Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Kumpel
Doda³: Prefix u¿ytkownikaElaine
Zobacz temat
Drukuj temat
Kto po zabiciu Voldemorta bêdzie najgro¼niejszym czarodziejem na ¶wiecie?
Harry jest znany przez przypadek, bo prze¿y³ atak najgro¼niejszego czarodzieja. :v

Bo jego matka u¿y³a zaklêcia ochronnego. W³a¶ciwie to sta³ siê s³awny, bo pewien idiota rzuci³ matkê Toma Ridle'a. W ogóle gdyby nie jaki¶ Salazar S. akcji ksi±¿ki, by nie by³o. Wiem, ¿e to bezsensowne pisanie, ale Harry jest wyj±tkowym przypadkiem, bo kto¶ pomy¶la³ i nie da³ zabiæ w³asnego syna. Je¿eli bêdzie siê zastanawiaæ jeszcze g³êbiej wyjdzie, ¿e Voldemorta zabi³a Lily, a nie Harry.
Harry w OPCM nie mia³ sobie równych.

Wnioskujesz to z tego, ¿e wszyscy nauczyciele OPCM go kochali, czy z tego, ¿e Voldemort okaza³ siê idiot±? Gdyby Voldemort siê nie zastanawia³ zabi³by Harry'ego w pierwszym tomie.
Ale nie móg³, bo to nie Voldziu-Mordziu my¶la³, tylko JO, to nie Harry zabi³ Voldemorta, zrobi³a to JO. Syriusza nie zabi³a zas³ona, a JO. Ta dyskusja jest bez sensu, bo magiczny ¶wiat koñczy siê na epilogu siódmego tomu.

Prefix u¿ytkownikaAnimag37
Wiem, ¿e to bezsensowne pisanie, ale Harry jest wyj±tkowym przypadkiem, bo kto¶ pomy¶la³ i nie da³ zabiæ w³asnego syna.

To nie wymaga³o wielkiej inteligencji...To by³ po prostu swoisty obowi±zek matki.
Wnioskujesz to z tego, ¿e wszyscy nauczyciele OPCM go kochali, czy z tego, ¿e Voldemort okaza³ siê idiot±?

Z ocen, faktów? :o
Gdyby Voldemort siê nie zastanawia³ zabi³by Harry'ego w pierwszym tomie.
Ale nie móg³, bo to nie Voldziu-Mordziu my¶la³, tylko JO, to nie Harry zabi³ Voldemorta, zrobi³a to JO.

No i? Rona te¿ tak mo¿na porównaæ i on TE¯ by zgin±³, wiêc nie wiem, czemu traktujesz to jako argument s³abo¶ci Harry'ego. Potter zmiót³by Rona, on jest wybitnie utalentowany pod wzglêdem pojedynków, by³ najlepszy ze swojego roku, je¶li nie z ca³ej szko³y.
Ta dyskusja jest bez sensu, bo magiczny ¶wiat koñczy siê na epilogu siódmego tomu.

A to jest forum fanowskie, w którym typujemy nowego najgro¼niejszego, gdybamy, wskazuj±c w³asnych kandydatów. Gdyby tak popatrzeæ, wiêksza czê¶æ forum traci sens, bo Jo w wiêkszo¶ci przypadków nie wyja¶ni tutejszych zagadnieñ. Sens jest w gdybaniu x)
ChmurkaChmurkaChmurkaChmurkaChmurkaChmurkaChmurka

Prefix u¿ytkownikaaskaeddie
Animag37 napisa³(a):

No i? Rona te¿ tak mo¿na porównaæ i on TE¯ by zgin±³, wiêc nie wiem, czemu traktujesz to jako argument s³abo¶ci Harry'ego. Potter zmiót³by Rona, on jest wybitnie utalentowany pod wzglêdem pojedynków, by³ najlepszy ze swojego roku, je¶li nie z ca³ej szko³y.

Serio? Du¿e oczy Zacznê od tego, ¿e Harry mia³ wady i zalety - to jest plus i na tym koniec. Jo w tomach bardzo pomija³a minusy Harry'ego, wiemy: ci±gle mia³ pomoc, sam nigdy nie "pokona³by" Voldemorta. Co do plusów... ¶wietnie, ¿e by³ tak dobrym szukaj±cym, w szkole by³ wed³ug ksi±¿ek chyba najlepszym. Pojedynki? By³ dobry/bardzo dobry ale nie przesadzajmy.
Mówi±c szczerze to ja rozumiem, ¿e autorka musia³a wybielaæ g³ówna postaæ, nadawaæ wiêcej "najlepszych" cech/umiejêtno¶ci, ale skoro potrafi³a tak ¶wietnie dzieliæ na zalety i wady, to powinna te¿ potrafiæ nadaæ im odpowiedni ton/si³ê. Harry by³ tym ch³opem, który nie do¶æ, ¿e mia³ szczê¶cie to jeszcze na dodatek by³ taki - odwa¿ny, waleczny, mia³ tyle szczê¶cia, jesli chodzi o jego w³±sne ¿ycie i ratowanie ty³ka.
Irytuje mnie to bo robi³a to kosztem Draco, z którego zrobi³a tchórza i jakiego¶ nieporadnego dzieciaka. Nie twierdzê, ¿e Malfoy wad nie mia³, ale jego kosztem krystalizowa³a Potter'a. Klejny przyk³adem jest Ron. Mo¿na wiele o nim mówiæ, bo by³ ciamajda momentami, wieloma; mia³ swoje schizy i czu³y punkt "biednego" dziecka z biednej rodziny, ale nie by³ g³upim idiot±. A Jo czêsto wybiela³a Harry'ego tak¿e kosztem najm³odszego z synów Weasley. To nie jest sprawiedliwe ani chwalebne.
Harry nie by³ ¿adnym "najlepszym" w szkole z pojedynków, czy chocia¿by na roku. Dorównywa³a mu Hermiona, która za to nie bardzo chcia³a siê pojedynkowaæ, ale gdyby mia³a do tego wiêksze chêci to by zmiot³a swego drogiego przyjaciela, poza tym nawet bez tego by³a lepsza. I Draco, ten te¿ by³ w tym bardzo dobry, gdyby tylko Jo nie przekre¶la³a go by grub± kresk± pod¶wietliæ wyj±tkowo¶æ Wybrañca.
Ginny - ona w pojedynkach by³a bardzo dobra, mia³a zadatki na bycie ¶wietn±, ale jej postaæ by³a czêsto odstawiana. Jednak wiemy, ¿e mia³a do tego dryg.

Nawi±zuj±c bezpo¶rednio do tematu - je¶li Harry mia³by byæ "najgro¼niejszym" czarodziejem po ¶mierci Voldemorta, to odejmiemy mu to ca³e szczê¶cie, dziêki któremu nie zosta³ trupem, i odejmijmy chocia¿by Ron'owi przypisane mu ci±g³e s³owa gapiostwa, a obaj panowie bêd± mogli spokojnie konkurowaæ.
Choæ je¶li (z tych wymienionych przeze mnie) mia³abym typowaæ to pierwsze miejsce przypad³oby Hermionie, zaraz za ni± Ginny i Draco. Powiedzmy, ¿e ten ostatni (z tego co mamy w tomach) móg³y jeszcze siê pojedynkowaæ z panami: Potter i Weasley Ron.

Animag37 napisa³(a):
A to jest forum fanowskie, w którym typujemy nowego najgro¼niejszego, gdybamy, wskazuj±c w³asnych kandydatów. Gdyby tak popatrzeæ, wiêksza czê¶æ forum traci sens, bo Jo w wiêkszo¶ci przypadków nie wyja¶ni tutejszych zagadnieñ. Sens jest w gdybaniu x)

Typowaæ mo¿na, gdybaæ mo¿na, ale warto jest robiæ to tymi samymi kryteriami, inaczej tym trudniej bêdzie doj¶æ do jakichkolwiek wspólnych uwag w tym temacie. ;) Jo napisa³a co napisa³a, to je ksi±¿ki wiêc mia³a prawo pisaæ wedle swoich upodobañ, a my mo¿emy jej to wytykaæ jako fani czy nie fani. xD
oi62.tinypic.com/2d593n.jpg

Irytuje mnie to bo robi³a to kosztem Draco, z którego zrobi³a tchórza i jakiego¶ nieporadnego dzieciaka. Nie twierdzê, ¿e Malfoy wad nie mia³, ale jego kosztem krystalizowa³a Potter'a.

A potem piszesz, ¿e to ksi±¿ki Jo, jej rozwi±zanie. Wiêc mo¿e jej rozwi±zaniem by³o ukazaæ Draco jako nieporadnego tchórza? Skoro tak napisa³a, to tak jest. Pewnie lubisz Draco, wszystkie jego cyniczne, z³o¶liwe, dbaj±ce o czyst± krew czyny... ;_;
Klejny przyk³adem jest Ron. Mo¿na wiele o nim mówiæ, bo by³ ciamajda momentami, wieloma; mia³ swoje schizy i czu³y punkt "biednego" dziecka z biednej rodziny, ale nie by³ g³upim idiot±. A Jo czêsto wybiela³a Harry'ego tak¿e kosztem najm³odszego z synów Weasley. To nie jest sprawiedliwe ani chwalebne.

Masz racjê, by³ ciamajd±, ale nie by³ g³upim idiot±. No ale co to zmienia? Potter i tak go zmiecie. Harry jest po prostu bardziej utalentowany, nie róbmy z Weasleya jakiej¶ przygaszonej przez Wybrañca gwiazdy...
Harry nie by³ ¿adnym "najlepszym" w szkole z pojedynków, czy chocia¿by na roku. Dorównywa³a mu Hermiona, która za to nie bardzo chcia³a siê pojedynkowaæ, ale gdyby mia³a do tego wiêksze chêci to by zmiot³a swego drogiego przyjaciela, poza tym nawet bez tego by³a lepsza.

Mia³ W na rok, wyszed³ z wielu nieciekawych sytuacji ca³o. Z tych, w których nie mia³ szczê¶cia. Hermiona umia³a g³ównie teoriê, nie by³a takim prymusem w praktyce.
Nawi±zuj±c bezpo¶rednio do tematu - je¶li Harry mia³by byæ "najgro¼niejszym" czarodziejem po ¶mierci Voldemorta, to odejmiemy mu to ca³e szczê¶cie, dziêki któremu nie zosta³ trupem, i odejmijmy chocia¿by Ron'owi przypisane mu ci±g³e s³owa gapiostwa, a obaj panowie bêd± mogli spokojnie konkurowaæ.

Ale Ron by³ gapowaty. To nie tylko pog³oski.

Wiêc na pewno nie Ron. x)

Prefix u¿ytkownikakospirre
A ja dodam tutaj swoje piêæ groszy. Jak dla mnie Harry, by³ dobry. Mo¿na rzec wybitny z OPCM, i tutaj nie ma o czym dystkutowaæ. Jednak, przyznajmy. Mia³ mnóstwo szczê¶cia, i zapewne gdyby nie ono i pomoc jego wiernych przyjació³, nie uda³oby mu siê pokonaæ Voldemorta. Potter by³ dobry, zna³ siê dobrze na magii, by³ jednym z lepszych uczniów, ale czy najlepszym? Tutaj mo¿na by zrobiæ chyba osobny temat, jest naprawdê wiele innych osób, które mog³yby spokojnie stan±æ do pojedynku z naszym wybrañcem.
Hermiona umia³a g³ównie teoriê, nie by³a takim prymusem w praktyce.

Tutaj mo¿na by siê posprzeczaæ. Moim zdaniem, Hermiona mia³a ogromne zdolno¶ci. Gdyby tylko je wykorzysta³a w praktyce, by³aby naprawdê godnym przeciwnikiem. Spójrzmy tylko na jej wiedzê, wszystko co przeczyta³a, nauczy³a siê... Nie chce mi siê wierzyæ, ¿e robi³a to tylko i wy³±cznie dla dobrych ocen. Jej zachowanie jest do¶æ tajemnicze. Zauwa¿ycie, ¿e gdy tylko musi stan±æ w obronie, lub wypowiedzieæ zaklêcie, zawsze jej siê to udawa³o. Gdyby tylko Hermiona by zechcia³a, mog³aby zostaæ kim¶ wiêcej, uwierzcie mi.

Co do Rona.
Ale Ron by³ gapowaty. To nie tylko pog³oski.

Tutaj nie mam prawa siê wyk³ócaæ, bo by³. Na pewno nie sta³ na takim poziomie co Harry czy Hermiona, ale nie nale¿a³ do najgorszych.

Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, je¶li nie wiesz, gdzie jest jego mózg.

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

infj|aquarius|xvii|ravenclaw

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

Prefix u¿ytkownikaAlette
Przyszed³ czas na mnie

Co do Harry'ego, to zgadzam siê z Szakal±, ¿e nie trzeba byæ z³ym, ¿eby okazaæ siê najgro¼niejszym. Chyba nawet sk³aniam siê ku my¶li, ¿e Potter móg³by staæ siê kim¶ takim. Przede wszystkim jego ¿ycie pcha go ku kolejnym wyzwaniom walki z czarn± magi±. Ju¿ od pierwszej klasy ci±gle musia³ siê z czym¶ zmierzyæ, a fakt, ¿e zosta³ aurorem tylko potwierdza, ¿e facet siê z tego nie wyleczy³. Nie mo¿na oceniaæ jego mo¿liwo¶ci po tym, co pokaza³ w wieku 17 lat ;p To jeszcze dzieciak.

Ja te¿ nie jestem zwolenniczk± twierdzeñ, jakoby najgro¼niejszym czarodziejem móg³ zostaæ tylko prymus. Umiejêtno¶æ uczenia siê to jedno, ale potêga wymaga czego¶ wiêcej. Charakteru, jakiego¶ zaplecza, pos³uchu, szczê¶cia, jakiej¶ takiej si³y magicznej.

Nie wierzê w teoriê dotycz±c± Albusa Severusa :D Przede wszystkim o tym dzieciaku nie mo¿na nic powiedzieæ. Kospirre napisa³a, ¿e jego zainteresowanie jest inne ni¿ rodzeñstwie, ale hm... gdzie siê to objawia? :D Tak samo uwa¿am, ¿e taki schemat dziecka bohatera, który staje siê czarnym charakterem jest mocno przesadzony, zw³aszcza je¶li nie ma uzasadnienia. Po prostu nie wyobra¿am sobie, by kto¶ wychowuj±cy siê w normalnej rodzinie móg³ byæ z³y.

My¶lê, ¿e prêdzej czy pó¼niej pojawi siê jaki¶ czarnoksiê¿nik na poziomie Vodemorta, ale raczej nie w pokoleniu Harry'ego. ¯e ¶wirów na ¶wiecie nie brakuje to jedno, ale po prostu nie widzê nikogo, kto by Pottera pokona³. Bo mówcie sobie, co chcecie, ale on ma niesamowity mur z ludzi, którzy w niego wierz±. Taki kto¶ raz ¿e sam musi byæ silny, a dwa ¿e po prostu jest jeszcze silniejszy, bo moc przyja¼ni ;p
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Nie wierzê w teoriê dotycz±c± Albusa Severusa Przede wszystkim o tym dzieciaku nie mo¿na nic powiedzieæ. Kospirre napisa³a, ¿e jego zainteresowanie jest inne ni¿ rodzeñstwie, ale hm... gdzie siê to objawia? Tak samo uwa¿am, ¿e taki schemat dziecka bohatera, który staje siê czarnym charakterem jest mocno przesadzony, zw³aszcza je¶li nie ma uzasadnienia. Po prostu nie wyobra¿am sobie, by kto¶ wychowuj±cy siê w normalnej rodzinie móg³ byæ z³y.

Moim zdaniem Albus jest dobrym przyk³adem na czarny charakterek. Ma wspania³ych rodziców, którzy od niego wiele oczekuj±. Dzia³a pod ich naciskiem, jakby ¿y³ pod kloszem, dos³ownie zmuszany do bycia "dobrym" Potterem. Chce zainponowaæ ojcu, wykazaæ siê... Gdyby nasz m³odzik trafi³ do Slytherinu, to w ogóle. Z ksi±¿ki mo¿na wywnioskowaæ, ¿e przejmuje siê zdaniem innych, chyba jako¶ tak to sz³o:
"A co je¶li trafiê do Slytherinu?"
O, w³a¶nie. A co je¶li?
Albus boi siê, ¿e zrobi z³y ruch, poci±gnie z³± kartê, zawiedzie. To wszystko mo¿e w nim skê potem skumulowaæ.
Zauwa¿y³am, ¿e wiêkszo¶æ czarnych charakterów, nie tylko w Harrym Potterze, lecz ogólnie albo ma okropnych rodziców, którzy siê nim w ogóle nie interesuj± lub z pozoru cudownych, kochaj±cych opiekunów. Nie mówiê tutaj, ¿e Harry i Ginny s± ¼li. Po prostu, m³odemu Potterowi, za bardzo bêdzie zale¿eæ.
Po prostu nie wyobra¿am sobie, by kto¶ wychowuj±cy siê w normalnej rodzinie móg³ byæ z³y.
Normalna rodzina? Ojciec - uwa¿any za najwiêkszego wspó³czesnego czarodzieja, matka która walczy³a w bitwie o Hogwart. To nie jest taka "normalna" rodzinka. Za du¿o zobowi±zañ, kryterii wymagañ.

Emocje w koñcu nie wytrzymaj±, bêdzie mia³ do¶æ brania przyk³adu z ojca, bêdzie chcia³ daæ co¶ od siebie... ¯±daæ w³adzy. A co innego mo¿e daæ tyle potêgi i w³adzy co zapanowanie nad wszystkim woko³o?

Oczywi¶cie, to tylko moja opinia. Dlatego proszê siê nie rzucaæ "Tak nie by³o w kanonie!", bo to nie ma przysz³o¶ci. Wyra¿am swoje zdanie na ten temat, gdybam i tyle. Chêtnie poznam wasze opinie Eyebrows

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

My¶lê, ¿e wyczerpa³a¶ informacje na temat Albusa i teraz bierzesz jego cechy za pasuj±cego nowego gro¼nego. No trochê ju¿ to by³o - ojciec ratuje ¶wiat, syn go niszczy. ;) Ale mo¿e siê mylê i masz racjê.

A pa³eczkê lidera, jak to jest napisane w pierwszym po¶cie tego tematu, nie mo¿e przej±æ Potter, chocia¿by dlatego, ¿e sam zniszczy³by to, na co nara¿a³ ¿ycie swoje i przyjació³, walcz±c z Voldemortem, szukaj±c horkruksów. I on teraz ma zrobiæ to, z czym kilkana¶cie lat temu walczy³? Bezsensu, zwalczy³ Czarnego Pana, by samemu po latach siê nim staæ x) A je¶li chodzi o miano najgro¼niejszego, to Potter póki nie jest z³y, jest co najwy¿ej najpotê¿niejszy, (choæ i tutaj pojawi³y siê g³osy, ¿e Potter nie jest znów taki mocny) do nikogo nie ma z³ych zamiarów, wiêc nikt siê go nie boi. A je¶li nikt siê nie boi, nie jest to cz³owiek nieobliczalny, najgro¼niejszy, jak ju¿ kto¶ pisa³.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Kospirre, zgadzam siê, ¿e rodzina Albusa tak ca³kiem normalna nie by³a. ¬le siê wyrazi³am. Chodzi³o mi bardziej o pewne podstawy moralne, które siê wpaja dziecku. Wspomnia³a¶, ¿e czarny charakter zazwyczaj ma kiepskich rodziców. Nie uwa¿am, ¿e Harry i Ginny mogliby zapomnieæ o czuwaniu nad swoimi pociechami (zw³aszcza ¿e Harry nigdy rodziny nie mia³, on pewnie te swoje dzieci kocha nad ¿ycie). Jedak nawet gdyby to moim zdaniem ta twoja zale¿no¶æ nie dotyczy wybrania z³ej drogi na podstawie kiepskich rodziców, ale samotno¶ci w ogóle. A Albus ma nie tylko rodziców, ale te¿ starszego brata, dziadka, mnóstwo wujków. Ciê¿ko by³oby zrobiæ tak, ¿eby nikt, totalnie nikt nie zauwa¿y³ w nim poci±gu do czarnej magii.
Dlatego faktycznie mo¿e byæ tak, ¿e Albus pójdzie w³asn± drog±, zacznie kombinowaæ magicznie i stanie siê silny. Ale jako czarny charakter go nie widzê.

Animag, z tob± równie¿ siê nie zgadzam (a jak¿e! xD). Nie boisz siê tylko i wy³±cznie osób, które maj± wobec ciebie z³e zamiary. Albus by³ uwa¿any za najpotê¿niejszego czarodzieja, a by³ tym dobrym. Po prostu ludzie wiedzieli, ¿e mu nie podskocz±. Dlatego Harry mo¿e chcieæ dla ¶wiata pokoju, pewnie. To nie ma znaczenia, bo mog± siê go baæ. Nie twierdzê, ¿e on bêdzie wzbudza³ jaki¶ strach. Ale ma³o kto mu podskoczy ;p
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Co to w ogóle za pomys³, ¿e Harry móg³by staæ siê podobny do Voldemorta ? To jest absurd, wspominaj±c jak ciê¿ko prze¿ywa³ ¶mieræ ka¿dego kto zgin±³ w bitwie o Hogwart.
Nawet ze wzglêdu na pamiêæ o Syriuszu i Lupinie jest to wykluczone. A przecie¿ jeszcze zastêpowa³ ojca Teddy'emu. Z podobnych wzglêdów wykluczam Albusa Severusa, oraz dzieci innych g³ównych bohaterów. Malfoyom te¿ ¶miercio¿erstwo skutecznie wywietrza³o z g³ów, bo musieli zaj±æ siê odzyskiwaniem dobrego imienia i maj±tku.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Ciê¿ko by³oby zrobiæ tak, ¿eby nikt, totalnie nikt nie zauwa¿y³ w nim poci±gu do czarnej magii.
Nie zgodzê siê :D Dobrze mówi³a¶, rodzice dbali by o niego i szczerze kochali ale przecie¿ Albus nie by³by na tyle g³upi. Poci±gu do czarnej magii na pewno by nie poczu³ w wieku dzieciêcym ale 14+? Móg³by przecie¿ uciec z da³a od rzeczywisto¶ci, znale¶æ jakie¶ miejsce, które zna tylko on. Wiadomo, pewnie teraz ka¿dy sobie pomy¶li "Harry by go znalaz³ bo magia bla bla bla!" Ale popatrzmy na to od innej strony. Czy wybraniec by³by a¿ tak przewra¿liwiony na punkcie syna, aby go ¶ledziæ? Szczerze w±tpiê, chocia¿ wszystko jest mo¿liwe, nie wolno niczego wykluczaæ.
Moim skromnym zdaniem, Albus by³by jednym z najlepszych kandydatów na czarnoksiê¿nika. Mo¿e Albus bêdzie mia³ do¶æ ¿ycia pod nakazem, pod okiem rodziców, za du¿o zobowi±zañ, kryterium. Ka¿dy bêdzie od niego wiele oczekiwa³, w koñcu jest gwiazd±...czy nie najlepsz± ucieczk± od rzeczywisto¶ci by³aby czarna magia?

Co to w ogóle za pomys³, ¿e Harry móg³by staæ siê podobny do Voldemorta ? To jest absurd, wspominaj±c jak ciê¿ko prze¿ywa³ ¶mieræ ka¿dego kto zgin±³ w bitwie o Hogwart.

Zgadzam siê, nie widzê Harrego w roli mordercy, czarnoksiê¿nika. To jest nie do strawienia jak dla mnie.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Mo¿e Albus bêdzie mia³ do¶æ ¿ycia pod nakazem, pod okiem rodziców, za du¿o zobowi±zañ, kryterium. Ka¿dy bêdzie od niego wiele oczekiwa³,

On nie ma ¿ycia pod nakazem, okiem rodziców, nie ma zobowi±zañ ani kryteriów. Nikt nie bêdzie od niego niczego oczekiwa³, w koñcu to jego ¿ycie i on mo¿e je spêdziæ na swój sposób. Czego bêd± oczekiwali? ¯e jak ojciec uratuje ¶wiat? Nie ma czego od niego oczekiwaæ.
czy nie najlepsz± ucieczk± od rzeczywisto¶ci by³aby czarna magia?

Nie. Jaka z tego ucieczka?

Musia³em xD

On nie ma ¿ycia pod nakazem, okiem rodziców, nie ma zobowi±zañ ani kryteriów. Nikt nie bêdzie od niego niczego oczekiwa³, w koñcu to jego ¿ycie i on mo¿e je spêdziæ na swój sposób. Czego bêd± oczekiwali? ¯e jak ojciec uratuje ¶wiat? Nie ma czego od niego oczekiwaæ.

Nie jego ojciec. Wszystko w okó³ niego. Spójrzmy na dzieci s³awnych ludzi, ka¿dy oczekuje od nich tego co poczynili rodzice, bliscy. Nie chce mi siê wierzyæ, ¿e bêd± traktowaæ Albusa na równi z innymi. Nie ka¿dy rozumie, ¿e wszyscy s± inni, mimo pokrewieñstw. Ale jak mówi³am, to tylko moje zdanie wiêêêêc...

Nie. Jaka z tego ucieczka?

A no taka, ¿e nikt ci nie mówi jak masz ¿yæ, co robiæ...
To wcale nie jest takie g³upie rozwi±zanie. A cz³owiek, musi byæ naprawdê silny aby móc siê nie prze³amaæ takim pokusom.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Spójrzmy na dzieci s³awnych ludzi, ka¿dy oczekuje od nich tego co poczynili rodzice, bliscy.

Tak, to prawda. Ale czego mo¿na oczekiwaæ od Albusa? Harry zas³yn±³ dziêki bli¼nie i pokonaniu Voldzia. To czym on ma siê ws³awiæ? CZEGO bêd± od niego oczekiwaæ?
Nie chce mi siê wierzyæ, ¿e bêd± traktowaæ Albusa na równi z innymi. Nie ka¿dy rozumie, ¿e wszyscy s± inni, mimo pokrewieñstw.

To na plus dla Albusa, wszyscy go bêd± lubiæ. Ci prawdziwi i ci mniej przyjaciele. ;) Tutaj nie dzia³a zasada "dziecko z dobrego domu", bo Potterowie wcale nie utrzymuj± swojego rodu jako jakich¶ ksi±¿±t.
A no taka, ¿e nikt ci nie mówi jak masz ¿yæ, co robiæ...
To wcale nie jest takie g³upie rozwi±zanie. A cz³owiek, musi byæ naprawdê silny aby móc siê nie prze³amaæ takim pokusom.

Gdy jeste¶ dobry, te¿ nikt ci nie mówi jak masz ¿yæ.

Tak, to prawda. Ale czego mo¿na oczekiwaæ od Albusa? Harry zas³yn±³ dziêki bli¼nie i pokonaniu Voldzia. To czym on ma siê ws³awiæ? CZEGO bêd± od niego oczekiwaæ?

Ja ci chêtnie powiem czego. Ludzie, maj± w zwyczaju oczekiwaæ czasem zbyt wiele. Pomy¶l sobie tylko, co by siê sta³o gdyby Albus dosta³ chocia¿by z³± ocenê z OPCM. Nie chodzi o to, ¿e ma pokonaæ Voldemorta, mieæ bliznê... Inni bêd± o¶ niego oczekiwaæ rzeczy ponad jego mo¿liwo¶ci, nie czu³by¶ jakiego¶ dyskomfortu? Bo ja tak.

Gdy jeste¶ dobry, te¿ nikt ci nie mówi jak masz ¿yæ.

To dzia³a na innej zasadzie. Gdy jeste¶ dobry, masz pewne obowi±zki. Nie mo¿esz my¶leæ tylko o sobie.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikaAlette
Jak co¶, ¿eby nie by³o w±tpliwo¶ci - nigdzie nie napisa³am, ¿e Harry mia³by zostaæ czarnoksiê¿nikiem. Po prostu rozpatrujê bycie najgro¼niejszym trochê szerzej ni¿ bycie z³ym ;p

Móg³by przecie¿ uciec z da³a od rzeczywisto¶ci, znale¶æ jakie¶ miejsce, które zna tylko on. Wiadomo, pewnie teraz ka¿dy sobie pomy¶li "Harry by go znalaz³ bo magia bla bla bla!" Ale popatrzmy na to od innej strony. Czy wybraniec by³by a¿ tak przewra¿liwiony na punkcie syna, aby go ¶ledziæ? Szczerze w±tpiê, chocia¿ wszystko jest mo¿liwe, nie wolno niczego wykluczaæ.

Tak, tylko daj mi powód, ¿eby on mia³ chcieæ uciec. Same oczekiwania nie zrobiê z ciebie psychopaty. To by znaczy³o, ¿e Albus ma dramatycznie s³aby charakter i tym samym czyni³o go najbardziej ¿a³osnym czarnoksiê¿nikiem na ¶wiecie ;p

No ale oczywi¶cie, ja tego nie wykluczam. Po prostu to by³oby s³abe ;p

Ale a propos tych oczekiwañ, to zgadzam siê. Albus to kropka w kropkê Harry, pewnie ka¿dy od niego oczekuje, ¿e bêdzie jak Harry, a jeszcze do tego nosi imiê po wiadomo kim. On móg³by na z³o¶æ chcieæ byæ inny. Ale inny nie znaczy z³y. Bo pierwiastek z³a nie rozwija siê od samych oczekiwañ spo³eczeñstwa. To za ma³o.

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Pomy¶l sobie tylko, co by siê sta³o gdyby Albus dosta³ chocia¿by z³± ocenê z OPCM. Nie chodzi o to, ¿e ma pokonaæ Voldemorta, mieæ bliznê... Inni bêd± o¶ niego oczekiwaæ rzeczy ponad jego mo¿liwo¶ci, nie czu³by¶ jakiego¶ dyskomfortu? Bo ja tak.

Zalecia³o Hermion±. I prawdziwi przyjaciele porzuc± go, bo dostanie z³± ocenê... A inni bêd± obgadywaæ. Powód do stania siê nastêpc± Czarnego Pana. x) A ci m±drzejsi zrozumiej±, ¿e nie trzeba byæ identycznym jak znana rodzina, i w³a¶nie w¶ród nich (i tak do¶æ licznej grupy, bo Potter) bêdzie siê obraca³, z dala od zadatków na czarn± magiê. c:
To dzia³a na innej zasadzie. Gdy jeste¶ dobry, masz pewne obowi±zki. Nie mo¿esz my¶leæ tylko o sobie.

Jakie? Co taki McLaggen czy Percy Weasley, postacie pozytywne, ale nie bohaterskie, maj± za obowi±zki?

I prawdziwi przyjaciele porzuc± go, bo dostanie z³± ocenê... A inni bêd± obgadywaæ. Powód do stania siê nastêpc± Czarnego Pana. x) A ci m±drzejsi zrozumiej±, ¿e nie trzeba byæ identycznym jak znana rodzina, i w³a¶nie w¶ród nich (i tak do¶æ licznej grupy, bo Potter) bêdzie siê obraca³, z dala od zadatków na czarn± magiê. c:

W sumie masz tutaj racjê... Ale spójrz, wiêkszo¶æ jego przyjació³ mo¿e lubiæ go tylko za wiêzy krwii. Czy¿ nie? Ludzie bywaj± okrutni.

Zalecia³o Hermion±.

Na brodê Merlina, ze mn± dzieje siê co¶ z³ego Haha xD

Jakie? Co taki McLaggen czy Percy Weasley, postacie pozytywne, ale nie bohaterskie, maj± za obowi±zki?

Percy jako postaæ pozytywna? *chrz±kniêcie* Nie powiedzia³abym.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

W sumie masz tutaj racjê... Ale spójrz, wiêkszo¶æ jego przyjació³ mo¿e lubiæ go tylko za wiêzy krwii. Czy¿ nie? Ludzie bywaj± okrutni.

Napisa³a¶ wiêkszo¶æ. No ale jest te¿ grupa prawdziwa, która lubi go prawdziwie, nie za nazwisko. Bêd± broniæ przed popularnymi teraz hejtami x)
Percy jako postaæ pozytywna? *chrz±kniêcie* Nie powiedzia³abym.

Nawróci³ siê, wiêc moim zdaniem tak. Ale chodzi³o mi tu o g³ównie ma³o znacz±ce postacie, które nie s± z³e, i w mojej opinii nie maj± ¿adnych obowi±zków (?) o których wspomina³a¶. Wiêc to raczej nie mo¿e byæ argument przemawiaj±cy za wybraniem czarnej magii.

Nawróci³ siê, wiêc moim zdaniem tak. Ale chodzi³o mi tu o g³ównie ma³o znacz±ce postacie, które nie s± z³e, i w mojej opinii nie maj± ¿adnych obowi±zków (?) o których wspomina³a¶. Wiêc to raczej nie mo¿e byæ argument przemawiaj±cy za wybraniem czarnej magii.

Ja mu tego nigdy nie wybaczê, ale dobra... Mniejsza o to.
Masz u mnie racjê :D

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: