Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Bogin - Snape
Doda³: Prefix u¿ytkownikagne
Zobacz temat
Drukuj temat
Najlepsze p³yty lub utwory roku
Prefix u¿ytkownikafuerte
Koniec 2020 roku zbli¿a siê wielkimi krokami. Na stronie mamy wiele tematów z rozmaitymi podsumowaniami, przy czym niekoniecznie z muzycznymi. Przychodzê wiêc z ratunkiem i zachêcam Was do podzielenia siê najlepszymi - Waszym zdaniem - p³ytami czy utworami tego roku. Wiem, ¿e Spotify robi podsumowania za nas, ale nie zawsze ilo¶æ przes³uchañ idzie w parze z tym, co zrobi³o na nas najwiêksze wra¿enie.

Zasady s± proste - podajcie 3. Wasze ulubione p³yty lub utwory roku i krótko uzasadnijcie swój wybór. Mo¿e urzek³a Was kompozycja, a mo¿e melodia przypomina Wam wakacje w Zakopanem w 1997 roku, a mo¿e jaki¶ utwór albo p³yta kojarzy Wam siê z kim¶ szczególnym?

PS. Zdajê sobie sprawê, ¿e nie ka¿dy jest zapalonym s³uchaczem (jak ja) st±d upraszczam sprawê i wychodzê z mo¿liwo¶ci± wskazania poszczególnych utworów, a nie ca³ych p³yt.

---
Zacznê od siebie - kolejno¶æ przypadkowa.

ecsmedia.pl/c/home-b-iext58588097.jpg

Hania Rani - "Home"

Druga p³yta polskiej kompozytorki i pianistki Hanny Raniszewskiej. Przyznajê, ¿e jestem absolutnie zakochana i zachwycona wszystkim czego Hania Rani siê dotknie. Jej kompozycje s± bardzo obrazowe, bardzo ruszaj±ce moje serduszko i dzia³aj±ce na mnie intensywnie na poziomie emocjonalnym. Jest to naprawdê absolutny geniusz, a cieszy te¿ fakt, ¿e ta muzyka w jakim¶ zakresie przenika trochê do szerszej publiczno¶ci i nie jest to taka totalna nisza. "Tennen" wymieniam jako najlepszy utwór na p³ycie, p³akaæ przy nim to czysta przyjemno¶æ.

resources.tidal.com/images/5405af71/1716/4d6d/a7c5/ddb6c950957f/640x640.jpg

Sevdaliza - "Shabrang"

Sevdalizê równie¿ kocham mi³o¶ci± nieskoñczon±. Wszystkie jej p³yty s± genialne; nie wiem zupe³nie jak ona to robi, ¿e trudno znale¼æ na ich s³absze kompozycje. "Shabrang" jest z pewno¶ci± mniej "bangerska", a bardziej emocjonalna i bardzo poruszaj±ca wewnêtrzne struny. "Joanna", "Darkest Hour", "Comet" i mog³abym tak wymieniaæ i wymieniaæ w³a¶ciwie wszystkie utwory z p³yty. Piêkny g³os, du¿o emocji, p³yta idealna na leniwy, sobotni poranek, kiedy nie mo¿na wyj¶æ z ³ó¿ka albo wieczór z winem. Bez ksi±¿ki, ¿eby dobrze siê ws³uchaæ.

media.pitchfork.com/photos/5ef2279b8813ffa92664e466/1:1/w_320/Mordechai_Khruangbin.jpg

Khruangbin - "Mordechai"

To jest, moi drodzy, chillera na ca³ego. Bardzo uspokajaj±ca muzyka, bardzo ³adne melodie, mo¿na zbudowaæ niesamowity klimat, zw³aszcza, je¶li chce siê na kim¶ zrobiæ wra¿enie... "Time (You and I)", "Father Bird, Mother Bird" - genialne. Trudno mi co¶ wiêcej napisaæ o tej p³ycie, bo jest po prostu piêkna. Szczególnie, je¿eli kto¶ lubi gitary, ale te¿, ¿eby buja³o i ¿eby mo¿na by³o siê zrelaksowaæ. Zdecydowanie na spokojny, zimowy wieczór. Trochê, ¿eby przypomnieæ sobie o leniwym, letnim wieczorze z drinkiem i widokiem na las.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikamonciakund
Zacznê od tego, ¿e przepiêkny temat <3

Na pocz±tku lekko spanikowa³am, bo ostatnimi czasy s³ucham g³ównie staroci, jednak¿e po chwili zastanowienia znalaz³am u siebie t± "nutê nowo¶ci". Kolejno¶æ ca³kowicie przypadkowa.

allaboutmusic.pl/wp-content/uploads/2020/07/taylor-swift-folklore-2020-album-cover.jpg

Taylor Swift - folklore

Zupe³na niespodzianka od Taylor (zarówno w przeno¶ni jak i w praktyce, bo album zosta³ zapowiedziany kilka godzin przed wydaniem), takiej p³yty siê nikt nie spodziewa³. Inna stylistycznie od reszty jej twórczo¶ci, wiêc tym bardziej trafi³a prosto do mojego serduszka. Towarzyszy³a mi w licznych wakacyjnych wypadach. Patrzenie na pola z okien poci±gów i folklore to wspomnienie mojego (pó¼nego) lata.

images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71Xq5L81vFL._SY355_.jpg

Sara Bareilles - more love

Fank± Sary jestem ju¿ od dawna, bo od gimnazjum. Mia³am takie szczê¶cie, ¿e uda³o mi siê j± osobi¶cie poznaæ w lutym podczas mojej wizyty w Londynie (by³am na musicalu do którego napisa³a muzykê i s³owa utworów, go¶cinnie gra³a równie¿ g³ówn± rolê), cudowna osoba. Niesamowicie urzeka mnie prostota w jej muzyce, a teksty to jest po prostu mistrzostwo ¶wiata. Nie bez powodu znalaz³a siê na pierwszym miejscu w mojej topce wykonawców na spotyfy, ta p³yta mia³a w tym du¿y wp³yw. Polecam bardzo.

m.media-amazon.com/images/I/81BpyaIUEbL._SS500_.jpg

Emily King - Sides

Cudo. Cudo. Cudo. Idealna p³yta na wieczorny chill, wyciszenie siê po ca³ym dniu czy t³o do rozmów. Emily King to zdecydowanie moje odkrycie (przypadkowe) tego roku. kocham ten spokój, t± prostotê - tylko gitarkê i pianino. Jestem zakochana i tyle.
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
Ja jak Monciak my¶la³am, ¿e nie ma w mojej kolekcji za bardzo muzy z tego roku, ale jednak jest i to w czo³ówce utworów, które w tym roku s³ucha³am. :D

zapodaj.net/images/ddc37c7e51b69.jpg

Krzysztof Zalewski: Zabawa
Lubiê Krzysia od jego poprzedniej p³yty, a ta podoba mi siê jeszcze bardziej. Szczególnie tytu³owa Zabawa podbi³a moje serce i jest chyba moj± ulubion± tego roku. Love

zapodaj.net/images/8b1218985bb44.jpg

Lady Gaga: Chromatica
Gagê te¿ kocham od jej poprzedniej p³yty i tutaj, chocia¿ posz³a w inn± stronê te¿ sobie lubiê w³±czyæ t± p³ytê. Jak jej s³ucham czujê siê jakbym wróci³a do gimnazjum, wiêc to ¿enuj±ce i mi³e wspomnienia.

zapodaj.net/images/001c88cae583f.jpg

Justin Bieber: Single z drugiej po³owy roku
Nie znalaz³am nigdzie info o p³ycie, do której te single s±, na pewno nie tych, które wyda³, ale uwielbiam Holy, Lonely, Monster, jedna podoba mi siê bardziej od drugiej, a wersje Live s± jeszcze lepsze ni¿ te studyjne. xD

Na wyró¿nienia zas³uguj± Dekalog Spolsky - Mery Spolsky i Fine Line - Harry'ego Stylesa. By³yby w trójce, ale s± z tamtego roku, chocia¿ w tym roku pojawi³y siê teledyski xD

Jak widzicie nie jestem zbyt niszowa, ale nie by³abym sob± gdybym by³a inna. Love
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Prefix u¿ytkownikaAlette
To ja te¿ dodam co¶ od siebie.

Raczej nie ¶ledzi³am muzycznych nowo¶ci, wiêc to bêd± stare kawa³ki, ale co tam.

images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/91DM4nVsKDL._AC_SL1500_.jpg

1. Muzyka z filmu "The greatest showman". Nie wiem jakim cudem mnie to wcze¶niej ominê³o. Film jest okej, ale same piosenki to po prostu sztos. Oczywi¶cie styl typowo musicalowy, ale te¿ nie tandetny. Musieli to komponowaæ bardzo zdolni ludzie.
No i zawsze lubi³am takie wycie do ksiê¿yca z pomp±.

Ulubione utwory (chocia¿ dla odmiany s³ucha³am wszystkich)

This is me
https://youtu.be/...

From now on
https://youtu.be/...

ecsmedia.pl/c/wiedzmin-3-dziki-gon-w-iext52299886.jpg

Kolejne to muzyka z Dzikiego Gonu :D Dopiero w zesz³ym roku mia³am okazjê przej¶æ tê grê i chyba najbardziej doceni³am w niej w³a¶nie oprawê muzyczn±. Ma taki niesamowity "swojski" klimat, a jednak jest nietypowa. Dla samej muzyki warto zagraæ w tê grê.

Ulubione utwory
https://www.youtu...iyOajnJnTg
https://www.youtu...jc6__Ji94c (to w sumie mniej z p³yty, ale sama ko³ysanka siê tam podoba)

upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bb/The_Dirty_Youth_-_Red_Light_Fix_album_cover.jpg
No i taka rockowa papka na koniec, bo zawsze mi jaka¶ wpadnie w ucho. Nie mam na to uzasadnienie, to po prostu moje gusta. Wszystkie piosenki s± do siebie podobne, ale ja po prostu lubiê takie darcie :D

Ulubiona piosenka
https://www.youtu...X1wPLjPhlc

bi.im-g.pl/im/5a/b5/18/z25911130V,-Co-mi-Panie-dasz----nowa-wersja-Adama-Sztaby-z-ro.jpg

No i kompletnie poza p³yt±, ale strasznie mi siê wkrêci³ cover zaaran¿owany przez Adama Sztabê z okazji pandemii
https://hej.miele...153416.jpg

Sama piosenka ju¿ jest ¶wietna, ale ta aran¿acja jest taka z... wow. To nawet fajnie wygl±da, a s³ucha siê tego jeszcze lepiej. S³ucha³am sporo takich jutubowych hitów, ale tego na razie nic nie przebi³o
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaMorfinGaunt
Bardzo ciekawy temat! Serce

Absolutnym numerem jeden u mnie jest:

kr±¿ek Future Nostalgia od Duy Lipy Heart dance
assets.vogue.com/photos/5e332d1c2331ef0008ee8955/4:3/w_1080,h_810,c_limit/lipa-promo.jpg
https://www.youtu...KY8b6C4pMc
a¿ 6 utworów z tej p³yty móg³bym s³uchaæ non stop: "Don't Start Now", "Physical", "Levitating", "Hallucinate", "Love Again", "Break My Heart" i kilka remixów, które dorzuci³a Lipa na drugim kr±¿ku. Porz±dne disco, tyle w temacie.

Na drugim miejscu umie¶ci³bym p³ytê Królowa Dram od sanah.
ecsmedia.pl/c/krolowa-dram-b-iext65649490.jpg
https://www.youtu...rQW0Pd9EDk
Jej numery mo¿e s± smutne i niekiedy dobijaj±ce, ale ja zawsze znajdujê w nich co¶ pozytywnego. Na pewno ciekawe teksty, dobra melodia, ciekawe teledyski. Pozytywnie mnie zaskoczy³a ta p³yta.

Na miejscu trzecim ju¿ singiel. A by³o z czego wybieraæ w tamtym roku. Jednak moje serce skrad³a ostatnio pani Beatka z utworem Bli¿ej.
www.rmf.fm/_files/Upload/Images/blizej.jpg
https://www.youtu...6s2BqRzAKs
No nikt, tak jak ona, nie potrafi ¶piewaæ z tak± ³atwo¶ci± i gracj± w kostiumie z cekinów xD
MorfinGaunt

i.postimg.cc/gkk79Ch8/rowling.png

i.postimg.cc/15GVmCdR/ornamentline.png

Je¶li kto¶ ci mówi, ¿e czuje siê benowo, albo do bena z takim ¿yciem, to wiedz, ¿e to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma ¿artów!

i.postimg.cc/15GVmCdR/ornamentline.png

i.postimg.cc/yxJC8bjf/poster.png

zapodaj.net/images/f1efe2ea40db3.png

Prefix u¿ytkownikafuerte
Dzieñ dobry, kochani, to w³a¶nie ten czas w roku, kiedy przychodzê i od¶wie¿am muzyczne tematy. Bêdzie mi tym razem wyj±tkowo trudno wybraæ trzy albumy, które zrobi³y na mnie najwiêksze wra¿enie w tym roku, ale sama wymy¶li³am zasady, nie ma lito¶ci, wiêc jako¶ to ogarnê.

www.newsic.it/wp-content/uploads/2021/09/LONELY-GUEST-False-idol-album-2021-786x784.jpg

Lonely Guest - "Lonely Guest"

To jest, moi drodzy, kolejne wcielenie Tricky'ego. Powiedzia³abym, ¿e bliskie doskona³o¶ci. Je¿eli kto¶ Tricky'ego kiedy¶ s³ucha³, to wie, o czy mowa. Muzyka nieco ciê¿ka, momentami wykrêcaj±ca bebechy na lew± stronê, a czasem przywodz±ca na my¶l nagie cia³a. Dziwna, duszna, wspania³a. "Move me", "Pre War Tension" to chyba najlepsze kawa³ki na p³ycie, ale szczerze mówi±c, bardzo trudno jest mi nie wypisaæ tutaj wszystkich.

image.ceneostatic.pl/data/products/95131696/i-tricky-fall-to-pieces-cd.jpg

Tricky - "Fall to Pieces"

Zesz³oroczna p³yta Tricky'ego, kolejna ¶wietna, kolejna duszna, kolejna bêd±ca w³a¶ciwie Trickym w Trickym. "Fall to Pieces", "Chills me to the bone", "Take me Shopping" i mog³abym tak wymieniaæ i wymieniaæ. Utwory raczej krótkie, ka¿dy zostaje w g³owie na d³u¿ej i ka¿dy powoduje uczucie pustki, kiedy siê koñczy.

f4.bcbits.com/img/a1700650895_10.jpg
Hermanos Gutiérrez - "El Camino de Mi Alma"

P³yta braci Gutiérrez z 2018 roku. Towarzyszy³a mi pocz±tkiem jesieni w momencie wiêkszego stresu i stanowi³a doskona³y uspokajacz. Je¿eli kto¶ lubi latynosk± muzykê, prosto z Meksyku, przy której mo¿na zamkn±æ oczy i jednocze¶nie delikatnie sobie tupaæ nó¿k± albo ruszaæ biodrami, to jest to wybór idealni. Trochê romantycznie, trochê uspokajaj±co - ca³y czas piêknie. "El Camino de Mi Alma", "Hombre Honrado", Guayaquil" to chyba najlepsze kawa³ki na p³ycie. A kiedy ju¿ siê zakochacie w tej konkretnej - sprawd¼cie resztê dyskografii, bo Bracia Gutierrez to naprawdê wyj±tkowi go¶cie.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikamonciakund
Jeeej, muzyczne podsumowanie powróci³o. Moje serduszko bardzo siê z tego powodu cieszy.

image.ceneostatic.pl/data/products/106478016/i-birdy-young-heart-cd.jpg

Birdy - Young Heart

Wielki powrót Birdy po pieciu latach bez p³yty. Bardzo spokojna nuta przez ca³y album, czyli to co lubiê najbardziej. Lekkie brzmienie folkowe z gitar± i pianinem. Zdecydowanie moim ulubionym utworem jest "Celestial Dancers". Mia³am go zapentlonego na spotify, doskonale wprowadza³ w dobry nastrój jad±c o 6 rano do pracy (dlatego te¿, nie bez powodu, by³ najczê¶ciej odtwarzanym przeze mnie utworem w tym roku). Cieplutko polecam.

voiceshop.pl/userdata/public/gfx/29745/A1ZfdkXvSYL._SL1500_.jpg

Lord Huron - Long lost

Ten album to typowy indie folk, odkryty przypadkiem przez playlistê na spotif. Dopiero po pewnym czasie ogarnê³am, ¿e to wykonawca "The night we met" (które czê¶æ osób mo¿e kojarzyæ z serialu 13 reasons why, bo pojawia siê tam niezwykle czêsto). S³ucha³am czêsto i nadal s³ucham, dlatego te¿ ten album tutaj siê znalaz³.

ecsmedia.pl/c/meskie-granie-2021-b-iext103015963.jpg

Mêskie Grania Orkiestra 2021

Tutaj chodzi mi szczególnie o wykonanie "Nikt tak piêknie nie mówi³ ¿e siê boi mi³o¶ci". Zdecydowanie bardziej przypad³o mi ono do gustu ni¿ orygina³ pid¿amy porno. Jak ju¿ pewnie zauwa¿yli¶cie, jestem ogromn± mi³o¶niczk± spokojnej stylistyki, "go³ych" g³osów i instrumentów. W tym wykonaniu to znajdziecie, z fajnym stopniowaniem do mocniejszej koñcówki. I tak jak raczej nie s³ucham polskiej muzyki, to dla Mêskiego Grania mogê zrobiæ wyj±tek.
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
No to i ja tu zawitam xD

Dobra, w tym roku zdecydowanie królowa³y u mnie soundtracki z filmów. Katowa³am je na okr±g³o. Te¿ moje odkrycie tego roku by³o dziêki filmowym soundtrackom.

ecsmedia.pl/c/what-a-life-b-iext71669820.jpg

Scarlett Plesure, które znam dziêki Na rauszu
What a Life, Limbo, Deja vu to moje top piosenki tego zespo³u i roku, ale to tylko ulubione dzieci z ca³ej gromadki ca³kiem udanych pociech. xD
Nie s± to utwory z tego roku, ale dla mnie s±, wiêc yolo.

m.media-amazon.com/images/I/B1jxsnOlUCS._SS500_.jpg

The Suicide Squad Soundtrack
Tutaj puszczam sobie ca³± playlistê, ale ulubieñcami s± utworygrandson - Rain i oh no!. Generalnie imo James Gunn jest cudowny w dobieraniu muzyki do swoich filmów, nadal uwielbiam muzykê z Guardiansów, ale tutaj chyba przeszed³ sam siebie. Du¿o nowej muzyki pozna³am dziêki temu albumowi. Kocham!

No i na trzecim miejscu powtórzê wybór Monci:

ecsmedia.pl/c/meskie-granie-2021-b-iext103015963.jpg

Mêskie Granie Orkiestra 2021
"Ma³go¶ka" w wykonaniu Vito Bambino to z³oto, ale on po prostu jest cudowny, wiêc nie dziwi mnie to.xD Generalnie zbiór dobrej muzyki, czego chcieæ wiêcej?

Ogólnie w tym roku nie skupia³am siê na muzyce z tego roku, a tej któr± w tym roku odkry³am. Z takich stricte 2021 rzeczy to pewnie Kwiat Jab³oni, jakie¶ kawa³ki Sanah, chocia¿ z ni± mam jak z disco polo, sama nie puszczam, a znam mnóstwo kawa³ków. Do tego Krzysiek Zalewski. Zdecydowanie du¿o by³o u mnie w tym roku polskiej muzyki.

Odnosz±c siê do postów dziewczyn to nie znam muzy od fuer (szok), u Monci znam obu wykonawców, ale nowo¶ci od nich nie s³ysza³am, mo¿e w moim odkywaniu spotifaja zakrêcê w Wasze rejony. :D
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: