Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
10.08.2026 14:25
Oho widze ze polskie znaki tez juz opuszczaja HPneta :v

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Szyszymora
Doda³: Prefix u¿ytkownikafullmoon
Zobacz temat
Drukuj temat
Remus Lupin
Prefix u¿ytkownikaPaulaSmith
I ja siê wypowiem, w koñcu wybra³am ten temat xD

Zacznê od pytania Alette, o konsekwencjê Jo w prowadzeniu postaci Remusa. Zgadzam siê, ¿e od Zakonu Feniksa zaczê³o siê co¶ zmieniaæ, przesta³ byæ taki idealny. Ale przecie¿ nie tylko postaæ Lupina oberwa³a, przecie¿ sam Harry ju¿ nie by³ taki doskona³y i bohaterski. My¶lê, ¿e to zamierzony efekt dojrzewania postaci, zetkniêcia siê jej z prawdziwym ¿yciem, które potrafi daæ w ko¶æ, no a przecie¿ wiadomo, ¿e Remus zosta³ mocno do¶wiadczony przez los. By³ takim trêdowatym, w koñcu odszed³ ze szko³y, bo wiedzia³ jak ludzie na niego reaguj±. W tych momentach by³o mi go bardzo szkoda.

Oczywi¶cie nie bêdzie odkrywczym, ¿e bardzo polubi³am go za jego pomoc Harry`emu z dementorami, ¿e by³ dla niego pomoc±, gdy inni go nie rozumieli. My¶lê, ¿e w tym momencie widzia³ w Harry`m trochê siebie.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wyd2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminpaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admingadulapaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/objawienie.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/paula.png

78.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Alette, nie nazwa³em tego "olewaniem". On po prostu siê ba³ stanowczo przeciwstawiæ g³upocie i z³o¶liwo¶ci kolegów wobec Severusa, mimo, i¿ doskonale zdawa³ sobie sprawê, ¿e bardzo przeginaj±. Ta obawa wynika³a z lojalno¶ci dla osób które przyjê³y go do swojego grona i nie odrzuci³y kiedy dowiedzia³y siê o jego problemie. Severus oczywi¶cie nie by³ ca³kiem bez winy, w ogóle by³ cz³owiekiem z bardzo trudn± przesz³o¶ci±. James i Syriusz mogli tego nie rozumieæ, bo wychowywali siê normalnych rodzinach. Syriusz co prawda nie akceptowa³ zasad jakie panowa³y, w jego rodzinie, ale przez ca³e dzieciñstwo, w pe³ni korzysta³ z przywilejów i statusu jaki mu zapewnia³a. Remus jednak swoje przeszed³ i wiedzia³ jakie problemy mog± mieæ niektóre osoby. By³ przecie¿ bardzo inteligentny i chyba najbardziej z ca³ej paczki zdolny do empatii. Wiêc najpewniej doskonale wiedzia³ co prze¿ywa lub mo¿e przezywaæ S. Snape.
Je¶li chodzi o wybryk Harry'ego, to moim zdaniem nawet, w po³owie nie by³ wystarczaj±co surowy. W tym czasie przecie¿ jeszcze uwa¿a³ Syriusza za zdrajcê i bezwzglêdnego mordercê, który poluje na syna Jamesa. Powinien natychmiast zg³osiæ sprawê do Dumledore'a, (choæ pewnie ten i tak siê dowiedzia³) daæ mu szlaban.
Wiêc nadal uwa¿am, ¿e jako ojciec nie umia³by byæ stanowczy, tak jak nie by³ wobec przyjació³ i dok³adnie z tych samych powodów. Przywyk³ do opinii, ¿e jako wilko³ak nie ma takich samych praw jak inni czarodzieje. To nie jest "olewanie" to skutek wynikaj±cy z powszechnego podej¶cia otoczenia do wilko³aków.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Jakim Remus by³by ojcem? Zgodzê siê z bladem logicznym, ¿e daleko mu by by³o do doskona³o¶ci, oczywi¶cie nikt nie jest idealny, ale my¶lê, ¿e jego brak pewno¶ci siebie, niepewno¶æ w poruszaniu siê w spo³eczeñstwie czarodziejów, którzy gdy wiedzieli o jego przypad³o¶ci go odrzucali, sprawi³oby, ¿e nie by³by pewien jak postêpowaæ ze swoim dzieckiem.

Ale mo¿e od pocz±tku, czyli moment kiedy dowiedzia³ siê, ¿e Tonks jest w ci±¿y. Wg mnie nie wynika³o to ze strachu przed rodzicielstwem. Ca³y czas pamiêtam tê scenê z trzeciego tomu, gdy jako wilko³ak chcia³ skrzywdziæ trio i my¶lê, ¿e to o to nie panowanie nad sob± czê¶ciowo chodzi³o. Nikt z nas nie chcia³by skrzywdziæ swojego dziecka (jakby je mia³ xD).

Napisa³am na pocz±tku, ¿e nie by³by doskona³ym ojcem, ale uwa¿am, ¿e z³ym te¿ nie. Mia³ dobre podej¶cie do Harry`ego i m³odzie¿y podczas lekcji w Hogwarcie. By³ te¿ po prostu dobrym cz³owiekiem, który mo¿e mia³ problemy ze stanowczo¶ci±, jak wspomnia³ blad, ale i to nie jest najwa¿niejsze. Uwa¿am, ¿e kocha³by swojego syna nad ¿ycie. Sk±d ta my¶l? W³a¶nie z tego jak kocha³ swoich przyjació³, przede wszystkim widzia³ ich zalety, a nie wady. I tak samo by³oby z synem.

78.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Prefix u¿ytkownikafuerte
Co do tematu, który poruszyli Alette i blad logiczny...

Wydaje mi siê, ¿e ta ca³a akcja ze znêcaniem siê nad Severusem mia³a jaki¶ wymiar wychowawczy ze strony Rowling. Wszyscy chyba doskonale wiemy, jak dzieci, czy nastolatkowie potrafi± byæ okrutni. Rowling w roli tych okrutnych postawi³a akurat Huncwotów, ale my¶lê, ¿e o ile pewnie ka¿dy z nas uwa¿a³, ¿e ich zachowanie by³o s³abe, to jednak nie wysnuwamy od razu wniosku, ¿e Huncwoci byli z³ymi lud¼mi. Pomijam Petera, ale w jego przypadku mamy trochê inne argumenty w kieszeni.
No i maj±c szerszy obraz relacji Huncwotów ze Snape'em wiemy, ¿e ten drugi nie by³ bez winy.

Ja siê w³a¶nie te¿ nie zgadzam z tym, ¿e Remus nie potrafi³by byæ stanowczy. Trudno oceniaæ jego zachowanie przez pryzmat tego, jak traktowa³ Harry'ego. Kiedy ma siê w³asne dzieci, to chyba wygl±da nieco inaczej. Uwa¿am, ¿e by siê dystansowa³ w tym sensie, ¿e nie by³by mo¿e super wylewnym ojcem, nie uwa¿am te¿, ¿e by³by przesadnie surowy, ale stanowczy na pewno. Wbrew pozorom Remus wcale nie by³ taki miêkki.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikaAlette
No ja w³a¶nie wcale nie uwa¿am, ¿e Remus by³ miêkki. Poza tym ten przyk³ad ze wspomnienia Severusa moim zdaniem nie jest adekwatny. Przede wszystkim Remus by³ dzieciakiem, nawet je¶li ca³kiem m±drym i empatycznym. Nie zestawi³abym w jednej linii jego sytuacji i Snape'a, no bez przesady. Bo Snape w pewien sposób sam sobie zgotowa³ taki a nie inny los - by³ wredny, mia³ toksyczne pogl±dy i do tego tli³a w nim siê iskra rasisty. Remus nie sprowokowa³ w ¿aden sposób tego, jak inni do niego podchodzili. Z drugiej strony mia³ normaln± rodzinê, nie? Nie s±dzê wiêc, ¿eby mia³ jakie¶ podstawy, ¿eby Severusa rozumieæ, bo jakkolwiek obydwoje nie mieli w¿yciu lekko, to jednak ¼ród³a problemów by³y ca³kowicie inne.

Natomiast z tym zawiadomieniem dyrektora - no to nie by³oby pedagogiczne zachowanie. Zgodne z przepisami, jasne. Ale nie zapominajmy o dwóch faktach. Po pierwsze Remus nie chcia³ byæ hipokryt±. Donoszenie na ucznia, który robi³ w zasadzie to samo co on kiedy¶, by³oby strasznie s³abe. Zw³aszcza ¿e Harry'ego móg³ powstrzymaæ o w³asnych si³ach - samym autorytetem. Gdyby da³ mu szlaban, wtedy Potter by go odwali³ i dalej biega³ do Hogs. A tak zadzia³a³ na jego psychikê, spowodowa³ wyrzuty sumienia. To by³o bardzo skuteczne. Druga sprawa to fakt, ¿e mówimy o Hogwarcie. Harry mo¿e z³ama³ regulamin, ALE z drugiej strony wobec niego te¿ nikt nie zachowa³ siê sprawiedliwie. Nie dosta³ pozwolenia na odwiedzanie wioski dlatego, ¿e mia³ okropn± rodzinê. Dzieciaki na szlaban wysy³ali do lasu, gdzie ¿y³y akromantule. To naprawdê nie jest takie wielkie co¶, ¿e sobie pobieg³ do wioski.

Jeszcze o stanowczo¶ci Remusa - ja bym jeszcze przywo³a³a fragment ze spotkania Zakonu Feniksa, gdzie to w³a¶nie Remus przecie¿ uspokoi³ tê awanturê i wtedy wcale nie mówi³ potulnym, grzecznym g³osikiem.

Dla mnie takie gadanie, ¿e on ba³ siê cokolwiek zrobiæ, bo by³ wilko³akiem, to takie sztuczne malowanie t³a do smutnej historii.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaania919
My¶lê, ¿e Remus potrafi³by byæ stanowczy i nie da sobie wej¶æ na g³owê. W pi±tej czê¶ci po tym jak Harry przyby³ do zakonu i powiedzia³, ¿e chce byæ w zakonie i walczyæ potrafi³ zdecydowanie powiedzieæ "nie". Jak dowiedzia³ siê, ¿e Harry ma mapê i odwiedza Hogsmeade zrobi³ to co uwa¿a³, ¿e do niego najbardziej dotrze. Co z tego, ¿e da³by mu szlaban skoro Harry mimo to dalej by ³ama³ przepisy? Remus chcia³ przede wszystkim ¿eby Harry zrozumia³, ¿e ¼le robi i ¿eby by³ bezpieczny. W trzecim tomie jak Irytek siê z niego na¶miewa³ to wcisn±³ mu zaklêciem gumê do ¿ucia do nosa, bez problemu sobie z nim poradzi³, potrafi³ zyskaæ szacunek i nie da³ sobie wej¶æ na g³owê. Zapewne nie by³by surowym ojcem, ale jakby trzeba by³o to potrafi³by byæ stanowczy i konsekwentny.
Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umys³ piêknem l¶ni.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/misgal2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/mistrzgaleriiania.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/artykul.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/ania.png

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikafuerte
Oceniaj±c sytuacjê z samego wspomnienia Snape'a, to uwa¿am, ¿e zachowanie Huncwotów by³o pod³e. Bior±c ca³okszta³t relacji, to sytuacja ju¿ nie jest jednoznaczna. Natomiast mimo wszystko uwa¿am, ¿e zachowali siê okropnie, tak samo zreszt± jak Snape w stosunku do nich w innych sytuacjach. Natomiast mówiê, sam ten fragment w ksi±¿ce nie spowodowa³, ¿e uzna³am Huncwotów za niereformowalne jednostki, które trzeba odizolowaæ od spo³eczeñstwa. Trudno mi jest jednak usprawiedliwiaæ drêczenie. Natomiast nie wymaga³abym te¿ od Remusa jakiej¶ heroicznej reakcji. Je¿eli by³by wtedy nauczycielem i nie zareagowa³, to inna sprawa. Ale mia³ 15 lat, nie zdawa³ sobie te¿ do koñca sprawy z tego, jak bardzo Snape'a wtedy upokorzyli.

Zachowanie huncwotów we wspomnieniu by³o pod³e, jednak Remus nie bra³ udzia³u w drêczeniu Snape'a. By³ wtedy m³ody i ba³ siê odrzucenia przez przyjació³. Nie zareagowa³, ale nie zareagowa³ te¿ nikt inny oprócz Lily. Wszyscy naoko³o siê na¶miewali, ale nie obarcza³abym za to win± Remusa.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikaNatalia Tonks
Remus to moja ulubiona postaæ na równi z Rogaczem. W pi±tym tomie chyba celowo huncwoci zostali pokazani z gorszej strony, ¿eby prze³amaæ ten wizerunek idealno¶ci jaki mieli¶my po Wiê¼niu Azkabanu. Jo chcia³a pokazaæ, ¿e ludzie nie s± jednoznaczni. Remus by³ wspania³ym nauczycielem i autorytetem, ale jako nastolatek nie potrafi³ zwróciæ uwago swoim przyjacio³om. Ludzie borykaj±cy siê z jak±¶ chorob±/niepe³nosprawno¶ci± wykluczaj±c± z ¿ycia spo³ecznego (tak postrzegam likantropiê) bardzo boj± siê odrzucenia. Drêczenie Smarkerusa by³o pod³e, ale sam pewnie zapracowa³ sobie na to.
Z drugiej strony zawsze pamiêtam fragment z zebrania Zakonu Feniksa i k³ótniê Molly z Syriuszem, to w³a¶nie Remus jako jedyny z ca³ego zakonu potrafi³ uciszyæ Syriusza i zakoñczyæ k³ótniê. To by³o mega stanowcze wiec pewnie jako ojciec umia³by post±piæ podobnie. Na pewno by³by bardziej zasadniczy ni¿ Tonks w wychowywaniu syna, ale jednocze¶nie bardzo ciep³y i kochaj±cy by³ by z niego rodzic. Do¶wiadczy³ wiele cierpienia, ciê¿ko takim ludziom wchodziæ w g³êbokie relacjê z innymi, ale ostatecznie mia³ pozytywne wzorce w postaci w³asnych rodziców, którzy pomimo choroby syna trzymali rodzinê w zjednoczeniu i otaczali go mi³o¶ci±. Je¶li Remus i Tonks by prze¿yli bitwê o Hogwart, mogliby tworzyæ na prawdê szczê¶liw± rodzinkê. Nietypow± nawet jak na ¶wiat czarodziei, ale z¿yt± i bardzo siê wzajemnie kochaj±c±. Jako m±¿ i ojciec Remus musia³by co prawda popracowaæ nad swoj± pewno¶ci± siebie, ¿eby tak siê nie u¿alaæ nad sob± (bo przyznam, ¿e mnie to czasami irytowa³o), ale wszystko jest do zrobienia jesli siê chce. Bardzo ¿a³ujê, ¿e umarli oboje i osierocili Teda. Wydaje mi siê to pozbawione sensu dawaæ Remusowi fajn± ¿onê, dziecko a potem tak po prostu go u¶mierciæ. I to wszystko po to ¿eby pokazaæ, ¿e wojna to wojna i nie wybiera.:/
W wcze¶niejszych postach pada³ zarzut, ¿e Remus jest nudny..? Mo¿e ktos rozwinie temat? Bo ja w tej postaci widzê zero nudy....ale chêtnie poczytam i przy³±cze siê do dyskusji. :)
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaNatalia Tonks dnia 25.04.2017 21:11

Ja te¿ bynajmniej nie napisa³em, ¿e by³ czy by³by miêkki. Wilko³aki to bynajmniej nie s± milutkie stworzonka. Byæ mo¿e nie pamiêtaj± wszystkiego, co robi³y kiedy by³y bestiami. Remus mimo wszystko doskonale zdawa³ sobie sprawê do czego wtedy jest zdolny. Osoby które walcz± z czy¶ co ich ogranicza lub zmusza, zazwyczaj nie mog± byæ miêkkie wobec siebie i potrafi± byæ opryskliwe i nawet agresywne wobec otoczenia. Jednak najczê¶ciej siê tego potem wstydz± i wrêcz panicznie siê boj±, aby kogo¶ nie skrzywdziæ nawet tylko s³ownie. To bardzo rzutuje na relacje zw³aszcza z bliskimi. PaulaSmith zwróci³a tu uwagê na bardzo wa¿n± rzecz, ¿e gdyby nie interwencja przemienionego Syriusza, obecne tam osoby mog³y nieodwracalnie ucierpieæ.

Sytuacje rodzinne Severusa i Remusa istotnie siê ró¿ni³y. Prawda, ale obaj byli "ofiarami" sytuacji i wydarzeñ na które nie mieli wp³ywu. Nie wierzê, aby to nie mia³o ¿adnego na Remusa i jego zdolno¶æ do postawienia siê, w sytuacji m³odego Snape. Ten ostatni byæ mo¿e by³ zbyt za¶lepiony nienawi¶ci±, do jego przyjació³, ale jednak kiedy dowiedzia³ siê o problemie Remusa nie z³o¿y³ donosu. Mia³ wtedy mo¿liwo¶æ doprowadzenia go do usuniêcia ze szko³y. Wystarczy³o, aby doniós³ o tym Lucjuszowi M. Byæ mo¿e obawia³ siê odwetu pozosta³ych, ale raczej tam wtedy przewa¿y³ autorytet A. Dumbledore.
"Remus mia³ normaln± i kochaj±c± rodzinê". Zgoda, jednak sytuacja w jakiej ¿yli daleka by³a od normalnej. Ci±g³e przeprowadzki, aby unikn±æ podejrzeñ s±siadów, strach, brak przyjació³. Najgorsza jednak by³a comiesiêczna konieczno¶æ izolacji syna. Prawdopodobnie, w jakim¶ mocnym i wyciszonym, (przemiany by³y bolesne, a jêki i wycia g³o¶ne) pomieszczeniu bez okien. To by³y przecie¿ czasy przed wynalezieniem "Eliksiru tojadowego". Wyobra¼my sobie teoretycznie najgorszy przypadek. Jest Bo¿e Narodzenie, wszyscy siedz± przy choinkach, a Remus wyje samotnie zamkniêty, w jakiej¶ piwnicy.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Tylko ty porównujesz sytuacjê z Severusem, bo obydwoje mieli ciê¿ko. Zapominasz tylko, ¿e w ¶wiecie czarodziejów bardzo du¿o osób mia³o ciê¿ko i to nie oznacza od razu, ¿e te osoby maj± siebie rozumieæ. To ju¿ prêdzej sytuacja Snape'a by³a podobna do Syriusza - obydwoje wychowali siê w pokrêconych, zafiksowanych na punkcie "¶lizgoñskich" pogl±dów rodzin, przez co byli przez nie odrzucenia i w pewien sposób samotni. Ale ró¿ni³y ich osobowo¶ci, dlatego do zrozumienia nie mia³o szansy doj¶æ. Natomiast Remus i Severus to dwa ¶wiaty dla mnie.
Przede wszystkim Severus nie by³, jak napisa³e¶ "ofiar± sytuacji i wydarzeñ na które nie mia³ wp³ywu". Jakkolwiek zgadzam siê, ¿e dzieciñstwo mia³ trudne, to w Hogwarcie móg³ siê od tego odseparowaæ. Remus, jakkolwiek by siê nie stara³, nie by³ w stanie zmieniæ tego, ¿e by³ wilko³akiem. Masz tu wiêc wybór i brak wyboru.

No i dodam jeszcze, ¿e czasami podobna sytuacja wcale nie pozwala nam kogo¶ zrozumieæ, wrêcz przeciwnie. Je¶li kto¶ boryka siê z podobnymi problemami i mimo to podejmuje z³e decyzje, wcale go nie usprawiedliwiamy.

I wci±¿ uwa¿am, ¿e trochê odlecia³e¶ ze swoimi teoriami co do Remusa. On nie by³ ani opryskliwy ani agresywny przede wszystkim. Je¶li siê czego¶ wstydzi³, to w³a¶nie takiego nieodpowiedzialnego, szczeniackiego zachowania.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Zgadzam siê z Alette, w ¿yciu nie porównywa³abym Remusa i Severusa, traktuj±c ich sytuacje jako podobne. W ¿yciu! Uwa¿am, ¿e mo¿na mieæ ciê¿ko i ciê¿ko, i ka¿dy z nich mia³ swój ciê¿ar, ale by³y one totalnie ró¿ne, ja nie znajdujê tam wspólnej p³aszczyzny. To byli ludzie o odmiennych osobowo¶ciach, podejmowali inne wybory w ¿yciu. Mieæ trudne dzieciñstwo to jedno, a to jak z tego wyjdziesz jako cz³owiek, co zrobisz gdy ju¿ siê od tego odetniesz, to drugie.

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Sprawa mo¿liwych relacji w rodzinie Snape, jest bardzo rozbudowana. Jednak prawdopodobnie bezceremonialnie rz±dzi³ tam jego ojciec który, równie bezwzglêdnie nie pozwala³, w swojej obecno¶ci u¿ywaæ ¿adnej magii. Nawet gdyby np. matka chcia³a synowi opatrzyæ skaleczenie. Mniejsza o to jednak uwa¿am, ¿e z tego ca³ego towarzystwa, (wliczam, w to Lily Evans), ci dwaj mieli najgorsze do¶wiadczenia z dzieciñstwa. Zostawi³y one trwa³y ¶lad na ich pó¼niejszym ¿yciu. Ka¿dy potem poszed³ inna drog±, ale ka¿dy ponosi³ tego konsekwencje.
Nie lubiê kuzynów.

Sytuacja Snape'a i Remusa by³a diametralnie ró¿na, nie przysz³oby mi do g³owy ¿eby ich porównywaæ. Remus mia³ kochaj±c± rodzinê, wsparcie przyjació³, Severus u siebie w domu nie by³ szczê¶liwy, przyjació³ jako¶ te¿ nie mia³ z wyj±tkiem Lily (w my¶lodsiewni widzimy, ¿e nikt nie stan±³ po jego stronie). Remus nie mia³ wp³ywu na swoje wilko³actwo, natomiast Severus nie mia³ problemów niemo¿liwych do rozwi±zania. Severus mia³ szanse poprawiæ swoj± sytuacjê, tylko nie mia³ w³a¶ciwych wzorców, trafi³ do slytherinu i bra³ przyk³ad od swoich "kumpli" ¶lizgonów, bra³ przyk³ad ze swojej matki. Ciê¿ko by mu by³o znale¼æ dobre towarzystwo, ale nie by³o to niemo¿liwe, mia³ wsparcie Lily, to by³a poniek±d jego decyzja, ¿e poszed³ w stronê z³a. Natomiast Remus nie mia³ wp³ywu na to, ¿e jest wilko³akiem i na to jaki wtedy siê staje. To s± dwie zupe³nie inne sytuacje.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Skupili¶my siê na postaci Remusa jako ojca, a co z jego rol± w Zakonie Feniksa? Uwa¿acie, ¿e by³ cennym cz³onkiem? Czy móg³ zrobiæ co¶ wiêcej? A mo¿e oddanie ¿ycia by³o wystarczaj±cym dowodem oddania sprawie?

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Oczywi¶cie, ¿e by³ cennym cz³onkiem. Ka¿dy cz³onek zakonu feniksa by³ cenny. A Remus by³ jednym z najcenniejszych wed³ug mnie. Zna³ siê bardzo dobrze na czarnej magii, by³ dobry w walce, walczy³ odwa¿nie i do koñca. No i szpiegowa³ wilko³aków. Zrobi³ naprawdê bardzo du¿o dla zakonu, nie uwa¿am, ¿e powinien by³ robiæ co¶ wiêcej.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Mnie w tym wszystkim zawsze zastanawia³o czego jako nastolatek i prefekt Gryffindoru przymyka³ wci±¿ oczy na to, ¿e Syriusz i James znêcaj± siê nad Severusem i non stop ³ami± szkolny regulamin. Co¶ u niego nie tak chyba z charakterem - pewnie, ¿e ba³ siê odrzucenia, ale z drugiej strony tolerowanie jawnego drêczenia innego ucznia (niewa¿ne kogo) by³o s³abe.

Tak ¶rednio mi ta postaæ przypad³a do gustu. Jako nauczyciel OPCM by³ spoko, ale potem tak ju¿ coraz mniej, choæ i tak najbardziej go lubiê z ca³ej tej bandy Huncwotów. Niemniej momentami wydawa³ mi siê nijaki, kiedy indziej taki tajemniczy i sumienny w tym co robi, a niekiedy znowu jako dodatek do duetu Syriusz & James Potter.

Uwa¿am, ¿e zgin±³ jak bohater, pomnik mu siê nale¿y. No i ten jego zwi±zek te¿ mnie niespecjalnie przekona³. Jednak w±tki mi³osne to nie moja bajka ; )
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

W Zakonie Feniksa ka¿dy by³ cenny nawet Mugundus. Jego tajna misja w¶ród wilko³aków pewnie jednak przynios³a jakie¶ efekty, bo chyba ¿aden inny wilko³ak po za "tym jednym" nie wzi±³ udzia³u, w ataku na Hogwart. Sam Remus jednak na skutek swojej "choroby" by³ os³abiony i nawet s± teorie, ¿e byæ mo¿e w³a¶nie dlatego poleg³. Gdyby prze¿y³ i uroczy¶cie otrzyma³ ten order, pewnie mia³oby to du¿y wp³yw na odbiór jego osoby przez spo³eczno¶æ czarodziejów. Co pewnie bardzo by mu te¿ pomog³o, w uk³adaniu sobie normalnego ¿ycia, (gdyby i jego ¿ona prze¿y³a). Przypuszczam, ¿e czu³ siê bardziej od innych "moralnie zobowi±zany" do walki po stronie dobra, choæby po to, aby udowodniæ, ¿e wilko³aki te¿ mog± byæ po¿yteczne dla czarodziejskiego ¶wiata.
Wiêc zrobi³ du¿o dobrego.
Nie lubiê kuzynów.

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
A co do dzia³alno¶ci w ZF, to on oczywi¶cie by³ bardzo przydatny. Na pewno o wiele bardziej ni¿ Syriusz Black, który poza zaoferowaniem domu matki niczym wielkim siê nie wykaza³. Misja w¶ród wilko³aków by³a tak samo niebezpieczna jak ta Hagrida z Madame Maxime w¶ród olbrzymów. Wiele nie zdzia³a³, bo Greyback mia³ wiêkszy wp³yw na innych Lykanów ;d Nie ba³ siê walki, by³ lojalny, odwa¿ny, gotowy do po¶wiêceñ, wiêc jako cz³onek Zakonu Feniksa by³ na w³a¶ciwy miejscu. Nawet go rozumiem jak chcia³ zostawiæ rodzinê i pomóc Trio.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikafuerte
Co do roli Remusa w Zakonie... Zastanawia mnie, czy my tak naprawdê znamy konkretne zas³ugi kogokolwiek, kto tam dzia³a³? Wiemy z grubsza co Zakon robi³, ale chyba ¿adnych pora¿aj±cych konkretów. Dlatego z perspektywy tego co wiemy, to wydaje mi siê, ¿e zas³u¿y³ siê raczej tak jak wiêkszo¶æ. Zawsze, kiedy nadchodzi³a walka ze ¶miercio¿ercami, to by³ na miejscu i walczy³, a¿ wreszcie w tej walce zgin±³. Nie by³ to jego jednorazowy wyczyn, po¶wiêca³ siê dla sprawy, mia³ du¿e umiejêtno¶ci, "kontakty" w¶ród wilko³aków. Nie wiem, czy móg³ zrobiæ wiêcej, ze wzglêdu na to, ¿e centraln± rolê w ksi±¿ce odgrywa³ Harry. To on mia³ byæ bohaterem, tym, który uratuje ca³y ¶wiat czarodziejów. Reszta postaci mia³a chyba raczej za zadanie robiæ swoje, ale wszyscy sobie zdawali sprawê z tego, ¿e Voldemort nie spocznie, dopóki nie doprowadzi do ostatecznego starcia z Potterem. Nie wszyscy znali tre¶æ przepowiedni, ale ca³a fabu³a uk³ada³a siê tak, jakby doskonale zdawali sobie sprawê, ¿e czego by nie zrobili, to nic nie zmieni, bo Harry jest w centrum.
Ogólnie, wydaje mi siê, ¿e to, ¿e zgin±³ w walce mówi samo za siebie. Ale na temat samej ¶mierci Remusa i symboliki zwi±zanej z Huncwotami ju¿ siê wypowiada³am w postach wy¿ej.

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: