Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
18.04.2026 13:02
Aż mi się przypomniało ożywienie na początku covidu. Kiedy to było w ogóle xD

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Transplantacja organów po śmierci
Angelina Johnson
Ja tylko w tym temacie chciałabym przypomnieć, że takie oświadczenie woli to pic na wodę i nic więcej. Dla żadnego lekarza nie będzie to podstawą do pobrania Waszych organów. By złożyć prawdziwe oświadczenie woli, należy zarejestrować to na specjalnej stronie. Po śmierci człowieka, lekarz wchodzi na tejże stronę i patrzy, czy jest oświadczenie woli, bądź oświadczenie zakazu pobierania organów (to również można złożyć).
Ponadto obecnie, jeżeli osoba nie złożyła oświadczenia woli, a rodzina nie ma zdania, bądź ta osoba nie ma rodziny, organy swobodnie można pobrać. Liczy się tak naprawdę tylko oświadczenie zakazujące tego.

Ustawa z dnia 1 lipca 2005 r.o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów (Dz. U. Nr 169, poz. 1411):
Art. 5.
1. Pobrania komórek, tkanek lub narządów ze zwłok ludzkich w celu ich przeszczepienia można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu.
2. W przypadku małoletniego lub innej osoby, która nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, sprzeciw może wyrazić za ich życia przedstawiciel ustawowy.
3. W przypadku małoletniego powyżej lat szesnastu sprzeciw może wyrazić również ten małoletni.

Co do oświadczenia woli:
Niezależnie od przepisów prawnych wiele osób pragnie świadomie, za życia wyrazić chęć niesienia pomocy chorym potrzebującym przeszczepów.
Każda osoba dorosła podpisująca oświadczenie woli, wyrażając zgodę na pobranie po śmierci swoich tkanek i narządów do przeszczepienia daje dowód świadomej chęci ratowania życia i przywracania zdrowia chorym ludziom.
Własnoręczne podpisanie oświadczenia ułatwia bliskim osoby zmarłej oraz lekarzom uszanowanie wyrażonej woli.

Oświadczenie woli ma jedynie charakter informacyjny.

Co do samego oddawania krwi, jest to oczywiście słuszne. Jednak np. moje województwo zaopatruje większość Polski w krew, bo jest u nas najwięcej dawców (info z mojego centrum krwiodawstwa). Z tego też wiem, że część krwi jest po prostu nie spożytkowana. Taką pobraną krew można ponoć trzymać do 2 tyg, potem trzeba ją zutylizować. Zatem jak np. moja grupa krwi jest bardzo popularna i często występuje, możliwe iż oddaje "na darmo". Dlatego jeżeli ktoś już naprawdę w tym siedzi, radzę dodatkowo czytać wszelkie ogłoszenia, kto i gdzie potrzebuje krwi i JAKIEJ. Poza tym, zapisując się do krwiodawstwa oni rejestrują Twoje dane, więc mogą dzwonić po Ciebie jak przyjdzie taka potrzeba. Fajna sprawa ;)

Ja oczywiście chciałabym by moje organy pomogły komuś. Szkoda marnować czegoś, co innym może uratować życie.

Informacje na temat krwiodawstwa są niesprawdzone, dlatego jeżeli ktoś ma argumenty do ich podważenia, z chęcią przeczytam.

Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png

s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png

img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg

img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg

Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.

Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png

Prefix użytkownikaAlette
Zabawne, bo właśnie chciałam napisać to, co Angelina x)

Ale może tylko dodam coś od siebie. Obecna regulacja prawna w Polsce ma bardzo wiele wad. Z jednej strony oczywiście jest to domniemanie, że jeśli ktoś nie wyraził sprzeciwu, to się zgadza. Ale z drugiej... no właśnie. W USA jest tak, że jeśli ktoś wyrazi to oświadczenie, iż chce oddać organy po śmierci, to potem musi swoje oświadczenie odwołać. U nas żadnego oświadczenia składać nie trzeba, ale jeśli po naszej śmierci pojawi się powiedzmy 5 osób, które stwierdzą, że my nie chcieliśmy, to nasze organy idą do piachu.

Jak to w praktyce wygląda? Lekarz boi się sięgać po organy, bo nie wie, czy rodzina nie będzie miała pretensji.

Ja jestem oczywiście za tym, by wszystko, co się nadaje, szło pod nóż. Ale nie do oglądania dla studentów, tylko właśnie. by ratować komuś życie. Już uświadomiłam moją rodzinę ;p
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaEvolution232
No tak macie rację ale zakładając hipotetycznie, są dwie opcje oto sytuacja : Dziecko potrzebuje nerki na przeszczep, Ty nieżyjesz a Twój organ może uratować mu życie.
Opcje są cztery:
Opcja 1)Dziecko przeżyje, będzie kimś sławnym, ważnym dla świata nauki. Wtedy jest cacy bo organ faktycznie się przydał.
Opcja 2 ) Dzieciak przeżyje i będzie miał normalną rodzinę . Jest cacy.
Opcja 3 ) Dziecko przeżyje ale będzie społecznym pasożytem. Wtedy już nie jest cacy lepiej zakopać tą nerkę.
Opcja 4 ) Dzieciak nie przeżyje. Nie ma problemu.
Najgorsze jest to ze nigdy nie przewidzisz czy Twój organ może pomóc czy zaszkodzić ludziom.
Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umysł pięknem lśni.

i42.tinypic.com/2dhicyf_th.jpg

Szukam ludzi do projektu o Harrym Potterze ;)
W planie stworzenie gry przęglądarkowej.
Poszukuje ludzi do współpracy wiecej info na PW

Prefix użytkownikafuerte
Nie wiem, co rozumiesz przez pojęcie "społeczny pasożyt". Czy chodzi Ci o taką kwestię, że tak czy siak nie będzie w pełni funkcjonował i pobierał rentę, czy o co, bo nie rozumiem?
No i kwestia tego, że nie wiem, w jaki sposób mój organ miałby komuś zaszkodzić. Dostanie się na listę oczekujących na przeszczep to jakaś katastrofa i nie sądzę, żeby komukolwiek z tych ludzi jakiś konkretny organ miałby zaszkodzić.

Poza tym, serio, co mnie obchodzi, czy to trafi do kogoś sławnego, normalnego, czy nawet jakiegoś pijaka - chociaż takie osoby, z tego co wiem, nie dostają się na listę do przeszczepów, nie?
Skoro nie żyję, to naprawdę, nie interesuje mnie, kto dostaje mój narząd. Może nie uratuję nikomu życia, a może uratuję. Może przedłużę czyjeś o 10 lat, może o miesiąc. Mnie się po prostu nic już nie przyda, a ktoś ma jeszcze szansę.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Angelina Johnson
Bez sensu jest takie myślenie. Po pierwsze, tak jak napisała fuerte, po śmierci raczej nie będzie Cię interesowało, gdzie trafi Twój organ i jak on sobie poradzi. Po drugie zauważyłam, że ludzie mają brzydką tendencję oceniania, kto ma prawo przeżyć, a kto nie. Kto ma większe prawa do nerki, bo jest lepszy z matematyki od przeciętnego dziecka i może coś osiągnąć, a kto ma zdychać. To jest chore. Lista nazwisk do transplantacji opiera się chyba przede wszystkim na tym, jak bardzo zaawansowana jest choroba i jak mało czasu ma dana osoba. Nikt nie określa tutaj ich predyspozycji do bycia kimś wielkim, lub nie bycia pasożytem. I dobrze.

Swoją drogą tak mi się przypomniało o czarnym rynku organami. To jest dla mnie tak bardzo nieludzkie, że aż się dziwię, że ktoś wpadł na taki pomysł. Zarabianie na ludzkiej tragedii jest dość powszechne, ale zabijanie by zarobić, to jest straszne.

Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png

s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png

img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg

img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg

Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.

Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png

Prefix użytkownikaLossiril
Ja już parę lat temu zdecydowałam, że oddam organy, bo w trumnie na nic mi się one nie przydadzą. Jeśli można zrobić coś dobrego po śmierci, to czemu nie?

I Evolution twój tok myślenia jest co najmniej dziwny.
Zaszkodzić? Jeśli jakiś organ nie jest zdatny do przeszczepu, to się go nie przeszczepia, bo sądzę, że o to ci chodziło? Ale jakie ma znaczenie, do kogo trafią twoje organy? Ty już wtedy będziesz oglądać wszystko z chmurki.

Angelina, ja pamiętam dzieciaka, który tak strasznie chciał mieć iphone'a czy coś tam innego i sprzedał nerkę.
"You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness,
no doubt about that."

49.media.tumblr.com/8fd19fd808466128891dbc622e847972/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo2_r1_250.gif45.media.tumblr.com/0657b0d7361e18d2e9b9ad59589ba694/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo8_r1_250.gif49.media.tumblr.com/44cba2a6756c07fec6f86f9c6baeabe6/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo4_250.gif

45.media.tumblr.com/d941556ef09d4df2aa4255e2d1916738/tumblr_o20215Cx8Z1txsq03o1_500.gif

www.nrdfeed.com/gImages/draco-scream-gif-gif71a7c2e0904f25cbb722c4b60d0e809153c8694c07ea4.gif

25.media.tumblr.com/96e036d50d60465467af86aaa10d1985/tumblr_mifwnfHhoW1r1da95o1_500.gif

tumblr klik

'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.'

'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.'

i59.tinypic.com/258b141.gif

'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.'

i58.tinypic.com/ne49j.jpg

It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one.

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najciekawszy_podpis.png

http://morivrty.tumblr.com
Nie nie nie śpieszę ze sprostowaniem.
Pasożyst społeczny jest to osoba która z własnego wyboru jest bezrobotna pobiera zasiłek i jeszcze cieszy się z tego że normalni ludzie którzy pracują płacą podatki łoża na jego utrzymanie -.- sam mam 2 takich sąsiadów wiec wiem o co chodzi

W Ravenclawie tylko ci,

Osobiście tez podjełem decyzję na ten temat i też oddaję organy. Jedyne czego bym nie chciał (a na to nie mam wpływu) to nie chcę by moje organy zostały zmarnowane dla osób które będą potem z własnego wyboru "pasożytami społeczeństwa". Macie rację z chmurki mi to nie sprawia żadnej róznicy. Ale jednak chciałbym być pewny że nie przyczynie się do przeżycia następnych nic nie wnoszących ludzi do społeczeństwa. Dla mnie osoba pożyteczna to osoba która potrafi zarobić na własne utrzymanie i na własne potrzeby. Nie mówię tu o osobach które od czasu do czasu potrzebują pomocy finansowej czy w wyniku jakiejś katastrofy nagle tracą cały dobytek.

W Ravenclawie tylko ci,

Prefix użytkownikaSixth Gun
Evolution niby wiem o co Ci chodzi, ale jest to tak płytkie myślenie, że ojeju. Nie ma człowieka, któremu nie należy się życie. Co z tego, że będzie na zasiłku? Będzie oparciem dla przyjaciół, pomocnikiem jakiegoś zwierzęta, rodzicem dla dziecka. Będzie pełnił jakąś pozytywna funkcję, jeżeli to bierzesz pod uwagę. Będzie nosił Twoje płuca, nerkę, czy cokolwiek. Ty juz nie będziesz życ. On tak, i będzie pełnił dobre funkcje. Myślałam, że pisząć "Pasożyt społeczny" masz na myśli jakiegoś zwyrodnialca bijącego swoje dzieci, okradającego innych lub też mordercę. Natomiast Twój argument jest porażający wręcz. Jeżeli przeszczepy miałyby się odbywac na takiej zasadzie, to wcale by się nie odbywały, żeby przypadkiem to dziewięcioletnie dziecko nie było na zasiłku, bo to komus przeszkadza.
Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick.png

Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić

Yhm wytłumacz to moim sąsiadom którzy od rana do nocy chleją wódkę facet bije własna żone i dziecko i to jest normalne ? właśnie o to chodzi to są tylko spekulacje ten sam dzieciak może nie wiem wynaleść lek na walkę z rakiem i wtedy "będę" dumny ze uratowałem mu życie ( chociaż i tak pewnie nie ma to większego znaczenia dla mnie po śmierci) ale widząc przypadek który opisałem Ci wcześniej to żal by mi było tego płuca wątroby, czy nerek

W Ravenclawie tylko ci,

No tak, skoro się widzi, że coś takiego się dzieje, to lepiej narzekać zamiast coś z tym zrobić.
Narzekasz, że sąsiad robi to, czy tamto i nie zgłosisz tego na policję, tylko będziesz spekulował na temat tego, czy kiedyś ktoś pokroju tego faceta dostanie twoje organy do przeszczepu. Genialne.
"You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness,
no doubt about that."

49.media.tumblr.com/8fd19fd808466128891dbc622e847972/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo2_r1_250.gif45.media.tumblr.com/0657b0d7361e18d2e9b9ad59589ba694/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo8_r1_250.gif49.media.tumblr.com/44cba2a6756c07fec6f86f9c6baeabe6/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo4_250.gif

45.media.tumblr.com/d941556ef09d4df2aa4255e2d1916738/tumblr_o20215Cx8Z1txsq03o1_500.gif

www.nrdfeed.com/gImages/draco-scream-gif-gif71a7c2e0904f25cbb722c4b60d0e809153c8694c07ea4.gif

25.media.tumblr.com/96e036d50d60465467af86aaa10d1985/tumblr_mifwnfHhoW1r1da95o1_500.gif

tumblr klik

'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.'

'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.'

'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.'

It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one.

Myślisz że mało razy zgłaszałem ?;>
Nic mu nie mogą zrobić żona nie odejdzie bo się boi i masz zaklęty krąg -.-

W Ravenclawie tylko ci,

Swoją droga mówisz o moich spekulacjach a co o lekarzach którzy sami decydują czy dana osoba będzie żyła? ;> to jest jak wybieranie między gornem ludzi którego z nich wziąć do przeszczepu. To tez jest chore. Jak i to że przeszczepy są tak cholernie drogie. Zgodzę się trzeba operować wiele godzin itp ale to nie powód zeby brać za przeszczep 20-30 tyś. Organy tez kosztują i to jest normalne? Po mojemu to wszystko powinno inaczej wygladać ale ja mam inny światopogląd ...

W Ravenclawie tylko ci,

Uciekasz od tematu, to po pierwsze. Wciąż uważam, że gadasz głupoty.

Po drugie na szczycie listy osób oczekujących na przeszczep są te najbardziej potrzebujące i nie jest to widzimisię lekarzy.
no doubt about that."

tumblr klik

Yhm a słyszałaś o czymś takim jak korupcja ? ;>
Ale mało ważne. Masz rację to jest odbieganie od tematu.
Każdy ma prawo mieć swoją opinię na ten temat ja osobiście organy oddam bo mi to będzie bez większej różnicy i tak mi sie nie przydadzą. Dziwi mnie tylko dlaczego ludzie nie chcą ich oddawać... no ale to osobista sprawa wiec nie ma się co nad tym specjalnie wywodzic ;)

W Ravenclawie tylko ci,

No jasne, że korupcja ma jakiś tam wpływ na to, ale powiedz mi ile osób jest stać na opłacenie opieki zdrowotnej ORAZ łapówkę? Garstkę ludzi. A poza tym ci ludzie na zasiłku, o których mówiłeś na pewno nie są w stanie tego zrobić.
no doubt about that."

tumblr klik

Prefix użytkownikaSixth Gun
Zdrowie jest ważne. Wiadomo, że ludzie chcą wykorzystać fakt, że ich bliźni jest w stanie oddać ostatnio grosz dla zdrowia swojego czy rodziny. Lekarzem nie zostaje się nie po 5 latach studiów, tylko po kilkunastu. co dopiero mówić o chirurgu. Kto by chciał za darmo przez prawie całą dobę operować człowieka, bez chwili wytchnienia, bez minimalnego błędu? Chyba nikt. Co za tym idzie? Operacje nie odbywałyby się. Ludzie by umierali. Trzeba myśleć na dłuższą metę.
Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick.png

Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić

Prefix użytkownikaUpadly Aniol
Niech sobie ode mnie biorą po śmieci cielesnej co chcą - jak ma to komuś pomóc wyzdrowieć, czy nawet uratować życie, to oczywiście, że jestem na tak. Św. Jan Paweł II powiedział, że jest to akt miłosierdzia. W Niebie się faktycznie nie przydadzą ;p.
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Oczywiście jestem za, posiadam w portfelu stosowną kartę, na ręce opaskę, że mogę być dawcą. Zakopanie czy spalenie zwłok ze wszystkimi organami w środku to straszne marnotrawstwo, zwłaszcza, że mogą komuś uratować życie.
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: