Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Zaklêcia Niewybaczalne
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 07.11.2018 14:05
|
![]() Pochwa³y: 23 Postów: 2775 Dom: HufflepuffPunkty: 23034 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
Ciê¿ko mi wybraæ jedno zaklêcie z tych trzech które jest dla mnie najstraszniejsze... Z Avad± w sumie mamy najpro¶ciej, jest z³a bo zabija. Nie ma szans, by przywróciæ po niej kogo¶ do ¿ycia. Ale Cruciatus sprawia, ¿e ludzie staj± siê warzywami, jak sobie o tym pomy¶lê to serio mam gêsi± skórkê no i co gorsze? ¦mieræ czy ¿ycie nie ¿yj±c? Imperius wydaje siê byæ najmniej gro¼ny z nich wszystkich. Ale czy chcieliby¶my, by kto¶ nami manipulowa³? By kaza³ nam robiæ to czego by¶my nie chcieli? Mo¿e dla fanu na chwilê tak, ale nie chcia³abym by kto¶ mn± sterowa³ i wykorzysta³ mnie do jaki¶ strasznych rzeczy, nawet gorszych ni¿ zabijanie. Al ma racjê, ¿e w nat³oku tylu ró¿nych z³ych naszyjników, ¶mierciono¶nych eliksirów (które uczyli siê wa¿yæ uczniowie, tak swoj± drog±) s± gorsze rzeczy w ¶wiecie czarodziejów. Ale Zaklêcia Niewybaczalne s± ³atwo dostêpne, ³atwe do opanowania i wg mnie dlatego takie gro¼ne. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarahis ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 07.11.2018 15:01
|
![]() Pochwa³y: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.07.07 |
pamietajcie, ze Berta Jorkins tez w koñcu oszala³a, jak by³a zbyt d³ugo poddawana imperiusowi, wiec w³a¶ciwie wszystkie te zaklêcia mog± prowadziæ albo prowadz± do nieodwracalnych skutków. Poza tym pod wp³ywem imperiusa mo¿emy robiæ naprawdê wszystko i tylko od tego, kto nami kieruje zale¿y, co bêdzie kaza³ nam robiæ. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 07.11.2018 15:29
|
![]() Pochwa³y: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Wydaje mi siê, ¿e Imperius od Crutiatus ró¿ni siê przede wszystkim tym, ¿e nie jest bezpo¶rednio zwi±zane z takim okrucieñstwem i zezwierzêceniem czarodzieja. Bo mo¿na uzasadniæ "zmuszenie" kogo¶ do zrobienia czego¶. Mo¿na nawet uzasadniæ pozbawienie kogo¶ ¿ycia, ale torturowanie nie jest czym¶, co mo¿na w jakikolwiek sposób usprawiedliwiæ. To nic innego jak cieszenie siê z bólu drugiej osoby i naprawdê trzeba byæ dnem i zerem, by tego naprawdê chcieæ. Bo ¿e komu¶ przez my¶l przesz³o, ¿eby komu¶ zrobiæ krzywdê, to wiadomo - pierwotne instynkty. Rozwój cywilizacji ograniczy³ ten prymitywizm, ale historia pokazuje, ¿e wystarczy daæ cz³owiekowi znak, ¿eby sta³ siê potworem. Jednak ju¿ samo torturowanie wymaga czego¶ wiêcej, czego nie mia³ Harry chocia¿by, mimo szczerej nienawi¶ci do Bellatrix. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 07.11.2018 15:57
|
![]() Pochwa³y: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 09.10.15 |
Co uwa¿acie o poszczególnych zaklêciach i sposobie ich wykorzystania w serii? Wszystkie s± straszne, zadawanie komu¶ bólu, kontrolowanie go czy zabicie jest okropne. Dziwi mnie fakt, ¿e tak wiele osób beztrosko ich u¿ywa³o, w tym uczniowie w siódmej czê¶ci. Ale tak w³a¶ciwie to wojna by³a, a na wojnach zabija siê, s± ofiary, tylko po co kogo¶ torturowaæ? Jaki z tego po¿ytek? Nie wyobra¿am sobie by mo¿na by³o z tego czerpaæ przyjemno¶æ. Ewentualnie by wyci±gn±æ od kogo¶ jakie¶ informacje, ale in tak sobie tego nie wyobra¿am.Czy normalnym jest to, ¿e magia dzia³aj±ca w Hogwarcie pozwala³a na ich stosowanie? A jak niby mieli zablokowaæ mo¿liwo¶æ rzucania takich zaklêæ? Nie da siê.I ostatecznie, które uwa¿acie za najstraszniejsze? Wszystkie s± straszne. Chyba cruciatus, najbardziej siê przy tym cierpi. Ja bym chyba nie wytrzyma³a. Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie. W Ravenclawie tylko ci, których umys³ piêknem l¶ni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 07.11.2018 16:01
|
![]() Pochwa³y: 23 Postów: 2775 Dom: HufflepuffPunkty: 23034 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
A jak niby mieli zablokowaæ mo¿liwo¶æ rzucania takich zaklêæ? Nie da siê. Skoro mogli zablokowaæ teleportacjê w Hogwarcie to i u¿ywanie tych zaklêæ te¿ by nie by³o na pewno dla Dumbleore`a problemem. Ale my¶lê, ¿e za jego czasów nie przysz³o mu do g³owy, ¿e kto¶ mo¿e nakazaæ uczniom rzucanie ich na siebie wzajemnie st±d brak takiej blokady. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarahis ![]() |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 07.11.2018 16:29
|
![]() Pochwa³y: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 09.10.15 |
Skoro mogli zablokowaæ teleportacjê w Hogwarcie to i u¿ywanie tych zaklêæ te¿ by nie by³o na pewno dla Dumbleore`a problemem. niekoniecznie, my¶lê, ¿e nie da siê tego zablokowaæ. Blokowanie mo¿liwo¶ci teleportacji to zupe³nie co innego. Raczej nie da siê na³o¿yæ blokady na rzucanie jakich¶ konkretnych zaklêæ w jakim¶ miejscu. Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie. W Ravenclawie tylko ci, których umys³ piêknem l¶ni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 07.11.2018 16:34
|
![]() Pochwa³y: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.07.07 |
Blokowanie, blokowaniem, mnie zastanawia, ¿e Dumbledore jednak wyrazi³ zgodê na to, ¿eby rzucania tych Zaklêæ uczono na zajêciach. To znaczy, jasne, po pierwsze, pozwoli³ na to walniêty Albus, a po drugie mia³o to jakie¶ tam uzasadnienie bior±c pod uwagê nadchodz±c± wojnê. Ale tak w³a¶ciwie to nic, oprócz tego, ¿e pomordowano i pomêczono kilka paj±ków, tych uczniów nie nauczy³o. Przed takim zaklêciem nie da siê szczególnie obroniæ, przynajmniej wiêkszo¶æ nie potrafi, bo Harry - jak zwykle - potrafi³ siê oprzeæ Niewybaczalnym. Rozumiem, ¿e te Zaklêcia siê w ksi±¿ce pojawi³y, bo musia³y. Natomiast wprowadzenie ich podczas szkolnych zajêæ by³o, moim zdaniem, idiotyczne. Jasne, ¿e Albus nie wiedzia³, ¿e to nie Moody uczy OPCM, ale to i tak by³ jaki¶ poroniony pomys³, przecie¿ te dzieci mia³y 14 lat. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Scarllet |
Dodany dnia 07.11.2018 16:48
|
![]() Pochwa³y: 7 Postów: 661 Dom: GryffindorPunkty: 8343 Ranga: ¯ywy worek treningowy Data rejestracji: 15.11.16 |
Mo¿e taka nauka zaklêæ by³a dobra, ale na 7 roku, kiedy byli ju¿ du¿o dojrzalsi i mo¿e wiêcej by wynie¶li z tego. I te¿ zgadzam siê z tym, ¿e nie da³o siê zablokowaæ konkretnych zaklêæ. Wiadomo, ¿e za ich u¿ycie mo¿na by³o wyl±dowaæ w Azkabanie. Ale nie zawsze tego przestrzegano. Jednak za u¿ycie takiego zaklêcia ( nie licz±c zajêæ) chyba natychmiastowo wyrzucano ze szko³y prawda? Bo chyba dziecka by nie wsadzili do Azkabanu? To jak u nas z wiêzieniem trochê. ''A ja Ciebie zaklnê w ¿ywy kamieñ! I bêd± Ciê czciæ w Republice Nowego Przyl±dka.'' -Zireael 2020 ![]() ![]() W Hogwarcie Corinne Laurientis |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 07.11.2018 16:51
|
Blokada chyba nie wchodzi³a w grê, to wszystko dzia³a³o na tej samej zasadzie co rzucanie czarów poza szko³±. Tylko, ¿e w tym przypadku dowiadywa³a siê o tym Mafalda, a je¿eli chodzi³o o Zaklêcia Niewybaczalne, to ju¿ od razu Azkaban. Nie wiem czy by³o to wspomniane w ksi±¿ce, czy nie, ale nie chodzi³o przypadkiem o zniesienie tego "obostrzenia" na czas zajêæ? ¯eby taki Neville nie poszed³ o kicia? Tak czy siak, kolejny durny pomys³ . W jak Hogwart przejêli ¦miercio¿ercy, to ju¿ w ogóle nikt nie patrzy³, kto w kogo czym rzuca. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
BumSzakalaka |
Dodany dnia 09.11.2018 22:05
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 1359 Dom: RavenclawPunkty: 17304 Ranga: Pogromca Parchatego Trolla Data rejestracji: 30.11.15 |
Nie dziwiê siê, ¿e nikt nie patrzy³ kto na kogo co rzuca³ podczas wojny, bo przecie¿ w naszym ¶wiecie równie¿ nikt nie patrzy kto co zrobi³ w czasie takiego okresu. Jedynie pó¼niej podmioty s± rozliczane ze swoich czynów. Mam nadziejê, ¿e tak by³o i w ¶wiecie magii, ale co tu mo¿na chyba tylko spekulowaæ, bo ksi±¿ka takich rzeczy nie obejmuje Chocia¿ my¶lê, ¿e nikt Harry'ego za rzucane zaklêcia nie bêdzie rozlicza³. W koñcu uratowa³ ¶wiat (;Równie¿ jestem zdania, ¿e blokada ta te zaklêcia by nie dzia³a³a. Teleportacja to przemieszczanie, a to w grencie rzeczy mo¿na jako¶ kontrolowaæ. Nikt natomiast nie mo¿e ¶ci¶le przygl±daæ siê ka¿demu czarodziejowi i jego ró¿d¿ce dzieñ w dzieñ, sekunda w sekundê. 03.01.2019 r. - Pogromca Parchatego Trolla ![]() W Hogwarcie: Madison Dixie ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587. - My name is OLIVER QUEEN. ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem? - Jeste¶ czym¶ wiêcej, Ciri. Czym¶ wiêcej. ![]() _____________________~*~_____________________ BumSzakalaka Przyjació³ko ma najdro¿sza! Pisaæ wiersze sprawa "prosta" W dniu mi³o¶ci co¶ wypada, Prawie g³owa mi odpada... Gdzie¶ zniknê³a¶, takie ¿ycie.. I na pewno nie w Madrycie. Nasz rysunek gdzie¶ zgubi³em, Jestem Ci go jednak winien. Szko³a chyba ciê wykañcza, Jednak lepsza ni¿ szarañcza ;D Kwa¶ne ¿elki mam pod biurkiem, Nie otworze ich wiêc z hukiem, Bo z têsknoty ju¿ usycham I w te k±ty je upycham. Wszêdzie ró¿u, kiczu schy³ki ¯ycie, zabierz Walentynki. Ps. Z tym obrazkiem to serio ![]() XOXO ~ Erynia. Wielkie serducho ![]() |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Christina

Hufflepuff

Ravenclaw

Gryffindor

Chocia¿ my¶lê, ¿e nikt Harry'ego za rzucane zaklêcia nie bêdzie rozlicza³. W koñcu uratowa³ ¶wiat (;