Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Prefekci w Hogwarcie
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 23.07.2018 17:40
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
Witam! Ostatnio właśnie zaczęłam się zastanawiać, jak to jest z tymi prefektami w Hogwarcie. Jak było to wyjaśnione w książce to przepraszam, ale jakoś musiałam przegapić. A mianowice chodzi o to: Wiemy, że na piątym roku wybiera się nowych prefektów. Ale wiemy też, że Percy w "Komnacie Tajemnic" nadal był prefektem, a był wtedy na szóstym roku. Czyli były dwie pary prefektów? A może nie wszyscy z piątego roku mieli szanse zostania prefektami? Prefekci naczelni byli wybierani na siódmym roku. A co się wtedy działo z prefektami zwykłymi? Byli już zwykłymi uczniami, czy nadal prefektami? Jednak wtedy byłyby 3 pary prefektów, czy to nie przesada? Zapraszam do dyskusji Sen też jest bardzo wartościowy, a na pewno bardziej niż edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna że w Hogwarcie trafiłabym Slytherinu. Szczerze jednak mówiąc, jestem hybrydą, mianowicie Krugonką ![]() Wprowadziłam emotkę " " zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowało, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczość Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiński Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdziały. Moja seria o początkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdział. Moje drabble o... A zresztą sami się przekonajcie ![]() Artykuły: Patriotycznie, czyli artykuł o Ravenclawie. Ten artykuł o Wiktorze Krumie pisałam razem z Lorką - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiadałam za rozrywkę W tym też ;pA tu są takie (nie)miłe rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzę tu nie dla punktów, tylko aby z tobą pogadać ~ potterkking Oczywiście, że to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chociaż ja tam ubóstwiam twoją trytonkę i twierdzę, że jest najpiękniejsza ~ Bad wolf Witaj księżniczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorę przykład z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówiłam Ci kiedyś, że mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, miła kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciętych ripost, to z nią wszystko możliwe ~ Bad wolfJesteś świetną męską postacią ~ Angelina JohnsonUważaj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny strażnik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na władcę Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba już widzę kto będzie miał Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie miałam) ![]() Ale wiesz co? lubię Cię za ten Twój nieogar ~ gordian119Są tacy ludzie, którym się nie odmawia, a ty jesteś jedną z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jesteś jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to się zadziało, żeby ktoś poprawiał Rue Riddle ~ BumSzakalakaJesteś tak wyrodna, że ciotka Petunia już bardziej kochała Harry'ego niż ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak można nie pić, jak tu wchodzisz. Ja tego na trzeźwo nie zniosę... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moją fajową fajowatość i śmieszność ![]() - Uwielbiam Cię - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu śmieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrraśny. Taki ponury i nieociosany, męski... zostaw kluchę Neville'a i bierz Bułgara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na złą drogę... może będą z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dzięki, ulka ![]() - Pff, Krukoni są wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest łatwa do wołania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krańcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybliźniaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa Dłoń (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Może kiedyś też tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 23.07.2018 17:53
|
![]() Pochwały: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
A może nie wszyscy z piątego roku mieli szanse zostania prefektami? No nie wszyscy, tylko po dwie osoby na roku z każdego domu ![]() Prefekci naczelni byli wybierani na siódmym roku. A co się wtedy działo z prefektami zwykłymi? Dwóch prefektów zwykłych stawało się naczelnymi, naczelni są wybierani z tych co już są prefektami, a nie nominuje się nowych w tym celu. Jednak wtedy byłyby 3 pary prefektów, czy to nie przesada? Jest chyba z 12 par prefektów ![]() Dwóch z gryffindoru z piątego roku Dwóch z gryffindoru z szóstego roku Dwóch z gryffindoru z siódmego roku Tak samo z pozostałymi domami. Razem 12 par. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 23.07.2018 18:03
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Gdy Percy został prefektem naczelnym pewnie wybrano kogoś z VII roku na dotychczasowe jego miejsce, podobnie z Penelopą. To jeszcze można wyjaśnić, ale już nie jestem pewny co dalej. Zakończył naukę kiedy Ron i Hermiona skończyli III rok . wiec logicznie dotychczasowi prefekci którzy nie zostali naczelnymi też powinni. Przed ich IV rokiem powinni zostać wybrani kolejni zwykli prefekci z V roku. Którzy pełnili tę funkcję tylko przez rok!? Coś tu nie gra. Chyba, że oboje z Gryffindoru i to oboje znów zostali prefektami naczelnymi i trzeba było nowych. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 23.07.2018 18:06
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
ania919 napisał(a): A może nie wszyscy z piątego roku mieli szanse zostania prefektami? No nie wszyscy, tylko po dwie osoby na roku z każdego domu ![]() Miałam na myśli, że nie każdy piąty rok miał szanse na wyłonienie z niego prefektów. No bo... Wybierają na piątym roku prefekta X i Y ( daję na przykładnie jednego domu), X i Y są prefektami nadal na szóstym roku, więc z obecnej klasy piątej nie mogą chyba wybrać prefektów, bo wtedy były by dwie pary prefektów na jeden dom. Prefekci naczelni byli wybierani na siódmym roku. A co się wtedy działo z prefektami zwykłymi? Dwóch prefektów zwykłych stawało się naczelnymi, naczelni są wybierani z tych co już są prefektami, a nie nominuje się nowych w tym celu.[/quote] Wiem, ale na siódmym roku jest 8 prefektów, nie? Więc co się stało z tą pozostałą szóstką? Zostali zdegradowani do rangi ucznia, czy jak? Jednak wtedy byłyby 3 pary prefektów, czy to nie przesada? Jest chyba z 12 par prefektów ![]() Dwóch z gryffindoru z piątego roku Dwóch z gryffindoru z szóstego roku Dwóch z gryffindoru z siódmego roku Tak samo z pozostałymi domami. Razem 12 par.[/quote] Wiem, wiem, dawałam to na przykładnie jednego domu - mój błąd, że tego nie napisałam. Ale gdzie było w książce napisane, że na jeden dom są trzy pary prefektów? Bo z tego co zrozumiałam wynikało że na jeden dom jest jedna para prefektów zwykłych, i na całą szkołę para prefektów naczelnych. Sen też jest bardzo wartościowy, a na pewno bardziej niż edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna że w Hogwarcie trafiłabym Slytherinu. Szczerze jednak mówiąc, jestem hybrydą, mianowicie Krugonką ![]() Wprowadziłam emotkę " " zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowało, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczość Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiński Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdziały. Moja seria o początkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdział. Moje drabble o... A zresztą sami się przekonajcie ![]() Artykuły: Patriotycznie, czyli artykuł o Ravenclawie. Ten artykuł o Wiktorze Krumie pisałam razem z Lorką - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiadałam za rozrywkę W tym też ;pA tu są takie (nie)miłe rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzę tu nie dla punktów, tylko aby z tobą pogadać ~ potterkking Oczywiście, że to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chociaż ja tam ubóstwiam twoją trytonkę i twierdzę, że jest najpiękniejsza ~ Bad wolf Witaj księżniczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorę przykład z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówiłam Ci kiedyś, że mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, miła kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciętych ripost, to z nią wszystko możliwe ~ Bad wolfJesteś świetną męską postacią ~ Angelina JohnsonUważaj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny strażnik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na władcę Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba już widzę kto będzie miał Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie miałam) ![]() Ale wiesz co? lubię Cię za ten Twój nieogar ~ gordian119Są tacy ludzie, którym się nie odmawia, a ty jesteś jedną z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jesteś jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to się zadziało, żeby ktoś poprawiał Rue Riddle ~ BumSzakalakaJesteś tak wyrodna, że ciotka Petunia już bardziej kochała Harry'ego niż ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak można nie pić, jak tu wchodzisz. Ja tego na trzeźwo nie zniosę... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moją fajową fajowatość i śmieszność ![]() - Uwielbiam Cię - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu śmieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrraśny. Taki ponury i nieociosany, męski... zostaw kluchę Neville'a i bierz Bułgara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na złą drogę... może będą z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dzięki, ulka ![]() - Pff, Krukoni są wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest łatwa do wołania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krańcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybliźniaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa Dłoń (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Może kiedyś też tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 23.07.2018 20:10
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Nic mi nie wiadomo, aby było aż po dwie pary prefektów domu. Nie jest też powiedziane wyraźnie, ilu było tych prefektów naczelnych, ale wszystko wskazuje, że tylko dwoje. Słowa Albusa, "Percy i Penelopa nową parę prefektów naczelnych". Czyli tylko Ravenclaw i Gryffindor "mieli" w tamtym czasie (III roku Harry'ego) takich prefektów. Pewnie była jakaś rotacja Raz Gryf. i Rav, a raz Slyth. i Huff. Jest też raczej pewne, bo wyjaśnione na przykładzie Jamesa Pottera, iż prefektem naczelnym można czasami zostać nawet nie będąc wcześniej prefektem domu Wszytko też wskazuje że aby zostać prefektem domu trzeba było mieć szczęście i trafić akurat na ich zmianę która normalnie następowała prawdopodobnie po trzech latach Roczniki V,VI i VII. Albo któryś z prefektów domu akurat awansował na naczelnego. Czyli faktycznie nie każdy miał szansę zostać prefektem. Tu jest sedno. Ron i Hermiona w ogóle nie powinni nimi zostać, bo poprzednicy powinni nimi być jeszcze dwa lata. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 19.01.2019 20:06
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Ogólnie prefekci to lipa. Nie mozna dawać jednym uczniom władzy nad drugimi, bo jak widzimy na przykładzie Hogwartu, tacy uczniowie stają sie wtedy dupkami. Taki Percy, no przykład osoby, której nienawidziłabym w szkole. Do tego wszystkiego mówił do swojej dziewczyny Pensiku, co ja zawsze czytałam w inny sposób, bo tak mi sie kojarzyło zboczenie. Polkowski to ogólnie słabym tłumaczem był. No więc, nie uznaje prefektów, a jakby taki zabrałaby mi za cos punkty, to srogo zemściłabym się. ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Ravenclaw
" zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb 

~
~ 
~

Hufflepuff