazwę wynikającą ze zmiany, zdrobnienia itp. imienia jednego z bohaterów, napisze: Magia pasuje / nie pasuje do chrześcijaństwa., czyli to, co powtarza się w kółko setki razy. Po co taki cyrk? Jak chcecie wiedzieć takie rzeczy, to zróbcie ankietę, a tak, to ciągle piszą to samo.
Proszę, potraktujcie ten post jako wcięcie do tematu nie mające wpływu na całość. Nie komentujcie go, bo:
1.Na prawie wszystkich tematach będzie się pisać o tym samym,
2.Więcej nie wejdę na to plugawe forum i nie przeczytam Waszych sprośnych komentarzy i marnych zarzutów.
Możecie nawet usunąć mnie z tego forum razem ze wszystkimi moimi postami. Będę zaszczycony, że wchodząc na forum nikt już nie zobaczy profilu jedyny w bliskim sąsiedztwie najgorszych postów, jakie tylko mogą pisać potteromaniacy.
Limonka, nie dopisuj do tego postu żadnych złośliwych, czy głupich komentarzy, bo przy odrobinie szczęścia nigdy ich nie przeczytam, a pisanie ich świadczyć może o ślepej chęci afirmacji własnych czterech liter, braku gustu, smaku i honoru lub po prostu, że nie do końca przeczytałaś mój post.
Wszystkim brnącym dalej w to potterowskim bagno życzę szczęścia. Mogę się za Was pomodlić, ale już więcej nie będę odpowiadał na Wasze pozbawione sensu posty i czytał rzeczy, które jedynie psują dobre samopoczucie. Ja osobiście wolę nasz piękny, realny świat pełen miłości i Boga, od bzdurnej rzeczywistości, w której liczy się tylko prywata i to, kto pierwszy wyciągnie różdżkę.
I jeszcze jedno. Możecie nawet modlić się do tego Waszego Pottera, ale nie obrażajcie przy okazji uczuć religijnych innych osób.

Z wyrazami szacunku dla w/w czterech inteligentnych osób
I machając ręka do wszystkich innych, coraz głębiej brnących w to bagno nienawiści i bezwstydu

Życzę szczęścia i rozumu
jedyny

Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?

MarlenQa
Hah^^ A kto by nie chciał? W pierwszej klasie gimnazjum Harry Potter zamisat ''Krzyżaków'' to by było jak błogsławieńatwo :lol:
''W Gryffndorze kwitnie męstwa cnota, króluje odwaga i do wyczynów ochota'' :)

hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg

hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg

a2t1
Stefa napisał/a:
HP lekturą? Wykluczone. Cała klasa zaczęła by się zżymać, że muszą to czytaćjezyk A najważniejszy powód: książka straciłaby swój urok, stałaby się kolejną nudną serią czytaną z przymusu. Harry Potter jest po prostu zbyt niezwykły, aby wprowadzać go do nudnego szkolnego programu:D

Właśnie:/ U mnie w klasie Harry jest wprowadzony do lektur, ale dodatkowych:)
Dobrze, że nie do obowiązkowych bo moja klasa nie lubi Harry'egoNie i długich książek na a wtedy bym musiał wysłuchiwać ich mruczenia:(. Książka straciłaby też tą wyjątkowość:(
Ja już byłem pytany z sześciu części Harry'ego:)

Naprawdę nie wiem jak można nie lubić tej książki:)

www.a2t1.startowy.com
Ball
Jasne, żebym chciał. U mnie w klasie wszyscy się jarają, że film obejrzeli i co im z tego.
A poza tym nasi porąbani nauczyciele nie będą chcieli czytać nowej książki...
img.userbars.pl/121/24174.gif
img.userbars.pl/124/24748.png
img.userbars.pl/91/18145.jpg
img.userbars.pl/122/24268.jpg
img.userbars.pl/93/18565.gif
img.userbars.pl/99/19723.png
img.userbars.pl/53/10410.png
img.userbars.pl/122/24386.png
img.userbars.pl/122/24275.jpg

wilku94
Taaakkk.... oczywiście bez dwóch zdań... Harrt Potter bardzo mnie wciągnął i jak by go wprowadzono to by była jedyna lektura którą bym chciał czytać... ;PP ;))
Pozdrwaiam ;)

karolakhp
Ja również jestem zdania na TAK ! tak jak mój poprzednik również z chęcią bym czytała :D:D I chyba pierwszą była by lekturą jaką przeczytałam w całości :;)

Pozdrawiam :smilewinkgrin:
"-... A teraz zwracam się do ciebie, Harry Potterze. Pozwoliłeś by twoi przyjaciele zginęli za ciebie,zamiast
otwarcie stawiać mi czoło. Będę na ciebie czekał w Zakazanym Lesie. Przez godzinę.Jeśli się tam pojawisz,jeśli się nie poddasz, bitwa znowu rozgorzeje,ale tym razem ja sam ruszę do boju, Harry Potterze odnajdę cię i ukarzę każdego mężczyznę,kobietę i dziecko, którzy będą próbowali ukryć cię przede mną.Masz godzinę"

^^^^

"-Byłeś taki dzielny.
Nie mógł mówić. Pochłaniał ją wzrokiem,myśląc,że mógłby tak stać i patrzeć na nią wiecznie. Tylko patrzeć,nic więcej.
-Jesteś już blisko-powiedział James.-Bardzo blisko.Jesteśmy ciebie tacy dumni.
-Czy to boli ? To dziecinne pytanie wymknęło mu się z ust, za nim zdołał je powstrzymać.
-Umieranie?Nie,w ogóle nie boli- odrzekł Syriusz-To takie coś jak zaśnięcie, tylko jest szybsze i łatwiejsze.
-A on będzie chciał zrobić to szybko. Żeby już było po wszystkim-odezwał się Lupin.
-Nie chciałem,żebyście umarli- powiedział Harry,a te słowa też wyrwały mu się bez udziału woli.-Żadne z was.
Przepraszam..."

^^^^

"-Zostaniecie ze mną?
-Do samego końca-odrzekł James.
-Nie zobaczą was ?
-Jesteśmy częścią ciebie- powiedział Syriusz.-Nikt inny nie może nas zobaczyć.
Harry spojrzał na swoją matkę.
-Bądź blisko mnie-szepnął.
I wszedł w mroczny las."

^^^^

Gizmolina
Moim zdaniem TAK!! To chyba jedna z niwielu książek, które czytam z takim zapałem i myślę, że powinna być lekturą (szczególnie w podstawówce:))
Może kiedyś Minister weźmie nasze prośby pod uwagę... :smilewinkgrin:
WWW.VERITASERUM.CBA.PL

Prefix użytkownikaPatka-wariatka
Tak :D byłoby bardzo fajnie.. po pierwsze ciekawie ( nie ma to, jak przerabiać ulubioną książkę ) po drugie, jak już poprzednik wspomniał.. wykazać sie wiedzą.. :D < szpaan> ;PP
img234.imageshack.us/img234/7619/nagitarzehw2.png

Bo Świat ma wiele odcieni .. xD

Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi
Bo nie jesteś sam
Śpij, nocą śnij
Niech zły sen cię nigdy więcej nie obudzi,
Teraz śpij ..

Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma
Kiedy ciemny wiatr porywa spokój,
Siejąc smutek i zwątpienie
Pamiętaj, że ..

Jak na deszczu łza,
cały ten świat nie znaczy nic, o nic ..
Chwila która trwa, może być najlepszą z twoich chwil ..
Najlepszą z twoich chwil ..

Idź własną drogą, bo w tym cały sens istnienia,
Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia, bez niepotrzebnych niespełnienia
myśli złych..

img398.imageshack.us/img398/6276/1146351hg2.jpg

Ben Barnes, czyli Książę Kaspian <3

img48.imageshack.us/img48/5102/1779181rj2.jpg

Prince Caspian <3.

Lubię, uwielbiam, kocham, podziwiam ..

- ZHP, przygody, muzykę, moją gitarę, książki.

-Piłkę nożną, lizaki, gumy balonowe, delfiny.

- Czarne koty, sok pomarańczowy, trampki, czasami burzę.. (;

-Las, wakacje, przyrodę, lenistwo, morze, góry..

-Severus'a Snape'a, Lunę Lovegood i Draco Malfoy'a (Tom'a Felton'a również ;*).

img49.imageshack.us/img49/7426/250pxharpedelumieremn2.jpg

`Czy wiesz czemu wilk tak wyje w księżycową noc .. ?

Laurelome
Nieee! Nie, na litość Boską!
Omawianie książek w szkole tylko szkodzi ich przekazowi. Nie zawsze, ale pomyślcie sobie o tych wszystkich polonistach zamieniających nawet interesującą książkę w prawdziwy koszmar. Także jak czytać - to dla przyjemności. (:
Nolite iudicare, et non iudicabimini.

wlizskif1990
ja jestem tego samego zdania jak byla by omawiana w
szkole to juz nikt by jej nie czytal z przyjemnosci tylko z przymusu :(
a tak byc nie moze :D

MarlenQa
Z przymusu...HP byłaby wtedy taką samą lekturą jak każda inna, a teraz większość uczniów nie czyta lektur, jeśli im się poprostu nie podobają...Zresztą..jak się już przeczytał HP raz, to chyba się tego tak szybko nie zapomni, hmm..? Bo ja bym nie zapomniała, i wtedy nie musiałabym czytać go jeszcze raz, ale i tak bym przeczytała xD Gizmolina ---> jeśli Hp miałby być kiedykolwiek wprowadzony do kanonu lektur to tylko i wyłącznie w gimnazjum. HP jest lekką książką w czytaniu, ale na ogół jest trudna do zrozumienia. Niktórzy nastolatkowie nie rozumieją paru wątków, a co dopiero dzieciarnia z podstawówki. Chociaż spotkałam się z takimi, którzy czytają HP i go bardzo dobrze rozumieją :) Ja przynajmniej w książce zrozumiałam wszystko, no może poza jedną rzeczą: gdy Harry na chwilę umarł to co to było w koszyku? To okropnie, brzydkie dziecko które płakało? Wydaje mi się, że to mógł być Voldemort ale nie ejstem pewna...^^
''W Gryffndorze kwitnie męstwa cnota, króluje odwaga i do wyczynów ochota'' :)

hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg

Adela
Ja osobiście nie chciałabym żeby Harry Potter znalazł się w kanonie lektur. Mogę go przeczytać kiedy tylko chcę, a myślę, że przerabianie HP na języku polskim i rozkładanie książki na "czynniki pierwsze" obrzydziłoby mi ją. Wolę czytać książki dla przyjemności, a nie dla oceny na polskim.
One Ring to rule them all, One Ring to find them.
One Ring to bring them all and in darkness bind them.

img507.imageshack.us/img507/1860/16390it4.png

bernadetta144
Ja miałam za lekturę książkę Harry Potter i Komnata Tajemnic. Mieliśmy z niej kartkówkę, wypracownie i w ogóle omawialiśmy ją tak jak inne lektury w szkole.
Bardzo bym się cieszyła, gdyby Harry Potter i Insygnia Śmierci były lekturą w mojej szkole, albo gdyby weszła do kanonu lektur. Pozdrawiam.:D

xHermionax
Nie będzie ponieważ, jak to mówią politycy: jest tam za dużo brutalności co jest niestosowne bo przecież szkoła ma uczyć kultury i w ogóle takie tam głupoty...
Mówiąc jednak szczerze to chciałabym mieć te książki (all) jako lektury szkolne.
Miło będzie do tego wrócić ponownie^.^
Gorzej tylko; gdzie wypożyczyć? Toć nie wszystkie biblioteki je mają a jak już mają to mało.
^.^ Plotkuj, Opluj, Zbesztaj Kotku, Ja i Tak Się Będę Śmiała.
*Jestem Sobą i Mam To Szczęście Bo Nie Wszyscy Mogą"
*Nie Po To Umiem Mówić - By Milczeć"
*Być Silnym - To Boli..."
*Mierzymy Ponad Cel By Trafić Do Celu"
*Uwierz W Siebie - Wiara Czyni Cuda"

Krzychu_110
Harry Potter 33 napisał/a:
Nie!
Harry lekturą? Nigdy w życiu! Znam masę ludzi, którzy czytają lektury tylko z przymusu. To by nie wyszło na dobre Harry'emu. Wertowanie jego słów po kolei... NieNieNie

Ja nie lubię czytać, a lektur szkolnych nie czytam już od pierwszej gimnazjum czyli 3 lata (chyba że streszczenie), ale mimo to Harry'ego lubię czytać, chociaż zgadzam się z tobą że to by nie wyszło bo dużo ludzi czyta lektury z przymusu..

xHermionax
Ale by przeczytało i może akurat by się spodobało, co?
Cuda się zdarzają^.^

Lepszy HP niż Opowieści z Narni - bo nam to chciała babka wcisnąć.
^.^ Plotkuj, Opluj, Zbesztaj Kotku, Ja i Tak Się Będę Śmiała.
*Jestem Sobą i Mam To Szczęście Bo Nie Wszyscy Mogą"
*Nie Po To Umiem Mówić - By Milczeć"
*Być Silnym - To Boli..."
*Mierzymy Ponad Cel By Trafić Do Celu"
*Uwierz W Siebie - Wiara Czyni Cuda"

isabelle99
Już w niektórych szkołach Harry Potter i Kamień Filozoficzny jest lekturą obowiązkową. Ale czy chciałabym, żeby tak było wszędzie? Nie wiem... Nie można przymusić ludzi, żeby się nagle zafascynowali tą serią... TE KSIążKI Są TYLKO DLA LUDZI Z WYOBRAźNIą. :smilewinkgrin::smilewinkgrin:

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: