Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Drukuj temat
Syriusz i Azkaban, dlaczego?
Prefix u¿ytkownikaStara Czarownica
Nie wiem, czy ten temat nie pojawi³ siê ju¿ ale dlaczego Syriusz przesiedzia³ tyle lat w Azkabanie? By³ przecie¿ cz³onkiem Zakonu Feniksa, czemu Dumbledor nie spotka³ siê z Syriuszem w wiêzieniu i nie poprosi³ o wyja¶nienia. Przecie¿ nie uwierzy³, ¿e wujek Voldemorda zabi³ Riddlów to czemu nie da³ ¿adnej szansy na wyja¶nienie swojemu b±d¿ co b±d¿ podw³adnemu, je¿eli po kilkunastu latach (trzecia czê¶æ) Syriusz przekona³ Go o swojej niewinno¶ci w pó³ godziny. No i dlaczego Syriusz nie uciek³ wcze¶niej (przecie¿ móg³).
Pozdrawiam, Stara Czarownica
Edytowane przez Smierciojadek dnia 21.01.2016 21:31

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Ka¿dy my¶la³, ¿e Glizdogon nie ¿yje, ka¿dy prócz samego Petera i Syriusza w³a¶nie. W dodatku Albus by³ przekonany, ¿e Syriusz by³ Stra¿nikiem Tajemnicy i zdradzi³ miejsce pobytu Lily i Jamesa. Do tego dochodz± zeznania kilkudziesiêciu naocznych ¶wiadków. Czy komukolwiek z nas chcia³oby siê stan±æ twarz z kim¶ takim - kim¶ kto wed³ug wszelkich zeznañ, relacji, Ministerstwa Magii i ca³ej reszty czarodziejskiej spo³eczno¶ci jest prawie tak samo równym w bezwzglêdno¶ci czarnoksiê¿nikiem jak Czarny Pan? Ja na pewno bym mia³ w±tpliwo¶ci. No i przede wszystkim nie wiem czy móg³bym siê prze³amaæ. To przecie¿ nó¿ w plecy, bolesny cios, po którym blizny nigdy siê nie zagoj±. Dumbledore ufa³ Wybrañcowi, Hermionie równie¿ - nie zawiód³ siê na nich nigdy. Oni potwierdzili wersjê Blacka, i dyrektor postanowi³ ratowaæ niewinnego ojca chrzestnego Pottera. Dumbledore sam jak wielokrotnie wspomina³ pope³nia³ b³êdy. Takich tematów i pytañ w zasadzie mo¿na mno¿yæ w nieskoñczono¶æ. Dlaczego Dumbledore nie rozpozna³, ¿e Alastor Moody, to tak naprawdê Barty Crouch Jr? Te¿ wszyscy byli przekonani, ¿e nie ¿yje... Takie moje zdanie.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaStara Czarownica
Tak, to by³ b³±d Albusa. Chocia¿ formalnie powinien z nim porozmawiaæ, by³ cz³onkiem za³o¿onej przez Niego organizacji no i nie mia³ procesu! Z Bartym jun. trudno mówiæ o b³êdzie, by³ pod dzia³aniem eliksiru wielosokowego, by³ nie do odró¿nienia

Prefix u¿ytkownikaania919
Jednak my¶lê, ¿e powinien mieæ jakie¶ prawo do obrony, adwokata. Przecie¿ nie mia³ wypalonego mrocznego znaku wiêc jasne by by³o, ¿e nie by³ ¶miercio¿erc±, przemawia³oby to na jego korzy¶æ. Mo¿e nie uda³o by mu siê ca³kowicie udowodniæ swojej niewinno¶ci, ale Dumbledore jakby pozna³ jego argumenty wcze¶niej mo¿e by siê tym zainteresowa³ i próbowa³ co¶ zdzia³aæ. No có¿, po prostu w ¶wiecie czarodziejów prawo jest ¼le skonstruowane, ka¿dy powinien mieæ prawo siê broniæ, przedstawiæ swoje argumenty nim zostanie wydany wyrok.
Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umys³ piêknem l¶ni.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/misgal2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/mistrzgaleriiania.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/artykul.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/ania.png

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikaAlette
Otwieram tydzieñ z tematem. My¶lê, ¿e ju¿ za³o¿ycielka tematu podjê³a ciekaw± kwestiê, wiêc zapraszam do zapoznania siê z jej postem. Natomiast ode mnie w standardzie kilka pytañ:

My¶licie, ¿e Syriusz w ogóle próbowa³ udowadniaæ swoj± niewinno¶æ? Bo ja siê zastanawiam, czy on przypadkiem nie przemilcza³ tego faktu ze wzglêdu na poczucie winy.

To aresztowanie Syriusza to by³o ogromne "wydarzenie" w magicznej spo³eczno¶ci. Czy gdyby¶cie byli szarymi obywatelami, kwestionowaliby¶cie wsadzenie Syriusza do Azkabanu?

Bawcie siê dobrze!
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
My¶licie, ¿e Syriusz w ogóle próbowa³ udowadniaæ swoj± niewinno¶æ? Bo ja siê zastanawiam, czy on przypadkiem nie przemilcza³ tego faktu ze wzglêdu na poczucie winy.

Wydaje mi siê, ¿e trafi³a¶ w punkt. Ostatnio czyta³am ponownie Wiê¼nia i tam gdy Harry oskar¿y³ Syriusza o to, ¿e jest winny ¶mierci jego rodziców, to Black przytakn±³. Powiedzia³ co¶ w stylu "Tak jakby ich zabi³em". To on namówi³ Potterów do wybrania na Stra¿nika Petera, wiêc to on wpadaj±c na ten plan by³ poniek±d winny ich ¶mierci. Mo¿e siê ¼le wyrazi³am, ale my¶lê, ¿e mia³ poczucie winy i móg³ gdzie¶ sobie wmówiæ, ¿e zas³u¿y³ na Azkaban.

Co do kwestii poruszonych przez Star± Czarownicê to te kwestie te¿ mnie wtedy zastanowi³y. Dlaczego Dumbledore, który chyba wiedzia³ o tej zamianie, pozwoli³ by Syriusz siedzia³ w wiêzieniu. W sensie mi siê zawsze wydawa³o, ¿e Albus wiedzia³ o tym, ale z Wiê¼nia to nie wynika, a nie pamiêtam czy w kolejnych czê¶ciach by³o to powiedziane. Wiecie jak to jest?
No a co do kwestii dlaczego Syriusz wcze¶niej nie zwia³, to my¶lê, ¿e nie mia³ motywacji. Mo¿e pogr±¿y³ siê w depresji i nie widzia³ sensu w ucieczce? Zdjêcie w "Proroku" by³o dla niego impulsem, który popchn±³ go do dzialania. Da³ poczucie celu xD
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

My¶lê, ¿e nikt nie pozwoli³ mu siê broniæ, nikogo nie interesowa³y jego argumenty. Syriusz zosta³ skazany bez procesu. Komu w azkabanie mia³by udowadniaæ swoj± niewinno¶æ, dementorom? My¶lê, ¿e jakby dosta³ szansê to przedstawi³by swoje argumenty.

To aresztowanie Syriusza to by³o ogromne "wydarzenie" w magicznej spo³eczno¶ci. Czy gdyby¶cie byli szarymi obywatelami, kwestionowaliby¶cie wsadzenie Syriusza do Azkabanu?

Nie

Dlaczego Dumbledore, który chyba wiedzia³ o tej zamianie, pozwoli³ by Syriusz siedzia³ w wiêzieniu. W sensie mi siê zawsze wydawa³o, ¿e Albus wiedzia³ o tym, ale z Wiê¼nia to nie wynika, a nie pamiêtam czy w kolejnych czê¶ciach by³o to powiedziane. Wiecie jak to jest?

Dumbledore nie wiedzia³ o zamianie.

Syriusz faktycznie mia³ poczucie winy, to on namówi³ Potterów do zamiany, ale my¶lê, ¿e nie siedzia³by w azkabanie gdyby mia³ mo¿liwo¶æ udowodniæ swoj± niewinno¶æ. Pewnie stara³by siê wynagrodziæ Harry'emu to co siê sta³o. Wola³by na pewno troszczyæ siê o niego, wspieraæ go ni¿ siedzieæ w azkabanie. Po prostu nie mia³ szansy ¿eby komu¶ przedstawiæ swoje argumenty. Wszystko wskazywa³o na to, ¿e Syriusz zdradzi³ i nikomu nie przysz³o do g³owy ¿eby chocia¿ go wys³uchaæ.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikaPaulaSmith
Zgadzam siê z Sam. My¶lê, ¿e poczucie winy Syriusza sprawi³o, ¿e siê nie broni³. Co wiêcej, my¶lê, ¿e uwa¿a³, ¿e zas³u¿y³ na karê i przyj±³ Azkaban, jako co¶, co w pewnien sposób dawa³o mu spokój sumienia. Oczywi¶cie nie dos³ownie, bo wiemy, ¿e mia³ depresjê,ale my¶lê, ¿e nawet siê cieszy³, ¿e tam by³. St±d uwa¿am, ¿e wcale siê nie broni³ przed oskar¿eniami, które mu zarzucono.

Co do Dumbledore'a to wiemy, ¿e nie by³ nieomylny. W tym przypadku równie¿. Widaæ nie docieka³ prawy, bo wszystko wydawa³o siê takie jakim zosta³o przedstawione.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wyd2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminpaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admingadulapaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/objawienie.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/paula.png

78.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

No a kto w takim razie rzuci³ zaklêciu Fideliusa? Filitwick mówi³, ¿e to bardzo z³o¿one zaklêcie, wiêc zak³adam, ¿e nie ka¿dy móg³ go u¿yæ. Czy w takim razie jedna ze stron rzuci³a ten czar? Czy Syriusz by³ przy rzucaniu tego zaklêcia?
Jako¶ zawsze wydawa³o mi siê oczywiste, ¿e to Dumbledore by³ przy tym obecny i ¿e Dumbledore wiedzia³ o tej zamianie, ale pewnie zasugerowa³am siê tym, ¿e Albus by³ Stra¿nikiem przy Kwaterze G³ównej.

Co do Dumbledore'a to wiemy, ¿e nie by³ nieomylny. W tym przypadku równie¿. Widaæ nie docieka³ prawy, bo wszystko wydawa³o siê takie jakim zosta³o przedstawione.

A dla mnie to jest nie w jego stylu. Przy docieraniu do przesz³o¶ci Voldemorta nie zak³ada³, ¿e wszystko jest takie jak siê innym wydaje. My¶lê, ¿e fakt i¿ ola³ to, ¿e jego podw³adny okaza³ siê zdrajcom jest nie w stylu Dumbledore'a.
Ja chcia³abym sobie z nim pogadaæ, zapytaæ dlaczego to zrobi³. Przecie¿ Dumbledore go zna³, uwierzy³ mu od razu gdy ten opowiedzia³ co siê wydarzy³o, wiêc dlaczego nie spróbowa³ z nim porozmawiaæ wcze¶niej?

Jako¶ za Sznejpem siê wstawi³, wiêc gdyby wys³uchal Syriusza móg³by pomóc tak¿e jemu.
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
i nie jest to ¿aden wa³.

Z zarostem mu do twarzy

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

My¶lê o nim nieustannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

Prefix u¿ytkownikaPaulaSmith
No mi te¿ to do niego nie pasuje, no, ale jak widaæ co¶ posz³o nie tak. A mo¿e jednak rozmawia³ z Syriuszem? Z Syriuszem, który mia³ depresjê,który siedzia³ w Azkabanie, jak uwa¿a³ sprawiedliwie, wiêc mo¿e Syriusz sam mu siê przyzna³? W sensie powiedzia³: " ja ich zabi³em", bo tak w³a¶nie uwa¿a³. Mog³o tak byæ...
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wyd2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminpaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admingadulapaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/objawienie.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/paula.png

78.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Prefix u¿ytkownikaAlette
Nie wiem do koñca jak dzia³a to zaklêcie, ale to przypadkiem nie stra¿nik tajemnicy je rzuca? To by mia³o wiêcej sensu moim zdaniem, ale tak naprawdê nie ma co siê oszukiwaæ - ten w±tek ma pe³no dziur. Wystarczy wspomnieæ o mielonej chyba ju¿ na tym forum kwestii sensu wyboru stra¿nika tajemnicy. Bo skoro w muszelce móg³ to byæ Bill a w Norze Artur, to ku chwale czego w domu Potterów wybrali kogo¶ z zewn±trz? Mo¿na oczywi¶cie my¶leæ, ¿e zrobili g³upio najzwyczajniej na ¶wiecie, ale w ksi±¿ce nikt ich decyzji nie kwestionowa³ ;p
A to tylko jeden przyk³ad ;p

Co do poczucia winy, to z tego co pamiêtam, po ucieczce Petera i ¶mierci tych mugoli Syriusz siê ¶mia³ i podda³. Pó¼niej wiedzia³, ¿e to Crouch go zes³a³ do Azkabanu bez procesu, odwiedzi³ go Knot. Wiêc mia³ przed kim siê broniæ, ale z jednej strony mamy t± potrzebê ukarania, a z drugiej moim zdaniem Syriusz wiedzia³, ¿e to by³a farsa.

Swoj± drog± je¶li chodzi o Albusa, to ja uwa¿am, ¿e on Syriusza mia³ w g³êbokim powa¿aniu. W ogóle Dumbledore chocia¿ widzia³ du¿o, to nie mia³ w sobie zbyt wiele wspó³czucia i empatii, w du¿ej mierze pos³ugiwa³ siê lud¼mi. Mo¿e dla szczytnego celu, ale jednak. Dziwnie siê czu³am, jak tu¿ po ¶mierci Potterów, no ludzi których zna³ i których obieca³ chroniæ, on pyta zdziwiony Minerwy, dlaczego nie posz³a na tuzin imprez po drodze. Nigdy te¿ nie odczu³am, ¿eby Syriusza darzy³ jak±kolwiek sympati±.

Na moje to on lubi³ tylko Harry'ego (i to te¿ po czasie) i Snape'a :D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

A to jest ciekawa kwestia Al, w sensie dlaczego Potterowie wziêli osobê trzeci± na Stra¿nika.

Ale wracaj±c do kwestii Syriusza to chyba faktycznie by³o tak jak piszesz, wiedzia³, ¿e nie ma przed kim siê broniæ bo i tak nikt go nie us³yszy.

Jeszcze wracaj±c do kwestii braku wcze¶niejszej ucieczki z Azkabanu, to wiem, ¿e wcze¶niej napisa³am, ¿e brakowa³o mu motywacji, ale rozkminia³am to dzisiaj i dosz³am do wniosku, ¿e gdyby Syriusz uciek³ wcze¶niej to nie zmieni³oby to faktu, ¿e wszyscy uznawali go za winnego.
Mo¿e w³a¶nie dlatego by³ tam te wszystkie lata? Bo wiedzia³, ¿e poza Azkabanem i tak bêdzie musia³ siê ukrywaæ. No, ale kurczê chyba ka¿dy wola³by na jego miejscu zwiaæ gdzie¶ poza Angliê i ukrywaæ siê z dala od Azkabanu ni¿ katowaæ siê w¶ród dementorów.
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
i nie jest to ¿aden wa³.

Z zarostem mu do twarzy

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

My¶lê o nim nieustannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

¦ciana chwa³y

Prefix u¿ytkownikaWioletta
Nie wiem co tu wcze¶niej napisali¶cie, ale nie mam jak nadrobiæ. Z góry za b³êdy wybaczcie, ale telefon. Pó¼niej przejrze i ewentualnie poprawiê.

Co do Syriusza w Azkabanie. Ja my¶lê, ¿e gdy zgin±³ James to Syriusz siê po prostu za³ama³. By³ on jego jedyn± rodzina. Poza nim nie mia³ tak naprawdê ju¿ nikogo. Poza tym dobrze wiemy, ¿e czu³ siê winny ¶mierci jego oraz Lily. Peter uciek³, a ka¿dy wini³ jego. Nie mia³ szansy udowodniæ, ¿e tego nie zrobi³. Pewnie zabrak³o mu nawet si³y. Pó¼niej to co innego. Uciek³ z obawy o Harry'ego. Zauwa¿y³ obok niego Petera, i pewnie nie chcia³ by zgin±³ i on. Chcia³ uratowaæ cz±stkê jego przyjaciela. My¶lê, ¿e to da³o mu si³ê. Nie ma co go oceniaæ. Zawali³ mu siê ¶wiat. Co¶ dodam po pracy. xD
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

Nie wiem do koñca jak dzia³a to zaklêcie, ale to przypadkiem nie stra¿nik tajemnicy je rzuca? To by mia³o wiêcej sensu moim zdaniem, ale tak naprawdê nie ma co siê oszukiwaæ - ten w±tek ma pe³no dziur. Wystarczy wspomnieæ o mielonej chyba ju¿ na tym forum kwestii sensu wyboru stra¿nika tajemnicy. Bo skoro w muszelce móg³ to byæ Bill a w Norze Artur, to ku chwale czego w domu Potterów wybrali kogo¶ z zewn±trz? Mo¿na oczywi¶cie my¶leæ, ¿e zrobili g³upio najzwyczajniej na ¶wiecie, ale w ksi±¿ce nikt ich decyzji nie kwestionowa³ ;p

Inaczej by ksi±¿ki nie by³o jezyk te¿ uwa¿am, ¿e zrobili g³upio, wiedzieli, ¿e w ich najbli¿szym otoczeniu jest zdrajca, a mimo to na stra¿nika tajemnicy wziêli Glizdogona, mimo ¿e nie mogli mieæ pewno¶ci co do jego uczciwo¶ci, ryzykowali ¿yciem Harry'ego tylko dlatego, ¿e chcieli by ich stra¿nikiem tajemnicy by³ który¶ z przyjació³ zamiast Dumbledore'a. Ale dziêki temu temu powsta³a ta ca³a historia o Harrym Potterze.

Swoj± drog± je¶li chodzi o Albusa, to ja uwa¿am, ¿e on Syriusza mia³ w g³êbokim powa¿aniu. W ogóle Dumbledore chocia¿ widzia³ du¿o, to nie mia³ w sobie zbyt wiele wspó³czucia i empatii, w du¿ej mierze pos³ugiwa³ siê lud¼mi. Mo¿e dla szczytnego celu, ale jednak. Dziwnie siê czu³am, jak tu¿ po ¶mierci Potterów, no ludzi których zna³ i których obieca³ chroniæ, on pyta zdziwiony Minerwy, dlaczego nie posz³a na tuzin imprez po drodze. Nigdy te¿ nie odczu³am, ¿eby Syriusza darzy³ jak±kolwiek sympati±.

Na moje to on lubi³ tylko Harry'ego (i to te¿ po czasie) i Snape'a :D

W sumie racja, celem Dumbledore'a by³o zniszczenie Voldemorta, a nie troszczenie siê o innych ludzi. Potrafi³ wczuæ siê w uczucia innych, ale wykorzystywa³ to do swoich celów (w³a¶ciwie to tak jak Voldemort). I dlaczego uwa¿asz, ¿e on lubi³ Snape'a? Przecie¿ jego uczuciami te¿ tak w³a¶ciwie siê nie troszczy³. Na pocz±tku mu wmówi³, ¿e ma mu pomóc chroniæ Harry'ego by ¶mieræ Lily nie posz³a na marne, a na koniec mu oznajmi³, ¿e Harry musi umrzeæ. Tak w³a¶ciwie to Dumbledore go oszuka³, manipulowa³ nim by ten robi³ po jego my¶li. To, ¿e by³ mi³y dla Harry'ego i Snape'a nie znaczy, ¿e ich lubi³.
Syriuszem te¿ siê pewnie zbytnio nie przejmowa³, ale bez przesady, nie chcia³by by niewinny cz³owiek siedzia³ w azkabanie. Gdyby mia³ jakie¶ przes³anki ¶wiadcz±ce o tym, ¿e jest niewinny to na pewno stara³by siê dowiedzieæ prawdy i go uwolniæ.

A dla mnie to jest nie w jego stylu. Przy docieraniu do przesz³o¶ci Voldemorta nie zak³ada³, ¿e wszystko jest takie jak siê innym wydaje. My¶lê, ¿e fakt i¿ ola³ to, ¿e jego podw³adny okaza³ siê zdrajcom jest nie w stylu Dumbledore'a.

No, ale siê pomyli³ po prostu. Mo¿e badaj±c przesz³o¶æ Voldemorta by³ ju¿ bogatszy w do¶wiadczenia i nie chcia³ pope³niæ kolejny raz tego samego b³êdu. Mo¿e w³a¶nie na sprawie Syriusza przekona³ siê ¿e nie zawsze wszystko jest takie jak siê wydaje i nastêpne sprawy ju¿ bada³ dok³adniej.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikafuerte
Nie wiem, czy Syriusz próbowa³ dowodziæ swojej niewinno¶ci, skoro nawet nie mia³ okazji. Poza tym, nawet gdyby by³ jaki¶ proces, to nie wiem, czy ktokolwiek chcia³by mu uwierzyæ. Oni wszyscy byli niezarejestrowanymi animagami, a to dzia³a³o na niekorzy¶æ historii z wielu wzglêdów.
A to, ¿e siedzia³ tyle lat w Azkabanie i nie próbowa³ uciekaæ, to te¿ siê chyba zgadzam, ¿e nie mia³ motywacji i dodatkowo z¿era³o go poczucie winy. Tylko chêæ zemsty trzyma³a go jeszcze przy ¿yciu, bo stawiam, ¿e w³a¶nie dlatego wcze¶niej ze sob± nie skoñczy³. Wiêc jak zobaczy³ to zdjêcie z Egiptu z Parszywkiem, to pojawi³a siê nadzieja, ¿e w koñcu bêdzie móg³ siê zem¶ciæ. No i te¿ jest kwestia tego, ¿e mimo up³ywu 12, czy nawet 13 lat, Syriusz nie chcia³ siê m¶ciæ za to, ¿e siedzia³ w Azkabanie, tylko za ¶mieræ przyjació³. Co te¿ ¶wiadczy o tym, ¿e on siê o swoje w³asne ¿ycie przesta³ troszczyæ z dniem ¶mierci Jamesa i Lily.

Co do kontestowania takiego aresztowania w ¶wiecie mugoli - no ja nie s±dzê, ¿eby ktokolwiek z zewn±trz mia³ podstawy, ¿eby go broniæ albo wpadaæ na jakie¶ inne wersje wydarzeñ. Zbrodni w naszym ¶wiecie nie brakuje i po przedstawieniu sprawy przez media - niewa¿ne, czy wersja jest prawdziwa, czy nie - nikt siê nie rozczula nad gwa³cicielami, zabójcami czy pedofilami.

A apropos luk w rozumowaniu odno¶nie stra¿nika tajemnicy, to mnie te¿ zastanawiaj± te bezsensowne dziury, je¶li chodzi o wymiar kary w Azkabanie. Nawet odno¶nie Syriusza - uznali, ¿e facet zabi³ trzyna¶cie osób, a nie zafundowali mu poca³unku dementora, po czym chcieli go pozbawiæ duszy, jak uciek³ z Azkabanu, no lol. Podobnie by³o z Bartym Crouchem Juniorem - by³ ¶miercio¿erc±, torturowa³ Longbottomów, a oni go wsadzili do kicia i nawet nie pomy¶leli o tym poca³unku dementora, po czym X lat pó¼niej wpadli na tak± karê, bo siê zorientowali, ¿e kole¶ uciek³ z Azkabanu. Nie kumam tej logiki totalnie.

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikaYashenah
Albo we¼my zmieniacz czasu. Hermiona go u¿ywa³a do tego, aby móc byæ na wszystkich lekcjach, cofnê³a z Harrym siê w czasie, aby uratowaæ Syriusza i Hardodzioba, ale nie.. nie mo¿na u¿yæ zmieniacza czasu, aby uratowaæ James'a i Lily, a Syriusz by nie wyl±dowa³ w Azkabanie i nie wini³by siê o ich ¶mieræ, ale có¿... Inaczej nie by³oby historii...
Jest kilka dróg, ale to od Ciebie zale¿y, któr± wybierzesz.

truth, freedom, hope and faith

Nothing is true.
Everything is permitted.

http://www.javri.eu
Prefix u¿ytkownikaAlette
te¿ uwa¿am, ¿e zrobili g³upio, wiedzieli, ¿e w ich najbli¿szym otoczeniu jest zdrajca, a mimo to na stra¿nika tajemnicy wziêli Glizdogona, mimo ¿e nie mogli mieæ pewno¶ci co do jego uczciwo¶ci, ryzykowali ¿yciem Harry'ego tylko dlatego, ¿e chcieli by ich stra¿nikiem tajemnicy by³ który¶ z przyjació³ zamiast Dumbledore'a. Ale dziêki temu temu powsta³a ta ca³a historia o Harrym Potterze.

Wiesz, mi nawet nie chodzi o Albusa, ale o to, ¿e nie wybrali na stra¿nika samych siebie. To by³oby najbezpieczniejsze, skoro i tak siedzieli w domu. Moim zdaniem w trzeciej czê¶ci JKR mia³a po prostu totalnie inne wyobra¿enie na to zaklêcie i to nie do koñca dopasowuje siê do tego, co pó¼niej.

Ale dlaczego wybrali Petera a nie Albusa, to my¶lê, ¿e mo¿na ³atwo uzasadniæ. Bo nam ³atwo jest oceniaæ to teraz, kiedy znamy ksi±¿kê, czyny i motywacje Dumbledore'a. Ale jak mogli siê w tym czuæ Potterowie? Jak ju¿ wcze¶niej napisa³am, Albus wykorzystywa³ ludzi, nie wyja¶nia³ im, dlaczego postêpuje tak a nie inaczej. Harry te¿ w pewnym momencie mia³ w±tpliwo¶ci, co do uczciwo¶ci dyrektora. Nie w aspekcie, czy by³ po stronie dobra, ale bardziej, czy on sam nie oka¿e siê jedynie ¶rodkiem do celu. James i Lily te¿ mogli siê tak poczuæ. Oczywi¶cie w tym wszystkim byli nieco naiwni, bo James nawet nie bra³ pod uwagê, ¿e wieloletni przyjaciel mo¿e go zdradziæ. Chocia¿ z drugiej strony - czy podejrzewanie przyjació³ nie jest zaprzeczeniem przyja¼ni? Dla mnie Syriusz i James pope³nili b³±d, kiedy postanowili zadawaæ siê z tak± mend± jak Peter.

I dlaczego uwa¿asz, ¿e on lubi³ Snape'a? Przecie¿ jego uczuciami te¿ tak w³a¶ciwie siê nie troszczy³. Na pocz±tku mu wmówi³, ¿e ma mu pomóc chroniæ Harry'ego by ¶mieræ Lily nie posz³a na marne, a na koniec mu oznajmi³, ¿e Harry musi umrzeæ.

Uwa¿am, ¿e polubi³ go tak samo jak Harry'ego - po latach. Na pocz±tku faktycznie chcia³ jedynie wykorzystaæ Severusa, jak pozosta³ych, ale potem zacz±³ byæ mu bli¿szy ni¿ inni. Zaufa³ mu, powiedzia³ prawdê, na koniec w jego rêkach pozostawi³ dokoñczenie dzie³a. Dla mnie to wiêcej, ni¿ okazywa³ innym :D

Poza tym, nawet gdyby by³ jaki¶ proces, to nie wiem, czy ktokolwiek chcia³by mu uwierzyæ. Oni wszyscy byli niezarejestrowanymi animagami, a to dzia³a³o na niekorzy¶æ historii z wielu wzglêdów.

My¶lê, ¿e mieli sporo sposobów, ¿eby dociec prawdy. Oczywi¶cie zgadzam siê, ¿e ludno¶æ przy zwyrodnialcach raczej nie szuka usprawiedliwienia. Ale w³adza ju¿ tak. Nawet hitlerowscy zbrodniarze mieli procesy ;p
A tak raz ¿e mogli u¿yæ eliksiru prawdy na Syriuszu. Dwa, ¿e powinni sprawdziæ jego ró¿d¿kê, gdzie nie by³o zaklêcia, którym rzekomo zabi³ tych mugoli. Oczywi¶cie to mog³o niewiele daæ, ale nikt nawet nie próbowa³ ;p

Nawet odno¶nie Syriusza - uznali, ¿e facet zabi³ trzyna¶cie osób, a nie zafundowali mu poca³unku dementora, po czym chcieli go pozbawiæ duszy, jak uciek³ z Azkabanu, no lol. Podobnie by³o z Bartym Crouchem Juniorem - by³ ¶miercio¿erc±, torturowa³ Longbottomów, a oni go wsadzili do kicia i nawet nie pomy¶leli o tym poca³unku dementora, po czym X lat pó¼niej wpadli na tak± karê, bo siê zorientowali, ¿e kole¶ uciek³ z Azkabanu. Nie kumam tej logiki totalnie.

A tutaj ju¿ uzasadni³abym to tym, ¿e w³adza siê zmieni³a. Kiedy do Azkabanu trafi³ Syriusz czy Bella, departamentem prawa rz±dzi³ Crouch, a on by³ bezwzglêdny ale te¿ nieg³upi. Przy tym wszystkim wszyscy ¿yli w przekonaniu, ¿e z Azkabanu nie da siê uciec. A potem po latach zwia³ Syriusz, czyli jednak to nie taka bezpieczna opcja. Co wiêcej, Knot to najwiêkszy imbecyl w ksi±¿ce, wiêc on nie przejawia³ my¶lenia przyczynowo-skutkowego :D

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Prefix u¿ytkownikafuerte
No mnie siê wydaje, ¿e przy Blacku to w³adza nie mia³a za du¿ej motywacji ani powodów, ¿eby szukaæ usprawiedliwienia. To nie by³ - ani on, ani Glizdogon - facet pokroju hitlerowców, wiêc to te¿ trochê inny kaliber. Chocia¿ te¿ nie rozumiem, co to za pomys³, ¿eby skazywaæ kogo¶ bez procesu. Nie wiem, co na to ONZ xD.
I my¶lê, ¿e ten brak procesu jest tutaj w³a¶nie kluczowy, bo jak bez tego próbowaæ chocia¿ przedstawiæ swoj± wersjê wydarzeñ? Kto mia³ go wys³uchaæ? Kto mia³ mu pomóc, kiedy nawet jego przyjaciele uwierzyli, ¿e zabi³ tych mugoli.

Co do tego wymiaru kary, to masz racjê. My¶lê, ¿e Crouchowi siê nawet wydawa³o, ¿e skazanie kogo¶ na poca³unek dementora, to bêdzie w jaki¶ sposób uwolnienie od winy. Bo przecie¿ Azkaban z dementorami jako stra¿nikami, to by³o paskudne miejsce, które wysysa³o z cz³owieka ca³± rado¶æ i zjada³o go bardzo powoli, powoduj±c, ¿e mocno cierpia³. I to bez znaczenia, czy ten wiêzieñ kogo¶ zamordowa³, czy siedzia³ za trzymanie niebezpiecznych stworzeñ, jak Hagrid. Knot z kolei by³ g³upi, dlatego wybiera³ takie proste rozwi±zania - poca³unek dementora wszystko za³atwia³, nie trzeba by³o siê martwiæ innymi wersjami wydarzeñ, nie trzeba by³o prowadziæ ¶ledztwa, niczego.

http://lastfm.pl/user/justyskag
Uwa¿am, ¿e polubi³ go tak samo jak Harry'ego - po latach. Na pocz±tku faktycznie chcia³ jedynie wykorzystaæ Severusa, jak pozosta³ych, ale potem zacz±³ byæ mu bli¿szy ni¿ inni. Zaufa³ mu, powiedzia³ prawdê, na koniec w jego rêkach pozostawi³ dokoñczenie dzie³a. Dla mnie to wiêcej, ni¿ okazywa³ innym :D

Nie mówi³ mu wszystkiego, nie powiedzia³ o horkruksach, ani o tym, ¿e Harry prawdopodobnie prze¿yje, Dumbledore nikomu wszystkiego nie powiedzia³. Zdradza³ tylko to co niezbêdne. Mia³ umrzeæ to musia³ to komu¶ powiedzieæ, inaczej plan by nie wyszed³. Nie s±dzê, ¿e to by³ dowód, na to ¿e Snape'a lubi³, po prostu go zna³ i wiedzia³, ¿e wywi±¿e siê z tego.

A tak raz ¿e mogli u¿yæ eliksiru prawdy na Syriuszu. Dwa, ¿e powinni sprawdziæ jego ró¿d¿kê, gdzie nie by³o zaklêcia, którym rzekomo zabi³ tych mugoli. Oczywi¶cie to mog³o niewiele daæ, ale nikt nawet nie próbowa³ ;p
Eliksir prawdy by³ nielegalny, nie mogli raczej u¿ywaæ nielegalnych ¶rodków. A ró¿d¿ka to tak w³a¶ciwie ¿aden dowód, do zabójstwa mo¿na u¿yæ cudzej ró¿d¿ki i j± potem wyrzuciæ, niemniej jednak powinni to sprawdziæ. Powinni wytoczyæ mu normalny proces. Nawet je¶li tu¿ po zabójstwie nie by³o na to czasu to potem przecie¿ spokojnie mogli to naprawiæ i ka¿demu pozwoliæ przedstawiæ swoje argumenty. Jakby ministerstwo siê dowiedzia³o, ¿e Peter by³ animagiem mo¿e uda³oby siê im go znale¼æ.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikaAlette
No mnie siê wydaje, ¿e przy Blacku to w³adza nie mia³a za du¿ej motywacji ani powodów, ¿eby szukaæ usprawiedliwienia.

To na pewno, w koñcu Syriusz nie zachowywa³ siê jak niewinny. Pomijam kwestie Potterów, bo po prawdzie on nie za to siedzia³. Jednak biegnie za Peterem, ginie 12 mugoli i znajduj± palec. A on sobie stoi i siê ¶mieje.
My¶lê, ¿e on wtedy wiedzia³, ¿e ma przer±bane, ale i tak - ¿adnego szoku, smutku.

Nie mówi³ mu wszystkiego, nie powiedzia³ o horkruksach, ani o tym, ¿e Harry prawdopodobnie prze¿yje, Dumbledore nikomu wszystkiego nie powiedzia³. Zdradza³ tylko to co niezbêdne. Mia³ umrzeæ to musia³ to komu¶ powiedzieæ, inaczej plan by nie wyszed³. Nie s±dzê, ¿e to by³ dowód, na to ¿e Snape'a lubi³, po prostu go zna³ i wiedzia³, ¿e wywi±¿e siê z tego.

My¶lê, ¿e mo¿esz mieæ w tym du¿o racji, po prostu Snape by³ bli¿ej Albusa ni¿ ktokolwiek. No ale to te¿ nie temat na tê dyskusjê :D

Eliksir prawdy by³ nielegalny, nie mogli raczej u¿ywaæ nielegalnych ¶rodków. A ró¿d¿ka to tak w³a¶ciwie ¿aden dowód, do zabójstwa mo¿na u¿yæ cudzej ró¿d¿ki i j± potem wyrzuciæ, niemniej jednak powinni to sprawdziæ. Powinni wytoczyæ mu normalny proces. Nawet je¶li tu¿ po zabójstwie nie by³o na to czasu to potem przecie¿ spokojnie mogli to naprawiæ i ka¿demu pozwoliæ przedstawiæ swoje argumenty. Jakby ministerstwo siê dowiedzia³o, ¿e Peter by³ animagiem mo¿e uda³oby siê im go znale¼æ.

Dlaczego mia³by byæ nielegalny? Przecie¿ stosowa³a go Umbridge na Harrym. Ja s±dzi³am, ¿e z eliksirem prawdy by³ bardziej taki problem, ¿e garstka osób potrafi³a go zrobiæ, a i tak nikt nie dawa³ gwarancji, ¿e zadzia³a.

Co do ró¿d¿ki to oczywi¶cie zgadza siê, tylko znowu "ale" - znale¼li Syriusza ¶miej±cego siê z jego ró¿d¿k±, nie obc±. By³o ponoæ mnóstwo naocznych ¶wiadków i raczej by dostrzegli, ¿e Syriusz zabiera Peterowi ró¿d¿kê, ¿eby pozabijaæ wszystkich wokó³.

W ogóle motyw z tym palcem te¿ daje sporo do my¶lenia - no bo nikt siê nie zastanowi³, dlaczego po wybuchu zostaje tylko palec? :D W dodatku odciêty? xD Skoro to by³ wybuch, to nie powinni szukaæ po Peterze plamy krwi, a je¶li mia³oby go zmieniæ w proch, to dlaczego palec zosta³? Nie zbadali natury tego zaklêcia?

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: