Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Co ostatnio ogl±dali¶cie?
Prefix u¿ytkownikaKatsushi111
Jako i¿ czêsto z przyjació³mi ogl±damy horrory, to i tym razem nie mog³o byæ inaczej i pad³o na Open Grave z 2013. Z pocz±tku film wydaje siê byæ nudnawy, jednak¿e gdzie¶ po 20 minutach nie mog³am oderwaæ siê od ekranu, co czêsto zdarza mi siê przy filmach.

Nie bêdê wiele pisaæ o fabule, ciê¿ko opisaæ mi emocje i odczucia bez umieszczania spojlerów wiêc przejdê do efektów itp. Dosyæ niekonwencjonalnie przedstawione zombie, które sprawiaj± pozory normalno¶ci, a ich cia³o nie ulega rozk³adowi, w³a¶ciwe wygl±da to jak choroba czysto psychiczna. Tajemnicze postacie o barwnych charakterach, dobrze dobrani aktorzy...
Zakoñczenie wed³ug mnie idealnie wieñczy klimat filmu, zdecydowanie polecam osobom szukaj±cym zagadek i odrobiny dreszczyku.
Whale, oil, beef, hooked! I swear upon the holy book,
The only 'craic' you'll get is a slap in the ear,
Whale, oil, beef, hooked! I'll up & burst yer filthy mug,
If you draw one more shamrock in me beer!

24.media.tumblr.com/5d5841d52f5704e6ee86a8532eceb1ec/tumblr_msiq7q1e9Y1r6mp0po2_500.png

S± tylko dwa powody do zmartwieñ: albo jeste¶ zdrów albo chory. Je¶li¶ zdrów, nie ma siê co o martwiæ. Je¶li chory s± dwa powody do zmartwieñ: albo wyzdrowiejesz, albo umrzesz. Je¶li wyzdrowiejesz, nie ma siê co o martwiæ.
Je¶li umrzesz, s± tylko dwa powody do zmartwieñ: albo pójdziesz do nieba, albo do piek³a.
Je¶li pójdziesz do nieba, nie ma siê co o martwiæ. Je¿eli do piek³a, bêdziesz tak zajêty witaniem siê z kumplami, ¿e nie bêdziesz mia³ czasu ¿eby siê martwiæ.
To po co siê martwiæ?

78.media.tumblr.com/aea2a8d858f63cdfc211b217f760ffc3/tumblr_ojpv3oG0zO1qk8rzpo4_400.gif

MyAnimeList:
https://myanimelist.net/animelist/Suck_my_f00t

Wattpad:

https://www.wattpad.com/user/Vestanaros

Postaæ w Hogwarcie:
Noah Ambrose

i.imgur.com/u1RfFWM.png

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
Postanowi³am zrobiæ sobie filmowe podsumowanie tego roku i wysz³o mi, ¿e obejrza³am 79 filmów (tyle przynajmniej pamiêtam lub mam udokumentowane) i chcia³abym podzieliæ siê z Wami, 10 filmami, które pierwszy raz ogl±da³am w tym roku (wszystkie powinny byæ nadal dostêpne w serwisach streamingowych) i które podbi³y moje serduszko.

1. Park Jurajski - film z pocz±tku lat 90tych, a efektami specjalnymi potrafi zagi±æ niektóre nowe produkcje, do tego dinozaury i wartka akcja, i jestem kupiona. Obejrza³am go dwa razy i bêdê wraca³a.

2. Bêkarty Wojny - to mój ulubiony film Tarantino. Akcje dzieje siê w trakcie II W¦ i pokazuje trochê alternatywn± wersjê wydarzeñ. Uwielbam za wiele rzeczy, ale ogromny plus za to, ¿e Niemcy mówi± po niemiecku, a Fracuzi po Francusku itp.

3. Tamte dni, tamte noce - wakacyjna mi³o¶æ, s³oneczne W³ochy i klimat lat 80tych. Po tym filmie pokocha³am Armiego Hammera, a na zakoñczeniu p³aka³am jak bóbr.

4. Wielki Gatsby - my¶la³am, ¿e to film gangsterski, a tu takie zaskoczenie. Bardzo mi siê podoba³, a mi³o¶æ Spidermana do Leo by³a piêkna. By³am pod takim wra¿eniem, ¿e pobieg³am po ksi±¿kê do ksiêgarni.

5. Projektantka - trafi³am na ten film przypadkiem na TVP 2 jak by³am na wsi i nie wiedzia³am jaki to skarb. Kate Winslet jest genialna jako wyrzutek spo³eczeñstwa, a przez ca³y film czu³am jakie¶ takie napiêcie i czeka³am a¿ wybuchnie.

6. Podziemny Kr±g - my¶lê, ¿e fakt, ¿e zna³am plot twist, który jest mocno przez popkulturê przemielony, sprawi³, ¿e trochê straci³am z tego seansu, ale jestem pod wra¿eniem tego jak zosta³o to wyre¿yserowane. Naprawdê fajny film i je¿eli, kto¶ tego klasyka nie widzia³ to polecam.

7. Klub Winowajców - te¿ fajny feel good movie. Momentami wydumany, ale obejrza³am dwa razy bo fajnie mi siê to ogl±da³o, my¶lê, ¿e jakbym widzia³a go jako nastolatka bardziej by mi siê podoba³.

8. American Psycho - ten film ogl±da³am w poci±gu i nie spodziewa³am siê, ¿e zobaczê
Spoiler :: Poka¿
Christiana Bale'a biegaj±cego nago z pi³± mechaniczn±
. Naprawdê by³am zaskoczona na koñcu, bo nie spodziewa³am siê takiego zakoñczenia. Fajny thriller, a Bale'a kocham i trafi³ do mojego Top Chrisów.

9. Le Mans 66 - jako¶ nie uda³o mi siê obejrzeæ go w kinie, wiêc nadrobi³am na VOD i ¿a³ujê, bo na du¿ym ekranie mog³oby mi siê jeszcze bardziej podobaæ. Trochê o samochodach i wy¶cigach, mocno o przyja¼ni i ludziach.

10. Kryptonim U.N.C.L.E. - kino gangsterskie, bawi³am siê przednio i lubiê wracaæ do tego filmu, jest zabawny, s± fajni aktorzy i ogl±da siê przepysznie. Dobra rzecz.
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Prefix u¿ytkownikaCoSieDzieje
i.pinimg.com/originals/e2/35/54/e23554a8191e8656d4a94051c419f1b0.jpg

Czasami chcia³bym za³o¿yæ temat ka¿dej wspania³ej (lub szczególnie gniotowej) produkcji, któr± widzia³em. I w sumie "Rake" (ten z 2010, a nie amerykañski remake z 2014) jest na szczycie listy seriali, które na to zas³uguj±.

O co chodzi w tej historii? A no o Cleavera Greena (Greene nie Green) - prawie by³ego narkomana, alkoholika i geniusza sali s±dowej w wykonaniu australijskim. Ma nastoletniego syna z ci±gotami do zauwa¿alnie starszych kobiet, by³± ¿onê psychoterapeutkê, zaufanego przyjaciela bêd±cego towarzyszem wszystkich procesów (a cholera wie kim on jest z zawodu, pytajcie kogo¶ kto ogarnia s±downictwo w Australii), jego ¿onê, okradaj±c± go sekretarkê, poluj±cego na niego prawnika skarbówki - Harry'ego, sorry, Davida Pottera (pó¼niejszego senatora, lidera partii chyba pracy itd), zaprzyja¼nion± prostytutkê, w której jest zakochany i do tego znajomych gangsterów, u których ma d³ugi.

To d³ugie zdanie opisuje punkt wyj¶cia - przez nastêpne 4 sezony (5 olejcie, nie ma czego tam szukaæ) wszystko ulega radykalnym zmian±*. Jedno jest zawsze na swoim miejscu - Cleaver jest geniuszem w wywo³ywaniu problemów i nawet wiêkszym geniuszem prawniczym. Skutecznie broni morderców, gangsterów, terrorystów, Harry'ego sorry Davida, zoofila i wielu innych**. Gdzie¶ po drodze wchodzi na wojenn± ¶cie¿kê z ministrem sprawiedliwo¶ci, który jest tu najbardziej epick± postaci± - jest politykiem, wiêziennym szych±, dziennikarzem realnie zmieniaj±cym sk³ad rz±du. Ka¿da z postaci, które wcze¶niej wymieni³em te¿ ulega takim ewolucj±, ale niekoniecznie w tak du¿ym stopniu. ¯adna z tych rzeczy nie jest zarzutem ani wad± i ka¿da z sytuacji jest logicznie uzasadniona.

To nie jest serial krêcony na powa¿nie. A mimo to nie mo¿na odmówiæ mu geniuszu. W pierwszych dwóch sezonach ka¿da sprawa zamyka siê w jednym, godzinnym odcinku. Pó¼niej ten schemat ulega zmianie i tak w trzecim (moim zdaniem najlepszym, ale czwarty te¿ jest rewelacyjny) jednocze¶nie przeplata siê obrona dwóch staruszków oskar¿onych o morderstwo i trzech znajomych przed trzema ró¿nymi komisjami ¶ledczymi. Wszystko jest ³adnie powi±zane i naprawdê spójne.

Muszê wam przyznaæ, ¿e na pocz±tku myli³y mi siê wszystkie bohaterki - absolutnie by³o tam za du¿o blondynek. Ale po dwóch odcinkach wszystko jest ju¿ jasne i nie ma szansy na pomy³kê. No i rzecz jasna polskie napisy na Netflixie ss±. To by by³o na tyle***, ogl±dajcie bez ¿adnych w±tpliwo¶ci!

* - dos³ownie ka¿dy jest z ka¿dym, a Cleaver robi za seksualn± wersjê lekarzy bez granic.
** - w³±cznie z socjopatycznymi nastolatkami. Nie napiszê wam, czy serio zabi³y swojego kumpla, bo co to by by³a za zabawa.
*** - poza sezonem 5, gdzie Cleaver na z³o¶æ swojej siostrze zostaje senatorem z programem "nic nie zrobiê i nic nie powiem" po tym jak pozbawiono go uprawnieñ do bycia adwokatem. Zapomnijmy, ¿e ten sezon powsta³.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zabawny.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redniec20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktor.jpg

Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze

"¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach

Anastazja Schubert
Propozycja Antona bardzo mnie zainteresowa³a. Tym bardziej, ¿e ostatnio szukam trochê australijskich produkcji. Gdzie mo¿na to obejrzeæ? Przyznam szczerze, ¿e od kiedy wykupi³am Netflixa to zrobi³am siê leniwa je¶li chodzi o wyszukiwanie filmów na innych stronach.

No i co do Netflixa, to w³a¶nie wczoraj zdecydowa³am siê po¶wiêciæ pó³torej godziny swojego ¿ycia na ogl±danie g³upot na tej platformie. Pad³o na nowy, polski film Wszyscy moi przyjaciele nie ¿yj±. Jedni gor±co polecaj±, inni równie zawziêcie do niego zniechêcaj±. Te bardzo skrajne opinie spowodowa³y, ¿e wziê³am sobie druty (dalej robiê swój pierwszy szalik, jeszcze nie jestem w tym tak dobra jak moncia), usiad³am pod kocem i w³±czy³am film.

No i co ja mogê powiedzieæ. Absurdalny, pe³en krwi, seksu i tanich, podrzêdnych ¿artów. Ale mój humor w³a¶nie tego wczoraj potrzebowa³. Bardzo d³ugo siê rozkrêca³ i by³ moment, kiedy my¶la³am czy by go nie wy³±czyæ, ale kiedy ju¿ zaczê³a siê w³a¶ciwa akcja to absurd pogania³ absurd. I nie by³o to z³e.

My¶lê, ¿e albo trzeba w ogóle lubiæ przesadê i kicz, albo mieæ humor na takie rzeczy - u mnie akurat pojawi³o siê to drugie, wiêc ostatecznie film oceniam na plus.

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
Ja te¿ wreszcie obejrza³am "Wszyscy moi przyjaciele nie ¿yj±" i jestem zachwycona. Bardzo siê cieszê, ¿e powstaj± w Polsce filmy gatunkowe i mo¿na obejrzeæ co¶ innego ni¿ biografia, komedia romantyczna lub dramat (zazwyczaj wojenny, albo chocia¿ z czasu PRL).

Podoba mi siê to, ¿e ten film siê nie bierze na serio i jest momentami samo¶wiadomy. Liczy³am na trochê wiêcej kreatywnych ¶mierci, ale szczerze mówi±c w sekwencji pod koniec filmu, gdzie trup ¶ciele siê najbardziej gêsto, uhaha³am siê jak prosiê w ¿o³êdziach. Scena z nied¼wiedziem te¿ ca³kiem spoko. Poza tym podoba mi siê ta jazda bez trzymanki momentami i abstrakcja.

Cieszê siê te¿, ¿e pojawi³o siê sporo nowych twarzy je¿eli chodzi o aktorów. Uwa¿am, ¿e aktorsko ca³kiem siê broni, do tego jest to ca³kiem sprawnie nakrêcone i zmontowane imo.

Generalnie to nie jest jeden z tych feel good movie, które podobaj± siê prawie ka¿demu, nie ka¿dy lubi tego typu filmy, nawet ciê¿ko powiedzieæ jaki to dok³adnie gatunek, bo nie do koñca slasher, nie do koñca komedia, mo¿e czarna komedia? Mniejsza o to. W ka¿dym razie mi siê podoba³ i my¶lê, ¿e mogê wróciæ do tego filmu. :D

Mi siê podoba³, mocne 8/10 :D
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Prefix u¿ytkownikaLiliana2194
Ostatnio obejrza³am po raz pierwszy Mustanga z Dzikiej Doliny i jestem t± bajk± oczarowana :D Piêkna, wzruszaj±ca historia, nie wiem na pewno, czy oryginalna, bo ma³o w swoim ¿yciu widzia³am, ale ja osobi¶cie nie spotka³am siê nigdy z podobn±. Na plus wysz³o, ¿e zwierzêtom nie dano ludzkiego g³osu, dziêki temu jest trochê powa¿niej, a gesty, mimika i ¶cie¿ka d¼wiêkowa i tak mówi± nam wszystko (nie mogê siê nadziwiæ, jak ekspresyjne by³y twarze koni). G³ównego bohatera polubi³am (typowy Gryfon, swoj± drog±, heroiczny, zbuntowany i ci±gle podejmuje ryzyko ;D). Nie mog³abym te¿ nie wspomnieæ o piosenkach, ka¿da bardzo pasowa³a do przedstawionej sceny i ka¿da bez wyj±tku przypad³a mi do gustu. Szczególnie You can't take me jest niesamowita. Islandzka wersja to mój faworyt.

Wcze¶niej, ale jeszcze w 2021 obejrza³am Randez-vous ze ¶mierci± - ekranizacjê krymina³u Agathy Christie. Ksi±¿ka mi siê podoba³a, film trochê mnie rozczarowa³. Akceptowalny, nie mam za bardzo na co narzekaæ, po prostu brakuje klimatu i niektóre sceny wydawa³y mi siê nieco... sztuczne? A postacie sta³y siê raczej bezbarwne, nie podoba mi siê, ¿e nie by³y takie niezrêczne towarzysko i zastraszone jak w ksi±¿ce. Czyni³o je to ciekawszymi, a happy end da³ wiêksz± satysfakcjê, poczu³am ten powiew wolno¶ci, w filmie ju¿ niekoniecznie. Nie polecam nikomu, kto nie czyta³ wcze¶niej powie¶ci.

Pierwszy film obejrzany przeze mnie w 2021, Pan Jangle i ¶wi±teczna podró¿ by³ nudny i oklepany, nie ma co siê nad nim pastwiæ - ot, pogodna historyjka, ale te¿ nie ma siê czym zachwycaæ, du¿o nielogiczno¶ci i nie wniós³ nic nowego. Mêczy³am siê z nim kilka dni, sama nie wiem po co...
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaLiliana2194 dnia 23.02.2021 01:13
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maniakhogliliana.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/hogwart.jpg

- - W Hogwarcie: - -

2) Valerie Adams
2.06.2019 -

1.bp.blogspot.com/-f6fn3825Rzg/XYoz2x_dXHI/AAAAAAAAAR4/U1Y3euTkpT43y5p-PzE3sOQUfVacTTDSgCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B4.png1.bp.blogspot.com/-Zt_p7ufiG7Y/XYpLUrPHdYI/AAAAAAAAASE/nWcAY3gPZdsKeHF_BgLud7iBasVSvJ96ACLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B2.png1.bp.blogspot.com/-HKWCp81dwBg/XYpLY6y0M3I/AAAAAAAAASI/Fq-O29kpGyY-why2RTfwu4MiQoKaXz0LwCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B3.png

www.harry-potter.net.pl/images/smiley/it_s_all_about_magic_by_leogomes91.gif Karta postaci: tutaj

1) Liliana Williams
18.06.2014 - 31.05.2019

~ moja ulubienica spo¶ród tej dwójki ~

1.bp.blogspot.com/-q33F5-l7z8g/XYotFEOYb9I/AAAAAAAAARQ/VUrs-_XIhyoKJu9-MM_2dZ_CPYx0_qQ8wCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B5.png1.bp.blogspot.com/-mBVG84cJUbY/XYowhPqZ9XI/AAAAAAAAARk/B5LZeE8-XIoPOaPZl2s8ZZtF5wRiD1rngCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B7.png1.bp.blogspot.com/-t25RlOp8RvQ/XYow9oCKVCI/AAAAAAAAARs/4wgSpZgFBM40x3mCffKZE0UIHujdlr4cQCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B8.png

www.harry-potter.net.pl/images/smiley/it_s_all_about_magic_by_leogomes91.gif Karta postaci: 1. Lijka
2. Poboczne

- - Za 2017/2018: - -

www.harry-potter.net.pl/images/articles/humor.png

- - INBJN - -

Ten little Indian Boys went out to dine
One choked his little self and then there were nine.

68.media.tumblr.com/37a766bdee65f9dd103179e474f9a484/tumblr_o12brp9Qyv1qcffyto9_540.gif

Nine little Indian Boys sat up very late
One overslept himself and then there were eight.

Eight little Indian Boys travelling in Devon
One said he'd stay there and then there were seven.

Seven little Indian Boys chopping up sticks
One chopped himself in halves and then there were six.

49.media.tumblr.com/1ba28d7561830ce3ca69cf6dc1fefd68/tumblr_o1h4vyoU8Q1rpfvalo2_540.gif

Six little Indian Boys playing with a hive
A bumblebee stung one and then there were five.

Five little Indian Boys going in for law
One got in Chancery and then there were four.

Four little Indian Boys going out to sea
A red herring swallowed one and then there were three.

Three little Indian Boys walking in the zoo
A big bear hugged one and then there were two.

Two little Indian Boys sitting in the sun
One got frizzled up and then there was one.

One little Indian Boy left all alone
He went out and hanged himself and then there were none.

68.media.tumblr.com/bc978621ce1b3c07e887fb332616a035/tumblr_o15s27VgQV1unz0ero4_r1_500.gif

orig14.deviantart.net/3cce/f/2007/344/b/6/_raincloud__rvmp_by_bad_blood.gif

- - - -

66.media.tumblr.com/3c390d626aef57a973918bf2e130b093/tumblr_put2dopQgR1rm48goo1_500.png

Prefix u¿ytkownikaAlette
To mo¿na ja dodam jeden film, bo on by³ serio tak bardzo z³y, ¿e a¿ muszê siê wyraziæ.

assets.upflix.pl/media/plakat/2021/o-wszystko-zadbam__300_427.jpg

"O Wszystko zadbam"
Ocena: 2/10 ale wy³±cznie za koñcówkê. Bez koñcówki by³oby 1/10 i te¿ tylko dlatego, ¿e skala nie przewiduje 0/10.

Po co w ogóle to obejrza³am? Ano tematyka naprawdê zachêca - historia babki, która biznes krêci na wykorzystywaniu starszych ludzi. Znajoma lekarka zg³asza to do s±du, ona zostaje opiekunem prawnym, umieszcza ich w o¶rodku i wyp³aca sobie wynagrodzenie z ich maj±tku. Brzmi ciekawie, bo przecie¿ takie historie nie s± nam obce.
No i pomijam to, ¿e ca³a ta akcja jest dosyæ naiwna. Pomijam, bo nie znam systemu ani procedury w USA. Mo¿e u nich nie trzeba s³uchaæ cz³owieka przed ubezw³asnowolnieniem, mo¿e mo¿na odci±æ ubezw³asnowolnionego od rodziny na "bo tak" jakiej¶ opiekunki.
Natomiast serio, ten film wcale o tym nie opowiada³. To by³ film o tym, jak opiekunka powala na ³opatki rosyjsk± mafiê za pomoc± swojej DETERMINACJI. Naprawdê poziom ¿enady w tym filmie siêgn±³ kosmosu. No i tu nie chodzi wcale o to, ¿e bohaterka jest tak z³a, ¿e nie mo¿na jej ani polubiæ ani zrozumieæ. To wszystko po prostu nie ma ¿adnego sensu. Bo ta z³a bohaterka nie jest ani pomys³owa ani szczególnie b³yskotliwa i powinna zostaæ udupiona w pierwszej godzinie filmu. Pomijam te absurdalne sytuacje jak:
Spoiler :: Poka¿
1) wybicie szyby od samochodu pod wod±
2) super pomys³ na zabójstwo w postaci u¶pienia babki tak, ¿e siê obudzi³a,
3) kolejny super pomys³ na zabójstwo poprzez rozwalenie domu, pobicie do nieprzytomno¶ci i odkrêcenie gazu na x czasu z nadziej±, ¿e mo¿e wybuchnie,
4) no i jeszcze ten gaz - jedna bohaterka wesz³a do domu i siê krztusi³a, druga le¿a³a w tym gazie od X czasu i nic jej nie by³o
5) faceta znaleziono na ulicy pod wp³ywem narkotyków i to prowadzi ich do wniosku, ¿e trzeba daæ mu opiekuna prawnego. Nie zbadaæ co robi³ nagi na ulicy, po wstrz±sie od paralizatora i z "przedawkowaniem".
6) Po zastaniu opiekunem prawnym pierwszym krokiem jest totalne wyprzedanie ca³ego maj±tku podopiecznego. Serio, nikt siê tym nie zainteresowa³. To przecie¿ normalne, ¿e po ubezw³asnowolnieniu sprzedaje siê dom i meble, chocia¿ podopieczny na w ciula kasy w oszczêdno¶ciach.

Tak¿e nie pozdrawiam twórców.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaCoSieDzieje
Przybywam tu napisaæ, ¿e absolutnie ufam Alette w sprawie jej opinii "O wszystko zadbam" i stanowczo nie zamierzam tego ogl±daæ.

Szok i niedowierzanie, ¿e nie napisa³em tu ani s³owa o (beznadziejnym) "Lupinie" czy (polecam, bo to arcydzie³o, ale niestety zniknê³o z Netflixa) "Black Sails"/"Piratach" i ró¿nych innych w±tpliwej jako¶ci produkcji Netflixa.

Ale tym razem nie bêdê marudzi³, a nawet pochwalê Wrozka

ps. SPOILERY, SPOILERY, DU¯O SPOILERÓW - ale nie macie siê tym co przejmowaæ

m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTcwMDU5NzMzOV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzk5NTE0MzE@._V1_.jpg

Opis by ja:

Marco Polo zostaje porzucony na dworze Wielkiego Chana przez ojca i wuja w zamian za zgodê po podró¿e Jedwabnym Szlakiem. Trochê przypa³, ale spokojnie - rola s³ugi nie jest wcale taka z³a, co nie? Zapomnijcie wszystko co wiecie o tej postaci, bo prawdy historycznej tu nie znajdziecie. Dworskie spiski, walka o w³adzê, szalone romanse i próby podrywu ksiê¿niczki, a tak¿e podbój Chin. To wszystkie i wiele innych z jednym nadrzêdnym celem - zyskanie sympatii Wielkiego Chana Kublaia

Obejrza³em pierwszy sezon i jak na Netflixa jest naprawdê nie¼le. Co prawda z rzeczywisto¶ci± zgadzaj± siê tylko imiona i to tak na oko tylko u po³owy bohaterów. Na szczê¶cie nigdy nie wnika³em w ¿yciu Marca Polo i mog³em sobie poradziæ z t± spraw±.

Co tam jeszcze - wszyscy zachwycaj± siê oratorskimi zdolno¶ciami naszego bohatera. Zaprezentujê je wam. "To jest post zawieraj±cy zbiór s³ów o serialu nosz±cym moje imiê w tytule". Tak plus minus to s± te niezwyk³e zdolno¶ci dziêki którym Marco awansowa³ w dworskiej hierarchii. Ogólnie sprawa jest przezabawna, bo raz mu ufaj±, raz nie, z dwa razy siedzia³ w wiêzieniu z wyrokiem ¶mierci, ale siê nad nim mi³owali.

Do tego nasz podró¿nik pozostaje w konflikcie z ksiêciem Jakim¶tam. On go nie lubi i podejrzewa o bycie szpiegiem. Chêtnie powiedzia³bym, ¿e tylko przez kolor skóry, ale nie do koñca - tatu¶ u wujek okazuj± siê z³odziejami jedwabników, potem Polo trochê nawala w byciu szpiegiem i chanat traci pó³ armii. Tak¿e powiedzia³bym, ¿e nasz bohater nie zawsze ogarnia.

Do tego jeszcze w±tek mi³osny, który jest hmmm... Prawie wszystko w nim wychodzi, tak to ujmijmy. Serio nie wiem jak ch³op chcia³ za³atwiæ zgodê na ¶lub z ksiê¿niczk±. Buduj±c trebusze? A fakt, taki by³ jego plan.

Aktorsko nie jest ¼le, kostiumowo nie jest ¼le, zdjêciowo te¿ nie. To tak ogólnie. Precyzyjniej - pierwsze odcinki zaskakuj± pozytywnie, zw³aszcza pokazaniem spisków kanclerza Chin maj±cych na celu realnej kontroli nad kilkuletnim cesarzem. Jeszcze tego nie mówi³em, ale tak - narracja toczy siê dwutorowo i jest po³±czona wysy³aniem szpiegów, skrytobójców i regularnymi bitwami.

W³a¶nie po bitwach, które s± ok, ale do "Gry o Tron" sporo im brakuje, widaæ ograniczenia bud¿etowe. W drugim sezonie finansowanie podniesiono, po czym serial skasowano. Po obejrzeniu pierwszego odcinka zak³adam, ¿e problemem by³o to samo co w koñcówce pierwszej serii czyli stopniowy brak pomys³ów. Wkraczamy w serial wielow±tkowy, pe³en konfliktów, pokazuj±cy wielobarwny ¶wiat wschodu. Jest piêknie. Po czym wszystko rozwi±zuje siê cztery odcinki przed koñcem, w momencie gdy Polo okazuje siê beznadziejnym szpiegiem. Potem licz± siê dwa w±tki - flirty nie¶lubnego syna Chana i flirty Polo (i budowa trebuszy, ale to tak wiecie).

Ocena: pocz±tkowo by³o 8/10, potem dawa³em 7/10 za ca³okszta³t, ale ta koñcówka pierwszego sezonu to bardziej 6/10, a pierwszy odcinek drugiego 5/10. Dobrze ¿e trebusze jednak zadzia³a³y, bo nie wytrzyma³bym serialowego tasiemca.

Ogl±daæ, nie ogl±daæ? Mo¿ecie, nie bêdzie to czas stracony. Co prawda mia³em chwaliæ, co wysz³o ¶rednio, ale nawet mimo tego - "Marco Polo" to serial lepszy ni¿ wszystko co Netflix dostarcza ostatnio pod logo Originals :D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zabawny.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redniec20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktor.jpg

Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze

"¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach

Prefix u¿ytkownikaAlette
To mo¿e dodam od siebie serial (mo¿na serial?)

fwcdn.pl/fpo/10/10/811010/7918992.3.jpg

Little fires everwhere
Ocena: 8/10
Mo¿na obejrzeæ na Amazonie na pewno

Opis z filmwebu: Wspólne losy idealnie prezentuj±cej siê rodziny Richardsonów oraz enigmatycznej matki i córki, które wywracaj± swoje ¿ycie do góry nogami.

Ja bym bardziej napisa³a, ¿e to serial o dwóch bardzo kiepskich matkach i bardzo trudnych wyborach w ¿yciu. Nikt tu nie jest idealny, ka¿dy ma co¶ tam za uszami, tylko jeden bardziej cierpi przez swoje wybory, a drugi mniej - koniec koñców sam serial wskazuje palcem, kto ma byæ "tym z³ym", a kto tym "odkupionym", ale to mimo wszystko nie przeszkadza do oceny w³asnej (nawet totalnie odmiennej).
Zalet± serialu jest w³a¶nie to, ¿e... dobra, dla mnie najwiêksz± jest oprawa muzyczna, ale poza tym on po prostu daje do my¶lenia. No i wbrew pozorom ocena bohaterów nie jest ³atwa, nawet je¶li tak jak ja nie lubi siê takich upychanych "poprawnych" w±tków (zgodnie z którym o tym, czy jeste¶ dobry czy z³y decyzje twój kolor skóry, orientacja, p³eæ i stan maj±tkowy). Ja ogólnie polecam, bo to serial, o którym potem mo¿na podyskutowaæ.
No i muzyka :D Bardzo ³adna.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

themarkwilkinson
W³a¶nie zaczê³am ogl±daæ anime o nazwie "Black Clover" i przyznajê, ¿e nie czyta³am jeszcze jego mangi. Zamierzam po prostu cieszyæ siê serialem, ogl±daj±c po kilka odcinków na raz. Na szczê¶cie nie natknê³am siê jeszcze na ¿adne spoilery.

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: