Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Harry Potter i Komnata Tajemnic
Prefix u¿ytkownikaAneta02
Co my¶licie o Rowlingoskim przedstawieniu bazyliszka?

O, jego wyobra¿enie w potterowskiej serii bardzo mi odpowiada³o. Po³±czenie tego z Slytherinem, po prostu miodzio. Jak wiadomo, bazyliszek jest naprawdê potê¿ny, a dziedzic by³ w stanie go poskromiæ i rozkazywaæ... Ale jak pomy¶lê, ¿e taki potwór pe³za³ sobie po Hogwarcie, a uczniowie tam chodzili, ¿yli... A¿ ciarki przechodz±.

Od razu na my¶l przyszed³ mi feniks. Autorka w tej czê¶ci wprowadzi³a wiele stworzeñ.
i.pinimg.com/originals/b0/de/82/b0de82da6d68b257040b5c632f9bb88c.gif

W ezoteryce Wunjo wskazuje na szczê¶cie, które osi±gamy szczerymi intencjami, ¿yczliwo¶ci± i zdrowymi relacjami. To dobra karma, która wraca w najlepszym dla nas momencie. Aby dzia³aæ zgodnie z energi± runy, dobrze jest otaczaæ siê dobrymi lud¼mi, którzy wznosz± nas do góry, zamiast ¶ci±gaæ na dó³. Szczê¶cie i rado¶æ mno¿y siê, kiedy siê je dzieli, dlatego dbaj o relacje i dziel siê dobrymi wibracjami z tymi, których kochasz.

Chlubne i niechlubne osi±gniêcia

i.ibb.co/VDvT8Ym/2021-komentator.png

i.ibb.co/MGBXgg3/zaginionyaneta.jpg

https://www.wattpad.com/user/Lavender_Potter
Prefix u¿ytkownikaBad wolf
Feniks jak dla mnie to za ma³e zwierze ¿eby mia³o byæ bardziej potê¿ne od samego bazyliszka. Jak to jest, ¿e zwierzê Dumbledore'a, potê¿nego czarodzieja, jest takie potê¿ne? Jak dla mnie to po³±czenie ognistego, wodnego, ro¶linnego, kamienistego i psychicznego pokemona w jedno, mniej wiêcej to Rowling zrobi³a z feniksem. Takie moje skojarzenie xD

Ja przyznam szczerze, ¿e wci±¿ nie wiem jak powstaje bazyliszek w ¶wiecie magii. By³o o kurach, ropuchach, kogutach i ostatecznie nie mam pojêcia. Ale sam bazyliszek nie wydaje mi siê taki straszny. Pewnie dlatego, ¿e, jak ju¿ wspomnia³am, by³ bardzo potê¿ny, a na przestrzeni 50 lat uda³o mu siê zabiæ tylko jedn± ma³± dziewczynkê. Jakby opustoszy³ Hogwart, to pewnie bym inaczej na niego patrzy³a, ale tak to wydaje mi siê bezbronny.
DIMASH

i.pinimg.com/564x/b5/cb/f5/b5cbf53e650560438f1f933aefb7b416.jpg

i.pinimg.com/originals/c3/aa/b9/c3aab950c770646a5d91dd12a6b4c827.gif

Prefix u¿ytkownikaJakub Scamander
Harry Potter i Komnata Tajemnic to moja ulubiona czê¶æ, zaraz po Zakonie Feniksa i Wiê¼niu Azkabanu. Zarówno w trakcie jej czytania, jak i ogl±dania ekranizacji dostawa³em gêsiej skórki. Przera¿a³ mnie fakt, ¿e po zamku grasuje bazyliszek i jest on najwidoczniej na tyle niebezpieczny, ¿e szkole grozi zamkniêcie. Oprócz tego ksi±¿ka dosta³a ode mnie du¿ego plusa, poniewa¿ dowiedzieli¶my siê czego¶ o za³o¿ycielach Hogwartu. Mo¿e i ma³o, ale wiêcej, ni¿ w poprzedniej czê¶ci :D Lepsze to, ni¿ nic.

Co mnie w tej ksi±¿ce jednak denerwowa³o to Zgredek. Jak dla mnie, to by³ on dla Harry'ego wiêkszym zagro¿eniem, ni¿ bazyliszek. Rozumiem jego intencje, ale skutki, ale mia³y one dla Pottera, powinien Zgredek przewidzieæ. Co by zrobi³, gdyby w trakcie lotu Harry'ego i Rona co¶ siê sta³o, na przyk³ad na odludziu zabrak³o im benzyny i roztrzaskali siê o jakiej¶ ska³y? By³by z siebie dumny, ¿e Potter zgina³? A mo¿e by³by z tego powodu zadowolony, no bo przecie¿ to nie bazyliszek zabi³ Pottera.

Ksi±¿ka ma u mnie jednak jeszcze jeden minus. Draco Malfoy nagrabi³ sobie u mnie i do ostatniej czê¶ci go z tego powodu nie lubi³em. Sposób, w jaki mówi o mugolami i mugolakami uwa¿am za karygodny. Hermiony zrobi³o mi siê bardzo szkoda. Jego zachowanie porównuje nawet z tym, jakby za czasów Drugiej Wojny ¦wiatowej Niemiec mówi³ o ¯ydzie, bez przerwy nim gardz±c.
We¼ sobie ciasteczko, Potter.

http://pl.harrypotter.wikia.com/wiki/U¿ytkownik:32
Prefix u¿ytkownikaAlette
Ja mam mieszane uczucia co do tej czê¶ci. Z jednej strony ze wszystkich ksi±¿ek tê czyta³am najmniej. Je¶li jednak chodzi o film to tutaj komnata chyba wysz³a najlepiej. Ale jest jeszcze co¶ - bez wzglêdu na wszystko to nieod³±czna czê¶æ serii i to nie tak, ¿e ona jako¶ bardzo ustêpuje pozosta³ym pod wzglêdem jako¶ci. Po prostu wysz³a bardzo podobnie do kamienia filozoficznego i nie wzruszy³a mnie.

Jednak Lockhart to akurat moim zdaniem mocna strona tej ksi±¿ki :D ca³a ta zagadka z nim zwi±zana wysz³a super a osobowo¶æ tej postaci wyró¿nia³a siê na tle innych. Nie, nie lubi³am go. Ale doceniam go pod wzglêdem technicznym :D

Co do Zgredka to ani mnie on grzeje ani ziêbi. Nie przeszkadza³ mi, ale ¿ebym mia³a go obdarzyæ jak±¶ sympati± to nie.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Alette napisa³(a):

Ja mam mieszane uczucia co do tej czê¶ci. Z jednej strony ze wszystkich ksi±¿ek tê czyta³am najmniej. Je¶li jednak chodzi o film to tutaj komnata chyba wysz³a najlepiej. Ale jest jeszcze co¶ - bez wzglêdu na wszystko to nieod³±czna czê¶æ serii i to nie tak, ¿e ona jako¶ bardzo ustêpuje pozosta³ym pod wzglêdem jako¶ci. Po prostu wysz³a bardzo podobnie do kamienia filozoficznego i nie wzruszy³a mnie.

Jednak Lockhart to akurat moim zdaniem mocna strona tej ksi±¿ki :D ca³a ta zagadka z nim zwi±zana wysz³a super a osobowo¶æ tej postaci wyró¿nia³a siê na tle innych. Nie, nie lubi³am go. Ale doceniam go pod wzglêdem technicznym :D

Co do Zgredka to ani mnie on grzeje ani ziêbi. Nie przeszkadza³ mi, ale ¿ebym mia³a go obdarzyæ jak±¶ sympati± to nie.

Gilderoy Lockhart by³ dobrym powodem do ¶miechu w tej czê¶ci. W±tek z nim uwa¿am za bardzo udany, a w szczególno¶ci jak skoñczy³. Nie spodziewa³em siê, ¿e zepsuta ró¿d¿ka Rona jednak siê na co¶ przyda.

Prefix u¿ytkownikaAneta02
Mocnym punktem w tej czê¶ci zdecydowanie jest bójka Artura Weasley'a z Lucjuszem Malfoy'em. By³am bardzo zaskoczona, ale te¿ rozbawiona sytuacj± i zawiod³a mnie adaptacja filmowa, gdzie awantury nie by³o. Mo¿e Rowling chcia³a jako¶ udowodniæ, ¿e Fred i George s± synami pañstwa Weasley'ów? Smyka³ka do ¿artów i g³upich zachowañ musia³a siê sk±d¶ wzi±æ.
i.pinimg.com/originals/b0/de/82/b0de82da6d68b257040b5c632f9bb88c.gif

W ezoteryce Wunjo wskazuje na szczê¶cie, które osi±gamy szczerymi intencjami, ¿yczliwo¶ci± i zdrowymi relacjami. To dobra karma, która wraca w najlepszym dla nas momencie. Aby dzia³aæ zgodnie z energi± runy, dobrze jest otaczaæ siê dobrymi lud¼mi, którzy wznosz± nas do góry, zamiast ¶ci±gaæ na dó³. Szczê¶cie i rado¶æ mno¿y siê, kiedy siê je dzieli, dlatego dbaj o relacje i dziel siê dobrymi wibracjami z tymi, których kochasz.

Chlubne i niechlubne osi±gniêcia

i.ibb.co/VDvT8Ym/2021-komentator.png

i.ibb.co/MGBXgg3/zaginionyaneta.jpg

https://www.wattpad.com/user/Lavender_Potter
Aneta02 napisa³(a):

Mocnym punktem w tej czê¶ci zdecydowanie jest bójka Artura Weasley'a z Lucjuszem Malfoy'em. By³am bardzo zaskoczona, ale te¿ rozbawiona sytuacj± i zawiod³a mnie adaptacja filmowa, gdzie awantury nie by³o. Mo¿e Rowling chcia³a jako¶ udowodniæ, ¿e Fred i George s± synami pañstwa Weasley'ów? Smyka³ka do ¿artów i g³upich zachowañ musia³a siê sk±d¶ wzi±æ.

Twórcy filmu nie chcieli chyba upoko¿yæ Lucjusza xD Przyznam, ¿e za nim nie przepadam i chcia³bym zobaczyæ, jak kto¶, kogo lubiê, go powala. Ale no có¿.

Ale skoro ju¿ mówimy o rzeczach, których w filmie nie by³o. Ja oberza³em najpierw ekranizacjê, a dopiero potem siêgn±³em po ksi±¿kê. By³em zaskoczony, gdy czytaj±c niespodziewanie Prawie Bezg³owy Nick zaprosi³ Z³ot± Trójkê na swoje urodziny. Te urodziny s± kluczowym elementem, i¿ to dziêki temu fani dowiedzieli siê w jakich czasach ma miejsce akcja ksi±¿ki. Mo¿e i odchodzi to poniêk±d od fabu³y, ale ciekawie by³oby zobaczyæ takie ma³e spo³eczeñstwo duchów. A trzeba przyznaæ, ¿e w ka¿dym filmie by³o ich mniej, ni¿ w ksi±¿kach i prawie nikt o nich nie mówi³.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Ale zmian± tutaj by³ ju¿ sam wygl±d Lucjuasza, chocia¿ moim zdaniem akurat na plus :D W filmie zyska³ na klasie i takim wyrafinowaniu.

Kilka s³ów o feniksie - oczywi¶cie, ¿e najlepszego ptaka w ¶wiecie magicznym ma Dumbledore. W ogóle jaki koks - przenosi ciê¿ary, powstaje z popio³ów, jego ³zy lecz±, a pióra daj± super moc. W ogóle Fawkes da³ tylko dwa pióra i AKURAT dla Voldemorta i Harry'ego :D

Jak w ogóle wspominacie akcjê, w której ca³a szko³a pomy¶la³a, ¿e Harry to dziedzic Slytherina? :D
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikakospirre
Nie jest to moja ulubiona czê¶æ, ale to nie zmienia faktu, ¿e j± uwielbiam. Szczególnie moment w którym Harry staje twarz± w twarz ze swoim wrogiem, Tomem Riddlem. Szczerze mówi±c dawno czyta³am tê czê¶æ, jako¶ zawsze najmniej mnie do niej ci±gnê³o (zaraz po Czarze Ognia). Komnata Tajemnic jest a¿ przesi±kniêta tajemnic± i mrokiem. Mo¿e nie tak jak I¦, aczkolwiek to pierwsza czê¶æ w której przeszed³ mnie dreszczyk podczas lektury. W Kamieniu Filozoficznym mieli¶my wprowadzenie w ¶wiat magii i Hogwart, ca³± fabu³ê - KT by³a potê¿nym rozwiniêciem.
Postaæ Zgredka by³a dla mnie przera¿aj±ca, naprawdê. W moim wyobra¿eniu by³ ohydnym stworkiem, który bêdzie nawiedza³ mnie po nocach.

Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, je¶li nie wiesz, gdzie jest jego mózg.

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

infj|aquarius|xvii|ravenclaw

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

Jak w ogóle wspominacie akcjê, w której ca³a szko³a pomy¶la³a, ¿e Harry to dziedzic Slytherina? :D

A¿ sobie przypomnia³am ¿arty Freda i George'a na temat tego, ze Harry ¶pieszy siê do Komnaty Tajemnic na herbatkê z potworem! Nie kojarzê ¿eby¶my w jakiejkolwiek innej czê¶ci zasmakowali humoru bli¼niaków Weasley (mo¿e co¶ by³o, ale nie rozbawi³o mnie to na tyle, ¿eby mia³o zapa¶æ mi w pamiêæ) tak jak w tej czê¶ci. By³am bardzo zawiedziona gdy ogl±daj±c Harry'ego, twórcy pominêli tê czê¶æ. Ca³e szczê¶cie ogl±daj±c w oryginale odnalaz³a ona swoje miejsce, bo jak dla mnie nie mog³oby zabrakn±æ czego¶ takiego.

W filmach ogólnie Bli¼niacy zostali przedstawieni jako ¿artownisie, ale by³y tylko dwie sytuacje, w których naprawdê nimi byli (wymieniona wy¿ej i na pi±tym roku Harry'ego kiedy uciekli z Hogwartu). Wydaje mi siê, ¿e mocno zostali przez to skrzywdzeni i sporo stracili w ten sposób.
DIMASH

Prefix u¿ytkownikaNicram_93
Ja tam lubiê Komnatê Tajemnic. Co prawda zajmuje u mnie jedno z najni¿szych miejsc, ale to nie z powodu, ¿e jest tak s³aba, a dlatego, ¿e inne czê¶ci s± jak dla mnie jeszcze lepsze. Osobi¶cie bardzo podoba³ mi siê tytu³owy w±tek. Powi±zanie historii Hogwartu w po³±czeniu z tajemnic±, zagadk± i mrocznym klimatem, bardzo mi siê podoba³o.

Co do samego Lockharta, to raczej traktowa³em to jako powód do u¶miechu we fragmentach z jego udzia³em. Oczywi¶cie w ¿aden sposób nie mogê zrozumieæ jak kto¶ taki móg³ zostaæ nauczycielem, przecie¿ Dumbledore zapewne w du¿ej mierze zdawa³ sobie sprawê, ¿e on tak naprawdê nic nie umie i nie wie. I nie przemawia do mnie argument, ¿e innych kandydatów na to stanowisko nie by³o. Osobi¶cie na pewno szuka³bym na miejscu dyrektora innego rozwi±zania, ni¿ przyjmowanie na si³ê osoby, po której i tak wiem, ¿e nikogo nic nie nauczy.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnews2020.jpg

Dom

Gryffindor

78.media.tumblr.com/tumblr_lqra1k0UNn1qa8ir9o1_r5_250.gif

"Mo¿e w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie mêstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota."

Postaæ w Hogwarcie

www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/1_12.jpg

Natalie Swan

(Prefekt Gryffindoru)

Harry, Ron, Hermiona - czyli przyja¼ñ, która przetrwa wszystko

78.media.tumblr.com/5ca244c2b4120254d6676b75e59020f5/tumblr_mr9voaoDyY1suuepho1_500.gif

i.gifer.com/llT.gif

78.media.tumblr.com/e2e051649d617fa14188e82aecbadf3d/tumblr_mv3jzf0LbI1qew2ypo3_500.gif

Severus Snape, czyli cz³owiek zagadka

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2012/07/789bf784107070ed4bcbc391742c8c34.gif

Kluby pi³karskie

i.pinimg.com/originals/a0/96/32/a096320fec0651f3ad30db0a085872d0.jpg

Juventus F.C.

www.sofw.pl/wp-content/uploads/2014/09/215.jpg

Wis³a Kraków

polskielogo.net/wp-content/uploads/2016/01/106-korona-kielce-ikona.jpg

Korona Kielce

d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/00/26/5e08d9d07bf05_o_medium.jpg

AKS 1947 Busko-Zdrój

Filmy:

66.media.tumblr.com/tumblr_m7nmgbwdez1ry1l11o1_500.gif

Harry Potter

media3.giphy.com/media/7guVjhMF9qBKE/giphy.gif

Gwiezdne Wojny

thumbs.gfycat.com/FamiliarThunderousBarasinga-size_restricted.gif

W³adca Pier¶cieni

i.gifer.com/3Np8.gif

Piraci z Karaibów

media.giphy.com/media/dCBZMlXEstaQE/giphy.gif

Indiana Jones

i.makeagif.com/media/9-17-2015/yTHEA2.gif

Kiler

i.imgur.com/EGm1gJS.gif

Mistrz kierownicy ucieka

Muzyka

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Modern_Talking.svg/1280px-Modern_Talking.svg.png

Osobi¶cie na pewno szuka³bym na miejscu dyrektora innego rozwi±zania, ni¿ przyjmowanie na si³ê osoby, po której i tak wiem, ¿e nikogo nic nie nauczy.

W bodaj¿e siódmej czê¶ci zosta³o wyja¶nione, dlaczego Dumbledore zatrudni³ Lockharta czy Quirrella.

Tom Riddle (przysz³o Lord Voldemort jakby kto¶ nie wiedzia³) chcia³ obj±æ posadê nauczyciela obrony przed czarn± magi±. W momencie, kiedy Dumbledore mu odmówi³, Tom przekl±³ tê posadê i ¿aden nauczyciel nie wytrzyma³ na niej d³u¿ej ni¿ rok. Zosta³o to przedstawione jako pog³oski i w zasadzie bym siê z nimi zgadza³a, ale co¶ w tym jednak jest.

Nikt wiêc nie chcia³ go przyjmowaæ, a Dumbledore za wszelk± cenê nie chcia³ na tym stanowisku posadziæ chêtnego Snape'a, dlatego przyjmowa³ byle kogo. Jak dla mnie nie na miejscu, ale jednak.
DIMASH

Prefix u¿ytkownikaNicram_93
Bad wolf napisa³(a):

Tom Riddle (przysz³o Lord Voldemort jakby kto¶ nie wiedzia³) chcia³ obj±æ posadê nauczyciela obrony przed czarn± magi±. W momencie, kiedy Dumbledore mu odmówi³, Tom przekl±³ tê posadê i ¿aden nauczyciel nie wytrzyma³ na niej d³u¿ej ni¿ rok. Zosta³o to przedstawione jako pog³oski i w zasadzie bym siê z nimi zgadza³a, ale co¶ w tym jednak jest.

Nikt wiêc nie chcia³ go przyjmowaæ, a Dumbledore za wszelk± cenê nie chcia³ na tym stanowisku posadziæ chêtnego Snape'a, dlatego przyjmowa³ byle kogo. Jak dla mnie nie na miejscu, ale jednak.

W du¿ej czê¶ci siê zgadzam, pamiêtam o tym, ¿e po tym jak Dumbledore odmówi³ Tomowi posady, to nikt nie wysiedzia³ na stanowisku d³u¿ej ni¿ rok. Nie chcia³ posadziæ Snape'a? Równie¿ rozumiem, by³o jeszcze za wcze¶nie, mia³ w±tpliwo¶ci. Mimo to nie wierzê, ¿e nie znalaz³aby siê ¿adna osoba o lepszych predyspozycjach, np. jacy¶ znajomi Albusa, mo¿e kto¶ powi±zany kiedy¶ z Zakonem Feniksa? W koñcu przez kolejne dwa lata dostajemy Remusa i Moody'ego (mo¿e nie do koñca, ale taki by³ zamiar). Naprawdê s±dzicie, ¿e nie znalaz³aby siê ¿adna osoba, która nie ba³aby siê kl±tw±, zw³aszcza w¶ród przyjació³ dyrektora?
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnews2020.jpg

Dom

Gryffindor

78.media.tumblr.com/tumblr_lqra1k0UNn1qa8ir9o1_r5_250.gif

"Mo¿e w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie mêstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota."

Postaæ w Hogwarcie

www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/1_12.jpg

Natalie Swan

(Prefekt Gryffindoru)

Harry, Ron, Hermiona - czyli przyja¼ñ, która przetrwa wszystko

78.media.tumblr.com/5ca244c2b4120254d6676b75e59020f5/tumblr_mr9voaoDyY1suuepho1_500.gif

i.gifer.com/llT.gif

78.media.tumblr.com/e2e051649d617fa14188e82aecbadf3d/tumblr_mv3jzf0LbI1qew2ypo3_500.gif

Severus Snape, czyli cz³owiek zagadka

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2012/07/789bf784107070ed4bcbc391742c8c34.gif

Kluby pi³karskie

i.pinimg.com/originals/a0/96/32/a096320fec0651f3ad30db0a085872d0.jpg

Juventus F.C.

www.sofw.pl/wp-content/uploads/2014/09/215.jpg

Wis³a Kraków

polskielogo.net/wp-content/uploads/2016/01/106-korona-kielce-ikona.jpg

Korona Kielce

d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/00/26/5e08d9d07bf05_o_medium.jpg

AKS 1947 Busko-Zdrój

Filmy:

66.media.tumblr.com/tumblr_m7nmgbwdez1ry1l11o1_500.gif

Harry Potter

media3.giphy.com/media/7guVjhMF9qBKE/giphy.gif

Gwiezdne Wojny

thumbs.gfycat.com/FamiliarThunderousBarasinga-size_restricted.gif

W³adca Pier¶cieni

i.gifer.com/3Np8.gif

Piraci z Karaibów

media.giphy.com/media/dCBZMlXEstaQE/giphy.gif

Indiana Jones

i.makeagif.com/media/9-17-2015/yTHEA2.gif

Kiler

i.imgur.com/EGm1gJS.gif

Mistrz kierownicy ucieka

Muzyka

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Modern_Talking.svg/1280px-Modern_Talking.svg.png

W ¶wiecie magii wszystko jest mo¿liwe. Kl±twy s± powszechn± praktyk±. My¶lê, ¿e wiêkszo¶æ czarodziejów nie chcia³a ryzykowaæ ewentualn± kl±tw±, bo jak wspomnia³am, ka¿dy móg³ j± rzuciæ, a skutki mog± byæ naprawdê z³e.
Ja najpewniej bym nie ryzykowa³a, maj±c za przyk³ad wielu poprzedników, którzy rzeczywi¶cie po roku zmuszeni byli zrezygnowaæ. Quirrel - zgin±³, Lockhart - trafi³ do Munga, Moody - by³ przetrzymywany przez rok w skrzyni. Maj±c takie informacjê (nie mam akurat o poprzednich nauczycielach takowych, ale zainteresowani posad± pewnie je mieli) ryzykowa³by¶ swoim zdrowiem lub ¿yciem?
Inni nie ryzykowali. Zrobili to tylko ci odwa¿ni albo g³upi.
DIMASH

Takoizu
Tak dawno czyta³am po raz pierwszy Harry Potter i Komnata Tajemnic, ¿e ma³o co pamiêtam jaka by³a moja pierwsza reakcja. Wiem jednak, ¿e to moja - zaraz po Ksiêciu Pó³krwi- najmniej ulubiona czê¶æ. Ma swoje momenty jak ucieczka Fordem Angli±, paj±ki w Zakazanym Lesie, Jêcz±ca Marta, ale nie urzek³a mnie.

Lockhart od samego pocz±tku wzbudzi³ u mnie niechêæ, a teraz patrz±c z perspektywy czasu i porównuj±c go do innych nauczycieli to ja nie wiem czemu zosta³ zatrudniony.
Rozumiem problemy z kadr±, ale ka¿dy uczy³by lepiej ni¿ on.

Wielkim plusem tej czê¶ci s± Fred i Georg.
33.media.tumblr.com/4389ee5493c85321bd37937172d5c1a0/tumblr_n2hmj3ZZNl1tqs1heo1_250.gif

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
Dla mnie ta ksi±¿ka by³a pocz±tkiem przygody z HP i jest przeze mnie najmniej lubiana z wszystkich czê¶ci. Chyba tylko Czara Ognia podoba³a mi siê mniej, ale raczej s± na równi.
Nie wiem jednak dlaczego uwa¿am, ¿e jest s³aba, na pewno denerwowuje mnie w±tek Ginny i Hagrida jako domniemanego sprawcê tych ataków.
Co do tego jak odbiera³am podejrzenia, ¿e Harry jest Dziedzicem, to jak dla mnie to by³o takie na wyrost, rozumiem, ¿e dzieciaki szuka³y winnego i niektórzy rozsiewali plotki, które mia³y na celu pogr±¿yæ Harry'ego, ale jako¶ nie by³o to dla mnie wiarygodne, a ju¿ bardziej irytuj±ce.

Zgredka te¿ nie polubi³am, Lockhart by³ wkurzaj±cy w zarozumia³o¶ci. Ale bawi³o mnie uwielbienie Harmiony do Gilderoya oraz oczywi¶cie bli¼niacy.

No i sceny ze ¶limakami i paj±kami by³y okropne i przera¿aj±ce... brr Du¿e oczy
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Takoizu
A tak. Jeszcze kwestia Pottera jako Dziedzica Slytherina. Muszê przyznaæ ¿e na samym pocz±tku my¶la³am, ¿e to mo¿e byæ mo¿liwe. Nie s±dzi³am jednak, ¿e Harry jest odpowiedzialny za petryfikowanie ludzi.
Szybko jednak w±tpliwo¶ci zosta³y rozwiane!
Jedn± z najlepszych postaci tej ksi±¿ki jest Zgredek! Gdyby nie on ta czê¶æ by³aby strasznie ponura.
33.media.tumblr.com/4389ee5493c85321bd37937172d5c1a0/tumblr_n2hmj3ZZNl1tqs1heo1_250.gif

Prefix u¿ytkownikaManiaLovegood
Bad wolf napisa³(a):

Akurat ja nie znosi³am Zgredka, denerwowa³ mnie niemi³osiernie :D.

Ja te¿ tak. Jego zdanie jest najwa¿niejsze i najm±drzejsze. Powinno mu siê ufaæ bez ¿adnych argumentów potwierdzaj±cych s³uszno¶æ jego zdania. A jak nie to sie m¶ci. Kto tak robi? Tylko kto¶ nierozwa¿ny.

W teorii s³owa Sarahis mi przypomnia³y sporo z ksi±¿ki. Kompletnie zapomnia³am o tej krwi. Naprawdê czê¶æ ta by³a dobrym horrorem-krymina³em, a z powodu, ¿e autorka skierowa³a powie¶æ dla dzieci, doda³a groteskow± postaæ, jak± by³ Gilderoy. Ma to swój sens, ale... czy on musia³ tak wkurzaæ? Jak tylko by³a o nim wzmianka, to przewraca³am oczami i czyta³am na si³ê. Nienawidzi³am go i tak zosta³o do dzi¶. xD

Co do Zgredka to troszkê siê nie zgodzê. We mnie ta postaæ wzbudza³a raczej wspó³czucie. By³ w swoim zniewoleniu bardzo nieszczê¶liwy a nawet nie móg³ tego wyraziæ bo inaczej musia³by siê bole¶nie ukaraæ. Bardzo chcia³ pomóc i ochroniæ Harry'ego i czyni³ to. Nieudolnie i na swój sposób ale czyni³ choæ myslê, ¿e mia³ pe³n± ¶wiadomo¶æ konsekwencji (tzn. konieczno¶ci ukarania siê za to). Co do sposobu w jaki "chroni³" Harry'ego to trzeba pamiêtaæ, ¿e jego ¿ycie przesi±kniête by³o biciem, przemoc±, zastraszaniem i bólem. To by³o dla niego co¶ naturalnego st±d w taki a nie inny sposób próbowa³ zniechêcic Harry'ego do wyjazdu a potem do pozostania w Hogwarcie. Przypomina mi trochê dziecko, które wywodzi siê z dysfunkcyjnego rodziny, w której jest przemoc. Dla takiego dziecka krzyk jest normalnym sposobem komunikowania siê z drugim cz³owiekiem i wyra¿ania swoich racji a bicie jedynym s³usznym sposobem wyra¿ania dezabrobaty.
culturallydisoriented.files.wordpress.com/2012/07/tumblr_m7dk9xvcdk1rys4czo2_400.gif

sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/hogwarts-is-my-home-2.png

Mam prawie 30 lat a wci±¿ czekam na list z Hogwartu...
Wiedzma Hedwiga

Moje dzieci zamiast dobranocki bêd± ogl±da³y Harrego Pottera
Harry

Takoizu
Co do Zgredka to troszkê siê nie zgodzê. We mnie ta postaæ wzbudza³a raczej wspó³czucie. By³ w swoim zniewoleniu bardzo nieszczê¶liwy a nawet nie móg³ tego wyraziæ bo inaczej musia³by siê bole¶nie ukaraæ. Bardzo chcia³ pomóc i ochroniæ Harry'ego i czyni³ to

Dok³adnie. Nie chodzi³o mu o to, ¿eby ka¿dy mu ufa³ bez ¿adnych podstaw. On nie móg³ nic powiedzieæ i mim to wykorzystywa³ wszystkie mo¿liwe ¶rodki, ¿eby Harry by³ bezpieczny. Nie zawsze mu wychodzi³o. Nie mo¿emy go rozpatrywaæ w takich ramach jak ludzi. On by³ niewolnikiem, magicznie zwi±zanym rozkazami Pana.
Nazywanie go niezrównowa¿onym bo nie móg³ wyznaæ prawdy, gdy¿ wi±za³o siê to z konieczno¶ci± samoukarania? I gdzie on siê m¶ci³ za to, ¿e kto¶ go nie s³ucha³?
Raczej to by³a jego forma pomocy, a nie zemsta.

Prefix u¿ytkownikaManiaLovegood
Co do Lockharta to tak sobie my¶lê, ¿e skoro w tej czê¶ci nauczyciel OPCM nie odgrywa jakiej¶ istotnej roli to JKR pozwoli³a sobie na wprowadzenie postaci ¶miesznej, karykaturalnej wersji nauczyciela, który ma zmiêkczyæ do¶æ mroczn± (z perspektywy dziecka) fabu³ê drugiej czê¶ci.
culturallydisoriented.files.wordpress.com/2012/07/tumblr_m7dk9xvcdk1rys4czo2_400.gif

sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/hogwarts-is-my-home-2.png

Mam prawie 30 lat a wci±¿ czekam na list z Hogwartu...
Wiedzma Hedwiga

Moje dzieci zamiast dobranocki bêd± ogl±da³y Harrego Pottera
Harry

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: