Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
|
Unia Europejska
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 27.06.2016 11:47
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Tyle się ostatnio dzieje, że aż trudno uwierzyć, że nie ma to odzwierciedlenia na naszym forum. Od dawna chciałam założyć podobny temat, ale dzisiejszy news ostatecznie mnie zmobilizował. Przypomnijmy: ubiegłym tygodniu Wielka Brytania w formie referendum wyraziła wolę opuszczenia Unii Europejskiej. Stwierdzili, że nie podoba im się zwiększona kontrola Brukseli i ingerencja w ich prawa wewnętrzne, nie chcieli więcej płacić, nie lubią imigrantów - powody są różne. I co robi Unia w reakcji na wyniki referendum? Stwierdza, że integrację trzeba PRZYSPIESZYĆ i dążyć do powstania "supermocarstwa" pod wodzą Niemiec i Francji. http://wiadomosci...omosc.html Myślę, że z tonu mojej wypowiedzi wynika, że jestem tym absolutnie oburzona. Resztę refleksji zostawię na później, ale chciałabym się dowiedzieć, jaka jest opinia hpnetu na temat Unii, Brexitu, miejsca Polski w Europie, problemów i sukcesów. Zapraszam do dyskusji. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 27.06.2016 12:34
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
To jest właśnie "to". Nawet nie wiem jak to nazwać, owczy pęd urzędników, czy zwykła kompletna głupota. Jeśli się dzieje coś niedobrego i coś nie działa, w mechanizmach UE, to jedyna odpowiedź: zacieśnić integrację. Myślę, że ludzie nawet tacy którzy są za jednością Europy i na co dzień mało interesują się mechanizmami jej funkcjonowania, wreszcie zaczęli mieć dosyć. Bo ile można tego słuchać i do jakiego to poziomu ma dojść ta "integracja". Czyżby do stanu którego wzorem było ZSRR, czy tylko RWPG. W szkole jeden mądry nauczyciel kiedyś wyjaśnił nam zasadniczą różnicę między byłymi EWG, a RWPG. Moim zdaniem pomysłom brukselskich urzędników znacznie bliżej do budowania tej drugiej. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 27.06.2016 14:51
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Od zawsze byłem, jestem, i zostanę przeciwnikiem Unii Europejskiej - a na pewno w takiej formie jaka istnieje teraz. Pod przewodnictwem Niemiec, i te ciągłe integracje w sprawy rzekomo wolnych narodów. Swoją drogą, to było to do przewidzenia, że Wielka Brytania z Euro-kołchozu w końcu sobie "wyjdzie". Jeszcze w gimnazjum w szkole mieliśmy referendum, i zagłosowałem na NIE w sprawie przystąpienia Polski do UE. Zresztą coraz więcej państw też ma już dość tej niemiłosiernie wielkiej biurokracji, i tych wszystkich durnych ustaw i projektów (kalosze, oscypki, wędzona kiełbasa, termometry, cynamon itp). Ona po to powstała, żeby można było kraść na potęgę w białych rękawiczkach. Przecież na jej czele stoją gospodarczo maoiści, socjaliści, komuniści - śmietanka wybuchowa. Tak, integrujmy się jeszcze mocniej, jeszcze więcej imigrantów... Supermocarstwem to UE nigdy nie była, i już nie będzie. Teraz to jej bliżej do Super-zombie, które jeszcze chodzi i jakoś "żyje", ale co to za życie. A co do porównania do ZSRR, to proszę: http://demotywato...el_600.jpg ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 27.06.2016 19:59
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Ja wiem, że teraz wszyscy sobie lubią bardzo straszyć Unią i dziennikarze bez żadnego pomyślunku zaczęli wypisywać, że Niemcy to nas teraz wszystkich zmiotą po prostu, ale proponuję się trochę uspokoić i ogarnąć w temacie. Bo o ile zwiększona pozycja Niemiec i Francji nie wróży ani dla nas, ani dla innych państw dobrze, to wszyscy doskonale wiedzą. Ale po to są stworzone pewne struktury w Unii i procedury, żeby takie zapędy w mniejszym czy większym stopniu hamować. A już na pewno nie będzie tak, że w ciągu miesiąca sobie Wielka Brytania wyjdzie z UE i Niemcy sobie będą grali, jak im się podoba. Nie, żeby Waszczykowski był dla mnie autorytetem w jakiejkolwiek sprawie, ale jeżeli nawet on stwierdza, że nie chodzi o stworzenie superpaństwa, no to chyba nie ma co podnosić wielkiego larum, że zostaniemy zmieceni z powierzchni ziemi. A jeżeli faktycznie takie zapędy się pojawią, to myślę, że się jednak Niemcy mocno zdziwią, bo myślę, że teraz bunt ze strony innych państw będzie jednak nieco większy. Zanim o Brexicie, to napiszę tylko, że mnie już dobija ta skrajność płynąca to z jednej, to z drugiej strony w odniesieniu do UE. Albo mamy bezgraniczne uwielbienie albo bezmyślny pocisk ludzi, którzy nie zdają sobie do końca sprawy z tego, jak nasza sytuacja wyglądałaby bez UE. Brexit ogólnie okazał się wielkim żartem i o ile nadal nie wiadomo, jaki ustrój byłby lepszy od demokracji, to właśnie zobaczyliśmy jej słabość. Bo obok ludzi świadomych, którzy sami szukali sobie informacji na temat całej sprawy, zagłosowała cała masa ludzi, która nie miała pojęcia za czym w ogóle głosuje. Sprawdzanie w Internecie po głosowaniu, co to tak właściwie jest UE albo uleganie propagandzie jednej i drugiej strony pokazuje, że ludzie totalnie nie mieli pojęcia za czym głosują i po co. Nie mam wątpliwości, że Wielka Brytania sobie wynegocjuje dobre kontrakty, bo ma na to lata, ale problem polega na to, że strzeliła sobie bardzo mocno w kolano w innej sprawie. To tylko kwestia czasu, jak Szkocja przeprowadzi kolejne referendum, w którym obywatele zadecydują o odłączeniu się od WB, bo przy ostatnim trzymało ich tylko to, że zostaną w Unii bez żadnych procedur akcesyjnych. Teraz skoro WB też chce się wymiksować ze wspólnoty, to już jest im wszystko jedno, czy będą musieli przechodzić procedury od początku, czy nie. Szkoci zresztą zagłosowali za pozostaniem w UE w dużej mierze dlatego, że starsi obywatele i politycy przypominali o tym, w jakiej kondycji był kraj przed wejściem do UE. W Irlandii Północnej też zapowiadają referendum, Gibraltar też w ponad 90% głosował za pozostaniem w UE. Nie wspominając o tym, ilu obywateli dało się nabrać na obietnice Farage'a, który teraz wypiera się swojej obietnicy przeznaczenia pieniędzy, które WB zostawia w UE na opiekę zdrowotną. Facet miał tym poobklejane autobusy, którymi jeździł po kraju przekonując ludzi do brexitu. Ludzie mają pełne skrzynki ulotek, na których było to napisane, sama zresztą je widziałam. To było główne hasło kampanii, które z pewnością miało ogromne znaczenie, zwłaszcza dla ludzi, którzy nie do końca ogarniali temat. Wystarczyło powiedzieć, że Unia zabiera, a można to przeznaczyć na służbę zdrowia i poszło. Unia zaszła w swoich zapędach regulowania wszystkiego za daleko i Bruksela doskonale to widzi, ale jeszcze łudzi się, że nie musi nic z tym robić. Mają teraz szansę się obudzić, a jeśli tego nie zrobią, to konsekwencje już teraz może przewidzieć każdy z nas. Ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś od reform woli rozpad wspólnoty, to patrzy naprawdę bardzo krótkowzrocznie, bo to się dla nikogo nie skończy dobrze. A Putin sobie siedzi w fotelu i zaciera ręce na to, co się teraz będzie z Unią działo. Z jednej strony mamy Niemców i Francję dbających głównie o swoje interesy, ale z drugiej siedzi Rosja, która tylko czeka aż nas wszystkich szlag trafi, żeby zacząć działać. Dlatego sorry, ale wolę być w UE niż wpaść w objęcia wariata Putina. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 27.06.2016 20:35
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Ja myślę, że dla nas najlepiej by było działać w sojuszu z grupą wyszehradzką i z sąsiadami. Przede wszystkim mamy podobną kulturę, podobne problemy polityczne i gospodarcze. Gdybyśmy razem ze Słowacją, Czechami, Węgrami stworzyli w miarę mocną siłę, to Niemcy i Rosja zupełnie inaczej by do nas gadali. Czy jestem za rozpadem UE? Nie wiem. Dla mnie najlepiej by było to rozwalić w ****u i zacząć od nowa. Bo stworzyła się potężna struktura złodziejstwa, topienia kasy. UE dla mnie powinno pozostać luźną strukturą połączoną sojuszem i współpracą gospodarczą, tyle. Bo wbrew pozorom w obliczu unii nasza gospodarka pada. Dlaczego? Bo nie możemy nawet dawać przywilejów naszym polskim przedsiębiorstwom bo to wbrew wolności gospodarczej Europy. A jakie nasza biedna Polska ma szanse z rozwiniętymi gospodarkami zachodu? Żadne. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 27.06.2016 20:43
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Jeszcze raz tak na sam koniec, bo temat mnie aż tak bardzo nie pasjonuje, żeby w nim "siedzieć" non stop, więc na pożegnanie ; ) Po pierwsze jeśli chodzi o wyjście WB z UE, to: Tak zdecydował naród. Taka jest wola brytyjskiego społeczeństwa, i musi zostać uszanowana. Możemy się z nią zgadzać, nie zgadzać, wychwalać, potępiać, ale uszanować należy. I nie róbmy teraz z tych wszystkich, którzy głosowali za wyjściem za kompletnych debili, którzy przed referendum nie wiedzieli, że WB jest w UE, bo to zwyczajnie śmieszne. Nie wiem czy to zwycięstwo wolności i suwerenności, ale może coś w tym jest. Po drugie: Zadajmy sobie wszyscy następujące pytanie: Dlaczego Brytyjczycy uznali, że lepiej im będzie poza Unią? Według mnie przyczyniła się do tego katastrofalna i samowolna decyzja Angeli Merkel, która w bezczelny sposób zadecydowała, że cała Unia Europejska ma otworzyć się na niekontrolowany przypływ niebezpiecznych islamskich imigrantów. Myślę, że to właśnie przeważyło. Przykładem choćby obrazy agresywnych imigrantów we francuskim Calais, która atakowała w bestialski sposób tiry i przewoźników, a marzących się do dostaniu do Anglii... Uważam też, że chęć wyjścia ze struktur UE była przerażająca wręcz biurokracja. Obliczono nawet, że od premiera Davida Camerona zarabia ponad 10 tysięcy urzędników Unii! <lol> No i jak wspominałem wcześniej wizerunek UE kompromitowały te wszystkie głupie bzdety (ile ma być wody w spłuczce w toalecie, czy marchewka jest owocem, czy warzywem, czy ślimak to ryba śródlądowa itp.) No i ta "martwa utopia", że niby Unia to wspólnota równych państw, ale sprawa Ukrainy pokazała, że do negocjacji siadali w zasadzie tylko Niemcy i Francuzi. Że niby Rosjanie są be, ale Niemcy po cichutku, poza Unią robią z nimi gazowo-rurowe interesy. W takim sensie Unia była i jest fikcją. Zamysł śp. Roberta Schumana (katolika) był kompletnie różny od tego co teraz ; to miała być organizacja niepodległych państw ... A stała się tego zamysłem najzwyklejszą karykaturą, bez korzeni, i z wątpliwymi wartościami. Czy to wszystko miało się podobać Brytyjczykom? A co do rynku, to przezywaliśmy o wiele gwałtowniejsze wahania. No i wątpię czy europejskie narody mają tylko taki wybór: UE lub Putin (rzekomo taki groźny) Jesteśmy w NATO, to nas chroni, bo przypomnę, że UE nie ma nawet własnej armii, nie od tego zresztą jest. Tyle ode mnie ; ) Edytowane przez batalion_88 dnia 27.06.2016 20:54
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 27.06.2016 21:53
|
![]() Postów: 99 Dom: RavenclawPunkty: 207 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 12.09.14 |
Według mnie przyczyniła się do tego katastrofalna i samowolna decyzja Angeli Merkel, która w bezczelny sposób zadecydowała, że cała Unia Europejska ma otworzyć się na niekontrolowany przypływ niebezpiecznych islamskich imigrantów. Myślę, że nie chodziło tylko o to patrząc po brytyjskich gazetach, gdzie owszem mowa o tym jak imigrantów się atakuje i nazywa szkodnikami, ale to są ataki na Polaków. Widać brytyjczykom Polacy się nie podobają i chcą, żeby sobie poszli. No i wątpię czy europejskie narody mają tylko taki wybór: UE lub Putin (rzekomo taki groźny) Jesteśmy w NATO, to nas chroni, bo przypomnę, że UE nie ma nawet własnej armii, nie od tego zresztą jest. Tyle ode mnie ; ) No i właśnie teraz jest pomysł, żeby armie wszystkich krajów bardziej ze sobą współpracowały. Zresztą wbrew temu co podaje TVP, że "Według dokumentu, kraje członkowskie nie miałyby prawa do własnej armii, służb specjalnych, kodeksu karnego" co jest kompletną bzdurą, bo co czytamy w samym dokumencie. "In the medium term, we should work towards a more integrated approach for EU internal security, based on the following measures: creation of a European platform for intelligence cooperation, fully respecting national prerogatives and using the current frameworks (e.g. CTG); improvement of data exchange; European contingency planning for major crisis scenarios affecting several member states; creation of a European response capability; establishment of a European civil protection corps." Krótko mówiąc chodzi o to, żeby wywiady państw członkowskich ze sobą współpracowały, była lepsza wymina infomracji czy było wspólne planowanie, w razie gdyby nastąpił kryzys w kilku państwach, etc. z całym poszanowaniem narodowych prerogatyw Jak ktoś chce przeczytać całość, to jest tutaj http://static.pre...mentUE.pdf Edytowane przez Bruja dnia 27.06.2016 22:36
|
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 28.06.2016 22:09
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Nikt nigdzie nie napisał, że wszyscy głosujący za wyjściem z UE to debile. No, ale cóż, nie ma to jak układanie sobie odpowiedzi pod własne tezy. W każdym razie, napisałam posta na stronę i to o różnych rzeczach, więc nie będę się powtarzać. Ale właśnie co do tego, że powodem był napływ uchodźców. Bruja w sumie napisała to co najistotniejsze - Brytyjczycy mają gdzieś, że im napływają muzułmanie. Retoryka od samego początku, kiedy dopiero Cameron zaczął przebąkiwać o tym, że Wielka Brytania potrzebuje więcej niezależności i może konieczne będzie referendum, retoryka od początku uderzała w Polaków. Bo o ile Brytyjczycy uważają, że muzułmanie ze swoim fanatyzmem nie są szczególnie do nich podobni, to jednak ubogacają ich kulturowo, ale Polacy już jednak nie. Bo ważniejsze od religijnego fanatyzmu jest dla Brytoli to, że ktoś bardziej pracowity, niejednokrotnie lepiej wykształcony "zabiera" im pracę. Muzułmanie są tam już od dawna, więc wszyscy się do nich przyzwyczaili, a napływ nowych imigrantów, uchodźców, kogo tam chcecie, jakoś szczególnie miejscom pracy nie zagraża, bo już każdy z nas zauważył, że znaczna ich część pracować nie chce. Także jasne, można wyjście WB z UE tłumaczyć rozdzielaniem uchodźców po państwach wspólnoty, ale myślę, że akurat w przypadku tego kraju to nie miało aż takiego znaczenia. Był to bodziec, żeby po raz kolejny zacząć dyskusje o wyjściu, ale myślę, że to nie był główny powód. Imigranci może i tak, ale chodziło im głównie o Polaków, nie o Arabów. To jest punkt zapalny głównie w państwach wschodnich, bliższych nam. Zresztą, mam wrażenie, że Polacy w WB mają i mieli już od dawna niejednokrotnie mniejszy szacunek niż muzułmanie właśnie, ale teraz się to nasiliło. WB czuje się po prostu za słaba w obecnej Unii; oni się zawsze uważali za panów świata i cierpią dalej, że nie mogą sobie jeszcze trochę świata skolonizować. ich zapędy to bycia wyjątkowym zawsze były widoczne; i w dawnej historii i obecnie. Wydaje im się, że dostali mniej niż mieli i może finansowo to tak wygląda, ale można sobie przeczytać, jaka tam teraz panika zapanowała. Cameron zaczął przebąkiwać, dopuścił do głosu Farage'a, a teraz nie chce dokończyć tego co zaczął i za trzy miesiące będą sobie wybierać nowy rząd. No cóż. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 30.10.2016 14:45
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
No i koniec, CETA podpisana. Jestem tym kompletnie załamana, to czarny dzień dla zwykłych ludzi. Doczekaliśmy czasów rodem z teorii spiskowych, kiedy władzę jawnie przejmują korporacje i prawo będzie uzgadniane z ludźmi bez twarzy, których nikt nigdy nie wybierał i którzy nie odpowiadają przed nikim. Mam dość. Marzę o wyjściu z Unii, to się po prostu musi rozpaść, bo potęga struktur i chory poziom kontroli przekracza (nomen omen) granice mojej tolerancji. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 30.10.2016 16:19
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Mikasa, jakkolwiek na to nie spojrzysz, tak było zawsze. Teraz mamy i tak lepiej, bo w ogóle przysługują nam jakieś prawa. Mnie nawet nie dziwi fakt, że UE to taki grajdołek złodziei, bo to było wiadome od zawsze. Bardziej jestem w szoku, że niektórzy naprawdę dają się nabrać na słodkie słówka i obietnice - tak samo od PO jak teraz od PiS. Czy UE się rozpadnie... na chwilę obecną mam nadzieję, że nie. Za bardzo nad nami wisi Rosja ze swoją ekspansją, a jednak unia daje chociażby minimalne poczucie bezpieczeństwa. Ona jeszcze dla Polski jako tako się opłaca, ale problem tkwi w tym, że ona przestaje się opłacać dla krajów zachodnich. Szkoda tylko, że władze doprowadzają teraz do praktycznie likwidacji klasy średniej, na której opiera się gospodarka. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 30.10.2016 16:32
|
Ale skąd ten strach przed Rosją? Ja rozumiem, że historia i że im nie można ufać (nikomu nie można), ale Rosja jest teraz kompletnie, całkowicie spłukana i mają własne wewnętrzne problemy. Nikogo nie zaatakują sami z siebie, nie mają na to środków. Ja w tej chwili dużo bardziej boję się zachodu niż wschodu. Zgadzam się, że Polska od zawsze miała przerąbane jako przedsionek Europy i że nie można tego lekceważyć, ale jak można mówić, że Unia to gwarancja bezpieczeństwa, skoro ona rozpada się od środka? Teraz jeszcze zgodzili się podporządkować korporacjom i przejąć całkowitą kontrolę nad produkcją żywności... Ja się nie czuję bezpieczna. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 30.10.2016 16:40
|
Mikasa, właśnie historia udowodniła, że oni nie muszą mieć ani kasy ani stabilizacji w kraju, żeby atakować. Wciąż śpią na złożach i wciąż to im daje kolosalną przewagę. Zresztą wystarczy spojrzeć na Ukrainę, cały burdel to przecież wynik działań Rosji. A dodajmy jeszcze Białoruś... wszystko im bliżej Rosji tym gorzej wygląda. Dlatego ja serio wolę być pod kurtyną zachodu, nawet jeśli to złodzieje i łajdaki ;p Chociaż oczywiście to najbardziej to podpisuję się pod unią wyszehradzką i stawianiem na siłę wśród sąsiadów i podobnej mentalności i podobnych problemach jak my. Bo nie oszukujmy się, między nami o taką Francją jest przepaść xp ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 02.04.2017 04:28
|
Odświeżam... Ostatnio mieliśmy kolejne przecież "spotkanie na szczycie". Tzn. - dokładnie 60 lat temu w Rzymie spotkały się kraje, które zawiązały teoretycznie najlepszy projekt polityczny nowożytnej Europy. A 60 lat później poszerzona rodzina spotyka się w Rzymie na "ostatnim pożegnaniu". Jak w temacie - Prędzej czy później musiało do tego dojść. Rozbieżność interesów i wizji integracji między państwami członkowskimi w ostatnich latach była coraz większa, do tego stopnia, że momentami aż chciało się zapytać: po co to jeszcze ciągnąć na siłę. Unia dwóch prędkości w praktyce istnieje od dawna. Jednak szczyt w Rzymie ma przypieczętować faktycznie rozejście się Unii na dwa światy. Chyba tylko jeszcze w Polsce zostało tylu entuzjastów (i na Litwie) naszej tam obecności. Też tak myślcie? Uważacie, że UE zmierza ku końcowi i ostatecznemu rozpadowi? Jaka jest jej w ogóle przyszłość "na dziś"? Najbardziej naturalnym kandydatem do zrobienia pierwszego kroku była oczywiście Wielka Brytania. Tradycyjnie eurosceptyczni Brytyjczycy wytrzymywali krępujące ich więzy z Brukselą do momentu, kiedy ta druga przestała dawać jakiekolwiek oznaki refleksji, że jej wizja wymagałaby "remanentu". Na różnych stacjach TV pokazywano świętowanie Brytyjczyków - ich autentyczną radość. I to nie na TVP, ale na Polsat News chociażby. Może wynika to stąd, że większość Polaków nadal chce być w UE, bo jesteśmy tam stosunkowo niedługo?... ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 02.04.2017 09:03
|
Wszystko zależy od wyborów we Francji, chociaż nawet wybór Le Pen nie gwarantuje jeszcze Frexitu. Jeżeli Francja opuści UE, to po ptokach. Polska i tak ma przerąbane, bo w Europie jest nikim, a parlament to banda zyebów. Więc trzymam kciuki za Europę jako taką, a Unia to jest śmierć Europy, na tym etapie to już chyba jasne. Niestety, bez krwawych starć się już nie obędzie, to już zaszło za daleko. Szwecja już w zasadzie jest w stanie wojny domowej (zamieszki, strzelaniny, podpalenia, to w tej chwili codzienność), zresztą to stracony kraj jak dla mnie. Unia w zasadzie już jest sztucznie podtrzymywanym trupem, coś jak ZUS. Pytanie tylko, na jak długo wystarczy sił na sztuczne oddychanie... EDIT. Pierwsza tura we Francji za nami, teraz ostateczna bitwa między pro-unijnym i anty-unijnym kandydatem. Jaki jest wasz stosunek do tego? Czy z czasem zmieniliście pogląd w jedną lub w drugą stronę? Bylibyście za wyjściem Polski z Unii? Czy uważacie, że te struktury spełniają swoją funkcję, czy że może nasz kontynent jest w coraz gorszej kondycji? Jetem bardzo ciekawa waszego zdania, bo mówi się, że młodzi ludzie są coraz bardziej konserwatywni, ale przyznam, że rozmawiam raczej na forum międzynarodowym, a w Polsce rzadko mam okazję z kimś przedyskutować taki temat. Przypominam o edytowaniu postów, a nie dodawaniu jeden pod drugim Edytowane przez Alette dnia 25.04.2017 16:29
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 25.04.2017 14:58
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 2775 Dom: HufflepuffPunkty: 23034 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
Aktualnie odsunęłam się od polityki i mniej się tym interesuje. Ale jeśli chodzi o UE uważam, że Polska na tym dużo zyskała- szkoły, rolnicy, drogi, mnóstwo inicjatyw powstało z funduszy UE. Wiadomo, że żaden system nie jest idealny, ale zdecydowanie jestem za pozostaniem w unii. Myślę, że na swoim wyjściu Wielka Brytania wieeele straci i nie chciałabym podobnej sytuacji w naszym kraju. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarahis ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 25.04.2017 20:25
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Ja konserwatystą stawałem się stopniowo od początku szkoły średniej, ale już wcześniej byłem bardzo antylewicowy. Chodzi o "antylewicowość" polityczną, historyczną i społeczną. Na studiach ten proces przyspieszył wręcz skokowo. Stawałem się też liberałem, dokładnie anty-socjalistą gospodarczym, w przypadku drobnego rzemiosła to na wzór amerykański. Teraz już jestem przekonanym na 100% i wynika to z wiedzy o skutkach różnych rewolucji. Zarówno krwawych rewolucji politycznych jak i tak zwanych obyczajowo-moralnych, których przykładem było "pokolenie 1968" hipisi i ich "prorocy ery wodnika", "dzieci kwiaty" i inne mitomańskie pomysły. Unia Europejska, w sferze gospodarczej musi powrócić do tego czym była za czasów EWG. Jednak powinna też być, (realna a nie tylko deklarowana) solidarność i współpraca dotycząca zwłaszcza bezpieczeństwa energetycznego. Natomiast politycznie musi wrócić do "idei Europy ojczyzn". Z "nowych" wynalazków powinna pozostać jedynie dotychczasowa swoboda podróżowania i zamieszkiwania, ( tak było, w jakimś zakresie, w czasach średniowiecza). To jednak powinno dotyczyć obywateli, a nie hord nielegalnych emigrantów, dla których granice obecnie nie istnieją. Inaczej Unia nie przetrwa i sama się rozpadnie. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 28.04.2017 18:39
|
Jetem bardzo ciekawa waszego zdania, bo mówi się, że młodzi ludzie są coraz bardziej konserwatywni, Mówi się wiele rzeczy, ale w tym wypadku to prawda. Wystarczy spojrzeć ilu młodych (nie kiboli, łysych, dresów) przychodzi na Marsze Pamięci Żołnierzy Wyklętych, Marsze Niepodległości, na patriotyczne i oddolne manifestacje. Tysiące młodych wkraczających w dorosłe życie, studenci, cudowne dziewczyny, ci, którzy chcą własną działalność gospodarczą prowadzić, "młody Kościół" - ściślej mówiąc - młodzi, konserwatywni, prawicowi (przypominam po raz dwudziesty, że PiS to nie prawica). I oni mają dość biurokracji, podatków, masy urzędników, państwa opiekuńczego, wtrącania się do wszystkiego władzy, politycznej poprawności, na której cała ta UE bazuje. Tak jak każdy porządny Rosjanin nie był zwolennikiem ZSRR, tak każdy porządny Europejczyk nie jest zwolennikiem UE - a na pewno nie w takiej chorej formie. Układy, elity, ingerencja, głupie pomysły. To ludzi zraża, mają dość tych struktur, tego socjalistycznego betonu, wszechobecnego gender i tylko słuchania, że trzeba się solidaryzować i przyjmować uchodźców. Dziś faszystą, rasistą, ksenofobem jest łatwiej zostać, niż znaleźć paczkę makaronu w hipermarkecie. Co do UE, wyborów we Francji to wygra pewnie Macron, choć teraz szukanie elektoratu się odbywa. I np. taka Marie le Pen cytuje Karola Marksa, uważa się za Europejkę, a Macron raptem za patriotę Pomieszanie z poplątaniem. To i tak sukces, że w ateistycznej, antyklerykalnej prolewackiej i promuzułmańskiej Francji ktoś taki jak liderka Frontu Narodowego znalazła się w II turze wyborów prezydenckich. Oczywiście, że UE wiele nam dała, ale my też coś tam chyba dopłacamy, co nie? Nie jest tak, że z pustego Salomon nalewa. Także w dalszym ciągu nasi rolnicy dostają o wiele mniej od tych z Niemiec itp. Ta cała integracja i solidarność to pic na wodę. Dziś jeszcze Macron ogłosił, że jak wygra wybory we Francji, to postara się o to, żeby Polska sankcje otrzymała. Tak się kończy "centorowść" - każdy oburza się, bo ktoś jest "skrajnie lewicowy, skrajnie prawicowy". Nie, jest się prawicowcem albo lewicowcem, a ten dodatek "centrum" robi ludziom budyń z mózgu. W pewnej miejscowości nadmorskiej ze środków unijnych wybudowano piękną drogę - stoi tabliczka (niebieska z gwiazdkami) i tyle... prowadzi donikąd I jest zaznaczone tam wyraźnie, że nie można w tym miejscu nic z handlem wybudować, zagospodarować - np. smażalnię ryb, bar, pub cokolwiek. Ale JEST - taki sam udany pomysł jak instrukcja obsługi kaloszy ^^ Oscypki, cynamon, kury w klatkach, ogórki gruntowe, ślimaki, ryby, marchewki,,, i szereg innych paradoksów. A, i praca nad tym ile litrów wody w spłuczce ma być <3 Europa i cała cywilizacja europejska zbudowana została na 3 fundamentach 1) filozofia grecka 2) prawo rzymskie 3) wiara chrześcijańska "Obciąć" jedno z trzech i calutka "budowla" się wali. Wartości europejskie są przeciwstawne wartościom "unijnym" ;d W Europie jak ktoś nie chciał pracować, to nie dostawał zasiłku. Dziś dla tych, którzy nie pracują są zasiłki, renty socjalne, mieszkania +. 500+. szklanki mleka i wszystko raz jeszcze plus - rozdawnictwo tym co nie chcą nic robić i czekają na pieniądze podatników. I druga strona: ktoś jest samodzielny, ma super plan, to kłody mu się rzuca - chociażby w postaci podatku dochodowego. UE nie ma pomysłu na samą siebie - elity swoje, szary człowiek swoje. Rozwalona, zbudowana na kłamstwach i manipulacjach, "unia dwóch prędkości" pod przewodem Niemców. Dokąd zmierzasz Unio? Do Nieba bram, czy raczej Piekła wrót? ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 14.06.2017 09:55
|
Naciskają, naciskają, prośbą, groźbą... W jakiś przedziwny sposób, unijni biurokraci starają się nam wmówić, że sponsorowanie połowy Afryki i Bliskiego Wschodu oraz zaprzedanie własnej kultury to "europejski obowiązek" i kwestia "solidarności". W jakiś sposób, najstarsze kryterium państwowości - granice - zostaje nagle symbolem rasizmu. W jakiś sposób stało się, że w Wielkiej Brytanii nakłada się grzywny i aresztuje osoby za "obrazę uczuć religijnych", ale już demonstracje pod tytułem "BEHEAD NON-MUSLIMS" są chronione prawem do wolności wypowiedzi... Jedyne, na co mam nadzieję, to że cały ten szantaż w końcu przekona większość Polaków, że w tej chwili opuszczenie Unii jest jedynym rozsądnym wyjściem. To tonący statek. My jesteśmy taką szalupą, którą Bruksela też stara się podziurawić. W tej chwili nieprzyjmowanie islamistow to kwestia nadrzędna, to kwestia przetrwania. Nie ma już warunków na półśrodki i jakieś śmieszne akcje integracyjne, które nic nie dają. Koniec. Czas wyjść z Unii albo nigdy nie dadzą nam spokoju. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 15.06.2017 16:08
|
Co do wyjścia z Unii Europejskiej, to jest to nierealne. Polacy są najbardziej euroentuzjastami obok Litwinów. Tzn. mamy paradoks pewien. 80% Polek i Polaków nie chce w Polsce imigrantów, których Unia nam tu pod groźbą dużych kar pieniężnych chce siłą niemal wcisnąć, ale tyle samo % chce, żeby Polska była w UE. Wiadomo, że statystyki są jak bikini. Wiele pokazują, ale najważniejsze zakrywają. Jednak coś jest na rzeczy. Ludzie myślą tak: Unia daje dofinansowania, jesteśmy bezpieczni, drogi i autostrady buduje... No i chcą w niej być bez względu na wszystko. Może to się zmieni za jakiś czas. No i myślenie, że strefa Schengen to wymysł unijny. Norwegia nie jest w UE tak jak Szwajcaria, ale kto nam broni tam jechać? Dawno pisałem, że to trup, ale podtrzymują go elity. Te "elity", które przedstawiają nam taki wybór: albo my, albo jacyś populiści i demagodzy, skrajni prawicowcy. I starszą Trumpem, Orbanem, zaraz też Putinem, Kaczyńskim i Erdoganem (Le Pen, Wilders) - taka sytuacja.../ ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 29.06.2017 20:21
|
To jedna z najbardziej niemoralnych, obrzydliwych i przerażających historii, jakie w życiu czytałam. Rodzice malego dziecka przegrali w sądzie sprawę o WYLECZENIE WŁASNEGO SYNA za pieniądze, które WŁASNORĘCZNIE ZEBRALI. Według Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (cóż za idealnie dobrana nazwa), lepiej będzie, jak ten chłopiec po prostu umrze, bo szkoda zachodu na podróż do Stanów. Historia niczym z jakiejś strasznej książki, gdzie elity decydują, kto może żyć, a kto nie. Nie mam słów. http://www.dailyw...n-shapiro# ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
Strona 1 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Ravenclaw

Gryffindor

Hufflepuff