Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Fan fiction vs. pisarz - aspekty prawne/moralne/inne
Prefix u¿ytkownikaSafia
Z racji tego, ¿e na shoutboxie zosta³ poruszony temat stosunku JKR do fan fiction i w zwi±zku z tym wywi±za³a siê dyskusja, zak³adam specjalny temat za b³ogos³awieñstwem Alette ;)

Bêd±c ciekawa opinii J.K. Rowling, którego¶ razu przeszuka³am sieæ i natrafi³am na dwa artyku³y ze wzmiankami, jak autorka sagi Harry Potter postrzega ideê fanfiction http://ohnotheydi...32629.html, https://en.wikipe...on#Authors

Z obu tekstów wynika, ¿e Jo jest bardziej otwarta na pomys³y fanów w odró¿nieniu od pozosta³ych znanych autorów (m.in. Stephanie Meyer czy Anne Rice, które w skrócie -s± raczej anty ff), jednak z zastrze¿eniem, ¿e maj± nie byæ poruszane kontrowersyjne tematy (g³ównie seks, rasizm) oraz teksty nie mog± byæ wykorzystywane do celów komercyjnych (to zrozumia³e, rzecz jasna).

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat kwestii prawnej/moralnej fan fiction? Zapraszam do dyskusji ;)
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaAlette dnia 21.03.2016 20:50
images78.fotosik.pl/465/1973d75b5f863b22med.jpg

Prefix u¿ytkownikaAlette
Poczyta³am trochê w Internecie i sprawa jest dosyæ skomplikowana, a jednak sprowadzaj±ca siê pewnie do poziomu nawiedzenia autora.
Chodzi chyba g³ównie o to, ¿e nie do koñca wiadomo czy Fan Fiction to utwór inspirowany czy zale¿ny (pozdro prawo autorskie), bo miêdzy tymi dwoma pojêciami mamy dosyæ p³ynn± granicê. Utwór zale¿ny to najczê¶ciej t³umaczenia, ale chodzi tutaj g³ównie o to wykorzystanie w du¿ym zakresie tych najwa¿niejszych czê¶ci ksi±¿ki. Utwór inspirowany to bardziej twórcze wykorzystanie tej ksi±¿ki, jako bazy... co¶ na tej zasadzie. Czyli w praktyce zalicza siê co¶tam do utworu zale¿nego czy tam inspirowanego na podstawie "wk³adu twórczego", jak wiele da od siebie autor. Niby pierdo³a, a jednak na publikacje (nawet za darmo) utworów zale¿nych wymagaj± zgody autora, a te inspirowane ju¿ nie.

Natomiast jestem strasznie rozczarowana nastawieniem pisarzy, prawdê powiedziawszy jestem zszokowana ich argumentacj±. Straty finansowe? Niby jakie? FF co najwy¿ej sprawia, ¿e ich twórczo¶æ jest bardziej popularna, pog³êbia przywi±zanie do ksi±¿ki i bohaterów. To s± zyski.
No i to nie jest tak, ¿e teraz ka¿dy pisarz powinien kochaæ ff, jak najbardziej NIE. Chocia¿ ja pewnie bym zdech³a z mi³o¶ci, gdyby kto¶ pisa³ ff na podstawie tego, co ja napisa³am. No ale rozumiem, ¿e mo¿na tego nie lubiæ, bo dzieci. Takie emocjonalne przywi±zanie do w³asnych bohaterów jak najbardziej rozumiem. Ale bycie przeciw? Oni chyba nie do koñca rozumiej± ideê Fan Fiction. Autor ff z góry pisze, ¿e jego historia to fikcja, nie jest kanonem, a jedynie lu¼n± interpretacj±. Pisarzom chyba wydaje siê, ¿e oni próbuj± co¶ wciskaæ do ich kochanego ¶wiata, a to nie jest prawda. FF to ff, pisarz powinien to rozumieæ, bo sam przecie¿ równie¿ tworzy fikcjê na podstawie otaczaj±cego nas ¶wiata. Wykorzystuje do¶wiadczenia, spotykanych ludzi, krajobrazy. No ale jak widaæ nie rozumiej± i t mnie smuci. KONIEC
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaAlette dnia 19.06.2021 10:28
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaWilena Romus
wow, nawet trochê zgadzam siê z Alette.
Prawn± stron± siê zajmowaæ nie bêdê, od tego mamy HPnetowych prawników, ale wypowiedzi autorów mnie zainteresowa³y.

Nie dziwiê siê, ¿e pisarze czasami nie s± zadowoleni z ingerowania w ich postacie, szczególnie jak s± one "dzieæmi". To tak jakby wypu¶ci³o siê syna z domu. Ma³o kto siê cieszy, jak towarzystwo naprowadza potomka na niew³a¶ciwe (niewybrane przez rodzica) tory, ale z tym siê trzeba liczyæ, je¿eli wprowadza siê go w szeroki ¶wiat. Normalne wydaje mi siê niezadowolenie, ale ¿eby przez takie co¶ byæ przeciw, to ju¿ trochê przesada. Nie gracie w co¶ na moich zasadach, wiêc foch!

Ogólnie to brzmi jakby ci autorzy podchodzili cholernie powa¿nie do tematu. Nie znam zbyt wiele ff, które na siebie zarabiaj± i s± znane (teraz przychodzi mi do g³owy tylko Uniwersum Metra, ale to jest chyba promowane przez samego autora). Bo je¿eli kto¶ chce wydaæ ficka, zbieraæ hajsy i "psuæ" opiniê autorowi, to siê nie dziwiê sprzeciwowi, ale ile jest takich przypadków? Takie opowiadania powstaj± g³ównie na stornach typu ta tutaj. I s± pisane g³ównie dla zabawy.

¯e niby autorzy ff trac± czas i talent na pisaniu tego albo id± na ³atwiznê? Nie ka¿dy ma talent do tworzenia ¶wiatów, nie ka¿dy zamierza swoje wypociny wydawaæ, nie ka¿demu siê chce, ale niektórzy po prostu chc± siê pobawiæ albo potrenowaæ na czym¶ niewymagaj±cym. Z tego co poczyta³am w sieci to niektórzy autorzy maj± wra¿enie, ¿e kto¶ tylko czyha na ich wspania³e postacie i ¶wiaty, ¿eby tylko zgarn±æ z tego kasê i zostawiæ autora z niczym. Mo¿e i tacy s±, ale wiêkszo¶æ z nas jest po prostu zainteresowana dan± postaci±/tematem/¶wiatem i tyle. Czasami nawet autorzy ff chc± oddaæ swego rodzaju ho³d pisarzowi.

I znowu zgodzê siê z Alette, ¿e niektóre opinie autorów psuj± im opiniê bardziej ni¿ niektóre ficki. Zainteresowa³am siê tematem i poczyta³am w internetach. Zawsze uwa¿a³am, ¿e pisarze... w ogóle arty¶ci uwa¿aj± swoje dzia³a za przyjemno¶æ, ale jak czytam "nie bêdziecie pisaæ o moich postaciach, bo s± moje i to s± moje pieni±dze" i co druga wypowied¼ dotyczy kasy, to mi siê smutno robi. Mo¿na powiedzieæ, ¿e to ¶ci±gnê³o mnie na ziemiê. Wydawa³o mi siê, ¿e pieni±dze s± przyjemnym dodatkiem, ewentualnie czym¶ co zmusza do pisania badziewia, ale takich reakcji ze strony a¿ tylu autorów to siê nie spodziewa³am, szczególnie ¿e ff nie wydaj± siê takim zagro¿eniem dla finansów.

Te¿ bym siê ucieszy³a je¿eli kto¶ chcia³by napisaæ ff mojej powie¶ci. Widaæ wtedy, ¿e co¶ siê osi±ga i ma siê fanów. Przecie¿ jak kto¶ nie lubi danej ksi±¿ki, nie zainteresowa³a go, to nie bêdzie traci³ czasu na pisanie. Sama czasami popisujê sobie ficki, bo to ciekawe i wcale nie takie ³atwe. Ma siê ju¿ fundamenty i pisanie zgodnie z nimi jest czêsto wyzwaniem. Nie mo¿na wymy¶laæ sobie wszystkiego co siê chce, mo¿na pobawiæ siê w jakie¶ analizy bohaterów, dopisywaæ ich historie... wbrew pozorom to twórcze zajêcie.

Alette
Chocia¿ ja pewnie bym zdech³a z mi³o¶ci, gdyby kto¶ pisa³ ff na podstawie tego, co ja napisa³am

No chyba, ¿e kto¶ wymy¶li brzydki herb dla Twojej postaci Przepraszam

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Nie dziwiê siê Rowling i innym pisarzom, ¿e nie ¿ycz± sobie bardo kontrowersyjnych tre¶ci, w utworach które wprost nawi±zuj± do stworzonych przez nich postaci.
W³a¶nie tak jak napisa³a Alette, chodzi o owo psucie wizerunku orygina³u. Tylko jak dok³adnie wyznaczyæ granicê, której autorzy ff nie powinni przekraczaæ. Tu mo¿na bardzo siê ró¿niæ. Ale i tak nie da siê zablokowaæ wszystkich autorów, którzy maj± nazwijmy to "bardzo niestandardowe pomys³y". W razie czego przecie¿ mog± siê t³umaczyæ, ze tworzyli parodiê, albo na koñcu napisaæ formu³kê. "Nagle X. Y. obudzi³ siê ze snu". Moim zdaniem nie ma ¿adnego sposobu, aby to powstrzymaæ.
Tu potrzebne jest "wyczucie smaku", a z tym bywa ró¿nie.
Najpro¶ciej jest jednak jak twórcy wymy¶laj± sobie w³asne postacie i osadz± je w ¶wiecie którego inspiracjê zaczerpnêli z tych ksi±¿ek.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikablad logiczny dnia 23.03.2016 09:21
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Ja w pe³ni rozumiem i uto¿samiam siê z pisarzami, którzy maj± jakie¶ obiekcje wobec ff. Sam na pewno bym nie chcia³, ¿eby literackie postacie stworzone przeze mnie by³y potem do czegokolwiek wykorzystywane. Tak jak Sherlock Holmes czy Wilhelm z Baskerville byli kim byli, tak i Harry Potter. Jestem chyba jednym z nielicznych, których fan fiction mêcz±, i staram siê je omijaæ szerokim ³ukiem. Oczywi¶cie zdarzaj± siê naprawdê ¶wietne i wci±gaj±ce, ale ogólnie nie s± najdelikatniej pisz±c moim hobby ;p Dochodzi niekiedy wrêcz do "profanacji" bohaterów z HP - np. takiego Snape'a, z którego robi siê pedofila obcuj±cego p³ciowo z pijanym, nastoletnim Potterem. Temu jestem stanowczo przeciwny, bo uwa¿am, ¿e niestworzone przez nas postacie i bohaterowie magicznego ¶wiata Rowling nie powinny nam s³u¿yæ do swojego widzimisiê. Zgodzê siê te¿ niejako z tym co wcze¶niej zosta³o napisane - ¿e to psuje oryginaln± postaæ, szpeci j±. Bogu dziêki ¿aden fan fick chocia¿ nie wiem jak dobry nie dorówna nigdy orygina³owi Jo. Nie dorówna przede wszystkim dlatego, ¿e ka¿dy fan mimo wszystko jest przywi±zany do fabu³y. Dla wielu wszelkiej ma¶ci Snarry czy Dramione s± po prostu na tyle dziwne i niedorzeczne, ¿e nie zaprz±taj± sobie nimi g³owy...
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaSafia
Je¶li chodzi o moje stanowisko w tej kwestii, to tak naprawdê medal ma dwie strony. Jedna dotyka pojêcia jakim jest w³asno¶æ intelektualna danego twórcy i w³o¿ony w ni± wysi³ek. Taki autor spêdzi³ nieraz i wiele lat, kreuj±c ¶wiat, postacie, pracuj±c nad fabu³±, a potem przychodzi sobie taki kto¶ i wykorzystuje niejako ju¿ ten gotowy ¶wiat. No na pierwszy rzut oka nie brzmi to fair wobec pisarza. ALE! Je¿eli fanowska twórczo¶æ nie zarabia na sobie w ¿aden sposób, b±d¼ nie stawia w niekorzystnym ¶wietle bohaterów powie¶ci oraz samej powie¶ci ogó³em to w³a¶ciwie czemu nie?
Przecie¿ mo¿na pisaæ jedynie dla przyjemno¶ci w³asnej, dla innych fanów, aby zape³niæ pustkê po skoñczonej serii etc... i nie dzia³aæ nikomu na szkodê, a w szczególno¶ci samemu autorowi orygina³u. Przecie¿ to oczywiste, jak tu batalion_88 trafnie okre¶li³, ¿e choæby nie wiadomo jak ff by³o ¶wietne to i tak nie przebije kanonu i wizji pisarza, który w ka¿dym przypadku ma pierwsze s³owo. S±dzê, ¿e mo¿na znale¼æ tzw. z³oty ¶rodek pomiêdzy uszanowaniem woli twórcy (jak w przypadku preferencji Rowling) a wyobra¼ni± fanów.

Tak na marginesie, to jeszcze ca³kiem do niedawna, bo do wakacji ubieg³ego roku sama by³am wyznawczyni± jedynie kanonu, a wszelk± pisarsk± twórczo¶æ fanowsk± uznawa³am za bzdury, którymi sobie nawet g³owy nie zawraca³am. Mia³am wtedy mnóstwo czasu ze wzglêdu na przerwê pomiêdzy I a II stopniem studiów, by³am tak¿e na etapie poszukiwania pracy. Postanowi³am sobie wiêc od¶wie¿yæ po raz n-ty siedmioksi±g potterowski. Obejrza³am tak¿e (równie¿ po raz wtóry) wszystkie lec±ce wówczas na TVN czê¶ci HP no i poczu³am tak±... pustkê. I wtedy za namow± kole¿anki, bez przekonania zreszt±, siêgnê³am po to nieszczêsne fan fiction. Chyba by³a to "Trylogia Enahmy", je¶li siê nie mylê - bardzo dobre SmH tak swoj± drog±. Potem ju¿ siê tak wci±gnê³am, ¿e szuka³am nastêpnych i nastêpnych, oczywi¶cie na pewnym poziomie...
Có¿, jest to dla mnie po prostu jedna z wielu odskoczni od tej totalnie "mugolskiej" rzeczywisto¶ci ;)
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaSafia dnia 22.03.2016 20:38

Prefix u¿ytkownikaCANTARIS
Od momentu stworzenia tego w±tku uwa¿nie czytam, co piszecie na ff i prawa autorskiego w kontek¶cie cyklu powie¶ciowego. Prawdê mówi±c nawet dobrze, ¿e ten w±tek powsta³, poniewa¿ mogê podzieliæ siê moimi postrze¿eniami na temat aspektu prawnego w kontek¶cie twórczo¶ci fanowskiej, który wed³ug mnie (prawdopodobnie) zawiera lukê prawn±.

Mówiê prawdopodobnie, poniewa¿ w obecnych realiach, i przy ogó³u tylu tytu³ów, i dzie³ wszelakich, oraz nastawieniu (podej¶ciu) ludzi (syndrom alergiczny), co do twórczo¶ci (w fandomach), nie mam ca³kowitej pewno¶ci, co do potwierdzenia tezy, która wymaga³a by tak¿e pomocy ze strony ewentualnie zainteresowanych tym faktem.

Nie mniej jednak zak³adaj±c, ¿e moje przypuszczenie, co do luki w prawie autorskim, jest prawdziwe, mo¿na stworzyæ fanfiction, który ³amie prawo autorskie co prawda, jednak¿e twórca nie musi siê obawiaæ sankcji prawnych, gdy¿ sam ff reprezentuje gatunek twórczo¶ci, nie maj±cy statusu prawnego tzn. nie istniej±cego w ewidencji twórczej, i w ogólnej klasyfikacji, przez co autor tekstu fanowskiego bêdzie móg³ pos³u¿yæ siê prawem patentowym, maj±cym (prawdopodobnie) wy¿szo¶æ nad prawem autorskim.

Gdy¿ zasadniczy problem takiego ff polegaæ bêdzie na tym, ¿e wed³ug patentu, jest now± form± twórczo¶ci (i w tym przypadku nie jest dzie³em fanowskim), a wed³ug prawa autorskiego jest ff zgodnie z definicj± fanfiction.

Przy tym trzeba odró¿niæ samo uto¿samianie pojêcia s³owa fanfiction, od definicji o gatunkowo¶ci danego dzie³a (w tym przypadku fanowskiego). Samo pojêcie ff jest prawid³owe (jak wspomnia³em), jednak¿e ludzie myl± j± z klasyfikacj± gatunkow± (dok³adnie z rzeczywistym statusem gatunkowym), gdy¿ wed³ug mnie ff ma jeszcze jedn± w³a¶ciwo¶æ, która nie jest ujêta w definicji fanfiction:

1) Otó¿ termin fanfiction z formalnego punktu widzenia jest tak¿e form± synkretyzmu gatunkowego, gdy¿ tak, jak np.: esej nie podlega podzia³owi na komiks, lirykê, epikê, czy dramat, poniewa¿ dzie³a pisane przez fanów mog± mieæ charakter wy¿ej wymienionych utworów. Termin ten jest zatem w tym przypadku te¿, jak ju¿ wspomnia³em pojêciem szerszym od klasyfikacji gatunkowej uwzglêdniaj±cej podzia³ na lirykê, epikê, komiks, czy dramat.

2) Klasyfikacja gatunkowa dzie³a natomiast opisuje miejsce stworzonego utworu tzn.: czy jest on komiksem, wierszem, dramatem, albo powie¶ci±. Nie definiuje charakteru utworu, w taki sposób, jak fanfiction, lecz tylko systematyzuje (porz±dkuje, grupuje) go odpowiednio do okre¶lonego typu twórczo¶ci, a nie co do (sposobu) powstania. Pojecie to znaczeniowo jest wê¿sze, ni¿ termin fanfiction i nie jest okre¶leniem formy synkretycznej.

Przytoczone (i sprecyzowane) przez zemnie te dwa terminy s± do¶æ istotne w kontek¶cie (prawdopodobnego) istnienia luki w prawie autorskim, która ma charakter ponad gatunkowy (obejmuje komiksy (mangi), ksi±¿ki), i ponadpañstwowy, a co za tym idzie nie ogranicza siê tylko do cyklu powie¶ciowego (czy innych utworów J.K.Rowling).

Oczywi¶cie jak ju¿ wspomnia³em, przypuszczam, ¿e w prawie autorskim jest luka prawna.
Nie bêdê pisa³, czy udowadnia³ jej istnienie, zw³aszcza ze wzglêdu na tzw. syndrom alergiczny, który sprawia, i¿ jestem bezradny, (i mam zwi±zane rêce), by na innych utworach (fanfiction) nawet z elementami potterowskimi udowadniaæ t± tezê (a takich ff jest od groma).
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaCANTARIS dnia 23.03.2016 14:07
zapodaj.net/images/2fbfa1303f93a.png

Le¿ê na trawie,
wspominaj±c ciebie.
M± jutrzniê porann±
i t± wieczorn±.
Twój zapach i oddech,
czy oczy zielone.
Tw± g³adk± twarz
i w³osy krêcone.
£agodny u¶miech,
i usta czerwone.
Och Jutrzenko, Jutrzenko,
Asmurska Jutrzenko.
Czemu mi zgas³a¶,
odesz³a¶ tak nagle.
Moja opoko,
i serce (ty moje) najdro¿sze.
Wodo gasn±ca pragnienie,
na pustyni szaro¶ci i beznadziejno¶ci.
Mój piêkny kwiecie,
zdeptany przez ¶mieræ (tak) okrutnie.
Moje serce cierpi katusze
p³acz±c za twoj± utracon± duszê.
Teraz grasz pewnie
w¶ród anielskich chórów,
Na niebialskich skrzypcach.
Ja tymczasem w dalszym ci±gu le¿ê,
na Hogwarckich b³oniach.
I patrz±c na niebo,
dalej my¶lê o tobie.

Jimmy Sendlers
dla Wanessy Wendy Wesley,
zmar³ej roku pañskiego 2001.

Takoizu
Otwieram Tydzieñ z Tematem

J.K Rowling w licznych swoich wypowiedziach wskazywa³a, ¿e jest otwarta na fan fiction, a co Wy o tym my¶licie? Czy uwa¿acie, ¿e zapo¿yczanie ¶wiata i bohaterów stworzonych przez kogo¶ innego jest czym¶ w porz±dku? A mo¿e idea pisania fan fiction jest dla was ca³kiem niezrozumia³a? Zapraszam do dyskusji.

33.media.tumblr.com/4389ee5493c85321bd37937172d5c1a0/tumblr_n2hmj3ZZNl1tqs1heo1_250.gif

Anastazja Schubert
Lubiê czasem poczytaæ fanfiction. Przyznam, ¿e kiedy¶ robi³am to czê¶ciej, pó¼niej mia³am kilkuletni± przerwê, a ostatnio trochê do tego wracam. Dawniej nawet zdarza³o mi siê co¶ samej naskrobaæ, ostatnio pisa³am tylko dla Turnieju FF tu na stronie.
Dlaczego uwa¿am, ¿e fanfiction jest ciekawe? Bo fani potrafi± pokazaæ zupe³nie nowe perspektywy, na które autor nawet by nie wpad³. Bo takie opowie¶ci czêsto uzupe³niaj± to, co w kanonie by³o niedopowiedziane albo czego wszystkim brakowa³o przy czytaniu ksi±¿ki. Czasem za to s± po prostu absurdalne i w tym wszystkim interesuj±ce.

Oczywi¶cie, jest ca³a masa z³ych fanficków, z pewno¶ci± o wiele wiêcej ni¿ z³ych ksi±¿ek. Ale w tym przypadku ka¿dy ma prawo wrzuciæ do internetu i opublikowaæ co uwa¿a, nie musi byæ to wybitnie dobre. Ale zdarzaj± siê pere³ki i my¶lê, ¿e dla nich warto grzebaæ w dzia³ach z FF. Ciekawe jakie s± tak popularne i uwa¿ane za tak dobre przez czytaj±cych, ¿e nadawa³yby siê do publikacji w druku, gdyby nie to, ¿e by³by to plagiat ca³ego uniwersum.

Prefix u¿ytkownikaZgredziak
Je¶li o mnie chodzi to te¿ uwa¿am ¿e fanficton nie s± z³± rzecz±, czêsto poruszaj± one tematy które w ksi±¿ce nie zosta³y przez autora dostatecznie rozwiniête lub ca³kowicie pominiête, czê¶ciowo zapychaj±c lukê historii która nie zosta³a opowiedziana w ca³o¶ci lub ma w sobie wiele niewiadomych i niedopowiedzeñ. Niektóre fanfiction potrafi± byæ naprawdê ciekawymi, interesuj±cymi i wci±gaj±cymi opowie¶ciami które ¶mia³o mog³yby siê znale¼æ w oficjalnym uniwersum danej serii np. Gwiezdnych wojen lub innych, ze wzglêdu na ciekawie opowiedzian± historiê która jest uzupe³nieniem rzeczy której w oficjalnym kanonie zabrak³o.

Prawd± jest to co pisze Anastazja ¿e z³ych fanficków jest bardzo du¿o w internecie ale w¶ród nich zdarzaj± siê pere³ki warte uwagi i to naprawdê dobre pere³ki które ¶mia³o mo¿na by dodaæ do oficjalnych uniwersów. Ja te¿ mam w planach w przysz³o¶ci napisaæ w³asnego fanficka, jak tylko bêdê mia³ czas, si±dê nad nim i postaram siê napisaæ co¶ sensownego. Nie widzê nic z³ego w pisaniu fanficków, je¶li tylko kto¶ ma ciekawy pomys³ no opowiedzenie danej historii w interesuj±cy sposób to nie mam nic przeciwko, w koñcu ka¿dy mo¿e napisaæ swojego fanficka i podzieliæ siê z innymi swoj± pomys³owo¶ci± na dany temat w wybranym przez siebie uniwersum.

Prefix u¿ytkownikaania919
Fan ficki to fajna sprawa. Oczywi¶cie dopóki kto¶ na tym nie zarabia bez zgody autora pierwotnej ksi±¿ki oraz nie psuje wizerunku czyjej¶ ksi±¿ki. Autorzy ff w ten sposób wprawiaj± siê w pisaniu, a czasem wychodzi z tego naprawdê fajne uzupe³nienie ksi±¿ki lub alternatywna wersja wydarzeñ. Zwyk³e ff pisane przez szarego cz³owieczka raczej w ¿aden sposób nie uderzaj± w autora pierwotnej ksi±¿ki, bo niby w jaki sposób? Ba, nawet trochê promuj± ksi±¿kê, sprawiaj±, ¿e dane uniwersum staje siê bardziej popularne. Tylko trzeba zachowaæ umiar - jak ze wszystkim zreszt±.
Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umys³ piêknem l¶ni.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/misgal2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/mistrzgaleriiania.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/artykul.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/ania.png

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Anastazja Schubert
Jak zobaczy³am tu w pierwszym po¶cie informacje o tym, ¿e Stephanie Meyer nie przepada za fanfiction to zaczê³am sobie o tym trochê wiêcej szukaæ. No i ostatnio ju¿ siê nie wypowiada³a tak negatywnie, chocia¿ wci±¿ nie podobaj± jej siê powi±zania miêdzy Zmierzchem, a 50 twarzami Grey'a. Mimo wszystko, nie ma ¿alu do autorki 50 twarzy. Twierdzi³a tylko, ¿e autorzy ficków mog± siê wypaliæ na pisaniu czego¶ fandomowego, a mogliby wydaæ w tym czasie swoj± ksi±¿kê.
I tak siê nad tym zastanawiam. Czy faktycznie mo¿na sobie æwiczyæ na pisaniu ficków czy raczej wypaliæ i nie zostanie nam si³y na napisanie w³asnej ksi±¿ki?

Prefix u¿ytkownikamonciakund
Czy faktycznie mo¿na sobie æwiczyæ na pisaniu ficków czy raczej wypaliæ i nie zostanie nam si³y na napisanie w³asnej ksi±¿ki?

To ja bym zaczê³a od tego, ¿e napisanie ksi±¿ki jest bardzo z³o¿onym procesem i naprawdê nie jest dla wszystkich. I w sumie trochê mnie irytuje, ¿e jak tylko kto¶ "lepiej" piszê to od razu pojawia siê presja by to wyda³ ;)

Wiêkszo¶æ zna moje zdanie odno¶nie ff. Nie przepadam za nimi, ale czasem co¶ tam przeczytam czy napiszê (nawet bra³am udzia³ w turnieju, tfu). Uwa¿am, ¿e dopóki nasza twórczo¶æ nie ³amie praw autorskich i nie szkodzi oryginalnemu dzie³u to nie ma w tym nic z³ego. Jednak¿e gdy kto¶ "po¿ycza" postacie, wk³ada je w inne historiê, ale bazuje na znanej nam serii i czerpie z tego korzy¶ci maj±tkowe to sorki. Ja bym siê pru³a o ka¿dy grosz xD
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Prefix u¿ytkownikalouise60
W sumie ciê¿ko cokolwiek nowego dodaæ w tym temacie, bo wszystkie moje my¶li wypisali¶cie wy¿ej, wiêc ograniczê siê do odpowiedzi na pytania.

1. FF jest super, przeczyta³am kilka poleconych, które by³y naprawdê w porz±dku, fajnie napisane i szybko siê je czyta³o. Styl pisania nawet przypomina³ oryginalny, by³o du¿o rozdzia³ów i by³y takimi mini-tasiemcami. By³o to takie "spojrzenie" na seriê z trochê innej strony. Czasem podczas czytania ksi±¿ek bywa³o, ¿e cz³owiek siê zastanawia³ "Kurde, chcia³bym/chcia³abym zobaczyæ t± sytuacjê oczami Goyle'a" i cyk, bywa, ¿e uda siê trafiæ na twórczo¶æ, w której kto¶ opisuje t± sytuacjê oczami konkretnej postaci albo tworzy ca³kiem now±.
Proszê mnie wybaczyæ je¶li siê mylê, nie wiem czy FF mo¿e zapo¿yczaæ sceny rodem z ksi±¿ek, czy tylko ma bazowaæ na ¶wiecie stworzonym w serii i wymy¶laæ co¶ w³asnego.

2. Zapo¿yczanie jest w porz±dku, dopóki kto¶ nie czerpie korzy¶ci maj±tkowych. Z tego co widzê, wszyscy tu jeste¶my jednomy¶lni Tak

3. Jak dla mnie ka¿dy przejaw twórczo¶ci jest jak najbardziej zrozumia³y, choæ nie zawsze udany. Bywaj± FF naprawdê ciekawe, a inne takie, przez które nie idzie przebrn±æ. Nie ka¿dy ma talent do pisania i byæ mo¿e nie do koñca jest tego ¶wiadom, ale koniec koñców przecie¿ nikomu tym nie szkodz±, wiêc niech sobie tworz±, co chc± Wrozka

Mam takie pytanie, czy autor ksi±¿ki ma prawo oficjalnie zabroniæ pisania FF na podstawie swojej twórczo¶ci?

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: