Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Niedoceniane postacie
Prefix u¿ytkownikaInga Clinton
Percy Weasley to biedaczek po prostu . Nikt go nie lubi no i w ogóle, bo on niby têpy, zdradzi³ rodzinê i w ogóle. Ale on po prostu chcia³ wybiæ siê z rodziny i chcia³ byæ kim¶ wiêcej. Okay, mo¿e trochê przesadzi³ mówi±c, ¿e on musi utrzymaæ rodzinê czy co¶ ten teges. A jednak w Insygnii ¶mierci wróci³ na nasz± stronê i by³ dobry. Nawet z Fredem przed ¶mierci± siê pogodzi³. Biedaczek ;(
naforum.zapodaj.net/thumbs/9274c9d6c552.jpg

imageshack.com/a/img923/3857/utQs1H.gif

#TeamMafia
Valkyrie

Prefix u¿ytkownikaCatherine Black
Jak dla mnie Percy zawsze by³ za bardzo zarozumia³y, ju¿ nawet w Hogwarcie, a potem to ju¿ w ogóle zszed³ na psy. Chcia³ siê wybiæ z rodziny, ale to nie usprawiedliwia jego zachowania: powiedzia³ ojcu, ¿e musi naprawiaæ jego reputacjê w ministerstwie, z Harry'ego zrobi³ ¶wira i odwróci³ siê plecami do ca³ej rodziny. A ¿e siê w koñcu poszed³ po rozum do g³owy to plusik dla niego, mo¿e krztynê sypatii mu to przysporzy³o w¶ród czytelników. Za to z pewno¶ci± ''niedocenili'' go w filmie, je¶li kto¶ nie czyta³ nie pozna³ go od tej gorszej strony.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Zauwa¿y³am (bo jestem TAKA spostrzegawcza!), ¿e bardzo czêste perspektywa siê zmienia pod wp³ywem filmu, wiêc w sumie warto sobie odró¿niæ postaæ nie docenion± w ksi±¿ce, a postaæ nie docenion± filmie mimo ¿e w ksi±¿ce by³a spoko. Bo je¶li chodzi o film, to dla mnie ca³y wachlarz osób nie by³ doceniony: Harry, Ron, Ginny, Neville, Bill, Fleur, Percy i wiele innych :D

No i te¿ uwa¿am, ¿e przecenion± postaci± jest Snape. W tym sensie, ¿e ludzie teraz zaczêli z niego robiæ jakiego¶ anio³a, który zst±pi³ z nieba, ¿eby przyj±æ na siebie grzechy ¶wiata.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaCatherine Black
Je¶li ju¿ o filmie mówimy to wed³ug mnie ca³kowicie zepsuli postaæ Ginny, ja jej na ekranie po prostu znie¶æ nie mogê. O scenach z poca³unkami z Harrym nawet nie warto wspominaæ.
Snape za to w filmie rzeczywi¶cie wzbudza o wiele wiêksz± sympatiê ni¿ jego ksi±¿kowa wersja, bo nie pokazali jaki naprawdê by³ wredny. Ale nie uwa¿am, ¿eby by³ przeceniony, w koñcu napracowa³ siê nie ma co. Ja osobi¶cie lubiê go bardzo z wyj±tkiem tych chwil, kiedy czytam ksi±¿kê - wtedy go nie znoszê, mija mi, kiedy nie jestem na ¶wie¿o po przeczytaniu :D

Prefix u¿ytkownikakospirre
Percy Weasley to biedaczek po prostu . Nikt go nie lubi no i w ogóle, bo on niby têpy, zdradzi³ rodzinê i w ogóle. Ale on po prostu chcia³ wybiæ siê z rodziny i chcia³ byæ kim¶ wiêcej. Okay, mo¿e trochê przesadzi³ mówi±c, ¿e on musi utrzymaæ rodzinê czy co¶ ten teges. A jednak w Insygnii ¶mierci wróci³ na nasz± stronê i by³ dobry. Nawet z Fredem przed ¶mierci± siê pogodzi³. Biedaczek ;(

Szczerze? Gdyby Percy nie pogodzi³ siê wtedy z Fredem nigdy bym ju¿ nawet na niego nie spojrza³a z dobrej strony. Wyrzeczenie siê rodziny? Serio? Nie ma chyba nic gorszego. Percy od zawsze chcia³ siê wykrêciæ, byæ ponad to. Mieæ o nim dobrego zdania nigdy raczej mieæ nie bêdê, uwa¿am, ¿e "biedaczkiem" nie mo¿na go nazwaæ, za to co zrobi³. Trochê za pó¼no wróci³ do domu i pogodzi³ siê z rodzin±, jak dla mnie. Nie mogê sobie tego wyobraziæ... Jak mo¿na wyrzec siê rodziny?

Je¶li ju¿ o filmie mówimy to wed³ug mnie ca³kowicie zepsuli postaæ Ginny, ja jej na ekranie po prostu znie¶æ nie mogê. O scenach z poca³unkami z Harrym nawet nie warto wspominaæ.

Ginny jako postaæ nigdy nie polubiê. Lecz jej filmowa postaæ jest po prostu.. Okropna. Zero jakichkolwiek emocji, jest sobie bo jest, jeszcze dodatkowo tylko minê denerwuje. Faktycznie, sceny z poca³unkami by³y s³abe. Ne mia³a w sobie tego ognia, który mia³a w ksi±¿ce.

No i moim zdaniem niedocenion± postaci± bêdzie te¿ Jordan Lee, w ksi±¿ce mamy z nim wiele razy do czynienia, zawsze trzyma³ siê z bli¼niakami a w filmie... W filmie tego nie widaæ.

Jednak za najbardziej niedoceniane postacie, g³ównie uwa¿am: Rona Weasleya, Nevilla Longbottoma, Minervê McGonagall, Irytka, Fluer.
I wiele, wiele innych...

W³a¶nie, co s±dzicie o pominiêciu Irytka? Mnie osobi¶cie bardzo to irytuje ;p

Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, je¶li nie wiesz, gdzie jest jego mózg.

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

infj|aquarius|xvii|ravenclaw

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

Prefix u¿ytkownikaYodaZgredek
kospirre napisa³(a):

[quote]Minervê McGonagall, Irytka, Fluer.
I wiele, wiele innych...

O w³a¶nie McGonagall to równie¿ kolejna postaæ która w filmie nie zosta³a doceniona i olana. W Zakonie Feniksa... brak wrogiego duetu McGonagall vs Umbridge. Jejku wtedy McGonagall pokaza³a ¿e nie jest tylko nauczycielk± ale potrafi za swoimi siê wstawiæ je¶li trzeba... ehhh pominiêcie irytka jako¶ mnie nie irytuje. Aczkolwiek gdyby by³ w pierwszych trzech czê¶ciach nie pogardzi³bym. Doda³by wiêkszego klimatu tym czê¶ciom. W Klimat Harry Potter i Komnata Tajemnic wpasowa³by siê idealnie. Fleur hmmm jako¶ nie lubiê tej postaci...

kto¶ tu wspomnia³ o Snape i kolejna znowu olana i niedoceniona postaæ w filmie... przecie¿ w filmie Ksi±¿ê Pó³krwi powinien pe³niæ du¿± rolê a dosta³ raptem 5-6 scen... czyli ma³o Ksiêcia w ksiêciu. Katastrofa... no tak by wymieniaæ i wymieniaæ.... wydaje mi siê ¿e tylko pierwsze trzy filmy docenia³y postacie. Od 4 czê¶ci te wa¿niejsze schodzi³y na ostatni plan a szkoda
Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi Serce

www.barnesandnoble.com/blog/sci-fi-fantasy/wp-content/uploads/sites/4/2017/04/Last-jedi-8.gif

media.giphy.com/media/f6KWp9EiVerlu/giphy.gif

stream1.gifsoup.com/view5/2538209/yoda-vs-sidious-o.gif

imgup.pl/di/MN09/ezgif.gif

images6.fanpop.com/image/photos/34100000/Hermione-GIF-s-hermione-granger-34185686-500-200.gif

imagizer.imageshack.us/a/img924/8786/vpJsiH.gif

imagizer.imageshack.us/a/img923/5771/sfDmyH.gif

i1.kwejk.pl/k/obrazki/d02ddfc699b23f6913836bbb95e5f2b2.gif

image.blingee.com/images18/content/output/000/000/000/758/734986458_1295233.gif

Prefix u¿ytkownikaVestanaros
kospirre napisa³(a):

O taaak Irytka bardzo mi brakowa³o. :lezki:
Kocham wszystkie jego teksty i ¿arciki ( "Uda³o siê, dostali w ko¶æ, niech ¿yje Potter nam! A Voldek gnije w piekle, z którym têskni³ sam" Love "Wszyscy sobie my¶l±, ¿e Potter to cham, Lecz prawda jest inna, powie Iry¶ wam: Potterek dosta³ ¶wira i w tym ca³y kram" itd. mo¿na by w nieskoñczono¶æ :D ) , niby to nie by³a znacz±ca postaæ ale jednak fajniej by by³o gdyby mia³ wiêcej scen.
We live alone.
We die alone.
Everything else is just an illusion.

66.media.tumblr.com/2b45e8cbf8ec6dbdb031842528f06aae/tumblr_nywrweIIxS1s307p6o1_500.gif

kto¶ tu wspomnia³ o Snape i kolejna znowu olana i niedoceniona postaæ w filmie... przecie¿ w filmie Ksi±¿ê Pó³krwi powinien pe³niæ du¿± rolê a dosta³ raptem 5-6 scen... czyli ma³o Ksiêcia w ksiêciu. Katastrofa... no tak by wymieniaæ i wymieniaæ.... wydaje mi siê ¿e tylko pierwsze trzy filmy docenia³y postacie. Od 4 czê¶ci te wa¿niejsze schodzi³y na ostatni plan a szkoda

Mi równie¼ brakuje tych scen, ale i nie tylko. Tych, gdzie Severus jest ukazany w z³ym ¶wietle te¼ jest od kija ma³o. Przez to wiele osób, które ogl±dnê³am film, ma za Snape'a wielkoduszn± postaæ, która jak anio³ stêpuje na ziemiê, by chroniæ Pottera i jego przyjació³. Nie, tak wcale nie jest! Severus nie by³, nie bêdzie ¶wiêty nigdy.
Jak mówi³am, w Ksiêciu Pó³krwi tego ksiêcia jest tyle co kot nap³aka³, t± czê¶æ zniszczyli, dos³ownie.

Tak czy siak, w filmach by³o niedocenionych postaci od grona.
A co s±dzicie o Ronie? Rozpisa³am siê trochê w powy¿szych postach, ale chyba nikt nie zauwa¿y³ jezyk A jestem ciekawa waszej opinii.

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

Prefix u¿ytkownikaAlette
Ja o Ronie napisa³am ju¿ w swoim pierwszym po¶cie, moim zdaniem bardzo niedoceniona postaæ, ale nawet nie przez sam film, ale przez JKR. Z kolei w drug± stronê ona za bardzo nakrêci³a siê t± histori± Severusa i "Albus Severus" to by³o dla mnie ostre przegiêcie ;p

S±dzê te¿, ¿e koniec koñców niedoceniona zosta³a Luna. Jak na osobê o tak ciekawej osobowo¶ci i jedn± ze wspania³ej szóstki, powinna dostaæ jednak nieco wa¿niejsz± rolê w Bitwie o Hogwart. Rozumiem takie pominiêcie Ginny (chocia¿ i tak pokaza³a swoj± waleczno¶æ), bo ona mia³a byæ dziewczyn± g³ównego bohatera. Jednak Luna zas³ugiwa³a na jaki¶ wa¿ny moment, a nie tylko pokazanie pokoju wspólnego Krukonów.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaInga Clinton
Szczerze mówi±c to mega zgadzam siê z Alette. Bo bez jaj, ale jednak Severus nie by³ a¿ tak pozytywn± postaci± xD. Moja pani od polskiego t³umaczy³a nam imiona z ³aciny i
Severus - Gro¼ny
xD. Harry przesadzi³ z Albusem Severusem. W ogóle ten Albus te¿ trochê mi nie pasuje. Wystarczy, ¿e Potter by zachowywa³ pamiêæ o Dumbledore, a po co dawaæ takie okropne imiê swojemu synu?!
naforum.zapodaj.net/thumbs/9274c9d6c552.jpg

imageshack.com/a/img923/3857/utQs1H.gif

#TeamMafia
Valkyrie

kospirre napisa³(a):

Mi równie¼ brakuje tych scen, ale i nie tylko. Tych, gdzie Severus jest ukazany w z³ym ¶wietle te¼ jest od kija ma³o. Przez to wiele osób, które ogl±dnê³am film, ma za Snape'a wielkoduszn± postaæ, która jak anio³ stêpuje na ziemiê, by chroniæ Pottera i jego przyjació³. Nie, tak wcale nie jest! Severus nie by³, nie bêdzie ¶wiêty nigdy.
Jak mówi³am, w Ksiêciu Pó³krwi tego ksiêcia jest tyle co kot nap³aka³, t± czê¶æ zniszczyli, dos³ownie.

Tak czy siak, w filmach by³o niedocenionych postaci od grona.
A co s±dzicie o Ronie? Rozpisa³am siê trochê w powy¿szych postach, ale chyba nikt nie zauwa¿y³ jezyk A jestem ciekawa waszej opinii.

O filmowym Ksi±¿ê Pó³romansu to nawet szkoda siê wypowiadaæ. Bo krew zalewa przez to jak twórcy zapomnieli o najwa¿niejszych momentach/scenach z ksi±¿ki.

Co do Rona wed³ug mnie zosta³ doceniony. Najbardziej to widaæ w Harry Potter i Komnata Tajemnic. Moim zdaniem

www.barnesandnoble.com/blog/sci-fi-fantasy/wp-content/uploads/sites/4/2017/04/Last-jedi-8.gif

images6.fanpop.com/image/photos/34100000/Hermione-GIF-s-hermione-granger-34185686-500-200.gif

Co do Rona wed³ug mnie zosta³ doceniony. Najbardziej to widaæ w Harry Potter i Komnata Tajemnic. Moim zdaniem

Moim skromnym zdaniem, Ron jest niedocenion± postaci±, nie tylko w filmach. Jak wspomnia³a Alette, przez sam± Jo. Weasly w filmie zawsze sta³ na drugim planie, nie to co Hermiona i Harry. Po¶wiêcono mniej scen tej postaci, jak i mniej dialogów. W ogóle, uwa¿am, ¿e zmarnowali jego potencja³ - robi±c niego g³upka. Przez to, wiele osób z "fandomu" odpycha tê postaæ, nazywaj±c g³upim.
W fanfickach Ron jest g³upcem, kim¶ niewa¿nym lub po prostu pominiêtym.
Ksi±¿kowy Weasly jest ¶wietn± postaci±, choæ nadal uwa¿am - > niedocenion±.

Z kolei w drug± stronê ona za bardzo nakrêci³a siê t± histori± Severusa i "Albus Severus" to by³o dla mnie ostre przegiêcie ;p

Zgadzam siê, w 100%. Nazwanie swojego syna "Albusem Severusem" by³o mocnym przegiêciem, Harry móg³ zachowaæ dobre wspomnienia, ale ¿eby od razu nazywaæ takim mieniem swojego potomka? Rowling nie popisa³a siê tym pomys³em, w ogóle... Te imiona dzieci Ginny i Pottera mnie zniechêcaj±.
Zreszt±, nie ukrywajmy, Snape narobi³ wiêcej z³ego ni¿ dobrego.
Chocia¿ osobi¶cie uwielbiam tê postaæ, nie robiê z niej zbawcy ¶wiata.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikaWioletta
ogólnie najlepiej oddzieliæ ksi±¿kê od filmu, bo nie ma co siê oszukiwaæ w filmach ka¿da postaæ zosta³a okrojona, a te "niewa¿ne" pominiête ca³kiem. tak dzia³a film. nie da siê umie¶ciæ ka¿dego. wiêc je¶li chodzi o filmy to mo¿na wymieniaæ, i wymieniaæ, i wymieniaæ, i zawsze kto¶ siê znajdzie. je¶li chodzi o ksi±¿ki to ju¿ mniej jest takich postaci, ale równie¿ wiele, bo przecie¿ niektórych znamy ledwo z imienia i nazwiska, i nic wiêcej, ale mia³y swoj± rolê typu "zrobiæ t³o" co te¿ jest normalne.
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

W sumie Wiola ma racjê, ta dyskusja jest nieco zbêdna, ale warto czasem zapoznaæ siê z opini± drugiej osoby.
Gdyby nie "niedocenione" postacie, tak naprawdê film nie wywar³ by na nas takiego wra¿enia. Dziêki brakom jakiej¶, jaki¶ informacji po obejrzeniu filmu lub przeczytaniu ksi±¿ki chcemy wiedzieæ wiêcej.
My¶lê, ¿e dzia³a to w ten sposób.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Wioletta napisa³(a):

ogólnie najlepiej oddzieliæ ksi±¿kê od filmu, bo nie ma co siê oszukiwaæ w filmach ka¿da postaæ zosta³a okrojona, a te "niewa¿ne" pominiête ca³kiem. tak dzia³a film. nie da siê umie¶ciæ ka¿dego. wiêc je¶li chodzi o filmy to mo¿na wymieniaæ, i wymieniaæ, i wymieniaæ, i zawsze kto¶ siê znajdzie. je¶li chodzi o ksi±¿ki to ju¿ mniej jest takich postaci, ale równie¿ wiele, bo przecie¿ niektórych znamy ledwo z imienia i nazwiska, i nic wiêcej, ale mia³y swoj± rolê typu "zrobiæ t³o" co te¿ jest normalne.

Ale nie mo¿esz powiedzieæ wed³ug mnie o niedocenionych postaciach w ksi±¿ce. Bo to pierwowzór. I tak mia³o w nim byæ. W ksi±¿kach ka¿dy kto mia³ zostaæ doceniony zosta³ jeden mniej ten drugi bardziej. To samo u Tolkiena w ksi±¿ce to nie Arwena by³a bardziej doceniona jednak w filmie tak.

Czy nie mo¿na porównywaæ filmu z ksi±¿k±? Nie zgodzê siê bo owszem. To jest adaptacja tak ale jednak powinno siê przy tworzeniu adaptacji pamiêtaæ co jest wa¿ne by filmy logicznie siê trzyma³y fabularnie a czê¶ci 4 5 i 6 tego nie spe³ni³y wiêc mo¿na zarzucaæ tym adaptacjom du¿o.

My¶lê, ¿e ksi±¿ka a film to zupe³nie dwie inne bajki, do ka¿dego tematu mo¿na podej¶æ z zupe³nie innej strony, wiêc osobi¶cie uwa¿am, ¿e porównanie jednego do drugiego nie ma wiêkszego sensu. Oczywi¶cie, obie rzeczy ³±czy mniej wiêcej fabu³a ale na tym siê koñczy. Nie ma chyba filmu, w którym ka¿dy dialog by³by dok³adnie taki sam jak w fabule i ka¿da postaæ odgrywa³a na tym samym poziomie swoj± rolê.

Mo¿na oczywi¶cie sobie gdybaæ na ten temat, nie mam nic przeciwko. To nawet wychodzi nam na dobre, mózg pracuje ;d

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikaAlette
Bo o tym "niedocenieniu" mo¿na mówiæ w ró¿nych kategoriach

Dla mnie najwa¿niejsza jest sytuacja, kiedy ludzie odbieraj± bohatera w jaki¶ kosmiczny sposób, chocia¿ w samej tre¶ci zosta³ inaczej pokazany. No i tak samo ludzie zapominaj± ¿e Snape nie by³ ¶wiêty jak o tym, ¿e Ron nie by³ oferm±. Miêdzy innymi przez wykrzywiony obraz z filmu. Dlatego nie lubiê tych ekranizacji ;p

No ale te¿ mo¿na sobie gdybaæ, dlaczego postaæ z potencja³em nie zosta³a lepiej rozwiniêta. Bo to chyba dzia³a tak, ¿e JKR siê kim¶ podjara³a, a potem zmieni³a zdanie haha

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

A osobi¶cie uwa¿am, ¿e ksi±¿ka jest lepsza od filmu chyba pod ka¿dym wzglêdem.
Buduje nasz± wybora¼niê, pozwala nam stowrzyæ swój w³asny ¶wiat, budowaæ wygl±d postaci... Klimat.
Ekranizacja? Wszystko podane na tacy. I jak wspomnia³a Alette, "zniszczeni" bohaterzy.
No ale... Co kto woli. Jak dla mnie filmy HP i tak nie nale¿± do jaki¶ niewypa³ów.
Ale do tej pory zaklinam siê w my¶lach, za to, ¿e najpierw ogl±dnê³am film.
Jak ja mog³am?

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikaWioletta
HermionaKatniss nie zrozumia³e¶ mojego postu. mo¿na porównywaæ, ja Ci nie zabraniam. chodzi³o mi tylko o to by oddzieliæ o czym siê mówi. czy ksi±¿ka czy film. filmy od ksi±¿ek siê ró¿ni±, dlatego ksi±¿ka to nie film.

No ale te¿ mo¿na sobie gdybaæ, dlaczego postaæ z potencja³em nie zosta³a lepiej rozwiniêta. Bo to chyba dzia³a tak, ¿e JKR siê kim¶ podjara³a, a potem zmieni³a zdanie haha

zgodzê siê z tym! chwilami mam takie wra¿enie, ze kto¶ powsta³ po co¶, a tu nagle jakby siê odwidzia³o.

No i tak samo ludzie zapominaj± ¿e Snape nie by³ ¶wiêty jak o tym, ¿e Ron nie by³ oferm±. Miêdzy innymi przez wykrzywiony obraz z filmu. Dlatego nie lubiê tych ekranizacji ;p

z tym te¿ siê zgodzê. ogl±daj±c filmy, wy³±czaj±c z g³owy tre¶æ ksi±¿ek (jak kto¶ czyta³) to tak to widzê. ostatnio rozmawia³am z osob±, która tylko ogl±da³a i pierwsze co pad³o to w³a¶nie to! Ron to g³upek, a Snape ¶wiêty.
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

wed³ug mnie jedn± z niedocenianych postaci jest Severus Snape . Poniewa¿ jest za ma³o scen dla niego po¶wienconych dopiero na koñcu jest ta chwila ukazana gdzie poznajemy jego prawdziwe oblicze i mo¿emy go wkoñcu doceniæ . Przez ca³e swoje ¿ycie po¶wienca³ siê dla hogwartu i haerrego

Przez ca³e ¿ycie, po¶wiêca³* siê dla Hogwartu i *Harrego? Nie wydaje mi siê. Nie róbmy z Severusa nie wiadomo kogo, narobi³ wiele z³ego, a chroni³ Pottera, bo darzyli uczuciem Lily. By³o to tak wiele uczucie, ¿e by³by w stanie po¶wiêciæ ¿ycie dla ukochanej, wierzê w teoriê, ¿e gdyby nie Albus Snape pope³ni³bym samobójstwo. Oczywi¶cie, to tylko mój wymys³. Severus sam w sobie jest postaci± neutraln±, nie mo¿emy zaliczyæ go do grona "dobrych" bohaterów ksi±¿ki/filmu.
Chocia¿ faktycznie, Ksi±¿ê Pó³krwi wyszed³ fatalnie, brakuje wielu scen, ale jak wspomina³a Wioletta, nie oczekujmy po filmie wszystkiego co znajdziemy w lekturze.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: