Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
12.06.2026 18:36
Padł dziś Facebook i nikt nie pamiętał, żeby tu wejść (*)

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:58
Moje ma niecałe 12 lat

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:56
Czesc

Wielki Mag
07.06.2026 10:25
no i jutro mi stuknie dekada na stronie...

Wielki Mag
07.06.2026 10:24
Sharllottka, technicznym? nikt. bo czy A. jeszcze o tej stronie pamięta... nie wiem. o Krico już nawet nie wspominając xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Stosunek do pieniędzy
Smierciojadek
Część z nas pracuje, chociażby sezonowo, i nie ma póki co większych zobowiązań typu dziecko, kredyt, mieszkanie. Jaki jest Wasz stosunek do zarobionych pieniędzy? Uważacie, że póki jesteśmy młodzi, to trzeba szaleć, wydawać kasę na imprezy, kino, wycieczki, ciuchy i inne przyjemności, bo młodość szybko minie i nie zostaną nam żadne wspomnienia? Czy może każdy grosz odkładacie, aby kupić sobie lepszy samochód albo zbieracie na mieszkanie, ślub i wesele czy inne inwestycje w lepsze przyszłe życie, odmawiając sobie wydawania kasy na pierdoły? Która postawa jest według Was lepsza i dlaczego? Jesteście typem ludzi oszczędnych czy może wszystkie pieniądze lecą Wam przez palce? Oglądacie każdą złotówkę trzy razy przed wydaniem czy może wręcz przeciwnie?

media2.giphy.com/media/6qdkSaKx2MfMA/giphy.gif

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać.

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-wydarzenie1.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadm2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/pieko.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_newsman.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick_jadek.png
www.harry-potter.net.pl/images/najoryginalniejszy_nick.png

Prefix użytkownikaulka_black_potter
Prawdę mówiąc pieniądze nie za bardzo się mnie trzymają, jednak potrafię zaoszczędzić. Nie ma tak, że czekam z utęsknieniem aż mama zrobi kolejny przelew, bo (chyba) rozsądnie wydaję kasę.
Nie zbieram na nic, bo w sumie na razie nie muszę. Wszystko czego potrzebuję mam i nie w głowie mi jakieś kupowanie mieszkania czy ślub (bo tez z kim?:o).

Nie wiem, która postawa jest lepsza. Czy oszczędzanie czy wydawanie póki się ma. Ciułanie złotówki do złotówki nie jest w moim typie, ale tez nie kupuję ciągle bzdur, więc wychodzi na to, że jestem normalna.

No i nie jest tez tak, że pieniądze sa dla mnie najważniejsze. Dobrze, że są, ale jakby ich nie było to przechodziłabym rok w tych samych butach i kurtce. Luz, bluess i orzeszki. Bez spiny, zawsze się coś wykombinuję.

A, no i zarobiony własnoręcznie pieniądz cieszy chyba najbardziej na świecie.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaGoszka
Pieniądze są fajne i dobrze jest je mieć. Jeśli się ich jednak samemu nie zarabia, to łatwo przychodzi ich wydawanie. Zauważyłam taką zależność, że jak już dostanę pod koniec miesiąca zarobiony hajs, to strasznie ciężko mi go przepuścić. Jest jakiś taki... bliższy memu sercu XD. Dlatego kino, wycieczki i imprezy odpadają. Po prostu wydaję pieniądze na coś praktycznego. Samochód już mam, ślubu nie planuję, na inwestycjach się nie znam. Najczęściej kupuję ubrania, bo to się zawsze przydaje; teraz zbieram na iPhone'a, bo mój nieszczęsny Samsung Galaxy SII Advance zachowuje się od jakiegoś czasu jakby był naćpany.

68.media.tumblr.com/fc2672d87f07e294d318933ac747d7f0/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo2_500.jpg

68.media.tumblr.com/1247c5965fe4e3bf9a88f2bfbed35765/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo3_500.jpg

http://www.filmweb.pl/user/Goszka_
Prefix użytkownikamonciakund
To ja należę do tych oszczędnych. Nie zbieram kasy na nic konkretnego, ale po prostu nie lubię jej wydawać na zbędne rzeczy. Owszem, czasem sobie z koleżankami zaszaleję, ale to rzadkość.
Moi bracia to jednak zupełnie inna bajka. Naciągają rodziców na wszystko co możliwe, a swoje kieszonkowe wydają w mgnieniu oka.

A co do samodzielnego zarabiania, to chyba za młoda jestem :D Ale próbuję (np. odśnieżająć samochody).
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepaścią, tegoż roku
Żyraf masa się w amoku
Rodzi. Pamięć ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysiące, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
Aż po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", się spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym świecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówiąc
Człek orkiestra, żywa gwiazda.
Żyj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
Żyraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Smierciojadek
Ja generalnie mogłabym kupować wszystko, co wpadnie mi w ręce, ale... nie za swoje pieniądze. (to trochę ekonomiczne podejście B-))Teraz mam trochę większe poczucie wartości pieniądza i nie sępię od rodziców nie wiadomo jakich sum, ale zdarza się, że trochę się zapominam. Kwestia też tego, że jestem jedynaczką i jestem tez jedyną wnuczką obydwu babć, więc od małego to co dziecko chciało, to dziecko dostawało. Więc pewnie to spowodowało, że jak się na coś uprę, to nie ma mocnych - tak czy siak to kupię. Trochę da mama, trochę babcia i się uzbiera.

Na początku napisałam, że chętnie wydaje cudze pieniądze, ale to między innymi dlatego, że swoje skrupulatnie odkładam na konto. Jestem oszczędna, nawet bardzo. Mam jeszcze sporo kasy z 8nastki (która była już jakiś czas temu) i tak co jakąś okazję (urodziny, imieniny, święta itd) wpłacam i bezpiecznie trzymam. Dorywczo pracuję, nie zarabiam kokosów, ale takie 300 czy 400 zł starcza, żeby odciążyć trochę rodziców i nie prosić o datek przy okazji każdego wyjścia na miasto. Nie wydaję pieniędzy na prawo i lewo, raczej sobie wszystko muszę przemyśleć. No chyba że to kwestia lakieru czy bluzki, która aż tak wpadła mi w oko, że się bez niej nie obejdę.

Śmieję się, że zbieram już na emeryturę, ale jakby tak pomyśleć... Przyda się. :D

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

Prefix użytkownikaTenKtoregoNickuPisacNieMozna
Kiedyś pieniądze się mnie nie trzymały zbyt długo. Potrafiłem je wydawać na byle jakie pierdoły, a potem narzekać że na coś o wiele bardziej wartościowego ich brakuje. Może przez to, że czyjeś pieniądze wydaje się łatwiej niż swoje własne ciężko zarobione.
No, ale to było kiedyś i człowiek się zmienił.
Nie żebym chował wszystko do skarpetki, ale kiedy swego czasu miałem pewne plany, to potrafiłem się spiąć i zaoszczędzić spora sumkę.
Wprawdzie oszczędzanie nie zawsze jest łatwe, bo życie płata różne figle i czasem coś co ma zostać wydane na przyjemności, nagle musi zostać wydane na leki i lekarza.
Inaczej mi się oszczędza, żeby po prostu coś uzbierać, innego kiedy chcę gdzieś pojechać.
Jeszcze inaczej sytuacja wygląda gdy na przykład chcę się spotkać z kimś bliskim mojemu sercu, a kto na co dzień jest nieosiągalny z powodu dzielącej odległości.
Wszystko zależy od motywacji i nastroju, który mi się udziela.
Już nie wspomnę o kuszących promocjach, które dopiero potrafią zrujnować oszczędności.
"Nie ma nic bardziej złudnego niż zdjęcie: zdaje nam się, że na zawsze utrwalamy jakiś szczęśliwy moment, podczas gdy stwarzamy tylko powód do tęsknoty. Naciskamy migawkę i hop, po sekundzie ta chwila znika."

Kiedy najbliższa Ci kiedyś osoba staje się obcą, to chyba jedna z najokrutniejszych kar od życia.

Smierciojadek
A są może takie osoby, które już muszą myśleć o samodzielnym życiu i trochę napawa ich strach, skąd te pieniądze brać?

Czy Wasz stosunek do pieniędzy się zmienia na przestrzeni lat?

Prefix użytkownikaUpadly Aniol
Ja sobie gromadzę skarby w Niebie jezyk "Pieniążki kto ma, ten jeździ do Wieliczki, a kto pieniążków nie ma, ten palcem do solniczki" La la la - taka pioseneczka z lat młodości mi się przypomniała. Jak się zarabia, to wtedy człowiek 'zna wartość' pieniążka. A jak tylko po niego rękę wyciąga, to wtedy tak fajnie. I tak mamy 'samotne matki' - które zabierają państwu pieniążki - a bardzo często jest tak, że dziecko poczęte na dyskotece - i my mamy płacić. Ojciec nieznany. Pan, który lubi wino też pójdzie do MOPS-u, zabierze kaszę, makaron, cukier, mąkę, które sprzeda potem na winko. Takie sytuacje codziennie widzę. U socjalistów tak jest : żeby dać 10zł. Kowalskiemu, to wiadomo, że zabrać trzeba 5zł. Wiśniewskiemu.

Ok, bo zbaczam na straszne wody xD
Nie brakuje mi tych plugawych, wstrętnych pieniędzy ( tylko proszę się nie zgłaszać po pożyczkę przez PW ) :D Jednak to nie motor napędzający życie. Bez nich nie da się żyć : rachunki same - "O Matko Bosko" : gaz, prąd, woda, wywóz śmieci + niewielkie raty + lekarstwa dla ojca na cukrzycę, + życie ---> to jest to. Niespecjalnie mam na co wydawać. Alkoholu nie pijam, po imprezach się nie szlajam ;), nie palę, mam co mi trzeba...Cele charytatywne - to jest jakiś pożytek, serio. Daję, wspomagam, bo CHCĘ, a nie, bo mi PAŃSTWO ZABIERA - to diametralna różnica. I jak mam wspomagać głodne i chore dziecko albo menela, który przepija socjalną ( nienawidzę tego słowa ) rentę, to wiadomo kogo wybiorę. Oczywiście można ulepszać sobie życie - kupić lepszą pralkę, jeszcze większą plazmę, kolejny laptop, umeblować bardziej atrakcyjniej - tylko PO CO ? Nic na świat ze sobą nie przyniosłem, nic też nie zabiorę. Nie ma dzieci, żony, to jak św. Franciszek rozdam ubogim wszystko - a tych w mojej dzielnicy jak zawsze pod dostatkiem. I potem... Koniec odcinka >< B-)
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

mniszek_pospolity napisał(a):

Jak się zarabia, to wtedy człowiek 'zna wartość' pieniążka. A jak tylko po niego rękę wyciąga, to wtedy tak fajnie. I tak mamy 'samotne matki' - które zabierają państwu pieniążki - a bardzo często jest tak, że dziecko poczęte na dyskotece - i my mamy płacić. Ojciec nieznany. Pan, który lubi wino też pójdzie do MOPS-u, zabierze kaszę, makaron, cukier, mąkę, które sprzeda potem na winko. Takie sytuacje codziennie widzę. U socjalistów tak jest : żeby dać 10zł. Kowalskiemu, to wiadomo, że zabrać trzeba 5zł. Wiśniewskiemu.

Beznadziejny ten przykład z samotną matką. A niby czemu jej nie pomagać? Jej sprawa jak to dziecko zostało poczęte. Nie wina malucha, że rodzic nie potrafi/ nie ma możliwości dac sobie rady w życiu.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

No to jak jej sprawa, to niech też jej sprawą będzie zapewnienie temu dziecku warunków do życia. Jak się dziewczynka odurzy alkoholem, pójdzie z pierwszym lepszym do <łazienki> i za 9 miesięcy na świat przychodzi dziecko, a tatuś nieznany, pieniędzy brak, to co ? Ja mam jej dawać ? Państwo ma zabierać z moich podatków na tę niepodpowiedzianą osobę zarobione przeze mnie pieniądze ?

Ma fundacje, które się czymś takim zajmuje. Zresztą ten obrzydliwy i zachłanny Krk wspomaga Dom Samotnej Matki. I dobrowolnie wesprę jak najbardziej, bo dziecko niczemu winne, że matka idiotka, ale zdarzają się tak jak i kobiety z brodą. Państwo socjalistyczne wychowuje patologię, jest za nią w pełni odpowiedzialne - te wszystkie becikowe...Znam socjali b. dobrze - nic tylko narzekać. To są ludzie nieprzystosowani do życia. "Każdy jest kowalem swojego losu" - taka jest prawda. Łatwo było dziecko zrobić, to niech będzie tak samo łatwo na nie zapracować.
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Prefix użytkownikaAlette
Nie wiem, czy należy do osób oszczędnych czy też odwrotnie. Bywa tak, że pieniądze po prostu rozpływają się w przestrzeni, a czasami nie jestem w stanie zmusić siebie, by kupić nawet te potrzebne rzeczy. Na pewno im jestem starsza tym racjonalniej dysponuję pieniądzmi. No ale taka jest prawda, że moja zdolność do wydawania jest zależna od tego jak krótko trzymają mnie rodzice. Tak, obecnie jestem na ich utrzymaniu (student darmozjad hehe).

Natomiast nie rozumiem tego szerzącego się współcześnie egoizmu. Bardzo fajnie, że części z nas się w życiu poszczęściło i ma pieniądze na chociaż na życie na normalnym poziomie. Tak, by mieć co zjeść, zapłacić podatki i jeszcze raz na jakiś czas wypić piwo czy skoczyć do kina. Jednak nie każdy miał tyle szczęścia. Przykład -> Dziewczyna z patologicznej rodziny, bita przez ojca, żyjąca wśród przemocy i alkoholizmu spotyka na swojej drodze chłopaka, który daje jej namiastkę miłości i nadziei na szczęście. Zaczyna mu ufać, zachodzi w ciążę, ale koleś okazuje się gnojem i wyjeżdża. Dziewczyna zostaje sama bez żadnej pomocy. Żadnej. A potem jeszcze się nasłucha, że jest puszczalska i ma to, na co zasłużyła. Nie rozumiem, jak można tak pochopnie oceniać ludzi. Przecież ile my krzywdy możemy im wtedy wyrządzić, to po prostu niepojęte. Takim osobom trzeba pomagać stanąć na nogi, a nie odwracać się i mówić "twoje życie, twoja sprawa". A potem wielkie zdziwienie, że taka dziewczyna sama jest złą matką, a dziecko trafia do poprawczaka w wieku nastoletnim.
Znieczulica strasznie rozrasta się po naszym kraju i na miejscu tych biednych wolałabym liczyć na pomoc socjalną niż łaskę bogatych. Bo niestety żebranie u bogatych to coś upokarzającego. Niby dlaczego biedna osoba ma czuć się gorsza? Bo nie miała warunków, by się wykształcić? Oczywiście ja pomijam jakiś margines społeczny, ale sama znam sporo przykładów rodzin korzystających z pomocy socjalnej i raz że taka pomoc to śmiech na sali a dwa, że wcale to nie są degeneraci, tylko ludzie mniej zdolni i ambitni.

Dla mnie pieniądze to nie wszystko. Nie oceniam innych po stanie portfela i nikomu z resztą w ten portfel nie zaglądam. Nie interesuje mnie, czy moja koleżanka korzysta z pomocy społecznej, czy pracuje w szpitalu czy też myje klatki schodowe. Liczy się człowiek, nie jego zamożność.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Ja się z każdym z tego forum będę różnił - bo nigdy nie przemówi do mnie idea państwa opiekuńczego. Pomoc socjalna = wydawanie cudzych pieniędzy na potrzeby innych. Poza tym taka fundacja jest o niebo lepsza, bo :
- jako państwowa jest niewydajna, a koszty jej wręczania są pięć razy wyższe niż w przypadku pomocy społecznej (40% zamiast 8%). Dlatego społecznie tak : jak ktoś zakłada, oddaje swoje, jak najbardziej. To te osoby nie są żadnymi egoistami. Natomiast jak urzędnik "w imieniu państwa" zabiera mi, a daje komuś innemu. To rodzi się bunt. Daję prywatnie, i jeszcze publicznie mi potrącają ? To jest chore dla mnie, i dla bardzo wielu ludzi, którzy wiedzą czym praca jest, jak się zarabia, co znaczą rosnące podatki. Ktoś kto siedzi na garnuszku u kogoś zawsze może pisać, że trzeba się dzielić. Gorzej jak przyjdzie oddać swoje - oddać przymusowo. Na państwo, a nie dać dobrowolnie - to jest diametralna różnica. Właśnie bolszewizm na tym bazował : zabrać tym co mają, dawać nierobom, nieukom, próżniakom. Św. Paweł napisał : "Kto nie chce pracować, niech też nie je". Komuniści przekształcili to potem w "Kto nie pracuje niech nie je" - manipulacja, bo nie każdy pracować może. To socjaliści są egoistami, i takimi 'Janosikowymi" złodziejaszkami - np. zasiłki dla tych, którym się pracować nie chce. Przykład z życia : facet zwolnił się z roboty, zarabiał jak zarabiał z 2000zł. na tzw. "rękę" - poszedł do UP, i dostaje zasiłek. ZA CO ? Ja się pytam za co ?? Rzucił robotę, siedzi na czterech literach i pobiera pieniądze, które urzędasy zabierają pracującym - to jest chore państwo jak chory jest socjalizm. Socjalistami byli tacy "wybitni" ludzie jak Lenin, Stalin, Mussolini, Hitler, Castro, Bierut. Czemu ktoś ma być zmuszany do pomocy innemu ? Ja nikogo do niczego nie zmuszam. To dlaczego państwo zmusza mnie do pomagania innym ? To ja też rzucę pracę, i pójdę po zasiłek, spłodzę dziecko i poczekam na becikowe, spalę dom i będę mieszkał na koszt państwa. Taki system doprowadza do bankructwa i całkowitego odwrócenia i zatarcia się pojęcia normalności. Nie ma kto pomóc...Może ciocia, może św. Mikołaj, może wujek, sąsiad, fundacje, stowarzyszenia do tego powołane. W czasach dzikiego kapitalizmu w USA robotnikom nikt nie pomagał finansowo, ale to oni pierwsi na świecie jeździli samochodami.

Prefix użytkownikaAlette
Przeraża mnie to, jak ty się wypowiadasz o ludziach. Dla ciebie każdy, kto korzysta z pomocy socjalnej to nierób, nieuk i próżniak? Widać niewiele wiesz o życiu, a to zabawne, bo uważasz się za mądrzejszego od innych.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

To samo mogę powiedzieć o tobie - guzik o życiu wiesz...I kto ma rację ? Zabawne jest to, że brak ci jakichkolwiek argumentów, to czepiłaś się trzech słówek...Nie napisałem, KAŻDY, ale z pewnością większość. I nigdzie nie napisałem, że uważam się za mądrzejszego od kogokolwiek z tego forum - mam inne zdanie i poglądy, ale to nie oznacza jeszcze tego, że jestem mądrzejszy. Jeżeli za mądrość weźmie się "głos większości", to będę głupi.

A Bóg przypadkiem nie kazał opiekować się słabszymi i potrzebującymi? Nie kazał im pomagać? Podobno jesteś głębokiej wiary mniszku, a tu takie przesiąknięte jadem posty. SMUTNO.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

I ja się opiekuję, pisałem o tym ----> spójrz Ulka na mój pierwszy post : cele charytatywne. A to państwo mamy wyznaniowe czy jak ? Z jednej strony Kościół ma się nie wtrącać do niczego <czytaj polityka, aborcja, eutanazja> ale z drugiej fajnie podciągnąć to pod 'Boski plan". Jeżeli sam Chrystus kazał się opiekować słabszymi, to mówił to w odniesieniu do człowieka jako JEDNOSTKI - nie zakładał państw wyznaniowych, w których I przykazaniem było "pomagaj bliźniemu" Kochać tak, ale mądrze. Mądrą rzeczą jest się ciągle nadawać w butelkę ? I co wiara i religia ma wspólnego z funkcjonowaniem obecnego państwa. Taki kościół znam - jest ich sporo, w którym puszka z napisem DOM SAMOTNEJ MATKI stoi jak przysłowiowy wół - i za każdym razem tam coś wrzucam, a w Wigilię taca też zbierana jest na ten cel. Mylicie pojęcia, i cały problem. Mogę twierdzić, że wrzuciłem więcej hajsu na potrzebujących ludzi od wszystkich tu zebranych, ale JA TEGO CHCIAŁEM - nikt mi nie zabierał na socjalną opiekę.

Prefix użytkownikaAlette
Przykro mi, ale pisać trzeba też z rozwagą. Skoro przyczepiłam się do konkretnych słów, to widać zniesmaczyły mnie do tego stopnia, że zaniechałam odpowiadania na resztę twoich teorii.
Niby nie uważasz się za mądrzejszego, ale "Ktoś kto siedzi na garnuszku u kogoś zawsze może pisać, że trzeba się dzielić." albo "Mylicie pojęcia, i cały problem." No to skoro to ja mylę pojęcia i to ja nie mam pojęcia o niczym, bo nie utrzymuję się obecnie sama, no to trudno. W takim razie dalej będę sobie uważać, że samotna matka wcale nie musiała zrobić sobie dziecka po pijaku w kiblu na dyskotece, a osoby dostające zapomogi nie muszą być nierobami i nieukami. Możesz mi wierzyć lub nie, ale dla takiej samotnej matki stanie w kolejce po zapomogę też nie jest niczym przyjemnym, zwłaszcza że urzędnicy niemal jej w majtki zaglądają. Ona wolałaby mieć normalną pracę i sama się utrzymywać. Ale przy obecnym poziomie zarobków w kraju nie ma takiej szansy, czy to jest powód by ją teraz obrażać?

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Bo moim zdaniem mylicie. Tu nie chodzi o zakaz pomagania komukolwiek - czy będzie to dziecko, straszy człowiek, chora kobieta, samotna matka. Chodzi o nakaz pomagania ludziom innym. Niby tyle, ale aż tylko tyle. Z doświadczenia wiem jak to wszystko wygląda. Ludzie z zasady lubią dostawać pieniądze - problem w tym, że z próżni się tego nie bierze. Gwiazdka z nieba nie zrzuca. Komuś trzeba zabrać, żeby dać innemu - niestety. I nie ma to z egoizmem absolutnie nic wspólnego. Sąsiad dorabia sobie na czarno dobre pieniądze, ale w UP funkcjonuje jak 'bezrobotny' po stracie pracy. Żona podobnie. Oni wcale źle nie żyją - na średnim poziomie, ale pobierają paczki, zapomogi, MOPS jest 'przez nich nawiedzany' - i to są biedni ludzie ? Dla mnie to oszustwo. Biedny, ale ambitny człowiek tak szybko ręki po pieniądze nie wyciągnie. Właśnie przez to upokorzenie, o którym pisałaś. O urzędnikach "zaglądających w majtki", bo fundacje prywatne a państwowe socjale to niebo a ziemia. I pisałaś, że upokarzają się, bo od bogatych wezmą ? A ta socjalna opieka to z lasu przychodzi ? Z podatków - też ludzi bogatych, i zamożniejszych. Dlatego teoria dla mnie nie do przyjęcia. Kolejny przykład - renty socjalne - i pobiera ją kto ? A widzę co dzień tych "biednych" jak wino pod sklepem konsumują.
Jest bezpieczeństwo socjalne - Można sobie pozwolić na luz - tak myśli przeogromna rzesza ludzi - a tych naprawdę pokrzywdzonych się pomija. Bo do Brata Alberta trzeba przyjść trzeźwym - ale po co ? Lepiej wypić. Kościół w Polsce prowadzi ponad 50% ( albertyni, bonifratrzy, kamilianie ) Dzieł Miłosierdzia - pomaga właśnie : daje żywność, paczki, zapomogi, ubrania, wyprawki szkolne - ale o tym nie powiedzą. A bywa tak, że taka osoba idzie do jednej placówki zjeść, w państwowej się przespać, w kolejnej zjeść następny posiłek - i mówię o zdrowych ludziach. To jest pomoc ? To jest przyzwalanie na taki stan rzeczy. "Nie martw się, państwa da, państwo zapłaci, wspomoże" - tak państwo da z kieszeni podatnika.
Edytowane przez Prefix użytkownikaUpadly Aniol dnia 31.03.2014 22:27

Prefix użytkownikaAnciol
Przeleciałam wzrokiem rozmowę i zgadzam się w większości z mniszkiem.
I Alette to nie chodzi o egoizm tylko kto jaką ma empatię. Ja tez nie widze powodów żeby fundowac rodosne życie tym, którzy nie pracują, nie uczą sie i nie starają nic w sobie zmienić!
Zabrać bogatym oddać biednym - to jest świetna polityka.

"Nie martw się, państwa da, państwo zapłaci, wspomoże" - tak państwo da z kieszeni podatnika.

To jest święta prawda!
Tak samo nie mogę pojąć jak ktoś śmie mówić do premiera ,,my sie nie zgadzamy na pomoc, dajcie nam wiecej pieniedzy". I te matki tych cięzko chorych dzieci, które razem z nimi nocują w sejmie albo i bez nich? Skoro mogły je zostawić na dwa tygodnie to może mogą jednak iść do pracy?

Tu już troche odbiegłam od tematu ale po prostu nie rozumiem dlaczego ktoś tak chce nie swoich pieniędzy.

U mnie w domu żyje się dobrze. Stać mnie na chyba wszystko co chce. Mam własny samochód, dobry komputer, telefon. Bywa, że co tydzien wybieram sobie bluzki w sklepach, stac mnie na rzeczy dość dobre.
Ale tez sama pracuję raz w tygodniu. Dalej dostaję kieszonkowe od rodziców ale i mam dodatkowe 400zł w ciągu miesiąca. Zazwyczaj wydaje je w dwa dni jezyk
Kompletnie nie umiem oszczędzać. Gdy pilnie potrzebuje większej sumy ide do babci.
Ale szczerze mówiąc nie jestem rozpieszczona. Wychowywano mnie z umiarem i jeszcze wtedy nie mieliśmy kasy. Teraz po prostu normalne jest dla mnie, że jakąś tam sumę mogę sobie poświecić na coś. Znam swoje granice.
Jeg elsker Seferyn fordi han også elsker norsk ^^ <3

Wiersz autorstwa łośka <3

Anciolu, piękny i wspaniały,
kimże ja przy Tobie jestem,
taki niedojrzały...
Spójrz w oczy me,
jak lekki wiatr,
pieszczą Cię.
Odpowiedz na to pytanie,
czy życie razem nam dane?
Oddaj mnie rentę swę*,
a szepnę Ci do ucha,
Kocham Cię!

*rentę swę - użyte tu celowo

,,Twój artykuł został odrzucony przez administratora Sann dnia 22.01.2014 16:43.
Powód odrzucenia: Nie będę tego sprawdzać. I ch*j! ;D"

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/wladca_rymow.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/wladca_rymow.png

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Alette napisał(a):

Przeraża mnie to, jak ty się wypowiadasz o ludziach. Dla ciebie każdy, kto korzysta z pomocy socjalnej to nierób, nieuk i próżniak? Widać niewiele wiesz o życiu, a to zabawne, bo uważasz się za mądrzejszego od innych.

A ja poniekąd zgadzam się z Upadłym Aniołem, ale z Tobą też. Są ludzie, którzy na prawdę potrzebują pomocy i którzy dzięki niej, wyjdą na prostą. Ale są też ludzie, którzy uważają, że mogą siedzieć na tyłku w domu i pobierać wszelkiego rodzaju zasiłki, bo im się należy, bo skoro dają, to biorą. Niestety, w mojej okolicy jest sporo rodzin tej drugiej kategorii.
Jestem przeciwna zasiłkom dla bezrobotnych czy "cudownemu 500+", zdecydowanie lepsze byłby po prostu fundacje. W dodatku, dając pieniądze ludziom, którzy ich tak na prawdę nie potrzebują, marnuje się środki, które można by przeznaczyć na tych najbardziej potrzebujących, żyjących w skrajnej nędzy, mimo tego, że starają się pracować.

Jaki ja mam stosunek do pieniędzy? Hm... Nie potrafię ich oszczędzać. Fakt, że z dzieckiem wydatków jest więcej, ale na szczęście nie musimy płacić za wynajem mieszkania itp. Niestety, wydajemy dużo pieniędzy, mamy kilka kredytów + leasing (nie na duże kwoty, ale mamy) i mimo sporych dochodów, praktycznie nic nam na kontach nie zostaje. Teraz zaczynamy powoli oszczędzać, bo zmieniliśmy auto na nowe i chociaż koszty napraw nam odchodzą (do tej pory było tak, że co coś odłożyliśmy, to psuł nam się samochód :D).
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: