Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Wybory/Polityka
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 20.12.2017 10:23
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 2775 Dom: HufflepuffPunkty: 23034 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
Al zatrudniać na czarno a tak serio to nie da się pominąć tych opłat, jeśli zatrudniasz kogoś na pełen etat. Co do pracodawców to też uważam, że Ci najmniejsi i trochę mniej zaradni dostają po tyłku. Duże przedsiębiorstwa jak im coś nie pasi to wynoszą się za granicę. Teraz są takie biura po polsku, które pomagają np. Przenieść firmę do Czech, tłumaczą wszystkie dokumenty. Więc tym bardziej nie rozumiem "gnębienia" mniejszych firm, które płacą podatki państwu polskiemu. Zaostrzanie przepisów, wieczne kontrole, które wymagają papierów, których nie.musisz mieć, no ale musisz, nie jest łatwo być przedsiębiorcą w naszym.kraju. |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 08.02.2018 10:33
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Trafiłam ostatnio na wyniki sondażu, które mówią, że większość Polaków opowiada się za odebraniem 500+ ludziom "bogatym". Załamałam się, serio. Po raz pierwszy tak wyraźnie zobaczyłam, w jak głębokiej komunie siedzimy i jak daleka jest jakakolwiek poprawa sytuacji. Bo niestety, ale takie społeczeństwo nigdy nie wybierze dobrze i tak będziemy się tylko pogrążać coraz niżej i przyklaskiwać, że państwo "DOWALA TYM PRYWACIARZOM, KAPITALISTOM KURŁA". I nikt nie spojrzy, że to ci "bogaci" (swoją drogą, próg tego statusu jest u nas absurdalnie niski) sponsorują wszystkie zasiłki, zapomogi, pińcetplusy i każdego urzędnika. Serio, jestem tym zszokowana, sama nie wiem, dlaczego. Link do artykułu: [url] https://www.wpros...tszym.html [/url] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 08.02.2018 10:46
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Mika,a dla mnie w tym wypadku trochę nagięłaś rzeczywistość, bo jakkolwiek zgadzam się, że u nas wciąż myślenie prezentujemy rodem z komuny, to akurat ten sondaż tego nie udowadnia. Przecież tam jest napisane, żeby odebrać to świadczenie rodzinom, gdzie dochód wynosi ponad 10 tysięcy zł NA OSOBĘ. A świadczenie 500+, jakkolwiek na to nie spojrzymy, jest czymś w rodzaju pomocy społecznej, więc ludziom o takich zarobkach nie jest potrzebne. To przecież nie działa tak, że ludzie wychodzą na ulicę, bo jakaś bogata rodzina dostaje 500zł na dziecko. Po prostu ktoś ich w sondażu zapytał i oni najzwyczajniej odpowiedzieli, że nie widzą sensu przyznawania bogatym takiej pomocy. Ja też nie widzę. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 08.02.2018 10:47
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Rozumiem o co chodzi, ale to pewnie wynika z tego, że ludzie myślą "po co im to, oni mają kasę to niech akurat to zostawią nam". A to że ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, o czym pisałaś, no to przecież jasne. To jak głęboko siedzimy w komunie widoczne było po samym fakcie sukcesu wyborczego PiS. Ludzie na serio myślą że pieniądze leżą na ulicy, a jak tylko odbierzemy tym złodziejom z PO to co nakradli, to nagle będziemy bogaci, dolarami będziemy się podcierać i w piecu palić. Mentalności społeczeństwa nie da się niestety zmienić tak szybko... Ale nie ma też co się dziwić, nie jesteśmy bogatym krajem i ludzie po prostu sobie nie radzą. Ktoś kto jest głodny będzie myślał o tym jak zdobyć jedzenie, a nie o długofalowych skutkach tego zdobywania jedzenia. Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chcecie zdobyć Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie cenią sobie fortele. Posycz sobie, mała żmijko Wij się, żmijko, wij Bądź milutka dla Gordiana Bo cię przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 08.02.2018 10:55
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Ludzie, którzy tyle zarabiają, co miesiąc kilka tysięcy oddają w podatkach na cudze zasiłki, wbrew swojej woli (najczęściej). 500 zł to jest dla nich coś w rodzaju ulgi podatkowej,która jak najbardziej się nalezy, bo to są po prostu ICH pieniądze. To tak jakbyś kupiła wszystkim pizzę na imprezie, ale sama nie dostała ani kawałka, bo przecież możesz w domu zjeść, stać Cię. A jeśli chcesz kawałek, to jeszcze się prują. Tu nie chodzi o to, czy oni potrzebują. Chodzi o mechanizm kradzieży i żebractwa sankcjonowany przez państwo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 08.02.2018 11:03
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Tak, ale dla PiSu (i nie tylko, dla każdej partii) naród polski to nie naród jako wartość sama w sobie, tylko elektorat. Robią więc to dlatego, żeby utrzymać się przy władzy, nie obchodzi ich do czego to prowadzi. Tenże ich elektorat to w większości wieś i przedmieścia. Polityka to po prostu jedno wielkie bagno, wlezienie w nie grozi załamaniem nerwowym. Niestety wywiera jakiś wpływ na nasze życie, bo to my musimy za to płacić, ale na tyle ile się da należy się od tego odizolować. Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chcecie zdobyć Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie cenią sobie fortele. Posycz sobie, mała żmijko Wij się, żmijko, wij Bądź milutka dla Gordiana Bo cię przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 08.02.2018 11:06
|
Tak, ale dla PiSu (i nie tylko, dla każdej partii) naród polski to nie naród jako wartość sama w sobie, tylko elektorat. Z tym nawet nie dyskutuję,bo to jasne, że to zwykłe, obrzydliwe przekupstwo kosztem nas wszystkich. Gdyby naprawdę chcieli pomóc, to pozwoliliby na obniżenie podatków, ale przecież nie o to chodzi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 08.02.2018 11:09
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 2775 Dom: HufflepuffPunkty: 23034 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
To i ja coś dodam. Przecież 500 plus miało zachęcić do powiększania rodzin (bezsens, no ale tak gadali), więc nie rozumiem dlaczego tylko "biedni" mieliby to dostawać. Mam znajomych którzy biorą tą kasę, bo skoro państwo jest tak durne, by dawać wszystkim to dlaczego mają nie korzystać? Dla mnie ten program wspiera nierobów, którzy nie widzą sensu w pracy za najniższą czy nawet średnią krajową. Co za tym idzie nie odprowadzają podatków do państwa, czyli nie ma z nich żadnej korzyści - DRAMAT. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarahis ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 08.02.2018 11:24
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Mikasa, dla mnie takie coś nie pasuje totalnie do idei pomocy potrzebującym. Jeśli wpłacasz jakąś kasę na schronisko, to powinni za to kupić karmę i koce dla tych bezdomnych zwierząt, a nie dla szczęśliwych piesków w domach właścicieli. Tak samo jak z pieniędzy państwa (czyli naszych) mamy wspierać potrzebujące rodziny, to chyba łatwo dojść do wniosku, że bogate rodziny pomocy finansowej nie potrzebują. Wsparcie społeczne nie może działać na zasadzie "ulgi podatkowej dla ofiarodawców", bo to by nie tylko się mijało z celem, ale wyglądało wręcz śmiesznie. Poza tym nie rozumiem do końca, o czym piszesz a propos tej kradzieży i żebractwa. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 08.02.2018 11:37
|
Wsparcie społeczne nie może działać na zasadzie "ulgi podatkowej dla ofiarodawców", bo to by nie tylko się mijało z celem, ale wyglądało wręcz śmiesznie. DLACZEGO? ;O Dlaczego śmieszne jest zachowanie w portfelu własnych pieniędzy, a nieśmieszne jest odbieranie ich i dawanie ludziom, którzy nie mają zamiaru pracować? Poza tym, 500+ nie zostało wprowadzone jako "pomoc społeczna", tylko prorodzinny program, który miał pokazać, że państwo niby wspiera rodzenie dzieci, a okazało się, że wspiera tylko niesprawiedliwe rozdawnictwo. Kradzież - zabieranie pieniędzy za pracę Żebractwo - dostawanie pieniędzy za nic Jedynym prawdziwym sposobem na długofalową pomoc jest zachęcenie ludzi do pracy i umożliwienie rozwoju przedsiębiorstw, które generują zyski. Rozdawnictwo jest tego kompletnym przeciwieństwem i tylko topi ludzi głębiej w takiej patologii. Pokaż mi kraj, który wyszedł z biedy dzięki zasiłkom. Serio, wytłumacz mi, czym się różni 500 zł zachowane przeze mnie od 500 zł danych mi przez państwo, z którego ono potrąciło sobie jeszcze "znaleźne", bo nie mogę tego pojąć Edytowane przez Mikasa dnia 08.02.2018 11:42
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 08.02.2018 12:03
|
DLACZEGO? ;O Dlaczego śmieszne jest zachowanie w portfelu własnych pieniędzy, a nieśmieszne jest odbieranie ich i dawanie ludziom, którzy nie mają zamiaru pracować? Kiepskie porównanie, naprawdę. Zachowanie w portfelu pieniędzy to jedno, a wyobrażasz sobie wrzucać złotówki do puszki na chorego Jasia, ale żeby 50% kwoty poszło na zdrowego Krzysia? Bo to by bardziej pasowało. Druga sprawa - nie sprowadzaj wszystkich do jednej linii. To nie działa w ten sposób, że każda osoba korzystające ze wsparcia jest od razu nierobem, alkoholikiem, szują, złodziejem i leniem. Poza tym, 500+ nie zostało wprowadzone jako "pomoc społeczna", tylko prorodzinny program, który miał pokazać, że państwo niby wspiera rodzenie dzieci, a okazało się, że wspiera tylko niesprawiedliwe rozdawnictwo. No a to nie jest wsparciem społecznym i tak? W czym to się w sumie nie zgadza? Jedynym prawdziwym sposobem na długofalową pomoc jest zachęcenie ludzi do pracy i umożliwienie rozwoju przedsiębiorstw, które generują zyski. Rozdawnictwo jest tego kompletnym przeciwieństwem i tylko topi ludzi głębiej w takiej patologii. Mikasa, ale dlaczego ty wychodzisz z założenia, że wszyscy korzystający z pomocy to bezrobotni? Albo że ci wszyscy bezrobotni nie chcą pracować? Masz samotną matkę z trójką dzieci, która mieszka w Domu Samotnej Matki, nie ma niczego swojego. Zachęcisz ją do pracy i co dalej? Tysiaka wywali na przedszkole w najlepszym wypadku, jeśli oczywiście ktoś ją zatrudni, bo z maluchami to zaraz sto chorób, przez co trzeba iść na zwolnienie. No ale okej, z 1700zł, 1000 pójdzie na przedszkole, jakby chciała wynająć stancję (jeden pokój heh), to może tak może nie dałaby radę za 700zł. Na jedzenie i inne potrzeby zostanie wow 0zł. No ale zachęciłaś ją do pracy, problemy powinny zniknąć, nie? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 08.02.2018 12:13
|
Każda z Was ma rację na swój sposób. Wiecie w czym jest problem? Nieprzemyślany jest cały ten program, wszystko jest na szybko i tyle. Stąd biorą Ci bezrobotni żule u mnie pod sklepem i prawdziwie potrzebująca matka. Chyba się powtórzę, ale dużo większą pomocą dla takiej matki byłyby bezpłatne leki, ortezy, stomatolog itp itd niż to 500 plus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarahis ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 08.02.2018 12:35
|
Kiepskie porównanie, naprawdę. Zachowanie w portfelu pieniędzy to jedno, a wyobrażasz sobie wrzucać złotówki do puszki na chorego Jasia, ale żeby 50% kwoty poszło na zdrowego Krzysia? Bo to by bardziej pasowało. No nie,ani trochę nie pasuje. Do puszki wrzucasz dobrowolnie, a tutaj jesteś zmuszony oddać swój hajs i jak Ci coś nie pasuje, to znaczy, że z Tobą coś nie tak. . To nie działa w ten sposób, że każda osoba korzystające ze wsparcia jest od razu nierobem, alkoholikiem, szują, złodziejem i leniem Absolutnie nie. Ale tacy ludzie też te pieniądze dostają DO RĘKI zamiast w formie miejsca w przedszkolu czy lekcji angielskiego dla dziecka. Więc ten program jest zepsuty w swojej naturze, zresztą jak wszystko, co napisze nasz wspaniały rząd. No a to nie jest wsparciem społecznym i tak? W czym to się w sumie nie zgadza? Nie zgadza się w tym, że było przedstawiane jako program dla każdego dziecka. Co do ostatniej części Twojej wypowiedzi: tak jak mówię, powinny to być działania w formie a) ulg podatkowych na dziecko b) podnoszenia kwoty wolnej od podatku, bo ta w tym momencie w zasadzie nie istnieje, więc skorzystaliby wszyscy c) miejsc w przedszkolach, obiadow w szkołach (z tego co wiem, najbiedniejsi już i tak mają darmowe obiady, podręczniki, popraw mnie, jesli się mylę) Ja to wszystko widzę z perspektywy osoby, która została wychowana w domu klasy średniej i ZAWSZE nam było zabierane. Widziałam przez lata,jak moi rodzice coraz więcej pracują i na coraz mniej ich stać, a tymczasem wystarczy nie mieć wstydu i honoru i możesz sobie spokojnie spokonie pełznąć przez życie jak pasożyt. Powtarzam - nie wszyscy tacy są,ale właśnie takim się NIE NALEŻY. Sama w rodzinie mam taki przypadek,za który mi aż wstyd. Jest moja kuzynka z dwojgiem dzieci, która pieniądze dostaje i mówi, że gdyby poszła do pracy,to dostawałaby mniej, a ona się za bardzo stresuje pracowaniem, więc kompletnie jej to nie na rękę. ZERO WSTYDU. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Sarahis |
Dodany dnia 08.02.2018 12:43
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 1187 Dom: SlytherinPunkty: 5756 Ranga: Szatan w lesie Data rejestracji: 05.01.09 |
Chyba się powtórzę, ale dużo większą pomocą dla takiej matki byłyby bezpłatne leki, ortezy, stomatolog itp itd niż to 500 plus Tak właśnie! Nowe placówki przedszkolne, obiady dla dzieci (ale chyba dla tych najbiedniejszych już są darmowe... ?), sponsorowane wycieczki szkolne, stomatolog jest na NFZ, ale np ortodonta to już kosmiczny wydatek dla niektórych rodzin i powinno być więcej przychodni z refundacją - to by była realna pomoc. Masz samotną matkę z trójką dzieci, która mieszka w Domu Samotnej Matki, nie ma niczego swojego. Zachęcisz ją do pracy i co dalej? Tysiaka wywali na przedszkole w najlepszym wypadku, jeśli oczywiście ktoś ją zatrudni, bo z maluchami to zaraz sto chorób, przez co trzeba iść na zwolnienie. No ale okej, z 1700zł, 1000 pójdzie na przedszkole, jakby chciała wynająć stancję (jeden pokój heh), to może tak może nie dałaby radę za 700zł. Na jedzenie i inne potrzeby zostanie wow 0zł. No ale zachęciłaś ją do pracy, problemy powinny zniknąć, nie? A może zacznijmy od drugiej strony - od kampanii społecznej na rzecz tych samotnych matek? Może uczmy mężczyzn odpowiedzialności? Bo w dzisiejszych czasach robić dzieci to jest komu, ale żeby już na nie łożyć - tu już jest większy problem. Czemu 50 lat temu mój dziadek (nie jakaś inteligencja, klasa robotnicza ze wsi na Białorusi) harował jak wół, żeby moja mama miała dostatnie życie, a teraz księciuniom jest ciężko nawet na kasie posiedzieć? Ryba psuje się od głowy i może zamiast dokładać się 500+ "samotnym matkom" zauważmy, że one wiatropylne nie są, a jednak odpowiedzialność zawsze przechyla się tylko na jedną stronę. Trochę odbiegnę od tematu teraz, ale zdajecie sobie sprawę, jakie przekręty robią "tatusiowie", żeby nie płacić alimentów? Zdajecie sobie sprawę, że w tej pieprzonej Polszy ściągalność alimentów jest na poziomie kilku procent i NIKT NIC Z TYM NIE ROBI? Że nie ma praktycznie ŻADNEJ odpowiedzialności karnej (poza wpisem do rejestru dłużników)? I jak bardzo mężczyźni są solidarni w tej kwestii i pomagają sobie uniknąć wszelakich konsekwencji związanych z tym tematem? Dlaczego tym żaden rząd się nie zajmie, zamiast rozdawać wspólne pieniądze? Sama w rodzinie mam taki przypadek,za który mi aż wstyd. Jest moja kuzynka z dwojgiem dzieci, która pieniądze dostaje i mówi, że gdyby poszła do pracy,to dostawałaby mniej, a ona się za bardzo stresuje pracowaniem, więc kompletnie jej to nie na rękę. Miałam to samo jak pracowałam w Szlachetnej Paczce. Przyszliśmy do jednego z domów z księdzem i ksiądz mówi, że panu tacie robotę załatwił. Za ile? ten pyta. Ksiądz na to - 2000 (Podkreślam, to mazury, tu to są naprawdę dobre pieniądze). A ten koleś - eee tam, to więcej na 8 dzieci dostaję jak nic nie robię. Także tego. To był mój ostatni wolontariat gdziekolwiek/kiedykolwiek. >>>*<<< ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ this world is a school no one expects to stay in school forever >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() >>>*<<< I just decided by the grace of the God Poseidon that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in >>>*<<< whatever feeds your fear is closer than you think ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< <3 ;___; ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 08.02.2018 13:02
|
No nie,ani trochę nie pasuje. Do puszki wrzucasz dobrowolnie, a tutaj jesteś zmuszony oddać swój hajs i jak Ci coś nie pasuje, to znaczy, że z Tobą coś nie tak. No to niech będzie, że zabierają ci z portfela na chorego Jasia, a potem się okazuje, że jednak jeszcze idzie na w pełni zdrowego i bogatego Krzysia ;p Absolutnie nie. Ale tacy ludzie też te pieniądze dostają DO RĘKI zamiast w formie miejsca w przedszkolu czy lekcji angielskiego dla dziecka. Więc ten program jest zepsuty w swojej naturze, zresztą jak wszystko, co napisze nasz wspaniały rząd. Bo z tego co kojarzę, założenie było takie, że rodzice sami wiedzą, co jest dla ich dziecka najlepsze. Czy nauka angielskiego czy matematyki czy nowe buty czy czapka. Czy lepiej kolonia czy rodzinny wyjazd. Innymi słowy - skoro pieniądze trzeba wydać i tak, to czy rodzice nie wydadzą ich po prostu lepiej, efektywniej. Tutaj założenie było dobre, ale niestety nie bardzo radzi sobie z tymi rodzinami wypaczonymi , gdzie albo rodzice nie chcą inwestować w dziecko albo totalnie nie radzą sobie z zarządzeniem taką gotówką i przez to wydają kasę na głupoty. Nie zgadza się w tym, że było przedstawiane jako program dla każdego dziecka. A program dla każdego dziecka to nie program wsparcia społecznego? A co do ostatniego tematu - czyli jednak nie samo zachęcanie do pracy ;p Tak czy inaczej - ja ogólnie popieram takie metody, więc nie mam zamiaru z nimi dyskutować. Tak czy inaczej, na koniec - ja nie popieram ani 500+ ani jakiegoś rozdawania wszystkiego za nic. Jednak wciąż uważam, że ta przeprowadzona ankieta nic nie pokazuje, a już na pewno nie, że ludzie to złodzieje. Zapytali, czy dodatkowe 500 na każde dziecko powinny dostawać rodziny, gdzie dochody sięgają gdzieś 50 tysięcy i ludzie stwierdzili, że nie i moim zdaniem też nie ma takiej potrzeby. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 08.02.2018 13:54
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
No ja się zgadzam z Alette. Bo właśnie kluczem tutaj nie jest sama kasa, a to jaki ta kasa ma charakter. Interwencjonizm państwowy nie kończy się na 500+, można wprowadzić innego rodzaju ulgi, choćby podatkowe dla Polaków, którzy radzą sobie lepiej, są bogatsi, zaradni. 500+ ma z samej swojej istoty charakter pomocowy, od początku chodziło o pomoc dla tych, którzy tych dzieci mają kilkoro i zarabiają wielkie nic albo nie wiele. Nie są to w każdym razie kokosy. I przy wszystkich mankamentach tego systemu, przekrętach jakie ludzie robią, żeby dostawać a nie pracować, to ten program nie ma na celu nagradzania przedsiębiorczych Polaków za to, że są przedsiębiorczy. I też nie rozumiem, dlaczego mielibyśmy wykorzystywać zapomogę, żeby bogatym było lepiej, sorry. Niech rząd stworzy system, który będzie zachęcał do otwierania własnych biznesów, niech nie nakłada podatków od pierdyliarda rzeczy, w których nikt się już nie może połapać. Może nie zabierajmy ludziom mnóstwa hajsu dlatego, że radzą sobie w życiu lepiej od przeciętnego Kowalskiego. Zacznijmy coś zmieniać w innych sferach, a nie oburzajmy się, że ileś tam procent osób się wypowiedziało za zniesieniem 500+ dla najbogatszych. Jeszcze raz napiszę, że rolą 500+ nie jest nagradzanie bogatych za to, że są bogaci. W ogóle uważam, że takie świadczenia są bez sensu, zwłaszcza przy tak nieszczelnym systemie, jaki mamy w Polsce. Samo odejście od interwencjonizmu państwowego ma na celu usamodzielnienie społeczeństwa. Gdyby społeczeństwo się bogaciło, brało sprawy w swoje ręce, gdyby każdy miał szansę i umiał zadbać o życie na poziomie dla siebie i swoich dzieci, to w ogóle nikt by nie wpadał na pomysł żadnego socjalu. Właśnie dlatego, że socjal jest z założenia przeznaczony dla tych słabszych, biedniejszych, czy z jakiegokolwiek powodu niezdolnych do pracy. To jest sama IDEA socjalu. To, jak on sobie działa w praktyce i że tworzy patologiczne zachowania i produkuje generację leniwców, to jest prawda. Tylko, że to jest w ogóle osobna kwestia. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 08.02.2018 14:44
|
Czyli, fuerte, w zasadzie się zgadzamy Na chwilę zmienię temat, bo trafiłam na coś, co mnie po prostu zatkało. Nie przeczytałam jeszcze całego wywiadu, więc mam nadzieję, że źle wszystko rozumiem. Jest pomysł, żeby wynagrodzenia za nadgodziny wpłacać na "konto powiernicze" pracownika i wypłacać mu je np. w okresie, gdy jest mniej pracy. Ponadto, pracodawca może sobie te pieniądze inwestować według własnego widzimisię, a potem je stracić i nie wypłacić (chyba że jeszcze nie dotarłam do odpowiedniego fragmentu. Tak. W praktyce firma i związki zawodowe wiedzą, kiedy występuje sezonowe, wzmożone zapotrzebowanie na pracę, a kiedy jest ono mniejsze. W okresie zapotrzebowania zatrudnieni pracowaliby ponad obowiązujące normy, wynagrodzenie za ten nadprogramowy czas trafiałoby na konta poszczególnych zatrudnionych i pracodawca oddawałby je w okresie, w którym ze względu na brak zapotrzebowania na wykonywanie obowiązków obniża się wymiar czasu pracy lub zwalnia pracownika z obowiązku jej świadczenia. CO CO CO CO!?!?!?!?! http://forsal.pl/...dawcy.html Panie prawniczki, proszę o uspokojenie mej gorącej głowy PS. To zresztą trochę a propos polityki obrzydzania ludziom pracy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 02.10.2018 09:17
|
Cześć! Chciałam zapytać, czy wybieracie się na wybory samorządowe. Kojarzycie swoich polityków? Jesteście zadowoleni z prezydentów swoich miast? A może nie wierzycie w żadne pozytywne zmiany i zamierzacie zostać w domu? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 02.10.2018 09:31
|
Oczywiście, że wybieram się na wybory. U nas w mieście prezydent bardzo dobrze i dużo działa. Wiadomo, że nie wszyscy są zadowoleni, ale ja patrzę z zadowoleniem na to, co się dzieje u nas w mieście. Nasz prezydent jest już na swoim stanowisku 12 lat i z jednej strony może przydałaby się świeża krew, ktoś to nie ma wypracowanych znajomości itp. ale uważam, że teraz nie czas na eksperymenty. Bo jak głosy się rozproszą to wygra PiS i to dopiero będzie dramat... Już teraz czytam u radnego pisu na fb, że "udało się nie przegłosować prawa o dofinansowaniu aborcji z pieniędzy miasta dzięki naszemu patronowi św. Urbanowi". No przecież nóż się w kieszeni otwiera jak się czyta tych idiotów... Wiec idę, i będę głosować na obecnego prezydenta, a na radnego z naszej miejscowości, bo fajnie działa lokalnie i dla dzieci. Edytowane przez PaulaSmith dnia 02.10.2018 11:33
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarahis ![]() |
|
|
|
| Takoizu |
Dodany dnia 02.10.2018 10:59
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 1014 Dom: SlytherinPunkty: 9614 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 10.11.15 |
Ja jak najbardziej wybieram się na wybory! Moim zdaniem mam teraz świetnego Prezydenta Miasta, młodego, energicznego faceta który przez całą kadencję sporo zdobił. Nawet mimo mojego w większości negatywnego nastawienia do PiSu (chociaż ja mam negatywne nastawienie do chyba wszystkich partii ), nie wyobrażam sobie kogoś innego na tym stanowisku. Stawia na młodych i chce żeby zostali w mieście wiec bardzo mi się to podoba. Nie kojarzę wszystkich polityków z mojej okolicy, ale tych najważniejszych raczej tak ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

gordian119

Hufflepuff
a tak serio to nie da się pominąć tych opłat, jeśli zatrudniasz kogoś na pełen etat. 
Ravenclaw

Slytherin