Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Pijemy za prawdê II
|
|
Alette |
Dodany dnia 18.03.2013 18:06
|
![]() Pochwa³y: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
To wszystko zale¿y w jakim aspekcie. Powtórzê to ju¿ chyba po raz setny (hehe), ale jestem przeciwniczk± skrajno¶ci. Nie s±dzê, by zamykanie siê na nowoczesno¶æ przynios³o jakiekolwiek korzy¶ci. Te wszystkie ataki na homoseksualizm jako chorobê, inn± wiarê, narzekania na brak kary ¶mierci - jeste¶my w XXI wieku i pewne zmiany nadej¶æ po prostu musz±. Z drugiej strony denerwuje mnie takie propagowanie idei "obywatela Europy", brak szacunku wobec tradycji i kultury. "Nie jestem patriot±" - jest siê czym chwaliæ? Oczywi¶cie... ja nikomu nie wszczepiê mi³o¶ci do Ojczyzny, ale to naprawdê nie jest powód do dumy, ¿e mam w dupie ziemiê, na której siê wychowa³am. Tym bardziej, ze szacunek do historii po prostu musimy mieæ. Nie spotka³am ¿adnego obcokrajowca, który by siê tak wypowiada³ o w³asnym kraju, jak robi± to Polacy. Bo tak szczerze, je¶li mam do wyboru tylko nowoczesno¶æ, bez ¿adnej podstawy, to¿samo¶ci to ja podziêkujê. Wolê siê cofaæ a¿ do pierwotnych S³owian. Wiele razy s³ysza³am, ¿e rodzina jest najwa¿niejsza. W momencie, kiedy wszyscy przyjaciele siê od ciebie odwróc±, to ten g³upi, znienawidzony brat mo¿e okazaæ siê jedynym, który poda ci rêkê. Jak siê do tego ustosunkujesz? Co to w ogóle znaczy rodzina, jakie relacje panuj± lub powinny w niej panowaæ? Edytowane przez Alette dnia 18.03.2013 22:31
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 22.03.2013 09:47
|
![]() Pochwa³y: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 14.05.09 |
Jak dla mnie rodzina jest najwa¿niejsza. Dzieñ w dzieñ k³ócê z siostr± (dos³ownie), ale jak przyjdzie co do czego to potrafimy siê zgraæ i sobie pomóc. Zawsze stajê w jej obronie przed z³o¶liwymi, zawsze po jej stronie przed obcymi. Pytasz co to rodzina, mo¿na by powiedzieæ, ¿e to mama, tata i dziecko. Dla mnie to wspólne ¶niadania, przez które zawsze spó¼nia³am siê do szko³y; wspólne ogl±danie skoków narciarskich z tat±; codzienna bitwa o ³azienkê z bratem Jakie relacje powinny panowaæ? Wiadomo- ¿eby wszystkim dobrze siê ¿y³o. Rodziców szanowaæ, a rodzeñstwo sobie wychowaæ ![]() Dobra, to ja zadam pytanie, na które ch³opcy odpowiadaj± z g³upim u¶miechem na ustach. Dlaczego jak ch³opak ca³ujê siê na ka¿dej imprezie z inn± dziewczyn±/ co chwilê z inn± krêci to inni mówi±, ¿e to macho/ ¶wietny ch³opak itd., a jak dziewczyna tak siê zachowuje to jest uznawana za "puszczalsk±" itp.? Edytowane przez Christina dnia 19.03.2013 13:56
![]() Christian. ![]() Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku. ![]() Ale czasami warto za³o¿yæ maskê. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma" "po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzêdniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartê I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
JMARTA |
Dodany dnia 07.04.2013 09:18
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 138 Dom: GryffindorPunkty: 1639 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 30.11.12 |
S±dzê, ¿e wywodzi siê to jeszcze z bardzo dawnych czasów, kiedy kobiety by³y uznawane za ni¿sz± grupê spo³eczn±. Kiedy¶ nawet uwa¿ano, ¿e kobieta, skoro powsta³a z mê¿czyzny (Bóg wyci±gn±³ ¿ebro Adamowi i zrobi³ z niego Ewê) nie jest godna obecno¶ci ksiêdza (je¶li w jakim¶ domu przebywa³ ksi±dz, nie mog³a w tym domu byæ ¿adna dziewczyna). Jaki jest Twój stosunek do wojen? Dlaczego wg. Ciebie dosz³o do I oraz II wojny ¶wiatowej? Czy bêdzie kiedy¶ trzecia? Jak my¶lisz? "Dor¶li nie pamiêtaj±,
jak to jest byæ dzieckiem. Naprawdê nie pamiêtaj±, wierz mi. Zapomnieli o ile wiêkszy wydawa³ siê wtedy ¶wiat. Jak trudno by³o wdrapaæ siê na krzes³o. I jak to by³o zawsze patrzeæ do góry. Zapomniel. Ju¿ tego nie wiedz±. Ty tez zapomnisz. Czasami doro¶li opowiadaj±, jak to by³o piêknie byæ dzieckiem. Nawet marz± o tym, by znów nim byæ. Ale o czym marzyli bêd±c dzieæmi? Jak my¶lisz? S±dzê, ¿e marzyli o tym, by w koñcu dorosn±æ". Koñ jest bogiem, Galop na³ogiem, k³us podstaw±, Skoki zabaw±, Upadek zw±tpieniem, Jazda pocieszeniem, palcat pomoc±, £ydki ca³± moc±, Ostrogi zbytkiem, siod³o nabytkiem, Grzywa uchwytem, Kask je¼d¼ca bytem. |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 07.04.2013 12:35
|
![]() Pochwa³y: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Wojny rozchodz± siê o kasê, nie wierzê w ¿adne mi³o¶ci, pogl±dy, wiarê ani prawa cz³owieka. One stanowi± tylko pretekst, by wojna siê rozpoczê³a. Hitler mia³ obsesjê na punkcie rasy, ale przecie¿ z jakiego¶ powodu pozwolili mu na takie dzia³ania. Niemcy by³y wtedy w kryzysie ekonomicznym i potrzebowali czego? Kasy. Tak by³o w ka¿dym przypadku - rozwa¿ania czy wojna siê op³aca czy te¿ nie. Jednak w dzisiejszych czasach nie s±dzê, by dosz³o do walk na poziomie II W¦, chocia¿ oczywi¶cie nie jestem tutaj specjalist±. Teraz wojny tocz± siê g³ównie na poziomie gospodarczym... nowe technologie, kto pierwszy siê osiedli na Marsie, kto wybuduje wiêcej bomb j±drowych, kto uzale¿ni finansowo od siebie jakie¶ pañstwo. Wszystko na poziomie pseudodyplomatycznym. Na wojny zbrojne gotowe s± g³ównie pañstwa zacofane... chyba, ¿e siê mylê. Jeste¶ osob± spontaniczn± czy mo¿e wolisz sobie wszystko zaplanowaæ? Przeszkadza ci to, utrudnia ¿ycie? Jakie s± tego plusy i minusy? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
JMARTA |
Dodany dnia 07.04.2013 14:21
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 138 Dom: GryffindorPunkty: 1639 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 30.11.12 |
Bardzo lubiê planowaæ, ale tylko dla w³asnej przyjemno¶ci, a po zaplanowaniu i tak nie trzymam siê tego co zaplanowa³am. Nauczy³am siê ju¿, ¿e prawie nigdy moje plany nie wypalaj±. Spontaniczno¶æ nie przeszkadza mi jako¶ specjalnie, wrêcz przeciwnie. Gdy trzeba na szybko podj±æ jak±¶ decyzjê, to ja jestem w stanie to zrobiæ, a moja przyjació³ka nie. Co s±dzisz o przyja¼ni, a co o mi³o¶ci? Czy s±dzisz, ¿e przyjaciele s± wa¿niejsi od rodziny, mo¿e przeciwnie, uwa¿asz, ¿e rodzina jest wa¿niejsza od przyjació³, a mo¿e s±dzisz, ¿e s± tak samo wa¿ne? "Dor¶li nie pamiêtaj±,
jak to jest byæ dzieckiem. Naprawdê nie pamiêtaj±, wierz mi. Zapomnieli o ile wiêkszy wydawa³ siê wtedy ¶wiat. Jak trudno by³o wdrapaæ siê na krzes³o. I jak to by³o zawsze patrzeæ do góry. Zapomniel. Ju¿ tego nie wiedz±. Ty tez zapomnisz. Czasami doro¶li opowiadaj±, jak to by³o piêknie byæ dzieckiem. Nawet marz± o tym, by znów nim byæ. Ale o czym marzyli bêd±c dzieæmi? Jak my¶lisz? S±dzê, ¿e marzyli o tym, by w koñcu dorosn±æ". Koñ jest bogiem, Galop na³ogiem, k³us podstaw±, Skoki zabaw±, Upadek zw±tpieniem, Jazda pocieszeniem, palcat pomoc±, £ydki ca³± moc±, Ostrogi zbytkiem, siod³o nabytkiem, Grzywa uchwytem, Kask je¼d¼ca bytem. |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 07.04.2013 17:39
|
To pytanie chyba specjalnie dla mnie. Moja odpowied¼ - jestem przekonana, ¿e rodzina jest wa¿niejsza od przyja¼ni. Oczywi¶cie zale¿y o jakiej rodzinie mówimy, jaka¶ tam ciotka siódma woda po kisielu jest mi obojêtna. Ale mama, tata, brat siostra - to s± najbli¿sze mi osoby. Z reszt± ¿ycie nauczy³o mnie ¿e prawdziwa, ksi±¿kowa przyja¼ñ po prostu nie istnieje. ¯adna kole¿anka nigdy nie skoczy za mn± w ogieñ jak i ¿adna nie wyrz±dzi sobie szkody, by wywo³aæ mój u¶miech. Gdy wymagamy tego od drugiej osoby, najczê¶ciej spotyka nas wielki zawód. Dla mnie przyja¼ñ jest wtedy, gdy druga osoba pomy¶li równie¿ o mnie, gdy bêdê mia³a ¶wiadomo¶æ, ¿e mogê siê do niej zwróciæ. Natomiast nie wymagam od innych ludzi, by na pierwszym miejscu stawiali rodzinê, bo wiadomo, ¿e ró¿nie to wygl±da. Je¶li kto¶ nie ma z rodzicami zbudowanej ¿adnej relacji, to ciê¿ko, by kocha³ ich ponad wszystko. To chyba tyle. Potrafisz przyznaæ siê do b³êdu? Sprawia ci to du¿± trudno¶æ, czy mo¿e nie widzisz w tym nic strasznego. Dlaczego? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 07.04.2013 18:31
|
![]() Pochwa³y: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.07.07 |
My¶lê, ¿e raczej potrafiê. Nie uwa¿am, ¿e wszystko zawsze wiem najlepiej i zdajê sobie sprawê, ¿e mogê siê myliæ. Je¿eli s± to sprawy, gdzie swoje zdanie mo¿na poprzeæ jakimi¶ konkretnymi faktami, a ja nie mam stuprocentowej pewno¶ci, co do ich wiarygodno¶ci, to staram siê nie brn±æ. Natomiast, je¿eli nie mam racji, pope³niê b³±d, czy zrobiê cokolwiek z mojej winy, to tak, chyba umiem siê przyznaæ. Inna kwestia, kiedy np. dyskutujê z kim¶, kogo szczerze nie znoszê, no to wtedy raczej ciê¿ko : D. Nie upieram siê mo¿e jako¶ strasznie przy swoim, ale te¿ nie przyznam siê, ¿e nie mia³am racji. Czy uwa¿asz, ¿e w dzisiejszych czasach widz daje og³upiaæ siê mediom? To znaczy, czy dziennikarze maj± prawo t³umaczyæ emisjê g³upich programów, swoj± nierzetelno¶æ tym, ¿e widz po prostu lubi ogl±daæ programy niskich lotów? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 08.04.2013 13:17
|
![]() Pochwa³y: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 14.05.09 |
Uwa¿am, ¿e widz dajê siê og³upiaæ mediom. Gdyby nie by³o tych wszystkich durnych programów, gdyby ludzie nie wiedzieli, ¿e takowe istniej±, nie chcieli by ich ogl±daæ. Nikt nie ma parcia na to, ¿e by daæ siê komu¶ og³upiaæ. Nistety pewna czê¶æ spo³eczeñstwa daje sobie wmówiæ, ¿e programy typu "Co na to tato'' czy ''Super s³odka 16" s± wysokich lotów i ogldaj±c je stajemy na wy¿szym poziomie w hierarchii spo³ecznej. BANG! Nic bardziej mylnego. Nie mam pojêcia czemu ma s³u¿yæ emisja takich dennych show w tv. W mojej skromnej opinii z roku na rok m³odzie¿ stajê siê coraz g³upsza, omamiona tym co pokazuje telewizja (nie mówiê tu o wyj±tkach, którzy s± normalni). Dzennikarze w wielu przypadkach przeginaj± i nic ich nie t³umaczy. Istnieje co¶ takiego jak etyka dziennikarska i wg niej powinni postêpowaæ. Co my¶lisz o ludziach, którzy lansuj± siê tym, ¿e pij± hektolitry alko na imprezach; ¿e najwa¿niejsze dla nich jest to czy zalicz± zgona po upiciu siê? ![]() Christian. ![]() Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku. ![]() Ale czasami warto za³o¿yæ maskê. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma" "po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzêdniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartê I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 08.04.2013 14:28
|
To trudne pytanie... nie oceniam tych, którzy faktycznie sporo pij± na imprezach i siê z tego ¶miej±. Znam wiele takich osób i najczê¶ciej s± bardzo sympatyczni, normalni, wcale nieg³upi. Jednak nie pochwalam tego, bo uwa¿am, ¿e je¶li kto¶ wymiotuje w trakcie imprezy, to nie ma siê czym chwaliæ. Przyznam siê szczerze, zdarzy³o mi siê to raz i nie zaliczam tego do moich mi³ych wspomnieñ. Nie zamierzam tego powtarzaæ i nie uwa¿am, i¿ jest to powód do dumy. Wydaje mi siê z reszt±, ¿e "zgon" naprawdê nie jest niczym fajnym, przecie¿ to istny koszmar. Nie jestem abstynentk± i pijam alkohol na imprezach, ale nie przekraczam tej tajemniczej linii. Wolê siê dobrze bawiæ ni¿ le¿eæ nieprzytomna. Co my¶lisz o paleniu papierosów? Z³e, nie tak z³e (bo chyba nikt nie powie, ze dobre). Jak siê odnosisz do zakazu palenia w miejscach publicznych? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 08.04.2013 14:49
|
Uwa¿am, ¿e palenie papierosów jest z³e. Przecie¿ jest tyle chorób, które s± wynikiem palenia... Jak mo¿na siê tak ¶wiadomie truæ? Poza tym wzglêdy estetyczne. Okropne, ¿ó³te palce, ubrania i w³osy nasi±kniête dymem papierosowym, ble. Przyznam, ze raz w ¿yciu, w wyniku przegranego zak³adu, zapali³am papierosa i jestem tym faktem za¿enowana do dnia dzisiaejszego. :x Nie powinno siê paliæ w miejscach publicznych. Nie ka¿dy chce "zachwycaæ" siê zapachem dymu papierosowego. Ten zakaz jest bardzo dobry. Czy mo¿esz zapisaæ w swoim ¿yciorysie, jakie¶ wydarzenie, którego nie chcia³by¶/ nie chcia³aby¶ pamiêtaæ bo jest tak ¿enuj±ce czy zawstydzaj±ce? ![]() Christian. ![]() Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku. ![]() Ale czasami warto za³o¿yæ maskê. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma" "po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzêdniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartê I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
JMARTA |
Dodany dnia 11.04.2013 21:55
|
Mam kilka takich wspomnieñ jak chyba ka¿dy, ale wstydzê siê je powiedzieæ, bo s± takie trochê... hm... ¿enuj±ce. No dobra podzielê siê jednym, ale to nie jest to najgorsze, wiêc: sz³am kiedy¶ i gada³am z kole¿ank± przez telefon. Opisywa³am jej jak mój kolega, w którym siê zakocha³am ¶piewa³ na akademii i nie wysz³o mu to zbyt dobrze, nie tak ¿eby¶my siê z niego ¶mia³y tylko opowiada³am jej jak to by³o, bo zachorowa³a. Po jakim¶ czasie dosz³am do przej¶cia dla pieszych wiêc rozgl±da³am siê czy nic nie jedzie, gdy siê odwróci³am zobaczy³am, ¿e on stoi za mn±. Mia³am ochotê zapa¶æ siê pod Ziemiê. Jaki jest Twój ulubiony Park Narodowy? Co s±dzisz o ochronie ¶rodowiska? Czy jeste¶ zagorza³ym ekologiem? "Dor¶li nie pamiêtaj±,
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 11.04.2013 22:06
|
W sumie ciê¿ko mi powiedzieæ, bo by³am w dwóch i ka¿dy by³ piêkny na swój sposób. W Woliñskim Parku Narodowym by³am w trzeciej klasie podstawówki, wiêc niewiele nawet pamiêtam. Z kolei S³owiñski Park Narodowy odwiedzi³am a propos wizyty francuskich uczniów z wymiany z drugiej liceum. Tak¿e dwa absolutnie ró¿ne krajobrazy i nie da siê tutaj wybraæ. Co s±dzê na temat ochrony ¶rodowiska? Có¿... d³ugo by gadaæ. My¶lê, ¿e jest to niezwykle wa¿ne, ale póki co bardziej zawodzi system ni¿ ludzie. Segregujê odpady w tym sensie, ¿e oddzielam plastik od reszty ¶mierci, ale to nie ma znaczenia, bo na moim osiedlu nie ma takiego pojemnika. W dzisiejszych czasach, jak chcesz segregowaæ odpady musisz p³aciæ, nic nie zyskujesz (w sklepach np. gdy chc± by zabierali od nich makulaturê... to wol± j± waln±æ do kosza). Poza tym wiele regulacji z tym zwi±zanych jest tak bezsensowna, ¿e a¿ mnie g³owa boli. Wystarczy spojrzeæ na t± ca³a akcjê z ¿arówkami, chyba nie muszê siê rozpisywaæ. Po prostu ¿a³osna sprawa. Ale ¿e ludzie zachowuj± siê jak debile to swoj± drog±. Jak kiedy¶ kolega z klasy wyrzuci³ przy mnie butelkê w trawnik, to kaza³am mu j± podnie¶æ. Jeszcze inny na moje zbieranie ¶mieci podczas grilla klasowego zabra³ mi worek i wyrzuci³ w dal. Có¿... jak kogo¶ rodzice nie wychowali, to ja te¿ go nie wychowam. To chyba tyle. Lubisz zwierzêta? Posiadasz jakie¶? Chcia³aby¶/chcia³by¶ mieæ jakie¶ w przysz³o¶ci? Niektórzy mówi±, ¿e nasz pupil w pewnym sensie oddaje nasz± osobowo¶æ, co o tym sadzisz? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 11.04.2013 23:28
|
Ogólnie to lubiê zwierzêta. Z umiarem, ale lubiê. Na tê chwile posiadam 6 kotów i 3 psy. Kiedy¶ mia³am te¿ ¶mierdz±ce ¿ó³wie, rybki i 3 konie. Niestety te ostatnie musieli¶my sprzedaæ do¶æ niedawno:< Jednego kota nazwa³am Syriusz bo by³ czarny i wredny. Po jakims czasie okaza³o siê, ¿e to "ona" i musia³am przechrzciæ Syriusza na Syriuszkê![]() W przysz³o¶ci chcia³abym mieæ bernardyna. Najpiêkniejszy zwierzak na ¶wiecie. Ewentualnie mog³abym mieæ te¿ jakiego¶ kotowatego. Nie wiem czy twierdzenie, ¿e pupil oddaje nasz± osobowo¶æ jest prawdziwe. Mam zbyt du¿o zwierz±t ¿eby siê okre¶liæ w tym temacie. Jednak je¶li patrzeæ na innych, to nie s±dze by zwierzaki oddawa³y nasze "ja". Co s±dzisz o zwi±zkach ludzi, którzy poznali siê przez internet? ![]() Christian. ![]() Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku. ![]() Ale czasami warto za³o¿yæ maskê. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma" "po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzêdniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartê I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
dream_ |
Dodany dnia 02.05.2013 00:34
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 4 Postów: 36 Dom: SlytherinPunkty: 3691 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 23.06.11 |
Nie widzê w tym nic z³ego. Sama pozna³am mojego ch³opaka przez internet, a nied³ugo minie nam 5 wspólnych lat razem. Wszystko siê mo¿e zdarzyæ, w tych czasach internet jest tak popularny, u³atwia komunikacjê, wiêc to naturalne, ¿e ludzie siê poznaj± poprzez komunikatory czy serwisy spo³eczno¶ciowe. Nie popieram natomiast "zwi±zków", które opieraj± siê tylko na kontakcie wirtualnym, uwa¿am, ¿e to dziecinne i niepowa¿ne, gdy dwoje ludzi siê niby kocha, s± "razem", a tak naprawdê ³±cz± ich tylko literaki na monitorze. Tak¿e - samo poznanie przez internet jest okay, ale zwi±zek musi przej¶æ na realne ¿ycie. Jakie jest Twoje zdanie na temat zwi±zków homoseksualnych? Uwa¿asz, ¿e takie pary powinny mieæ prawo do adopcji dziecka? 'Ja wolê byæ ostatni, zamiast zostaæ na przedzie, przynajmniej nie muszê siê wci±¿ ogl±daæ za siebie.'
Sumy: Eliksiry - Wybitny - 94% Historia Magii - Wybitny - 91% OPCM - Powy¿ej Oczekiwañ - 80% Transmutacja - Powy¿ej Oczekiwañ - 50% Zaklêcia - Wybitny - 96% |
|
|
|
Lossiril |
Dodany dnia 02.05.2013 01:27
|
![]() Pochwa³y: 7 Postów: 1040 Dom: SlytherinPunkty: 9322 Ranga: ¯ywy worek treningowy Data rejestracji: 30.04.13 |
Uwa¿am, ¿e tak, choæ wiadomo, ¿e dla dziecka mo¿e byæ to do¶æ stresuj±ce, gdy zauwa¿y, ¿e inne dzieciaki maj± tatusia i mamusiê, a nie np. dwie mamusie lub dwóch tatusiów, ale dziecko kocha bezwarunkowo i jemu mo¿e to nie robiæ wiêkszej ró¿nicy. Gorzej, je¶li chodzi o ludzi, to oni mog± sprawiæ, by dziecko zaczê³o uwa¿aæ taki zwi±zek za z³y. Znaj±c nasze spo³eczeñstwo i fakt, ¿e ludzie potrafi± byæ naprawdê okrutni i nie wykazywaæ za grosz tolerancji jest pewne, ¿e takie dziecko bêdzie szykanowane. Problem w spo³eczeñstwie, a nie homoseksualistach. Czy s±dzisz, ¿e postêp technologiczny zagra¿a ludzko¶ci? |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 02.05.2013 11:19
|
Trochê tak, trochê nie. To w sumie nie postêp zagra¿a ludzko¶ci, ale podej¶cie cz³owieka do tego tematu. Dzisiaj ludziom wydaje siê, ¿e sensem ich istnienia jest kupowanie nowych rzeczy i próbowanie... ci±gle szukanie wra¿eñ. Ma³o kto zwraca dzisiaj uwagê na wiêzi miêdzyludzkie... na samych ludzi w ogóle. Wszyscy s± skupieni na sobie i na swoich potrzebach. Ci±gle do czego¶ d±¿±, by w koñcu stwierdziæ, ¿e trzeba d±¿yæ do czego¶ innego. Ale czy sam postêp jest z³y? Nie chcia³abym ¿yæ w czasach, gdzie na dziesi±tkê dzieciaków prze¿ywa³o jedno. Ani jak g³upie przeziêbienie zabija³o. To bêdzie do¶æ okrutnie pytanie, ale - ile chcia³aby¶/chcia³by¶ ¿yæ? Jak my¶lisz, w jakim wieku cz³owiek powinien odej¶æ, by nie by³o za wcze¶nie, ale te¿ zbyt pó¼no? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 02.05.2013 12:21
|
Alette, co za pytanie. Zaskaku± mnie Twoje pomys³y ;d Chcê do¿yæ sêdziwego wieku, o ile zmarszczek za du¿o nie bd mia³a;d Chce do¿yæ czasów kiedy w Polsce bêd± siê odbywa³y letnie IO, i kiedy Polska bd potêg± w pi³ce no¿nej. Chce dozyæ czasów, kiedy bd mnie ju¿ staæ na wypasionego Merca i kiedy bd mog³a polecieæ do Brazylli na grób Ayrtona Senny. Nie mo¿na okre¶liæ jakiego¶ konkretnego wieku kiedy cz³owiek powinien odej¶æ. Dla bliskich ¿aden czas nie bd dobry. Jednak kiedy kogo¶ mêczy choroba i jest pewny, ¿e nic ju¿ nie da siê zrobiæ to niech odchodzi na tamten ¶wiat. Niedawno moja siostra bra³a ¶lub. Z powodu choroby babcia pana m³odego nie mog³a przyj¶æ. Gdy wesele dobiega³o ju¿ koñca, babcia zmar³a, zapytawszysy siê uprzednio czy ju¿ jest po zabawie. Ona wiedzia³a kiedy odej¶c. Poczeka³a, a¿ najm³odszy wnuk siê ustatkuje i odesz³a w spokoju serca. My¶lê, ¿e dla ka¿dego z nas, odej¶cie z tego ¶wiata zawsze bêdzie czym¶ co dzieje siê za szybko. Ponawiam pytanie ![]() Christian. ![]() Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku. ![]() Ale czasami warto za³o¿yæ maskê. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma" "po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzêdniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartê I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
plump_ginewra_17 |
Dodany dnia 02.05.2013 13:40
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 94 Dom: GryffindorPunkty: 2067 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 27.03.13 |
Có¿, chcia³abym odej¶æ z tego ¶wiata maj±c pewno¶æ, ¿e wszystko co zrobi³am robi³am ca³± sob± i jak najlepiej mog³am. Nie mogê podaæ liczby lat, bo nie da siê okre¶liæ kiedy skoñczy siê wszystkie swoje sprawy. Mo¿ecie uznaæ mój pogl±d za staro¶wiecki, ale w moim mniemaniu chodzi o za³o¿enie rodziny, wychowanie dzieci tak by by³o zdolne do samodzielnego ¿ycia. Odchodz±c chcê równie¿ mieæ co wspominaæ, proste rzeczy takie jak zdana matura, pierwsza praca, ma³¿eñstwo pierwsze dziecko...Ale i te skomplikowane jak rozstanie z ch³opakiem, k³ótnia z rodzicami. Chcê mieæ prze¶wiadczenie, ¿e ¿y³am na maxa, kiedy ta my¶l mnie nawiedzi bêdê wiedzieæ, ¿ê nie jest za wcze¶nie by odej¶æ. A co do tego czy nie za po¼no to my¶lê, ¿ê nigdy dla cz³owieka nie bêdzie za po¼no by odej¶æ. Co do mojego pytania to: (Je¿eli to nie jest zbyt osobiste pytanie) Jaka by³a najszczê¶liwsza chwila w twoim ¿yciu? A mo¿e jakie¶ prze³omowe wydarzenie? Zbyt ona piêkna, zbyt m±dra zarazem, zbyt m±drze piêkna, st±d isÂtnym jest g³azem.
|
|
|
|
Lossiril |
Dodany dnia 02.05.2013 13:46
|
![]() Pochwa³y: 7 Postów: 1040 Dom: SlytherinPunkty: 9322 Ranga: ¯ywy worek treningowy Data rejestracji: 30.04.13 |
Szczerze mówi±c nie przypominam sobie takiej chwili. By³y momenty szczê¶liwe, to oczywiste, ale ¿aden z nich nie wywar³ du¿ego wp³ywu na mnie, na moje ¿ycie itp. ![]() Wierzysz w duchy, podró¿e astralne itd? |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 02.05.2013 13:52
|
Nie wiem, co to podró¿e astralne, ale w duchy nie wierzê. Inaczej - nie wierzê, ¿e duch jakiego¶ cz³owieka zostaje po ¶mierci na ziemi, ¿eby mnie straszyæ. Mo¿e byæ tak, ¿e bêdê czu³a obecno¶æ kogo¶ zmar³ego, ale nie s±dzê by by³o to namacalne. Chyba tyle. Gdyby¶ mog³a zmieniæ czyje¶ ¿ycie (nie swoje ani nikogo bliskiego), dowolnie, choæby wydawa³o siê to nierealne, to kogo by¶ wybra³a i co by¶ zmieni³a (przyk³ad - bezdomnego, da³abym mu dom i pracê). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Hufflepuff

Christina

Gryffindor
Ravenclaw

Slytherin