Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
O śnie ogólnie
|
|
Erudieth |
Dodany dnia 22.11.2017 00:15
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 1317 Dom: GryffindorPunkty: 14924 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 29.12.14 |
Ile godzin dziennie śpicie? Czy staracie się kłaść zawsze o tej samej porze? Macie problemy ze wstawaniem rano, a może z zaśnięciem? A może jakieś wskazówki dla tych, którzy takowe problemy mają? Miejsce na dyskusje ze wszystkim, co związane ze snem, higieną snu, zegarem biologicznym itp. ![]() |
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 22.11.2017 07:27
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
Staram się chodzić spać przed północą. Niestety osobiście mam duże problemy ze snem i niezależnie od tego czy się położę wcześniej, później, zmęczona czy w stanie "jeszcze bym dała radę" to długo nie mogę zasnąć. Miewam też takie okresy (odpukać ostatnio nie aż tak uciążliwe) bezsenności, że przez kilka dni w ogóle nie mogę spać. Ile godzin dziennie? Staram się 6, ale czasem wychodzi 4 a czasem 10 Osobiście mam tak, że nie ważne ile śpię, ważne żebym spała w godzinach 7-9. Wtedy jestem wyspana, a przynajmniej wstaję z poczuciem wyspania, potem bywa różnie w ciągu dnia. Niestety, rano do pracy wstaję o 6.10 więc nie ma szans żebym obudziła się rześka i pełna energii. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 22.11.2017 11:07
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Mam wieczny problem ze wstawaniem rano - codziennie toczę batalię z samą sobą żeby otworzyć oczy i wstać z łóżka. Generalnie, proces wstawania zajmuje mi jakieś 30-40 minut. Ustawiam sobie pierwszy budzik np. o 7:00, drugi o 7:30, bo wiem, że po pierwszym i tak nie wstanę. Muszę się stopniowo wybudzać, żeby później przez cały dzień nie chodzić jak lunatyk . Dodam, że nie ważne ile godzin śpię, to się zawsze kończy tak samo. Mogę natomiast siedzieć do późnych godzin nocnych, generalnie, zaczynam żyć po południu i najbardziej produktywna i kreatywna jestem po 22 . Takie ze mnie nocne zwierzę . "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 22.11.2017 20:17
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Jeżeli w dzień jestem w pracy, to w nocy śpię jak zabita. ogolnie jestem bardzo zestresowanym człowiekiem, ale staram się to pokonywać, bo inaczej nigdy bym nie zasnęła. Ale... Chciałam powiedzieć, że wczoraj śniła mi się taka jedna babka z pracy, której nienawidzę - Edzia. Jezu, najgorszy koszmar ostatnich dni. Nie dośc, że w pracy mnie nawiedza to jeszcze w snach. Aha, mam ten przywilej, że codziennie coś mi sie śni ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
Klaudia Lind |
Dodany dnia 22.11.2017 21:10
|
![]() Pochwały: 13 Postów: 1044 Dom: HufflepuffPunkty: 34220 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 31.01.17 |
Po pierwsze kocham spać. O ile nie męczą mnie jakieś przemyślenia, to zasypiam jak dziecko, w każdej pozycji i jak tylko się położę. Śpię średnio 6-7 godzin i to jest dla mnie najlepszy czas. Powiem szczerze, że uwielbiam moment zasypiania, więc specjalnie nastawiam budzik kilkadziesiąt minut wcześniej by jeszcze sobie zasnąć Uwielbiam 10 minutowe drzemki, bo tyle rzeczy przez ten czas mi się śni ![]() ![]() ![]() O tym zawsze pogadam ![]() *rysowanie*książki*anime*wiedza ezoteryczna*Saga o Ludziach Lodu Znajdziesz mnie na: blogu:https://sagaoludz...gspot.com/ instagramie:http://www.pictam...5597626476 mrauuuu Ulubione anime - Noragami![]() Ulubione filmy - seria Jurrasic ![]() [color=#ffff00]Ukochane bajki ![]() ![]() Dzięki za odwiedziny ^^[/color] |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 22.11.2017 21:39
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Ach, sen.. chyba jeden z naszych ulubionych (i jednocześnie najsmutniejszych) tematów ![]() Ja w przeszłosci miałam ogromne problemy z zasypianiem, ale odkąd pracuję, znacznie łatwiej mi zasnąć. Niestety potrzebuję wręcz klinicznych warunków do spania... Jestem przyzwyczajona do ciszy i przestrzeni. I o ile jakieś odległe odgłosy miasta mi nie przeszkadzają, o tyle nie mogę zdzierżyć dwóch rzeczy: tykającego zegara i ludzkiego oddechu. Ja po prostu NIE ZNOSZĘ spać z kimś ;d Co tworzy spory problem, odkąd zamieszkałam z chłopakiem, bo on niestety głośno oddycha i muszę ratować się stoperami, czasami staram się zasnąć przed nim albo po prostu przenoszę się do innego pokoju. Jak wygooglacie sobie hasło "mizofonia", to to właśnie ja. Mam nadwrażliwość na ludzkie odgłosy i np. taki oddech (zwłaszcza nieregularny) chorobliwie mnie deprymuje. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 22.11.2017 21:42
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
o tyle nie mogę zdzierżyć dwóch rzeczy: tykającego zegara MERLINIE DOKŁADNIE. NIENAWIDZĘ tykającego zegara w nocy. O ile wciągu dnia mi jakoś to nie przeszkadza o tyle w nocy NIE MA SZANS bym przy takimi "tik tak tik tak...tik tak" zasnęła. Jak raz spałam u dziadków i mieli w pokoju, w którym nocowałam 3 (!!!) tykające zegary to musiałam w końcu wstać, wynieść je na drugi koniec domu (bo za drzwiami na korytarzu nadal je słyszałam) i dopiero wtedy zasnęłam. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 22.11.2017 21:49
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Kath, jak nocowałam u koleżanki, która w pokoju miala tykający zegarek, to wstałam, owinęłam go w bluzkę, schowałam do plecaka,a plecak do szafy ![]() A pamiętacie swoje sny? Ja muszę przyznać,że zazwyczaj dokłandnie wiem,co mi się śniło i najczęściej są to bardzo abstrakcyjne, barwne i żywe historie. Koszmary miewam rzadko, aczkolwiek jak już mam,to zawsze te same... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 22.11.2017 21:51
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Ja też uwielbiam sen, ale w moim przypadku trwa on bardzo długo. Jeśli nie śpię 8 godzin to jestem nie do życia, naprawdę. Fakt, że ja zasypiam bardzo bardzo długo, czasami i 3 godziny (wiecie, kładę się o 22, a o pierwszej wciąż gapię się w sufit). Może też dlatego, ze sen nie służy mi tylko do spania, ale to jest taka chwila dla mnie, kiedy nikt mnie nie męczy (bo każdy myśli, że śpię haha) i mogę sobie w spokoju przemyśleć to, co zrobiłam, czego nie zrobiłam, co jutro zrobię, a co bym zrobiła gdybym była piękna i bogata haha. A czasami to po prostu wymyślam sobie jakąś historię, odtwarzam sobie w głowie jak film i czasami chlipię haha. No i chyba mam też ciut podobny problem co Mikasa, chociaż wynika pewnie z czegoś zupełnie innego. Mogę zasnąć w różnych warunkach, mieszkałam w akademiku. Ale nierzadko bywa tak, że jakiś dźwięk po prostu wywołuje u mnie nerwicę. Czasami jest to tykanie zegara, innym razem kapanie wody pod prysznicem, czasami mnie denerwuje tv w sąsiednim mieszkaniu albo roboty na drogach. Tylko że rozwiązaniem jest dla mnie wtedy skupienie uwagi na czymś innym, bo dźwięk nie tyle drażni moje uszy co moje nerwy Wkurza mnie po prostu. No i jak zapomnę to śpię, ale bywa tak, że mam ochotę komuś zrobić krzywdę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 22.11.2017 22:23
|
Gdyby ktos był ciekawy, to zamieszczam bardzo krótki opis mizofonii, który w miarę precyzyjnie określa, co czuje osoba taka jak ja. Moimi "wrogami" są odgłosy jedzenia (oprócz chrupania ;d), głośne oddychanie, chrapanie, mlaskanie, ciapanie, a niektórzy jeszcze mają jakąś wadę zgryzu i szczęka im pyka. Nawet nie macie pojęcia, jak niszczycielską agresję można czuć w stosunku do ludzi, których na co dzień sie lubi albo nawet kocha... U chorych na mizofonię dochodzi do pewnego rodzaju pomyłki w mózgu. Umysł nieprawidłowo określa odgłosy np. przeżuwania jedzenia u innych lub klikania długopisem jako stan zagrożenia (uciekaj lub walcz). Jest to spowodowane wadliwie działającym mechanizmem kontroli emocji, który w następstwie wywołuje fizyczne symptomy w organizmie jak zwiększenie częstotliwości bicia serca oraz nadmierną potliwość. Dominującą reakcją jest nieproporcjonalny do sytuacji gniew połączony z lękiem. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 23.11.2017 05:39
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Nie cierpię spać w ciszy. Czuje się wtedy prześladowana. Tykanie zegara dziala na mnie kojąco. Mam w sypialni dwa zegary, haha. Do tego włączam jeszcze radio. Od dziecka usypiam przy włączonym radiu. Lubie też jak w rurach od grzejników coś się dzieje, o albo jak wieczorem świerszcze cykają albo rano ptaki śpiewają. Coś pięknego. Ale tak jak mikasa, lubię spać sama, ale tylko dlatego, że łóżko 160/200 jest dla mnie wciąż małe żeby się spokojnie rozłożyć, haha Edytowane przez ulka_black_potter dnia 08.07.2019 19:47
![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
Sarahis |
Dodany dnia 23.11.2017 10:37
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 1187 Dom: SlytherinPunkty: 5756 Ranga: Szatan w lesie Data rejestracji: 05.01.09 |
Gdyby ktos był ciekawy, to zamieszczam bardzo krótki opis mizofonii, który w miarę precyzyjnie określa, co czuje osoba taka jak ja. Moimi "wrogami" są odgłosy jedzenia (oprócz chrupania ;d), głośne oddychanie, chrapanie, mlaskanie, ciapanie, a niektórzy jeszcze mają jakąś wadę zgryzu i szczęka im pyka. Nawet nie macie pojęcia, jak niszczycielską agresję można czuć w stosunku do ludzi, których na co dzień sie lubi albo nawet kocha... To możesz sobie wyobrazić, co czułam jak mój pies przychodził do mojego pokoju jak już zasypiałam i zaczynał się lizać . Albo mlaskać. Albo lizać i mlaskać. No nie pogonisz go, bo nie robi nic złego, ale niemal miałam ochotę wyrzucić go przez okno. Tykania zegara też nie mogę znieść. Usłyszę nawet kieszonkowy zegarek z drugiego pokoju ;o. Swoją drogą czytałam gdzieś, że taka "nadwrażliwość" to przypadłość introwertyków głównie, spotkałam się też z pojęciem "słabego układu nerwowego", ale nie mogę znaleźć sensownego źródła teraz.Ogólnie to od dawien dawna mam problemy ze snem, do tego stopnia, że leczyłam się farmakologicznie przez pewien czas. Potem nagle się odwróciło i jeżeli nikt mnie nie budził, potrafiłam spać 16-17h (!) dziennie. I i tak byłam zmęczona. Obecnie dla mnie takie minimum to 9-10h snu, bo inaczej jestem jak zombie - nie kontaktuję, oczy mnie pieką, wyglądam masakrycznie. Niemniej jednak nadal mam problemy z zasypianiem, ale już trochę bardziej "kontrolowane". >>>*<<< ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ this world is a school no one expects to stay in school forever >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() >>>*<<< I just decided by the grace of the God Poseidon that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in >>>*<<< whatever feeds your fear is closer than you think ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< <3 ;___; ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 23.11.2017 10:50
|
To możesz sobie wyobrazić, co czułam jak mój pies przychodził do mojego pokoju jak już zasypiałam i zaczynał się lizać Co ciekawe,odgłosy wydawane przez zwierzęta absolutnie mi nie przeszkadzają No chyba że pies chrapie,ale chrapanie to raczej wszystkim przeszkadza i nie ma to związku z nadwrażliwością.Swoją drogą czytałam gdzieś, że taka "nadwrażliwość" to przypadłość introwertyków głównie, spotkałam się też z pojęciem "słabego układu nerwowego", ale nie mogę znaleźć sensownego źródła teraz. Na razie nie znaleziono żadnego powiązania mizofonii z temperamentem. Ja jestem ekstrawertykiem, to chociażby jeden dowód przeciwko tej teorii Ale serio, na razie realna podstawa naukowa tej przypadłości jest tak skromna, że często narastają wokół niej jakieś mity. Niektóry też starają się przedstawiać,jakby to było coś romantycznego, jakaś poetycka nienawiść do świata,a to naprawdę nie o to chodzi, to jest cholernie męczące i na co dzień potrafi strzępić nerwy. Nie ma w tym absolutnie nic fajnego. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Zireael |
Dodany dnia 23.11.2017 18:41
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 766 Dom: GryffindorPunkty: 12754 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 14.07.14 |
Przeważnie kładę się koło północy. Staram się utrzymywać tę jedną, stałą godzinę, choć oczywiście czasem zdarza mi się tę regułę złamać. Nie mam problemów ze snem. Czasem tylko nie mogę zasnąć od nadmiaru myśli w głowie albo budzę się kilka razy w nocy w niewyjaśnionych okolicznościach. Problemu ze wstaniem o dziwo nie mam. Kiedy muszę wstać, to wstaję bez gadania. W przeciwieństwie do reszty mojej rodziny.. No i często miewam bardzo, baaardzo dziwne sny. Ostatnio częściej nawet niż zwykle. Trochę mnie to przeraża, tym bardziej, że senniki mówią mi o tym dziwne rzeczy ![]() ![]() ![]() Uważaj, komu się narażasz, bo nie znasz dnia ani godziny, kiedy przyjdzie po Ciebie mafia.. ![]() ![]() Jeśli bóg, to tylko jeden ![]() ![]() Prawdziwy rycerz powinien się w swoim życiu wykazywać pięcioma cechami: 1. Hojnością ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Mądrością ![]() ![]() ![]() ![]() 3. Walecznością ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4. Honorem ![]() ![]() ![]() 5. Współczuciem ![]() ![]() przede wszystkim jednak.. ![]() ...powinien pozostawać w naszych sercach bez względu na wszystko ![]() ![]() Jak gdyby jedynym właściwym czasem życia była przeszłość... ![]() ![]() MOJA KAPLICZKA *Wyznawczyni Borszewicza!* szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę gdzie szewc chodzi w butach gdzie jak cię widzą to dzień dobry szukam świata w którym człowiek człowiekowi człowiekiem *** czasem chciałbym zostawić to wszystko i ta głupia nadzieja że mam coś jeszcze do zostawienia *** *Orędowniczka Happysad!* Bo wszystkie drogi stąd Prowadzą na tory Wszystkie drogi stąd Na kolejowy most.. Już do Ciebie biegnę Ile w płucach mam sił Chociaż patrzę przed siebie I nie widzę nic Tak często Cię widzę Choć tak rzadko spotykam Smaku Twego nie znam Choć tak często Cię mam Na końcu języka I już się modlę Do spadających gwiazd Bo mi brakuje ciepła Twych rozchylonych warg Hej Ja przed Tobą się rozbieram Zrzucam zmięte brudne myśli I przed Tobą umieram Chore serce otwieram Bez znieczulenia O, udupienie totalne Niewiasty nosisz imię Ile Cię trzeba dotknąć razy Żeby się człowiek poparzył Koncerty: - festiwal, Poznań; pierwsze zetknięcie z zespołem - festiwal, Swarzędz; deszcz; znałam prawie każdą piosenkę - Poznań; pierwszy zamknięty koncert; ~zmęczony~<3 *Wierny członek Overwatch!* ]Bohaterowie nigdy nie umierają. Zhakować można wszystko.. i wszystkich. ![]() *Od lat na liście rezerwowej Avengersów!* - Żołnierzyk. Postać nie z tej epoki. - Ale za to z tej planety. ![]() - Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną... - Wielki mi bóg. ![]() - Tu holograficzny sobowtór Tony'ego Starka. Nagraj wiadomość. - To pilne. - To nagraj się pilnie. O, włamanie! ![]() *Winter is coming..* Jeśli dostaniesz jakieś imię, przyjmij je, uczyń swoim, a wtedy już nigdy cię nim nie zranią. ![]() Ten, kto boi się przegrać, już przegrał. ![]() ![]() Mój ukłon w stronę starych, cudownych bajek ![]() Mulan - za pokazanie, że bycie sobą jest najważniejsze<3 ![]() Planeta Skarbów - bo nauczyła wierzyć we własne siły<3 ![]() Zakochany kundel - za zaszczepienie w sercu tej bezinteresownej miłości<3 ![]() Herkules - za udowodnienie, że ciężką pracą można osiągnąć wszystko<3 ![]() Alladyn - nauczył, że powinno się podążać za marzeniami<3 ![]() ![]() Tabliczka cytatów! Strach nauczy się mnie bać ~Dotyk Julii Miłość - zabije Cię i jednocześnie Cię ocali ~Delirium Piekło jest puste, a wszystkie demony są tutaj ~William Shakespeare Usta twoje: ocean różowy. Spojrzenie: fala wzburzona. A twoje szerokie ramiona: Pas ratunkowy... ~Portret Niektórzy twierdzą, że bogów nie ma i po śmierci jest jedynie pustka. Ja już poznałem tę pustkę, nie boję się umrzeć ~Wiedźmin: Dziki Gon - Jesteś psychopatą. - Wolę określenie "człowiek z wyobraźnią" ~Szeptem -Chcesz posiąść moje ciało? -Chciałbym z nim zrobić wiele rzeczy, poza tą jedną.. ~Szeptem ![]() Kpop to styl życia ![]() ~Stałem w drzwiach garderoby i patrzyłem na członków zespołu, wiedząc, że nie mogę do nich dołączyć. Przepraszam.. Naprawdę chciałem wyjść na scenę. Na scenę, która jest moim życiem. Dziękuję wam i... kocham was...~ ![]() ~Nawet jeśli języki są różne, muzyka pozostaje ta sama~ ![]() ~Mam parę nóg na których mogę stanąć, nawet gdy upadnę osiem razy~ ![]() Avatar: Legenda Aanga + inne animopodobne rzeczy ![]() - No coś Ty.. Ja to zrobiłam? - Tak. Właśnie awansowałaś z wariatki na świruskę. Moje gratulacje! ![]() - Pij sok z kaktusa, jest bardzo mokry! Nic nie jest bardziej mokre od tego soku!! ![]() - Kto to jest Zuko? - To taki jeden facet w kucyku, który nas goni. - Co masz do kucyków, kucyku? - To jest wilczy ogon wojownika! ![]() - Nienawidzę cię stryju, śmierdzisz! - Chyba tak nie powiedziałeś? - Tak, powiedziałem.. ![]() Zemsta to tylko piękne słowo, które zwyczajnie usprawiedliwia samolubne czyny. ![]() Lepiej zostać zranionym niż ranić innych. Dobrzy ludzie będą szczęśliwi na przekór wszystkiemu. ![]() Możesz o mnie mówić, ile chcesz, ale nie waż się powiedzieć słowa o moim barcie! ![]() Gry, do których chętnie wracam: - Heroes (III najlepsza) - Wiedźmin - Civilization (głównie IV) - Overwatch - Skyrim - Battlefield - Leauge of Legends - Uncharted - Tomd Raider Jeśli chcesz pogadać o grach, uderzaj do mnie ![]() ![]() Członkini redakcji czwartego, piętnastego i szesnastego numeru Proroka! |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 26.11.2017 10:05
|
![]() Pochwały: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
Staram się kłaść w miarę o stałej porze, jakoś między 22 a 23. Szczególnie jak rano muszę wstać to staram się nie siedzieć dłużej. Czasem mam problem z zaśnięciem bo rozmyślam o różnych sprawach. Natomiast nie mam większych problemów ze wstawaniem. Jak muszę wstać to wstaję i już. Najgorzej jak zdarza mi się obudzić 40 minut przed budzikiem i muszę wstać do toalety. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 26.11.2017 10:50
|
A macie jakieś motywy w snach, które wam się powtarzają? Ja mam dwa takie motywy, np. regularnie śnię o tym, że jakiś samolot (niby normalny, ale w rzeczywistości rozmiarów dużego samochodu) rozbija się na moich oczach, po prostu spada z nieba jak martwy ptak tuż przede mną. Nie jest to przyjemne ;d ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ColorfulDreams |
Dodany dnia 26.11.2017 16:29
|
![]() Postów: 28 Dom: GryffindorPunkty: 114 Ranga: Pogromca chochlików Data rejestracji: 22.08.17 |
Ja też mam taki motyw powtarzający się. W prawie każdym śnie widzę czarnego kruka, który zatacza koła w powietrzu. Powtarza mi się ten motyw od dwóch lat tak na prawdę. Nie mam nic do tych ptaków, jednak zawsze kruki kojarzyły mi się z czymś mrocznym i nieprzyjemnym także zawsze mam jakiś.. no nie wiem nie smak po tych snach ![]() ,, To zabawne - jako dzieci wierzymy, że możemy zostać, kim chcemy, znaleźć się tam, gdzie zapragniemy, bez ograniczeń. Oczekujemy czegoś niezwykłego, wierzymy w magię. Potem dorastamy i mijają lata niewinności. W nasze życie wkrada się rzeczywistość i nagle zdajemy sobie sprawę, że nie możemy zostać tym, kim chcemy, i musimy się zadowolić czymś pośledniejszym.'' ----- Kącik uwielbienia!------ Wielbię Cie Scarllet za pokazanie mi tej stronki! ---------------- W Hogwarcie jestem wspaniałym osobnikiem płci przeciwnej, podrywającą każdą napotkaną dziewczynę ^^ Czarownice strzeżcie się! |
|
|
|
Ewelaina |
Dodany dnia 07.07.2019 21:37
|
![]() Postów: 9 Dom: RavenclawPunkty: 28 Ranga: Charłak Data rejestracji: 16.09.18 |
Ja zawsze miałam jak to mówili melodię do spania. Od małego podobno dawałam przesypiać mamie noce i trzyma się to tak przez całe moje życie. Usypiam w przeciągu 5 minut i z ręką na sercu nie pamiętam kiedy przebudziłam się w nocy na dłużej niż 5 minut. Przede wszystkim kocham spać i dla mnie moment w którym zamykam oczy zawinięta w pościel to chyba jedna z moich ulubionych czynności. Jak położę się spać to obawiam się, że mogłabym przespać wojny, trzęsienia ziemi czy koniec świata A co mi pomaga w takim śnie? Według mnie świeże powietrze. Codziennie wieczorem biorę psa na półgodzinny albo godzinny spacer, a kiedy kładę się do łóżka od razu otwieram okno ( nie ważne czy zima czy lato ) A i przed snem pije melisę. Nie dlatego, że jestem jakaś nerwowa tylko po prostu lubię smak ziołowej herbatki, a na noc fajnie się wyciszyć. Także polecam, może komuś spacer, powietrze i meliska też pomoże!
|
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Gryffindor

Hufflepuff

Uwielbiam 10 minutowe drzemki, bo tyle rzeczy przez ten czas mi się śni

Ravenclaw

Sarahis