Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Dok±d zmierza polska edukacja?
Prefix u¿ytkownikaMikasa
Mnie bardziej chodzi o to, ¿e historia powinna byæ uczona w ten sposób, ¿e przedstawia siê fakty, a je¶li ich nie mo¿na, to kilka punktów widzenia, nie jeden. Tak, ¿eby ka¿dy móg³ siê zastanowiæ i wyci±gn±æ w³asne wnioski z tego, kto faktycznie by³ bohaterem,

Ha. Nie ma szans. Jest takie stare, bardzo m±dre przys³owie, ¿e historiê pisz± zwyciêzcy. Zreszt± je¿eli chodzi o ten konkretny przedmiot, to nasze programy s± po prostu do dupy, bo w ka¿dym trzyletnim cyklu zaczyna³o siê od Mezopotamii i koñczy³o na jakim¶ absurdalnie powierzchownym omówieniu II W¦ i cz³owiek po ogólniaku nie ma pojêcia o najnowszej historii Polski, ja sama nie mia³am, dopóki sobie nie poczyta³am na w³asn± rêkê.

A tak na marginesie, to jak zgadzam siê, ¿e Walêsa jest bardzo wa¿n± postaci±, tak tego cz³owieka po prostu nie cierpiê. Sprawia wra¿enie ostatniego buca i zarozumialca, któremu siê wydaje, ¿e wynalaz³ ko³o, zabi³ Hitlera, zorganizowa³ WO¦P i wyniós³ dzieci z p³on±cego ko¶cio³a.

Co do s³ów Alette: czy kto¶ zna dok³adnie tê reformê? Bo wszyscy mówi± o masowych zwolnieniach, ale przecie¿ pozostaje ta sama liczba dzieci, prawda? Trzeba ich gdzie¶ pomie¶ciæ, kto¶ musi ich uczyæ bez robienia klas po 50 osób. Czy wiêc nie jest to kwestia przekwalifikowania siê na nauczyciela LO lub powrotu do podstawówki?

Och, i na pewno siê nie zgodzê, ¿e nauczyciel ma³o pracuje. Nauczyciele wykonuj± potê¿n± pracê po godzinach, za któr± im nikt nie p³aci. TONY papierologii, zajêcia wyrównawcze, wywiadówki, przygotowywanie lekcji, sprawdzanie klasówek i jeszcze kilka ton papierologii. Ju¿ nie wspominaj±c o tym, ¿e praca z rozkapryszon± m³odzie¿± niezainteresowan± nauk± jest wykañczaj±ca psychicznie... Dlatego, NIESTETY, w tym zawodzie czêsto l±duj± bardzo sfrustrowani ludzie, którym siê nie uda³o gdzie indziej. No i zostaj± beznadziejnymi nauczycielami, to fakt, ¿e takich jest - o¶mielê siê stwierdziæ - wiêkszo¶æ.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Och, i na pewno siê nie zgodzê, ¿e nauczyciel ma³o pracuje.

Potwierdzam to, bo doskonale wiem ile moja mama pracuj±c w szkole podstawowej (gimbaza te¿) dodatkowo LO w Krasnymstawie po¶wiêca³a wolnego czasu, niemal ka¿dy wieczór to by³ sprawdzanie klasówek, testów, sprawdzianów, jakich¶ innych papierów, tony papierów. Ja bym tak nie potrafi³. A jeszcze przecie¿ wywiadówki, organizowanie wycieczek, rady pedagogiczne trwaj±ce po 3-4 godziny (dyrektorka do dzi¶ za tyrankê jest uwa¿ana, nawet sprawy w s±dzie by³y o mobbing). No i przez tyle lat rodzice sami zabiegali i wrêcz ¶cigali siê, ¿eby ona na kolejne lata zostawa³a wychowawczyni± tej czy innej klasy (od czwartej podstawowej siê bra³o i do ósmej) albo potem gimnazjum. A trafi³a na klasê tak±, ¿e poprzednia wychowawczyni na urlop zdrowotny trafi³a ;p Do dzi¶ mi o wiele starsi kumple po kielichu ka¿± mamê pozdrowiæ, bo dziêki niej zdali, bo co¶ tam. Ale w klasie mia³a te¿ obecn± lekarkê, farmaceutkê, lekarza, prawników, psychologów, itd. Tyle lat prowadzi³a ko³ka biologiczne, chemiczne, potem przyrodnicze i zawsze by³y t³umy. Do dzi¶ zreszt± nie brakuje chêtnych na korepetycje (i przyjmuje dzieciaki z podstawówki i gimbazy a tak¿e LO)

Ja tam trafia³em na w miarê przyzwoitych nauczycieli, ale ja w innych latach siê uczy³em, wiêc mo¿e to siê pozmienia³o - bo mia³em kulturalnych i po¶wiêconych na ogó³ pracy nauczycielom. Nie mam wiêc co narzekaæ, bo mieli podej¶cie do najbardziej skomplikowanego przypadku. Dlatego te¿ nie przeszkadza³bym z t± wiêkszo¶ci±. Kiedy¶ nauczyciel mia³ jaki¶ szacunek, autorytet - starsi kumple (roczniki 79-84) opowiadali jak po ³apach linijk± dostali, jak do k±ta i nikt siê nie patyczkowa³, ale nikt te¿ nie skar¿y³. A dzi¶... Nie do pomy¶lenia! To ca³e bezstresowe wychowanie hoduje nam bandê m³odocianych degeneratów niestety. M³odzie¿ bez ¿adnych zainteresowañ, wiedzy, no ale mo¿e przesadzam

PS nie s³ysza³em, ¿eby IPN z czegokolwiek siê wycofywa³.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaAlette
No ja siê nie zgodzê, ¿e nauczyciele maj± pe³no pracy, dla mnie to jest jaki¶ mit ;p No albo wyraz kompletniej dezorganizacji w³asnego czasu... albo pasji do zawodu, co pochwalam ; ))

Ale ogólnie ¶rednio 15godzin to s± lekcje - w tygodniu. Nawet je¶li maj± siê do niej przygotowaæ, czy sprawdziæ jakie¶ kartkówki, to i tak nie wyjdzie im tyle, ile przeciêtnie z kodeksu pracy, czyli 40h. Bo to nie jest tak, ¿e na ka¿dej lekcji jest sprawdzian, który potem godzinê sprawdzaj± i te¿ nie jest tak, ¿e do ka¿dych zajêæ trzeba siê w kij szykowaæ - przecie¿ oni maj± gotowe plany, które w kó³ko powtarzaj±.

No ale racja - praca z rozkapryszon± m³odzie¿± nie jest z³ota. W³a¶nie dlatego powinno siê nauczycielom wiêcej p³aciæ i robiæ porz±dny przesiew. ¯eby nie pakowa³y siê tam osoby, którym co¶ nie wysz³o.

Zreszt± - sam system p³acenia jest w tym zawodzie komunistyczny ;p Wiecie - czy siê stoi czy siê le¿y, wyp³ata siê nale¿y. Oni dostaj± za sta¿ pracy, a nie za wyniki. Wiadomo, ¿e p³acenie za wyniki te¿ mia³oby w kij wad - ale chyba ¿yj± w tym kraju m±drzy ludzie, którzy znale¼liby z³oty ¶rodek, gdyby kto¶ w ogóle siê tym przej±³. Tym, a nie gimnazjami.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaMikasa
No tyle ¿e praca nauczyciela to nie tylko lekcje, na przestrzeni lat zwiêkszy³y siê ich obowi±zki biurokratyczne, wobec szko³y, wobec kuratora, ró¿nych komisji, zbieraczy raportów, itd. Moja ciocia, nauczycielka matematyki, musi siê usprawiedliwiaæ na pi¶mie za ka¿dym razem, jak postawi komu¶ jedynkê, wykazuj±c, ¿e zrobi³a wszystko, by uczeñ by³ dobrze przygotowany, blablabla.

Fajne jest to, ¿e nauczyciele maj± ferie i wakacje, ale i tak za nic w ¶wiecie nie chcia³abym pracowaæ w szkole :D

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix u¿ytkownikaWioletta
powiem szczerze, ¿e to co siê teraz dzieje to istny koszmar. ci±g³e zmiany w podstawie programowej, ci±gle nowe podrêczniki, ci±g³e zmiany. teraz jeszcze likwidacja gimnazjum, na rzecz 8 klas szko³y podstawowej. cieszê siê, ze mam to za sob±, ¿e ksi±¿ki mo¿na by³o odkupiæ, i korzysta³o z nich po kilka osób. teraz niby s± darmowe podrêczniki, ale w razie uszkodzenia jest problem by za³atwiæ nowe, bo nigdzie nie s± dostêpne. mnóstwo wymagañ, masa pieniêdzy.
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

Prefix u¿ytkownikaBruja
Poza tym, jak ju¿ pisa³am, oni wszystko robi± tak od dupy strony. Nasze szko³y to powinno siê zmieniæ poprzez z jednej strony weryfikacjê nauczycieli, a z drugiej zabezpieczenie ich odpowiednim wynagrodzeniem. A tak to kto siê pcha na posadê nauczyciela?

To by³by zbyt wielki wysi³ek intelektualny dla naszego rz±du. Chocia¿ akurat tutaj to mo¿na by ¶ci±gn±æ od np. Finlandii, gdzie nauczycielom siê dobrze p³aci, ale zostaæ nauczycielem ju¿ nie jest tak ³atwo, bo wybieraj± ich sobie spo¶ród najzdolniejszych studentów danego kierunku, którzy jeszcze dodatkowo s± sprawdzani pod k±tem osobowo¶ciowym, czy nadaj± siê do tej pracy.

Druga spraw to nale¿a³oby sobie zadaæ pytanie jaki jest cel naszej edukacji? Wychowanie samodzielnie my¶l±cych ludzi czy konformistów, którzy bêd± robiæ i my¶leæ to co im siê narzuci. Co jest te¿ tak naprawdê pytaniem o przysz³o¶æ gospodarcz± kraju. Je¶li by¶my chcieli dogoniæ poziomem rozwoju kraje zachodnie, to musimy przej¶æ z bycia montowni± na gospodarkê bazuj±c± na innowacjach i wysokich technologiach, a do tego potrzeba ludzi samodzielnie my¶l±cych i kreatywnych, ¿eby mieæ takich ludzi potrzebni bêd± dobrzy nauczyciele najlepiej z pasj±, którzy maj± najwiêksz± szansê zainteresowaæ dzieci tematem i problemami, bo inaczej to nie bardzo widzê jak to zrobiæ.

Testami nie da siê tego osi±gn±æ, bo nie od tego s±, ¿eby ludzi uczyæ kreatywno¶ci, tylko sprawdzaæ wiedzê. Zreszt± to, ¿e kto¶ zna rozwi±zanie zadania testowego, które to rozwi±zanie ludzko¶æ zna czasami ju¿ od dobrych setek lat nie oznacza, ¿e bêdzie z tego cz³owieka naukowiec czy wynalazca, którzy si³± rzeczy musz± siê mierzyæ z problemami, na które ludzko¶æ odpowiedzi nie ma. Choæ oczywi¶cie wiedza jak rozwi±zaæ problemy, na które ju¿ znamy rozwi±zanie jest dobrym pocz±tkiem.

31 marca siostrzenica (2 gimnazjum) i siostrzeniec (I gimnazjum) mieli wolne, no bo... oczywi¶cie protest postkomunistycznego ZNP (Zwi±zek Nauczycielstwa Polskiego). Broniarz mówi³ o 35-40% szkó³, które bêdê protestowa³y, ale by³o o wiele, wiele mniej. Co ciekawe najliczniejszy zwi±zek zawodowy w Polsce Solidarno¶æ odcina siê od tego protestu szerokim ³ukiem, tak jak wiêkszo¶æ nauczycieli i rodziców, którzy w zdecydowanej wiêkszo¶ci s± za wprowadzeniem reformy o¶wiaty autorstwa PiS-u.

Mnie to ju¿ ¶mieszy, bo tu nie chodzi o ¿adne dobro dziecka, dobro edukacji itp. By³em drugim rocznikiem, który poszed³ do Gimnazjum. Wtedy jak wprowadza³ to Handke, to ci sami ludzie, ten sam Broniarz i ZNP urz±dza³o protesty przeciw wprowadzaniu gimnazjów - te same argumenty. ¯e za wcze¶nie, za szybko, ¿e szko³y nieprzygotowane, ¿e nauczyciele te¿ niezadowoleni. No i jak siê zmienia wszystko jak w kalejdoskopie - wtedy by³y z³e, dzi¶ s± dobre. Gdzie tu sens i logika?

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaMikasa
Tak szczerze, to jeszcze nie s³ysza³am osoby wypowiadaj±cej siê z entuzjazmem o reformie. Zreszt± likwidacja gimnazjum i zmiany programowe mo¿e nie by³yby z³e, gdyby wzi±³ siê za to kto¶ KOMPETENTNY, a nie partyjni idioci z paczki "miernych, biernych, ale wiernych". Zmiana dla samej zmiany i gwarantujê, ¿e realizacja bêdzie jednym wielkim cyrkiem i ba³aganem. I kto bêdzie musia³ siê z tym u¿eraæ? W³a¶nie nauczyciele, dlatego protestuj±.

Serio, czy PiS zrobi³ co¶ sprawnie i kompetentnie? Cokolwiek?

Aha, i nie ma takiego zwi±zku frazeologicznego jak "odcinaæ siê szerokim ³ukiem", wtf.

Serio, czy PiS zrobi³ co¶ sprawnie i kompetentnie? Cokolwiek?

No jak nie, jak tak xD A reforma 500+? ; ) Przecie¿ 77% Polaków j± popiera, a teraz na serio. Ja niestety nie pamiêtam ¿adnego KOMPETENTNEGO MINISTRA edukacji, a naprawê sporo ju¿ ich "przerabia³em" przez kilkana¶cie lat nauki w zamierzch³ych czasach. Wprowadzenie gimnazjów te¿ siê nie sprawdzi³o w bardzo du¿ej skali. Ja pamiêtam same pocz±tki tej reformy - ba³agan, problemy z dojazdami, wymieszanie "innych ¶wiatów" - dzieciaków ze spokojnych, kameralnych szkó³ "rodzinnych" niemal¿e z m³odzie¿± agresywn±, z patologicznych rodzin, gdzie papierosy czy alkohol to ¿aden szok. Poziom nauki na kolana te¿ nie powala³. W pierwszych latach by³ istny cyrk, ba³agan, zamieszanie i chaos w jednym.

Ja tak pó³ na pó³ - ale raczej czê¶ciej s³yszê w³a¶nie, ¿e dobrze - ale kto co i ile wie o reformie, to te¿ inna kwestia.

Aha, i nie ma takiego zwi±zku frazeologicznego jak "odcinaæ siê szerokim ³ukiem",

Och, najmocniej przepraszam ;d Nie wiedzia³em, ¿e mój b³±d a¿ tak w oczy siê rzuci³. W sumie to temat o edukacji, wiêc siê poprawiam. Chodzi³o o odciêcie siê grub± kresk± xD Jednak pisanie posta przed 05.00 rano ma swoje wady... ; )
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikabatalion_88 dnia 02.04.2017 10:29

Prefix u¿ytkownikaBruja
Mnie to ju¿ ¶mieszy, bo tu nie chodzi o ¿adne dobro dziecka, dobro edukacji itp. By³em drugim rocznikiem, który poszed³ do Gimnazjum. Wtedy jak wprowadza³ to Handke, to ci sami ludzie, ten sam Broniarz i ZNP urz±dza³o protesty przeciw wprowadzaniu gimnazjów - te same argumenty. ¯e za wcze¶nie, za szybko, ¿e szko³y nieprzygotowane, ¿e nauczyciele te¿ niezadowoleni. No i jak siê zmienia wszystko jak w kalejdoskopie - wtedy by³y z³e, dzi¶ s± dobre. Gdzie tu sens i logika?

Normalnie, wtedy to by³o ¶wie¿y i dopiero co utworzony system, wiêc by³ przy tym chaos i nikt nie by³ pewny jak to bêdzie wygl±daæ, ale z biegiem czasu sytuacja siê ustabilizowa³a. Gimnazja istniej± ju¿ na tyle d³ugo, ¿e nauczyciele, uczniowie i rodzice w ostatnich latach dobrze wiedzieli czego mog± siê spodziewaæ.

Normalnie, wtedy to by³o ¶wie¿y i dopiero co utworzony system, wiêc by³ przy tym chaos i nikt nie by³ pewny jak to bêdzie wygl±daæ, ale z biegiem czasu sytuacja siê ustabilizowa³a. Gimnazja istniej± ju¿ na tyle d³ugo, ¿e nauczyciele, uczniowie i rodzice w ostatnich latach dobrze wiedzieli czego mog± siê spodziewaæ.

A mi siê w³a¶nie wydaje, ¿e tu chodzi tylko i wy³±cznie o protest polityczny. No bo w zasadzie pod tê reformê mo¿na niemal¿e wszystko ustawiæ tak, ¿e jak idzie co¶ nowego, to po co co¶ zmieniaæ? Po co kiedy¶ zmieniano system opieki zdrowotnej? No te¿ znajd± siê tacy, którzy napisz±, ¿e by³o dobrze, stabilnie po co co¶ zmieniaæ. Reformy maj± to do siebie, ¿e w sumie zawsze bêd± nowe. A reforma wejdzie, bêdzie jakie¶ 15 lat, znowu powstanie co¶ nowego, wybory i kolejna zmiana. Ja ju¿ nie jestem w stanie tych reform zliczyæ jakie w swoim ¿yciu przetrwa³em.

Prefix u¿ytkownikaBruja
A mi siê w³a¶nie wydaje, ¿e tu chodzi tylko i wy³±cznie o protest polityczny.

Nie, ludzie protestuj±, bo ta reforma jest s³aba. Zmiany s± wprowadzane za szybko i przez co jest jeszcze wiêcej chaosu ni¿ potrzeba. W dodatku co ona tak naprawdê ma poprawiæ w naszej edukacji? Po co ona jest nam w ogóle potrzebna taka reforma? Dzieciaki w wieku dojrzewania przestan± mieæ i robiæ problemy jak za dotkniêciem czarodziejskiej ró¿d¿ki, bo siê system zmieni³? Serio, przecie¿ to kpina, a nie t³umaczenie. Na razie reforma jest robiona na zasadzie, a bo ja kiedy¶ skoñczy³em szko³ê starym system i uwa¿am, ¿e musi byæ najlepszy na ¶wiecie.

Poza tym, nawet je¶li poprzednia reforma te¿ by³a s³aba, to w ¿aden sposób nie usprawiedliwia tego, ¿e nowa te¿ jest s³aba.

Prefix u¿ytkownikafuerte
Ka¿da tak du¿a zmiana bêdzie siê wi±za³a z du¿ym chaosem i to trzeba wzi±æ na klatê. Problem tylko w tym, ¿e zmiana dla samej zmiany nie ma sensu i wcale nie oznacza, ¿e jest dobra. Jestem w ogóle ciekawa, gdzie rz±d robi³ te konsultacje spo³eczne, bo kurna, jako¶ nie widzê, ¿eby wiêkszo¶æ rodziców, nauczycieli i samych dzieci by³a zadowolona z reformy.

Zw³aszcza, ¿e nawet, je¶li nie pojawiaj± siê g³osy krytykuj±ce sam kszta³t reformy, czy podstawê programow±, to szko³y wyra¼nie mówi±, ¿e jest wprowadzana za szybko. Nie da siê napisaæ dobrego programu nauczania na kolanie. To, ¿e siê co¶ obieca³o w kampanii wyborczej nie oznacza, ¿e ma siê to zrealizowaæ za wszelk± cenê. Niech politycy realizuj± swoje obietnice, kiedy maj± dopracowane projekty, nie wprowadzaj± swojej ideologii do programu nauczania, a nie dlatego, ¿e obiecali i ju¿ teraz-zaraz reforma musi dzia³aæ.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Nie, ludzie protestuj±, bo ta reforma jest s³aba.

No sorry, ale ile tych protestów by³o? W ilu szko³ach? Mia³o byæ w jakich¶ 35%-40%, a okaza³o siê, ¿e raptem 11% (!) czynnie wziê³o w tym politycznym prote¶cie za ma³o. Na si³ê z tego "czarnych marszów" siê nie zrobi. I ja powtarzam po raz który¶ ju¿ tam, ¿e wiêkszo¶æ dyrektorów, nauczycieli i rodziców jak i samych dzieci chce zmiany, wiêc o co chaos?? Tak samo jak i ca³a "Solidarno¶æ". Mamy demokracjê, sorry - wiêkszo¶æ rz±dzi, bo wiêkszo¶æ wybiera. Przecie¿ jest czym¶ oczywistym, ¿e wszystkich siê nie zadowoli. Nie ma takiego ustroju, ¿eby wszyscy mieli dobrze.

A z tym, ¿e za szybko, to ja siê zgadzam z fuerte. Te¿ uwa¿am, ¿e co nagle, to po diable. Pe³na zgoda. Tak samo jak tamta sprzed lat 16... Jak widaæ w Polsce reforma = ma³a rewolucja. Hop siup szybko i co¶ nowego. Nope. Tak to nie dzia³a.

Prefix u¿ytkownikaBruja
batalion_88 napisa³(a):

Nie, ludzie protestuj±, bo ta reforma jest s³aba.

No sorry, ale ile tych protestów by³o? W ilu szko³ach? Mia³o byæ w jakich¶ 35%-40%, a okaza³o siê, ¿e raptem 11% (!) czynnie wziê³o w tym politycznym prote¶cie za ma³o. Na si³ê z tego "czarnych marszów" siê nie zrobi. I ja powtarzam po raz który¶ ju¿ tam, ¿e wiêkszo¶æ dyrektorów, nauczycieli i rodziców jak i samych dzieci chce zmiany, wiêc o co chaos?? Tak samo jak i ca³a "Solidarno¶æ". Mamy demokracjê, sorry - wiêkszo¶æ rz±dzi, bo wiêkszo¶æ wybiera. Przecie¿ jest czym¶ oczywistym, ¿e wszystkich siê nie zadowoli. Nie ma takiego ustroju, ¿eby wszyscy mieli dobrze.

A z tym, ¿e za szybko, to ja siê zgadzam z fuerte. Te¿ uwa¿am, ¿e co nagle, to po diable. Pe³na zgoda. Tak samo jak tamta sprzed lat 16... Jak widaæ w Polsce reforma = ma³a rewolucja. Hop siup szybko i co¶ nowego. Nope. Tak to nie dzia³a.

Eee, ale co ma wspólnego fakt, ¿e protest siê nie uda³ z tym, ¿e ta reforma jest s³aba? Nagle pojawi³y siê z tego powodu za reform± jakie¶ sensowne argumenty?

A nawet je¶li wiêkszo¶æ by chcia³a, to co z tego? Jak wiêkszo¶æ chce zrobiæ co¶ g³upiego, to reszta ma staæ i klaskaæ?

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Zmiany, reformy, reformy reform, a nadal bêdzie tak jak jest. S±, w Polsce dobre gimnazja którym ta reforma ewidentnie i bardzo zaszkodzi, ale s± te¿ takie patologiczne, którym nic nie mo¿e zaszkodziæ. Bo jedynym sposobem na ich uzdrowienie, jest rozpêdzenie ich "na cztery wiatry". Nie mam pojêcia jak ostatecznie bêdzie wygl±da³ rachunek strat i zysków.
Szko³y o umownie s³abym poziomie to i tak mniejsze z³o, ni¿ te, w których otwarcie szerzy siê patologia. Sprzyja temu bardzo du¿a liczba uczniów i wynikaj±ca z niej anonimowo¶æ. Wiêc je¶li skutkiem reformy bêd± nowe molochy powsta³e przez przymusowe ³±czenie kilku szkó³, to zupe³nie mija siê z celem. Je¶li wróci siê do ma³ych szkó³ silnie zwi±zanych z lokalnym ¶rodowiskiem, to mo¿e to pomóc. Pod warunkiem, ¿e rodzice bêd± mieæ tam do powiedzenia tyle ile trzeba. Nie za du¿o i nie za ma³o. Zak³adanie hodowli "ksiê¿niczek i paniczów" których rodzice rz±dz± dos³ownie wszystkim, (i maj± mniemanie o swoich pociechach siêgaj±ce ponad chmury) , w szkole, nikomu nie wyjdzie na dobrze.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Tak z innej bañki - co my¶licie o pomy¶le tych bonów edukacyjnych, o których wspomina³a Konfederacja? Nie oceniaj±c pogl±dów politycznych, bo to temat trudny, chodzi mi tylko o ten pomys³ tj. ¿eby ka¿dy dzieciak mia³ dla siebie bon i ¿eby ten bon przypada³ szkole, do której w ramach wolnej decyzji po¶l± go rodzice?

No i czy nauczyciele powinni dostaæ wiêcej kasy :D Strajk niby ucich³, ale ponoæ planowali na kolejny rok nowe protesty ;p
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikafuerte
Nie s³ysza³am o tym bonie, ale sprawdzi³am i uwa¿am, ¿e to nic noe wnosz±cy kretynizm. Co rodzica ogranicza w wyborze szko³y poza rejonizacj± (któr± ³atwo obej¶æ) a na pó¼niejszych etapach po prostu wyniki w nauce dziecka? Mamy teraz wprowadziæ jaki¶ nie wiem, cenzus maj±tkowy? W imiê czego w³a¶ciwie. Szko³y ju¿ teraz s± ró¿ne, lepsze i gorsze i na etapie wyboru szko³y, ka¿dy chyba sprawdza, gdzie idzie sam, czy w przypadku rodziców dok±d posy³a dziecko. Tak¿e dla mnie dziwny pomys³, ale wiem, ¿e Konfederacja chce sprywatyzowaæ wszystko na ¶wiecie, wiec w sumie mnie to nie dziwi.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikamonciakund
Od¶wie¿am temat

Od d³u¿szego czasu (z przerwami i wyj±tkami) dzieci, m³odzie¿ i studenci przeszli na edukacjê zdaln±. Jakie, waszym zdaniem, bêdzie mia³a ona skutki na "covidowe" roczniki? Co my¶licie o tegorocznych ulgach maturalnych?

I co my¶licie o aktualnych reformach Czarnka?

Zapraszam do dyskusji!
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Prefix u¿ytkownikaAlette
My¶lê, ¿e najgorzej znios± to najm³odsze dzieci, dla których szko³a to w mniejszym stopniu nauka konkretnych zagadnieñ, a bardziej wychowanie w spo³eczeñstwie. Wiele osób nie docenia, jak ogromne znaczenie ma to, ¿e dzieci spêdzaj± czas razem, ¿e ucz± siê pewnego porz±dku i relacji z drugim cz³owiekiem poza domem.

A jako¶æ nauki to pewnie te¿ patologia, bo wiem, jak to wygl±da u mnie. Kiepska jako¶æ po³±czenia, brak sprzêtu komputerowego, brak warunków na zajêcia zdalne. To powoduje ogólnie zniechêcenie do robienia czegokolwiek.

A te ofermy Czarnka to co¶ konkretnego masz na my¶li?
Mo¿e ¼le siê wyrazi³am, ale chodzi³o mi np. o potencjaln± zmianê ustawy o szkolnictwie wy¿szym.

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: