Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Poszukujê bety!
|
|
Alette |
Dodany dnia 25.08.2017 20:37
|
![]() Pochwa³y: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Temat o wiadomym przeznaczeniu ; ) Piszesz FF i potrzebujesz osoby, które je sprawdzi? Popro¶ ³adnie tutaj. A mo¿e chcesz pomóc pocz±tkuj±cym (lub nie) autorom FF w poprawie ich tekstów? Og³o¶ siê tutaj! Nie ma tu ¿adnych odgórnych wymagañ (nie obowi±zuj± 3 linijki, szok, nie?), ale pamiêtajcie, ¿e d³u¿sze og³oszenie po prostu lepiej wygl±da. Je¶li piszesz jako autor okre¶l, czy potrzebujesz bety na d³u¿szy czas czy tylko na jeden tekst, czy chodzi ci o literówki czy bardziej z³o¿on± poprawê jêzykow±, a mo¿e nie tylko jêzykow±? Mo¿e oferujesz co¶ w zamian? (mo¿na siê og³aszaæ o wzajemn± poprawê niedoci±gniêæ w tekstach ;p) Je¶li og³aszasz siê jako beta, napisz co chcesz czytaæ, jakiej wspó³pracy oczekujesz ; ) Mo¿e w jakim zakresie mo¿esz pomóc? Przypominam równie¿, ¿e jest to temat, w którym pomagacie sobie nawzajem, co oznacza, ¿e redakcja nie bêdzie wp³ywaæ na to, by w±tek by³ aktywny. Zosta³ on stworzony dla was i nie ma na celu zbierania wielu postów ; ) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
ManiaLovegood |
Dodany dnia 28.08.2018 13:03
|
![]() Postów: 76 Dom: HufflepuffPunkty: 859 Ranga: Wzór do na¶ladowania Data rejestracji: 14.08.18 |
Witam. Poniewa¿ dopiero stawiam moje pierwsze kroki w FF chêtnie skorzysta³abym z pomocy kogo¶ kto ogarn±³by mi przede wszystkim interpunkcjê, literówki i czasem tez merytorykê (zgodno¶æ co do dat, wydarzeñ, osób). Piszê obecnie seriê opowiadañ o m³odym Dumbledorze. To typ obyczajowki pisanej w formie pamiêtnika z delikatnie wplecionym motywem romantycznym. Staram siê maksymalnie trzymaæ kanonu st±d fajnie jakby mi kto¶ pomóg³ ta zgodno¶æ ogarn±æ Mam ju¿ 4 teksty (jeden jest na HP necie jako miniaturka: Z³y dzieñ Dumbledor'a) pozostale to kontynuacja i rozszerzenie tego w±tku. Planuje napisac jeszcze w tej serii oko³o 4-5 tekstów ![]() ![]() Mam prawie 30 lat a wci±¿ czekam na list z Hogwartu... ![]() Moje dzieci zamiast dobranocki bêd± ogl±da³y Harrego Pottera ![]() |
|
|
|
Bad wolf |
Dodany dnia 28.08.2018 13:07
|
![]() Pochwa³y: 7 Postów: 1666 Dom: SlytherinPunkty: 12316 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 20.09.13 |
Ja bardzo chêtnie, bo pierwsza czê¶æ mi siê spodoba³a DIMASH ![]() ![]() |
|
|
|
ManiaLovegood |
Dodany dnia 28.08.2018 13:43
|
![]() Postów: 76 Dom: HufflepuffPunkty: 859 Ranga: Wzór do na¶ladowania Data rejestracji: 14.08.18 |
Dzieki ![]() Napisa³am ci Pw w tej sprawie ![]() ![]() Mam prawie 30 lat a wci±¿ czekam na list z Hogwartu... ![]() Moje dzieci zamiast dobranocki bêd± ogl±da³y Harrego Pottera ![]() |
|
|
|
Jakub Scamander |
Dodany dnia 28.08.2018 16:26
|
![]() Postów: 58 Dom: RavenclawPunkty: 160 Ranga: Mol ksi±¿kowy Data rejestracji: 28.08.18 |
Witam ![]() Chêtnie zg³oszê siê jako beta i skuszê siê na ciekawe FF
|
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 07.09.2018 20:34
|
![]() Pochwa³y: 10 Postów: 1642 Dom: SlytherinPunkty: 13674 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 03.04.15 |
A ja poszukujê bety. No i sama ni± jestem, wiêc je¶li kto¶ potrzebowa³by pomocy to proszê o priv Discord, je¶li potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
Nquus |
Dodany dnia 07.09.2018 20:42
|
![]() Ostrze¿enia: 2 Pochwa³y: 1 Postów: 269 Dom: GryffindorPunkty: 5511 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 03.05.18 |
Szkoda, ¿e tylko FF wchodz± w grê "Choæby¶ ¿ycie swe w³o¿y³ w wilka wychowanie, szkoda trudu; wilk wilkiem i tak pozostanie." "Czym by¶ wilka nie karmi³, zawsze na las spogl±da." "Wilk nie winien temu, ¿e Pan Bóg stworzy³ go wilkiem." "Wilki s± chyba szlachetniejsze od owiec, z trudem wyobra¿aj± sobie istnienie bez tych ostatnich, za¶ owce? Szkoda mówiæ. " |
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 07.09.2018 20:44
|
![]() Pochwa³y: 10 Postów: 1642 Dom: SlytherinPunkty: 13674 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 03.04.15 |
Ja mogê siê zaj±æ te¿ artyku³ami Discord, je¶li potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
Nquus |
Dodany dnia 07.09.2018 22:57
|
![]() Ostrze¿enia: 2 Pochwa³y: 1 Postów: 269 Dom: GryffindorPunkty: 5511 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 03.05.18 |
Lily, ale potrzebujê kogo¶ do prozy normalnie, ale nie zwi±zanej z uniwersum, dlatego szkoda, ¿e tylko FF, a g³upio tu prosiæ o co¶ nie zwi±zanego z HP "Choæby¶ ¿ycie swe w³o¿y³ w wilka wychowanie, szkoda trudu; wilk wilkiem i tak pozostanie." "Czym by¶ wilka nie karmi³, zawsze na las spogl±da." "Wilk nie winien temu, ¿e Pan Bóg stworzy³ go wilkiem." "Wilki s± chyba szlachetniejsze od owiec, z trudem wyobra¿aj± sobie istnienie bez tych ostatnich, za¶ owce? Szkoda mówiæ. " |
|
|
|
Makatka |
Dodany dnia 17.01.2020 18:00
|
![]() Postów: 1 Dom: SlytherinPunkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 02.12.16 |
Witam w Nowym Roku. Mam bardzo d³ugi tekst do zbetowania. T³umaczê Sagê Po¶wiêcenia (znan± te¿ po swoim pierwszym tomie jako "Ratuj±c Connora" - siedem tomów, z czego cztery maj± 500k+ s³ów. Jestem ju¿ na szóstym tomie i dopiero niedawno zaczê³am korzystaæ z programu CAT. Przy¶pieszy³o to t³umaczenie jako takie, ale chyba pogorszy³o moj± gramatykê, przez co i efekt koñcowy jest mizerniejszy. Trudno, przyzwyczajamy siê do siebie - CAT i ja.Potrzebowa³abym wprowadzenia korekty od drugiego tomu (pierwszy zosta³ sprawdzony przez trzy ró¿ne bety ju¿ i wydaje mi siê, ¿e nie ma w nim ju¿ niczego do poprawki - tak± przynajmniej mam nadziejê) i sprawdzania rozdzia³ów wydawanych na bie¿±co (od czterech lat co tydzieñ wrzucam rozdzia³ i nie chcê tego przerwaæ - dla w³asnego dobra, jak i czytelników; wrzucam rozdzia³y na AO3, wattpada i ff.net). Mogê wysy³aæ rozdzia³y mailem, albo mo¿emy otworzyæ oddzielny folder na dysku google, czy te¿ wymieniæ siê materia³ami w dowolny inny sposób. Tu ju¿ dostosujê siê do bety. Problemem s± g³ównie zaimki, zarówno osobowe jak i zwrotne, oraz fakt, ¿e im d³u¿ej t³umaczê, tym czê¶ciej mam problemy z rozró¿nieniem miêdzy sob± zasad gramatyki obu jêzyków i zaczynaj± siê kalki, czy inne fleksyjne b³êdy. Gdyby ktokolwiek by³ zainteresowany pomoc± przy tym projekcie, proszê, niech skontaktuje siê ze mn± na maila: mugiwara777@gmail, bo niestety nie jestem regularnym go¶ciem na tym forum i mogê przegapiæ ewentualne prywatne wiadomo¶ci. |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Christina

Hufflepuff

Mam ju¿ 4 teksty (jeden jest na HP necie jako miniaturka: Z³y dzieñ Dumbledor'a) pozostale to kontynuacja i rozszerzenie tego w±tku. Planuje napisac jeszcze w tej serii oko³o 4-5 tekstów 

Slytherin

Ravenclaw

Gryffindor