Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to już nie było to samo :v
I mimo że ciężko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 można mieć do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowało mi pomysłów, bo pogorszyła się moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknęła bez słowa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpię urodzin Wrozka Nadal czuję się na 17 lat, a już 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo tęsknię. Nowy mniej mi się podobał, bo nie wyszły mi poboczne, bo za mało pisałam

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi się sb dziś śniło xD

Harrych świąt!
26.07.2026 17:35
Żyjecie jeszcze? Pytanie

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Książkowe odkrycia roku
Każdy rok wydaje nam się długi, ale w końcu mija. Każdego roku jest nam dane przeczytać wiele książek. Część z nich okazuje się porażką, część nas zaskakuje, a jeszcze inne Amerykanin określiłby słowem "awesome". I właśnie to ta druga kategoria będzie przedmiotem dyskusji.

Zapewne każdy z nas miał tak, że przez przypadek wpadł na książkę jakiegoś autora, o którym nie słyszeliśmy, albo po prostu nie mieliśmy sięgnąć po jego dzieła. Być może jedna z tych ksiąg zakazanych(lub nie) doprowadziła do trafienie na jakąś serię tego autora(albo innego).

W tym temacie wyróżniamy trzy kategorie:
- książka, która mnie zaskoczyła,
- autor, w którego książkach się zakochaliśmy,
- oraz seria od, której nie możemy oderwać oczu.

Rzecz jasna wszystkie te trzy kategorie sprowadzają się do odkrycia danej książki, serii, czy jakiegoś pisarza.

Przykład, a zarazem moje odkrycia.

Książka:
Na miano mojego odkrycia roku zasługuje książka "Mały Książe". Owszem, jest to klasyk, lektura szkolna, ale również arcydzieło. Zapewne każdy z nas ją czytał, a jeżeli nie to z czystym sercem polecam. Trzeba ja "skonsumować" kilka razy, by zrozumieć przesłanie, ale nie będzie to czas stracony.

Autor:
Tutaj po prostu muszę napisać o pewnym pisarzu, który jest również reżyserem, czyli o D.J. MacHale'u. Bardzo spodobała mi się jego seria Pendragon i tyle... Albo i nie, jestem na dziewiątym tomie i to, że jeszcze ją czytam to tylko i wyłącznie zasługa autora. Nieraz jestem zaskakiwany(głównie dlatego, bo nie myślę), ale i wydedukuję nieraz coś przed bohaterami(a wcale narrator nie jest wszechwiedzący i nie poznajemy wszystkich wydarzeń).

Seria:
Moim odkryciem roku jeśli chodzi o serie jest Temeraire. Wojny napoleońskie z drobnym dodatkiem i dziełem wyobraźni autorki - smokami. Nie mogę tu wyróżnić jednej części, która najbardziej, by mi się podobała. Jedne były lepsze, a inne gorsze jeśli chodzi o fabułę i sens, ale główne postacie ratowały całość. Przez pierwsze kilka tomów poznajemy główne postacie i oglądamy zmianę mentalności jedynego człowieka, który zasługuje na miano postaci pierwszo planowej. W następnych tomach nic nie idzie po myśli bohaterów i kończy się jak kończy. Ogólnie seria na plus.

Rzecz jasna można skomentować posty innych osób, może komuś podobały się te same książki, serie i autorzy(szczerze to nie wiem po co to piszę).

Zapraszam do dyskusji!

Prefix użytkownikaRue Riddle
Seria. ( Kategoria 3 )
Igrzyska Śmierci - Nudziło Mi się, pożyczyłam książkę i... Przeczytałam wszytko w 1 tydzień. Seria bardzo wciągająca, niekiedy zbyt chaotyczna, ale polecam, większości Potterhead raczej się spodoba:);)
Edytowane przez Prefix użytkownikaRue Riddle dnia 29.05.2017 17:17
Sen też jest bardzo wartościowy, a na pewno bardziej niż edukacja zdalna ~ CoSieDzieje
16.04.2020

Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna że w Hogwarcie trafiłabym Slytherinu. Szczerze jednak mówiąc, jestem hybrydą, mianowicie Krugonką xD
Wprowadziłam emotkę "Wiedzma" zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb Cwaniak
(No dobra, nie zrewolucjonizowało, ale i tak jestem z tego dumna xD)

Moja HPnetowa twórczość Wizard

Fanarty:
Meropa Gaunt
Trytonka
Chiński Ogniomiot
Molly Weasley
Hagrid i Aragog
Hagrid i Sfinks

Fan ficki:
Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdziały.
Moja seria o początkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdział.
Moje drabble o... A zresztą sami się przekonajcie :D

Artykuły:
Patriotycznie, czyli artykuł o Ravenclawie.
Ten artykuł o Wiktorze Krumie pisałam razem z Lorką - pozdro! Wino
A w tym wydaniu Proroka odpowiadałam za rozrywkę:D W tym też ;p

A tu są takie (nie)miłe rzeczy o mnie z sb Starstruck

Ostatnio przychodzę tu nie dla punktów, tylko aby z tobą pogadać ~ potterkking

Oczywiście, że to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle

Chociaż ja tam ubóstwiam twoją trytonkę i twierdzę, że jest najpiękniejsza Love ~ Bad wolf

Witaj księżniczko rozrywki Kapelusz ~ Prorok Niecodzienny

Biorę przykład z najlepszych :D (czyt. Ciebie) xD ~ AdersYooo

Mówiłam Ci kiedyś, że mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, miła kulka puchu xD ~ ulka_black_potter

Ona jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciętych ripost, to z nią wszystko możliwe xD ~ Bad wolf

Jesteś świetną męską postacią Cwaniak ~ Angelina Johnson

Uważaj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny strażnik HPneta! ~ Livka
(Moja nowa fucha Cwaniak )

Rue na władcę Hogwartu! ~ Angelina Johnson

No chyba już widzę kto będzie miał Hogwardzkiego Awardsa xD ~ Roksolana Delakur
(Nie miałam)

Facepalm
Ale wiesz co? lubię Cię za ten Twój nieogar xD
~
gordian119

Są tacy ludzie, którym się nie odmawia, a ty jesteś jedną z takowych Chmurka ~ Roksolana Delakur

Awwww <3 jesteś jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka

Jeny, co to się zadziało, żeby ktoś poprawiał Rue Riddle xD ~ BumSzakalaka

Jesteś tak wyrodna, że ciotka Petunia już bardziej kochała Harry'ego niż ty swoje dzieci xD ~ MorfinGaunt

I mistrzowski tekst Adersa:
Jak można nie pić, jak tu wchodzisz. Ja tego na trzeźwo nie zniosę... xD ~ AdersYooo

A oto niezbity dowód na moją fajową fajowatość i śmiesznośćCwaniak
- Uwielbiam Cię xD
- Za co? Cwaniak
- Za twoje teksty xD

By Shanti Black Love

A to jest po prostu śmieszne Śmiech
Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrraśny. Taki ponury i nieociosany, męski... zostaw kluchę Neville'a i bierz Bułgara! ~ Angelina Johnson

Nie sprowadzajcie Rue na złą drogę... może będą z niej ludzie! ~ ulka_black_potter
... Dzięki, ulka xD

- Pff, Krukoni są wredni ~ Didi Malfoy
- Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte
Eyebrows

- Rue jest łatwa do wołania xD ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]
- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krańcu Polski reaguje Wrozka~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]

Moja HPnetowa rodzinka :D
Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybliźniaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa Dłoń (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka).
Może kiedyś też tu trafisz? :tanczy:

A to rysunki z dedykacją dla mnie, autorstwa Ewki Potter Serce
Podziwiajcie Ksiazka

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-03-10-10-43-1_1.png

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-04-15-51-26-1-1.png

A to od Klaudii Lind Love
Czyż nie wspaniałe? Starstruck

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20171008_173442-952x699_t2.jpg

A tutaj, moi Szanowni Państwo widzimy wielkie dzieło utalentowanej Zireael Wizard
Piękne i już Motylki

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/r0tb14.jpg

i.postimg.cc/BZR8pL9C/hermiona.png

Prefix użytkownikaWioletta
Z racji tego, że chce mi się coś, a nie wiem co, a Anton tak miło mnie zaprosił do tego tematu, że byłabym jędzą gdybym się tutaj nie wypowiedziała. :D Skorzystam ze wzoru przez niego przedstawionego.

Książka: Niewidzialne życie Iwana Isajenki książka z pozoru niezachęcająca, pierwsze kilka stron ciężkich, ale później czysta magia, coś co warto polecić każdemu. Piękna historia, gorąco zachęcam.

Autor: Ja mam od lat jednego swojego ulubionego autora. Nie będzie to żadne odkrycie ani nic w tym stylu. Mowa tutaj o Nicholasie Sparksie. Uwielbiam jego powieści, i mimo, ze powiecie, ze to tanie romansidła, ja sie w nich zakochałam. Brakuje mi tylko jednej książki do pełnej kolekcji jego autorstwa także do dzieła! Czas dopełnić lukę.

Seria: Będę nudna, ale w tym roku nie czytałam żadnych serii, a jedynie pojedyncze książki. Nie mam w czym wybierać, a chce o czymś napisać. W mojej kolekcji znalazła się jakaś książka do pary. Zakupiłam, i przeczytałam książki, które polecam Zanim się pojawiłeś, i Zanim odszedłeś. Zawierają nutkę humoru, ale i smutku. Dodatkowo polecam takie typowe młodzieżowe czytadło Zostań jeśli kochasz, i Wróć jesli pamiętasz.
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mogłeś..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicząca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Członek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z żywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w ręczniku na głowie. <3
- od wspaniałej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacją dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacją dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcześniej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
różdżka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: półkrwi.
Quidditch: Obrońca Gryffindoru oraz Zastępca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
różdżka: heban, 12¼ cala, włos jednorożca.

Prefix użytkownikaulka_black_potter
Poprzedni rok należał do Brandona Sandersona, a więc jedziemy.

książka, która mnie zaskoczyła

Książką, która mnie zaskoczyła to "Żałobne opaski" autorstwa Brandona Sandersona. Jest to druga część cyklu, który dzieje się w odpowiedniku naszego wieku XIX. Co zaskoczyło mnie w tej książce, jak zwykle zakończenie.
Spoiler :: Pokaż
Nie sądziłam, że Kaladin, czyli odtwórca głównej roli w części pierwszej pierwszej trylogii może tu wrócić, a jednak.
Sanderson jak zwykle sprawia, że czuję się kompletnie oszukana, a przecież prawda była koło nosa i można się było czegoś takiego spodziewać. Szkoda, że na następna część trzeba będzie czekać baaaardzo długo.

autor, w którego książkach się zakochaliśmy

Brandon Sanderson! Człowiek, którego można stawiać na równi z Tolkienem, Rowling, Martinem, itp. Jest to człowiek, który stworzył potężny świat zwany Cosmere. W uniwersum tym znajdują się różne światy, jak np. Scadrial czy Roshar. Każdy z tych światów ma osobną opowieść. Na Scadrialu rodzą się ludzie, któzy po spaleni w żołądku odpowiednich metali dostają specjalne moce. W Rosharze odradzają się... W sumie sami przeczytajcie żeby się dowiedzieć. Zastanawiacie się zapewne czy coś łączy te światy... Jest taka postać, Hoid. W różnych miejsach, przybiera różne ciała i imiona, ale wprawieni czytacze Sandersona wiedzą, że to nasz uwielbiany Światoskoczek, który może podróżować po całym Cosmere. Czy to nie piekne?

Sanderson pisze w taki sposób, że bohaterów albo kochamy, albo nienawidzimy. Potem okazuje się, że nasza nienawiść była nie do końca potrzebna, itp. Postacie są wykreowane w ten sposób, że żadna nie jest idealna. Bo np. główny bohater i bohaterka "Z mgły Zrodzonego" są złodziejami, zwykłymi bandytami. Kelsier, nie raz i nie dwa zabijał dla wzbogacenia się, ale i tak go kochamy. Uwielbiam to prowadzenie postaci przez Sandersona. Naprawdę, z całego serca polecam tego autora wszystkim, którzy kochają fantastykę. Martwi mnie tylko, że Sanderson jest gruby i umrze przedwcześnie, nie kończąc przy tym Archiwum Burzowego Światła.

P.S. Jakby ktoś chciał poczytać, to prześlę schemat w jakiej kolejności powinno czytać się jego dzieła.

oraz seria od, której nie możemy oderwać oczu

Ostatnie Imperium czyli "Z mgły zrodzony", "Studnia wstąpienia" i "Bohater Wieków", jednak to w sumie przełom 2014 /15...

Ale jest inna seria, którą kocham i nie mogę doczekać się kolejnych części. Pan Remigiusz Mróz napisał serie książek o prawniczce Joannie Chyłce i jej przydupasie aplikancie, Zordonie. Chyłka jest taką Yennefer współczesnego świata. Ten sam charakter, to samo traktowanie facetów. Jednak i tak jest kochana. Podoba mi się, że w tej książce autor zagłębia się w prawniczy świat i oddaje wszystko prawie tak samo jak jest w rzeczywistości. Podoba mi się, że Chyłka jest alkoholiczką. A najbardziej podoba mi się, że Mróz pisze bardzo szybko :D

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris