Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
|
Mam problem...
|
|
Alette |
Dodany dnia 25.08.2017 21:03
|
![]() Pochwa³y: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Masz jakie¶ w±tpliwo¶ci zwi±zane z pisaniem ff? Nie potrafisz poprawnie zapisaæ dialogu, wpad³a¶ w piek³o postaci idealnych, nie potrafisz siê zmotywowaæ do pisania? Napisz tutaj! Jest to w±tek wspomagaj±cy i motywuj±cy, nie obowi±zuj± tutaj zasady co do minimum d³ugo¶ci posta, wiêc mo¿na na spokojnie klepaæ jeden temat ile wlezie. Czujcie siê swobodnie! Podkre¶lam jedynie, ¿e nie jest to temat na: *poszukiwanie bety - mamy do tego osobny w±tek, wobec tego tutaj proszê siê nie og³aszac *reklamowanie swoich/nie swoich prac, bo na to te¿ jest osobny temat *dyskusje ¶wiatopogl±dowe - na to te¿ s± osobne w±tki (a je¶li nie ma, to napisz do admina od forum i ju¿ bêdzie ;p). To nie oznacza oczywi¶cie, ¿e nie mo¿ecie porozmawiaæ np. o kanonie a propos czyjej¶ pracy. Mo¿ecie, ale bez prowadzenie nie koñcz±cego siê sporu, bo tu nie o to chodzi ; )) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
CoSieDzieje |
Dodany dnia 26.08.2017 22:01
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 1033 Dom: HufflepuffPunkty: 30039 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 20.08.17 |
Mam k³opot. Moklje pisanie ficka stanê³o w miejscu. Stajê przed dylematem, czy magik mo¿e: - pracowaæ w brytyjskiej ambasadzie, - mieæ telefon. Poza tym czy wprowadzenie postaci przez rozmowê telefoniczn± ujdzie, czy jest za ma³o magiczne. Plus zmotywujcie mnie jako¶, bo pomys³ mam, ale brak mi jakiego¶ zapa³u. |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 26.08.2017 22:04
|
![]() Pochwa³y: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Alette zawsze na stanowisku! Czy masz na my¶li magika czy czarodzieja? Chodzi mi o to, czy jest to typowa postaæ ze ¶wiata magii czy mo¿e kto¶ bardziej z twojej g³owy. Moim zdaniem nie ma ¿adnego problemu, ¿eby czarodziej pracowa³ w ambasadzie czy rozmawia³ przez telefon JE¦LI porz±dnie to uzasadnisz. Np. ¿e kto¶ chce nawi±zaæ kontakt bez ¶ladu magii albo uznawa³ urz±dzenia mugoli za po¿yteczne. Je¶li chcesz unikn±æ telefonu, mo¿e to byæ rozmowa przez dwukierunkowe lusterko ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 26.08.2017 22:06
|
![]() Pochwa³y: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.07.07 |
Mo¿e. To Twoja praca, wiêc mo¿na wszystko. Poza tym spójrz na to z perspektywy ca³ej pracy; je¿eli masz magiczne t³o, magia pojawia siê w innych w±tkach, w innych aspektach pracy, to wrzucenie kilku niemagiczno¶ci jest okej. Poza tym, Artur Weasley te¿ przejawia³ wielkie zainteresowanie mugolskimi przedmiotami, wiêc to siê nie gryzie. No i warto pamiêtaæ o czarodziejach, którzy siê urodzili w mugolskich rodzinach - oni przecie¿ siê tym wszystkim potrafili pos³ugiwaæ.
A zapa³ to trzeba w sobie wypracowaæ. Postaw sobie cel, ¿e chcesz pisaæ tyle i tyle tekstu dziennie i pisz. Zmuszaj siê, nie czekaj na wenê, bo wena przychodzi bardzo rzadko i zostaje bardzo krótko. Po prostu trzeba pisaæ, pisaæ i jeszcze raz pisaæ. A jak nic nie wychodzi, to spróbuj co¶ przeczytaæ, czasem po czytaniu ksi±¿ek nabiera siê ochoty do pisania. |
|
|
|
CoSieDzieje |
Dodany dnia 26.08.2017 22:11
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 1033 Dom: HufflepuffPunkty: 30039 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 20.08.17 |
To jest czarodziej. I ma mugolsk± dziewczynê. W sensie on my¶li, ¿e ona jest mugolem. I niezbyt siê spieszy, by jej powiedzieæ, ¿e jest czarodziejem. To jest typowa postaæ z mojej g³owy, której ¿yciowym celem jest, choæ tego nie bêdê mówiæ. I czy rozpoczêcie serii go¶ciem z zakrwawionymi rêkoma, który wchodzi do obory to dobry pomys³? |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 26.08.2017 22:19
|
No to skoro ma kontakt z mugolami to nie ma problemu, ¿eby u¿ywa³ mugolskich przedmiotów Co do r±k to ci nie powiem, bo to zale¿y co one wnosz± do fabu³y. Mog± intrygowaæ, ale zale¿y jak to napiszesz ;p ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
CoSieDzieje |
Dodany dnia 29.08.2017 17:55
|
I znowu ja. Nasz³a mnie wena i pytanie. Czy drabble mo¿e byæ w ca³o¶ci dialogiem? |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 29.08.2017 18:16
|
Moim zdaniem mo¿e, bo ograniczeniem dla drabble jest jedynie liczba s³ów a nie forma. Tylko uwa¿aj, bo ten zabieg "same dialogi" jest dosyæ popularny, ale ma³o komu to dobrze wychodzi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Shanti Black |
Dodany dnia 29.08.2017 18:35
|
![]() Pochwa³y: 29 Postów: 3240 Dom: GryffindorPunkty: 44242 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 20.07.14 |
Ja mam problem, bo mam kilka pomys³ów na jakie¶ miniaturki, na poezjê, ale mam jak±¶ blokadê, nie potrafiê nic napisaæ, wszystko kasujê po trzech zdaniach. Ma kto¶ jaki¶ pomys³, jak siê zmotywowaæ? ![]() ![]() W Hogwarcie Cynthia Lynwood. Nikt wa¿ny, ale lubi przypa³y, prefekt Hogwartu. Na stronie: - prefekt Gryffindoru (14 edycja; 27.07.2015 - 11.11.2015) - przewodnicz±ca Karczmy pod Parchatym Trollem (31.08.2015 - 21.11.2015) - Redaktor Naczelna Proroka Niecodziennego (Wydanie 4 - Halloween), (Wydanie 5 - Nowy Rok, (Wydanie 15 Walentynki), (Wydanie 16 (Huncwoci)) - Prefekt Hogwartu (27.08.2017-) ![]() Bo mogê ![]() ![]() Sim Shanti w wykonaniu EmilyWright ![]() ![]() Magiczna siódemka ![]() Magiczna siódemka part II ![]() Ciekawa liczba punkcików ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 29.08.2017 18:40
|
Ogólnie nie ma chyba dobrego rozwi±zania, ale ja mam dwa swoje w³asne i jedno stosujê do tekstów, które sobie piszê ot tak a drugie jak mi bardziej zale¿y. Pierwszy to - po prostu pisz. Nie kasuj, nie zmieniaj. Pisz i pisz i pisz, a¿ w koñcu wejdziesz na dobry tor. Potem, jak ju¿ napiszesz chocia¿ kilka stron, to sobie tekst naprostujesz, zmienisz, poprawisz i mo¿e nawet zaczniesz pisaæ o czym¶ totalnie innym. To jest dosyæ ³atwa metoda, ale jej wad± jest to, ¿e nie mo¿esz publikowaæ tekstu w czê¶ciach (przynajmniej nie dopóki nie napiszesz ca³o¶ci), bo jak nagle ci siê odmieni, to pierwsza czê¶ci mo¿e nie mieæ sensu. Drugi to spisanie planu na kartce. Zastanów siê, o czym chcesz napisaæ, co przekazaæ. Pomy¶l sobie o tym przy dobrej muzyce, odtwórz film w g³owie. Potem napisanie tego to bêdzie problem bardziej techniczny, ale ju¿ nie bêdziesz mog³a siê usprawiedliwiæ, ¿e nie masz weny ;p No i najbardziej motywuj± czytelnicy. Znajd¼ sobie jaki¶ i wtedy poczujesz wiêcej mocy ;p ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 29.08.2017 19:44
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Ja mam trzy zasadnicze problemy. Pierwszy jest taki, ¿e kompletnie nie potrafiê pisaæ dialogów. Opisy (najbardziej snów) wychodz± mi ca³kiem nie¼le, ale kiedy przychodzi do dialogów, zaczyna siê piek³o. Zawsze wychodz± mi one potwornie sztywne i nienaturalne, najczê¶ciej wi±¿e siê to po prostu z brakiem pomys³u. Zdecydowanie wolê co¶ opowiadaæ, a nie pisaæ o tym co kto powiedzia³. Pisa³em kiedy¶ króciutkie opowiadania, bez dialogów, i mam wra¿enie ¿e wychodzi³y mi one o wiele lepiej. Drugim problemem s± powtórzenia. Serio, ja choæbym czyta³ jaki¶ tekst dziesiêæ razy, to je¶li dostrzegê jakie¶ s³owo powtórzone kilka razy, to jest ju¿ cud. W ogóle ich nie wy³apujê i nawet powiem wiêcej- one mi ani trochê nie przeszkadzaj±. Staram siê z nimi walczyæ, robiê co mogê, ale nie wychodzi... Trzeci problem to d³ugo¶æ. Jako¶ tak ju¿ sobie zakodowa³em w g³owie schemat "jeden w±tek=jeden rozdzia³" i zawsze w momencie kiedy co¶ ciekawego zaczyna siê dziaæ, muszê urwaæ. Dodaj±c teksty na HPnecie na ogó³ robiê tak, ¿e w³±czam podgl±d tekstu i je¶li nie da siê go przeczytaæ bez zjechania na dó³, to ju¿ uznajê d³ugo¶æ za odpowiedni±, ale nie wszyscy siê ze mn± zgadzaj± Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A je¶li chcecie zdobyæ Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie ceni± sobie fortele. Posycz sobie, ma³a ¿mijko Wij siê, ¿mijko, wij B±d¼ milutka dla Gordiana Bo ciê przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 30.08.2017 00:18
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
Dobra. To zacznê od problemów Gordiana, a potem moje. 1 problem. Ksi±¿ki. Oto jest odpowied¼. Jak bêdziesz du¿o czytaæ ksi±¿ek z dialogami, nauczysz siê je po jakim¶ czasie samemu pisaæ. Polecam te¿ wyobraziæ sobie t± scenê jak mówi± i przelaæ to na papier (w sensie napisaæ na klawiaturze, wiesz o co chodzi). Ja tak na przyk³ad robiê. Pisz±c, wyobra¿am sobie to co piszê, i dialogi naprawdê wtedy wychodz± lepiej;p Postaraj siê te¿ wczuæ w postaæ i zadaæ pytanie. "Co ja bym mu odpowiedzia³ na jego miejscu?" Oczywi¶cie mo¿esz te¿ ich unikaæ, ale to raczej nie pomo¿e. Na koniec zacytujê Flitwicka. " - Æwiczyæ, æwiczyæ!" 2 problem. No to faktycznie kiepsko ![]() Najlepiej popatrzeæ na napisany tekst po jakim¶ czasie (np 30 minutach). Wtefy ³atwiej siê b³êdy wy³apuje. Te¿ tak mam czasem i to pomaga. Mo¿esz te¿ poprosiæ Bad by na to zerknê³a, ona wy³apuje powtórzenia nawet najmniejsze ![]() 3 problem. Witaj bracie ![]() Mam DOK£ADNIE tak samo. Czepiaj± siê d³ugo¶ci i w±tków, a ja naprawdê nie umiem inaczej ![]() Jeden w±tek na rozdzia³/dwa to te¿ mój schemat i po prostu tak mam. Staram siê po prostu pocz±tek nastêpnego rozdzia³u daæ do poprzedniego, i zobaczymy co z tego wyniknie. Mo¿e te¿ to wypróbujesz? To teraz maine probleme. 1 problem = 3 problem Gordiana. 2 problem. Ja wiem, ¿e to g³upie, ale zaczê³am moj± 1 seriê tak, ¿e czytelnicy spodziewaj± siê czego¶ w³a¶nie takiego w nastêpnych rozdzia³ach, a to by siê trochê mija³o z moim pomys³em. Planujê taki... Eeee.. "Inny" rozdzia³ i raczej bardzo siê ró¿ni od poprzednich, i mam w g³owie takie co¶, co pyta "a co na to czytelnicy? Raczej siê nie spodoba.." A ja nie chcê tego zmieniaæ, bo to wa¿ny rozdzia³, ale te¿ nie chcê zbyt zmieniaæ tego co siê spodoba³o ludziom. Mieli¶cie tak kiedy¶? ¯e bali¶cie siê zmiany, b±d¼ reakcji czytelników? Jak sobie z tym poradzili¶cie? Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± ![]() Wprowadzi³am emotkê " " zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczo¶æ Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiñski Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y. Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³. Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie ![]() Artyku³y: Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie. Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê W tym te¿ ;pA tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza ~ Bad wolf Witaj ksiê¿niczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorê przyk³ad z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe ~ Bad wolfJeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± ~ Angelina JohnsonUwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie mia³am) ![]() Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar ~ gordian119S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle ~ BumSzakalakaJeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æ ![]() - Uwielbiam Ciê - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu ¶mieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dziêki, ulka ![]() - Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest ³atwa do wo³ania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 30.08.2017 08:33
|
Je¶li chodzi o problem z dialogami, to bardzo ³adnie to podsumowa³a roza. Ja dodam jeszcze co¶ - nie dostosowuj bohaterów do fabu³y. Nie zastanawiaj siê, gdzie ciê zaprowadzi ta rozmowa, pozwól jej naturalnie p³yn±æ. Zastanów siê, jak ty by¶ zareagowa³, a potem jak osoba z tak± a nie inn± osobowo¶ci±. A æwiczenia, to moim zdaniem s± tylko dwa. Jedno to nauczyæ siê s³uchaæ, g³ównie ludzi wokó³ nas. A druga to czytaæ. Akurat je¶li chodzi o dialogi to moim zdaniem nie da siê tego wypracowaæ samym pisaniem. Na powtórzenia nie ma rady poza dok³adnym przeczytaniem tekstu. I zwiêkszaniem swojego zasobu s³ów ;p Moim zdaniem oczywi¶cie. A teraz o d³ugo¶ci Powiem wam, ¿e ja akurat tego totalnie nie rozumiem, bo jak chcecie zmie¶ciæ jeden w±tek w takich mikrusach? Chyba ¿e w±tkiem jest zjedzenie obiadu i pokrojenie kapusty. Z punktu widzenia czytelnika (ale takiego szczerego, co czyta, bo lubi) krótkie rozdzia³y tylko psuj± odbiór tekstu. Samo wczucie siê w klimat zajmuje sporo czasu, a tutaj okazuje siê, ¿e ju¿ koniec. Wyobra¼cie sobie jaki¶ fajny film, który lubicie i teraz niech kto¶ wam go puszcza co jaki¶ czas po 10 minut ;p Albo we¼cie Harry'ego i czytajcie po 2 strony co tydzieñ ![]() Mo¿e nie dzielcie wcale na rozdzia³y, tylko napiszcie sobie jakie¶ zaplecze tekstu (nie wiem jak d³ugie s± wasze ff, ale ja chocia¿by je¶li mam ficka do max 40-50 stron, to nie dodajê, dopóki nie napiszê ca³o¶ci) i dopiero potem dzielcie. Ale oczywi¶cie to wasza praca, wiêc d³ugo¶ciowo piszcie tak, jak wam wygodnie. Tylko tyle, ¿e zak³ócacie czytanie, ale jak kto¶ nadrabia rozdzia³y, to potem mu obojêtnie, czy rozdzia³ ma 3 czy 10 stron. Roza, co do twoich zmartwieñ, to w ogóle siê nie przejmuj. Nie mo¿esz dostosowaæ ff do oczekiwañ. Nie zastanawiaj siê te¿ nad tym, czy jakie¶ rozwi±zanie siê spodoba. Po prostu pisz, jak uwa¿asz. A jak kto¶ skrytykuje, to wyci±gniesz sobie z tego naukê na przysz³o¶æ. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 30.08.2017 14:15
|
![]() Pochwa³y: 23 Postów: 8024 Dom: SlytherinPunkty: 32803 Ranga: Komentuj FF, to siê u¶miechnê Data rejestracji: 13.05.07 |
Ja mam trzy zasadnicze problemy. Pierwszy jest taki, ¿e kompletnie nie potrafiê pisaæ dialogów. Opisy (najbardziej snów) wychodz± mi ca³kiem nie¼le, ale kiedy przychodzi do dialogów, zaczyna siê piek³o. Zawsze wychodz± mi one potwornie sztywne i nienaturalne, najczê¶ciej wi±¿e siê to po prostu z brakiem pomys³u. Zdecydowanie wolê co¶ opowiadaæ, a nie pisaæ o tym co kto powiedzia³. Pisa³em kiedy¶ króciutkie opowiadania, bez dialogów, i mam wra¿enie ¿e wychodzi³y mi one o wiele lepiej. Drugim problemem s± powtórzenia. Serio, ja choæbym czyta³ jaki¶ tekst dziesiêæ razy, to je¶li dostrzegê jakie¶ s³owo powtórzone kilka razy, to jest ju¿ cud. W ogóle ich nie wy³apujê i nawet powiem wiêcej- one mi ani trochê nie przeszkadzaj±. Staram siê z nimi walczyæ, robiê co mogê, ale nie wychodzi... Trzeci problem to d³ugo¶æ. Jako¶ tak ju¿ sobie zakodowa³em w g³owie schemat "jeden w±tek=jeden rozdzia³" i zawsze w momencie kiedy co¶ ciekawego zaczyna siê dziaæ, muszê urwaæ. Dodaj±c teksty na HPnecie na ogó³ robiê tak, ¿e w³±czam podgl±d tekstu i je¶li nie da siê go przeczytaæ bez zjechania na dó³, to ju¿ uznajê d³ugo¶æ za odpowiedni±, ale nie wszyscy siê ze mn± zgadzaj± Je¿eli chodzi o pierwszy problem, to wydaje mi siê, ¿e po prostu musisz bardziej wczuwaæ siê w swoich bohaterów. Ty ich tworzysz i dajesz im literackie ¿ycie, wiêc oni na pewno musz± z kim¶ rozmawiaæ. Chyba ¿e stworzysz niemowê albo odludka. Ogólnie jednak to jest postaæ i postacie czasem otworz± buziê i powiedz± chocia¿ jedno zdanie. Umo¿liwiaj im to. Moim zdaniem poza czytaniem rzecz jasna ksi±¿ek, powiniene¶ te¿ po prostu te dialogi klepaæ i klepaæ. Raz nie wyjdzie, drugi raz bêdzie sztywno, ale w koñcu siê nauczysz, i tyle. Tylko serio, wczuj siê w swoj± postaæ. Je¿eli tworzysz typowego glinê, to niech on mówi jak typowy glina. Je¶li arystokratê, to niech on bêdzie ± i ê. Je¿eli tworzysz jaki¶ bardziej skomplikowany charakter, to sobie nawet go rozpisz, a potem siê zastanów - co by powiedzia³a taka osoba, gdybym j± spotka³ realnie? Czego móg³bym siê po niej spodziewaæ? Drugi problem. Mnie powtórzenia strasznie przeszkadzaj±. Mam wtedy wra¿enie, ¿e autor ma po prostu ma³y zasób s³ów. Naprawdê da siê ich nie widzieæ? ;D Je¿eli jednak ich nie widzisz, to zostaje Ci beta. Albo czytanie na g³os, wtedy ³atwiej wy³apywaæ takie b³êdy. Trzeci problem. Ja siê zawsze czepiam tych krótkich rozdzia³ów Jednak nie rozumiem dlaczego jest tak ciê¿ko napisaæ trzy gwiazdki albo zrobiæ dwa entery i przej¶æ bohaterem z przedzia³u poci±gu na ucztê powitaln± w Wielkiej Sali. Rozumiem, ¿e nie ka¿dy potrafi robiæ p³ynne przej¶cia miêdzy miejscami akcji, ale po pierwsze - to po prostu trzeba æwiczyæ, a nie mówiæ "ja nie potrafiê i koniec", a po drugie rzeczywi¶cie mo¿na zacz±æ nowy akapit, zamiast zamykaæ rozdzia³ na rozmowie w przedziale poci±gu. Musisz po prostu trochê odwa¿niej podchodziæ do pisania. Je¿eli chcesz siê rozwijaæ - a na pewno chcesz!, to próbuj, kombinuj i testuj ;D Pamiêtaj chemiku m³ody, komentuj ficki lub zmieñ siê w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoli³em aby szko³a przeszkadza³a mi w edukacji. Zawsze mia³am szczê¶cie. I znów bêdê je mieæ. Krew na twoich rêkach, Falka, Krew na twej sukience P³oñ, p³oñ, Falka, za twe zbrodnie Sp³oñ i skonaj w mêce! Trochê wstyd, ale có¿, zas³u¿y³am ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Talia Filtch |
Dodany dnia 31.08.2017 19:55
|
![]() Postów: 53 Dom: GryffindorPunkty: 1951 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 03.07.17 |
gordian: Równie¿ wolê pisaæ same opisy bez dialogów, a pani w szkole wymaga na odwrót, wiêc znam ten ból :/ Ja znalaz³am takie wyj¶cie z tej¿e niemal patowej sytuacji. Wplatam wypowiedzi w taki sposób, by by³y kontynuacj± opisu lub rozpoczyna³y nowy w±tek. Mo¿esz w dialogach zawrzeæ same opisy, tak, jakby¶ pisa³ jako narrator; tak zrobi³a Terakowska na przyk³ad w "Córce Czarownic". Dialogów prawie nie zauwa¿asz, bo s± czê¶ci± historii, nie ma w nich nic ze sztuczno¶ci. Chcia³am napisaæ o wyobra¿eniu sobie tej sytuacji i opisaniu jej na pocz±tek, jednak teraz widzê, ¿e o tym wspomnia³a ju¿ Roza, zreszt± s³usznie Nie bój siê próbowaæ, urozmaicaj synonimami, a skoro lubisz opowiadaæ, potraktuj wypowiedzi jako dalszy fragment s³ów narratora, tylko w formie rozmowy. Æwiczenie czyni mistrza W kwestii powtórzeñ równie¿ powiem: czytaj jeszcze wiêcej. Czytaj±c, bezwiednie przyswajasz ró¿norodne s³ownictwo. I pó¼niej nie wiesz ju¿, kiedy zaczynasz przelewaæ zamienniki na papier. Przy sprawdzaniu za¶ czytaj sobie na g³os lub popro¶ inn± osobê o przeczytanie. Inna perspektywa zmienia sposób my¶lenia. £atwiej wy³apuje siê b³êdy, kiedy jest siê wid¿em, s³uchaczem i mo¿na siê skupiæ wy³±cznie na jednym problemie. Nie wiem, co jeszcze napisaæ, gdy¿ sama ju¿ nie mam tego problemu i piszê praktycznie bez powtórzeñ, ale to wynik praktyki i czytania. Powodzenia wiêc ![]() D³ugo¶ci± siê nie przejmuj!!! Nie wolno zatrzymywaæ natchnienia, bo nie wiadomo, kiedy i czy jeszcze przyjdzie Liczy siê g³ównie tre¶æ, jako¶æ i przes³anie, a czy jest to krótki czy te¿ d³u¿szy utwór, to k³opot drugoplanowy. Mo¿na napisaæ rozwlek³± i nudn± knigê "na jedno kopyto" i stustronicow± ksi±¿eczkê o niezwyk³ych emocjach i wzruszaj±cych momentach lub odwrotnie. Pisz, pisz, pisz, zapomnij o nawykach. S³uchaj serca! roza: Ja dawno pogodzi³am siê z tym, ¿e ludzie czêsto nie doceniaj± i lubi± narzekaæ Je¿eli czujesz, ¿e piszesz pod wp³ywem weny, nie my¶l o tym, co powie czytelnik. Opowiadanie mo¿e przez to straciæ ca³y czar... Lepiej napisaæ co¶ od siebie, nie pod publikê, ale tak, by kto¶ znaj±cy siê na fachu powiedzia³: to jest genialne. Po co pisaæ dla mas? Napiszê to, co gordianowi: s³uchaj serca i pisz, pisz, pisz. Próbuj i ryzykuj! Je¶li oka¿e siê to b³êdem, to nic, bo cz³owiek w³a¶nie na b³êdach siê uczy. Mo¿e to ma³o motywuj±ce, ale wiele razy siê sparzy³am, gdy napisa³am szczerze to, co my¶lê i niezbyt siê to podoba³o. Jednak kilka razy spotka³am siê z uznaniem i aprobat±. Czekam na Twoj± pracê!!! Nie zmieniaj niczego z tego powodu, bo liczy siê Twoje zdanie. Niech narzekaj±cy sami co¶ napisz± Pozdrawiam!
Witam wszystkich HPNetowców! Na Pottermore jestem równie¿ Gryfonk± Drugi dom to PukwudgieRó¿d¿ka: orzech, w³ókno smoczego serca, 14 1/4 cala, niezwykle giêtka Mój patronus to lis My¶lê, ¿e lepiej bym pasowa³a do Gryffinclaw'u lub Ravendor'u - Uwielbiam zespó³ Walk off the Earth - Gram na dwóch instrumentach: skrzypce i fortepian od siedmiu lat - Mam dwa koty - W wieku piêciu lat zaczê³am czytaæ i dalej podtrzymujê tê pasjê ![]() - Uczê siê, ³±cznie z polskim, trzech jêzyków - Kocham pisaæ wiersze - Mogê s³uchaæ i tworzyæ muzykê powa¿n± na okr±g³o - Lubiê je¼dziæ na rowerze - Mój ulubiony kolor to czerwony - UWIELBIAM "HARRY'EGO POTTERA" Nie mam du¿o czasu na pisanie w Hogwarcie, jednak czasem jestem Moja postaæ to Talia Alexandra Kavakos, której towarzyszy kotka Lumos Tergeo. Lubiê mroczn± atmosferê i akcjê w postach, jednak ceniê te¿ barwne opisy Pozwolê wkleiæ sobie tutaj dwa z moich wierszy spoza HPNeta ![]() Carpe diem Szed³ raz cz³owiek le¶n± drog± W swym nieszczê¶ciu by³ samotny Szed³ z wolna noga za nog± S³oñce ¶wieci, on markotny Szumi± li¶cie mówi las Kto narzeka traci czas My¶li o tym co siê sta³o Serce ¿al ¶ciska g³êboki My¶li dobre co¶ rozwia³o Ciê¿ko ju¿ jest stawiaæ kroki Szumi± li¶cie mówi las Kto narzeka traci czas Mrok poch³ania wci±¿ cz³owieka Ten nie walczy z ow± si³± Jednak czemu moc ta zwleka Czy¿by by³a jemu mi³±? Szumi± li¶cie mówi las Kto narzeka traci czas Nagle spada li¶æ na g³owê Cz³owiek go lustruje wzrokiem Piêkna zieleñ, s³yszy sowê Trochê ¿wawszym idzie krokiem Szumi± li¶cie mówi las Kto narzeka traci czas Drzewa pn± siê ku niebiosom Dla wiewiórek autostrady Trawa skropiona jest ros± Czy¿ to koñ tu biegnie ¶niady? Szumi± li¶cie mówi las Kto narzeka traci czas Ma³y u¶miech zab³±kany Pewniej ju¿ siê cz³owiek czuje Las to ¶wiat zaczarowany Nikt w nim siebie nie zmarnuje Szumi± li¶cie mówi las Kto narzeka traci czas Szed³ raz cz³owiek le¶n± drog± Nie by³ d³u¿ej ju¿ samotny Szed³ rado¶nie tu¿ nad wod± D³ug u lasu mia³ stokrotny Szumi± li¶cie mówi las Kto narzeka traci czas "Mistrz podstêpu Oraz psot Proszê Pañstwa" - Oto kot Chytry, cichy, niebezpieczny Z gracj± mami umiejêtnie Przedmiot kultu to odwieczny Przytulany wci±¿ namiêtnie Kto raz w oczy spojrzy kotu Ten siê niewolnikiem stanie Jego woli i k³opotów Wspólne wliczaj±c ¶niadanie Och, przypomnij sobie moment Gdy z lodówki co¶ wyjmujesz Kota nie ma, wiêc ¶wiêtujesz Lecz ¿a³osny s³ychaæ lament... Siedzi ten wyrzut sumienia Tu¿ przy drzwiach od Twej lodówki "Gdyby zaprzesta³ miauczenia Nie wykrêca³ tak swej g³ówki" Có¿ tu pocz±æ, gdy w pu³apkê Ma³y drañ jak z nut Ciê z³apa³ Smêtnie ¶ci±gasz z nogi ³apkê Kota, by ten ju¿ nie drapa³ Jak nie zacznie ¶piewaæ solo Jak nie miauknie w g³osów sze¶æ Za s±siadów zgodn± wol± Poddasz mu siê i dasz je¶æ Degradacja, kot tu szefem Kto zaprzeczy kociej woli Tego W³adca zrêcznym blefem Tu w chwil parê uspokoi Patrzysz wzrokiem przenikliwym Jak kot zjada Tw± kolacjê Z wielkim u¶miechem z³o¶liwym Pyta w ciszy "Kto miau racjê"? Milczysz, choæ gniew w Tobie wzbiera Z losem musisz siê pogodziæ Tylko g³upi z Nim siê spiera Po co d³u¿ej siebie zwodziæ? Kot- zwyciêzca je powoli Ka¿d± chwil± siê napawa Drapie dywan "swój" dowoli "To prawdziwa jest zabawa" I poczujesz wnet zdziwienie Gdy ten pod³y egoista Ugasiwszy swe pragnienie Talerz wyli¿e do czysta "Ot, ³akomczuch" my¶lisz sobie Kot na tym nie poprzestaje K³adzie przednie ³apki obie Cicho na Twoim kolanie Ju¿ zniknê³y gniewu grzmoty Mruczy diabe³ w ciele kota A przywilej to jest z³oty Mrucz±c kot otwiera wrota Do umys³u i do serca Mruk- niezgody to morderca Kropla wody zapomnienia Gasi wnet wszystkich pragnienia Na ból g³owy- ibuprofen Kupisz w stu ró¿nych aptekach Kota znajdziesz tu¿ przy sofie Lek ten celebryt± w lekach Ból uleczy w oka mgnieniu Czy fizyczny, czy duchowy Drzemi±c na Twoim ramieniu Na kuracjê jest gotowy -Jaki lek, jaka kuracja? Kot nie jest antybiotykiem Nie, to ju¿ istna wariacja Kto tak twierdzi, heretykiem Przyjdzie kiedy¶ On do Ciebie Znowu, wietrz±c w tym pu³apkê My¶lisz: "Dba tylko o siebie" Ten Ci jednak poda ³apkê I zamruczy, u¶pi Ciebie Wszystkie ¿ale Twe ukoi Kto z nas bêd±c w kocim niebie Wci±¿ siê kota swego boi? Mi³ego dnia, nocy, czy czego¶ innego Mam nadziejê, ¿e wiersze przypad³y do gustu ![]() Nieoficjalny Tytu³ Pó³finalistki IV Turnieju Fan fiction 29.08.2017 r. 1777 pkt. na koncie ![]() |
|
|
|
Shanti Black |
Dodany dnia 01.10.2017 19:17
|
![]() Pochwa³y: 29 Postów: 3240 Dom: GryffindorPunkty: 44242 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 20.07.14 |
Mam problem, poniewa¿ próbowa³am co¶ napisaæ i napisa³am kilka zdañ, ale wydaje mi siê, ¿e to dno i nie mam ochoty tego kontynuowaæ. Jednocze¶nie mam jak±¶ niemoc, bo mam kilka pomys³ów, a zero ochoty, ¿eby to napisaæ :< pomocy ![]() ![]() W Hogwarcie Cynthia Lynwood. Nikt wa¿ny, ale lubi przypa³y, prefekt Hogwartu. Na stronie: - prefekt Gryffindoru (14 edycja; 27.07.2015 - 11.11.2015) - przewodnicz±ca Karczmy pod Parchatym Trollem (31.08.2015 - 21.11.2015) - Redaktor Naczelna Proroka Niecodziennego (Wydanie 4 - Halloween), (Wydanie 5 - Nowy Rok, (Wydanie 15 Walentynki), (Wydanie 16 (Huncwoci)) - Prefekt Hogwartu (27.08.2017-) ![]() Bo mogê ![]() ![]() Sim Shanti w wykonaniu EmilyWright ![]() ![]() Magiczna siódemka ![]() Magiczna siódemka part II ![]() Ciekawa liczba punkcików ![]() ![]() |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 01.10.2017 19:23
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
Jak masz pomys³y na akcjê, to najpierw napisz jakie¶ zwyk³e, nawet padziewne rozpoczêcie, albo w ogóle je sobie daruj. Pisz to, na co masz pomys³, a ten pocz±tek po prostu potem zmieñ, bo jak siê rozkrêcisz to na pewno Ci co¶ do g³owy wpadnie. To samo jak nie masz ochoty. Po prostu zacznij i siê rozkrêcaj. Dziêki za wszystkie rady ![]() W³a¶nie zrobi³am tak, ¿e na upartego napisa³am to co chcia³am, i po prostu dodam drugi w±tek, który i tak mia³ byæ, przez co w sumie nikt siê nie bêdzie czepia³ ¿e w±tek jeden i ogólnie za krótkie ![]() Jeszcze raz dziêki Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± ![]() Wprowadzi³am emotkê " " zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczo¶æ Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiñski Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y. Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³. Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie ![]() Artyku³y: Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie. Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê W tym te¿ ;pA tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza ~ Bad wolf Witaj ksiê¿niczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorê przyk³ad z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe ~ Bad wolfJeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± ~ Angelina JohnsonUwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie mia³am) ![]() Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar ~ gordian119S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle ~ BumSzakalakaJeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æ ![]() - Uwielbiam Ciê - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu ¶mieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dziêki, ulka ![]() - Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest ³atwa do wo³ania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 01.10.2017 19:25
|
Tak jak ju¿ napisa³am wcze¶niej - nie zastanawiaj siê, czy to dno Po prostu pisz dalej. Z czasem wszystko nabierze kszta³tu i sensu, no i bêdziesz mia³a ju¿ co¶, na czym bêdziesz pracowaæ. Ale to je¶li wiesz mniej wiêcej, o czym chcesz pisaæ ![]() Jak totalnie nie wiesz, to mogê tylko zaproponowaæ w³±czenie jakiej¶ super inspiruj±cej muzyki, stan±æ na ¶rodku ciemnego pokoju i s³uchaæ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 14.11.2017 21:13
|
![]() Pochwa³y: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzeda¿y Data rejestracji: 09.04.15 |
Ja mam ten problem, ¿e mam historie wymy¶lon±, ile¶ tam napisa³am (5 stron) i teraz zamiast pisaæ dalej ca³y czas cofam siê do tego co ju¿ mam i poprawiam, dopieszczam po to by za tydzieñ znowu wszystko zmieniæ i poprawiaæ. Nie umiem chyba pisaæ d³u¿szych historii bo te rozdzia³y nie maj± nawet szansy powstaæ Tyle w temacie idê siê poci±æ myd³em w p³ynie ![]() ¦ciana uznania i mi³o¶ci ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie k³am, ¿e go nie znasz Harry'ego Pottera zagra³ niektórych nawet nabra³, ¿e ma oczy koloru zielonego a tak naprawdê s± niebieskiego "Tak jak Ron" - wo³a Ulica dziewczyna piêknego lica. Potteromaniak z niej na schwa³ i nie jest to ¿aden wa³. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie ka¿da Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to s³oñce, czy to deszcz W moich my¶lach on wci±¿ jest My¶lê o nim nieustannie Nawet gdy siê k±piê w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak siê to zaczê³o Lecz gdy serce moje drgnê³o Ca³a by³am zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnê Nawet je¶li spotkam bombê Jest to mi³o¶æ jednostronna Ale ¼le to nie wygl±da Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() ¦ciana chwa³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 14.11.2017 21:44
|
My¶lê, ¿e w pewnym momencie trzeba po prostu przestaæ czytaæ pocz±tek. Ja czasami zerkam na moje opowiadanie i omatkojedyna. Ale grunt, ¿eby w³a¶nie i¶æ do przodu, a na poprawê jeszcze przyjdzie czas. Mo¿e rozpisz sobie plan i po prostu go ci±gnij dalej, a¿ do ostatniego zdania. Potem, jak ju¿ zobaczysz koniec, zajmij siê popraw±. Pamiêtam, ¿e w jakiej¶ lekturze (tytu³u nie napiszê, bo siê pomylê i wstyd) by³ w±tek takiego pisarza, co ca³e ¿ycie tworzy³ pierwsze zdanie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
Strona 1 z 2: 12
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Hufflepuff

Ravenclaw
Gryffindor

gordian119
Slytherin

" zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb 

~ 
~

Jednak nie rozumiem dlaczego jest tak ciê¿ko napisaæ trzy gwiazdki albo zrobiæ dwa entery i przej¶æ bohaterem z przedzia³u poci±gu na ucztê powitaln± w Wielkiej Sali. Rozumiem, ¿e nie ka¿dy potrafi robiæ p³ynne przej¶cia miêdzy miejscami akcji, ale po pierwsze - to po prostu trzeba æwiczyæ, a nie mówiæ "ja nie potrafiê i koniec", a po drugie rzeczywi¶cie mo¿na zacz±æ nowy akapit, zamiast zamykaæ rozdzia³ na rozmowie w przedziale poci±gu. Musisz po prostu trochê odwa¿niej podchodziæ do pisania. Je¿eli chcesz siê rozwijaæ - a na pewno chcesz!, to próbuj, kombinuj i testuj ;D