Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Aborcja i eutanazja
Prefix u¿ytkownikaAlette
A ja chcia³am ustosunkowaæ siê do tego, co napisa³a Bruja :D

Nie rozumiem ¶rodowisk proaborcyjnych pod wzglêdem podawanie tych abstrakcyjnych i takich, przepraszam za to okre¶lenie, g³upich przyk³adów, które pokazuj± ignorancjê i trochê taki brak wyobra¼ni. Bo we¼my nawet tak± Rumuniê - dlaczego nikt nie pomy¶li, ¿e tak po prostu warunki ¿ycia s± z³e, a aborcja nie ma z tym nic wspólnego? ¯e niby gdyby zalegalizowaæ aborcjê, to w sierociñcach zaczêliby dobrze karmiæ te maluchy? Co to w ogóle za my¶lenie, ¿eby profilaktycznie odmawiaæ szansy ¿ycia dla dziecka tylko dlatego, ¿e potem mog³oby czekaæ je ubóstwo. Po prostu a¿ mnie przera¿a takie my¶lenie. Zamiast ratowaæ ¿ycie proponujemy je zniszczyæ, bo problem z g³owy.
Oczywi¶cie rozumiem, jak wynika z artyku³u, ¿e tam wszed³ jaki¶ chory dekret, ale problemem wcale nie by³ aborcja ale patologia. Bo ludzie nie wiedzieli nic o antykoncepcji, a warunki ¿ycia by³y tak z³e, ¿e wiêkszo¶æ osób na dziecko nie by³o staæ. Ju¿ pomijaj±c skrajne przypadki marginesu spo³ecznego.

A ten przyk³ad ze Szwecji i Norwegii wcale nie pokazuje, ¿e zalegalizowanie aborcji zmniejsza wystêpowanie aborcji, to w ogóle s± jakie¶ kosmiczne wnioski, bez ¿adnej podstawy. Zgadzam siê, ¿e ten powszechny dostêp do antykoncepcji wp³ywa na sytuacjê i to bardzo. Ale legalizacja aborcji? Niby w jaki sposób?

A takie przyk³ady tylko pokazuj± to ¶rodowisko z beznadziejnej strony. Bo to wygl±da wtedy tak, jakby nie by³o ¿adnych rozs±dnych argumentów za aborcj±. A nawet ja dostrzegam argumenty "za" legalizacj±, chocia¿ samej aborcji jestem przeciwna.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaAlette dnia 02.03.2017 20:45
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Ja siê nie odniosê do statystyk. Ale do tego, ¿e nie lubiê byæ manipulowania, a tak siê czuje po Twoim po¶cie.

Nie ma sensu przenosiæ dyskusji do SB, wiêc odpiszê i wyja¶niê w miarê najlepiej jak potrafiê tutaj.

Szkoda, ¿e nie odniesiesz siê do statystyk, do danych, bo ka¿dy przyzna, ¿e s± zatrwa¿aj±ce. I ja niczym i nikim nie manipulujê. W jakim sensie? Proszê mi w takim razie wskazaæ ten moment manipulowania, obra¿ania kogokolwiek, "wyzywania"... Bo serio, nie wiem w którym momencie napisa³em co¶ co mo¿e kogo¶ ura¿aæ.

Szkoda te¿, ¿e nie odniesiesz siê do nowego prawa francuskiego, o którym napisa³em. Dodawa³em do sprawdzenia w necie, w wiadomo¶ciach, na portalach, itp. Tu widaæ te¿ jak napiszê inaczej o aborcji jak "wiêkszo¶æ" to od razu hejt leci ;p No có¿...

Uwa¿am, ¿e ca³kowity zakaz aborcji by³by po prostu szkodliwy. Te s³ynne trzy przypadki które s± obecnie to kompromis i moim zdaniem zmiana tego zapisu przynios³aby wiêcej szkody nó¿ po¿ytku. Wzros³a by tylko liczba nielegalnych aborcji.

Sam, pozostaje mi mieæ tylko nadziejê, ¿e czyta³a¶ wszystkie moje wcze¶niejsze posty w tym temacie. I mogê zapewniæ Ciê, ¿e w KA¯DYM z nich opowiada³em siê za kompromisem aborcyjnym obecnie panuj±cym w Polsce (tak¿e do sprawdzenia).

Chcia³abym te¿ zauwa¿yæ, ¿e Bóg da³ nam woln± wolê by¶my sami decydowali i odpowiadali za swoje czyny i gdy czytam, ¿e jaki¶ facet mówi mi, ¿e ja kobieta mam nie mieæ kiedy¶ mo¿liwo¶ci wyboru to mnie krew zalewa.

Nie wiem jaki facet mówi Ci, ¿e nie masz prawa wyboru. Ka¿dy z nas codziennie dokonuje jakich¶ wyborów. (z³ych, dobrych, nic nieznacz±cych, istotnych). Oczywi¶cie, ¿e Bóg da³ nam woln± wolê... Ale czy to oznacza, ¿e w takim razie nie mo¿na ju¿ dyskutowaæ publicznie/prywatnie o czyich¶ wyborach w kwestiach tak fundamentalnych jak ludzkie ¿ycie? Ostatecznie cz³owiek i tak zrobi co zechce, ale w takim razie nie tylko kwestia aborcji nie powinna byæ poddawana dyskusji, ale miliony innych spraw.

Dlaczego ochrona MOJEGO ¿ycia jest z³a?

Sam, wska¿ mi proszê fragment mojej wypowiedzi (z ca³ego FORUM), w którym napisa³em, ¿e jak kobieta zdecyduje siê ratowaæ swoje ¿ycie a nie dziecka, to robi ¼le? NIGDY TAK NIE NAPISA£EM, WIÊC proszê nie manipulowaæ w³a¶nie... Wrêcz przeciwnie pisa³em powo³uj±c siê na s³owa ¶w. Jana Paw³a II, ¿e "nikogo nie mo¿na zmuszaæ do takiej formy heroizmu" - te¿ do sprawdzenia na forum w tym temacie.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikabatalion_88 dnia 02.03.2017 21:14
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaBruja
Alette napisa³(a):
A ten przyk³ad ze Szwecji i Norwegii wcale nie pokazuje, ¿e zalegalizowanie aborcji zmniejsza wystêpowanie aborcji, to w ogóle s± jakie¶ kosmiczne wnioski, bez ¿adnej podstawy. Zgadzam siê, ¿e ten powszechny dostêp do antykoncepcji wp³ywa na sytuacjê i to bardzo. Ale legalizacja aborcji? Niby w jaki sposób?

Mniej aborcji jest dziêki edukacji seksualnej i powszechnie dostêpnej antykoncepcji, natomiast legalizacja aborcji jest potrzebna, miêdzy innymi po to, ¿eby mieæ wiarygodne statystyki. Dziêki temu wiemy co dzia³a a co nie dzia³a, bo przecie¿ nie bêdziemy wró¿yæ z fusów i na tej podstawie wyci±gaæ wnioski, czy to co robimy dzia³a czy nie.

To, ¿e dobra edukacja seksualna i powszechnie dostêpna antykoncepcja dzia³aj± i przyczyniaj± siê do zmniejszenia liczby aborcji wiemy w³a¶nie dziêki tym statystkom z Norwegii, Szwajcarii, Holandii, etc.

Mniej aborcji jest dziêki edukacji seksualnej i powszechnie dostêpnej antykoncepcji

No tak... Przytoczy³em dane i statystyki we wcze¶niejszym po¶cie na poprzedniej stronie, z których jasno wynika, ¿e w takiej Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji czy innych pañstwach dokonywanie aborcji wcale nie spada - a nawet wrêcz przeciwnie. Mimo, ¿e edukacja seksualna jest tam wpajana dzieciom od lat najm³odszych i jest na "wysokim poziomie"...

legalizacja aborcji jest potrzebna, miêdzy innymi po to, ¿eby mieæ wiarygodne statystyki.

D¿izas... To legalizacja przerywania ludzkiego ¿ycia jest potrzebna do tego, ¿eby "s³upki siê zgadza³y"? Nie mam s³ów...

Poza tym szkoda, ¿e nikt nie odniós³ siê do nowego francuskiego prawa, o którym wspomnia³em w tym samym po¶cie... / Jak widnia³a gro¼ba widma wprowadzenia ustawy ca³kowitego zakazu aborcji w Polsce (której by³em jak najbardziej przeciwny), to ka¿dy pisa³ i krzycza³, ¿e jak tak mo¿na, ¿e to skok na wolno¶æ. Nikt normalnie my¶l±cy nie chcia³by zamykaæ kobiet do wiêzienia za dokonanie aborcji. I tak samo my¶lê. Zgadzamy siê?

To czemu raptem nikomu st±d nie przeszkadza to, ¿e jak kto¶ w Internecie napisze co¶ z³ego o aborcji mo¿e i¶æ na dwa lata do zak³adu karnego lub ma zap³aciæ grzywnê w wysoko¶ci 30 tysiêcy euro?

Albo, ¿e w publicznej telewizji nie mo¿na pokazywaæ kampanii spo³ecznej z dzieæmi z zespo³em Downa, bo mo¿e to "uraziæ kobiety, które dokona³y aborcji chorego p³odu"... Wolno¶æ (nie tylko s³owa zreszt±) widaæ ma ró¿ne oblicza...

Te¿ j± tak pojmujecie?

dziêkujê za dyskusjê ; )

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaAlette
We¼ batalion zluzuj, bo zaraz ci ¿y³ka pêknie. Ja do tych debilizmów we Francji nie bêde siê odnosiæ, bo to jest ¶miech na sali, co tam siê wyprawia.

To, ¿e dobra edukacja seksualna i powszechnie dostêpna antykoncepcja dzia³aj± i przyczyniaj± siê do zmniejszenia liczby aborcji wiemy w³a¶nie dziêki tym statystkom z Norwegii, Szwajcarii, Holandii, etc.

To jest jaka¶ historyczna bzdura, sorry :D Nie trzeba byæ geniuszem, ¿eby wiedzieæ, ¿e wiêksza ¶wiadomo¶æ to mniej niechcianych ci±¿. Nie widzê tutaj ¿adnego szczególnego dokonania ¿adnego z tych krajów. Nie wiem, dlaczego na piedesta³ wystawiasz te kraje, gdzie swoj± drog± odbieraj± rodzicom dzieci, bo wychowuj± je niezgodnie z przyjêtym "kluczem".

legalizacja aborcji jest potrzebna, miêdzy innymi po to, ¿eby mieæ wiarygodne statystyki.

To mo¿e zalegalizujmy narkotyki, ¿eby zobaczyæ, czy pogadanki w szkole zmniejszaj± liczbê æpunów. A co tam - zalegalizujmy jazdê po pijaku, ¿eby zobaczyæ, czy spoty w telewizji zmniejsz± liczbê wypadków. Mo¿e od razu zalegalizujmy wszystko, ¿eby mieæ wiarygodne statystyki.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Sama "¶wiadomo¶æ" jako sposób na ograniczenie z³a? No chyba, ¿e dyskutujemy tu o Sokratesie, który mia³ tak wytrenowan± i siln± wolê, ¿e zawsze stara³ siê dzia³aæ rozumnie i nawet zgodnie z surowym prawem. Nawet kiedy s±downie nakazali mu wypiæ truciznê. Pawe³ z Tarsu pisze jednak, ¿e "³atwo przychodzi chcieæ dobra, ale mimo to czyniæ z³o którego siê nie chce". Nie czarujmy siê nastolatki czê¶ciowo z przyczyn biologicznych, bo, w tym wieku odbywa siê "ostre ciecie" po³±czeñ miedzy neuronami, w mózgu i nawi±zywanie nowych. Nastolatki raczej z Sokratesem maj± niewiele wspólnego i dzia³aj± instynktownie. Bardzo czêsto nawet wbrew instynktowi samozachowawczemu. Ten bezkrytycyzm i brak do¶wiadczenia, wystawia ich na ³atwy ³up koncernów farmaceutycznych, oraz ró¿nych "szczuro³apów z jarmarku idei". Dzia³a prosta logika, "co jest dopuszczalne i polecane przez doros³ych, to przecie¿ nie mo¿e byæ z³e". Otó¿ mo¿e, bo ka¿dej nawet dobrej rzeczy mo¿na nadu¿yæ.. Skutki s± takie, ¿e w wyedukowanej UK, wiele nastolatek ma za sob± aborcje. Nie wystarczy wspania³a idea, kiedy praktyka ostro bierze, w ³eb.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikaBruja
To jest jaka¶ historyczna bzdura, sorry :D Nie trzeba byæ geniuszem, ¿eby wiedzieæ, ¿e wiêksza ¶wiadomo¶æ to mniej niechcianych ci±¿. Nie widzê tutaj ¿adnego szczególnego dokonania ¿adnego z tych krajów. Nie wiem, dlaczego na piedesta³ wystawiasz te kraje, gdzie swoj± drog± odbieraj± rodzicom dzieci, bo wychowuj± je niezgodnie z przyjêtym "kluczem".

Dobra edukacja seksualna to chyba co¶? Mo¿na j± te¿ przecie¿ wprowadziæ i prowadziæ byle jak i mieæ mierne rezultaty.

Co ma do tego zabieranie dzieci? Je¶li chodzi o zabieranie dzieci Polakom przez Barnevern, to wychodz± tam czêsto ró¿nice kulturowe w podej¶ciu do wychowywania dzieci i brak znajomo¶ci przepisów przez ludzi, którzy nie znaj± jêzyka (i np. nie wiedz±, ¿e szko³ê trzeba powiadomiæ, ¿e siê dziecko na tydzieñ zabiera na wakacjê.). Owszem je¶li Barnevern uzna, ¿e dla dobra dziecka dziecko powinno byæ zabrane to zabierze, ALE jak jeste¶ normalnym, kochaj±cym rodzicem znaj±cym norweski i nie masz polskiego podej¶cia do kar cielesnych, jakiekolwiek bicie jest tam postrzegane jako patologia, to trzeba by siê by³o bardzo mocno postaraæ.

To mo¿e zalegalizujmy narkotyki, ¿eby zobaczyæ, czy pogadanki w szkole zmniejszaj± liczbê æpunów. A co tam - zalegalizujmy jazdê po pijaku, ¿eby zobaczyæ, czy spoty w telewizji zmniejsz± liczbê wypadków. Mo¿e od razu zalegalizujmy wszystko, ¿eby mieæ wiarygodne statystyki.

To by³ jeden z powodów za legalizacj±, nie jedyny. Dlatego napisa³am miêdzy innymi.

Skutki s± takie, ¿e w wyedukowanej UK, wiele nastolatek ma za sob± aborcje. Nie wystarczy wspania³a idea, kiedy praktyka ostro bierze, w ³eb.

To jest taka tajemnica poliszynela, ¿e owszem w UK mo¿na wys³aæ dziecko do dobrej szko³y i mo¿e ono odebraæ dobr± edukacjê, ale pod warunkiem, ¿e masz kasê na dobr± prywatn± szko³ê lub ewentualnie staæ Ciê na mieszkanie/dom w dobrej dzielnicy.

Bo tak w³a¶nie to chodzi o dobr± edukacjê która stawia jednocze¶nie cele ¿yciowe. To dlatego te "dobre szko³y" najczê¶ciej daj± przewagê ju¿ na starcie. bo nawet jak uczniowie nie maj± jeszcze celów ¿yciowych to ich rodzice je maj±. Taka edukacja zwykle obejmuje wiêkszy zakres, dlatego potem ka¿dy mo¿e wybieraæ. Tymczasem ró¿ni "edukatorzy" sprowadzaj± j± tylko do nauki technik, w oderwaniu od celu. To nie ma sensu i tylko bardziej szkodzi. Kiedy¶ pisa³em, ze wiele wykszta³conych kobiet po elitarnych prywatnych szwajcarskich szko³ach. Odrzuca antykoncepcjê hormonaln±, oraz metody oparte na wywo³ywaniu aseptycznego stanu zapalnego b³ony ¶luzowej macicy. Zwykle przy u¿yciu stopniowego uwalnia jonów miedzi, ta "zdobycz techniczna" wywodzi siê chyba z wprost ze stosowania farb antyporostowych, w ochronie statków przed porastaniem glonami. Potrafi± i chc± one stosowaæ metody opartej na obserwacji wspartej nowoczesna technik± i "przy okazji" dbaæ o zdrowie.
Wiêc co, normalno¶æ tylko dla elity, a reszta niech cieszy siê "wolno¶ci±", tak¿e od rozumu. Nauczyæ ich "technik" i oduczyæ odpowiedzialno¶ci, bo zawsze mog± sobie kupiæ, nawet bez recepty "wyj¶cie awaryjne". "Nowy wspania³y ¶wiat". Ciekawe jest to, ¿e te same w³adze, które tak dbaj± o wolno¶æ pod has³em "zakazuje siê zakazywaæ", tak niezwykle zazdro¶nie strzeg± monopolu na inne wolno¶ci, np. dostêpu do broni.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.

Prefix u¿ytkownikaBruja
Edukacja seksualna polega na rzetelnym informowaniu o tym jak jest i jakie s± mo¿liwo¶ci/konsekwencje. Nie wiem, czemu tylu ludziom siê ubzdura³o, ¿e na edukacji seksualnej uczy siê jak byæ rozpustnym cz³owiekiem.

Natomiast od przekazywania dzieciom warto¶ci s± przede wszystkim rodzice, jak siê wywi±¿± z tego zadania to bêd± mieli m±dre dzieci. Jak nie, to mo¿e i tak bêd± mieli szczê¶cie, albo i nie.

Natomiast ³atwo dostêpna antykoncepcja jest potrzebna je¶li chcemy zmniejszyæ liczbê niechcianych poczêæ i zmniejszyæ liczbê aborcji. Jak kto¶ nie chce to przecie¿ nie musi korzystaæ, ale ka¿dy mo¿e niech sam os±dzi. Zw³aszcza, ¿e je¶li w szkole otrzymaj± rzeteln± wiedzê to powinni byæ w stanie dokonaæ ¶wiadomego wyboru.

Prefix u¿ytkownikaremusmistrz
Wed³ug mnie powinny byæ legalne.¯ycie jest ciê¿kie, jest w³asno¶ci± prywatn±(odno¶nie eutanazji).Czemu kto¶ ma siê urodziæ z wadami takimi co by utrudnia³y ¿ycie zbyt mocno albo kto¶ kto nie bêdzie kochany np.z gwa³tu, wpadka etc.
Holandia to normalny kraj jest eutanazja, jest zio³o.Wg mnie zio³o nielegalne no to jest poryta sprawa, jest to dobra rzecz.Alkohol mo¿e bardzidj zaszkodziæ

Wed³ug mnie powinny byæ legalne.¯ycie jest ciê¿kie, jest w³asno¶ci± prywatn±(odno¶nie eutanazji).Czemu kto¶ ma siê urodziæ z wadami takimi co by utrudnia³y ¿ycie zbyt mocno albo kto¶ kto nie bêdzie kochany np.z gwa³tu, wpadka etc.

¯ycie jest ciê¿kie - no w sumie ¶wietny argument. Po co mamy w ogóle ¿yæ, jak tu tak ciê¿ko? Mo¿e od razu zabijamy siê nawzajem poprzez jakie¶ losowanie. Albo eliminujmy co miesi±c kogo¶ z naszego miasta - bezrobotnego, brudnego, chorego - bo ciê¿kie jest ¿ycie. No sorry, ale dla mnie ta wypowied¼ jest bez sensu.

Czemu kto¶ ma siê urodziæ z wadami? Ale wad± jest te¿ mo¿e dla kogo¶, ¿e bêdzie mia³o br±zowe a nie niebieskie oczy. Albo bêdzie czarne, albo krótsz± nogê - by³y ju¿ aborcje eugeniczne. Ja nie popieram w ¿adnym razie. Ale te¿ oczywi¶cie nie potêpiam a tym bardziej nie os±dzam kobiet, które dokona³y aborcji na dziecku, które mia³o narodziæ siê z zespo³em Downa (bo w 90% to o te wady chodzi). Ostatnio na Dzieñ Kobiet wys³a³em ¿yczenia kobiecie, która lata temu aborcji w³a¶nie dokona³a. No, ale nie o tym tu.

To, ¿e kto¶ nie bêdzie kochany - wiele siê takich dzieci rodzi i nie wszystkie s± potem topione w wiadrach czy maltretowane, molestowane. Brak mi³o¶ci to nie to samo co znêcanie siê i torturowanie dziecka.

poza tym s± inne mo¿liwo¶ci - nawet je¿eli dziecko ma urodziæ siê chore, niepe³nosprawne.

- mo¿na zostawiæ w szpitalu
- s± okienka ¿ycia (nawet sporo)
- s± adopcje
- nawet mo¿na komu¶ podrzuciæ pod drzwi - ale, ale - ma realn± SZANSÊ - na ¿ycie, które jest czym¶ fundamentalnym. Przecie¿ KA¯DY cz³owiek ma PRAWO DO ¿ycia.

¦wiat siê po prostu sprzeniewierzy³ warto¶ciom, mi³o¶ci do drugiego, wyczulenia na ludzkie krzywdy - co tam, ratujmy zagro¿ony gatunek owada, wspierajmy schroniska dla bezdomnych piesków, pielêgnujmy kwiatuszki, dbajmy o rysie, ¿ubry, a cz³owiek? Po co siê trudziæ? Aborcja "problem" jak¿e niewygodny za³atwi raz na zawsze.

Holandia to normalny kraj jest eutanazja, jest zio³o.Wg mnie zio³o nielegalne no to jest poryta sprawa, jest to dobra rzecz.Alkohol mo¿e bardzidj zaszkodziæ

Holandia to normalny kraj? No na pewno siê z tak postawion± tez± nie zgodzê. Zreszt± "argumenty", które przytoczy³e¶ s± s³abe i bez sensu moim zdaniem.

Normalno¶æ to legalizacje "samobójstw na ¿yczenie"? Legalizacje przerywania ci±¿y, bo wpadka? No b³agam... Holandia wymiera, ale budzi siê w tym kraju duch konserwatyzmu i tradycyjnych warto¶ci - ale to ju¿ raczej temat na politykê.

Z trawk± siê zgadzam. I z tym jednym tylko. Marihuana nie uzale¿nia tak jak alkohol (5 miejsce), czy nawet papierosy (9 miejsce na li¶cie najbardziej uzale¿niaj±cych substancji) - "Baka" na 13... ; ) Po zapaleniu zio³a nie ma tylu wypadków drogowych jak po alkoholu, który jest legalny - ile zgonów, morderstw, kradzie¿y jest po alko% to szok. I kupisz w pierwszym lepszym sklepie. A ju¿ na pewno powinna byæ legalna lecznicza marihuana. Jednak to nie w tym temacie...

Prefix u¿ytkownikaMikasa
Taka ciekawostka. W Nowym Jorku zalegalizowano pó¼n± aborcjê. W zasadzie dzieñ przed porodem mo¿esz zabiæ dziecko. Aktualne prawo stanowi, ¿e mo¿na dokonaæ aborcji, je¿eli w grê wchodzi "¿ycie lub ZDROWIE kobiety", aczkolwiek prawo nie definiuje tutaj "zdrowia" i zgodnie z precedensami, mo¿na to interpretowaæ jako zdrowie fizyczne, psychiczne, itd.

Zauwa¿cie: je¿eli w pó¼nym etapie ci±¿y co¶ jest nie tak z dzieckiem lub matk±, dokonuje siê np. cesarskiego ciêcia i walczy o ¿ycie dziecka. W obecnej sytuacji, dziecko bêdzie mo¿na po prostu zabiæ.

Ja osobi¶cie jestem osob±, która nie jest radykalnie anty-aborcyjna. Zgadzam siê z polskim "kompromisem", który obecnie obowi±zuje. By³abym byæ mo¿e nawet za tym, ¿eby kobieta mog³a usun±c ci±¿ê w pierwszych tygodniach jej trwania (dyskusyjne, ale i tak). Natomiast usuwanie p³odu w pe³ni (lub niemal¿e w pe³ni) rozwiniêtego i gotowego do ¿ycia, to jest moim zdaniem czysta perwersja, kult ¶mierci i naprawdê szatañski pomys³.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix u¿ytkownikaLilyatte
Ale jaki jest sens aborcji tak pó¼no? Dajmy na to ¿e kobieta nosi dziecko przez dziewiêæ miesiêcy, nie dokonuje aborcji i nagle odmienia jej siê, gdy zbli¿a siê termin?
Zreszt±, jak oni chc± dokonaæ aborcji tak pó¼no? Przecie¿ to ju¿ du¿y p³ód...
Discord, je¶li potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394

Dumna mama koronadzieciaWrozka

zapodaj.net/images/dbaa3837923e9.png

cdn.pixabay.com/photo/2014/04/02/10/21/roses-303548_1280.png

The world that's waiting up for me
That I call my own
Through the dark, through the door
Through where no one's been before
But it feels like home

Prefix u¿ytkownikaMikasa
Lilyatte napisa³(a):

Ale jaki jest sens aborcji tak pó¼no? Dajmy na to ¿e kobieta nosi dziecko przez dziewiêæ miesiêcy, nie dokonuje aborcji i nagle odmienia jej siê, gdy zbli¿a siê termin?

Je¿eli chodzi o techniczne aspekty, to z tego co wiem (a pewna nie jestem), p³ód najpierw otrzymuje zastrzyk z trucizn± i umiera, gdy jest jeszcze w ¶rodku, a potem jest wyjmowany.

Jaki sens, pytasz? Przesuwanie granic moralno¶ci...
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix u¿ytkownikaLilyatte
... Nie mam pytañ.
Po prostu paranoja. Sama jako¶ tak nie jestem przeciwko aborcji, ale do pewnego stopnia. A w przypadku ju¿ pó¼nych miesiêcy mo¿na po prostu doprowadziæ do porodu albo wykonaæ cesarkê. Wyjdzie tak naprawdê na to samo, a przynajmniej bachorem ma jakie¶ szanse przetrwania.
Swoj± drog± ciekawa jestem ile lekarzy i matek z tego skorzysta. Bo w pewnym momencie wprowadzanie takiej trucizny to du¿e zagro¿enie nawet i dla matki.
Discord, je¶li potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394

Dumna mama koronadzieciaWrozka

zapodaj.net/images/dbaa3837923e9.png

cdn.pixabay.com/photo/2014/04/02/10/21/roses-303548_1280.png

The world that's waiting up for me
That I call my own
Through the dark, through the door
Through where no one's been before
But it feels like home

"Naprawdê szatañski pomys³". Dos³ownie w tym rzecz.
Ju¿ dawno zauwa¿y³em pewn± potworn± prawid³owo¶æ. Kiedy¶ zastanawia³em siê nad skutkami rewolucji mi. francuskiej, meksykañskiej, hiszpañskiej, Czerwonych Khmerów, Rewolucji Kulturalnej Mao Zedonga i oczywi¶cie Wielkiej Rewolucji Pa¼dziernikowej, oraz faszyzmu w Niemczech. Wszystkie one mia³y jedna cechê wspóln±, zaczyna³o siê od idea³ów i grupy idealistów i próby realizacji ich pomys³ów maj±cych naprawiæ z³o i rozwi±zaæ rzeczywiste problemy. Jednak bardzo szybko piêkne idee przeradza³y siê w bezsensowne, jeszcze raz zwracam uwagê na s³owo BEZSENSOWNE, ludobójstwo, niewyobra¿alne tortury i okrucieñstwa. I w³a¶nie ten brak logiki i umiaru jest dla mnie kluczem. Ka¿de uchylenie jakiej¶ furtki i dopuszczenie oczywistego z³a jest otwarciem na jakie¶ "metafizyczne si³y" (nie lubiê tego niejasnego terminu, ale bywa stosowany), które nie znaj± ¿adnego umiaru i nie uszanuj± ¿adnych granic. Wspó³tworz± system, który ma jeden wspólny oczywisty cel totalne zniszczenie i uwik³anie w proces niszczenia jak najwiêkszej liczby ludzi.. Pojedynczy ludzie mog± mieæ jak±¶ moralno¶æ, czy te¿ w pewnym momencie jeszcze siê zatrzymaæ, postawiæ sobie jakie¶ granice. Ten system nigdy ta rewolucja sama z siebie nigdy siê nie zatrzymuje, poniewa¿ jej celem jest unicestwianie. Na sam koniec "po¿era w³asnych twórców..To jest Moloch wiecznie g³odny nowych ofiar i zrobi wszystko, aby ograniczeñ nie by³o
Dlatego jestem zdecydowanie przeciwny tworzeniu jakichkolwiek ulg i furtek. Z³o to z³o i to poszczególne przypadki nale¿y rozpatrywaæ jako wyj±tki, a nie tworzyæ system z³a w którym bêd± wyj±tki od jego dopuszczalno¶ci. Je¶li kto¶ zabi³ w afekcie to jest z³e, ale nie jest równe zabójstwu z premedytacj±, podobnie jak, ukrad³ chleb i co¶ do chleba, bo by³ g³odny.
Tymczasem proponuje siê rozwi±zania w który wolno, ale s± pewne ograniczenia od których z kolei jaka¶ "Wysoka Komisja" (jako¶ tak zaraz taka siê tworzy) mo¿e uznaæ, ¿e mo¿na uczyniæ jeszcze kolejny wyj±tek od wyj±tku.
Nie lubiê kuzynów.

Prefix u¿ytkownikaBruja
Mikasa napisa³(a):

Lilyatte napisa³(a):

Dobre pytanie, sama w sumie nie znam kboiet w swoim otoczeniu, które po kilku miesi±cach w ci±¿y stwierdzi³yby, ¿e jednak maj± tak± fantazjê, ¿eby sobie zrobiæ sobie pó¼n± aborcjê, wiêc nie jestem pewna, czy to prawo jako¶ tu wp³ynie na postêpowanie kobiet i zaczn± lataæ na skrobanki na lewo i prawo.

Poczyta³am o tym nowym prawie i wygl±d± na to, ¿e ma to pomóc, gdyby Trump i jego administracja chcia³a siê dobraæ do sprawy Roe v. Wade i podawane s± te¿ sytuacje kiedy kto¶ pó¼no dowiedzia³ siê, ¿e dziecko ma np. ciê¿kie wady genetyczne i nie po¿yje d³ugo poza macic±, o ile w ogóle urodzi siê ¿ywe. (Bywa i tak, u nas by³a w koñcu sprawa Chazana, który przeci±ga³, a¿ rodzice siê dowiedzieli jak by³o za pó¼no na legaln± aborcjê)

Do jakichkolwiek wizji anti-choice bym siê nie przyzwyczaja³a. Apokalipsa to ju¿ mia³a nast±piæ od samego prawa do aborcji w pierwszych trzech miesi±cach. Tak by³o miêdzy innymi w Norwegii jak w 1978 zalegalizowano aborcjê. Wtedy te¿ snuto czarne wizjê kobiet skrobi±cych siê na potêgê w ¶rodowisku anti-choice. Ostatecznie okaza³o siê, ¿e nie mili racji. Poziem aborcji nie tylko nie zacz±³ rosn±æ, a w wrêcz zacze³o im spadaæ. (Najpenwiej dziêki coraz lepszej antykoncepcji.)

Zreszt± to samo by³o w Polsce, kiedy w latach 90 zaostrzano przepisy aborcyjne, te¿ wizje jak to nam przysrost naturalny skoczy do góry. No i te¿ pud³o. Delikatnie mówi±c zaostrzenie przeisów nie pomog³o, a nie owijaj±c w bawe³nê guzik da³o. Przyrost naturalny nigdy nie wskoczy³ na poziom z pocz±tku lat 90, o wy¿u demograficznym z lat 80 nie wspominaj±c.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Z jednej strony zgadzam siê, ¿e teraz nagle wszystkie kobiety nie zaczn± zabijaæ dziecka na dzieñ przed porodem, bo wolno. Z drugiej to jest dla mnie negatywny sygna³, bo ¶wiadczy o tym, ¿e moralno¶æ spo³eczeñstwa mimo wszystko siê cofa zamiast rozwijaæ. Dlaczego?

Moim zdaniem, i wiele razy to pisa³am, aborcja nie jest problemem medycznym tylko etycznym. Chodzi o okre¶lenie, czy p³ód jest cz³owiekiem, a je¶li nie, to kiedy siê magicznie tym cz³owiekiem staje. Ja nie jestem niczyim sumieniem, ale je¶li powstaje jakie¶ prawo, to ono musi mieæ poparcie. Tutaj kto¶ sobie twierdzi, ¿e w pe³ni rozwiniêty p³ód, który mo¿e ju¿ samodzielnie funkcjonowaæ poza organizmem matki, tym cz³owiekiem nie jest. A to krok w z³± stronê, bo odbieranie cz³owieczeñstwa to takie jakby zwolnienie siê od moralnej odpowiedzialno¶ci za co¶. To nie jest cz³owiek, wiêc mo¿na zabiæ. Za chwilê cz³owieczeñstwo bêdziemy odbieraæ innym s³abszym grupom: chorym, bezproduktywnym, starym itd..

Ja rozumiem, ¿e etyka spêdza sen z powiek filozofom xp no ale je¶li kto¶ ustanawia prawo bez zastanowienia nad tym aspektem, totalnie go ignoruj±c, to mo¿e koniec ¶wiata wcale nie jest czym¶ tak abstrakcyjnym.

Pociesza mnie to, ¿e to jest USA, a tam wesz³o du¿o debilnych praw xp

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Prefix u¿ytkownikaBruja
Ok, dogrzeba³am siê co dok³adnie pisze w tym Reproductive Health Act:

"According to the practitioner's reasonable and good faith professional judgment based on the facts of the patient's case: the patient is within twenty-four weeks from the commencement of pregnancy, or there is an absence of fetal viability, or the abortion is necessary to protect the patient's life or health."

Czyli aborcja po 24 tygodnia w Nowym Jorku zosta³a zalegalizowana JE¦LI p³ód nie ma szans na prze¿ycie albo ¿ycie lub zdrowie matki jest zagro¿one.

PS: Ciekawostka: gdyby kto¶ chcia³ wiedzieæ, jak czêsto robione s± pó¼ne aborcje. Z danych statysycznych w Stanach, z roku 2012, wynika, ¿e tylko 0.17% aborcji nast±pi³o po 21 tygodniu.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaBruja dnia 31.01.2019 19:17

Prefix u¿ytkownikaAlette
Wiem, ¿e temat aborcji by³ ju¿ po stokroæ mielony i sama wypowiada³am siê tu wiêcej ni¿ trzeba, ale tak trochê na boku tematu:

Co s±dzicie o "strajku kobiet"?

Nie da siê oczywi¶cie o tym pisaæ totalnie w oderwaniu od swojego pogl±du na aborcjê, ale jednak ciekawa jestem, czy identyfikujecie siê z protestami, s± wam obojêtne czy wrêcz uznajecie je za szkodliwe?

To taki temat bardzo aktualny, chocia¿ wiem, ¿e niezbyt przyjemny : )

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: