Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Kto po zabiciu Voldemorta bêdzie najgro¼niejszym czarodziejem na ¶wiecie?
Prefix u¿ytkownikaBumSzakalaka
Animag37 napisa³(a):
I trzeba zgadzaj±c siê pisaæ co ¶lina na jêzyk przyniesie, by by³o 5 linijek?

Nie. Je¶li masz do powiedzenia co¶, czym nie zapiszesz tych 5, czy nawet 3 linijek, to jaki jest sens pisaæ? Jednolinijkowce za¶miecaj± forum, a ja nie po to je czyszczê, aby na moich oczach znowu robi³ siê syf.

blad logiczny napisa³(a):
Co to w ogóle za pomys³, ¿e Harry móg³by staæ siê podobny do Voldemorta ? To jest absurd, wspominaj±c jak ciê¿ko prze¿ywa³ ¶mieræ ka¿dego kto zgin±³ w bitwie o Hogwart.

Tutaj odniosê siê do tego co napisa³a wcze¶niej Alette. Dumbledore by³ dobry, ale budzi³ respekt i jednak by³ tym jednym z najgro¼niejszych czarodziejów. Nie mówmy od razu, ¿e nie mo¿esz byæ gro¼ny, bo nie jeste¶ dobry albo nie zajmujesz siê czarnoksiêstwem. To prawda, ¿e czarne charaktery s± bezwzglêdne i nie widz± granic, ale nie trzeba ich nie widzieæ, ¿eby nie móc budziæ strachu w oczach innych. Mo¿e nawet nie strachu tylko tego szacunku, tej ¶wiadomo¶ci, ¿e wiesz, i¿ nie dasz rady tej osoby pokonaæ. Taki w³a¶nie by³ Albus. Mia³ wiedzê, potêgê i szacunek. Widzia³ ¶mieræ i inne tragedie. Zdzia³a³ wiele dobrego i s³usznego. Wiêc jakie widzicie opory w kandydaturze Harry'ego na najgro¼niejszego czarodzieja?

03.01.2019 r. -
Pogromca Parchatego Trolla
www.harry-potter.net.pl/images/articles/bum.png

W Hogwarcie: Madison Dixie
www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/ao9yo2no.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkombum.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20201.jpg

_____________________~*~_____________________

- I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587.
- My name is OLIVER QUEEN.

66.media.tumblr.com/4363f636607b153051dee48f88fc8d96/tumblr_pi5gvmEQ8N1vq3qe1o2_540.gif
data.whicdn.com/images/216550281/original.gif

- Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem?
- Jeste¶ czym¶ wiêcej, Ciri. Czym¶ wiêcej.

i.pinimg.com/originals/77/1c/bf/771cbf249ac2523f149efe9619045a26.gif

BumSzakalaka

Przyjació³ko ma najdro¿sza!
Pisaæ wiersze sprawa "prosta"
W dniu mi³o¶ci co¶ wypada,
Prawie g³owa mi odpada...
Gdzie¶ zniknê³a¶, takie ¿ycie..
I na pewno nie w Madrycie.
Nasz rysunek gdzie¶ zgubi³em,
Jestem Ci go jednak winien.
Szko³a chyba ciê wykañcza,
Jednak lepsza ni¿ szarañcza ;D
Kwa¶ne ¿elki mam pod biurkiem,
Nie otworze ich wiêc z hukiem,
Bo z têsknoty ju¿ usycham
I w te k±ty je upycham.
Wszêdzie ró¿u, kiczu schy³ki
¯ycie, zabierz Walentynki.

Ps. Z tym obrazkiem to serio Wstydni¶
XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Prefix u¿ytkownikaAnimag37
Tutaj odniosê siê do tego co napisa³a wcze¶niej Alette. Dumbledore by³ dobry, ale budzi³ respekt i jednak by³ tym jednym z najgro¼niejszych czarodziejów. Nie mówmy od razu, ¿e nie mo¿esz byæ gro¼ny, bo nie jeste¶ dobry albo nie zajmujesz siê czarnoksiêstwem. To prawda, ¿e czarne charaktery s± bezwzglêdne i nie widz± granic, ale nie trzeba ich nie widzieæ, ¿eby nie móc budziæ strachu w oczach innych. Mo¿e nawet nie strachu tylko tego szacunku, tej ¶wiadomo¶ci, ¿e wiesz, i¿ nie dasz rady tej osoby pokonaæ. Taki w³a¶nie by³ Albus. Mia³ wiedzê, potêgê i szacunek. Widzia³ ¶mieræ i inne tragedie. Zdzia³a³ wiele dobrego i s³usznego. Wiêc jakie widzicie opory w kandydaturze Harry'ego na najgro¼niejszego czarodzieja?

Facepalm Takie, ¿e nie zostaje siê tym, z czym siê walczy³o? Alianci nie zostali po Wojnie Hitlerowcami. ;-;
ChmurkaChmurkaChmurkaChmurkaChmurkaChmurkaChmurka

Ale on nie musi od razu zostawaæ Voldemortem. Najwyra¼niej zignorowa³e¶ wszystko co napisa³am przed pytaniem "Wiêc jakie widzicie opory w kandydaturze Harry'ego na najgro¼niejszego czarodzieja?". Nie bêdê tego drugi raz powtarzaæ, wiêc mi³oby by³o gdyby¶ to po prostu przeczyta³, przemy¶la³, a dopiero pó¼niej odpisa³. I w ogóle to linijki, je¶li chcesz aby ten post zosta³ zaliczony do Tygodnia z Tematem. Zrób to ³askawie. Rzeczywi¶cie wszystko zignorowa³e¶.

03.01.2019 r. -

66.media.tumblr.com/4363f636607b153051dee48f88fc8d96/tumblr_pi5gvmEQ8N1vq3qe1o2_540.gif

- Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem?

BumSzakalaka

I w te k±ty je upycham.

XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Heh, ale pierwszy post w tym temacie jest o tym kto przejmie pa³eczkê Czarnego Pana. I kto tu ignoruje? <nie musisz tego liczyæ do TZT>

Prefix u¿ytkownikakospirre
Zastanawia³am siê przez chwilê i chyba wiem kto móg³by jeszcze kandydowaæ na czarny charakterek. Czemu nie móg³by byæ nim nikt inny jak... Teddy Lupin? Ma³o zauwa¿alny, ale jak dla mnie móg³by byæ. Spójrzmy na jego rodziców. Remus, wilko³ak, inteligenty z sporym wykszta³ceniem, natomiast matka - auror. Musia³ odziedziczyæ po jednym z rodziców jakie¶ doskona³o¶ci. W samotno¶ci i zagubie, móg³by przej¶æ na z³± stronê, nawet je¶li jego ojcem chrzestnym mia³by byæ Harry.
Ale chwila. Najgro¼niejszy? No chyba nie.
Faktycznie, Teddy tak czy siak, najgro¼niejszym i najpotê¿niejszym czarnoksiê¿nikiem by byæ nie móg³. Po za tym jego rodzice maj± za dobre cechy by ich syn sta³ siê tak niekompetentnym idiot±, by maczaæ palce w czarnej magii. Cofam wiêc moje s³owa!

Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, je¶li nie wiesz, gdzie jest jego mózg.

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

infj|aquarius|xvii|ravenclaw

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

Animag, przej±æ pa³eczkê Czarnego Pana, a staæ siê drugim Czarnym Panem to jednak jest ró¿nica. On mo¿e zaj±æ jego miejsce, ale niekoniecznie bêd±c mega z³ym i bezwzglêdnym. Tutaj ju¿ po raz trzeci (?) odwo³ujê siê do osoby starego Albusa. Echh.. ale tu nie chodzi o samo zaliczanie do TZT, ale o "spam". Je¶li masz ochotê na dyskusjê na jedn± linijkê, to istniej± sowy albo SB.

03.01.2019 r. -

BumSzakalaka

I w te k±ty je upycham.

XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

¯e tak sobie przypomnê:
Kto po Voldemorcie mo¿e przej±æ 'pa³eczkê lidera' w¶ród typów spod ciemnej gwiazdy??? Kto zostanie wrogiem czarodziejów numer jeden? Jak my¶licie? Jestem bardzo ciekawy waszych opinii...:)

Wrogiem. Nie najmocniejszym. WROGIEM.
Wiêc nie Potter. On nie jest wrogiem czarodziejów numer jeden.
Ba dum tss.
Jest ju¿ piêæ linijek?

Czyli na forum trzeba nieco popisaæ od rzeczy, ewentualnie u¿ywaæ d³uuuzszych s³ów. I uk³adaæ je w logiczn± ca³o¶æ. Hej, czy ja ju¿ nie napisa³em 5 linijek? Mam takow± nadziejê. ; )

Ale bêd±c potê¿nym i budz±cym szacunek nie stajesz siê jednocze¶nie wrogiem dla tych, którzy d±¿± do w³adzy? W koñcu tamujesz im drogê. Dlatego trzeba mieæ odpowiednie umiejêtno¶ci i przede wszystkim kontakty, aby takich wyrostków przekonaæ, i¿ wcale nie maj± tak ¼le.
Nie, Animag, nie chodzi o pisanie od rzeczy. I znowu nie czytasz wszystkiego co napisa³am.
Je¶li masz do powiedzenia co¶, czym nie zapiszesz tych 5, czy nawet 3 linijek, to jaki jest sens pisaæ? Jednolinijkowce za¶miecaj± forum, a ja nie po to je czyszczê, aby na moich oczach znowu robi³ siê syf.

03.01.2019 r. -

BumSzakalaka

I w te k±ty je upycham.

XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

czy tylko mi siê wydaje, albo niektórzy tu zbaczaj± z tematu...
Co do tematu, to jestem jednego zdania.
Bêdzie to kto¶ z Afryki. Takie jest moje zdanie, w koñcu J.K Rowling sama przyzna³a, ¿e mieszka tam mag silniejszy od Albusa, a skoro Dumbledora ba³ siê Voldemort, przej±æ pa³eczkê móg³by po nim, tajemniczy Afrykanin. Podobno s± tak dobrzy w Transmutacji, ¿e potrafi± zmieniæ siê w co chc±, kiedy chc±, w jakim czasie chc± i gdzie chc±. Taki mag, móg³by byæ naprawdê bardzo niebezpieczny, nawet nie wiesz czym jest, gdzie i jak. Takie jest moje zdanie, jest to ca³kowicie prawdopodobne, a sama teraz uwa¿am, ¿e nikt z Potterów, ani nikt kogo ju¿ znamy, móg³by byæ najgro¼niejszym czarodziejem na ¶wiecie. Tak wiêc, jestem za Afryk±, lub innym zagranicznym kontynentem. Na przyk³ad taka Ameryka. A mo¿e kto wie... Kto¶ z Polski? xD

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

kos, bardzo ciekawa teoria i podparta ciekawymi argumentami. Po przeczytaniu Twojej opinii jestem za tym, ¿e mo¿e to byæ kto¶ z Afryki. Mo¿e nawet niekoniecznie mê¿czyzna, a kobieta. Tak, kobieta by³aby tutaj fenomenem! Wspomnia³a¶ o Polsce, kto¶ ju¿ j± tutaj wymienia³, ale czy ja wiem, czy w naszym kraju znalaz³by siê kto¶, kto sta³by siê pó¼niej tym najgro¼niejszym. Racja, nigdy nic nie wiadomo, ale to mi jako¶ nie pasuje do naszego kraju. Kompletnie! Dlatego ja jestem za Afrykank±. ;d

03.01.2019 r. -

BumSzakalaka

I w te k±ty je upycham.

XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Kompletnie! Dlatego ja jestem za Afrykank±. ;d

Ja z t± Polsk± tylko tak ¿artowa³am, jakby co. Chocia¿ faktycznie, nigdy nic nie wiadomo. Szakal, nie wierzysz w nasze mo¿liwo¶ci? A co do tej Afrykanki... Mo¿liwe, ¿e by³aby to kobieta. Mnie to obojêtne, chocia¿ ciekawie by³oby zobaczyæ kobietê w tej roli. Pasuje mi tutaj piêkna czarnoskóra kobieta, której celem jest zapanowanie nad wszystkim i wszystkimi.
Taka bezwglêdna, brutalna piêkno¶æ xD

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Ale bêd±c potê¿nym i budz±cym szacunek nie stajesz siê jednocze¶nie wrogiem dla tych, którzy d±¿± do w³adzy? W koñcu tamujesz im drogê. Dlatego trzeba mieæ odpowiednie umiejêtno¶ci i przede wszystkim kontakty, aby takich wyrostków przekonaæ, i¿ wcale nie maj± tak ¼le.
Nie, Animag, nie chodzi o pisanie od rzeczy. I znowu nie czytasz wszystkiego co napisa³am.

Tak, to oznacza, ¿e wszyscy s± wrogami. Ja jestem wrogiem, bo uczê siê lepiej od XYZ, on mo¿e nie dostaæ przez to pracy, bo ja mu j± sprz±tnê spod nosa. Mo¿e mnie zabije, w koñcu XYZ jest nieobliczalny...

W pytaniu wyra¼nie chodzi o nastêpcê Voldemorta, który by³by jak on wrogiem czarodziejów. Przej±³by pa³eczkê Czarnego Pana. Sta³by siê kolejnym Czarnym Panem, który sam sobie stworzy³by wrogów, ci nie mieliby nic do powiedzenia. To on staje siê wrogiem dla ¶wiata, nie ¶wiat dla niego.
Nie s±dzê, by za³o¿ycielowi tego tematu chodzi³o o twoje rozumowanie.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Nie rozumiem tego oburzenia o 5 linijek, bo mog³abym wam wysmarowaæ potê¿ny post na temat tego, sk±d te minimum linijkowe siê wziê³o. Ale wam to chyba trzeba rzuciæ w FAQ, serio

Wiêc, ¿eby by³a jasno¶æ.

Forum s³u¿y do dyskusji, a nie zgadzania siê ze sob±. Je¶li nie jeste¶ w stanie wykrzesaæ z siebie wiêcej ni¿ te 3 linijki, to po co pisaæ? Bo zgadzaæ siê mo¿esz przez pw. Na forum przedstawia siê ró¿ne, uargumentowane punkty widzenia. Je¶li uwa¿asz, ¿e temat zosta³ wyczerpany, to tyle, nie ma co pisaæ wiêcej, waliæ jenolinijkowce te¿ nie ma co.

Pytanie w temacie brzmi "Kto po zabiciu Voldemorta bêdzie najgro¼niejszym czarodziejem na ¶wiecie?". Nie ma nic o tym, ¿e to ma byæ czarnoksi±¿nik. Co sobie autor tego tematu napisa³ w po¶cie ma charakter jedynie pomocniczy. Oczywi¶cie mo¿na rozprawiaæ, kto zostanie czarnym charakterem. My sobie rozszerzyli¶my dyskusjê na to, kto ogólnie bêdzie najgro¼niejszy. Czy to takie ciê¿kie do zrozumienia?

Sk±d siê wzi±³ w ogóle problem z tym Harrym? Nikt nie napisa³, ¿e ma byæ nastêpc± Voldemorta ;p Po prostu oceniamy go sobie jako gro¼nego czarodzieja.

Ja ogólnie uwa¿am, ¿e LV w ogóle nie by³ najgro¼niejszy na ¶wiecie, on po prostu sia³ postrach w Anglii. Z jakiego¶ powodu to w³a¶nie Brytyjczycy siê z nim mierzyli, a nie ca³y ¶wiat. Dlatego pewnie jaki¶ typek sobie ¿yje w Chinach, RPA czy Peru i tam depcze po ludziach.
A Anglii najsilniejszy jest Harry i tam nie ma po prostu gruntu na razie na to, ¿eby wyrós³ kolejny Voldek

Amen
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Dzisiaj z rana napad³ mnie nowy pomys³, na to, kto móg³by przej±æ pa³eczkê. Oczywi¶cie, moim faworytem bêdzie Afryka, ale wpad³am na jeszcze jeden pomys³, który przynajmniej mi wydaje siê stosowny.
Nie bêdzie to jeden potê¿ny mag, który bêdzie przewy¿sza³ o g³owê Voldemorta, tak jak mogliby to zrobiæ Afrykanie, Jest to czarna elita, która przeciwstawi siê obecnym rz±dom, i bêdzie dalej brn±æ w wizjê ¶wiata, któr± przedstawi³ im Czarny Pan. Oszaleni, og³upieni, rz±dni zemsty i krwii. Tak, tak. ¦miercio¿ercy. Ci, którzy od pocz±tku chcieli towarzyszyæ Lordowi, z w³asnej woli. Nie byliby jacy¶ potê¿ni... Harry i reszta aurorów z pewno¶ci± by sobie z nimi poradzili. Ale wprowadziliby chaos. A co je¶li...
¦miercio¿ercy z³amaliby zasady? i wtargnêli do ¶wiata mugoli? Byliby tak o¶lepieni wriactwem, ¿e nie zauwa¿yliby jak± robi± g³upotê. A co mieliby zrobiæ aurorzy? Zwyk³y mugol, nie poradzi³by sobie nawet z pierwszoroczniakiem. A co dopiero z band± ¦miercio¿erców, którzy jedyne co widz± to, zemstê.
A, i tutaj jest pu³apka. Aurorzy nie mog± nic zrobiæ. Naraziliby ¶wiat magii. Ale gdyby nie zareagowali, zwykli, pro¶ci ludzie wpadli by w panikê, i tamten ¶wiat grozi³oby niebezpieczeñstwo. I ¶wiat magii. Ucierpia³by na tym.
To jest moim zdaniem wielkie niebezpieczen¶two.
Najgro¼niejsi nie bêd± ¦miercio¿ercy, lecz mugole.
To móg³by byæ szary koniec ¶wiata magii, bez happy endu.

Co o tym s±dzicie? ^^
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikakospirre dnia 21.05.2016 09:02

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikafuerte
¦miercio¿ercy z³amaliby zasady? i wtargnêli do ¶wiata mugoli?

Ale w³a¶ciwie, to na jakiej zasadzie "wtargnêliby do ¶wiata mugoli"? Czy za czasów Voldemorta ju¿ wystarczaj±co w ¶wiecie mugoli nie namieszali, morduj±c niewinnych ludzi? Nie do koñca rozumiem, co masz na my¶li pisz±c, ¿e ¦miercio¿ercy z³amaliby zasady.

A wypowiadaj±c siê ogólnie - moim zdaniem ¶wiat magii by³ wystarczaj±co nara¿ony za czasów Voldemorta. No i skoro mugole s± tacy nieporadni, to jak mieliby unicestwiæ czarodziejów? Przecie¿ to oni dysponuj± ¶rodkami, ¿eby wymazaæ pamiêæ, zaczarowaæ jakie¶ magiczne obiekty tak, ¿eby by³y niewidzialne. Dlatego ja ogólnie nie bra³abym ich pod uwagê, bo zagro¿enie, ¿e mugole dowiedz± siê o ¶wiecie magii jest zawsze, ale nawet w czasach kryzysu pozostawa³o pod wzglêdn± kontrol±.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Ale w³a¶ciwie, to na jakiej zasadzie "wtargnêliby do ¶wiata mugoli"?

Mam na my¶li to, ¿e zaczn± masowe mordy, wiêksze ni¿ za panowania Czarnego Pana.

No i skoro mugole s± tacy nieporadni, to jak mieliby unicestwiæ czarodziejów? Przecie¿ to oni dysponuj± ¶rodkami, ¿eby wymazaæ pamiêæ, zaczarowaæ jakie¶ magiczne obiekty tak, ¿eby by³y niewidzialne.

Nieporadni, to prawda. Ale spójrz na to od innej strony. Co dzisiaj zrobiliby ludzie? Jaka by³aby ich reakcja? Nie zostawiliby czego¶ takiego, z przymru¿eniem oka. Za³o¿ê siê, ¿e zaczêto by wznosiæ badania, kwarantannê, przeszukiwanie terenu... Ale nie o to mi tutaj g³ównie chodzi³o. ¦miercio¿ercy wprowadz± chaos i mord, to ju¿ jest chyba wystarczaj±co "gro¼ne". Nawet nie chodzi ju¿ o tych mugoli, ale czarodzieje czuliby siê w jaki¶ sposób zagro¿eni. Ten ca³y chaos doprowadzi³by do tego, ¿e dobrzy magicy, poszliby¶my w tê stronê: zabiæ mugoli. Zlikwidowaæ problem. W ten sposób mogliby z ³atwo¶ci± powstrzymaæ te¿ ¦miercio¿erców. A zamordowanie wszystkich mugoli, by³oby chyba niewykonalne, chocia¿ kto wie.
A co do tego:

Przecie¿ to oni dysponuj± ¶rodkami, ¿eby wymazaæ pamiêæ, zaczarowaæ jakie¶ magiczne obiekty tak, ¿eby by³y niewidzialne.

Ale czy uda³oby im siê wymazaæ pamiêæ? Ponad miliardom ludzi? Czy to jest mo¿liwe?
Chocia¿ muszê przyznaæ, ¿e po czê¶ci siê z tob± zgadzam. Czarodzieje nie s± na tyle g³upi, by nie zareagowaæ, mugole s± przy nich jak ziarnko piasku. Nie obra¿aj±c tu oczywi¶cie, mugoli znaj±cych magiê.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

No ja my¶la³em od zawsze, ¿e przej±æ pa³eczkê, to znaczy kontynuowaæ to co kto¶ zacz±³. A w po¶cie jest "Kto przejmie pa³eczkê lidera w¶ród typów spod ciemnej gwiazdy". Mo¿e to mia³o byæ sprecyzowanie do tematu? I nie wiem dlaczego dyskusja zosta³a rozszerzona do ka¿dej postaci, zamiast zgodnie z my¶l± autora typowaæ kontynuatora re¿imu Voldemorta. No ale mniejsza.

Czarodzieje nie s± na tyle g³upi, by nie zareagowaæ, mugole s± przy nich jak ziarnko piasku.

Akurat mugole nie s± znowu takim ziarnkiem piasku, wystarczy, ¿e siê zmobilizuj± i wy¶l± wojska na takich ludków z ró¿d¿kami. Albo powtórz± Hiroszimê. Jeszcze jak ich jest wiêcej...
Nie obra¿aj±c tu oczywi¶cie, mugoli znaj±cych magiê.

?

Akurat mugole nie s± znowu takim ziarnkiem piasku, wystarczy, ¿e siê zmobilizuj± i wy¶l± wojska na takich ludków z ró¿d¿kami. Albo powtórz± Hiroszimê. Jeszcze jak ich jest wiêcej...

Adava Kedavdra vs Wiatrówka xD Hmm... Faktycznie, z pewno¶ci± nas³ali by wojska, ale przecie¿ ludzie nie znaj± kompletnie zamiarów ¦mircio¿erców ani ich zdolno¶ci. Niby jak mieliby zaatakowaæ? Wys³aæ tysi±ce wojsk, na co¶ czego nawet nie umiej± dos³ownie specyfikowaæ? Tutaj mo¿na by ci±gn±æ temat w nieskoñczono¶æ... Zapewne ludzie zaczêliby rozmy¶laæ, sk±d siê wziêli, totalny chaos. Wyobra¼cie sobie zagorza³ych katolików na wie¶æ o magii, i to tak czarnej. A co gdyby znale¼li przej¶cie? Gdyby wojska wkroczy³y do ¶wiata magii? Ca³ego ¶wiata, nie tylko Hogwartu? However, trzyma³abym kciuki za czarodziei. Maj± oni wiêksze zdolno¶ci oraz mo¿liwo¶ci. Ludzie nie wynale¼li jeszcze pola ochronnego, takowej bariery, a dla uzdolnionych czarodzieji to piku¶.
Dlatego uwa¿am, ¿e taka wojna wprowadzi³aby wielki chaos, ale przewagê mieliby "magiczni".
Co do tego maj± siê ¦miercio¿ercy?
Proste. Oni bêdê tylko staæ i zacieraæ rêce, w koñcu na to czekali. W odpowiednim momencie, wkrocz± i bêd± zachêcaæ do przy³±czenia siê do nich, niezale¿nej grupy, która to wszystko zaczê³a. Wyobra¼cie to sobie... Totalny chaos, ludzie nie wiedz± co pocz±æ, czarodzieje, nawet ci dobrzy, musz± zabijaæ... A wiêc czy takowa przemowa ¦miercio¿ercy, nie by³aby przekonuj±ca?:
I tak ju¿ zabijacie, jeste¶cie jak my. Równi sobie. A wiêc po co rozpamiêtywaæ przesz³o¶æ? Teraz ju¿ wiecie , kto zawsze mia³ racjê. Przy³±czcie siê do nas, zostañcie ¦miercio¿ercami. A czeka was wspania³y, triumfalny fina³. Wystarczy tylko wyci±gn±æ do nas d³oñ, a my oka¿emy wam chwa³ê, jak brat bratu.
Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to kusz±ca propozycja. Ju¿ zabijasz, a wiêc... ¯eby chroniæ ¶wiat magii stajesz siê ¦miercio¿erc±. Dzia³asz pod presj±.
A wiêc co w tym z³ego? A to, ¿e po zakoñczeniu wojny, jest wiêcej zwolenników Czarnego Pana. Wiêcej ¦miercio¿erców, na tyle by mogli zaw³adn±æ ¶wiatem magii.

A wiêc mój g³os jest jednoznaczny. Najgro¼niejszym czarnym charakterem po Voldim, by³by kto¶ z Afryki lub ¦miercio¿ercy.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Adava Kedavdra vs Wiatrówka xD Hmm

A co takiego ma wiatrówka czego nie ma ró¿d¿ka? Oba te przedmioty potrafi± zabijaæ i nie widzê tu ¿adnej przewagi. No chyba, ¿e wypowiedzenie formu³ki zaklêcia, poci±gniêcie za spust jest chyba szybsze Evil laugh
Faktycznie, z pewno¶ci± nas³ali by wojska, ale przecie¿ ludzie nie znaj± kompletnie zamiarów ¦mircio¿erców ani ich zdolno¶ci. Niby jak mieliby zaatakowaæ? Wys³aæ tysi±ce wojsk, na co¶ czego nawet nie umiej± dos³ownie specyfikowaæ?

No skoro maj± wojnê, to chyba oczywiste, ¿e wszystko co trzyma ró¿d¿kê w d³oni i nie jest mugolem staje siê wrogiem...
A co gdyby znale¼li przej¶cie? Gdyby wojska wkroczy³y do ¶wiata magii? Ca³ego ¶wiata, nie tylko Hogwartu?

Czarodzieje mieliby problem. c;
However, trzyma³abym kciuki za czarodziei. Maj± oni wiêksze zdolno¶ci oraz mo¿liwo¶ci. Ludzie nie wynale¼li jeszcze pola ochronnego, takowej bariery, a dla uzdolnionych czarodzieji to piku¶.

To trzymaj, zw³aszcza, ¿e stoisz po tej mniej magicznej stronie x)
Co do tego maj± siê ¦miercio¿ercy?
Proste. Oni bêdê tylko staæ i zacieraæ rêce, w koñcu na to czekali. W odpowiednim momencie, wkrocz± i bêd± zachêcaæ do przy³±czenia siê do nich, niezale¿nej grupy, która to wszystko zaczê³a. Wyobra¼cie to sobie... Totalny chaos, ludzie nie wiedz± co pocz±æ, czarodzieje, nawet ci dobrzy, musz± zabijaæ... A wiêc czy takowa przemowa ¦miercio¿ercy, nie by³aby przekonuj±ca?:
I tak ju¿ zabijacie, jeste¶cie jak my. Równi sobie. A wiêc po co rozpamiêtywaæ przesz³o¶æ? Teraz ju¿ wiecie , kto zawsze mia³ racjê. Przy³±czcie siê do nas, zostañcie ¦miercio¿ercami. A czeka was wspania³y, triumfalny fina³. Wystarczy tylko wyci±gn±æ do nas d³oñ, a my oka¿emy wam chwa³ê, jak brat bratu.

My¶lê, ¿e chaos nic by nie zmieni³. Po co dobrym czarodziejom do³±czanie do nowych ¦mierciozerców?
A wiêc mój g³os jest jednoznaczny. Najgro¼niejszym czarnym charakterem po Voldim, by³by kto¶ z Afryki lub ¦miercio¿ercy.

A moim zdaniem ka¿dy, kto jest gotów stworzyæ horkruksa w ¼d¼ble trawy, jest potê¿ny i budzi grozê jak ów Afrykanin/ka i ma zdolno¶ci przywódcze, które pozwoli³yby mu na sprytn± manipulacjê.

S³owem, jeszcze siê taki nie urodzi³. xD

A co takiego ma wiatrówka czego nie ma ró¿d¿ka? Oba te przedmioty potrafi± zabijaæ i nie widzê tu ¿adnej przewagi. No chyba, ¿e wypowiedzenie formu³ki zaklêcia, poci±gniêcie za spust jest chyba szybsze Evil laugh

Ah tak? Niby od kiedy broñ palna ma w sobie zaklêcia? Np. zanik pamiêci, alohomorê i inne? Wybacz, ale tutaj nawet nie ma nawet porównania. Mo¿e i wiatrówka strzeli raz a porz±dnie, szybciej i konkretnie, ale to jedyna cecha przewa¿aj±ca ró¿d¿kê. Wymieñ mi jeszcze jakie¶ inne plusy posiadania broni, ni¿ ró¿d¿ki ;)

No skoro maj± wojnê, to chyba oczywiste, ¿e wszystko co trzyma ró¿d¿kê w d³oni i nie jest mugolem staje siê wrogiem...

Nawet je¿eli, to "co¶" co trzyma ró¿d¿kê, w³a¶nie u¿y³o zaklêcia i jest mysz±? Nie wydaje mi siê. ¦miercio¿ercy nie byli by na tyle g³upi, musieli mieæ jaki¶ plan. Nie mogliby by przecie¿ ot tak wej¶æ do ¶wiata mugoli i rozpocz±æ mordy. To by³yby tzw. Ciche akcje. Po za tym chyba nie chodzili by sobie ot tak, po ulicach z ró¿d¿k± w rêce? No b³agam.

To trzymaj, zw³aszcza, ¿e stoisz po tej mniej magicznej stronie x)

Nie rozumiem, sugerujesz, ¿e czarodziej jest mniej magiczny od mugola? No nie wierzê xD

My¶lê, ¿e chaos nic by nie zmieni³. Po co dobrym czarodziejom do³±czanie do nowych ¦mierciozerców?

Po co? Odpowied¼ jest prosta. Maj± pewne poczucie bezpieczeñstwa. A, i chcê podkre¶liæ, ¿e wiêkszo¶æ mog³aby tak post±piæ, wiadomo takie postacie, które pamiêtaj± terror Voldiego nie skusz± siê na tê propozycjê. Ale m³odzi czarodzieje? Szczerze mówi±c, gdybym nie zna³a historii Toma Riddle, do³±czy³abym do ¦miercio¿erców. Co nam zapewniaj±? Szansê na prze¿ycie.

A moim zdaniem ka¿dy, kto jest gotów stworzyæ horkruksa w ¼d¼ble trawy, jest potê¿ny i budzi grozê jak ów Afrykanin/ka i ma zdolno¶ci przywódcze, które pozwoli³yby mu na sprytn± manipulacjê.

S³owem, jeszcze siê taki nie urodzi³. xD

Có¿, to ¶wiat fantasy, tam kto¶ taki móg³by zaistnieæ. Po za tym jest mnóstwo czarnych postaci strikte historycznych, które mia³y wy¿ej wymienione cechy. Na przyk³ad taki Hannibal, nie uwa¿asz? Ale dobra, nie zbaczajmy od tematu. Z tym horkrusami to naprawdê dobry pomys³ Eyebrows

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: