Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Niedoceniane postacie
Prefix u¿ytkownikaWioletta
tak sobie my¶lê nad tym tematem i dosz³am do wniosku, ¿e niedocenione w Hogwarcie osoby to osoby mieszkaj±ce w Ravenclawie i Hufflepuffie. nic dziwnego, ¿e ludzie nie lubi± osób z Gryffindoru, bo w ksi±¿kach i w filmach zosta³y jedynie jako¶ przedstawione. reszta jest bo jest co mi siê bardzo nie podoba, bo gdyby nie dodatkowe teksty poza ksi±¿kami to nawet by nie by³o wiadomo gdzie jest pokój wspólny Puchonów.

przeceniony jest ca³y Harry Potter. taki pod szczê¶liw± gwiazd± urodzony. nie przepadam za nim. wszyscy siê nim zachwycaj± jaki to on m±dry i odwa¿ny i czego to on nie dokona³. prawda jest taka, ze zawsze mia³ pomoc, ale nie przecie¿ on jest najlepszy.
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter
Wioletta napisa³(a):

tak sobie my¶lê nad tym tematem i dosz³am do wniosku, ¿e niedocenione w Hogwarcie osoby to osoby mieszkaj±ce w Ravenclawie i Hufflepuffie. nic dziwnego, ¿e ludzie nie lubi± osób z Gryffindoru, bo w ksi±¿kach i w filmach zosta³y jedynie jako¶ przedstawione. reszta jest bo jest co mi siê bardzo nie podoba, bo gdyby nie dodatkowe teksty poza ksi±¿kami to nawet by nie by³o wiadomo gdzie jest pokój wspólny Puchonów.

przeceniony jest ca³y Harry Potter. taki pod szczê¶liw± gwiazd± urodzony. nie przepadam za nim. wszyscy siê nim zachwycaj± jaki to on m±dry i odwa¿ny i czego to on nie dokona³. prawda jest taka, ze zawsze mia³ pomoc, ale nie przecie¿ on jest najlepszy.

Uwielbiam, kocham takie teksty. A o kim jest ta ksi±¿ka? No chyba o Harrym Potterze. I gadka, ¿e zawsze mia³ pomoc to zwyk³a niewiedza lub niedoczytanie. Bo zawsze w ostatecznym i najwa¿niejszym momencie on by³ sam i sam sobie ze wszystkim radzi³. Nie ma to czytaæ ksi±¿kê o Potterze i go nie lubiæ. To jak czytaæ Bibliê 15 razy i uwa¿aæ, ¿e Bóg to taki s³aby gostek ogólnie.

A co do tych ludzi z domów to w sumie po co nam wiedza o Puchonach i Krukonach, kiedy najwa¿niejsze postacie by³y w Gryffindorze i Slytherynie...

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto za³o¿yæ maskê.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma"
"po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzêdniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartê
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix u¿ytkownikaVestanaros
blad logiczny napisa³(a):

Oczywi¶cie zgadzam siê z wiêkszo¶ci± powy¿szych opinii, ze najbardziej niedoceniane postacie to Ron i Neville. Szczególnie, w filmach. Rona przedstawiono, w nich nieomal jako g³upka, a Neville niemal nie istnieje, a je¶li ju¿ to jako t³o dla "wspania³ego Harry'ego", albo kelner na przyjêciu u Slughorna.
Jako¶ nie bardzo rozumiem na czym niby mia³oby polegaæ owo niedocenianie Fleur.
Za osobê bardzo niedocenian± uwa¿am jednak Lunê. W filmach to ju¿ tragedia i wrêcz chwilami przedstawiona jako rozmarzona wariatka. Tymczasem to bardzo zdolna osoba z wieloma dziwactwami, które s± "zas³ug±" jej rodziców, szczególnie ojca.
Przeceniany jest oczywi¶cie Draco co wypunktowali poprzednicy. Tutaj jednak niedoceniani s± pozostali ¦lizgoni, tak jakby by³ tylko Draco i jego podw³adni, a reszta to t³o dla jego "wspania³o¶ci".

Luny szczególnie nie uwa¿am za niedocenian± postaæ, wg. mnie by³o jej du¿o (tylko nie my¶lcie ¿e jej nie lubiê czy co¶ xD ). Wbrew pozorom Luna by³a naprawdê bardzo m±dra, pomijaj±c jej wiarê w dziwactwa ojca. By³a mi³a i pomocna-za to kocha j± wiêkszo¶æ fanów HP.
Draco nie znoszê, tak jak napisa³am na pocz±tku tematu-jego fankami s± g³ównie fanki samego aktora, a nie postaci. ;)
We live alone.
We die alone.
Everything else is just an illusion.

66.media.tumblr.com/2b45e8cbf8ec6dbdb031842528f06aae/tumblr_nywrweIIxS1s307p6o1_500.gif

Uwielbiam, kocham takie teksty. A o kim jest ta ksi±¿ka? No chyba o Harrym Potterze. I gadka, ¿e zawsze mia³ pomoc to zwyk³a niewiedza lub niedoczytanie. Bo zawsze w ostatecznym i najwa¿niejszym momencie on by³ sam i sam sobie ze wszystkim radzi³. Nie ma to czytaæ ksi±¿kê o Potterze i go nie lubiæ. To jak czytaæ Bibliê 15 razy i uwa¿aæ, ¿e Bóg to taki s³aby gostek ogólnie.

A co do tych ludzi z domów to w sumie po co nam wiedza o Puchonach i Krukonach, kiedy najwa¿niejsze postacie by³y w Gryffindorze i Slytherynie...

Mo¿e Ty lubisz wyidealizowane postacie g³ówne. Które ciesz± siê sympati± praktycznie ka¿dego. S± najm±drzejsze itd. Ja nie. A jeszcze jak dosz³o, ¿e ta postaæ sama tak o sobie my¶li to wybacz, ale mi siê to nie podoba, i nie bêdê mówiæ jak to nie kocham Harry'ego Pottera. I nie bêdê wszystkiego zawdziêczaæ jemu.

Co do innych domów skoro nie s± wa¿ne to po co w ogóle s±? Mog³y by byæ tylko dwa i spoko, ale jak ju¿ s± to chcia³abym wiedzieæ po co i dlaczego.

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016

funkyimg.com/i/2joAe.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

[img][/img]

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Od Klaudka! <3

Od Julki! Izrael!

Wcze¶niej:

Prefix u¿ytkownikaCatherine Black
Haha chêtnie przeczyta³abym historiê ¿ycia Filcha (i co¶ dlaczego tak kocha pani± Norris :D)
A co do Rona to te¿ uwa¿am, ¿e jest bardzo niedocenian± postaci± szczególnie w roli przyjaciela, bo w tej by³ niezast±piony, nawet je¶li czasami trochê zazdrosny (ale w koñcu jak nie byæ zazdrosnym je¶li trzyma siê z tym s³ynnym Harrym Potterem). Co do tego czy zas³uguje na Hermionê to uwa¿am, ¿e pytanie jest ¼le sformuowane, bo ja zapyta³abym raczej jak do tego dosz³o, skoro przez 6 czê¶ci zachowywali siê jak pies z kotem.

Prefix u¿ytkownikaVestanaros
Ale ksi±¿ki nosz± tytu³ "Harry Potter i...." wiêc dlaczego uwa¿asz go za przecenian± postaæ?
Wcale nie by³ wyidealizowany, jego wady i s³abo¶ci by³y wyra¼nie pokazane, wiêc wyja¶nij mi o co chodzi.
We live alone.
We die alone.
Everything else is just an illusion.

66.media.tumblr.com/2b45e8cbf8ec6dbdb031842528f06aae/tumblr_nywrweIIxS1s307p6o1_500.gif

Wioletta napisa³(a):

Mo¿e Ty lubisz wyidealizowane postacie g³ówne. Które ciesz± siê sympati± praktycznie ka¿dego. S± najm±drzejsze itd. Ja nie. A jeszcze jak dosz³o, ¿e ta postaæ sama tak o sobie my¶li to wybacz, ale mi siê to nie podoba, i nie bêdê mówiæ jak to nie kocham Harry'ego Pottera. I nie bêdê wszystkiego zawdziêczaæ jemu.

Co do innych domów skoro nie s± wa¿ne to po co w ogóle s±? Mog³y by byæ tylko dwa i spoko, ale jak ju¿ s± to chcia³abym wiedzieæ po co i dlaczego.

Kiedy Harry powiedzia³, ¿e my¶li, ¿e jest najlepszy, najm±drzejszy i najwspanialszy? Mo¿e chodzi Ci o ten moment kiedy Ron zostaje prefektem a on nie? xD Sam siê zgani³ za to, ze tak pomy¶la³, poza tym ka¿dy z nas ma w sobie trochê zazdro¶ci, to dlaczego nie Harry? To czyni go bardziej ludzkim, moim zdaniem. No i ja Ci nie ka¿ê kochaæ g³ownego bohatera ksi±¿ki. Nie, nie. Zwracam tylko uwagê na to, jak mo¿na czytaæ ksi±zkê, w której na ka¿dej stronie wystêpujê ten¿e bohater i pa³aæ do niego niechêci±. Ja bym odrzuci³a seriê po pierwszej czê¶ci. Poza tym Harry nie jest wyidealizowany. Jest normalny na ile siê da ale jest te¿ bohaterem ¶wiata czarodziejów, wiêc nie wiem na co licz± osoby, któe go nie lubi±? ¯e spadnie z mostu w 3. czê¶ci a potem bez niego bêdzie lepiej?xD

Po co sa dwa pozosta³e domy? Bo Hogwart za³o¿y³o czworo osbników, z których ka¿dy chia³ mieæ swój dom w Hogwarcie... To, ¿e nie ma w nioch super wa¿nych postaci, nie znaczy, ¿e nie musz± wystêpowaæ w ksi±¿ce. Bez sensu pytanie w ogóle.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzêdniczka
Da mu zielona kartê
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Vestanaros napisa³(a):

Ale ksi±¿ki nosz± tytu³ "Harry Potter i...." wiêc dlaczego uwa¿asz go za przecenian± postaæ?
Wcale nie by³ wyidealizowany, jego wady i s³abo¶ci by³y wyra¼nie pokazane, wiêc wyja¶nij mi o co chodzi.

Dok³adnie "Harry Potter i.. " szkoda, ¿e czasami te i jest ma³o zauwa¿alne, zw³aszcza je¶li chodzi o postaæ, ale to nie o tym mam zamiar.

Uwa¿am tak, bo wed³ug mnie tak jest. Najlepiej lata na miotle, najlepszy szukaj±cy, najlepszy dowódca choæ inni nawet nie maj± szansy sprawdzenia siê w tej roli, we wszystkim wszyscy go s³uchaj± nawet jak nie ma racji. Chwilami siê zastanawiam czy on nie by³ Bogiem w Hogwarcie. Wyró¿niany na ka¿dym kroku. A jego zachowanie w Zakonie Feniksa, ¿e do wszystkiego doszed³ sam to ju¿ w ogóle. Dla Ciebie nie jest przeceniony, a dla mnie jest. Tyle mam do powiedzenia w tej kwestii.

Severusie, jak mog³e¶..

WYMOWNA - 26.07.2016

funkyimg.com/i/2joAe.png

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

[img][/img]

Od Klaudka! <3

Od Julki! Izrael!

Wcze¶niej:

Prefix u¿ytkownikakospirre
Równie¿ uwa¿am, ¿e przecenion± postaci± jest Draco, ale przeceniaj± go tylko dziewczyny, które ¶lini± siê na sam± my¶l o nim. Te wszystkie ficki o jego wewnêtrznej skrusze, dobrym sercu i ol¶niewaj±cym spojrzeniu szarych oczu to jaki¶ koszmar.

Zgadzam siê, w³a¶nie mia³am o tym wspomnieæ. Najczê¶ciej "fankami" biednego Draco, s± 13-latki, które jaraj± siê Tomem Feltonem, robi±c z Malfoya g³ówn± postaæ, której los jest nêdzny. No b³agam. On by³ g³upi, wredny i p³ytki, chocia¿ osobi¶cie go bardzo lubiê. Nie rozumiem jednak, gdy kto¶ nazywa go "Ch³opcem, który nie mia³ wyj¶cia". Mo¿e i nie mia³, ale ¿eby robiæ z niego od razu p³acz±cego bobaska, bo Felton przystojny... Nie, to siê ca³o¶ci nie trzyma.

No i za niedocenion± postaæ uwa¿am Argusa Filcha, haha. No bo co o nim wiemy? Char³ak, który ma kota i jest wo¼nym. Ja bym chcia³a poczytaæ o nim czego¶ wiêcej. Np. dlaczego siedzi w Hogwarcie skoro nienawidzi dzieci.

W sumie masz racjê. Filch by³ naprawdê niedoceniony, z chêci± bym dowiedzia³a siê czego¶ wiêcej na jego temat. Jest ciekaw± postaci±, co jak co.

No i ja uwa¿am, ¿e niedoceniana jest Minerwa McGonagall. Szczególnie, je¶li chodzi o film. Ekranizacja ukazuje nam j± w ¶wietle dobrodusznej opiekunki Gryffindoru, która stosuje ¿elazne zasady i lubi porz±dek. Przysy³a Harremu miot³ê, wyci±ga go z opa³ów, uczy Transmutacji... I to chyba tyle.
Ja jednak uwa¿am j± za postaæ bardzo, bardzo znacz±c± dla ca³ej fabu³y. Szczególnie w ksi±¿kach, czêsto mam refleksje na jej temat. Musia³a byæ naprawdê potê¿n± czarownic± i ciekawi mnie jej biografia, ¿yciorys.
Denerwuje mnie, gdy kto¶ kojarz± j± jedynie z punktami dla Gryfonów i s³ynnym, filmowym "Bum!". Owszem, by³y sceny gdzie mia³a co¶ do powiedzenia, ale ja osobi¶cie czujê niesmak.
Chcia³abym siê dowiedzieæ czego¶ wiêcej o jej wielko¶ci, przecie¿ na posadê dyrektora Hogwartu nie posadzili by byle kogo.

Uwa¿am tak, bo wed³ug mnie tak jest. Najlepiej lata na miotle, najlepszy szukaj±cy, najlepszy dowódca choæ inni nawet nie maj± szansy sprawdzenia siê w tej roli, we wszystkim wszyscy go s³uchaj± nawet jak nie ma racji. Chwilami siê zastanawiam czy on nie by³ Bogiem w Hogwarcie. Wyró¿niany na ka¿dym kroku. A jego zachowanie w Zakonie Feniksa, ¿e do wszystkiego doszed³ sam to ju¿ w ogóle. Dla Ciebie nie jest przeceniony, a dla mnie jest. Tyle mam do powiedzenia w tej kwestii.

Dla mnie Harry Poter równie¿ mo¿e byæ zaliczony do "przecenianych" postaci. Najlepszy w Qudditchu, jak inaczej, przecie¿ to takie normalne, ¿e w wieku 11-lat podbija³ na miotle stadion! OPCM te¿ nie by³o dla niego trudne, Harry ma zdolno¶ci, jest wyj±tkowy. Rozumiem... Wybraniec i tak dalej. Ale to nie oznacza, ¿e ma mieæ taryfê ulgow± na dos³ownie wszystko. Potrafi³ radziæ sobie sam, w Zakonie Feniksa. Potrafi³ wszystko, bo móg³ wszystko, by³ idealizowany w Hogwarcie najbardziej ze wszystkich uczniów. Jego rodzice nie byli jakimi¶ wielkimi czarodziejami, wiêc sk±d ten pomys³? Adava Kedavra przepe³ni³a jego cia³o wrodzonym szczê¶ciem... Do wszystkiego?
Mo¿e i u Dudleyów nie by³o mu za kolorowo, ale w Hogwarcie p³ywa³ w dostatku.
Oczywi¶cie, móg³by byæ najlepszym szukaj±cym w dziejach, ale nie od razu we wszystkim co "fajne". Wszyscy zawsze go s³uchali, traktowali zupe³nie inaczej ni¿ inne osoby.
Spójrzmy chocia¿by do ksi±¿ki, czê¶æ druga. Jak Potter zachowywa³ siê w stosunku do Colina, ma³ego ch³opca? Na równi z Malfoyem. Przecie¿ szatyn nie mo¿e zadawaæ siê z pierwszoroczniakami!
A jego postawa wobec doros³ych, starszych nauczycieli jest po prostu ¿a³osna. Nie zna³ szacunku, a jednak - proszê! I tak jest najlepszy we wszystkim!
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikakospirre dnia 26.09.2016 15:01

Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, je¶li nie wiesz, gdzie jest jego mózg.

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

infj|aquarius|xvii|ravenclaw

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

ulka_black_potter napisa³(a):

Kiedy Harry powiedzia³, ¿e my¶li, ¿e jest najlepszy, najm±drzejszy i najwspanialszy? Mo¿e chodzi Ci o ten moment kiedy Ron zostaje prefektem a on nie? xD Sam siê zgani³ za to, ze tak pomy¶la³, poza tym ka¿dy z nas ma w sobie trochê zazdro¶ci, to dlaczego nie Harry? To czyni go bardziej ludzkim, moim zdaniem. No i ja Ci nie ka¿ê kochaæ g³ownego bohatera ksi±¿ki. Nie, nie. Zwracam tylko uwagê na to, jak mo¿na czytaæ ksi±zkê, w której na ka¿dej stronie wystêpujê ten¿e bohater i pa³aæ do niego niechêci±. Ja bym odrzuci³a seriê po pierwszej czê¶ci. Poza tym Harry nie jest wyidealizowany. Jest normalny na ile siê da ale jest te¿ bohaterem ¶wiata czarodziejów, wiêc nie wiem na co licz± osoby, któe go nie lubi±? ¯e spadnie z mostu w 3. czê¶ci a potem bez niego bêdzie lepiej?xD

Mo¿e ¼le to powiedzia³am, przyznajê. Nie chodzi, ¿e go nie lubiê wcale. Chwilami wystarczy wywaliæ z ksi±¿ki jakie¶ zdanie, rozdzia³ i dla mnie jest okay. Po prostu nie zachwycam siê nim. Mimo, ¿e uwielbiam te ksi±¿ki to nie jest moim ulubionym bohaterem. Dla mnie chwilami jest zbyt idealny, i tego nie zmienie. Nigdy nie liczy³am, ze zginie w jakiej¶ czê¶ci. Wiem, ¿e mia³a¶ ochotê siê pok³óciæ, ale ja siê k³óciæ nie bêdê. Mam swoje zdanie, a Ty swoje które ja szanuje. :D Nie mam nic wiêcej do dodania na ten temat.

Dla mnie Harry Poter równie¿ mo¿e byæ zaliczony do "przecenianych" postaci. Najlepszy w Qudditchu, jak inaczej, przecie¿ to takie normalne, ¿e w wieku 11-lat podbija³ na miotle stadion! OPCM te¿ nie by³o dla niego trudne, Harry ma zdolno¶ci, jest wyj±tkowy. Rozumiem... Wybraniec i tak dalej. Ale to nie oznacza, ¿e ma mieæ taryfê ulgow± na dos³ownie wszystko. Potrafi³ radziæ sobie sam, w Zakonie Feniksa. Potrafi³ wszystko, bo móg³ wszystko, by³ idealizowany w Hogwarcie najbardziej ze wszystkich uczniów. Jego rodzice nie byli jakimi¶ wielkimi czarodziejami, wiêc sk±d ten pomys³? Adava Kedavra przepe³ni³a jego cia³o wrodzonym szczê¶ciem... Do wszystkiego?
Mo¿e i u Dudleyów nie by³o mu za kolorowo, ale w Hogwarcie p³ywa³ w dostatku.
Oczywi¶cie, móg³by byæ najlepszym szukaj±cym w dziejach, ale nie od razu we wszystkim co "fajne". Wszyscy zawsze go s³uchali, traktowali zupe³nie inaczej ni¿ inne osoby.
Spójrzmy chocia¿by do ksi±¿ki, czê¶æ druga. Jak Potter zachowywa³ siê w stosunku do Colina, ma³ego ch³opca? Na równi z Malfoyem. Przecie¿ szatyn nie mo¿e zadawaæ siê z pierwszoroczniakami!
A jego postawa wobec doros³ych, starszych nauczycieli jest po prostu ¿a³osna. Nie zna³ szacunku, a jednak - proszê! I tak jest najlepszy we wszystkim!

kospirre widzê, ¿e masz to samo spojrzenie na to jak ja! super, ¿e nie jestem w tym sama. naprawdê. nie mam do tego nic do dodania.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaWioletta dnia 26.09.2016 15:07

Severusie, jak mog³e¶..

WYMOWNA - 26.07.2016

funkyimg.com/i/2joAe.png

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

[img][/img]

Od Klaudka! <3

Od Julki! Izrael!

Wcze¶niej:

Wioletta napisa³(a):

Vestanaros napisa³(a):

Dok³adnie "Harry Potter i.. " szkoda, ¿e czasami te i jest ma³o zauwa¿alne, zw³aszcza je¶li chodzi o postaæ, ale to nie o tym mam zamiar.

Harry Potter i... kamieñ, komnata, wiêzieñ, czara, zakon, ksi±¿e, insygnia... Czy wg Ciebie w ksi±¿kach te rzeczy zosta³y pominiête bo Harry Potter je przyæmi³? Jesli tak, to ja nie mam nic wiêcej do powiedzenia. A mo¿e to "i" jest niedocenione?xD Dobra, ¿artuje sobie, ale totalnie Ciê nie rozumiem. Harry nie by³ we wszystkim najlepszy. I nie mam zamiaru podawaæ tu miliona przyk³adów na nieporadno¶æ Harry'ego, bo ka¿dy kto uwa¿nie przeczyta³ ksi±¿ki to wie jakie one by³y.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzêdniczka
Da mu zielona kartê
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix u¿ytkownikaHermionka78
Niedocenian± wed³ug mnie postaci± jest Luna nikt prawie nie zwraca³ na ni± uwagi. Dokuczali jej z powodu jej dziwaczno¶ci, a przecie¿ ka¿dy mo¿e byæ sob±. Nikt nie docenia³ jej i jej pracy. Drug± wed³ug mnie niedocenian± postaci± by³ Neville dokuczali mu i my¶leli, ¿e jest s³aby i beznadziejny. Pó¼niej dopiero siê przekonali, ¿e Neville to bohater. Filch by³ równie¿ bardzo niedocenian± postaci±. Dla wszystkich by³ tylko z¿êdliwym sprz±taczem, który tylko krzycza³ i wêszy³ za Poterem by go tylko nakryæ. Z wielk± chêci± poczytam jakie s± niedoceniane postacie wed³ug HPnetowiczów :D

Harry-Potter.Net.pl
Harry nie by³ we wszystkim najlepszy. I nie mam zamiaru podawaæ tu miliona przyk³adów na nieporadno¶æ Harry'ego, bo ka¿dy kto uwa¿nie przeczyta³ ksi±¿ki to wie jakie one by³y.

Harrego Pottera nie wielbiê, nie kocham nad ¿ycie ale lubiê, jako g³ównego bohatera ksi±¿ek. Ale... Czujê pewien niesmak, kiedy czytam fragmenty, gdzie spisuje siê bezb³êdnie, idealnie i cud, miód, orzeszki.
Nie by³ we wszystkim najlepszy, ale by³, jest i bêdzie perfekcyjn± postaci± je¶li chodzi o np. taki Qudditch. Oczywi¶cie musia³ byæ szukaj±cym i w wieku 11-lat rz±dziæ na miotle w powietrzu! To mnie wkurza.

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

ulka_black_potter napisa³(a):

Harry Potter i... kamieñ, komnata, wiêzieñ, czara, zakon, ksi±¿e, insygnia... Czy wg Ciebie w ksi±¿kach te rzeczy zosta³y pominiête bo Harry Potter je przyæmi³? Jesli tak, to ja nie mam nic wiêcej do powiedzenia. A mo¿e to "i" jest niedocenione?xD Dobra, ¿artuje sobie, ale totalnie Ciê nie rozumiem. Harry nie by³ we wszystkim najlepszy. I nie mam zamiaru podawaæ tu miliona przyk³adów na nieporadno¶æ Harry'ego, bo ka¿dy kto uwa¿nie przeczyta³ ksi±¿ki to wie jakie one by³y.

Nie rozumiesz pewnie dlatego, ¿e masz inne zdanie i chcesz broniæ swojego tak jak ja swojego.
Je¶li ju¿ czasem siê zdarzy³o, ¿e nie by³ w czym¶ najlepszy to za chwile zosta³o to nadrobione. Czasami wiele rzeczy mu nie wychodzi³o ok, ja wiem, czyta³am ksi±¿ki nieraz, ale koniec koñców by³o jak chcia³. Powtórzê to co ju¿ pisa³am. Wystarczy wywaliæ niektóre fragmenty w ksi±¿ce i by³oby dobrze i dla mnie. :D I wiem jak zale¿y Ci by mnie przekonaæ, ale siê nie dam. xD

Co chcia³am to ju¿ powiedzia³am, naprawdê. :D

Severusie, jak mog³e¶..

WYMOWNA - 26.07.2016

funkyimg.com/i/2joAe.png

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

[img][/img]

Od Klaudka! <3

Od Julki! Izrael!

Wcze¶niej:

Prefix u¿ytkownikaAlette
Ja siê zgadzam z Ulk± (pewnie nie w ca³o¶ci, ale ogólnie tak)

Nie rozumiem tego oburzenia, ¿e Harry by³ wmieszany w najwa¿niejsze wydarzenia w Hogrwacie, przecie¿ o nim by³a ksi±¿ka. To nie powie¶æ z wieloma bohaterami, gdzie narrator zmienia sobie perspektywê. Tutaj ca³o¶æ skupia³a siê na jednej postaci, wiêc logicznie - je¶li co¶ nie dotyczy Harry'ego, nie ma tego w ogóle.

Poza tym twierdzenie, ¿e Harry by³ we wszystkim najlepszy i wszyscy go przeceniaj± jest g³upie. Bo w sumie ostatnio czepianie Pottera sta³o siê po prostu MODNE. Wiêc ja bym prêdzej pokusi³a siê o stwierdzenie, ¿e to niedoceniona postaæ, której ludzie nie lubi± za to, ¿e by³ g³ównym bohaterem. Bo jest problem, ¿e by³ przeciêtny. A potem problem, ¿e doskona³y. To albo jedno albo drugie ;p
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Dobra, dobra. Ta dyskusja o Harrym jest tu zbêdna, no nie? Pomówmy o tych niedocenianych postaciach, a Potter tak czy siak na pewno niedoceniany nie jest.

Do niedocenianych postaci na pewno nale¿eæ bêdzie Minerwa, jak wy¿ej wspomnia³am. Ale jak siê teraz d³u¿ej zastanowi³am, to ZDECYDOWANIE niedocenian± w filmie postaci± bêdzie Irytek.
Przepraszam.
Jego w ogóle tam nie ma!

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikaInga Clinton
Hehe xD. Jak dla mnie to najbardziej niedoceniona jest Ginny xD. Ludzie, no bez jaj xD. Wszyscy o niej mówi±, ¿e ch³opczyca, ¿e stanowcza, porywcza, brzydka jak nie wiem no i za lu¼na. A jak ona mia³a sonie radziæ z tyloma ch³opami w rodzinie i tak dalej? To jest nieludzkie.

P.S. Najbardziej niedoceniana jest moja postaæ w Hog xDxDxD ;-;
naforum.zapodaj.net/thumbs/9274c9d6c552.jpg

imageshack.com/a/img923/3857/utQs1H.gif

#TeamMafia
Valkyrie

Prefix u¿ytkownikafuerte
Ja w sumie rozumiem tê niezgodê na to, ¿e Harry w³a¶nie taki przeciêtny, a jednak wszystko mu siê udawa³o. Jasne, ¿e by³ g³ównym bohaterem, a w ksi±¿kach chodzi³o o to, ¿eby dobro wygra³o w koñcu ze z³em, no ale nic dziwnego, ¿e komu¶ siê jego niezwyk³e szczê¶cie wydaje ma³o wiarygodne. Ale to nie temat o Harrym.

Jako ¿e jedn± z moich ulubionych postaci w ksi±¿ce by³a Luna, g³upio by³oby o niej nie wspomnieæ. Moim zdaniem Luna mog³a o wiele wiêcej wnie¶æ do fabu³y ni¿ tylko swoje dziwaczne wtr±cenia co sto stron. Zw³aszcza po akcji w ministerstwie, co do¶æ mocno zbli¿y³o j± z trójc±. A¿ dziw, ¿e pó¼niej Rowling to tak s³abo wykorzystywa³a. A w sumie nie wiem, czy porwanie Luny przez ¦miercio¿erców w siódmym tomie mo¿na uznaæ za docenienie jej postaci...

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikaInga Clinton
Mi tam od zawsze podoba³a mi siê Umbridge xD. Sirjusli xD. Pomimo tej jej wrednoty, pomimo tego, co robi³a wszystkim wokó³ bardzo j± lubiê. Podam przyk³ady : Lubi ró¿owy, przez ca³y czas siê u¶miecha, lubi porz±dek, kocha koty, pilnuje dyscypliny. Uwa¿am ¿e ludzie bardzo pochopnie j± oceniaj±. Mo¿e by³a okropna, ale ukrad³a moje serce na swój sposóbLove
naforum.zapodaj.net/thumbs/9274c9d6c552.jpg

imageshack.com/a/img923/3857/utQs1H.gif

#TeamMafia
Valkyrie

Do niedocenianych postaci dodam te¿ Rona Weasleya. Tak. Rona.
Jeden z "Golden Trio", ale w filmie zrobili z niego nieporadnego debila, za przeproszeniem. Jeszcze w KF jako¶ sobie Rupert poradzi³, ale re¿yseria od drugiej czê¶ci leg³a w gruzach. Przez to Gryfon jest postrzegany jako niekompetentny g³upek.
Zaobserowa³am te¿, ¿e w wielu fanfickach jest albo pomijany, albo wcielony w rolê fajt³apy i bezmózgiego rudasa. ¯a³osne.
Na stronach takich jak np. deviantart, tumblr i wiele innych, to samo. Omijany szerokim ³ukiem, rzadko spotykam Weaslya w dobrych fanartach.
Jest to na pewno postaæ niedoceniana - przez kanon.
A w filmie? Jak ju¿ mówi³am, tak, czy owak, Ron zawsze stoi na marginesie. Jak pi±te ko³o u wozu xD

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: