Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
12.06.2026 18:36
Padł dziś Facebook i nikt nie pamiętał, żeby tu wejść (*)

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:58
Moje ma niecałe 12 lat

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:56
Czesc

Wielki Mag
07.06.2026 10:25
no i jutro mi stuknie dekada na stronie...

Wielki Mag
07.06.2026 10:24
Sharllottka, technicznym? nikt. bo czy A. jeszcze o tej stronie pamięta... nie wiem. o Krico już nawet nie wspominając xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Drukuj temat
Aborcja i eutanazja
Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Dla mnie ten 1% nie jest wystarczający. A prawda jest taka, że wiele osób przeciwnych aborcjj nie zdecydowałoby się na urodzenie i wychowanie chorego dziecka. Proponuję żeby wszyscy ci zagorzali przeciwnicy aborcji adoptowali chore dziecko, które urodzi kobieta, która nie miała warunków lub po prostu nie była gotowa na poświęcenie całego swojego życia na opiekę nad takm dzieckiem.

Jeśli chodzi o tą traumę. Coś w tym jest, bo w końcu to kobieta ma największą świadomość, że będzie z tym dzievkiem zawsze, to ona poświęci wszystko, aby się nim opiekować. A facet? Facet może zwinąć manatki, albo pracować na utrzymanie rodziny. Rzadko kiedy to ojciec porzuca karierę by zajmować się niepełnosprawnym dzieckiem.

Co do eutanazji - jestem przeciwna podejmowaniu decyzji o niej, za osoby, które są w stanie same o sobie decydować.
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix użytkownikabatalion_88
Była mowa o jakichś procentach w ogóle? Nie wiem ile osób, które są przeciwnikami zabijania tych, którzy w żaden sposób bronić się nie mogą zechciałaby zajmować się SWOIM chorym dzieckiem, i chyba nikt tego wiedzieć do końca nie może. Ja wspomnę tylko przykład zakonnika - jezuity, który po tym jak pewna feministka na Twitterze oznajmiła się, że w Boże Narodzenie dokona aborcji, to on odejdzie ze zgromadzenia i zaopiekuje się jej dzieckiem. Ta jednak nie skorzystała z propozycji duchownego. Wracamy też znowu do tych "okropnych" i "strasznych" okienek życia, domów dziecka, rodzin zastępczych itd.

Poza tym idąc takim tokiem myślenia, to życie ludzkie w ogóle sprowadza się do jakiejś groteski. Załóżmy, że kobieta rodzi dziecko zdrowe, jest szczęśliwa itd. No i po jakimś roku to dziecko ciężko choruje, ulega poważnemu wypadkowi lub wykrywa się u niego jakąś wrodzoną wadę, np. serca. I co wtedy? Bo też trzeba będzie się POŚWIĘCIĆ. Oddać, zakopać, sprzedać czy jak? Życie zaskoczyć nas może w każdym momencie, i nikt ani nic nie zagwarantuje nam egoistycznie i konsumpcyjnie rozumianego przez nas "szczęścia". Istnieje też takie uczucie jak miłość, o której chyba w ogóle nikt w dyskusji nie wspomniał. Miłość taka, której granice sięgają dalej niż czubek własnego nosa.
Taka piosenka mi się przypomniała ---> https://www.youtu...Ov72Dfl4KI
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 19.03.2016 19:38
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaBruja
Link do artykułu dla ludzi, którzy uważają, że każde zapłodnienie kończy się ślicznym, różowym dzidziusiem.

UWAGA TYLKO DLA LUDZI O MOCNYM ŻOŁĄDKU
https://patolodzy...-czlowiek/

Dla tych co woleliby nie klikać taki interesujący fragment.
Najważniejsze "ale" związane jest z bardzo rzadką sytuacją, w której zaśniad groniasty występuje podczas ciąży bliźniaczej i współistnieje z żywym, zdrowym płodem. To bardzo rzadkie, oczywiście - szacuje się, że z podobną ciążą można się zetknąć raz na mniej więcej 200 zaśniadów (które przecież same w sobie również są nieczęste - 1:600-2000 ciąż), mowa zatem o jednej na 22000-100000 ciąż. Nie ma tu jednoznacznych wytycznych. Utrzymanie podobnej ciąży jest możliwe w części przypadków (nawet do 40% według części autorów), jednak kosztem zwiększenia ryzyka rozwoju wspomnianych zmian nowotworowych (u ponad 40% rozwija się tzw. przetrwała choroba trofoblastyczna) tudzież innych powikłań (krwotoki, rzucawka, pęknięcie macicy, etc)

Prefix użytkownikaMikasa
Nie wypowiadałam się w tym temacie, bo nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać, bo to NIGDY nie działa. Ale właśnie coś słyszałam, że nasi szanowni władcy myślą o całkowitym zakazie aborcji. I po prostu zrobiło mi się niedobrze. Każdy, kto uważa, że kobieta MUSI urodzić dziecko z gwałtu, jest po prostu w takim samym stopniu bestią. Obrzydliwe i przerażające. Mam nadzieję,że to nie przejdzie, bo to jest po prostu upokarzające dla ofiar.

Prefix użytkownikaDarkhope
Jestem zwolenniczką legalizacji eutanazji. Ktoś zapyta "Dlaczego?" - A to dlatego, że mieszkałam w jednym domu z chorą osobą. Wiem jak dużo trzeba poświęcić w życiu, żeby się taką osobą móc godnie opiekować. Byłam wtedy kilkuletnią dziewczyną, później już nastolatką ale widziałam jak ta sytuacja niszczy psychikę wszystkim w domu. Dla mnie to był koszmar. Nawet zdarzyło mi się prosić rodziców, żeby pomyśleli nad oddaniem babci do jakiegoś domu opieki, bo miałam serdecznie dość. Ale to się nigdy nie stało, bo ojciec twierdził, że nie może czegoś takiego własnej matce zrobić i musimy wytrzymać.
Noc po jej śmierci była pierwszą w całości przespaną od kilku lat. Poczułam ogromną ulgę. A moi rodzice po tym całym doświadczeniu stwierdzili, że jeśli z nimi też będzie taki problem, to nie chcieliby żebym ja i rodzeństwo musiały przechodzić przez to ponownie.
Jeśli kiedyś zachoruję, tak chciałabym eutanazji. Żeby skrócić męki sobie, a przede wszystkim ludziom z bliskiego otoczenia. Bo o wiele łatwiej się otrząsnąć po czyjejś śmierci niż męczyć przez kilka lat zajmując się chorym i czuć jak to wypala twoją psychikę.

A skoro jestem za eutanazją to chyba oczywiste, że również za aborcją. Wiele ludzi, szczególnie tych młodych jest świetnym przykładem tego, że lepiej usunąć ciążę niż rodzić dziecko. Bo często młodzi rodzice się zostają, a co gorsze nie biorą odpowiedzialności za własne dziecko. Ci ambitniejsi kontynuują swoje życiowe pasje, idą na studia. Niektórzy wyjeżdżają za granicę. Jeszcze inni nie pracują, są na utrzymaniu własnych rodziców, albo są z patologicznych, biednych rodzin, w których pieniądze są tylko na alkohol. I nie piszę tu bzdur. Mieszkam w małej miejscowości, niejedno widziałam i słyszałam. Wiele nastoletnich rodziców w końcu porzuca swoje dzieci, zostawiając je swoim rodzicom. Znam przykłady, że wgl nie interesują się swoimi dziećmi i nawet zrzekli się praw rodzicielskich, kombinują z oddaniem dziecka do adopcji, żeby tylko nie musieć łożyć pieniędzy na dziecko.
Patologie rodzą jeszcze większe patologie. Moim zdaniem dzieci wychowujące się w rozbitych rodzinach mają trudne życie. I bardzo często w nastoletnim i dorosłym życiu borykają się z wieloma problemami, a na końcu skazują innych na takie słabe życie jakiego sami zaznali.

Ciąża z gwałtu? - Powinna być usuwana bez jakichkolwiek zbędnych pytań. Jeśli kobieta tego chce, to służba zdrowia powinna jej to umożliwić. A nie się pluć z jakąś klauzulą sumienia. Jeśli byłabym lekarzem i miałabym umiejętności,wykonałabym taki zabieg.
Dla mnie człowiek to osoba już urodzona, nie płód.
Welcome in My Private Hell!

www.geek.com/wp-content/uploads/2015/03/Hannibal-television-series-image-hannibal-television-series-36351716-2880-1916.jpg

Największy Człowiek Sku Świata.
Hejter dzieciaczków na forach.
Fanka Hannibala Lectera.
Za dużo piszę o Amarenie.
Grywam w pokera.
Oglądam za dużo seriali.
Poczucie humoru, które ogarniają i tolerują nieliczni.
Just call me Dark.

media.giphy.com/media/pa0kyPDuG0Q8w/giphy.gif

"I love that woman. I love her more than sharks love blood."

45.media.tumblr.com/90fb24357498bfa247cef41ded345fda/tumblr_nl27h1QH8F1uowqu2o1_500.gif

49.media.tumblr.com/db830ca56b09af2e2e90599fa43330ef/tumblr_ntdp2nsE301uepsaxo1_500.gif

Jak pić to tylko z nim - Kwachu <3

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2015/11/b5a32e941bcdae362519ab36ada19545.png

Prefix użytkownikaAlette
Miałam już nie drążyć tematu, ale nie mogę się powstrzymać, bo dla mnie Darkhope mówisz o dziecku jak o jakimś przedmiocie, który powinien znajdować się w rękach ludzi, którzy będę o niego dbać. A to jest człowiek - taki sam jak ty. Ma prawo żyć, podejmować własne decyzje, osiągać sukces jak i porażki. Nie można myśleć na zasadzie "ta będzie kiepską matką, więc lepiej żeby dziecko nie istniało". Sama mam przykład tuż obok siebie ludzi, którzy wychowali się w wybitnie patologicznej rodzinie i udało im się wyjść na super ludzi. Kim jesteśmy, ty czy ja, żeby im odbierać prawo do życia?

Jest takie coś jak odpowiedzialność za własne czyny. Jak jedziesz samochodem 200 km/h możesz kogoś zabić, jak uprawiasz seks bez zabezpieczenia, możesz być w ciąży. Za jedno i drugie musisz ponieść konsekwencje.

Mikasa - oni zawsze chcieli to zmienić, ale to jest nieporozumienie. To będzie po prostu kpina roku, jak całkowicie zdelegalizują aborcję. Podejrzewam, że Jarek pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy, jak wygląda ciąża zakwalifikowana do usunięcia. A to nie jest zwykłe "o, boli mnie brzuch, mogę mieć potem problemy z sikaniem".
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Wychodzi na to, że czeka nas już 2345 wojna polsko-polska. Teraz frontem bitwy będzie światopogląd. No cóż... Nie ukrywam, że to po prostu niepotrzebna inicjatywa ze stron walczących o życie nienarodzonych. Sam się z nimi jakoś utożsamiam, ale projekt ustawy zakazujący całkowitej aborcji wzbudzi kolejne burze, awantury, dyskusje, debaty i podziały. Ten 'kompromis' z 1993 roku był i może jakąś "furtką boczną", ale obie 'strony' chciały go zmieniać - jedni do 3 miesiąca, ci drudzy właśnie do tego, żeby w ogóle zakazać aborcji. I bardzo dobrze rozumiem jakie to może budzić emocje. Także jestem przeciwny do ZMUSZANIA kogokolwiek do rodzenia dziecka poczętego w sposób niezgodny z naturą i zbrodnią jaką jest gwałt. To tak bolesna i delikatna kwestia, że naprawdę ciężko wyklarować mi jakieś jednoznaczne stanowisko. No bo z drugiej strony co winne jest dziecko temu, że jego ojciec był przestępcą i zwyrodnialcem? No, ale chodzi też o kobietę, więc niech moja wypowiedź nie brzmi jak jakieś "pobożne mrzonki".

Akurat tak się składa, że znam dziewczynę (koleżankę z gimnazjum), która urodziła dziecko będące wynikiem gwałtu dokonanego na niej. Z tego co mi wiadomo, to miała propozycje usunięcia ciąży, i tych, którzy jej to radzili była zdecydowana większość. Nikt by jej za to nie winił, to wydawało się naturalne, bo ONA przecież nie planowała zostać mamą w wieku lat zaledwie piętnastu. Jednak zdecydowała się urodzić, rodzina pomogła (bacie, ciocie, itd), skończyła szkołę średnią, wychowała córeczkę bez większych przeszkód (a na pewno nie większych niż ma przeciętna Wiśniewska w Polsce). Obecnie mieszka i pracuje w Belgii a dziecko ma się dobrze. To przykład z życia wzięty, co nie znaczy, że wszędzie tak się cudownie to potoczy i ułoży. Co czuła ta dziewczyna w momencie gwałtu, potem ciąży, porodu itd. nie jestem sobie nawet w stanie wyobrazić.

Co do aborcji mam identyczny pogląd jak św. Jan Paweł II: "Świadoma i dobrowolna decyzja pozbawienia życia niewinnej istoty ludzkiej jest zawsze złem z moralnego punktu widzenia i nigdy nie może być dozwolona ani jako cel, ani jako środek do dobrego celu..."

Jednak zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że w Polsce nie żyją sami wierzący katolicy (bo uznanie istnienia Boga z samą wiarą nie ma nic wspólnego, ale to nie w tym temacie), i żyją także ateiści, ludzie nie odwołujący się do chrześcijańskich wartości, świętości życia. Są w końcu może tacy mniej "czuli", którzy to traktują jako zabieg... I jestem PRZECIWNY, żeby teraz zajmowali się tym posłowie. Jako gorący przeciwnik zabijania nienarodzonych uważam, że to sprawa i kwestia każdego z tych, którzy tego dokonują. Ich sumienia, ich pojmowanej moralności, ale to tyczy się tego 'nowego' projektu ustawy.

Podziemie aborcyjne zacznie przeżywać swój renesans, feministki zaczną demonstracje, i zrobi się przysłowiowy 'kocioł'. Dlatego jako zwolennik państwa świeckiego (nie mylić z antyklerykalnym czy ateistycznym) uważam, że propozycja nowej ustawy jest po prostu zbyt radykalna i skrajna na obecne czasy.

Ktoś kiedyś (nie wiem kto) powiedział, że przymuszanie ludzi do dobra może doprowadzić do takich samych obozów zagłady jak miało to miejsce podczas II wojny światowej. To być i może za mocno powiedziane, ale coś jest na rzeczy.
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 31.03.2016 22:23

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaKatherine_Pierce
Całe moje wewnętrzne "ja" krzyczy nie wdawaj się w tę dyskusję ale jak po raz kolejny czytam o "genialnym" argumencie w stylu są na młodzi na rodziców. Dziecko wychowujące się w patologicznej rodzinie nie jest z góry skazane na porażkę (znam takie osoby, przyjaźnię się z nimi) więc dlaczego lepsza dla takiego dziecka miałby być śmierć? I kim jesteśmy żeby o tym decydować?

Ja jestem przeciwna aborcji z powodu "widzi-mi-się". Polskie prawo dopuszcza aborcję w kilku przypadkach i tutaj zgadzam się z tym że te szumowiny nazywające się naszymi posłami, nie mają prawa się w to mieszać. Jeśli ciąża zagraża życiu matki, jeśli płód jest uszkodzony, jeśli ciąża jest wynikiem gwałtu - w tych przypadkach powinna decydować kobieta.
Moja chrisowa TOP5 Love
1. Always&Forever Chris Wood
i.imgur.com/y6jpCsU.gif

2. Chris Hemsworth
i.imgur.com/8WsQeui.gif

3. Chris Evans
i.imgur.com/j1wiwO2.gif

4. Chris Pratt
i.imgur.com/HnITXik.gif

5. Chris Pine
i.imgur.com/hq2Slb8.gif

Maybe, you don't know Katherine at all.
Did it ever occur to you that you have no idea who I really am?

i.imgur.com/VgiX9PY.gif i.imgur.com/qBg6eY4.gif

florenceandthemachine.pl/wordpress/wp-content/uploads/2014/06/separator.png[/center]

i.imgur.com/jKG5o7X.jpg

Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja
staram się klecić słowa aby była w tym finezja.
Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy
admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy?
Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze
aby nie popaść w wieczna nędzę.
Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą,
nie chciałam aby osoba z miasta zginęła.
Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana,
wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana.
Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa,
mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa.
Rozkazali głosować wbrew mojej woli,
musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli.
Swojego słowa bronić miałam zacięcie,
najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie.
Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina,
głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina.
Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić,
szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić.

Z najszerszymi przeprosinami, Tako.

Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa
I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste
Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone
Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa

To z trzech części całość misternie złożona
Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi
I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi
Zielonym długim poddupcem połączona

A każdy człon tego przedziwnego bytu
Nie przez Boga do życia powołanego
Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego
Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu

Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie
Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona
A zabawna tak, że aż strach
Oto jest Kath

Gne - Twoje przedtyłcze <3

Ołtarzyk uwielbienia Chrisa

i.imgur.com/BaZgQJY.jpg
Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3

i.imgur.com/FYC58AY.gif i.imgur.com/ItxKXYK.gif

Chris to dupa jakich wiele,
Męski facet w fajnym ciele,
Serial o nim Kath ogląda,
Lecz na tyłek wciąż spogląda.
Na nic próby oderwania
Wzroku od słodkiego drania,
Uśmiech jego mówi wiele
Aż mam ciarki na całym ciele!

By Sam Quest

i.imgur.com/oRNUlDF.gif

i.imgur.com/yYIWd7f.gif

i.imgur.com/nZLkFvK.gif

i.imgur.com/bkpMkhj.gif

i.imgur.com/bNMFy91.gif

i.imgur.com/zjAUjeo.gif i.imgur.com/RxeMExN.gif

The wasted years, the wasted youth
The pretty lies, the ugly truth
And the day has come where I have died
Only to find, I've come alive

~Teen idle

i.imgur.com/1jQBv6y.png

I was angry with my friend;
I told my wrath, my wrath did end.
I was angry with my foe:
I told it not, my wrath did grow.

And I waterd it in fears,
Night & morning with my tears:
And I sunned it with smiles,
And with soft deceitful wiles.

And it grew both day and night.
Till it bore an apple bright.
And my foe beheld it shine,
And he knew that it was mine.

And into my garden stole,
When the night had veild the pole;
In the morning glad I see;
My foe outstretched beneath the tree.

Do hymnu!
Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie,
Katherine zostanie z nami po wsze czas.
Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała,
bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja.

Refren:
Chwała Ci nasza, Katherino!
Filmowcu najlepszy, kochana userko!
Znajomość TVD największą masz!
Chwała Ci, nasz pierniczku!

Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród.
Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud.
Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia.
Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś!

Refren.

Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie,
lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla.
Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim,
w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król.

Refren x2
~ Pszemek - łosiek <3

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydarzenieroku1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmarudakath.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_gadula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_gadua.png

i.imgur.com/MMUs8xt.png

i.imgur.com/wSAFrPI.png

i.imgur.com/wcX950I.png

i.imgur.com/ahcM1ve.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najsympatyczniejszy_uzytkownik.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_gawedziarz.png

i.imgur.com/ZWQLEsq.jpg

https://www.youtube.com/channel/UClbnb5X3J_Gh8r-AT
Prefix użytkownikaBruja
Mikasa napisał(a):
Nie wypowiadałam się w tym temacie, bo nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać, bo to NIGDY nie działa. Ale właśnie coś słyszałam, że nasi szanowni władcy myślą o całkowitym zakazie aborcji. I po prostu zrobiło mi się niedobrze. Każdy, kto uważa, że kobieta MUSI urodzić dziecko z gwałtu, jest po prostu w takim samym stopniu bestią. Obrzydliwe i przerażające. Mam nadzieję,że to nie przejdzie, bo to jest po prostu upokarzające dla ofiar.

Mnie martwi, czy to nie doprowadzi do tego, że zgwałcone kobiety nie będą chciały zgłaszać tego, że zostały zgwałcone. Jeszcze zgłoszą, usunął gdzieś po cichu, a potem się ktoś się jeszcze zainteresuje co się z płodem stało, a projekt ustawy przewiduje dla nich kare więzienia za dokonanie aborcji.

Zastanawia mnie też co z ciążami, które są wynikiem stosunku kazirodczego? Bo według tego nowego projektu ustawy ciąży w tym wypadku też nie będzie można przerwać.

W sprawie aborcji to mogliby referendum zrobić, tak byłoby najlepiej.

Prefix użytkownikafuerte
Gdyby ktoś jeszcze nie widział, jak wygląda przepis w projekcie ustawy, to proszę:

Art. 152. § 1. Kto powoduje śmierć dziecka poczętego, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Nie mam tak do końca słów, szczerze mówiąc, bo mnie się to w głowie zwyczajnie nie mieści, że można wprowadzać takie przepisy. Nie chce mi się nawet myśleć, przez co będą przechodziły kobiety, które stracą dziecko.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaMikasa
Fuerte... nie wiem, co powiedzieć, serio. To jest po prostu jakieś czyste średniowiecze. Brak zrozumienia człowieka, brak empatii, brak rozsądku. Czy to oznacza, że kobieta, która poroni, będzie się musiała tłumaczyć państwu?

I tak poza tym - to czy w praktyce kobiety naprawdę idą do więzienia za aborcję? Zdarzyło się w Polsce coś takiego?

To, co pisze Bruja, również dało mi do myślenia - rzeczywiście, kobiety mogą rezygnować ze zgłaszania gwałtu.

Nie,nie,nie, to po prostu nie może być prawda. Wydaje mi się, że nawet spora część przeciwników aborcji w ogóle, nie popiera aż takich restrykcji.

Prefix użytkownikafuerte
Teraz przepis wygląda tak:

Art. 152. § 1. Kto za zgodą kobiety przerywa jej ciążę z naruszeniem
przepisów ustawy, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto udziela kobiecie ciężarnej pomocy w
przerwaniu ciąży z naruszeniem przepisów ustawy lub ją do tego nakłania.
§ 3. Kto dopuszcza się czynu określonego w § 1 lub 2, gdy dziecko poczęte
osiągnęło zdolność do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Następne też regulują tę kwestię.
Ale ogólnie chyba teraz jest tak, a przynajmniej było do lipca 2015, że kobieta nie była karana za dokonanie aborcji. Tak mi się przynajmniej wydaje, że odpowiedzialność karną ponosił lekarz i osoby, które kobietę do aborcji zmuszały, nakłaniały, itd. Wydaje mi się, że teraz też tak jest, bo były plany zmian w nowelizacji, która weszła w życie w lipcu zeszłego roku, a nie widzę przepisu, który by stanowił, że kobiecie grozi za aborcję więzienie.

Czy to oznacza, że kobieta, która poroni, będzie się musiała tłumaczyć państwu?

No przy takim brzmieniu przepisu to się wydaje możliwe. Bo jak będą sprawdzać to, czy kobieta poroniła z przyczyn czysto biologicznych, a nie miała w tym jakiegoś udziału? Ten przepis jest tak skonstruowany, że tam można naprawdę wiele zmieścić.

Prefix użytkownikaAlette
Ten proponowany przepis to jakaś parodia jest. Przede wszystkim co to znaczy "nieumyślne spowodowanie śmierci dziecka poczętego"? Nawet nie chce mi się nad tym rozdrabniać, bo chociaż jestem przeciwniczką aborcji, to w ten przepis wejdą nie tylko aborcje ale też niektóre przypadki poronień, gdzie kobieta straci dziecko przez swoją głupotę chociażby. Nie podoba mi się to robienie z ciąży nie wiadomo czego, to jest biologia. Poza tym art.148 kk brzmi "kto zabija człowieka". Z jakiegoś powodu nie ma tam "Kto powoduje śmierć człowieka". Bo spowodować śmierć można na milion sposobów, czasami nawet nieświadomie. A ciąża to delikatna sprawa, ona naturalnie może się skończyć po trzech tygodniach. Więc to nawet pod względem jasności przepisów jest żałosne, bo co się niby ma mieścić w kategorii "powodowania śmierci"? Chrystusie, miej litość nad tymi debilami...
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaMikasa
Chrystusie, miej litość nad tymi debilami...

Raczej nad nami, bo to my będziemy podlegać tym przepisom, a oni (jak zawsze) mogą się postawić ponad prawem i nara.
W moich oczach całe to zamieszanie jest nie tylko legislacyjną porażką. Jest to również kolejna burza zaprojektowana z myślą o podzieleniu naszego skołowanego narodu. Taki temat jak aborcja nigdy nie zawodzi w tej kwestii. Dziel i rządź.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaBruja
Fuerte dobrze pisze. Do tej pory kobicie nie groziło więzienie za przerwanie ciąży, jeśli ta ustawa wejdzie w życie, to wprowadzi nie tylko zakaz aborcji, ale i karę więzienia dla kobiety, która ciążę przerwie. Jak to może działać, można poczytać tutaj:
http://www.krytyk...ernational

Na Salwadorze jest teraz podobne prawo. Tam kobieta może trafić do aresztu, bo jest podejrzana o przerywanie ciąży. Kobieta, u której rozwija się ciąża pozamaciczna, musi czekać aż pęknie jej jajowód. U nas może być tak samo, bo kobietę według projektu tej nowej ustawy będzie można leczyć dopiero wtedy, jak będzie grozić jej śmierć, fakt, że ciąża zagraża jej zdrowiu już nie będzie miało znaczenia, a sama ciążą pozamaciczna nie zagraża życiu, dopiero pęknięcie jajowodu i krwotok grozi śmiercią.

Prefix użytkownikaMikasa
Bruja, przeczytałam artykuł o Salwadorze i po prostu nie jestem w stanie w pełni uwierzyć, że takie coś ma miejsce w XXI wieku.

Ale co ja mówię, przecież jesteśmy na dobrej drodze do tego, by zgwałcona kobieta poszła do więzienia za przerwanie ciąży...

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Coś w ostatnich dniach ucichło to całe zamieszanie wokół nowego projektu ustawy o zaostrzeniu przepisów dotyczących aborcji. Może dlatego? Znalazłem coś takiego ----> http://info.wiara...ws-aborcji

"Głośno" było trochę o pewnej pani, którą ochrzczono jako "oburzoną wierną", która zakłóciła przebieg Eucharystii niedzielnej w kościele św. Anny w Warszawie. Już niejako zrobiono z niej bohaterkę. Jednak szybko się okazało, że ta pani to Anna Zawadzka - homoseksualistka - aktywistka - feministka (a nie żadna wierna) z ambicjami politycznymi (przyznająca się w programie publicystycznym do dokonania aborcji). Ja się tylko zastanawiam jak to możliwe, żeby szczęśliwa lesbijka będąca w związku z drugą szczęśliwą lesbijką 20 lat zaszła w ciążę... Czyli zdradziła swoją ukochaną? A może te nowoczesne związki nie widzą w tym nic dziwnego, że zaszła w ciąże z mężczyzną? Czy dla środowisk LGBT nie jest to obrzydliwe? Bo chyba nie z in vitro, skoro usunęła (gdzie sens, gdzie logika?).
W każdym bądź razie nikt chyba nie zastanowił się przez moment co by się z tą panią stało gdyby weszła do meczetu i tam zaczęła wykrzykiwać o prawach kobiet. W najlepszym wypadku dla tej pani skończyłoby się to ciężkim pobiciem za swój świętokradczy czyn. A z synagogi w mig by ją sprawnie wyprowadzili, i do końca życia miałaby przyszytą łatkę antysemitki, co przekreśliłoby jej przyszłość polityczną na dobre... Doskonale rozumiem, że ktoś może się oburzać, ale szanujmy chociaż świątynie, w których sprawowana jest Eucharystia, ludzie się modlą, są skupieni i nie życzą sobie, żeby w tym świętym dla nich miejscu jakaś pani przeszkadzała wydzierając się jak szalona. Tak niektóre kobiety chcą walczyć z zakazem aborcji? Nie mają lepszych pomysłów?...

Ten tekst przeczytałem dwukrotnie, i przyznaję, że naprawdę do tej pory nie patrzyłem na cały problem związany z aborcją od 'takiej strony'. Mnie w zdecydowanej większości ta treść przekonuje, i zgadzam się ogólnie. A czytam te z "dwóch obozów', żeby samemu sobie "wykreować" jakiś obraz, ale nadal nie mam zdecydowanego zdania ani za ani też przeciw.

Polecam przeczytać (wystarczy raz) ---> http://blog.gosc....ie-aborcji
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 08.04.2016 13:55

Prefix użytkownikaMikasa
Zapomnialam się tu odezwać, ale jakiś czas temu stwierdziłam, że to zamieszanie nie ma żadnej wartości legislacyjnej i chodzi tylko o zrobienie burzy i ponowne skłócenie społeczeństwa, nie sądzicie? W końcu to projekt obywatelski, nic nie widać, żeby rząd jakoś poważnie się za to zabierał. Jak zwykle puszczona jakaś plotka do mediów i wyważanie otwartych drzwi. Ale i ja się dałam nabrać...

Prefix użytkownikafuerte
Przecież to nie jest żadna plotka, ludzie. Rząd się po prostu nie spodziewał takiej fali protestów i oburzenia, nawet ze strony katolików. Przecież tak licznie zorganizowanych protestów w ciągu zaledwie nie wiem, dwóch dni, nie było nawet przy sprawie z TK.

Szydło już zaczęła się z tego wycofywać i powiedziała, że poparcie tego projektu było jej prywatną opinią, a nie opinią rządu, lol.
Zwłaszcza, że ludzie zaczęli odkopywać stanowisko Marii i Lecha Kaczyńskich w sprawie zaostrzenia ustawy - te 10 lat temu to głównie za sprawą pani prezydentowej PiS sobie odpuścił zaostrzanie prawa.

Podobnie zresztą obecny prezydent - czytałam wywiad chyba na wp, gdzie dostał trzy albo cztery pytania wprost o to, czy popiera ten projekt ustawy i za każdym razem kluczył i nie chciał odpowiedzieć.

Poza tym serio, co z tego, że to projekt obywatelski ;p. Jeżeli premier tego kraju i sam wielmożny Kaczyński otwarcie przyznawali, że poprą ten projekt - a muszą go rozpatrzyć, bo zebrali wystarczającą ilość podpisów - to jak przy większości, którą PiS ma w sejmie nie bać się, że ta ustawa wejdzie w życie? Dlatego całe szczęście, że się podniosło jakiekolwiek larum, bo tylko teraz w obywatelach nadzieja, że powstrzyma te durne zapędy rządu. Bo opozycję, to my mamy w tym momencie żadną i bez jaj.

A co do tej Zawadzkiej, no to jest faktycznie porażka. Ja sama mam feministyczne poglądy, ale kobieta odleciała totalne. I najgorsze jest to, że po prostu przez to jej, hm, "wystąpienie" cały problem - tak ważny przecież - urósł do rangi beki na fejsbuku.
Natomiast inna sprawa jest taka, że nie licząc tego happeningu, czy jak kto woli, prowokacji, to w sieci pojawiały się głosy, że w kościołach Polsce zdarzały się incydenty, że ludzie po prostu wychodzili z mszy. I jakby nie ma żadnych dowodów na to, że ci ludzie to też jakieś feministyczne trolle albo nie wiem. Poza tym, przyznam szczerze, że gdybym chodziła do kościoła, to pewnie w takiej sytuacji też bym wyszła. I nie po to, żeby robić sensację, ale zwyczajnie dlatego, żeby hierarchowie kościelni dostali sygnał, że nie wszystkim to pasuje - a ściślej, że nie pasuje wtrącanie się w tak prywatne rzeczy. A akurat w tym temacie nie pasuje także wielu wierzącym i praktykującym katolikom, więc to nie jest tak, że się zebrali tylko źli ateusze i feministki i plują na kościół, bo aborcja.

Prefix użytkownikaAlette
Fuer, ale z tym wychodzeniem z kościoła to dla mnie porażka, bo przecież kościół NIGDY nie opowiadał się za aborcją i zawsze mówił, że to jest ZŁO. Czego niby się po nich spodziewać?

Natomiast ja dostrzegłam, że te kręgi proaborcyjne tylko się ośmieszają, tak samo było z tą Zawadzką, ale również dzisiaj obejrzałam debatę Nowickiej z Bosakiem. Mimo tego, ze absolutnie nie popieram projektu nowej ustawy, to po prostu załamuję ręce nad tym, jak ci ludzie bronią swojej racji... to jest niepojęte. Dlaczego nie mogą zaprosić do programu kogoś normalnego? Kto zamiast bełkotu światopoglądowego na zasadzie "wolność macicy" nie przedstawi rozsądnych argumentów?

Ale jeśli się z tego wycofują, to dobrze, chwali im się, że słuchają społeczeństwa. Tylko że nie patrzyłabym na to tak optymistycznie. PiS chyba już za kadencji PO składało podobny projekt, ale nie mieli wtedy większości. Być może ta inicjatywa obywatelska nie przejdzie, ale zawsze mogą napisać coś swojego.

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: