Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Książkowe odkrycia roku
|
|
|
Dodany dnia 27.12.2016 20:01
|
|
![]() You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 1You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 1 Postów: Dom: Brak przydziału Punkty: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 10 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.01.70 |
Każdy rok wydaje nam się długi, ale w końcu mija. Każdego roku jest nam dane przeczytać wiele książek. Część z nich okazuje się porażką, część nas zaskakuje, a jeszcze inne Amerykanin określiłby słowem "awesome". I właśnie to ta druga kategoria będzie przedmiotem dyskusji. Zapewne każdy z nas miał tak, że przez przypadek wpadł na książkę jakiegoś autora, o którym nie słyszeliśmy, albo po prostu nie mieliśmy sięgnąć po jego dzieła. Być może jedna z tych ksiąg zakazanych(lub nie) doprowadziła do trafienie na jakąś serię tego autora(albo innego). W tym temacie wyróżniamy trzy kategorie: - książka, która mnie zaskoczyła, - autor, w którego książkach się zakochaliśmy, - oraz seria od, której nie możemy oderwać oczu. Rzecz jasna wszystkie te trzy kategorie sprowadzają się do odkrycia danej książki, serii, czy jakiegoś pisarza. Przykład, a zarazem moje odkrycia. Książka: Na miano mojego odkrycia roku zasługuje książka "Mały Książe". Owszem, jest to klasyk, lektura szkolna, ale również arcydzieło. Zapewne każdy z nas ją czytał, a jeżeli nie to z czystym sercem polecam. Trzeba ja "skonsumować" kilka razy, by zrozumieć przesłanie, ale nie będzie to czas stracony. Autor: Tutaj po prostu muszę napisać o pewnym pisarzu, który jest również reżyserem, czyli o D.J. MacHale'u. Bardzo spodobała mi się jego seria Pendragon i tyle... Albo i nie, jestem na dziewiątym tomie i to, że jeszcze ją czytam to tylko i wyłącznie zasługa autora. Nieraz jestem zaskakiwany(głównie dlatego, bo nie myślę), ale i wydedukuję nieraz coś przed bohaterami(a wcale narrator nie jest wszechwiedzący i nie poznajemy wszystkich wydarzeń). Seria: Moim odkryciem roku jeśli chodzi o serie jest Temeraire. Wojny napoleońskie z drobnym dodatkiem i dziełem wyobraźni autorki - smokami. Nie mogę tu wyróżnić jednej części, która najbardziej, by mi się podobała. Jedne były lepsze, a inne gorsze jeśli chodzi o fabułę i sens, ale główne postacie ratowały całość. Przez pierwsze kilka tomów poznajemy główne postacie i oglądamy zmianę mentalności jedynego człowieka, który zasługuje na miano postaci pierwszo planowej. W następnych tomach nic nie idzie po myśli bohaterów i kończy się jak kończy. Ogólnie seria na plus. Rzecz jasna można skomentować posty innych osób, może komuś podobały się te same książki, serie i autorzy(szczerze to nie wiem po co to piszę). Zapraszam do dyskusji! |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 27.12.2016 20:19
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
Seria. ( Kategoria 3 ) Igrzyska Śmierci - Nudziło Mi się, pożyczyłam książkę i... Przeczytałam wszytko w 1 tydzień. Seria bardzo wciągająca, niekiedy zbyt chaotyczna, ale polecam, większości Potterhead raczej się spodoba ![]() Edytowane przez Rue Riddle dnia 29.05.2017 17:17
Sen też jest bardzo wartościowy, a na pewno bardziej niż edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna że w Hogwarcie trafiłabym Slytherinu. Szczerze jednak mówiąc, jestem hybrydą, mianowicie Krugonką ![]() Wprowadziłam emotkę " " zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowało, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczość Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiński Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdziały. Moja seria o początkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdział. Moje drabble o... A zresztą sami się przekonajcie ![]() Artykuły: Patriotycznie, czyli artykuł o Ravenclawie. Ten artykuł o Wiktorze Krumie pisałam razem z Lorką - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiadałam za rozrywkę W tym też ;pA tu są takie (nie)miłe rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzę tu nie dla punktów, tylko aby z tobą pogadać ~ potterkking Oczywiście, że to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chociaż ja tam ubóstwiam twoją trytonkę i twierdzę, że jest najpiękniejsza ~ Bad wolf Witaj księżniczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorę przykład z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówiłam Ci kiedyś, że mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, miła kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciętych ripost, to z nią wszystko możliwe ~ Bad wolfJesteś świetną męską postacią ~ Angelina JohnsonUważaj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny strażnik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na władcę Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba już widzę kto będzie miał Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie miałam) ![]() Ale wiesz co? lubię Cię za ten Twój nieogar ~ gordian119Są tacy ludzie, którym się nie odmawia, a ty jesteś jedną z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jesteś jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to się zadziało, żeby ktoś poprawiał Rue Riddle ~ BumSzakalakaJesteś tak wyrodna, że ciotka Petunia już bardziej kochała Harry'ego niż ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak można nie pić, jak tu wchodzisz. Ja tego na trzeźwo nie zniosę... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moją fajową fajowatość i śmieszność ![]() - Uwielbiam Cię - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu śmieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrraśny. Taki ponury i nieociosany, męski... zostaw kluchę Neville'a i bierz Bułgara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na złą drogę... może będą z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dzięki, ulka ![]() - Pff, Krukoni są wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest łatwa do wołania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krańcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybliźniaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa Dłoń (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Może kiedyś też tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Wioletta |
Dodany dnia 27.12.2016 20:35
|
![]() Pochwały: 26 Postów: 3204 Dom: GryffindorPunkty: 33447 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 06.07.16 |
Z racji tego, że chce mi się coś, a nie wiem co, a Anton tak miło mnie zaprosił do tego tematu, że byłabym jędzą gdybym się tutaj nie wypowiedziała. Skorzystam ze wzoru przez niego przedstawionego.Książka: Niewidzialne życie Iwana Isajenki książka z pozoru niezachęcająca, pierwsze kilka stron ciężkich, ale później czysta magia, coś co warto polecić każdemu. Piękna historia, gorąco zachęcam. Autor: Ja mam od lat jednego swojego ulubionego autora. Nie będzie to żadne odkrycie ani nic w tym stylu. Mowa tutaj o Nicholasie Sparksie. Uwielbiam jego powieści, i mimo, ze powiecie, ze to tanie romansidła, ja sie w nich zakochałam. Brakuje mi tylko jednej książki do pełnej kolekcji jego autorstwa także do dzieła! Czas dopełnić lukę. Seria: Będę nudna, ale w tym roku nie czytałam żadnych serii, a jedynie pojedyncze książki. Nie mam w czym wybierać, a chce o czymś napisać. W mojej kolekcji znalazła się jakaś książka do pary. Zakupiłam, i przeczytałam książki, które polecam Zanim się pojawiłeś, i Zanim odszedłeś. Zawierają nutkę humoru, ale i smutku. Dodatkowo polecam takie typowe młodzieżowe czytadło Zostań jeśli kochasz, i Wróć jesli pamiętasz. ![]() Severusie, jak mogłeś.. ![]() WYMOWNA - 26.07.2016 Przewodnicząca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04) Członek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na zamówienie, i z żywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w ręczniku na głowie. <3 - od wspaniałej Matki Karczmy, Alette! ![]() Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3 [img][/img] Z dedykacją dla mnie od Ewy! ![]() ![]() Z dedykacją dla mnie od ulki kulki! ![]() Od Klaudka! <3 ![]() ![]() Od Julki! Izrael! ![]() Wcześniej: w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher różdżka: 18 cali, sosna, pióro feniksa czarodziej: półkrwi. Quidditch: Obrońca Gryffindoru oraz Zastępca Kapitana Pottermore: wiolcis dom: Gryffindor różdżka: heban, 12¼ cala, włos jednorożca. |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 10.01.2017 13:15
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Poprzedni rok należał do Brandona Sandersona, a więc jedziemy. książka, która mnie zaskoczyła Książką, która mnie zaskoczyła to "Żałobne opaski" autorstwa Brandona Sandersona. Jest to druga część cyklu, który dzieje się w odpowiedniku naszego wieku XIX. Co zaskoczyło mnie w tej książce, jak zwykle zakończenie. Spoiler :: Nie sądziłam, że Kaladin, czyli odtwórca głównej roli w części pierwszej pierwszej trylogii może tu wrócić, a jednak. autor, w którego książkach się zakochaliśmy Brandon Sanderson! Człowiek, którego można stawiać na równi z Tolkienem, Rowling, Martinem, itp. Jest to człowiek, który stworzył potężny świat zwany Cosmere. W uniwersum tym znajdują się różne światy, jak np. Scadrial czy Roshar. Każdy z tych światów ma osobną opowieść. Na Scadrialu rodzą się ludzie, któzy po spaleni w żołądku odpowiednich metali dostają specjalne moce. W Rosharze odradzają się... W sumie sami przeczytajcie żeby się dowiedzieć. Zastanawiacie się zapewne czy coś łączy te światy... Jest taka postać, Hoid. W różnych miejsach, przybiera różne ciała i imiona, ale wprawieni czytacze Sandersona wiedzą, że to nasz uwielbiany Światoskoczek, który może podróżować po całym Cosmere. Czy to nie piekne? Sanderson pisze w taki sposób, że bohaterów albo kochamy, albo nienawidzimy. Potem okazuje się, że nasza nienawiść była nie do końca potrzebna, itp. Postacie są wykreowane w ten sposób, że żadna nie jest idealna. Bo np. główny bohater i bohaterka "Z mgły Zrodzonego" są złodziejami, zwykłymi bandytami. Kelsier, nie raz i nie dwa zabijał dla wzbogacenia się, ale i tak go kochamy. Uwielbiam to prowadzenie postaci przez Sandersona. Naprawdę, z całego serca polecam tego autora wszystkim, którzy kochają fantastykę. Martwi mnie tylko, że Sanderson jest gruby i umrze przedwcześnie, nie kończąc przy tym Archiwum Burzowego Światła. P.S. Jakby ktoś chciał poczytać, to prześlę schemat w jakiej kolejności powinno czytać się jego dzieła. oraz seria od, której nie możemy oderwać oczu Ostatnie Imperium czyli "Z mgły zrodzony", "Studnia wstąpienia" i "Bohater Wieków", jednak to w sumie przełom 2014 /15... Ale jest inna seria, którą kocham i nie mogę doczekać się kolejnych części. Pan Remigiusz Mróz napisał serie książek o prawniczce Joannie Chyłce i jej ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Nadal czuję się na 17 lat, a już 26 na karku 

Christina

Ravenclaw
" zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb 

~ 
~

Gryffindor

Hufflepuff