Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Najpiękniejsze baśnie, jakie znacie
|
|
KubeN |
Dodany dnia 09.09.2013 19:34
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 124 Dom: HufflepuffPunkty: 999 Ranga: Wzór do naśladowania Data rejestracji: 19.04.13 |
Cześć! Chciałem się zapytać czy znacie jakieś baśnie które uważacie za piękne. Czy są takie które utkwiły wam kiedyś w pamięci. Piszcie, bo jestem ciekawy kto jakieś ciekawe baśnie zna. Czekam na wasze komentarze. Edytowane przez Smierciojadek dnia 11.04.2014 19:28 Guess who back(again)?? The Majne podpis ludziu właśnie czytasz Siemka! Jestem KubeN, a raczej Kuba(właściwie to Jakub, ale wszyscy mówią Kuba) Konieczkowicz. Mam 13 lat. Mieszkam w Kielcach. Co tu dużo mówić ( a raczej pisać )lubię reggae, rap i hip hop. Jestem raczej człowiekiem spokojnym ( choć nie zawsze ). Chciałbym być mentalistą lub iluzjonistą ( jak nie wiecie co to jest to zawsze można liczyć na pomoc cioci wikipedii ). Dobra o mnie tyle. A, i tu macie link do mojego "przedstaw się": http://www.harry-...d_id=13971 ![]() " Magia nie istnieje dopóki jej nie stworzymy " By KubeN ![]() ![]() "Ból jest najlepszym nauczycielem. Tylko nikt nie chce być jego uczniem." Bruce Lee KAKAŁO ![]() C.D.N... [/b] |
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 09.09.2013 21:14
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 328 Dom: GryffindorPunkty: 3481 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
Trudno powiedzieć. Jestem na etapie czytania książki z baśniami braci Grimm, mam kilka swoich ulubionych, ale w ich przypadku ciężko powiedzieć, czy są "piękne", bo są po prostu trochę brutalne momentami Za to jeśli chodzi o filmy baśniowe, to pokochałam "Niekończącą się opowieść" - do tej pory zawsze ją omijałam, obejrzałam dopiero niedawno i zakochałam się w tym filmie, jest po prostu cudowny, zachowany baśniowy klimat, świetne przesłania i ładne widoki, po prostu cudo. EDIT: O, przypomniało mi się. Baśń "O dzielnym krawczyku" - jedna z moich ulubionych. Może nie jest "piękna", ale podoba mi się optymizm głównego bohatera, jego spryt, wiara w siebie i sposoby radzenia sobie z trudnościami. Oglądałam niedawno wersję filmową i aktor tak świetnie wczuł się w rolę, że ten optymizm bił po oczach z ekranu i zarażał widza ![]() Mam wiele swoich ulubionych baśni, ale w chwili obecnej nie pamiętam, jak mi się przypomni, to dodam coś więcej od siebie. |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 09.09.2013 21:49
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
yersinia napisał(a): Za to jeśli chodzi o filmy baśniowe, to pokochałam "Niekończącą się opowieść" - do tej pory zawsze ją omijałam, obejrzałam dopiero niedawno i zakochałam się w tym filmie, jest po prostu cudowny, zachowany baśniowy klimat, świetne przesłania i ładne widoki, po prostu cudo. Zaprawdę, jeśli przeczytasz tę książkę to uznasz, że film jest do kitu. Obejrzałam "Niekończącą się opowieść" kilka razy, ale dopiero książka pokazała jaka piękna jest to baśń - film w ogóle nie współgra z tym co zostało napisane przez autora. Poza tym mam tak prześliczne wydanie tej książki, że aż jutro się za nią wezmę. : ) ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 09.09.2013 22:54
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 328 Dom: GryffindorPunkty: 3481 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
Zaprawdę, jeśli przeczytasz tę książkę to uznasz, że film jest do kitu. Niekoniecznie. Jestem z tych, którzy rozumieją, że nie da się przenieść 100% książki na ekran i zwykle mam sporo zrozumienia dla twórców filmów. Wolę zachwycać się jednym i drugim. Tylko w przypadku "Nostalgii anioła" stwierdziłam, że twórcy zepsuli książkę i mogli się w ogóle za nią nie brać (chociaż polecam film jako film, nie jako ekranizację). |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 09.09.2013 22:59
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Ale tutaj to autor ksiązki nie chciał oglądać tego filmu, bo stwierdził, że to z "Niekończącą się opowieścią" ma mało wspólnego. ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 09.09.2013 23:23
|
Autorowi może się nie podobać, ja uważam, że film był świetny. Nie wiem, czy jest dobry w porównaniu z książką, ale jako osobny film był fantastyczny. |
|
|
|
Anciol |
Dodany dnia 10.09.2013 12:04
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1288 Dom: RavenclawPunkty: 21527 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 11.08.13 |
No więc zdecydowanie to baśń o zaklętym kaczorze i Babie z długimi zębami Nie wiem czy słyszeliście kiedykolwiek, którąś z nich? Pierwszą miałam na kasecie do słuchania. Uwielbiałam ją. Drugą opowiadała mi babcia. Inaczej to opowieść o dwóch Dorotkach Jeg elsker Seferyn fordi han også elsker norsk ^^ <3 Wiersz autorstwa łośka <3 Anciolu, piękny i wspaniały, kimże ja przy Tobie jestem, taki niedojrzały... Spójrz w oczy me, jak lekki wiatr, pieszczą Cię. Odpowiedz na to pytanie, czy życie razem nam dane? Oddaj mnie rentę swę*, a szepnę Ci do ucha, Kocham Cię! *rentę swę - użyte tu celowo ,,Twój artykuł został odrzucony przez administratora Sann dnia 22.01.2014 16:43. Powód odrzucenia: Nie będę tego sprawdzać. I ch*j! ;D" ![]() ![]() |
|
|
|
KubeN |
Dodany dnia 11.09.2013 16:14
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 124 Dom: HufflepuffPunkty: 999 Ranga: Wzór do naśladowania Data rejestracji: 19.04.13 |
Ja pamiętam taką baś braci Grim "Pani Zamieć". Naprawdę mi się spodobała chociaż nie wiem dla czego. Była naprawdę pięknie napisana, a film też fajnie wykonany. Guess who back(again)?? The Majne podpis ludziu właśnie czytasz Siemka! Jestem KubeN, a raczej Kuba(właściwie to Jakub, ale wszyscy mówią Kuba) Konieczkowicz. Mam 13 lat. Mieszkam w Kielcach. Co tu dużo mówić ( a raczej pisać )lubię reggae, rap i hip hop. Jestem raczej człowiekiem spokojnym ( choć nie zawsze ). Chciałbym być mentalistą lub iluzjonistą ( jak nie wiecie co to jest to zawsze można liczyć na pomoc cioci wikipedii ). Dobra o mnie tyle. A, i tu macie link do mojego "przedstaw się": http://www.harry-...d_id=13971 ![]() " Magia nie istnieje dopóki jej nie stworzymy " By KubeN ![]() ![]() "Ból jest najlepszym nauczycielem. Tylko nikt nie chce być jego uczniem." Bruce Lee KAKAŁO ![]() C.D.N... [/b] |
|
|
|
Anciol |
Dodany dnia 11.09.2013 17:01
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1288 Dom: RavenclawPunkty: 21527 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 11.08.13 |
Chyba Pani Zamieć to jest coś w rodzaju Baby z Długimi Zębami ;p Widac moja babcia trochę zmodyfikowała tytuł Jeg elsker Seferyn fordi han også elsker norsk ^^ <3 Wiersz autorstwa łośka <3 Anciolu, piękny i wspaniały, kimże ja przy Tobie jestem, taki niedojrzały... Spójrz w oczy me, jak lekki wiatr, pieszczą Cię. Odpowiedz na to pytanie, czy życie razem nam dane? Oddaj mnie rentę swę*, a szepnę Ci do ucha, Kocham Cię! *rentę swę - użyte tu celowo ,,Twój artykuł został odrzucony przez administratora Sann dnia 22.01.2014 16:43. Powód odrzucenia: Nie będę tego sprawdzać. I ch*j! ;D" ![]() ![]() |
|
|
|
KubeN |
Dodany dnia 12.09.2013 17:28
|
Nie, nie Pani Zamieć jest piękną osobą wewnętrznie i zachowywała się bardzo miło, chociaż miss 2013 to ona nie jest Guess who back(again)?? The Majne podpis ludziu właśnie czytasz Siemka! Jestem KubeN, a raczej Kuba(właściwie to Jakub, ale wszyscy mówią Kuba) Konieczkowicz. Mam 13 lat. Mieszkam w Kielcach. Co tu dużo mówić ( a raczej pisać )lubię reggae, rap i hip hop. Jestem raczej człowiekiem spokojnym ( choć nie zawsze ). Chciałbym być mentalistą lub iluzjonistą ( jak nie wiecie co to jest to zawsze można liczyć na pomoc cioci wikipedii ). Dobra o mnie tyle. A, i tu macie link do mojego "przedstaw się": http://www.harry-...d_id=13971 ![]() " Magia nie istnieje dopóki jej nie stworzymy " By KubeN ![]() ![]() "Ból jest najlepszym nauczycielem. Tylko nikt nie chce być jego uczniem." Bruce Lee KAKAŁO ![]() C.D.N... [/b] |
|
|
|
Stefa |
Dodany dnia 12.09.2013 17:37
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 69 Dom: RavenclawPunkty: 437 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 27.07.07 |
Ann Mia napisał(a): No więc zdecydowanie to baśń o zaklętym kaczorze i Babie z długimi zębami Nie wiem czy słyszeliście kiedykolwiek, którąś z nich? Pierwszą miałam na kasecie do słuchania. Uwielbiałam ją. Drugą opowiadała mi babcia. Inaczej to opowieść o dwóch Dorotkach ![]() Rany, więc nie tylko mnie babcia opowiadała o dwóch Dorotkach?! :O My God, mogłam tego słuchać codziennie "A więc zabij mnie Voldemorcie, z ochotą powitam śmierć! Tyle że moja śmierć nie da ci tego czego szukasz... jest tyle rzeczy, których nie pojmujesz..."
|
|
|
|
Rose Lancaster |
Dodany dnia 02.02.2015 18:42
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 80 Dom: SlytherinPunkty: 2124 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 01.01.15 |
Moim zdaniem jednymi z najlepszych i najpiękniejszych baśni są: "Czerwone trzewiczki", oraz "Dziewczynka z zapałkami" odkąd pamiętam kiedy byłam mała babcia zawsze mi czytała, którąś z nich
|
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 12.02.2016 21:54
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Jeżeli baśnie, to tylko i wyłącznie Hansa Christiana Andersena. Pamiętam do dziś jak zachwycałem się Calineczką, Dziewczynką z zapałkami, Słowikiem... W tych baśniach odnajdywałem jakieś głębsze przesłanie, coś czego nie spotykałem w pierwszej lepszej książce. Do ekranizacji też nie mam szczególnych zastrzeżeń. Do dziś zachowała się w moich pamiątkach stara Calineczka na kasecie VHS ;p Z braci Grimm "tolerowałem" właściwie tylko Kopciuszka. Bardzo się złościłem jako dzieciak na macochę głównej bohaterki i jej okrutne córki. Filmów animowanych widziałem tyle, że nie sposób ich zliczyć. Jednak jedne utkwił mi szczególnie w pamięci. Chodzi rzecz jasna o ekranizację, w której jedna z córek wrednej macochy była... krokodylem płci żeńskiej . ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 22.02.2016 00:19
|
![]() Pochwały: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzedaży Data rejestracji: 09.04.15 |
Dla mnie wybieranie ulubionej basni byłoby jak wybieranie ulubionego dziecka... łamiące serce Kocham basnie Andersena czy braci Grimm albo tego faceta na P, od Kopciuszka Zresztą uwielbiam granicy ekranizacje. "Pan Andersen opowiada" czy "Najpiękniejsze baśnie braci Grill" w aranżacji filmowejz produkcji Niemieckiej. Kocham bajki i baśnie, to jest to co najlepsze w literaturze ![]() Ściana uznania i miłości ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie kłam, że go nie znasz Harry'ego Pottera zagrał niektórych nawet nabrał, że ma oczy koloru zielonego a tak naprawdę są niebieskiego "Tak jak Ron" - woła Ulica dziewczyna pięknego lica. Potteromaniak z niej na schwał i nie jest to żaden wał. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie każda Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to słońce, czy to deszcz W moich myślach on wciąż jest Myślę o nim nieustannie Nawet gdy się kąpię w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak się to zaczęło Lecz gdy serce moje drgnęło Cała byłam zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnę Nawet jeśli spotkam bombę Jest to miłość jednostronna Ale źle to nie wygląda Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() Ściana chwały ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Dracoloveee |
Dodany dnia 22.02.2016 09:36
|
![]() Postów: 32 Dom: SlytherinPunkty: 276 Ranga: Najsprytniejszy wsród Ślizgonów Data rejestracji: 13.01.16 |
Uwielbiam baśnie braci Grimm,jak byłam mała zawsze ktoś mi je czytał , a potem sama sobie czytałam
|
|
|
|
Fenris |
Dodany dnia 22.02.2016 11:05
|
![]() Postów: 165 Dom: SlytherinPunkty: 1745 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.10.15 |
Mi najbardziej zapadły w pamięć baśnie o Pani zimie, Sinobrodym (wybitna baśń na dobranoc dla małej dziewczynki...), Małej Syrence (Tylko nie tej disnejowej. Tej, która utraciła głos, a każdy jej krok był bolesny jak chodzenie po ostrzach noży!), Gęsiareczce (ah, biedny Falando)... Właściwie, to dużo pamiętam . Najlepsze jest to, że posiadam wydanie nie takie delikatne i kolorowe. Dziwiłam się, jak to jest, że koleżanki nie słyszały, żeby siostry Kopciuszka obcinały sobie pięty i palce, żeby zmieścić się w tym buciku... ![]() Pottermore: Slytherin Sekwoja, pióro feniksa, 12 i 3/4 cala, giętka ![]() |
|
|
|
KHZP |
Dodany dnia 29.06.2016 23:33
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 400 Dom: HufflepuffPunkty: 4582 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 14.06.13 |
Jest wiele pięknych baśni, ale w głowie utknęły mi te... ZŁE. Przede wszystkim straszny "Sinobrody". Pamiętam, że okropnie się kiedyś tej baśni bałem... Na pewno znacie historię złego człowieka "testującego" swe adoptowane córy. Strasznie nieprzyjemne... Tak to jeszcze... "Mała Syrenka", epicko okropna i bynajmniej nie mówię tutaj o Disneyowskiej Arielce... Chyba mało osób zna tę przykrą, lecz prawdziwą, wersję. Wiecie... aż mam ciarki. Ale dobrze zapamiętałem też "Kota w butach", ale tego starego, dobrego kocura. Hehe. To chciało się czytać dawniej. I bez obaw, że zaraz się ze strachu człek spoci... To chyba tyle najbardziej pamiętanych przeze mnie baśni. Może jak coś jeszcze mi się kiedyś przypomni to napiszę. Pozdro, Puchon KHZP Pozdro, Puchon KHZP /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Dawno mnie tu nie było. Trochę śmiesznie. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ ![]() ![]() Ja i HPnet: od 14.06.2013 10:41 - na zawsze! ![]() Olśniewający swym uśmiechem KHZP ![]() Dziękuję! ![]() Moje arcydzieła: FF: 1. Na plaży. 2. Cukierki. 3. Wróżba z przeszłości Artystycznie: 1. Borsuk - wyszywanka. ************************************************************* NAJMROCZNIEJSZY OBSZAR MOJEGO PODPISU ![]() <p align="justify"> </p> ************************************************************* |
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 30.06.2016 09:27
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1642 Dom: SlytherinPunkty: 13674 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 03.04.15 |
Mi w pamięci utkwiła baśń bodajże Andersena o żabie i jej poszukiwaniach klejnotu które ostatecznie skonczyły się... Nie bedę spoilerować. Sami przeczytajcie ( błąd. Prawdziwy tytuł ,, Ropucha''![]() Zawsze myślałam że Kopciuszka napisał Perrot, ale nie wiem czy to tylko ja ![]() Co do reszty: Mała syrenla w oryginalnej postaci jest smutniejsza od tej słodkiej Disneya. Podoba mi się jeszcze Woda życia i Żuk Nie przepadam za tymi Kopciuszkami, Spiacymi Królewnami i innymi. |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Hufflepuff

Gryffindor

Ravenclaw
Nie wiem czy słyszeliście kiedykolwiek, którąś z nich?
Pierwszą miałam na kasecie do słuchania. Uwielbiałam ją. Drugą opowiadała mi babcia. Inaczej to opowieść o dwóch Dorotkach 

Slytherin